Dodaj do ulubionych

Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :)

13.01.18, 21:51
To jest moj ostatni hit: Wytrwala (jest tez na facebooku).

Pani jest super chuda i ma jazde na punkcie jedzenia zdrowego, ktore to pojmuje calkiem inaczej niz by wam sie wydawalo.

Np.: pobyt w hotelu opisany tak: "roche się spóżnilizmy więc główna kolacja nas ominęła a i chyba i deser bo podczas całej imprezy nie były serwowane żadne słodkości. Byłam pozytywnie zszokowana. To znaczy były jakieś herbatniki ale tak w rogu. Moje dzieci nie uchwyciły ich wzrokiem. Zatem powiedziałam sobie uff! Wzięłam im daktylki i położyłam na stole ale nawet nie miały ochoty. Popróbowały trochę koreczków ale i tak cały wieczor zajadały się suchym chlebem żytnim i popijały ciepłą herbatkę. Ale były zadowolone, że mogly sobie powybierać smaki. "

Czesc jadlospisu na styczen:

"kolacja: nic oprócz wywaru z obierek ziemniaków"

"śniadanie 10:00: kilka migdałów wcześniej namoczonych i wysuszonych w piekarniku"

"obiad 14:00: Z termosa na dworze. 1. Wywar z kaszy gryczanej, kapusty, marchewki, cebuli i bialej pietruszki na rosole z ogona wołowego plus zioła i przyprawy. Ten wywarek połaczyłam z samą kaszą gryczaną. Jak zrobiłam? Po prostu wrzuciłam powyższe warzywa do garnka bez krojenia, plus zioła i przyprawy, bulgotało przez 1,5 goziny. Na koniec podlałam rosołem i do termosa wlałam tylko sam utworzony bulion i kaszę gryczaną. 2. Na rugie danie były ziemniaki z tremosa. Ziemniaki zjadłam w mudnurklach, które sobie podgrzałam na patelni ze smalcem gęsim plus zioła i przyprwy"

Musze przyznac ze jak czytam jej te menu to czasami mnie odrzuca. Ale czasami ma racje - np. zero cukru, zupy, itd.

Znacie?
Obserwuj wątek
    • a1ma Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 13.01.18, 21:53
      Nie znałam.

Dzieci zjadły chleb z herbata i to ma być pełnowartościowy posiłek?
      • zabka141 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 13.01.18, 22:00
        Bylby, bo to przez nia zrobiony sklep. Ale zjadly marmolade z hotelu! Szok!!!!!
    • zabka141 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 13.01.18, 21:53
      Albo to "Poranny masaż cebulą zaliczony. Pobudka o 4:30 i godzinka masowania pleców. Kładę się na plecach, podkładam cebulę i uciskam najbardziej bolące miejsca i trzymam aż ból się rozejdzie. Robię też tak z karkiem i głową. Ogólnie plecy mnie nie bolą ale dopiero jak się zacznie masować czuć pewnwe bolące fragmenty ciała i jak się je rozmasujevprzychodzi maksymalna ulga w głowie. Raj!"

Dla mnie to jest nie do pomyslenia ze ludzie sie budza o 4 rano by sie pomasowac, pogotowac czy cos tam. I ze sie masuja cebula!
      • wilowka Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 00:02
        Pa na to big_grin "Warzywa dusimy, gotujemy, ale nie na dużym ogniu, bo to spwoduje pękanie komórek, minerały uwalniają się z połączeń koloidalnych i trudniej się wchłaniają."
        • kk345 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 01:34
          Mnie osobiście imponuje rozmach, z jakim pani posługuje się językiem polskim:
          "Przytyłabym gdybym używała tych olei z plastikowych butl"

ale i merytorycznie potrafi zafascynować:
          "Przytyłabym gdybym namieszała różnych produktów na talerzu. Wtedy w brzuchu robi się misz-masz, źle trawi, źle wchłania i nie jest to dobre dla zdrowia, komórek i przy okazji wagi.
          Reasumując, od czego się tyje? Tyje się od pożywienia zimnego, zimnej wody, nadmiernej ilości surówek (...) jedzenia niesezonowego np. zajadanie się sałatą zimą..."
          • tt-tka Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 01:39

> Reasumując, od czego się tyje? Tyje się od pożywienia zimnego, zimnej wody, nad
            > miernej ilości surówek (...) jedzenia niesezonowego np. zajadanie się sałatą zi
            > mą..."

Ok. Od jutra tylko zimna woda i salata. Zamelduje, o ile przytylam.
            PS te kartoflanke powinnam zjesc na zimno czy zostawic w garderobie do wiosny ?
            Chyba sporo trace nie wchodzac w blogosfere...
            • kk345 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 01:54
              No kartoflanka trzy tygodnie może stać, pod warunkiem, ze ją zakręciłaś i masz zimno w garderobie, może do tego czasu wiosna się już pojawi?
              • kk345 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 01:55
                No i uważaj, zeby nie zrobić sobie miszmaszu, jedząc sałatę jednocześnie z kartoflanką...
                • tt-tka Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 02:04
                  W zadnym wypadku ! Albo zjem zaraz, albo odczekam te trzy tygodnie. A najchetniej zaloze, dobrze radzisz, co mi sie bedzie kartoflanka marnowac.
                  • kk345 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 02:06
                    Z sałaty możesz fascynator zrobić, będzie się ładnie komponować z kartoflanką
                    • niu13 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 09:41
                      Śmiejecie się, a kobieta ma symptomy poważnych zaburzeń. Widać wyraźną paranoję przed przyjmowaniem pokarmów z nieznanego źródła i jadłowstręt. Powinno się jej pomóc. Jeszcze wciąga dzieci.
          • aerra Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 09.03.20, 20:46
            OOo, to ja chyba odstawię wodę. Bo do na pewno od wody się tyje big_grin
      • memphis90 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 12:22
        Jakbym się położyła na 2h na połowie cebuli, to też bym zaczęła odczuwać bóle...
      • kasiamat00 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 13:20
        Cebula jako zastepnik pileczki tenisowej do automasazu? big_grin
      • hanusinamama Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 09.03.20, 20:32
        NO jakbym tak polezała godzine na cebuli...to tez by mnie w tym miejscu zaczeło boleć...nawet siniaka bym sie mogla dorobić.
    • anika772 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 13.01.18, 21:54
      Ostatnio natknęłam się na to:
      feeder.blog.pl/

Przeczytałam kilka wpisów i nieco komentarzy i rzeczywiście zrobiłam face palmsmile
      • chatgris01 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 13.01.18, 22:01
        anika772 napisała:

> Ostatnio natknęłam się na to:
        > feeder.blog.pl/
        >
        > Przeczytałam kilka wpisów i nieco komentarzy i rzeczywiście zrobiłam face palm:
        > -)

Co sie zobaczylo, to sie nie odzobaczy uncertain
        Na widok tych panow z brzuszkami natretnie mi sie pcha przed oczy wyobrazni Bobus z "Wszystkiego czerwonego" (osobnik niski, tlusty i porosniety rzadkim czarnym wlosiem), i jak go biala Glista "ciumciala po slicznym brzuszku". Ała.
        • anika772 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 10:19
          Aaa, Biała Glista! big_grin
          Czyli zobacz, rzecz nie jest nowa, dla niektórych "brzusie" były i są seksowne. Trzeba o tym blogu powiedzieć bickowi, może nabierze nadziei!
      • zabka141 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 13.01.18, 22:01
        Nie moge niestety na to patrzec smile
      • cauliflowerpl Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 09:05
        Oł fuck! Wiedziałam, co tam będzie a i tak weszłam big_grin
        • anika772 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 10:28
          Widziałyście fotkę autora bloga, zanim postanowił się utuczyć? Był ciachem, kurde, jaka szkoda.
          feeder.blog.pl/files/2015/06/fot_1.jpg

I na własne życzenie zrobił sobie to:
          feeder.blog.pl/files/2015/06/11422685_881391505242484_156289516_n.jpg
          • cauliflowerpl Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 10:33
            Z komentarzy: "Mam na imię Kasia , mam 24 lata i ważę 116 kg przy wzroście 175 cm. Niestety moim marzeniem była waga 150 kg ale z powodów zdrowotnych nie mogę już tyć . Natomiast chciałabym wspierać inne dziewczyny w tyciu"

Facepalm.
            • anika772 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 10:35
              Trudno uwierzyć, nie?
              • cauliflowerpl Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 10:45
                Kiedyś oglądałam program o otyłości. Występowały 3 otyłe bohaterki, jednej nie pamiętam, jedna była striptizerką dla tej niszy wink trzecia miałam chłopaka feedera, kompletny zboczeniec i sadysta. Laska nie mogła sama wstać z łózka, ważyła grubo ponad 200 kilo a ten ją dalej tuczył.
                Właśnie przeczytałam wpis o fetyszach na tej stronie i.. no cóż, wierzę, wierzę. W seksie chyba mnie już nic nie zdziwi, bo skoro kogoś mogą podniecać zwierzęta albo dzieci...
                • swiezynka77 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 13:16
                  padłam big_grin
                  - Dziękuję ci, jesteś kochany! – powiedziała radośnie Marta. Podeszła do Alexa po batonika, nie zasłaniając nadal swojego brzuszka. Przybliżyła się i dała mu w podziękowaniu buziaka w policzek, dotykając „przypadkiem” swoją tłustą oponą jego ręki. Alex zarumienił się jeszcze bardziej, a Marta jak gdyby nigdy nic zakryła swój brzuszek, wzięła batonika i szybko uciekła. Alex patrzył na to wszystko w osłupieniu.
                  • cauliflowerpl Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 13:20
                    Oooh, słodkie ja batonik smile
                    • memphis90 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 21:10
                      A ja właśnie przeczytałam w jednej książce "obmacywał ją tłustymi rękami" - co bohaterka wspomina tymi właśnie słowami z ukontentowaniem, podczas gdy mi się wszystko zjeżyło... W życiu bym pettingu z jakimś dawnym narzeczonym nie nazwała "obmacywaniem". A książka znanego autorka, wysoko oceniana, doskonałe recenzje. Przeczytałam 36 stron i na każdej zaliczyłam jakiś facepalm z powodu właśnie jakichś kompletnie nieadekwatnych zachowań/słów/sformułowań. Naprawdę mam uwierzyć, że 83-letni profesor budzi się rano z myślą "jest moc, jest przygoda, jest akcja" (po czym smakowity opis starczych dolegliwości, bolesnych kolan i krogulczych sinych pazurów na powykręcanych paluchach)?
                  • chicarica Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 07.03.20, 13:15
                    Ja j... A myślałam, że na końcu internetu już byłam.
                    • dyzurny_troll_forum Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 09.03.20, 18:02
                      chicarica napisała:

> Ja j... A myślałam, że na końcu internetu już byłam.

Nie ma czegoś takiego jak koniec internetu....
      • huexido Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 13:32
        O Jesssssu, toż to kolejny kraniec internetu!!!
        • cauliflowerpl Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 13:37
          A bo ja wiem... na moje oko to gdzieś blisko Braci Samców, tak tuż przed. Potem, odrzuceni przez parę dziewczyn, idą na Braci i dowiadują się, że jednak trzeba mieć fajne ciało.
          Nawet wiekowo się zgadza, pod wpisem o ogłoszeniach masa komentarzy nastolatków.
    • zabka141 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 13.01.18, 21:56
      Przepraszam dziewczyny, ale czytam wlasnie i tyle szalonych pomyslow na jednym blogu, ze szok: "Nie wyrzucaj choinki po świętach. Po prostu ją ZJEDZ! (...) Ususzone igiełki zmieliłam w młynku do kawy i posypałam nimi moją ciepłą sałatkę z zielonego groszku i ogórka kiszonego i majonezu. Fajny smak. "
      • a1ma Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 13.01.18, 22:00
        😂
        • simply_z Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 13.01.18, 22:01
          ojp..
      • 89mumin Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 13.01.18, 22:04
        Ale to ile tej sałatki wyjdzie z takiej choinki? Ja chyba nie mam tyle miejsca w lodówce smile
        • zabka141 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 13.01.18, 22:10
          Poczytaj na blogu, bo mozna z ta choinka sie wykapac, ugotowac herbatke, wymieszac z soda i cos tam umyc i bylo jeszcze mnostwo innych pomyslow takich co koniecznie musisz zrobic smile
          • minor.revisions Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 03:38
            Mój nauczyciel plastyki w podstawówce był po architekturze i opowiadał że mielone igły z choinek to był cenny materiał do robienia makiet, a konkretnie trawy. TYlko że to było w latach 70tych ubiegłego wieku.
          • romans_petitem Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 09:30
            Przypomina mi to kurczakowy recykling smile
            • memphis90 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 12:32
              Tu masz rybny recykling na bazie wątroby z głowy karpia :
              "Zupa z głowy karpia. Pycha!!!! Wczoraj objadłam głowę karpia ale zostały mi kosteczki i dużo miękkich i takich jakby wątróbki elementów. Zatem na tym zrobiłam pyszna zupę."
              • milka_milka Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 12:38
                O matko... aż mnie zemdliło.
              • hanusinamama Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 09.03.20, 20:36
                Te takie jakby watróbki...to skrzela.
          • hanusinamama Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 09.03.20, 20:35
            Wyobraziłam sobie jak sie kapię z takąm wyschniętą choinką...masz 2 w 1: zdrootną kapiel w olejkach sosnowych (czy tak jodłowych, świerkowych....) i akupunkturę.
            • tt-tka Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 10.03.20, 08:34
              hanusinamama napisała:

> Wyobraziłam sobie jak sie kapię z takąm wyschniętą choinką...masz 2 w 1: zdroot
              > ną kapiel w olejkach sosnowych (czy tak jodłowych, świerkowych....) i akupunktu
              > rę.
              >

Ja sie kapie z choinka
              Galazki, w miare mozliwosci z iglami, pogotowac trzeba na malym ogniu pod przykryciem, a potem wwalic to do wanny. Bardzo przyjemnie jest. I zdrowo podobno tez.
              A domywanie wanny po takiej kapieli to i akrobatyka, i cwiczenie odchudzajace. Czyli wszechstronny pozytek.
        • ichi51e Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 10:15
          Muminkow nie czytalyscie? suspicious
      • hosta_73 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 10:12
        Takie zakurzone te igły je???
        • little_fish Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 20:31
          Nie, najpierw je "wypukała" 😂
          • memphis90 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 21:11
            Pukanie choinki...?
            • little_fish Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 22:11
              Igieł tylko. Batat natomiast jada "utuczone", choć myślę, że przedtem również "wypukała"
              • wilowka Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 15.01.18, 09:29
                E no spoko, utuczony batat może być całkiem sycący, można zjeść odrobinkę wink i człowiek najedzony
          • hosta_73 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 15.01.18, 21:06
            To rozumiem, wypukać należy, bynajmniej.
          • hanusinamama Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 09.03.20, 20:38
            Ale moze wypukała...w sensie ze pukała choinką zeby te igły pospadały. Ja bym tak zrobiła...no nie widzę skubac tego.
    • 89mumin Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 13.01.18, 22:00
      Nie znam się na zdrowym żywieniu, ale migdały na śniadanie i ziemniaki na obiad to mi się jawi jako średnio zbilansowany jadłospis. Chyba, że na kolację pani zjadła coś hmmm wartościowego? Pominęłam rosół, bo rosół chyba jest ok, tylko nie rozumiem czemu akurat na ogonie gotowany.
      • simply_z Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 13.01.18, 22:07
        na kolacje wywar z obierek z ziemniaków....
        • chatgris01 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 13.01.18, 22:25
          simply_z napisała:

> na kolacje wywar z obierek z ziemniaków....

Przeciez wywar z obierek ziemniakow jest toksyczny, zawiera solanine. Ona to daje dzieciom?!
          • zabka141 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 13.01.18, 22:37
            Na szczescie chyba to tylko dla niej. Czytalam tez pije sok z surowych ziemniakow. Zostalo jej po starciu to pije.
      • zabka141 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 13.01.18, 22:09
        To sa fragmenty jadlospisu, ale jak sie czyta caly to tez mi sie wydaje rozumiem czemu ona jest taka chuda. Po prostu caly dzien pije tylko jakies wody po gotowaniu czegos, herbatki, nie je za bardzo nic poza jednym ziemniakiem. Dla mnie to jest srednio zbilansowane, ale ona pisze ze czuje sie swietnie i jest zdrowa, a kiedys byla chora, itd.
        • 89mumin Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 13.01.18, 22:16
          No jasne. Obsesyjne odchudzanie, to chyba w obecnej rzeczywistości żadna nowość. Tylko ja nie rozumiem jej wyborów. Zawsze mi się wydawało, że ziemniaki nie mają jakiś szczególnych wartości odżywczych, za to kalorii - jak na warzywo - całkiem sporo. No brakuje mi tu logiki nawet takiej przyświecającej odchudzającym się, ale może po prostu się nie znam smile
          • simply_z Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 13.01.18, 22:40
            tytuł adekwatny zresztą ... "..o tym jak wymieniłam mózg"
          • eliszka25 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 13.01.18, 22:59
            89mumin napisała:

Zawsze mi się wydawało, że ziemniaki nie m
            > ają jakiś szczególnych wartości odżywczych, za to kalorii - jak na warzywo - ca
            > łkiem sporo.

to zle ci sie wydawalo. ziemniaki wcale nie sa bardzo kaloryczne, 100g to jakies 70 kcal. za to zawieraja sporo potasu i magnezu, troche wapnia, zelaza i fosforu, a takze blonnik. w ziemniakach sa tez prawie wszystkie witaminy. najwiecej jest vit. c, wiecej niz np. w jablkach, praktycznie wszystkie witaminy z grupy b, vit. a i pp.

oczywiscie jedzenie samych ziemniakow pod roznymi postaciami nie ma wiele wspolnego ze zbilansowana dieta, ale zdecydowanie nie sa one bezwartosciowe.
            • a1ma Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 13.01.18, 23:01
              A nie tracą tej witaminy C przy obróbce termicznej?
              • katriel Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 00:17
                Sporo tracą, ale że dużo miały, to i trochę zostaje.
            • 89mumin Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 00:09
              Ale jak to się ma do takich marchewek, kapusty kiszonej czy brokułów, czyli warzyw powiedzmy bardziej popularnych wśród odchudzających się? 70kcal na 100g jak na warzywo to chyba dużo.
              • eliszka25 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 01:17
                bardzo popularne wsrod odchudzajacych sie jest np. awocado, ktore ma 160 kcal w 100 gramach, kielki sojowe, to jakies 120 kcal, a groszek zielony ma 80, wiec moze nie demonizujmy ziemniakow. poza tym sa one liferantem energii, jak pieczywo, makaron, ryz czy fasola, a maja duzo mniej kalorii, wiec w trakcie odchudzania wcale nie sa takim najgorszym wyborem.
                • 89mumin Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 01:31
                  Ja tam jestem poznańska pyra i w ogóle nie mam zamiaru demonizować ziemniaków. Po prostu zdziwił mnie wybór ziemniaków jako podstawy diety przez osobę obsesyjnie się odchudzającą.
                  • eliszka25 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 01:44
                    nie tak dawno sama sie odchudzalam z pomoca liczenia kalorii i szczerze mowiac tez mnie ta dieta z bloga z lekka dziwi. zamiast normalnych, zbilansowanych posilkow jakies dziwaczne "owsianki" z kakao na wodzie, wywar z obierkow ziemniaka (?) i inne cuda. ziemniaki, jako podstawa diety, teoretycznie nie sa takie zle, bo sa dosc dobrym liferantem energii, ale maja o wiele mniej kalorii niz kasze, ryz czy makarony. jednak dieta powinna byc zroznicowana i zbilansowana, zeby na dluzsza mete bylo to zdrowe, a nie tylko wiecznie pyry i pyry, na przemian z kawa i udziwniona "owsianka". warzyw, a zwlaszcza surowych, w ogole prawie tam nie widze.
                    • jatojagodnik Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 15.01.18, 08:59
                      Witaminy z surowej cebuli wchłania przez plecy. Wprost do organizmu, z pominięciem układu pokarmowego, więc nie tuczą i nie obciążają wątroby
                    • aerra Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 09.03.20, 20:54
                      Przecież pisała, że od za dużej ilości surówek to się tyje.
                      Więc jak ma jeść surowe warzywa, no jak??? Przecież utyje, a ona się odchudza.
                  • cauliflowerpl Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 09:42
                    Ojtam, jak poza ziemniakami jesz wyłącznie wodę aromatyzowaną, to nie utyjesz big_grin
                • memphis90 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 12:27
                  Co to liferant energii?
                  • milka_milka Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 13:49
                    Dostawca energii elektrycznej.
                    • memphis90 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 21:13
                      Ale powiedz coś więcej. Kojarzę, że w USA nałogowo robią cośtam zasilane kartoflem, ale jak ten dostawca wpływa energią elektryczną na nasze ciało?
                      • milka_milka Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 22:14
                        A tego nie wiem. Odniosłam się tylko do słowa „liferant”. Niepotrzebnie pisałam o elektrycznej, myślałam o firmach energetycznych. A jeśli chodzi o ziemniaki, to pewnie chodzi o węglowodany.
                  • ailia Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 23:01
                    memphis90 napisała:

> Co to liferant energii?

kalka z niemieckiego, chodzi o źródło energii

• hanusinamama Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 09.03.20, 20:39
              NO to pewnie dlatego je je na surowo...bo tą witamię C w duzym stopniu sie straci w czasie gotowania
          • ichi51e Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 10:18
            Ziemniak jest b zdrowy mozna teoretycznie calkiem dobrze zyc na samych ziemniakach
          • konsta-is-me Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 10.03.20, 01:51
            Ziemniaki maja b dobre wlasciwosci odzywcze.
            Co nie znaczy ze nalzey odzywiac sie wywarem z obierek...
      • memphis90 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 12:25
        Ale to są ziemniaki z termosa!
        • kk345 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 16:32
          No co, niektórzy mają z Biedry, a inni z termosa! A olej z butlsmile
      • urtikus Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 07.03.20, 13:20
        bo dobry,
        kupiłam kiedyś ten ogon bo już nic innego nie było i mniamuśny,
        fajny pomysł na zupę

tylko nie wiem po co te migdały moczyła i suszyła potem
    • ichi51e Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 13.01.18, 22:03
      “A dzieci rano w hotelu zjadły moje bułeczki i.... marmoladę hotelową. No trudno. Nie przwidziałam tego i nie wzięłam mojej marmolady a przeciez nie wyrwę im z ręki. Przełknełam tylko ślinę.”
      big_grinbig_grinbig_grin
    • zabka141 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 13.01.18, 22:11
      Czy ja nie podalam linkow?

wytrwala.blogspot.com/

www.facebook.com/wytrwala/
      • edelstein Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 10:46
        Stracilam apetyt ogladajac te zdjecia.Pokazalam LG, a on do mnie "powiedz, ze ona sobie jaja robi?"
    • kotomama Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 13.01.18, 22:14
      Ona jest zwykła szurą i tyle. Odpowiednie służby powinny skontrolować czy dzieci nie są niedozywione.
      • ichi51e Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 13.01.18, 22:34
        No wlasnie jakies chude te dzieci... 39 lat a “hi hi hi” w kazdym paragrafie...?
    • livia.kalina Nieodmiennie Ela Gawin... 13.01.18, 22:23
      Już o tym pisałam....
      www.facebook.com/elagawin
      www.elagawin.pl/dzienniki/zdjecia.html
      • zabka141 Re: Nieodmiennie Ela Gawin... 13.01.18, 22:28
        Nie wierze w to co czytam u tej Eli Gawin:

"BUNT SIEDMIOLATKA...
        Mam problemy wychowawcze z córeczką. Przeżywałam już z nią bunt trzylatka, bunt czterolatka, pięciolatka, sześciolatka a teraz mamy bunt siedmiolatka...
        Byłyśmy dzisiaj w Rynku. Zapłaciłam za obiad prawie 50 zł (byłyśmy w restauracji Olimp z jedzeniem na wagę), ale nic nie zjadła, wypiła tylko pół butelki napoju Lipton. Tam jest dosyć drogo, 50 dkg obiadu kosztuje ok. 25 zl. Na śniadanie zjadła paczkę ciastek. Ona nie je mi na złość... A o cokolwiek proszę żeby coś zrobiła mówi do mnie
        - Pocałuj się w dupę...
        Np. mówię jej
        - Umyj zęby
        - Pocałuj się w dupę - odpowiada
        - Ubierz kurtkę, bo się spóźnimy
        - Pocałuj się w dupę
        I tak cały czas...
        Bardzo często też do mnie mówi
        - Jesteś suką, ty suko itp."
        • manala Re: Nieodmiennie Ela Gawin... 13.01.18, 22:44
          niezłe, niezłe...

oie autorki nieźle porąbane
        • livia.kalina Re: Nieodmiennie Ela Gawin... 13.01.18, 22:45
          Serdecznie polecam: kanał na youtube, WSZYSTKIE profile na FB i strony blogowe..... to jest 7 wymiar co najmniej...
        • a1ma Re: Nieodmiennie Ela Gawin... 13.01.18, 22:57
          To już nie jest zabawne. Przerażajace.
      • triismegistos Re: Nieodmiennie Ela Gawin... 14.01.18, 09:03
        Oj, od dawna jestem prawdziwą psychofanką Eli.
      • ichi51e Re: Nieodmiennie Ela Gawin... 14.01.18, 09:04
        smutne to jest bardzo sad
      • edelstein Re: Nieodmiennie Ela Gawin... 14.01.18, 10:40
        O matko,oczy mi wypadli od ogladania zdjec, wpisy ogranelam pobieznie i stawiam na jakas chorobe psychiczna.
        Gdzie ona kupuje te paskudne buty?
      • dziennik-niecodziennik Re: Nieodmiennie Ela Gawin... 14.01.18, 10:57
        Podoba mi się wpis z "CV" - "Rodze dziecko. Karmie piersia, jestem szczesliwa... Czasami rozpaczam"
        WTF??...
      • babcia.stefa Re: Nieodmiennie Ela Gawin... 14.01.18, 11:40
        Kojarzy mi się z jakąś lokalną aferką sprzed lat, coś ze światka modowo-fotograficznego, ale memoria fragilis.

Tak czy inaczej, to jest przypadek z gatunku "trzeba to zabić, zanim zniesie jaja... o fak, już za późno".
      • clk Re: Nieodmiennie Ela Gawin... 15.01.18, 09:22
        Pani ma problem. Duzy problem ze soba. Pomyslcie, ze przez przypadek traficie na takiego fotogtrafa....

Tekst linka
        • double-facepalm Re: Nieodmiennie Ela Gawin... 07.03.20, 12:43
          Na grupach dyskusyjnych google z nią były afery parę lat wcześniej (przywlaszczanie zdjęć od innych twórców). Ta megalomanka twierdzi ze firme prowadzi od 1999.
          • frequenter.light Re: Nieodmiennie Ela Gawin... 09.03.20, 17:45
            Kto wyciągnął ? smile
    • milka_milka Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 13.01.18, 22:28
      Ziemniaki w mudnurklach? A co to jest? Miały być mundurki???
      • gryfna-frelka Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 09.03.20, 20:56
        Brzmi jak mud nurki... czyli nurkujacy w blocie wink
    • conena Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 13.01.18, 22:57
      Nie wyrzucaj choinki po świętach. Po prostu ją ZJEDZ!

Wiesz, nie wiem jak tak naprawdę powinno się to wszystko fachowo robić. Po prostu ROBIĘ a potem ewentualnie doczytuję jak znajdę chwilkę. Znalazłam kilka fajnych stron na internecie a propos tego co można zrobić z choinek.

Zatem? Do dzieła! 😀

Dzięki, siedzę i brechtam 🤣🤣🤣
      • manala Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 13.01.18, 23:04
        Ale każdą można? Bo ja mam świerk srebrny i dziad tak kłuje, że nie wiem czy się do spożycia nada?
      • wilowka Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 00:04
        Nie chcesz choinki,ugotuj sobie masthewa big_grin wink "Kartoflanka to zupa, którą po prostu musisz mieć. Ona jest takim MUST HAVE. To tak jak z ubraniem w szafie. Biała bluzka i mała czarna to rzeczy, które powinny znaleźć sie w Twojej garderobie bez względu na modę. Tak jest też właśnie z kartoflanką."
        • wilowka Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 00:07
          Matko jedyna, ona do kartoflanki 4 litry wywaru 2 godziny gotuje na małym skrzydełku indyczym, dodaje ziemniaki, przyprawy i jeszcze godzinę to pyrka na gazie...
          • wilowka Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 00:09
            Jest też teledysk jak gotuje kartoflankę...
            • kk345 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 01:47
              A jest teledysk, jak gorącą zupę wlewa do słoja i wtedy ta zupa tak się sama solidnie wekuje, ze wystarczy ją zakręcić i już może stać w lodówce nawet do trzech tygodni? Bo tak właśnie radzi w komentarzach. Chryste, zupa na wołowinie trzy tygodnie w lodówce, że oni jeszcze się nie potruli...
              • blueluna Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 09:32
                Spokojnie postoi - ja tak gotuję gęste buliony i trzymam w lodówce, tylko dla bezpieczeństwa dosyć mocno je solę (dodaję je potem do zup, sosów). Czysty słoik, wlana wrząca zupa, od razu po wystygnięciu do lodówki i naprawdę może postać. Cały pic w tym żeby od momentu wrzenia do zamknięcia słoika minęło jak najmniej czasu. Ja często po nalaniu już okrywam słoiki grubym ręcznikiem żeby jak najdłużej były gorące - to dodatkowy czas pasteryzacji. Od lat tak robię i żyjemy smile Zupy których nie zjemy od razu też wlewam do słoików i do lodówki - ale te zjadamy na bieżąco.
                • kk345 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 16:35
                  Ona nie gotuje gęstych bulionów, a ta różnica jest kluczowa...
          • mikams75 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 15:27
            ryz tez gotuje 4 godziny....
            • domowapani Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 16:35
              Ej no bo ona się stosuje do zasad kuchni 5 przemian, czy jakoś tak, a tam faktycznie zaleca się mega długie gotowanie wszystkiego.
              • mikams75 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 16:41
                wywary to jeszcze zrozumiem ale ryz po 4 godzinach jest obrzydliwa papka a nie ryzem.
        • tt-tka Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 00:14

B
          > iała bluzka i mała czarna to rzeczy, które powinny znaleźć sie w Twojej gardero
          > bie bez względu na modę. Tak jest też właśnie z kartoflanką."

OK, wstawilam kartoflanke do garderoby. Co mam dalej zrobic ?
          • kk345 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 01:48
            Załóż na wieczórbig_grin
    • stacie_o Ela Gawin 13.01.18, 23:08
      Fanka pisu, przywołana przez livię.
      Pani pilnie potrzebne leczenie:
      www.facebook.com/elagawin
      polecam ten wpis:

BUNT SIEDMIOLATKA...
      Mam problemy wychowawcze z córeczką. Przeżywałam już z nią bunt trzylatka, bunt czterolatka, pięciolatka, sześciolatka a teraz mamy bunt siedmiolatka...
      Byłyśmy dzisiaj w Rynku. Zapłaciłam za obiad prawie 50 zł (byłyśmy w restauracji Olimp z jedzeniem na wagę), ale nic nie zjadła, wypiła tylko pół butelki napoju Lipton. Tam jest dosyć drogo, 50 dkg obiadu kosztuje ok. 25 zl. Na śniadanie zjadła paczkę ciastek. Ona nie je mi na złość... A o cokolwiek proszę żeby coś zrobiła mówi do mnie
      - Pocałuj się w dupę...
      Np. mówię jej
      - Umyj zęby
      - Pocałuj się w dupę - odpowiada
      - Ubierz kurtkę, bo się spóźnimy
      - Pocałuj się w dupę
      I tak cały czas...
      Bardzo często też do mnie mówi
      - Jesteś suką, ty suko itp.
      Kupiłam duże kolorowe pudełko i zapakowałam dzisiaj wszystkie słodycze z domu i zamknęłam w mojej pracowni na klucz. Musiałam tak w końcu zrobić, bo ona (Marysia) jak widzi że robię jakiś posiłek biegnie do kuchni i natychmiast zjada torebkę cukierków. Potem nie chce nic jeść trzy godziny, a potem jak znowu chcę zrobić kolację to robi to samo... Bije się i kopie jak wyrywam jej słodycze...
      Jak mówię
      - Idę robić kolację
      to ona pędzi do kuchni szukać słodyczy...
      Jest uzależniona od słodyczy bardziej niż alkoholik od alkoholu, zawsze znajdzie sposób żeby zorganizować sobie słodycze...
      Mogłabym wymienić jeszcze 100 rzeczy, które robi na złość, albo którymi się martwię...
      Mój były mąż śmieje się z tego, nazywa mnie przy dziecku Grażyną (tzn. że jestem głupia i przestarzała) i podważa ciągle mój autorytet. Rozpieszcza dziewczynkę, a tylko ja muszę być ta zła... Nie mogę mieć do niego pretensji bo mi też zdarza się krytykować go i innych dorosłych przy dziecku...
      Boję się, że jak moja córka będzie nastolatką to ucieknie z domu... Ja nie umiem ani wychowywać, ani tresować czy karać dziecka. Z mężem też nie umiałam postępować. Robił co chciał. Mówił wieczorem, że idzie do sklepu bo ma ochotę coś kupić, czego nie było w domu i wracał na drugi dzień bez zakupów...
      Jestem naiwna, chciałabym, żeby człowiek z którym mieszkam był miły, dobry i współpracował ze mną. Niestety... To sobie trzeba wypracować i wywalczyć, a ja nie umiem...
      Niestety tak samo jest z przyjaciółmi, kolegami z pracy, sąsiadami i innymi ludźmi. Musisz sobie wypracować ich szacunek. Jak będziesz bezinteresownie miły i uczynny wykorzystają cię a potem oleją...
      Wszystko co robię robię dla córeczki i życzliwości mojego otoczenia. Niestety nie zyskuję tym żadnej wdzięczności...
      • jola-kotka Re: Ela Gawin 13.01.18, 23:31
        No to akurat smieszne nie jest wrecz tragiczne
        • ichi51e Re: Ela Gawin 14.01.18, 09:06
          Tam wiecej takich. Pani nie obsluguja na stacji beznzynowej matka ja doluje a w ogole to nakreci film jak sie zabija i wrzuci do sieci sad(((
      • 89mumin Re: Ela Gawin 14.01.18, 01:44
        Bardzo smutny ten wpis, chociaż wydaje mi się, ze pani wie na czym jej problem polega - a to już i tak dużo, tylko nie wie co dalej z tym zrobić. Ale nie wytrzymałam i parsknęłam przy tym: "Z mężem też nie umiałam postępować. Robił co chciał. Mówił wieczorem, że idzie do sklepu bo ma ochotę coś kupić, czego nie było w domu i wracał na drugi dzień bez zakupów..."
        • jola-kotka Re: Ela Gawin 14.01.18, 03:30
          Ten fragment tez mnie rozbawil ale ta czesc o corce wrecz przeciwnie. Tej Pani problem nie jest czyms z czym sama moze sobie poradzic teraz to ona i jej corka powinna udac sie po pomoc do specjalisty.
    • jola-kotka Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 13.01.18, 23:27
      Wywar z obierek ziemniakow? Co to ku... jest? Ale sie usmialam, dobre.
      • heca7 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 13.01.18, 23:52
        To jest coś absolutnie obrzydliwego w smaku. Kiedyś, kiedyś miałam przyjemność wielokrotnie to pić. Nie będę uściślać z jakiego powodu ale z podobnego serwowano mi też wywar ze słomy owsianej- prawie tak samo wstrętny. Ziemniaki się dokładnie myje , obiera a obierki gotuje bez jakiejkolwiek soli i przypraw. Wywar ma gorzki smak i niewiele wspólnego z wodą po gotowaniu ziemniaków obranych.
        • spirit_of_africa Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 00:11
          Kamienie nerkowe miałaś?
        • jola-kotka Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 03:31
          Brrr
    • heca7 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 00:04
      Ależ ta kobieta niunia i niunia! Sam podtytuł jest infantylny- idź przez życie z dzielną minką , bądź jak zawsze zuch dziewczynką.
      A dalej mamy rodzinkę , urwiski, dzieciaczki, jedzonko, ona ma ładne "stópki" , synek, córeczka...butki i motylek. Odpadłam.
      • wilowka Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 00:21
        I wszystkiego je "odrobinkę" big_grin
        • mikams75 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 15:23
          obok tych 3 fasolek, 2 daktyli i pol grzanki bywaja tez "przeogromne" ilosci - lodowka wypchana jedzeniem, przeogromna ilosc ziol, przeogromna ilosc masla (1/3 kostki na obiad, az mnie zemdlilo), przeogromna ilosc przypraw itp.
          • ichi51e Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 20:52
            Bo ona chyba ogolnie je wysokotluszczowo - raczej tak musi bo cukier bardzo scina...
      • jola-kotka Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 03:33
        Pani ma odlot ok ale co jest zlego w tychzdrobnieniach ja podobne slysze w domu codziennie i musze przyznac ,ze to sprzyja atmosferze, wiezi miedzy ludzmi.
        • milka_milka Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 07:49
          Tak ciumkać to można do dzieci. Jak świeczuszka i mięsko oraz brzuszek i porcyjka mogą sprzyjać atmosferze i więziom?
          • semihora Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 09:29
            Jola to akurat jest takie duże dziecko, kurczaczek do zaopiekowania, więc nic dziwnego, że tak do niej mówią jak do dziecka.
          • hanusinamama Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 09.03.20, 21:36
            Do dzieci tez ile mozna: córeczko zrobić ci kanapunie z szyneczką, ogóreczkiem i szczypioreczkiem. A heratkę z cytryniunią chcęsz i midokiem. Nie mamo kakałko na mleczku....yyyyy
        • hosta_73 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 10:25
          Chyba to wchodzi w krew i później w tv szef fundacji jakiejśtam opowiada ile zebrali pieniążków. Albo kiedys pani w firmie pytala czy chcemy fakturkę czy rachuneczek wystarczy. No żesz...
          • heca7 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 10:44
            Pani też gotuje herbatki " w obecności cynamonu " itd. Ja gotuje obiad w obecności dzieci- czy to znaczy , że jestem kanibalem? wink
      • ichi51e Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 09:10
        I jeszcze podsmichujki “hi hi hi” w kazdym pragrafie uncertain
        • minor.revisions Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 14:28
          > I jeszcze podsmichujki “hi hi hi” w kazdym pragrafie

Bo może ona sobie ze wszystkich jaja robi tak naprawdę?
    • krishka Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 00:36
      Oprócz zawartości (wywar z obierek? WTF?) odrzuca mnie również "świeczuszka", "muzyczka", "brzuszek", "mięsko", "tłuszczyk", "pół godzinki", "łyczek winka", "serduszko", "kapustka", "porcyjka". I to wszystko z jednego postu na FB. Na więcej nie mam siły. Idę zjeść drożdżówkę (drożdżóweczkę), co to mi została z wczoraj wink
      • krishka Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 00:37
        PS. źle się wpięło - dotyczy to bloga/FB Wytrwałej, co to sobie zmieniła mózg dietą.
        • alicia033 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 09:35
          krishka napisała:

> dotyczy to bloga/FB Wytrwałej, co to sobie zmieniła mózg dietą.

widzę jedną pozytywną stronęwink tffurczości pani wytrwałej: wiemy, czego nie jeść, żeby sobie tak, jak ona mózgu nie zmienićsmile.
    • cauliflowerpl Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 09:13
      Czytam te jadłopisy i tak sobie myślę, że pani musi mieć niezłe rozwolnionko.
    • 18lipcowa3 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 09:49
      Zastanawiam się co by takie coś powiedział lekarz psychiatra
      • hosta_73 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 10:27
        Oj, dałby skierowanko!
    • maggi9 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 11:25
      Nie znałam pani wytrwałej ale po przeczytaniu bloga zrobiłam facepalma.
      Ona ma jakąś obsesję na punkcie jedzenia i moim zdaniem to też jest słabe. Warto odżywiać się zdrowo, warto jeść zbilansowane posiłki ale to zakrawa już o jakąś chorobę. Coś jak osoba uzależniona od jedzenia, która ciągle o nim myśli. Tak ta pani jest uzależniona od zdrowego albo pseudo zdrowego jedzenia i tylko o nim myśli.

wytrwala.blogspot.com/2015/08/wakacje-oddychaj-kochaj-jedz.html#more

Cudowne wakacje - pani nie używa kremów przeciwsłonecznych, jest uradowana tym, że nawet nie polizali loda i nie zjedli gofra oraz chwali się tym, że pół urlopu spędziła na gotowaniu tych swoich eko posiłków. Hmmm...
      Jestem ciekawa co to będzie (a może już to nastąpiło ale nie chce mi się czytać całego bloga bo to jakiś radosny bełkot eko oszołomki) jak dzieci pójdą do szkoły i odkryją sklepiki szkolne. Pani nie będzie im dawać kieszonkowego? Zapisze do specjalnej eko szkoły która w sklepiku ma tylko daktyle i obierki z ziemniaka czy zrobi dzieciom pranie mózgu pt. "cukier to zło i szatan"

• zabka141 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 12:06
        Najgorsze ze u wytrwalej zdarzy sie ze napisze cos co ma sens, ale zaraz to wymieszane z jakas glupota. Wszedzie tylko te zle koncerny. Niesmarowanie sie to jest dla mnie tez glupota. I ten strach przed zjedzeniem loda. Ma obsesje jak nic.
      • wilowka Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 13:16

Co jakiś czas pojawia się jakieś sensowne stwierdzenie ale zaraz przytłaczane jest jakimś mitoszamaństwem. Doczytałam, ze Pani niemal wyleczyła syna z autyzmu uncertain No i ta fiksacja na jedzeniu, podkreślanie ile to jej mocy, szczęścia, pałera, energii i wiatru w żagle daje taka cebula duszona z pietruszką...

obiad: 3 jajka na miękko plus uduszony kalafior z marchewką i zielonym groszkiem plus kurkuma, imbir, trochę masełka (1/4 łyżeczki) pieprz, sól, trochę soku z cytryny i na koniec posypałam całym koperkiem
        kolacja: na ciepło duszona kukurydza (ok 15 min.) z kurkumą, tymiankiem, odrobinką masełka (1/5 łyżeczki), imbirem, pieprzem, solą plus troszkę uduszonej cukini z poranka. Po uduszeniu posypałam prawie całym peczkiem pokrojonej drobno zielonej pietruszki. Jadłam a w ręcę trzymałam masło i podgryzałam

Powiedzcie mi jak się trzyma w ręce 1/5 łyżeczki masła i pogryza???

I te porcyjki, gdzieś tam na śniadanie kawa anatol, na kolację wekowana woda z gotowania makaronu kukurydzianego z kawą zbożową i masłem, na obiad TRZY moczone i podpiekane orzechy z kapustą pekińską i gęsim smalcem... Niech jej na zdrowie idzie, ale faktycznie blog oryginalny, smile
        • maggi9 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 13:41
          Nooo tutaj jest chociaż jajko więc jakieś białko jest ale normalnie to obiadki to wywary z czegoś tam plus 3 orzeszki albo 3 moczone i wysuszone w piekarniku migdały - to po co je moczyć? Żeby wysuszyć potem?
          A ja się pytam gdzie węgle? Gdzie białko? Obłęd trochę, ja bym chodziła non stop głodna.
        • zabka141 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 16:08
          Jestem ciekawa na co ona i te dzieci byly chore. Pisze ze gdyby nie dieta to bylyby jak warzywa. Pewnie im miwi - jak zjesz cos z cukrem to bedziesz znowu jak warzywo.
          • heca7 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 17:40
            Mam wrażenie, że ona to na ortoreksje choruje.
        • edelstein Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 17:21
          Ona najada sie trzema orzechami.Patrzac na jej zdjecia widze anorektyczke.
          Jej syn ma autyzm?
          • kk345 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 18:18
            Już nie ma, wyleczyła go dietą.
            • ichi51e Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 15.01.18, 20:54
              Coz jesli mial padaczke to dieta wysokotluszczowa mogla mu faktycznie pomoc
              • kk345 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 15.01.18, 22:44
                Autyzm miał
    • ida_listopadowa Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 12:28
      Wybaczcie, ale naśmiewanie sie z bloga eligawin uwazam za okrucieństwo. Pisze to kobieta ewidentnie zdolowana, z problemami z dzieckiem, praca i rodzina, a przy tym szczera i za te szczerosc atakowana z kazdej strony. Naiwnosc i prostodusznosc to moze nie zalety, ale tez nic do wysmiewania. Ja wspolczuje. Przeczytalam wpis o jej bierno-agresywnej matce i mysle sobie jak wiele jest kobiet, ktore tak calemu swiatu pozwalaja jezdzic sobie po glowie?
      • memphis90 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 12:50
        Po pierwsze - nie ma obowiązku prowadzenia blogaskow i ujawniania swoich problemów całemu światu. Ktoś, kto to robi, musi liczyć się z różnymi reakcjami, niekoniecznie pozytywnymi. Po drugie - mam jednak wrażenie, że żaden cały świat nie jeździ pani po głowie, natomiast ona ma problemy z percepcją wydarzeń, które zachodzą wokół niej i wymaga pomocy terapeuty. Naprawdę wierzysz w to, że ludzi wokół trzeba sobie wytresować? Bo ja nikogo nie tresuję, jestem miła i bezinteresowna i cały świat mnie jakoś nie olewa...
      • babcia.stefa Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 12:57
        Coś kojarzę jak przez mgłę, że ona miała problemy ze wszystkim już 15 lat temu.
      • livia.kalina Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 13:57
        Wybacz, ale naprawdę uważasz, ze problemem pani jest szczerość?
        Oglądałaś videobloga o proteście lekarzy, o deformie edukacji?

czytałaś np to?
        " A teraz pytanie do Was? Czy dzisiejsza polska opozycja (PO, Nowoczesna, PSL itp.) to Waszym zdaniem Polacy polscy? I czy reprezentują interesy naszej ojczyzny i narodu?
        Czy wiecie, że ostatnich radzieckich oficerów, stacjonujących w Polsce w okresie komuny, oddelegowano do Rosji niewiele ponad 20 lat temu? Tysiące z nich i ich rodziny żyją w Polsce i mają polskie nazwiska... Tak samo jest z osobami innych narodowości, dla których Polska stworzyła lepsze warunki niż w miejscach ich pochodzenia... To na pewno tłumaczy dlaczego prawicowy rząd Beaty Szydło poza poparciem spotyka się też z krytyką..."

oglądałaś to?
        https://scontent-frt3-2.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/23473271_944597869022846_7543485838610798683_n.jpg?oh=3ced10c2c4bf38dad6c86a617b008b3e&oe=5AE3358E

Serio uważasz, że problemem jest szczerość?
        • livia.kalina Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 14:11
          cd:
          "NOCNE OGLĄDANIE TELEWIZJI
          Wczoraj do 2.00 w nocy oglądałam blok informacyjny TVP info – powtórki programów na temat obchodów 7 rocznicy katastrofy samolotu prezydenckiego…
          Bardzo przeżyłam te informacje, przemówienia i wywiady…
          Mam nadzieję, że komisja badająca tą katastrofę ustali coś jeszcze…
          Na razie wiadomo na pewno, że samolot celowo uszkodzono w Polsce, że Rosjanie wprowadzali w błąd polskich pilotów, zachęcając ich do lądowania 100 m przed pasem startowym (chcieli, żeby samolot się rozbił). Gdy piloci chcieli ponownie wzbić się w górę (po tym gdy doszli do ok. 60 m nad ziemię i zorientowali się, że Rosjanie wprowadzają ich w błąd) samolot stracił moc i doszło do wybuchu (nastąpiło kompletne zniszczenie samolotu i śmierć pasażerów). Wcześniej miał miejsce szereg awarii na pokładzie samolotu, w tym urwanie części jednego skrzydła (nie było to jednak wynikiem zderzenia z brzozą). Historie awarii zapisały się w czarnych skrzynkach
          Zrobiono teksty i symulacje wybuchu, zrekonstruowano wrak samolotu, przeanalizowano komputerowo jego rozrzucone części, przebadano zwłoki pfiar katastrofy i nakreślono atmosferę polityczną i psychologiczną wylotu samolotu prezydenckiego w tą podróż.
          Oglądałam też film dokumentalny - rozmowy z pracownikami gabinetu prezydenta... Mówiono w nim o dziwnym zachowaniu Donalda Tuska i Bronisława Komorowskiego, którzy zachowywali się tak, jakby wiedzieli wcześniej o zamachu, sugerowano niezgodne z prawem, zbyt pośpieszne przejęcie prezydentury przez Bronisława Komorowskiego i wygłoszenie przez niego orędzia do narodu (są spekulacje, że było ono napisane przed katastrofą). Pracownikom kancelarii prezydenta grożono w Rosji śmiercią, a w Polsce zostali zwonieni z pracy lub sami zrezygnowali. "
      • mikams75 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 15:52
        ona naprawde potrzebuje pomocy... wpisy takie jak te sa przerazajace:

Ostatnio szłam ulicą i nagle zaśmiałam się gorzko do siebie...
        - A gdyby tak nakręcić film na youtube jak skaczę z dachu i umieram? - pomyślałam
        To dopiero byłby hit... I jaką miałby oglądalność...

CZY MACIE CZASAMI TAKIE MYŚLI, ŻE CHCIELIBYŚCIE KOGOŚ ZABIĆ?
        Albo chcielibyście, żeby ktoś kogo znacie umarł? Ja czasami mam takie myśli...
      • barbibarbi Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 20:24
        Ona ma problemy psychiczne ta kobieta. Aczkolwiek lubi epatować swoim nieszczęściem, takie samobiczowanie publiczne, jak jakaś kobitka jej dobrze radziła odnośnie wychowania dziecka, to ją zbanowała. Ja to czytam z przykrością, nie ma powodu do naśmiewania się, ale córka będzie rosła u boku matki, która najwyraźniej jest niezrównoważona, niestety.
      • logorea12 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 23.01.18, 21:40
        Obserwuję aktywność pani Eli Gawin od dłuższego czasu i można o niej naprawdę wiele powiedzieć, ale na pewno nie to, że jest szczera. Przykro mi to pisać, ale ta kobieta jest zakochaną w sobie mitomanką, a przy tym agresywną fanatyczką PiSu, która swoich krytyków wyzywa od komunistów, dzieci ubeków i alkoholików. Owszem, w przypływie zdrowego rozsądku napisze coś szczerego od wielkiego dzwonu. I są to rzeczy bardzo przygnębiające. Że nie ma pieniędzy, że pies z kulawą nogą nie chce przyjść do jej studia, że utrzymuje się wyłącznie z alimentów za dziecko, 500+ i renty matki. Są to jednak rodzynki w zakalcu. Zakalcu jej, bądźmy szczerzy, grafomańskich wywodów, bardzo słabych zdjęć i niezrozumiałych nagrań na Youtube.

Nie byłby to powód do tego, żeby ktokolwiek z niej pokpiwał, gdyby nie to, że robi to od lat, że jest całkowicie głucha na konstruktywną krytykę. Ma kilka trollkont na Facebooku, z których sama sobie pisze pozytywne komentarze, a innych wyzywa od pedofili i Żydów. Lubi też rozsyłać teksty typu "Twój mąż mnie podrywał", a potem przeprasza, tłumacząc, że to ktoś inny włamał się na jej konto. Są na to screeny, o nic jej nie pomawiam.

Z tego co mi wiadomo, to ona jest taka od zawsze. Możecie poszperać w internecie, już 15 lat pisano o niej, delikatnie mówiąc, niezbyt przychylnie. Głównie chodziło o nachalne promowanie jej studia, bardzo niskie umiejętności fotograficzne i pisarskie, niewywiązywanie się z umów, nękanie w sieci i bardzo wysokie mniemanie o sobie samej. Jej posty na Facebooku urągają inteligencji nawet średnio rozgarniętego człowieka. Przy okazji protestu rezydentów wylała wiadro pomyj na lekarzy. Na wszystkich lekarzy, nazywając ich rzeźnikami i sadystami. Zraziła do siebie znajomych i sąsiadów pomawianiem ich m.in. o współpracę z SB czy o rzekome prześladowanie jej. W epoce przedfacebookowej rozsyłała przypadkowym osobom na maila swoje dzienniki, w których np. twierdziła, że wkrótce HBO wyemituje o niej program.

Ta kobieta chwali się ukończoną polonistyką i posiadaniem własnej działalności gospodarczej. Jednocześnie, popełnia banalne błędy językowe i ortograficzne, a CEIDG wyświetla, że jej firma jest zawieszona.

To niestety chora kobieta, ale nijak nie da się jej pomóc, bo ona tę pomoc odrzuca, przy okazji oczerniając tych, którzy próbują jakoś dotrzeć do ostatnich pokładów jej instynktu samozachowawczego. Kpiny z niej nie wzięły się znikąd. Ela po prostu poszła na wojnę z całym światem o to, że nie bije jej pokłonów.

To, że ona dobrowolnie się tak stoczyła, to jeden problem, ale ona przecież ma 7-letnią córkę! Co będzie z nimi za ileś tam lat, gdy szanowna mama pani Gawin przestanie ją wspierać swoją rentą, a zdrowie nie pozwoli pani Eli nawet na robienie tych zdjęć? Ja mam na myśl o tym gęsią skórkę.
    • muchy_w_nosie Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 13:13
      Mniam, poza tym daktylem i migdalami, bo jakoś żałośnie mało ale zupę na ogonku to bym wciagnęła i ziemniaczki podsmażone na smalcu z gąski .... mniam.
    • mikams75 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 15:14
      dawno mnie nic tak nie rozbawilo, dzieki za zalinkowanie tego czegos... same pysznosci, oto kilka kwiatkow, pysznosci:

- Filiżanka wywaru z kości szpikowej cielęcej, chrząstki z kości, zmiksowane z surowym żółtkiem.
      - śniadanie I: wywar z cebuli i kawa zbożowa z przyprawami koreznnymi.
      - kalorycznie czasem nadrabia i jada: obiad: 14:30 Ziemniaki z koperkiem i przeogromną ilością masła (1/3 kostki)
      - Zjadłam maleńką miseczkę zupki porowej z 3-ema białymi fasolami (gotowala ekstra te 3 fasolki??)
      - obiad: To był szał na rosół. Dwka kubki rosołu, plus skóra z dwóch skrzydeł indyka i wyssany szpik z kości.
      - śniadanie: wywar z żołądków indyczych z koperkiem plus łyzeczka soku z kiszonej kapusty

ale kurcze... ona dzieci tez tak "odzywia"? i jeszcze gdzies natrafilam, ze wstaje o 4 rano, zeby pchcic to jedzenie dla meza...
      • mikams75 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 15:47
        wciagnelo mnie... te teksty... Wieczorami upajam się marchewką big_grin Albo komentarze czytelnikow - musisz ydac ksiazke big_grin
      • chatgris01 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 18:41
        mikams75 napisała:

> ale kurcze... ona dzieci tez tak "odzywia"? i jeszcze gdzies natrafilam, ze wst
        > aje o 4 rano, zeby pchcic to jedzenie dla meza...

Dzieci mozna przyzwyczaic do kazdej diety, jesli jedza tak od malego i nic innego nie znaja (nie ze popieram, ale jest to zrozumiale), natomiast straszliwie mnie intryguje, co na to maz, je i lubi? Bo nie wyobrazam sobie faceta lubiacego i jedzacego podobne frykasy, moze ja znam jakichs nienormalnych? big_grin
        • mikams75 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 23:16
          spoko, ja tez nie znam zadnego big_grin podejrzewam, ze maz lyka w domu te ugotowane obierki w mikroskopijnych ilosciach i zywi sie na miescie badz u mamusi wink
          dzieci sa juz chyba szkolne, wiec dosyc swiadome co ludzie wokolo jadaja; u rodziny chyba tez bywaja.
    • adriana.la.cerva Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 16:01
      Znam forum nie blog. Wielodzietni.org tam dopiero mozna sie naczytac ...
    • muchy_w_nosie Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 21:17
      No więc weszłam na fb i wiecie co, większość rzeczy wygląda smaczne, nie wiem jakie porcje ona jada natomiast ja zjem wszystko jak ktoś mi zrobi ;P.
      Dzieci po rączkach (jak czarownica sprawdzała jasia czy już tłusty) wyglądają na dożywione, a odnośnie męża to są egzemplarze które wolą kapuchę i drożdżówki mięsem gotowanym od schabowego a już na pewno od "suszi" .
      Ciekawi mnie skąd ona ma przepisy, bo takie staropolskie się wydają.
      • wilowka Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 23:05
        zjada odrobinę wszystkiego, pół kubka wody spod marchwii oraz dwie borówki i 1/5 łyżeczki masła...
        • mikams75 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 14.01.18, 23:17
          i jeszcze to spisuje i po roku analizuje, porownuje i pewnie udoskonala jadlospis big_grin
          • wilowka Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 15.01.18, 00:17
            Jak bym miala te pojedyncze fasolki i orzeszki spisywać i 1/5 oraz 1/4 łyżeczki masła, to też bym musiala o 4.30 wstawać... Ogólnie podoba mi się wykluczenie konserwantów, cukru, pszennej mąki, domowe gotowanie itp. Ale w zestawieniu z leczeniem autyzmu duszoną cebulą i marchwią i ekstatycznym podkreśleniem jak ODROBINKĘ zjadła, to to wygląda niezdrowo. Jakby się jedzenia bała. I nie daj borze żeby kto pomyślał, że ona więcej zjadła. A jednocześnie jak anorektyczka opisuje, przelicza, smakuje, opowiada od czego cieplo w przuszku, a co pyszne, a co odżywcze, Żyje gadaniem o żarciu. Gdzieś tam pisze, że jej organizm przestawił sięna dwa posiłki i jaka jest szczęśliwa z tego powodu, takie ilości, dwa posiłki... Jeszcze trochę to powietrzrm będzie żyła.
      • minor.revisions Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 15.01.18, 00:19
        > Wszystko co stworzyła natura i co jest nieprzetworzone, niezmodyfikowane i nieudziwnione przez człowieka jest zdrowe

Ta. Na przykład pleśń.
        • little_fish Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 15.01.18, 08:49
          No a jak? O penicylinie nie słyszałaś 😂
    • lauren6 Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 15.01.18, 08:36
      Pomijając treść facepalma można zrobić od samego kontaktu z językiem, którym jest napisany ten blog. Polska trudna języka.
      • little_fish Re: Blogi przy czytaniu ktorych robie facepalm :) 15.01.18, 08:50
        Utuczone, a wcześniej wypukane bataty z termosa...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka