Dodaj do ulubionych

pierwsze wrażenie-sąd

16.03.18, 18:59
Dzisiaj pierwszy raz byłam w sądzie. Oczywiście milion razy widziałam sale sądowe na filmach. No ale osobiście to robi inne wrażenie.
Jak weszłam do sali to pierwsze wrażenie te ławki to jak w kościele. Nie krzesła tylko drewniane ławki. Ustawione też po bokach, no i taka mównica.
Potem przyszło mi do głowy wiecej odniesień. Np ściśle określone miejsca sędzia jak biskup.
Rytualny sposób zwracania się-tytułowania, nawet podobnie chodzą w czymś przypominającym sutannę.

Obserwuj wątek
    • adriana.la.cerva Re: pierwsze wrażenie-sąd 16.03.18, 19:15
      Za mna juz sporo rozpraw, wiec jestem przyzwyczajona. Mi zawsze jest szkoda prokotolantki. Nie dosc, ze musi zapierniczac jak motorek to jeszcze sie naslucha farmazonow...
      • tmk123 Re: pierwsze wrażenie-sąd 16.03.18, 19:36
        Poszło szybko sprawnie i logicznie, jestem mocno pozytywnie zdziwiona, bo w pisemnych korespondencjach z poprzednim sądem miałam wrażenie, że piszę z jakimś debilem, albo sędzia dostaje wynagrodzenie od każdego wysłanego pisma.
        Tylko sama się zdziwiłam tymi koscielnymi skojarzeniami.
      • milamala Re: pierwsze wrażenie-sąd 17.03.18, 12:29
        adriana.la.cerva napisał(a):

> Za mna juz sporo rozpraw, wiec jestem przyzwyczajona. Mi zawsze jest szkoda pro
        > kotolantki. Nie dosc, ze musi zapierniczac jak motorek to jeszcze sie naslucha
        > farmazonow...

Sedziowie i lawnicy tez sluchaja tych samych farmazonow. Mysle, ze protokonantce to wsio radno co ludzie opowiadaja, bardziej sedzia musi sie skupic zeby te farmazony pojac i wyciagnacz tego logiczny wniosek.
        • arwena_11 Re: pierwsze wrażenie-sąd 17.03.18, 12:34
          Gorzej jak sędzia patrzy błędnym wzrokiem i nic nie rozumie co się do niego mówi. Powołuje biegłego, który pisze opinię od czapy i ta opinia jest uwalana w apelacji, a kolejny sędzia w wyroku opiera się na tej uwalonej opinii. I kolejna apelacja znowu uwala wyrok. No rewelacja tongue_out
        • martishia7 Re: pierwsze wrażenie-sąd 17.03.18, 20:06
          Czasami trzeba wyjść na wyższy poziom opanowania, żeby nie parsknąć śmiechem. protokolant siedzi bokiem, może się przynajmniej odwrócić i zamarkować kaszel. A sąd - jest na widoku.
    • woman_in_love to tak specjalnie, żebyś czuła się malutka w 16.03.18, 19:56
      obliczu majestatu sądu. Dlatego też tym debilom "w togach" potem odbija od nadmiaru władzy.
      • milamala Re: to tak specjalnie, żebyś czuła się malutka w 17.03.18, 12:30
        woman_in_love napisała:

> obliczu majestatu sądu. Dlatego też tym debilom "w togach" potem odbija od nadm
        > iaru władzy.

Niektorym tak, ale nie wszystkim. Sedziowie to tez ludzie, jedni glupi inni madrzy.
        • arwena_11 Re: to tak specjalnie, żebyś czuła się malutka w 17.03.18, 12:35
          Noo, są bardzo roztargnieni. Nie wiem czy tacy roztargnieni powinni pracować w tym zawodzie.
      • larrisa Re: to tak specjalnie, żebyś czuła się malutka w 17.03.18, 12:38
        Niestety to fakt, z tymi z którymi miałam do czynienia z powodów zawodowych, wyjątkowo nadęci.
      • wykop_pl Re: to tak specjalnie, żebyś czuła się malutka w 18.03.18, 03:14
        Nie wiem kto jest większy, debilem, ten kto wydaje wyrok, czy ten, który go słucha/ podporządkowuje mu się.
    • karola2122 Re: pierwsze wrażenie-sąd 17.03.18, 19:10
      tmk123 napisała:

> Dzisiaj pierwszy raz byłam w sądzie. Oczywiście milion razy widziałam sale sąd
      > owe na filmach. No ale osobiście to robi inne wrażenie.
      > Jak weszłam do sali to pierwsze wrażenie te ławki to jak w kościele. Nie krzes
      > ła tylko drewniane ławki. Ustawione też po bokach, no i taka mównica.
      > Potem przyszło mi do głowy wiecej odniesień. Np ściśle określone miejsca sędz
      > ia jak biskup.
      > Rytualny sposób zwracania się-tytułowania, nawet podobnie chodzą w czymś przyp
      > ominającym sutannę.
      >

Tak, mi też to mocno kojarzy się z liturgią rzymską. Jest prezbiterium z głównymi uczestnikami i z tyłu miejsce dla "ludu Bożego", który właściwie nie ma nic do powiedzenia wink Kapłan/celebrans na podwyższeniu, jest ambona (miejsce dla świadków). Wyznania wiary=przyrzeczenie, lub różnego rodzaju deklaracje; każdy ma swoją rolę, każdy mówi w określonej kolejności, te "habity" prawników - no dobra, togi - każdy ma swój kolor "śliniaka", który oznacza konkretną funkcję, jak w czasie mszy; zachowanie się też (siedzenie, wstawanie w określonych momentach), kapłan rządzi, jest homilia wink Bardzo, bardzo mi to przypomina liturgię, właśnie rzymską. Widziałam kiedyś bizantyjską - tę akurat nie.

A co się podoba - że duża część tych celebransów to są kobiety smile
      • 89mumin Re: pierwsze wrażenie-sąd 17.03.18, 19:23
        Te podobieństwa to chyba wynikają z tego, że w tym obszarze zachowało się wiele tradycji sprzed wieków, zupełnie jak w liturgii rzymskiej.
        • karola2122 Re: pierwsze wrażenie-sąd 17.03.18, 19:45
          89mumin napisała:

> Te podobieństwa to chyba wynikają z tego, że w tym obszarze zachowało się wiele
          > tradycji sprzed wieków, zupełnie jak w liturgii rzymskiej.
          >

Myślę, że są też wspólne korzenie. Może procedury pochodzą z tych samych czasów i z tego samego regionu?
          • 89mumin Re: pierwsze wrażenie-sąd 17.03.18, 19:50
            Ale gdyby tradycje się nie zachowały, to z jakiego regionu one pochodzą byłoby bez znaczenia wink
            • karme-lowa Re: pierwsze wrażenie-sąd 17.03.18, 20:23
              Wiecie co mnie przeszkadzalo? Jak sędzia powtarzała moje słowa do protokolantki.
              Normalnie mnie to z rytmu wybijałobig_grin
              • 89mumin Re: pierwsze wrażenie-sąd 17.03.18, 20:34
                Haha, akurat ten problem miał być wyeliminowany (ograniczony?) poprzez wprowadzenie e-protokołów. Tyle tylko, ze wciąż słyszę narzekania na ten system, nie wiem w jakiej fazie wdrożenia jest. Sama raz w życiu pracowałam z e-protokołem i ... no cóż, ma to swoje wady, jakość nie jest najlepsza, a ludzie często bełkoczą, wszystko wiec ma swoje wady i zalety.
                • karola2122 Re: pierwsze wrażenie-sąd 17.03.18, 20:44
                  89mumin napisała:

> Haha, akurat ten problem miał być wyeliminowany (ograniczony?) poprzez wprowadz
                  > enie e-protokołów. Tyle tylko, ze wciąż słyszę narzekania na ten system, nie wi
                  > em w jakiej fazie wdrożenia jest. Sama raz w życiu pracowałam z e-protokołem i
                  > ... no cóż, ma to swoje wady, jakość nie jest najlepsza, a ludzie często bełkoc
                  > zą, wszystko wiec ma swoje wady i zalety.
                  >

Ale niestety nie wszędzie działa, w sensie nie we wszystkich salach. Byłam na takiej rozprawie, gdzie nie działało (bo tam po prostu się nie nagrywa, chociaż powinno), a sędzia potem nie zgodziła się na uzupełnienie protokołu. Właśnie na zasadzie: "ja podyktowałam protokolantce, zainteresowana słyszała, co dyktuję, ale nie zareagowała". Jak gdyby człowiek - lekko zestresowany - ma myśleć, o czym mówi, starać się nie zgubić myśli, kiedy musi robić przerwy z powodu tego powtarzania części słów, a do tego kontrolować na bieżąco, co zostało podyktowane do protokołu, a co nie. Na przesłuchaniu na policji i w prokuraturze na koniec przynajmniej czyta się protokół, i można nanieść poprawki, a w sądzie było tak, jak opisałam. Tamta sędzia, wg mnie, była stronnicza, i dlatego, m.in., było jak było.

Miałam też inną sprawę - wykroczeniową, i nagranie działało. Był protokół pisemny, i nagranie też. Było OK, ale to jest inna sprawa, i prowadzi ją inna osoba.
              • karola2122 Re: pierwsze wrażenie-sąd 17.03.18, 20:45
                karme-lowa napisała:

> Wiecie co mnie przeszkadzalo? Jak sędzia powtarzała moje słowa do protokolantki
                > .
                > Normalnie mnie to z rytmu wybijałobig_grin

Bo powtarza tylko to, co jej zdaniem ma pójść do protokołu. Cała reszta nie została zapisana.
            • karola2122 Re: pierwsze wrażenie-sąd 17.03.18, 20:47
              89mumin napisała:

> Ale gdyby tradycje się nie zachowały, to z jakiego regionu one pochodzą byłoby
              > bez znaczenia wink
              >

Właśnie że ma, bo nawiązujemy do liturgii RZYMSKIEJ wink
              • karola2122 Re: pierwsze wrażenie-sąd 17.03.18, 20:47
                EDIT: nawiązuję wink
      • tmk123 Re: pierwsze wrażenie-sąd 22.03.18, 00:52
        karola2122 napisał(a):

> Tak, mi też to mocno kojarzy się z liturgią rzymską. Jest prezbiterium z główny
        > mi uczestnikami i z tyłu miejsce dla "ludu Bożego", który właściwie nie ma nic
        > do powiedzenia wink Kapłan/celebrans na podwyższeniu, jest ambona (miejsce dla św
        > iadków). Wyznania wiary=przyrzeczenie, lub różnego rodzaju deklaracje; każdy ma
        > swoją rolę, każdy mówi w określonej kolejności, te "habity" prawników - no dob
        > ra, togi - każdy ma swój kolor "śliniaka", który oznacza konkretną funkcję, jak
        > w czasie mszy; zachowanie się też (siedzenie, wstawanie w określonych momentac
        > h), kapłan rządzi, jest homilia wink Bardzo, bardzo mi to przypomina liturgię, wł
        > aśnie rzymską. Widziałam kiedyś bizantyjską - tę akurat nie.
        O to nie tylko ja mam takie skojarzenia. bo jakoś sie nigdy z takimi nie spotkałam
        > A co się podoba - że duża część tych celebransów to są kobiety smile
        No fakt
        U mnie imponujaco nie było: pani sędzia, pani protokolantaka i ja. No ale 3 baby.
        Przed salą elektroniczne wyswietlacze co na wokandzie. Mocno wkurzajace -po pokazują ,że moja sprawa w toku, ato nieprawda, jeszcze się nie zaczeła.
        • karola2122 Re: pierwsze wrażenie-sąd 22.03.18, 07:25
          tmk123 napisała:

> karola2122 napisał(a):

> > A co się podoba - że duża część tych celebransów to są kobiety smile
          > No fakt
          > U mnie imponujaco nie było: pani sędzia, pani protokolantaka i ja. No ale 3 bab
          > y.
          > Przed salą elektroniczne wyswietlacze co na wokandzie. Mocno wkurzajace -po pok
          > azują ,że moja sprawa w toku, ato nieprawda, jeszcze się nie zaczeła.
          >

Ja miałam jeszcze lepiej: sędzia kobieta, ławnicy- 2 kobiety, protokolantka kobieta, świadek przesłuchiwany przez całą godzinę (nie wiem, po co) też, no i ja. Pozwany facet. 6:1 wink
    • danaide Re: pierwsze wrażenie-sąd 18.03.18, 03:00
      Zanim powstały budynki sądów istniały budynki kościołów. I wcale nie służyły tylko do niedzielnej mszy.
    • wykop_pl Re: pierwsze wrażenie-sąd 18.03.18, 03:13
      Ja krótko widziałem salę rozpraw bo z baniaka walnąłem kogoś (kto najbliżj siedział) i sądowa bulwa kazała mnie wyprowadzić i dalej się to toczy bez mojego udziału.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka