Dodaj do ulubionych

"Najlepszy"

01.12.17, 22:46
był ktoś w kinie? Jeśli nie, to bardzo polecam - jeden z lepszych polskich filmów!
Znakomicie zagrany, przez wszystkich, na czele oczywiście z J. Gierszałem.
Ciekawa jestem, jaki temat weźmie teraz na warsztat Ł. Palkowski - na razie bez wtopy.
Obserwuj wątek
    • manala Re: "Najlepszy" 01.12.17, 23:21
      Byłam. Dobrze się oglądał. Historia nieprawdopodobna do tego stopnia, że gdybym nie wiedziała, iż na faktach oparta to bym powiedziała - naiwna. Filmem wybitnym bym go nie nazwała ale raczej nikt nie będzie żałował tych 2 godzin w kinie.
    • kk345 Re: "Najlepszy" 02.12.17, 01:15
      Trochę mnie raziły ostatnie sceny, alegoryczne- takie drewniane, łopatologiczne. Ale reszta bez pudła, a Gierszał wyrasta na interesującą osobowość. Warte każdej złotówki wydanej na bilet
      • wapaha Re: "Najlepszy" 02.12.17, 09:48
        Gierszał niestety nie popisał się w pierwszej połowie filmu. Grał w sposób drewniany, przesadzony, sztuczny. Ma zbyt delikatna urodę by zagrać tak mocne sceny. Widać było , że są udawane, że wkłada w to dużo wysiłku ale mu nie wychodzi. Rozumiem , że to było trudne, bo aktor nie ma jeszcze 30-tki. Nie znał realiów, w których musiał się odnaleźć. Ja znałam, wiem jak wyglądał narkoman -kompocista, wiem jak wyglądało jego zachowanie, dlatego całość mi zgrzytała. Od momentu pobytu w Monarze- gra aktorska była bez zarzutu
    • piepe Re: "Najlepszy" 02.12.17, 01:19
      Kino? Daj spokój, celowanie, by przyjsc na tyle późno, by nie było reklam, a na tyle wcześnie, aby się nie spóźnić - takie rzeczy ogarniam w pracy, a nie w czasie wolnym.
      • maniaczytania Re: "Najlepszy" 02.12.17, 09:55
        W pracy filmy oglądasz?
        A spóźniona w kinie jesteś, jeśli wchodzisz na salę w trakcie reklam , nie tylko po nich.
    • lady-z-gaga Re: "Najlepszy" 02.12.17, 09:35
      Byłam i wyszłam pod wielkim wrażeniem, nie tyle filmu, ile opowiedzianej historii. A i film też niezły, aktorstwo bardzo dobre.

• wapaha Re: "Najlepszy" 02.12.17, 09:45
      Byłam wczoraj.
      Akcja wartka, dobra fabuła, film z przesłaniem. Podobał mi się.
      Mimo, że zauwazyłam kilka wtop i minusów, które nie wpływają na ogólną moją ocenę - bo uważam film za warty obejrzenia ale jednak są, i na pewno nie jest wg jednym z najlepszych polskich filmów
    • pani07 Re: "Najlepszy" 02.12.17, 12:27
      Byłam wczoraj i jak z reguły jestem wieloma polskimi filmami rozczarowana- tu: wróciłam zachwycona: sposobem opowiedzenia tej historii, grą aktorką (w tym oczywiście J. Gierszał!!). Naprawdę dobrze się oglądało.
      • mojave Re: "Najlepszy" 02.12.17, 12:35
        Świetny film i niesamowita historia - dla mnie dodatkowo bardzo motywująca. W zalewie głupkowatych filmików typu Listy do... warto obejrzeć coś wartościowego .
        • pani07 Re: "Najlepszy" 02.12.17, 12:50
          I dodam jeszcze: że ani rozmowy z rodzicami/nauczycielami/pedagogami szkolnymi na temat zagrożenia w uzależnieniu od narkotyków nie zrobi aż tak dobrej pracy, jak ten film: bo pokaże ohydę takiego uzależnienia (zamiana przystojengo chłopaka z menela, tragedia jego dziewczyny i przyjaciół), możliwość wyjścia przy wsparciu, ale i własnej determinacji (ważność celu w życiu).
          I przyznam się, że nie widziałam żadnej części filmu "Listy do..."
    • maniaczytania dla szkół? 02.12.17, 13:56
      Mnie się też wydaje, jak już tu komuś wyżej, że to dobry film dla szkół w ramach zajęć profilaktycznych.
      My byliśmy z dzieckiem.
      • pani07 Re: dla szkół? 02.12.17, 15:17
        Tak, dla szkół: dla jeszcze 2-3 klasy gimnazjum oraz szkoła średnia- ten film zrobi chyba na nich wrażenie i - nauczy- nie popadając "a teraz dzieci się uczymy".
      • ewa_mama_jasia Re: dla szkół? 02.12.17, 22:59
        Mania, bylas z siodmoklasistka? Jak jej się podobał? Myślę, żeby iść z moim 12-latkiem. I nie wiem, czy to dobry pomysł.
        • maniaczytania Re: dla szkół? 02.12.17, 23:33
          Ewa, ja mam syna smile
          Bardzo mu się podobało i zrobiło wrażenie.
          • ewa_mama_jasia Re: dla szkół? 03.12.17, 12:12
            Oj tam, oj tam. Mogłam trafić smile To nawet lepiej, ze syna, bo dziewczynki chyba sa w tym wieku bardziej dojrzale. Nie lubimy drastycznych scen, ani ja ani on. Ale jesli historia ma pozytywne zakończenie, to mysle ze warto iść z malolatem. Tak prewencyjnie.
            • maniaczytania Re: dla szkół? 03.12.17, 12:56
              smile
              Co do dojrzałości, to bywa różnie wink Jak patrzę na dziewczynki z jego klasy, które są o rok starsze, to jeszcze są dość mocno infantylne, choć udają, że nie smile
              Dużo zależy od tego, czy, jak i o czym się z dzieckiem rozmawia, jakie filmy ogląda chociażby (bo filmy mogą być niezłym pretekstem do rozmów na ważne tematy, bez 'gadki umoralniającej').
        • maniaczytania Re: dla szkół? 03.12.17, 00:15
          pytanie, czy oglądaliście już jakieś podobne filmy. Jest kilka scen, które mogą być dla dziecka drastyczne, ale gdyby takie nie były, to nie wywołałyby odstręczającego wrażenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka