monia.i 10.03.18, 01:17 Macie faworyta? Dopisałam się do wątku o Trylogii, mając w pamięci Przygody Pana Michała. Ale faworytem jest Lalka z Kamasem w roli Wokulskiego Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jan.kran Re: Ekranizacje 10.03.18, 01:28 Przeminęło z wiatrem, Sprawa Kramerów,film o niebo lepszy od ksiąźki,Faraon, Wesele ,Ziemia obiecana. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Ekranizacje 10.03.18, 02:10 Kolejnosc przypadkowa Los Czlowieka Doctor Zivago Matka Joanna Od Aniolow Pociagi Pod Specjalnym Nadzorem Panny z Wilka I, Claudius (TV) Shinning Once Were Warriors One Flew Over the Cockoo's Nest From Here to Eternity Pewnie sobie jeszcze cos przypomne ... dam znac Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Ekranizacje 10.03.18, 02:38 Oczywiscie "Lalka" (serial) leb w leb z "Kariera Nikodema Dyzmy" (serial) "Znachor" (z Binczyckim) i "Tredowata" (ze Starostecka), obie ekranizacje o niebo lepsze od ksiazek. "Noce i dnie" "Austeria" mlodziezowe seriale, "Podroz za jeden usmiech", "Wakacje z duchami" i inne, do dzis chetnie to ogladam Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Ekranizacje 10.03.18, 11:08 To, co Polański wycisnął z tego gniota, musiało zdziwić wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Ekranizacje 10.03.18, 09:22 A można wpisywać ekranizacje, których nie ma a które chciałoby się zobaczyć? To ja zacznę: - cała Jeżycjada - książki Chmielewskiej Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Ekranizacje 10.03.18, 09:43 Niektóre książki Chmielewskiego zostały zekrabizowane. Nie żałuj, że nie oglądałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Ekranizacje 10.03.18, 09:45 Oglądałam właśnie. Nie były zbyt wybitne dlatego chciałabym więcej i lepiej. Za to ESD mi się podobało. Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Ekranizacje 10.03.18, 09:47 Np. "Większy kawałek świata" bym chciała obejrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Ekranizacje 10.03.18, 10:05 W ESD Ida nie pasowała mi.... No i jednak - nie.. Film był dla mnie rozczarowaniem... Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Ekranizacje 10.03.18, 10:12 Moim zdaniem film świetnie oddaje klimat epoki, ciasnotę mieszkania Borejkow. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Ekranizacje 10.03.18, 10:25 No nie pasowała mi. Była za " okrągła". Ida była przecież rudym kościotrupem. Pomieszanie Kwiatu kalafiora i Idy Sierpniowej też mi nie podobało. No, nie....Dla mnie było to wielkie rozczarowanie. To pamiętam. Bo film oglądałam wieki temu, tuż po jego powstaniu.. I wtedy pomyślałam sobie, że lepiej gdyby tego nie filmowano. W tamtych latach (druga połowa lat 80-tych) w filmach dla dzieci młodzieży panowała jakaś nieznośna maniera, krzykliwości i nerwowości. I w ESD też to było. Może nie w takim natężeniu jak w Panu Samochodziku i Praskich tajemnicach, ale jednak... I chyba to mnie zraziło. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Ekranizacje 10.03.18, 10:26 chodziło mi o manierę gry aktorskiej Odpowiedz Link Zgłoś
astrum-on-line Re: Ekranizacje 10.03.18, 17:53 Ja oglądałam tylko "Lekarstwo na miłość". Jako film niezłe, jako ekranizacja powieści średnie. Zekranizowano coś innego Chmielewskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Ekranizacje 10.03.18, 18:13 kochamruskieileniwe napisała: > Skradziona kolekcja 1979 Byla - nie jestem pewna, czy to byl film, czy teatr TV - wersja ksiazki, w ktorej autorka udaje Basienke Maciejakowa, tytul wylecial mi z glowy. Czy to wlasnie skradziona kolekcja ? Ekranizacja imho nieudana, w ogole Chmielewska nie miala szczescia do adaptacji, tylko Jolanta Lothe w glownej roli swietna. Odpowiedz Link Zgłoś
astrum-on-line Re: Ekranizacje 10.03.18, 19:22 "Skradzion kolekcja" jest adaptacją "Upiornego legatu". A bohaterka udawała Basieńkę Maciejakową w "Romansie wszechczasów". Poszukam, może coś znajdę i sobie obejrzę. Chociaż powieści Chmielewskiej w ogóle się strasznie zestarzały. Chyba tylko "Lesio" dalej bawi. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Ekranizacje 10.03.18, 19:35 astrum-on-line napisała: > "Skradzion kolekcja" jest adaptacją "Upiornego legatu". A bohaterka udawała Bas > ieńkę Maciejakową w "Romansie wszechczasów". Slusznie prawisz, dzieki za podpowiedz Poszukam, może coś znajdę i sobie > obejrzę. Moze. aczkolwiek ekranizacje nie byly udane, a co najmniej nie powalajace. Chmielewska jest/byla do czytania, nie do ogladania. Chociaż powieści Chmielewskiej w ogóle się strasznie zestarzały. Chyba > tylko "Lesio" dalej bawi. Lubie nadal te o i dla mlodziezy - Tereske i Okretke, Janeczke z bratem i Chabrem Odpowiedz Link Zgłoś
monia.i Re: Ekranizacje 11.03.18, 02:36 Jest jeszcze rosyjska ekranizacja Całego zdania nieboszczyka, z naszą Martą Klubowicz w roli Joanny Odpowiedz Link Zgłoś
monia.i Re: Ekranizacje 11.03.18, 02:29 tt-tka napisała: > kochamruskieileniwe napisała: > > > Skradziona kolekcja 1979 > > Byla - nie jestem pewna, czy to byl film, czy teatr TV - wersja ksiazki, w kto > rej autorka udaje Basienke Maciejakowa, tytul wylecial mi z glowy. Czy to wlasn > ie skradziona kolekcja ? Ekranizacja imho nieudana, w ogole Chmielewska nie mi > ala szczescia do adaptacji, tylko Jolanta Lothe w glownej roli swietna. To był teatr tv, na podstawie Romansu. "Kim jesteś kochanie". Pamiętam, jak przez mgłę, Jolanta Lothe w roli głównej, faktycznie. W sumie ciekawe, sama Chmielewska niechętnie wspominała tę ekranizację, , kiedyś był jakiś konkurs, radiowy, tyczący ekranizacji, i tę jedną pominięto. Musiała wybitnie nie lubić Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Ekranizacje 10.03.18, 09:43 Żuraw i czapla Przygrywka Dziewczyna i chłopak Odpowiedz Link Zgłoś
wilowka Re: Ekranizacje 10.03.18, 09:51 1408. Z bardzo średniego krótkiego opowiadanka S.Kinga - świetny film Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Ekranizacje 10.03.18, 11:50 O nie, nie. Opowiadanie jest moze i krotkie, ale ma niesamowita atmosfere grozy, jest swietnie napisane. Film jest taki sobie, a przede wszystkim ma dowalone jakies z dupy efekty specjalne i watki. Z opowiadanem laczy go niewiele. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Ekranizacje 10.03.18, 10:02 Milczenie owiec Polowanie na Czerwony Październik (spore różnice z książką, ale może być) Wallander z Kristerem Henrikssonem (o ile to można nazwać ekranizacją) Tożsamość Bourne'a z Richardem Chamberlainem Hrabia Monte Christo z Richardem Chamberlainem Czechosłowacka (!) stara wersja Dobrego Wojaka Szwejka Trylogia Tolkiena, mimo skrótów (rozumiem). Hobbit - już nie (jako ekranizacja....). Tu nie umiem wytłumaczyć, bo czasami film mimo braku wierności z książkowym oryginałem leży mi, czasami nie leży. Hobbit nie leży mi. Znachor z Bińczyckim Kariera Nikodema Dyzmy z Wilhelmim A z innych, "poważniejszych" Lalka z Kamasem Noce i dnie Ziemia Obiecana Doktor Żiwago z Omarem Shariffem Odpowiedz Link Zgłoś
roks30 Re: Ekranizacje 10.03.18, 10:14 "Pod słońcem Toskanii" film o wiele lepszy od książki. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Ekranizacje 10.03.18, 11:14 kochamruskieileniwe napisała: > Czechosłowacka (!) stara wersja Dobrego Wojaka Szwejka Ta z 56 roku ? Cudo , lepszego Szwejka nie widzialam i imo nie zrobiono. "Hrabia Monte Christo" z Depardieu mi sie podobal. Ale uczciwie przyznaje, ze ksiazke slabo pmietam. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Ekranizacje 10.03.18, 14:09 Bo w Hobbicie ( filmie ) wypełnili luki, jakie były w książce. Poszerzyli o Niedokończone opowieści. Sama się zastanawiałam, jak oni chcą z małej książki zrobić ok 6h filmu. Ale właśnie te uzupełnienia wyszły fajnie. To czego nie było w książkach -to dołożenie Tauriel i jej miłość z Kilim - ale fajnie wyszło. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Ekranizacje 10.03.18, 17:50 No ja się jakoś przekonać nie mogę Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Ekranizacje 10.03.18, 18:01 kochamruskieileniwe napisała: > > Trylogia Tolkiena, mimo skrótów (rozumiem). Hobbit - już nie (jako ekranizacja. > ...). Tu nie umiem wytłumaczyć, bo czasami film mimo braku wierności z książkow > ym oryginałem leży mi, czasami nie leży. Hobbit nie leży mi. > Mam dokładnie tak samo: trylogia jest kultowym filmem w mojej rodzinie, tak jak wcześniej kultowa była książka Natomiast "Hobbit" to po prostu bajka, a już elficko- krasnoludzki wątek romansowy po prostu mnie dobił. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Ekranizacje 10.03.18, 23:55 Hobbita nie mogę oglądać. Nie mogę przeżyć, że dla kasy zrobili coś takiego. Dla kasy, film w trzech częściach a w jednej to różnica duża. Trylogię oglądamy często i jedynie nie mogę zdzierżyć wielkości 'słoni', inne odstępstwa od oryginału nie rażą. Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Ekranizacje 10.03.18, 10:15 Jezioro osobliwości Problemat profesora Czelawy Miłość i medycyna Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Ekranizacje 10.03.18, 11:06 "Pokuta"- zarówno książka McEwana jak i film Wrighta jest super. Najlepsze, że czytanie nie wyklucza oglądania i vice versa "Droga" Hillcoata z Viggo Mortensenem wg książki Cormaca McCarthy Niezupełnie ekranizacja, raczej swobodna wariacja na temat- "Bracia Karamazow" Zelenki Wszystkie trzy uważam za wybitne. Odpowiedz Link Zgłoś
glanaber Re: Ekranizacje 10.03.18, 11:29 Imię Róży The Shining The Shawshank Redemption The Green Mile Rosemary's Baby I ekranizacje musicali: Jesus Christ Superstar Hair Evita Les Miserables The Phantom of the Opera Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Ekranizacje 10.03.18, 14:00 Zgadzam się z małym wyjątkiem Imię róży jest dość dobrą ekranizacją, ale powieść jest o wiele lepsza. Szczęście do adaptacji filmowych miały książki Forstera, zwłaszcza Pokój z widokiem. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Ekranizacje 10.03.18, 19:29 Jak kocham i wielbie SC, tak "The Name of the Rose" wciaz jednak nie oddaje inteligencji i finezji literackiego pierwowzoru. Film jest cool i fajnie sie go oglada ale ... it's not the same, eh To samo w kwestii "Nedznikow", zarowno musical jak i film sa strasznie shallow w porownaniu z powiescia, ktora bywa nudna i trudna ale jednak ma to swoje "cos" epoki Z niewymienionych dotad dodam polski serial "Kolumbowie" - ksiazka nie jest zla (literacko) ale serial jest truly superb, glownie zreszta dzieki fantastycznej obsadzie. Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Ekranizacje 10.03.18, 19:38 Och, to ja wręcz przeciwnie: "Imię róży"zdecydowanie wolę jako film. W książce cały czas pokonywały mnie plany wydarzeń; jestem kompletnie pozbawiona wyobraźni przestrzennej, za to chorobliwie skrupulatna: non stop studiowałam plany klasztoru, żeby sobie wszystko poukładać i ostatecznie miałam w głowie groch z kapustą. Za to "Kolumbowie" jako książka kompletnie mnie zdruzgotali i rozerwali na strzępy, film był tylko filmem, nawet nie obejrzałam całego, bo jakoś mi profanował doznania. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Ekranizacje 10.03.18, 11:46 "Anna Karenina" i "Duma i uprzedzenie" Wrighta "Hair" (wstyd sie przyznać, nie miałam pojecia, że to adaptacja) "Noce i dnie" "Brzezina" "Pan Tadeusz" Seriale "Nad Niemnem", "Chłopi". I stara "Saga rodu Forsythow". Chciałabym wrocić do filmów Hassa, bo chyba do nich nie doroslam, kiedy oglądałam. Za zdecydowanie lepsze od literackiego pierwowzoru uważam "Popioły", "Pianistkę", "Ziemię obiecaną". No i jeszcze "Pokot" i "Goraczka" Agnieszki Holland, oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
bmsien Re: Ekranizacje 11.03.18, 10:43 Anna Karenina i Elisabeth Bennet jako Keira Knithley? Lubię tę aktorkę, ale w żadnym z tych dwóch filmów. Anna Karenina była kobietą zjawiskowo piękną! Czyli według rosyjskich kanonów chociaż trochę ciała musiała mieć, Keira jest stanowczo za chuda Książka jest przepiękna ale sam film jest niesamowicie płytki, rozczarowujący. Elisabeth Bennet w wykonaniu Keiry Knithley denerwuje i irytuje, w wykonaniu Jennifer Ehle z serialu BBC z 1995 to sympatyczna, uśmiechnięta, bardzo ładna dziewczyna. Ekranizacja z 1995 roku to też najlepszy pan Darcy, najlepszy pan Collins, pani Bennet, wszyscy wszyscy najlepsi Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Ekranizacje 10.03.18, 11:57 Lot nad kukułczym gniazdem Anna Karenina Przeminęło z wiatrem Angielski pacjent Zemsta (Fredry)- miodzio😊 Lalka 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Ekranizacje 10.03.18, 18:03 Jeszcze dopiszę. Niebezpieczne związki z J. Malkovichem i G Close Chłopi też są na liście moich udanych ekranizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Ekranizacje 10.03.18, 18:10 Tak, "Niebezpieczne związki" koniecznie. BTW. świetny wątek, trzeba będzie odświeżyć to i owo Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Ekranizacje 10.03.18, 18:16 Nie potrafię wybrać nr 1 spośród trzech: "Przeminęło z wiatrem", "Ziemia obiecana" i serial "Chłopi" (choć Antek - Gogolewski to dla mnie nieporozumienie). Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Ekranizacje 10.03.18, 19:10 Zgadzam się z większością Waszych propozycji. I jeszcze przypomniał mi się "Ojciec chrzestny". Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Ekranizacje 10.03.18, 19:48 kilka moich typów: "Dziennik Bridget Jones" "Angielski pacjent" "Zaklinacz koni" "Klub miłośników Jane Austen" "Czekolada" "Służące" !!! - mimo kilku zmian jednak bardzo udana! i moja wielka słabość - uwielbiam bollywódzką wersję DiU Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Ekranizacje 10.03.18, 23:29 The Wizard of Oz.Film bardzo znany ,książka mniej ale znakomita.Panny z Wilka.Ekranizacja o wiele lepsza od opwiadania Iwaszkiewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Ekranizacje 11.03.18, 00:39 jan.kran napisała: > The Wizard of Oz.Film bardzo znany ,książka mniej ale znakomita. Zalezy od okolicy Film ukochany przez wszystkich gays na swiecie ... kazdej kolejnej generations [dla jasnosci:to jest swierdzenie faktu a nie ocena!]. I dodam przy okazji tematu "dzieciecego", ze o ile ksiazeczka o Pippi nie byla moja ulubiona, o tyle film (TV) z 1969 roku uwazalam i wciaz uwazam za fantastic A z filmow, ktore dotad nie zostaly zrobione a chetnie bym obejrzala to ekranizacja "Off Limits" by Hans Habe, ale ja mam slabosc do Gerrmanii z czasow przed i tuz po WWII. Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Ekranizacje 11.03.18, 08:53 "Nad Niemnem", "Znachor", "Północ Południe" (na podstawie książki Elizabeth Gaskell), "Duma i uprzedzenie" - serial BBC z 1995. Dla odmiany "Duma i uprzedzenie" z 2005 to dla mnie najgorsza ekranizacja, jaką widziałam. Gdyby reżyser przeczytał książkę, gdyby Keira Knightley wiedziała, że gra Elizabeth, a nie Lidię, wtedy może coś by z tego było. Odpowiedz Link Zgłoś