Dodaj do ulubionych

Pasta... wciąż o zębach

08.01.18, 10:43
W poszukiwaniu szczoteczek rozczytałam się też o pastach. I przerażona jestem... Parabeny i inne cuda w paście do zębów. Ktoś z Was wie, co ekologicznego kupić? Sama jedynie o pastach babuszki Agafii czytałam. Co więcej, nie miałam pojęcia, że wcale nie jest dobrze wypłukiwać pastę.
Obserwuj wątek
    • aerra Re: Pasta... wciąż o zębach 08.01.18, 10:55
      Używam od jakiegoś czasu past R.O.C.S. i jestem zadowolona, tyle że raczej droższe są niż tańsze i nie trafiłam jeszcze w żadnym sklepie stacjonarnym, przez net zamawiam (więc koszt przesyłki dochodzi).
      • nolus Re: Pasta... wciąż o zębach 08.01.18, 11:22
        Zazwyczaj używam zwykłych past, ale zgodnie z tym co powiedziało mi chyba 3 dentystów staram się je wymieniać - co miesiąc czy co 2 miesiąc kupuję inną, bo bakterie szybko się uodparniaja na zawarte w danej pascie związki.Najbardziej lubię zielony Elmex, średnio Sensodyne, w ogóle nie podchodzi mi Lacalut.Od czasu do czasu jako zupełna odmianę kupuję pasty bez fluoru - miałam już ze 2 albo 3 pasty z Ziaji, np. z ksylitolem, z szałwią i byłam z nich bardzo zadowolona (białe, różowe i granatowe opakowania).Polubiłam je i niczym się w moim odczuciu nie różnią od zwykłych past, chociaż nie używałam ich tak czesto jak tych z tych fluorem,wiec...Jako zamiennik sprawdzaly się świetnie, przy takim standardowym, codziennym używaniem wolałam mimo wszystko nie ryzykować.Slyszalam o osobach, które w ogole nie stosuja past z fluorem, twierdzą że nie mają próchnicy i bardzo to sobie chwała, ale osobiście wolałabym nie ryzykować.Za mała mam wiedzę na ten temat, żeby przerzucać się na pasty bez fluoru i potem pluc sobie w brode, kiedy ten eksperyment okaże się nieudany.A sam fluor krzywdy mi nie robi i zwisa mi skład standardowych past do zębów -sztuczny skład to "problem" większości produktów.Spożywczych, kosmetycznych, higienicznych/pielęgnacyjnych.Ale jeśli myślisz o tym poważnie, to najlepiej zapytaj się o to jakiegoś dentysty, albo kilku.Lektura blogów to wg mnie jednak zbyt malo wiarygodne źródło, żeby temu wierzyć.
        • memphis90 Re: Pasta... wciąż o zębach 10.01.18, 09:04
          To jest przecież bzdura, o tym "uodparnianiu" na pastę do zębów...
    • princesswhitewolf Re: Pasta... wciąż o zębach 08.01.18, 11:14
      to... jesli jest w Polsce.

www.regeneratenr5.co.uk/products/advanced-toothpaste
    • dziennik-niecodziennik Re: Pasta... wciąż o zębach 08.01.18, 11:23
      ja tam nie wiem co to za nowe mody, od lat ludzie zeby myja normalnie, a teraz cuda panie, wyplukaj paste, nie wyplukuj, polknij itd.
      jak do tej pory mialas zeby zdrowe to rob jak robilas i nie przejmuj sie.
      pasty nie jedz, to nic Ci nie bedzie.
    • jematkajakichmalo Re: Pasta... wciąż o zębach 08.01.18, 11:29
      Miswak
      Pasta, a dla odważnych także "szczoteczka "-gałązka.
    • arim28 Re: Pasta... wciąż o zębach 08.01.18, 12:35
      Polecam od czasu do czasu MI Paste.
      Nie jest to reklama. Po drugim opakowaniu widze poprawe .
      Polecila mi ja dentystka.
    • lodomeria Re: Pasta... wciąż o zębach 08.01.18, 13:00
      Najlepsze to w pastach są słodziki wink
      • alfa36 Re: Pasta... wciąż o zębach 08.01.18, 15:37
        To nawet nie wiedziałam, ze są.
        • nolus Re: Pasta... wciąż o zębach 08.01.18, 16:58
          Oj, są. Ksylitol to akurat podobno korzystny słodzik, bo niby ma działanie przeciwpróchnicze wręcz. Ale dodają też np. sorbitol.
    • ms.piggy Re: Pasta... wciąż o zębach 08.01.18, 17:07
      Od lat uzywam pasty Ajona i nie wypłukuję ust po myciu smile
      po żadnej nie miałam takie uczucia idealnego doczyszczenia i gładkich zębów.
      • inka40plus Re: Pasta... wciąż o zębach 08.01.18, 18:38
        Paradontax
        Elmex
        • prochottka1 Re: Pasta... wciąż o zębach 08.01.18, 20:40
          soda oczyszczona do mycia zębów
          płukanie wod utleniona
          • memphis90 Re: Pasta... wciąż o zębach 10.01.18, 09:05
            Jasne, jak chcesz szybko zmienić zęby na sztuczne... uncertain
    • tola1990 Re: Pasta... wciąż o zębach 08.01.18, 20:42
      Jak będziesz dokładnie płukała po użyciu i wypluwała, to nic ci nie będzie po żadnej.... skąd u ludzi się biorą w ogóle takie pomysły, żeby nie płukać pasty
      • lodomeria Re: Pasta... wciąż o zębach 08.01.18, 22:10
        Mi się taki pomysł wziął z przeczytania sposobu użycia na paście.
        • tola1990 Re: Pasta... wciąż o zębach 08.01.18, 22:56
          co to za pasta? Każda łykana chemia - a każda pasta jest w pewnym, mniejszym lub większym stopniu chemią, może zaszkodzić
          • princesswhitewolf Re: Pasta... wciąż o zębach 09.01.18, 14:46
            pasty dla dzieci sa zrobione tak, ze nawet polkniecie nie zaszkodzi. Co nie znaczy... ze jest nie splukiwanie zalecane.
          • lodomeria Re: Pasta... wciąż o zębach 09.01.18, 22:00
            No na różnych walczących z przebarwieniami, nawet drogeryjnych marek, po super-hiper pastę-mus, który trzyma się w paszczy pół godziny i potem jeszcze pół godziny nie je i nie pije, bo to środek regenerujący szkliwo i leczący próchnicę.
            • tola1990 Re: Pasta... wciąż o zębach 10.01.18, 06:24
              Troche slabo, bo skoro trzyma sie w paszczy, to sila rzeczy sie ja polyka, wszak sline polykac trzeba i tego sie nie zatrzyma prza 30 minut. Nie ryzykowalabym
    • taki-sobie-nick Re: Pasta... wciąż o zębach 08.01.18, 21:30
      Co więcej, nie miałam pojęcia, że wcale nie jest dobrze wypłukiwać pastę.

Znaczy mamy chodzić z pastą w gębie? Padnę z obrzydzenia.
      • mum2004 Re: Pasta... wciąż o zębach 09.01.18, 15:25
        To chyba tylko dentyści tak twierdzą. Pewnie gastrolog czy onkolog powiedziałby co innego.
        • alfa36 Re: Pasta... wciąż o zębach 09.01.18, 18:50
          Właśnie dlatego przeraziłam się. Co prawda w necie, ale wyczytałam, że np. wrzody żołądka to może być efekt past z fluorem czy innymi chemikaliami.
          • lodomeria Re: Pasta... wciąż o zębach 09.01.18, 22:03
            Heh, ale jak się ma nadkwasotę, to się niszczą zęby i trzeba o nie dbać trzymanymi w paszczy pastamiwink
        • tola1990 Re: Pasta... wciąż o zębach 10.01.18, 06:27
          Nie spotkalam sie jeszcze z dentysta, ktory twierdzilby, zeby paste polykac. Te rewelacje, to pewnie nie dentysci, a pomysly pomyslowych dobromirow, lub podobnych
    • princesswhitewolf Re: Pasta... wciąż o zębach 09.01.18, 15:54
      pasta o nawet nadzwyczajnym skladzie niewiele zmieni jesli nie czysci sie przestrzeni miedzyzebowych
    • madameblanka Re: Pasta... wciąż o zębach 09.01.18, 16:13
      Pasta do zębow z goździkiem Dabur, 11zł. Naturalny skład. Goździk jest silnie bakteriobójczy i przeciwzapalny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka