Dodaj do ulubionych

Pytanie z etyki

29.12.17, 20:40
Czy zgadzacie się ze stwierdzeniem: "tylko źli ludzie nie lubią zwierząt"?
Obserwuj wątek
    • nickbezznaczenia Re: Pytanie z etyki 29.12.17, 20:41
      Tak.
    • triismegistos Re: Pytanie z etyki 29.12.17, 20:42
      Powiedziałabym, że istnieje silna korelacja.
    • milka_milka Re: Pytanie z etyki 29.12.17, 20:43
      Tylko źli ludzie utrudniają znalezienie dobrych domów potrzebującym zwierzętom.
      • kira02 Re: Pytanie z etyki 29.12.17, 21:05
        Zgadzam sie, a setki wypowiedzi pis-trolli przechodzi bez echa...zal
    • capa_negra Re: Pytanie z etyki 29.12.17, 20:44
      Istnieje silna współzależność, choć zdarzają się wyjątki od reguły i moderacja
    • chatgris01 Re: Pytanie z etyki 29.12.17, 20:44
      Zgadzam sie!
      A tutaj klątwa Bastet wkrotce dopadnie zlosliwcow.
    • ruscello Re: Pytanie z etyki 29.12.17, 20:48
      Zależy, jaką przyjąć definicję "lubienia", w jaki sposób ma się to przejawiać.
    • kochamruskieileniwe Re: Pytanie z etyki 29.12.17, 20:48
      Jej - znika z prędkością światła. Przed chwilą był wątek z pytaniem która moderatorka....
    • kochamruskieileniwe Re: Pytanie z etyki 29.12.17, 20:49
      Stillgrey - dostałaś odpowiedź od moderacji?
      No ciekawość mnie zżera...
      • milka_milka Re: Pytanie z etyki 29.12.17, 20:52
        Stillgrey ma bana. sad

Ja też pisałam do moderacji, odpowiedzi zero, za to każdy mój wątek z pytaniem wylatuje z prędkością światła.
        • nickbezznaczenia Re: Pytanie z etyki 29.12.17, 20:53
          Umieściłam jej prośbę na forum prywatnym, gdzie jest spory ruch.
          • kira02 Re: Pytanie z etyki 29.12.17, 21:07
            Piszcie skarge do administracji, to skandal.
    • fornitta69 Re: Pytanie z etyki 29.12.17, 20:51
      W kazdym razie dobre wink kobiety: jezeli WY lubicie zwierzeta...trzy super kociaki szukaja dobrych domow. (Lub jednego dobrego domu). Jezeli chcecie przygarnac, lub znacie kogos kto by chcial to piszcie, bardzo prosze smile
      • milka_milka Re: Pytanie z etyki 29.12.17, 20:52
        Dostałam ostrzeżenie, że za dużo mnie kasują...
    • zbanowanastillgrey Re: Pytanie z etyki 29.12.17, 20:52
      Ja się już dorobiłam bana sad iwonaw odpisała mi, że usuwa wątki ponieważ na forum nie zamieszczamy ogłoszeń...
      Dajmy spokój, nie ma co się kopać z koniem. Kto miał przeczytać już pewnie przeczytał mój wątek. Spróbuję poszukać pomocy na jakiejś kociej grupie.
      • kochamruskieileniwe Re: Pytanie z etyki 29.12.17, 20:53
        forum.gazeta.pl/forum/f,396,Osla_lawka.html
      • nickbezznaczenia Re: Pytanie z etyki 29.12.17, 20:54
        Ona nie ma pojęcia czym jest ogłoszenie.
      • zlababa35 Re: Pytanie z etyki 29.12.17, 20:55
        Czy możemy zmienić sobie moderacje? Ogłoszeń nie zamieszczamy. Za to chamskie i podłe jeżdżenie po ludziach w wieeeelu dyskusjach są zawsze mile widziane tongue_out.
      • jagienka75 Re: Pytanie z etyki 29.12.17, 20:56
        Próbowałaś oglaszac koty na fb?
      • milka_milka Re: Pytanie z etyki 29.12.17, 20:56
        Szkoda, że inne ogłoszenia nie wylatują...
        • iwoniaw Jeśli widzisz jakieś ogłoszenia, które 29.12.17, 20:58
          "nie wylatują", to dlaczego nie klikasz w kosz/nie piszesz do moderatorów?
          • nickbezznaczenia Re: Jeśli widzisz jakieś ogłoszenia, które 29.12.17, 21:00
            Brniesz moderatorko.
            Czytać hadko. suspicious
          • milka_milka Re: Jeśli widzisz jakieś ogłoszenia, które 29.12.17, 21:01
            Bo mi nie przeszkadzają apele o przygarnięcie zwierząt czy pomoc. Klikam, gdy widzę spam, próby sprzedaży czegoś lub reklamy.
          • lellapolella Re: Jeśli widzisz jakieś ogłoszenia, które 29.12.17, 21:04
            A dlaczego wyleciał wątek Złejbaby35? Nie był ogłoszeniem, raczej obwieszczeniem. Też nie można?
          • zbanowanastillgrey Re: Jeśli widzisz jakieś ogłoszenia, które 29.12.17, 21:04
            iwoniaw, ale powiedz, po co taka nadgorliwość? znudziło ci się bycie moderatorem to trzeba było napisać do adminów o usunięcie z funkcji. Serio wolisz żeby zirytowani forumowicze zrobili to za ciebie? Strasznej wiochy sobie narobiłaś i nie wiem jak inni, ale ja ci tego na pewno długo nie zapomnę.
          • fragile_f Re: Jeśli widzisz jakieś ogłoszenia, które 29.12.17, 21:07
            Skasowałas pierwszy watek absolutnie bez sensu, kasowanie kolejnych i ban dla autorki to proba pokazania kto tu rzadzi. Moderacja nie powinna zajmowac sie pokazywaniem kto ma wiekszego, tylko kasowaniem wulgaryzmow, spamu i trollowania.
            • nickbezznaczenia Re: Jeśli widzisz jakieś ogłoszenia, które 29.12.17, 21:16
              A tego akurat nie robię.
              Przedwczoraj i wczoraj powinny były popracować tfu!moderatorki, ponieważ w paru wątkach popisały się wulgarnością pewne forumki.
              I od razu odpowiadam: Tak, klikałam na kosz i nadal te chamskie wpisy wiszą.
              • nickbezznaczenia Re: Jeśli widzisz jakieś ogłoszenia, które 29.12.17, 21:16
                nie robią - miało być
              • fragile_f Re: Jeśli widzisz jakieś ogłoszenia, które 29.12.17, 21:23
                Bo niektórzy jak poczują, że mają tyciuteńko więcej władzy, niż inni, to im palma odbija. Zamiast przeprosić i przywrocic wątek, moderacja pokazuje w tym momencie swój kompleks wyższości.
                • nickbezznaczenia Re: Jeśli widzisz jakieś ogłoszenia, które 29.12.17, 21:25
                  Nie ukrywa,że zawsze byłam zdziwiona 'awansem' iwoniaw.
          • kira02 Re: Jeśli widzisz jakieś ogłoszenia, które 29.12.17, 21:10
            Wstyd, Iwonia, naprawde zachowujesz sie jak zlosliwy dzieciak.

A teraz tnij.
          • kadfael Re: Jeśli widzisz jakieś ogłoszenia, które 29.12.17, 21:11
            Wiesz co... przykro się czyta... Jak długo wisiał wątek tego trolla od długiego przyrodzenia? I jakoś nikomu z moderacki nie przeszkadzał. Tu dziewczyna szuka pomocy u znajomych forumek - dlaczego to wam przeszkadza? Ja to odbieram jako zwykłą złośliwość.
          • capa_negra Re: Jeśli widzisz jakieś ogłoszenia, które 29.12.17, 21:15
            dziwię się, że w ogóle z nią rozmawiacie
          • milka_milka Iwoniaw 29.12.17, 21:31
            Jeśli chcesz zachować twarz, to przywróć oryginalny wątek. Bo się skompromitowałaś, niestety. to nie było ogłoszenie.
            • milka_milka Re: Iwoniaw 29.12.17, 21:53
              Naprawdę uważasz, że wycięcie wątku oryginalnego było w porządku?
          • asia_i_p Re: Jeśli widzisz jakieś ogłoszenia, które 29.12.17, 21:50
            To nie było ogłoszenie, tylko akcja społeczna.

Dziewczyna ma problem - gdzie umieścić koty - a ludzie udzielali jej rad typu "na przykład u mnie".

Trochę poczucia humoru i elastyczności, do diaska.
      • karme-lowa Re: Pytanie z etyki 29.12.17, 21:05
        Okropne jest zachowanie modek. Gdyby to było miesiąc temu, to wzięłabym Twoje dwa kociaki😞
      • fornitta69 Re: Pytanie z etyki 29.12.17, 21:05
        Zbanowali Cie? To jakies zarty sad
      • slonko1335 Re: Pytanie z etyki 29.12.17, 21:08
        możesz mi wysłać na gazetową poczte zdjęcia kotów i ich krótki opis oraz miejsce gdzie sie znajdują? postaram się u nas wywiesić ogłoszenia
    • default Re: Pytanie z etyki 29.12.17, 20:52
      Zdecydowanie tak. Wyjątki od tej reguły to ludzie, którzy z jakichś przyczyn sądzą, że nie lubią zwierząt (nie mieli z nimi do czynienia, wychowano ich w przekonaniu, że zwierzęta to tylko kłopot, brud i zawracanie głowy itp.) - ale ci stosunkowo łatwo, jeśli tylko mają okazję, przekonują się, że zwierzęta są super smile
    • fragile_f Re: Pytanie z etyki 29.12.17, 20:55
      Zmieniłabym to na "tylko źli ludzie krzywdzą lub fantazjują o krzywdzeniu zwierząt", aczkolwiek nie wiem szczerze mowiac, jak mozna byc dobrym człowiekiem i jednoczesnie nie lubić małych kotków/pieskow/małpek etc. To uczucie rozczulenia i checi pomocy/opieki, ktore normalni ludzie czuja na widok istoty z nieproporcjonalnie duzymi oczami, krotkimi konczynami i niezbornym poruszaniem się jest wpisane ewolucyjnie w nasz mozg. Jesli ktos go nie czuje, to znaczy ze ma po prostu spalone styki.
    • mama303 Re: Pytanie z etyki 29.12.17, 20:56
      to ja jestem bardzo dobra. Nic mnie tak nie wzrusza jak zwierzaki.
    • lellapolella Re: Pytanie z etyki 29.12.17, 20:57
      Ja widzę jeszcze jedną korelację: ci, którzy nie lubią zwierząt, nie mają nic przeciwko wątkom z dudy, jak na przykład pretensje jednej pani, że na forum pojawiają się nowe nicki. Smutne.
    • baltycki Re: Pytanie z etyki 29.12.17, 20:59
      Kocham zwierzeta
      niektore
      na talerzu.
      • asia-loi Re: Pytanie z etyki 29.12.17, 21:21
        baltycki napisał:

> Kocham zwierzeta
        > niektore
        > na talerzu.
        >

big_grin big_grin big_grin
    • capa_negra Re: Pytanie z etyki 29.12.17, 21:00
      ktoś się obudził, ktoś się ujawnił
    • milka_milka Re: Pytanie z etyki 29.12.17, 21:03
      Cóż, jeżeli ktoś nie odróżnia ogłoszenia od prośby o pomoc (a to chyba zgodne z tematyką forum), to może potrzebuje dodatkowego szkolenia....
    • ina_nova Re: Pytanie z etyki 29.12.17, 21:05
      Nie. Natomiast zgodziłabym się ze stwierdzeniem "tylko źli ludzie nie szanują zwierząt".
    • katriel Re: Pytanie z etyki 29.12.17, 21:08
      Jest silna korelacja, ale nie 100%.
      Poza tym nie wiadomo, jaki w tym stwierdzeniu ma stać kwantyfikator przy zwierzętach. Jest wielu ludzi, którzy niektóre zwierzęta lubią, a innych nie.
    • milka_milka Re: Pytanie z etyki 29.12.17, 21:15
      A gdzie się pisze skargę?
      • lauren6 Re: Pytanie z etyki 29.12.17, 21:23
        Ja napisałam o tu:
        forum.gazeta.pl/forum/w,654,165331332,165331332,Moderacyjne_szalenstwo_na_forum_emama.html
        • nickbezznaczenia Re: Pytanie z etyki 29.12.17, 21:28
          A ja się dopisałam.
      • nolus Re: Pytanie z etyki 29.12.17, 21:32
        Tak, w dużej mierze tak właśnie chyba jest. Może nie dotyczy to wszystkich, ale chyba jednak większości.

Nie jestem zapalonym miłośnikiem zwierząt, co będzie latać po schroniskach i trzymać w domu 5 zwierzaków, ale kocham zwierzęta i nie lubię ludzi, którzy nie lubią czy nie szanują zwierząt. Rozumiem, że ktoś może nie lubić zwierząt i nie chce mieć jakichkolwiek w domu, ale takie podejście do zwierząt, jakie mają np. ludzie na wsi zupełnie szczerze wręcz mnie obrzydza.Nie znoszę tego. I dziwnym trafem bardzo często się okazuje, że ludzie, którzy nie lubią zwierząt to osoby, których nie polubiłabym z innych względów, gdzie wiadomo, że zupełnie naturalnie sympatia bądź antypatia nie wiąże się z tym podejściem na starcie, a kryteria podstawowe są zupełnie inne. Ale jakaś korelacja jest na pewno. Pewnie chodzi po prostu o pewnego typu wrażliwość czy też wrażliwość W OGÓLE.

No ale ja generalnie jestem z tej frakcji, że "Im jestem starsza, tym bardziej od ludzi wolę zwierzęta".
    • fornitta69 Re: Pytanie z etyki 29.12.17, 21:17
      Mam dwa pytania.
      1. Czy zbanowana za nic forumka Stillgrey moglaby nam podac jakis kontakt do siebie- dla wszystkich, ktorzy moga pomoc w znalezieniu kotkom domu? I moze napisac (po raz enty a jakze bo ktos ma zly dzien) kilka szczegolow o kociakach?
      2. Czy modki moglyby sie nie wyglupiac i nie usuwac jej wpisu, ktory bedzie zwyklym opisem jej problemu a nie zadnym ogloszeniem? Chyba rady sobie tutaj wolno dawac?
      • stillgrey Re: Pytanie z etyki 29.12.17, 21:27
        Już mi bana zdjęły i palą głupa, że go sobie wymyśliłam big_grin a próbowałam wysłać wiadomości i z komputera i z telefonu.
        Mój mail: stillgrey213@gmail.com
        Info o kotach:
        Sierściuchy są na BARFIE od małego, ale suchy pokarm także zjedzą (podżerały zawsze psuwink) Są zadbane, zdrowe, regularnie odrobaczane i zabezpieczane przed pchłami. Załatwiają się wyłącznie do kuwety. Nie są absolutnie agresywne ani nie mają żadnych upierdliwych przyzwyczajeń typu domaganie się jedzenia o 3 w nocy wink Są dobrze wychowane, nie ma problemu z podawaniem im tabletek, obcinaniem pazurów, badaniem u weterynarza, podawaniem zastrzyków czy nawet z kąpielą w sytuacjach awaryjnych.
        Kotka Inka ma prawie 2,5 roku, jest nieśmiała w stosunku do obcych, ale dla domowników to typowy kolankowy przytulasek, uwielbia aportować swoją ukochaną zabawkową myszkę i papierki.
        Karmel ma 1,5 roku, to największy koci pieszczoch jakiego znam, uwielbia wtulać się w człowieka całym sobą, kocha cały świat, ale jeśli kogoś szczególnie sobie upodoba to dosłownie ślini się z radości podczas smyrania, niesamowite to jest smile
        Stefan ma około 7 miesięcy (nie wiem kiedy to minęło, bo jeszcze niedawno karmiłam go butelką...) to młodsza kopia Karmela, nie śliniąca się i uwielbiająca zabawy wink Cudny kociak.
        Stefan w styczniu ma być wykastrowany, reszta jest od dawna.
    • bella_roza Re: Pytanie z etyki 29.12.17, 21:17
      Nie, ale wolę ludzi którzy lubią zwierzęta
    • muchy_w_nosie Re: Pytanie z etyki 29.12.17, 21:20
      Nie, bo znam faceta co kocha psy i się o nie yroszczy a dzieci swoje leje kablem.
      A ileż to babeczek jest w stanie zrobić krzywdę dziecku bo jej pyniusia wystraszyło.
      Źli ludzie krzywdzą zwierzęta poprzez robienie im fizycznej krzywdy natomiast jak ktoś nie lubi zwierząt to nie oznacza że jest zły. Ja kocham swoje dwa brzydkie pieski a nielubię 2 psów sąsiada ktore są mi po pas i mam wrażenie że jednym klapnięciem pyska mogą skrcić kark mojemu 6 letniemu synowi .... noe nie lubię psów silnych i dużych.
    • stillgrey Re: Pytanie z etyki 29.12.17, 21:22
      Właśnie dostałam maila od zona_mi, że nie ma mnie na liście zbanowanych. Ciekawe, bo przy próbie wysłania wcześniej wiadomości pojawiało się info, że nie mam uprawnień do pisania na tym forum...

"Nie wiem, o co chodzi stillgrey, nie ma jej na liście zbanowanych, może miała ostrzegawczy, ale jeśli to rano na 3 godziny (zdumiona, po założeniu iluś wątków do wywalenia?).
      No i z teorią o nielubieniu zwierzątek nie trafiły, kocham króliczki na przykład... 3smile
      Z."

i tak, jestem zdumiona uporem moderatorek i brnięciem dalej w wojnę z ematkami, bo tu nie chodzi już o mój wątek, ja sobie poradzę, tu chodzi o cenzurę i nie liczenie się ze zdaniem forumowiczów, złośliwe uniemożliwianie nam prowadzenia dyskusji i pokazywanie kto tu rządzi.
      • stillgrey Re: Pytanie z etyki 29.12.17, 21:24
        mail był wysłany także do iwoniw, widać, że moderatorki dobrze się bawią naszym kosztem...
        • zlababa35 Re: Pytanie z etyki 29.12.17, 21:29
          Dlatego właśnie uważam, że czas stąd spadać. Rynsztokowe dyskusje za to się trzymają, modkom chyba się podoba, jak baby biorą się nawzajem za kłaki.
      • fornitta69 Re: Pytanie z etyki 29.12.17, 21:30
        "Kocham kroliczki"? Aaaaaale to zabawne. Normalnie przedszkole. I to pisala modka, ktora tutaj akurat kojarzymy z imienia i nazwiska? Ale obciach.
      • nickbezznaczenia Re: Pytanie z etyki 29.12.17, 21:30
        Żałosne są.
      • capa_negra Re: Pytanie z etyki 29.12.17, 21:30
        też przez chwilę miałam ten problem
        • stillgrey Re: Pytanie z etyki 29.12.17, 21:40
          Może to nie były bany, tylko jakieś ostrzeżenia? Tak czy inaczej niefajnie...
          Głupio mi teraz, że taki cyrk przeze mnie powstał, nie taki był cel mojego posta uncertain Ciekawe czy moderacja ma poczucie, że swój cel osiągnęła...
          • nickbezznaczenia Re: Pytanie z etyki 29.12.17, 21:41
            Kochana, to nie Ty spowodowałaś cyrk.
      • kira02 Re: Pytanie z etyki 29.12.17, 21:39
        "i tak, jestem zdumiona uporem moderatorek i brnięciem dalej w wojnę z ematkami, bo tu nie chodzi już o mój wątek, ja sobie poradzę, tu chodzi o cenzurę i nie liczenie się ze zdaniem forumowiczów, złośliwe uniemożliwianie nam prowadzenia dyskusji i pokazywanie kto tu rządzi. "

I to właśnie najbardziej wkurza i wywołuje tym większy we mnie opór. My, Polki, nie damy się stłamsić!
        • capa_negra Re: Pytanie z etyki 29.12.17, 21:44
          Brną dalej - kolejny wątek na oślej
          forum.gazeta.pl/forum/w,396,165331421,165331421,czego_szukacie_w_nowym_roku_domu_dla_3_kotow_.html#p165331515
          • nickbezznaczenia Re: Pytanie z etyki 29.12.17, 21:47
            Inteligencja poszła do lasu. sad
            • chatgris01 Re: Pytanie z etyki 29.12.17, 21:53
              Teraz beda wylatywac wszystkie watki z kotem w tytule? Bo nawet watek krejzi, w ktorym sie pochwalila, ze bierze kota (innego) po nowym roku polecial. Ale obciach.
              • lellapolella Re: Pytanie z etyki 29.12.17, 22:02
                Jak się moderacja rozpędzi, to mogą wylatywać nawet forumki z kotem w nickubig_grin
                • chatgris01 Re: Pytanie z etyki 29.12.17, 22:15
                  big_grin
          • iwi.k1 Re: Pytanie z etyki 29.12.17, 21:51
            Szczeniackie zachowania sad A można było wyjść z twarzą - przywrócić wątek i napisać choćby: "sorry, za szybko wycięłam" i tyle. A tak to tylko kompleksy i gó...arstwo wychodzi. Blokować mnie możecie, mam to gdzieś.
          • lellapolella Re: Pytanie z etyki 29.12.17, 21:53
            Właśnie próbowałam się wpisać i nie zdążyłam. Dlaczego wczoraj inwektywy Jagienki et consortes wisiały całymi godzinami mimo klikania w kosz?
            • nickbezznaczenia Re: Pytanie z etyki 29.12.17, 21:54
              No właśnie.
      • mallard Re: Pytanie z etyki 29.12.17, 22:49
        stillgrey napisała:

> że nie mam uprawnień do pisania na tym forum...

Też to miałem przez chwilę, ale po zamknięciu przeglądarki i ponownym otwarciu, było ok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka