Dodaj do ulubionych

"Pisownia oryginalna"

30.11.17, 22:49
No nie wytrzymam i założę wątek. Co chwila natykam się na informację - przy cytacie wypowiedzi - "pisownia oryginalna".

Tłuki dziennikarzopodobne, które zamieszczają taki przypis, nie wiedzą, że stosują się go jedynie wówczas, kiedy pisownia oryginalna zawiera BŁĘDY.

I że wtedy dzięki temu przypisowi wiemy, że to nie dziennikarz, cytujący wypowiedź - rąbnął babola, tylko nieszczęsny autor cytatu.
Obserwuj wątek
    • taki-sobie-nick Re: "Pisownia oryginalna" 30.11.17, 23:37
      stosujE się go - poprawka
      • sumire Re: "Pisownia oryginalna" 01.12.17, 09:40
        A może ty po prostu nie zauważasz, że tam jest błąd? big_grin
        • taki-sobie-nick Re: "Pisownia oryginalna" 01.12.17, 20:37
          Ostatnio chodziło o ubogiego Mateuszka, który nie ma się w co ubrać i z czego spłacać.

"Wszyscy wiedzą, że moje alimenty wynoszą 2100 zł netto miesięcznie. To jest 2919 złotych brutto według kalkulatora wynagrodzeń na stronie pracuj.pl. Tylko jeszcze koszty komornicze - 15%. Czyli nie 2100 ale 2415 złotych netto. Czyli 3371 brutto. Ale... jeszcze muszę sam się jakoś utrzymać. Chociażby - żeby coś zjeść przed pracą i jeszcze dojechać do pracy. Mieć gdzie spać, ubrać się, zapłacić za prąd, gaz, ogrzewanie... Zgodnie z prawem na moje potrzeby muszę mieć 40% wynagrodzenia. Czyli nie 2415 netto, ale 4025 netto. A zatem mamy 5681 brutto."

Błędy widzę dwa, a raczej jeden powtórzony dwukrotnie. Na razie nie powiem, jaki, ty go widzisz? Poza tym nie jest to ordynarny błąd ortograficzny, a raczej tego rodzaju pomyłka, jakie redaktorzyny same robią. tongue_out
    • tonik777 Re: "Pisownia oryginalna" 01.12.17, 10:52
      Jakieś przykłady?
    • iwoniaw Re: "Pisownia oryginalna" 01.12.17, 19:19
      No i ja widziałam takie zastrzeżenie, że "pisownia oryginalna", wyłącznie przy cytatach z błędami właśnie. Mogłabyś podać jakiś link, gdzie dziennikarz zaznacza "pisownia oryginalna" cytując tekst bezbłędny?
      • thaures Re: "Pisownia oryginalna" 01.12.17, 19:49
        Ja ze dwa tygodnie temu czytałam jakiś tekst, gdzie cytaty byly stałe opatrzone takim komentarzem. Na pewno błędów nie było
        • mozambique Re: "Pisownia oryginalna" 04.12.17, 13:39
          ja i w doodatku chodzilo o mnie ale nie tylko

jakas e-matka jest dziennikarką we wroclawskiej gazecie i jakis rok temu popełnila artykul na jakis nosny kobiecy temat. JAko tzw opinię publiczną zacytowała jeden nasz wątek , czyli jak zwykle ktorąś goownoburzę , zacytowane było kilkanascie e-matek , z cudzysłowami i zaznaczeniem ze pis oryginalna. chyba z siedem razy przecyztalam calosc usiłując znależć te mityczne "oryginalne" błędyw cytatch i nie znalazłam żadnego ( moze korekta popracowała) . Żaluję ze nie zapamietalam nazwiska tej pożal sie Boże dziennikarki , bo wlasnie tym udowodniłą swoje koncertowe niedouctwo językowe
          • jem.gluten.i.cukier Re: "Pisownia oryginalna" 04.12.17, 13:44
            Kilkanaście ematek i żadnych błędów? Cud jakiś smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka