purchawkapuknieta 05.11.17, 18:26 Słuchajcie, czy spotkałyście się z tym, że wyjazd na zielona szkołę jest obowiązkowy? SP kl 3. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anika772 Re: Zielona szkoła 05.11.17, 18:27 Nie jest obowiązkowy. Tu masz ładny wątasek: forum.gazeta.pl/forum/w,567,162791634,162791634,Niestety_zielona_szkola.html Odpowiedz Link Zgłoś
purchawkapuknieta Re: Zielona szkoła 05.11.17, 18:32 Dzięki. Właśnie dostałam info od wychowawczyni, że minął termin wpłat zaliczki, a zielona szkoła jest obowiązkowa, bo wyjeżdzają wszystkie klasy trzecie. Wściekłam sie jak diabli! W tym roku zmieniłam mu szkołę, bo burdel w poprzedniej był dla niego i dla mnie nie do zniesienia. A wygląda na to, że będę musiała znów wyjść na awanturnicę. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Zielona szkoła 05.11.17, 19:17 Organizacyjnie mieliby łatwiej gdyby 100% dzieci wyjechało, bo tym które zostały muszą zapewnić realizację podstawy programowej; zmuszać jednak nie mogą. Odpowiedz Link Zgłoś
kouda Re: Zielona szkoła 05.11.17, 19:21 u nas pozostajace dzieci dolaczaja do pozostajacych klas po prostu Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Zielona szkoła 05.11.17, 19:46 Tu wyjeżdżają WSZYSTKIE klasy trzecie. Czyli może to jednak być jakiś problem. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Zielona szkoła 05.11.17, 20:06 Dokładnie tak bym zrobiła, gdybym z jakiegoś powodu nie chciała dziecka posłać na tę zieloną szkołę. Zostałoby w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
purchawkapuknieta Re: Zielona szkoła 05.11.17, 21:37 ale dla mnie to oczywiste, że on w tych dniach nie szedłby do szkoly, do innej klasy. Zdanie "przypominam, że wyjazd jest obowiązkowy" jest dla mnie nie do przyjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Zielona szkoła 05.11.17, 18:30 Żadne płatne wyjścia / wyjazdy nie mogą być obowiązkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
purchawkapuknieta Re: Zielona szkoła 05.11.17, 18:33 Jest to logiczne. Ale chyba nie w nowej szkole mojego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
purchawkapuknieta Re: Zielona szkoła 05.11.17, 21:38 Zrobię to na najbliższym zebraniu Odpowiedz Link Zgłoś
kouda Re: Zielona szkoła 05.11.17, 18:38 nie jest na pewno, ale pojecia nie mam dlaczego pozbawiac dziecka takiej mozliwosci Odpowiedz Link Zgłoś
mama.nygusa [...] 05.11.17, 18:43 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kouda Re: Zielona szkoła 05.11.17, 18:45 mama.nygusa napisał(a): > Uwielbiam to wpie... sie, co cie to obchodzi czemu dzieciak nie jedzie-nie chce > /choruje/nie lubi rozstawac sie z rodzicem/ma fobie itd. > no to nie zazdroszcze Odpowiedz Link Zgłoś
mama.nygusa Re: Zielona szkoła 05.11.17, 18:46 Mnie czy mojemu dziecko? Lub czego? Odpowiedz Link Zgłoś
kouda Re: Zielona szkoła 05.11.17, 18:49 fobii i chorob zazwyczaj to jest atrakcja - ale fakt musi byc wiele warunkow - odpowiedzialni opiekunowie, dziecko dobrze funkcjonujace w grupie, spolecznie rozwiniete, bez fobii i lekow moj blad, ze z gory zalozylam, ze dzieci to lubia Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: Zielona szkoła 05.11.17, 19:04 Uczepiłaś się tych fobii... To może nieco inaczej: rodzice są odpowiedzialni, dziecko dobrze funkcjonuje w grupie, jest społecznie rozwinięte, ale (przykłady z klas moich dzieci) dziecko: a) ma cukrzyce insulinozależną b) chodzi do szkoły muzycznej i właśnie w tym czasie ma egzaminy semestralne albo końcoworoczne albo ważny konkurs c) trenuje i w tym czasie są zawody. To są bardzo konkretne powody. I tak - zielona szkoła nie jest obowiązkowa, nawet jeśli jadą wszystkie klasy trzecie. Po prostu rodzic w tym czasie daje do szkoły usprawiedliwienie nieobecności i finito. Nie ma o co drzeć szat. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Zielona szkoła 05.11.17, 22:22 Co do szkoły muzycznej - egzamin w takiej sytuacji można przełożyć na inny termin. Szkoła muzyczna dostosowuje się do szkół ogólnokształcących. Pamiętam jak dzieciaki moje w 2 klasie miały komunie i biały tydzień. Pani od teorii zbierała informacje kiedy ma które dziecko i termin egzaminu uwzględniał kiedy dzieci nie mogły być. Podobnie jak z egzaminami z fortepianu - zdarzało nam się egzamin przekładać ze względu na zieloną szkołę - szkoła muzyczna organizowała wtedy dla mojego syna egzamin wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
niektorymodbija Re: Zielona szkoła 06.11.17, 11:07 Arwena, ale Twój syn był w prywatnej szkole muzycznej? Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Zielona szkoła 06.11.17, 18:37 Tak - bo mieliśmy pod domem. Ale z tego co się orientuję - państwowa też sie dostosowywała. Jego pani od pianina uczyła też na Bednarskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
purchawkapuknieta Re: Zielona szkoła 05.11.17, 21:44 Mój syn miał niespełna 6 lat na pierwszym zimowisku. Tak, twój błąd, że załozyłaś, iż zielona szkoła to jakaś szczególna atrakcja. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Zielona szkoła 05.11.17, 20:11 Ty masz wspólne dziecko z purchawkapuknietą? Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Zielona szkoła 05.11.17, 18:43 Może kogoś nie stać na wydatek kilku stów, może dziecko ma zaplanowaną wizytę u specjalisty w tym terminie, na którą czeka się kilka miesięcy, a może boi się nocować poza domem. Powodów może być wiele i zarówno rodzic jak i dziecko mają prawo do nie skakania z radości na hasło "obowiązkowa zielona szkoła ". Odpowiedz Link Zgłoś
aaa-aaa-pl Re: Zielona szkoła 05.11.17, 18:48 Nie jest obowiązkowa.Niekiedy koszt zielonej szkoły jest wysoki - u syna płaciłam 600 zł. za 3 dni ( gimnazjum).To spory wydatek. Odpowiedz Link Zgłoś
purchawkapuknieta Re: Zielona szkoła 05.11.17, 21:49 To jedna strona medalu, ale przede wszystkim dla mojego dziecka to żadna atrakcja. Odpowiedz Link Zgłoś
kouda Re: Zielona szkoła 05.11.17, 22:02 purchawkapuknieta napisała: > To jedna strona medalu, ale przede wszystkim dla mojego dziecka to żadna atrakc > ja. > A jakie atrakcje preferuje? Odpowiedz Link Zgłoś
purchawkapuknieta Re: Zielona szkoła 06.11.17, 10:09 Widzę jakieś niezdrowe zainteresowanie z twojej strony moim dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
herca Re: Zielona szkoła 06.11.17, 16:22 Yyy najpierw sama wymachujesz dzieckiem w dyskusji a teraz nagle mamy się nie interesować Odpowiedz Link Zgłoś
c2h6 Re: Zielona szkoła 06.11.17, 11:59 kouda napisała: > purchawkapuknieta napisała: > > > To jedna strona medalu, ale przede wszystkim dla mojego dziecka to żadna > atrakc > > ja. > > > A jakie atrakcje preferuje? Pewnie GTA, CS, FIFA2018... Prawdopodobnie szkoła nie byłaby w stanie zapewnić mu na zielonej szkole właściwych bodźców rozwojowych. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Zielona szkoła 06.11.17, 16:16 Mam uczucie deja vu... Ktoś czuje podobnie,? Odpowiedz Link Zgłoś
maciejkowa.pani Re: Zielona szkoła 05.11.17, 18:52 Jeśli miałby być obowiązkowy to pełen koszt ponosi szkoła, nie rodzice. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Zielona szkoła 05.11.17, 19:49 Państwowa czy prywatna/społeczna/niepubliczna? Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: Zielona szkoła 05.11.17, 20:24 A co za różnica? Ewentualnie poza ceną zielonej szkoły . Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Zielona szkoła 05.11.17, 20:27 Zapisując do szkoły wyraziłam zgodę na wyjazdy dwa razy w roku, dodatkowo płatne. Taka różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: Zielona szkoła 05.11.17, 20:32 Myślę, że prawnie śmiało dałoby się podważyć ten zapis . Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Zielona szkoła 05.11.17, 20:45 W prywatnej szkole? Ciekawa jestem Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: Zielona szkoła 05.11.17, 21:11 Ano, u nas też było pitolenie w ten deseń, po czym na zieloną szkołę z każdej klasy minimum po sztuce nie pojechało, rodzice nie kryli się np. z tym, że chłopiec nie będzie dobrze czuł się z kolegami i nie chce jechać (u mnie), że mają lepszy i bardziej wypasiony pomysł na spędzenie tygodnia wolnego z dziećmi itp. itd. Na rekolekcjach tak samo, chłopiec miał zawody w tym czasie, został w domu, nikt im nic nie truł... Szkoła nie była w stanie zmusić mimo szumnych zapisów - naprawdę mieliby wywalić z powodu zielonej szkoły/wycieczki danego ucznia, który np. nie sprawia kłopotów, dobrze się uczy, a rodzice terminowo płacą czesne? Ja do dzisiaj żałuję, że córka pojechała... Zbyt udany to ten wyjazd nie był, nie tylko jej zdaniem, a 550 zł poooszło. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Zielona szkoła 05.11.17, 21:15 Ale jestem ciekawa, bo kompletnie się na tym nie znam, czy szkoła może wprowadzić i egzekwować taki zapis. Załóżmy, że byliby na tyle zdeterminowani, że chcieliby wyrzucić nieposłusznych. Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: Zielona szkoła 05.11.17, 21:25 Zapis jest dyskryminujący . Ostatecznie dany uczeń może mieć jakieś ograniczenia spowodowane sytuacją rodzinną, stanem zdrowia, czymkolwiek, w danym momencie - albo i w stopniu trwałym. Z drugiej strony rozumiem, o co chodzi, wyjazd np. 75% to nie żadna integracja klasowa, a uczniowie, którzy nie uczestniczyli w tym programie, teoretycznie tracą coś też w sensie edukacyjnym. I ja raczej rozumiem takie zapisy - na zasadzie: nie masz przeszkód, wypadałoby jechać, bo im mniej osób jedzie, tym trudniej nazwać taki wyjazd "klasowym". BTW, są też przegięcia w drugą stronę - ciągnięcie na siłę wymęczonej, uzbieranej grupki z wielu klas, bo większość nie chciała np. kosztownego czy mało ciekawego wyjazdu. I wtedy pokrzywdzone są z kolei te dzieci, które jadą - bo są poza klasą, też żadna integracja, a po powrocie jeszcze muszą nadrabiać (moja znajoma tak wypchała córkę - z tej klasy pojechały tylko te 2 dziewczynki - i strasznie pomstowała na większość rodziców, która nie chciała wyjazdu). Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Zielona szkoła 05.11.17, 21:31 Kurde, ta dyskryminacja trochę naciągana 😁 no bo w ten sposób można powiedzieć, że każda szkoła z czesnym, zwłaszcza wysokim, jest dyskryminująca. Albo szkola sportowa. Ja generalnie też rozumiem zachęcanie i starania, aby na wyjazdach szkolnych, klasowych była jak najwyższa. Ciekawa jestem, jak to id strony prawi wygląda. Bo przecież są szkoły jawnie pytajace o zaangażowanie w wiarę i życie religijne, oczekujące określonego modelu rodziny, (te sterniki wszystkie itp) a jeszcze o dyskryminację chyba nie zostali oskarżeni. Taka zielona szkoła to lajtowa dyskryminacja przy tym 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: Zielona szkoła 05.11.17, 21:35 Do sternika zapisuje dzieci określony typ rodziców, którym nie przeszkadza np. indywidualny mentor duchowy dla każdej rodziny . Aczkolwiek u mnie w mieście temat dyskryminacji przez sternika został podniesiony przez media - chodziło o odmowę zapisu dziecka matki rozwiedzionej (ale już nie pamiętam, na ile to był faktyczny problem jakiejś matki, a na ile podpucha dziennikarki ). Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Zielona szkoła 05.11.17, 21:40 No tak, ale na tej samej zasadzie uznać można, że do prywatnej szkoły, która ma w regulaminie obowiązkową zieloną szkołę też zapisują dzieci ludzie określonego typu, czyli uznajacy zieloną szkołę za rzecz oczywistą. Jak im regulamin nie pasuje zapisywać nie muszą. Bo co do państwowej rejonowki nie mam wątpliwości, ze takiego zapisu umieścić i egzekwować nie może Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: Zielona szkoła 05.11.17, 21:46 Hm, ja mam raczej dość swobodny stosunek do wszelkich regulaminów . Regulamin ma być dla uczniów, a nie odwrotnie . Tym bardziej, że zazwyczaj każdy, kto nie widzi przeszkód, chętnie zapisze dziecko na wyjazd. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Zielona szkoła 05.11.17, 22:05 Wiesz, to że ty masz luźny stosunek do regulaminu nie oznacza, że druga strona nie będzie egzekwować zapisów w regulaminie zawartych. W zasadzie jeżeli podpisałaś przyjęcie regulaminu to musisz go przestrzegać. Przynajmniej w teorii. Bo w sumie nie chodzi o twoje czy moje podejście do regulaminów, tylko o to czy regulamin może zawierać takie zapisy i czy można je egzekwować. Wiadomo jest też, że rodzic który rezygnuje z zielonej szkoły widzi jakieś przeszkody. Pytanie czy druga strona, czyli szkoła, uzna te przeszkody za równie istotne. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Zielona szkoła 06.11.17, 10:17 Nie pamiętam jak było to uregulowane w gimnzjum, ale w podstawówce był obowiązek uczestniczenia w zielonych szkołach (oczywiście choroba czy inne nieprzewidziane okoliczności były usprawiedliwieniem). Wyjeżdżała cała szkoła w tym samym czasie, budynek był zamykany na cztery spusty, w umowie było zaznaczone, że zajęcia edukacyjne są realizowane poza szkołą, dodatkowo płatne. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Zielona szkoła 06.11.17, 10:26 To dlaczego narzekasz, jak szkoła organizuje nieregulaminową ilość sprawdzianów? Nie tylko Ty masz luźny stosunek do regulaminów Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: Zielona szkoła 06.11.17, 10:41 Nigdy nie pisałam o nieregulaminowej LICZBIE sprawdzianów, jedynie o wielu zadaniach domowych (które nie są niczym regulowane niestety) - najwidoczniej mylisz mnie z kimś... Odpowiedz Link Zgłoś
c2h6 Re: Zielona szkoła 06.11.17, 12:02 zlababa35 napisała: > Nigdy nie pisałam o nieregulaminowej LICZBIE sprawdzianów, jedynie o wielu zada > niach domowych (które nie są niczym regulowane niestety) - najwidoczniej mylisz > mnie z kimś... Czyli zadania domowe powinno się uregulować - i to, tak by się śmiesznie złożyło, byłby taki akurat rodzaj regulaminu, którego powinno się absolutnie przestrzegać. Odpowiedz Link Zgłoś
c2h6 Re: Zielona szkoła 06.11.17, 12:01 zlababa35 napisała: > Hm, ja mam raczej dość swobodny stosunek do wszelkich regulaminów . Regulamin To jest w jakikolwiek sposób zabawne? Odpowiedz Link Zgłoś
ryszardos12 Re: Zielona szkoła 06.11.17, 16:13 Nie Ty jedna. Jakie to nasze polskie. Podobny stosunek mamy do regulaminu osiedla na którym mieszkamy, segregacji śmieci, przepisów ruchu drogowego - naprawdę bardzo to ułatwia życie gdy nie wiemy jak ktoś zareaguje na jakiś nakaz lub zakaz. Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: Zielona szkoła 06.11.17, 16:46 Ale w ogóle pojęłaś o co chodzi w dalszej części wypowiedzi, czy tak nie za bardzo? Odpowiedz Link Zgłoś
ryszardos12 Re: Zielona szkoła 06.11.17, 17:58 Oczywiście! Odniosłem się tylko do podejścia do prawa - mądre jest takie jakie nam odpowiada, głupie to takie które jest przeciw nam. Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: Zielona szkoła 06.11.17, 18:02 No widzisz, ale też wybierasz z całej wypowiedzi tylko to, co tobie odpowiada, ignorując kontekst . Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: Zielona szkoła 06.11.17, 11:12 >chodziło o odmowę zapisu dziecka matki rozwiedzionej To, że odmawiają zapisu dzicka rozwodników jestem w stanie przełknąć, ale... jeśli dziecko jest już w szkole i wówczas rodzice się rozwodzą, dziecko trzeba zabrać ze szkoły (mam tę informację z 1szej ręki; telefon do sekretariatu z zapytaniem i taka padła odpowiedz). Prawdziwie, k!@#$, po katolicku! Świat mu się wali,dom się rozpada, starzy się rozwodzą i jeszcze go ze szkoły wypieprzą.... No ludzie....! Takie coś z definicji dyskwalifikuje moim zdaniem tę placówkę jako mającą cokolwiek z nauczaniem, opieka czy wychowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: Zielona szkoła 06.11.17, 11:44 A tak, o tym też było w artykule. Wiesz, sternik to ramię pewnej bardzo znaczącej organizacji kościelnej . Nie chciałabym zapisać dziecka do takiej szkoły, nawet będąc ogromnie żarliwą katoliczką... BTW, niektóre założenia mają dość cwaniackie - płacisz czesne jak za porządną szkołę prywatną, a z założenia w klasie jest chyba do 30 osób. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Zielona szkoła 06.11.17, 11:58 No przestań - Sternik to szkoła pod patronatem OPUS DEI. To dosyć specyficzna organizacja. Miałam dzieci w szkole katolickiej - ale do Sternika bym ich nie posłała. Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: Zielona szkoła 06.11.17, 15:27 Ja wiem ze to szkola Opis Dei (tzw sancta mafia ) ale jaki trzeba miec sprany mózg zeby wymyslic cos takiego jak relegowanie dziecka ze szkoly z powodu rozwodu rodziców.... Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Zielona szkoła 06.11.17, 15:43 Ale oni mają to w swoim statucie. Więc wiesz w co wchodzisz od początku. Zresztą mają duży program wspierania rodzin w kryzysach itd. Mam znajomych mających tam dzieci - są zadowoleni, ale im odpowiada taki typ. Jedna z koleżanek opowiadała mi, że rodzice dwóch koleżanek jej córki chcieli się rozwieść ale dla dobra dziecka odłożyli to na czas "po skończeniu szkoły". W jednym przypadku do rozwodu nie doszło w końcu - bo podobno - skoro już wszystko ustalili i nie było się o co spierać - to okazało się, że całkiem nieźle razem im się żyje. W drugim - rozwiedli się ja córka skończyła 18 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
purchawkapuknieta Re: Zielona szkoła 05.11.17, 21:40 Państwowa. Przeniosłam go w tym roku do nowej, bo poprzednia - dluga historia, po prostu nie chciało mi się tam już użerać i narażać go na stres. Tu się szybko zaadoptował, ale na zieloną szkołę po prostu nie chce jechać i już. Rozumiem go, dla mnie wycieczki szkolne też nigdy atrakcją nie były. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Zielona szkoła 06.11.17, 10:22 Jeśli jest nowy, to szczególnie powinien pojechać, bo za chwilę znów będziesz zastanawiała się, gdzie go przenieść. Oczywiście, nikt cię nie zmusi, będzie miał nieobecność nieusprawiedliwioną i tyle albo przydzielą go do innej klasy. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Zielona szkoła 06.11.17, 10:59 mój był nowy i też nie za bardzo chciał jechać, ale że regulamin podpisany, szkoła niepubliczna, to pojechał. po wyjściu z autokaru dwa słowa wydusił "bylo zajebiście" oczywiście ja znam swoje dziecko i wiedziałam czym jest podyktowana niechęć, niejednokrotnie było tak, że był zmuszany do czegoś a potem mu się podobało i wstydził się tej swojej niechęci. Odpowiedz Link Zgłoś