Dodaj do ulubionych

Serial Intruz i Belgia

17.03.18, 21:23
Czy ktoś oglądał ten serial na Netflixie?
Abstrahując od fabuły, która jest ok, zainteresowała mnie Belgia jako kraj bo uświadomiłam sobie, że bardzo niewiele o niej wiem. W zasadzie: Bruksela, Antwerpia, frytki i czekoladki oraz, że mój szef jest Belgiem. Aha i, że mówią po francusku i flamandzku.
Znacie ten kraj, ktoś był i może coś powiedzieć? Czy Belgowie mają jakaś narodowa cechę wyglądu coś w stylu habsburskiej szczęki? Zauwazylam w tym serialu z cztery osoby, mające mega wąskie i malutkie twarze z jakby niedorozwojem żuchwy 😉 dziwne. W ogóle są dość specyficzni wizualnie.
Obserwuj wątek
    • qs.ibidem Re: Serial Intruz i Belgia 17.03.18, 21:48
      Megawąskich twarzy nie pamietam, ale megawąskie domy i ronda juz tak. "Cech narodowych" jakos specjalnie nie zauwazylam, bylo kilka negatywow (troche z higiena na bakier, ale ja pracowalam w grupie ok.30 Belgow wiec mozliwe, z przypadek), ale generalnie sympatyczni, goscinni, wyluzowani ludzie. Na sniadanie wszyscy pili kawe (nawet dzieci podstawowkowe), a kiedy raz (akurat w Belgii mi sie zachcialo, a pije od wielkiego dzwonu) poprosilam o herbate, to po dluzszym konsylium zalano mi ja... woda z kranu.
      Brugie i brzeg morza zapamietam na zawsze.
      Bardzo interesujacy mezczyzni (i, powiedzialabym, tacy szarmanccy w sam raz, bez przesady)
      Milo wspominam.
      • b.bujak Re: Serial Intruz i Belgia 18.03.18, 00:41
        qs.ibidem napisała:

a kiedy raz (akurat w Belgii mi sie za
        > chcialo, a pije od wielkiego dzwonu) poprosilam o herbate, to po dluzszym konsy
        > lium zalano mi ja... woda z kranu.

bywam w dwóch firmach we Francji (jedna niemal na granicy z Belgią, druga pod Paryżem);
        prośba o herbatę wywoływała popłoch i gorączkowe poszukiwania smile
        przy kolejnych wizytach widzę postępy...

Belgia, którą znam jest bardzo międzynarodowa (siedziba naszej firmy, lotnisko, Bruksela) i takie mam skojarzenia z tym krajem; kiedyś traktowałam to jako pozytyw, obserwowałam z zainteresowaniem; teraz wśród tego międzynarodowego tłumu przechadzają się uzbrojeni w karabiny żandarmi, nie czuję się tam swobodnie....
      • sanrio Re: Serial Intruz i Belgia 18.03.18, 08:29
        Hahaha akcja z kawą wygrała. I przypomniała mi sytuacje kiedy pytałam landlordke w
        • sanrio Re: Serial Intruz i Belgia 18.03.18, 08:32
          Za szybko kliknęłam 😉
          W Barcelonie o czajnik bo w kuchni nie zauwazylam. Nie mieli i ciężko było wytłumaczyć co to takiego. Okazało się, że wodę na herbe gotują w garnkach
    • spirit_of_africa Re: Serial Intruz i Belgia 17.03.18, 21:57
      Mieszkałam 2,5 roku. Najpierw 3miesiace w małej flanandzkiej wsi, potem w Brukseli. Małych żuchw nie kojarzę. Jesli chodzi o jedzenie to jeszcze piwo, gofry i mule. Oprócz Antwerpii i Brukseli znanymi w świecie belgijskimi miastami są choćby uniwersyteckie Gand i Louvain, zabytkowe Brugge (zabudowa średniowieczna i kanały). Bardziej wolę Belgów niż Francuzow - mniej chimeryczni ale moze po prostu na takich trafiałam.
      • sanrio Re: Serial Intruz i Belgia 18.03.18, 08:33
        Ciekawe skąd i dlaczego w serialu takie nagromadzenie małych szczęk. Poszukam zdjęcia i wkleję zaraz, żeby zobrazować o co mi chodzi.
        • sanrio Re: Serial Intruz i Belgia 18.03.18, 08:39
          https://streamd.hitparade.ch/cdimages/mustii-the_golden_age_s.jpg

https://fr.web.img6.acsta.net/c_215_290/pictures/18/02/12/16/28/0305731.jpg

https://www.nawak.com/data/45782/img/corentin_portrait_tvdd_LD_5536.jpg
          • morgen_stern Re: Serial Intruz i Belgia 18.03.18, 08:51
            Hahahah faktycznie smile serial fajny, polecasz?
            • sanrio Re: Serial Intruz i Belgia 18.03.18, 10:32
              tak, polecam. Netfilx podpowiada mi, wiadomo, seriale w podobnym stylu, ten leczy trochę rany po skończonym Moście nad Sundem, kolejny będzie Borderliner, bo duński wink
              • morgen_stern Re: Serial Intruz i Belgia 19.03.18, 08:43
                Borderliner jest norweski, właśnie oglądamy. Nie porywa, ale jakoś się to ogląda i zobaczymy do końca smile główny bohater zabójczo przystojny. Parę fajnych zwrotów akcji.
    • 89mumin Re: Serial Intruz i Belgia 17.03.18, 22:03
      Bywałam w Belgii, ale raczej przejazdem niż docelowo, raz tylko na parę dni pojechałam do Brukseli. Jak dla mnie ludzie tam są pełni rezerwy i zachowawczy, pół wyjazdu do Brukseli spędziłam w jakimś kwartale tureckim (nie, to nie był Molenbeek), żeby nie popaść w depresję smile Na swoje wytłumaczenie mam tylko tyle, że to było najbardziej wysunięte na północ miejsce, które odwiedziłam (Polski nie liczę). Mój były facet jest pół Belgiem i generalnie zgadzał się z moimi spostrzeżeniami na temat Belgów, tyle tylko że on w drugiej połowie jest Włoch i dla niego 90% ludzkości jest zachowawcza. Jednym zdaniem, Belgia mnie nie zachwyciła, ale nie byłam w Brugii, tam pięknie ponoć.
      • sanrio Re: Serial Intruz i Belgia 18.03.18, 08:46
        mój szef jest kompletnym tego zaprzeczeniem wink jest wyluzowany, wesoły, ma niesamowite ostre poczucie humoru i kocham go po prostu. Ale patrząc na serial masz rację, postaci są jakby przytłumione, poważne, zamknięte.
        teraz przypomniałam sobie, że kiedyś pracowałam z jedną Belgijką. Dziwaczka! bez poczucia humoru, wszystko brała śmiertelnie poważnie.
    • ira_08 Re: Serial Intruz i Belgia 17.03.18, 22:18
      Zaczelam, ale jakos odlozylam. Z belgijskich jest albo byl tez Hotel Beau Sojur czy jakos tak. Dobry. A co do Belgii - poznalam jedna Belgijke, niesamowicie sympatyczna kobieta. I na weselu mojej kuzynki byl Belg, musieli go potem do taksowki niemal niesc - ale chyba bawil sie przednio 😀 Belgowie kojarza mi sie wiec milo. A tak to tez niewiele o tym kraju wiem, kojarzyl mi sie zawsze z takim porzadnym, bogatym, ladnym ale nudnym miejscem. Bruksela, Brugia, frytki, czekoladki, piwo.
    • bywalec.hoteli Re: Serial Intruz i Belgia 18.03.18, 01:15
      Dotychczas to był raczej nudny kraj pośrodku niczego nie wiadomo dlaczego wybrany na stolicę eurokratów. Taka niby Francja niby Holandia. Ostatnio niestety kojarzy się głównie z islamskim terroryzmem i zamachami.
      • beaucouptrop Re: Serial Intruz i Belgia 18.03.18, 09:47
        Nudny dla tych ktorzy maja o nim nikle pojecie. Jesli chodzi np. o Bruksele to bardzo kosmopolityczne miasto. Chyba nigdzie indziej nie spotkalam sie z taka iloscia jezykow, ktore mozna uslyszec na ulicy czy w metrze.
        Dzieje sie tu mnostwo rzeczy. Koncerty, wystawy itd. Jest duzo dobrych restauracji i mozesz sprobowac kuchni z praktycznie kazdego zakatka swiata. Jest piekna i dobrze zachowana architektura art deco i art nouveau. Na kazdej ulicy, no prawie kazdej 😉 mozesz doszukac sie jakich perelek architektonicznych. Jest tu tez niezliczona ilosc galerii. Bruksela stala sie zaglebiem kolekcjonerow sztuki wspolczesnej.
        Z pozytywow to jeszcze na pewno opieka zdrowotna. Na jednym z lepszych poziomow w Europie a nawet na swiecie.
        Mniusy to olbrzymie korki w Brukseli. W uslugach i handlu czesto mentalnosc rodem z PRLu.
        Belgowie moga wydawac sie wycofani, bo oni czesto do bolu sa politycznie poprawni i tolerancyjni. Na pewno sa mniej nadeci i arogancy niz Francuzi.
        • tiszantul Re: Serial Intruz i Belgia 19.03.18, 00:34
          > Jesli chodzi np. o Bruksele to bardzo kosmopolityczne miasto

Warto zrobić wycieczkę po dzielnicach Molenbeek i Saint-Josse. Duże szanse na ubogacenie kulturowe.
    • black_halo Re: Serial Intruz i Belgia 19.03.18, 00:22
      Mieszkam tu 11 lat.

Tak, waskie twarze to jest fakt. Ja mowie "konskie" bo mam wrazenie, ze duzo ludzi ma tu jakies nieproporcjonalnie duze zeby. W stosunku do tych waskich twarzy rzecz jasna.

Oprocz frytek i czkoladek to Belgia jest na pierwszym miejscu krajem plynacym piwem. Piwem w duzych ilosciach. Flamandowie lubia porzadek jedzeniowy i wiekszosc odzin praktykuje cos takiego, ze okreslony dzien tygodnia jedza kreslona potrawe. Co jak bezmiesny piatek w Polsce. W Belgii z kolei zauwazylam, ze piatkowe danie to spaghetti bolognese.

Frytki podaje sie tu do wszystkiego. Oprocz piwa, frytek i czkoladek sa jeszcze gofry, smarowidlo i ciasteczka Spekulos.

Flamandowie sa moim zdaniem paskudnie oszczedni, co tlumaczy ich braki w higienie - pozostalosc w czasow kiedy ogrzewanie wody bylo drogie wiec cala rodzina sie myla w sobote wieczorem, bo w niedziele szlo sie do kosciola. Oszczedzaja tez wode na mycie rak i w wielu publicznych lazienkach wisi info, ze dekretem krola z 1983 roku nakazuje sie mycia rak po skorzystaniu z toalety.

Walonowie sa bardzo otwarci. Jak mialam projekt raz po fransukiej stronie to normalne bylo calowanie na powitanie wszystkich wspolpracownikow, lacznie z szefem.
    • tiszantul Re: Serial Intruz i Belgia 19.03.18, 00:28
      > Znacie ten kraj, ktoś był i może coś powiedzieć?

Belgowie wymordowali ponad 8 mln ludzi w Kongo, to jest dość mało znany fakt o Belgii.

Wystarczy wpisać "belgijskie ludobójstwo"
      • morgen_stern Re: Serial Intruz i Belgia 19.03.18, 08:44
        Mało znany? Chyba dla prawaków, idź na fronde głosić tę wiedzę.
    • kochamruskieileniwe Re: Serial Intruz i Belgia 19.03.18, 08:32
      Jeżdzę do Gandawy (Ghent) dosyć często. To Flandria.
      A ponieważ zazwyczaj wizytuję również i Walonię - "wycierając" się po różnych górkach dolinach, parowach i dziurach w ziemi widzę sporą różnicę.
      Walońskie gospodarstwa przypominają polskie, zwłaszcza na te w dawnym zaborze rosyjskim - w "niekonwencjonalnym podejściu do porządku". Flamandzkie - zjawiska nie obserwuję. Smieci w części walonskiej wypełniają okoliczne dziury w ziemi.
      W związku z tym już dawno pozbyłam się kompleksów i nie przejmuję się oponą, czy wiadrem w parowie w Górach Świętokrzyskich suspicious Chociaż przyznaję, że w GŚ, sytuacja w kwestii wyrzucanych śmieci poprawiła się ogromnie na przestrzeni ostatnich lat...Niebo a Ziemia....
    • mozambique Re: Serial Intruz i Belgia 19.03.18, 11:00
      ja igladalam INSTRUZA i zdziwilam sie ze ludzie są tam tacy brzydcy , wrecz odstreczajacy. KOBiety i mężczyzni maja okropny , zinedbany niechlujny, wygląd. O dziwo serial sponsoruje region WAlonia wiec nie wiem czy tylko walończycy mają urode powiedzmy dyskusyjną m czy rezyser specjalnie tak dobral obsade żeby budziła obrzydzenie ?Kiedys nawet napisałam cały wątek o tym .

Teraz sledze norweski serial POTWÓR i jest podobnie - natura i pejzaże przejmujące : surowe, zimne, niebezpieczne, magnetyzujące . LUdzie czyli aktorzy - ( z wyjatkeim jednego młodego aktora) okropni, brzydcy, jakby zdeformowani, z przekrwionymi twarzami i oczami, kobiety jakby ścigały sie która bardziej zaniedbana, niechlujna, niedomyta. NIeważne czy postac pozytywna czy negatywna - oni są brzydcy . A nie wierzę ze Norwegowie tacy wlasnie są
      • sanrio Re: Serial Intruz i Belgia 19.03.18, 13:59
        >ja igladalam INSTRUZA i zdziwilam sie ze ludzie są tam tacy brzydcy , wrecz odstreczajacy. KOBiety i mężczyzni maja okropny , zinedbany niechlujny, wygląd

no właśnie...mam to samo, jestem porażona ich wyglądem, ale nie chciałam się tu tak niepochlebnie wyrażać tongue_out
        • mozambique Re: Serial Intruz i Belgia 19.03.18, 14:18
          w dodatku to hmmm zaniedbanie jest niezalezne od zawodu i pozycji spolecznej , np, pani burmistrz i jej córka- córka ma wygląd zaćpanej na amen narkomanki a matka ( jakby nie bylo najwazniejsza osoba w miasteczku) na pierwszy , drugi i trzeci rzut ,, oka pracując w ratuszu, przyjmując waznych gości wygląda i ubiera sie jak zamiataczka ulic
          nie wiem czy nie pomyliłam seriali ale byl gdzies motyw dorosłego rodzenstwa na wsi , które uprawiało ze sobą stosunki kazirodcze . Oboje starsi, grubi, brudni , niechlujni i potwornie brzydcy . Czy to taki teraz zwyczaj producentów ? obrzydzic kraj, miasto ?
          • mozambique Re: Serial Intruz i Belgia 19.03.18, 14:27
            ooo, znalazłam ten mój poprzedni wpis forum.gazeta.pl/forum/w,567,163428042,163428042,Seriale.html#p163433094
          • sanrio Re: Serial Intruz i Belgia 19.03.18, 17:28
            Tak to w Intruzie było rodzeństwo kazirodców, oni jeszcze organizowali sesje bdsm dla znajomych, tacy obślizgli bleeeh.
            A ten trener piłkarski z wąsem? Serio, oglądam i myśle sobie: wtf??
      • black_halo Re: Serial Intruz i Belgia 19.03.18, 20:08
        O jezusie, bo co? Do telewizji maja brac tylko ladnych, pieknych i gladkich, poprawionych botoksem, ostrzyknietych i wypelnionych? Polskie nastolatki maja najnizsza samoocene w Europie, wlasnie przez glupie promowanie tylko ladnych i pieknych. Polskie kobiety maja niska samoocene bo kazda jedna w telewizji jest zrobiona pod tem sam szablon. Tymczasem na zachodzie Europy w telewizji pokazuja tez normalnych ludzi. Takich, jacy chodza codziennie po ulicy. Bo nie wmowisz mi, ze kazda wyglada jak Rozenek, Szulim, Pienkowska czy Lewandowska. No procz ematki of korz.
        • sanrio Re: Serial Intruz i Belgia 19.03.18, 20:52
          nie o to chodzi, obejrzyj Intruza a przekonasz się. To nie tak, że oni nie są wygładzeni czy nie piękni, po prostu są inni i zaniedbani - zarówno twarze jak i ciała. Poważnie widać tę odmienność w wyglądzie, widziałam seriale i filmy europejskie - niemieckie, hiszpańskie, francuskie, duńsko - szwedzkie wink, angielskie...aktorzy w nich grający nie muszą być i nie są piękni czy sztuczni (zwłaszcza w filmach Almodovara), ale tutaj (w Intruzie) ma się wrażenie, że z łapanki wybrano najbardziej flejowatych, nieskażonych jakąkolwiek aktywnością fizyczną, zaniedbanych, brzydkich ludzi i wstawiono ich do pięknej scenerii. No, chyba, że to celowy zabieg, żeby ukazać realia belgijskiej prowincji.
          • aqua48 Re: Serial Intruz i Belgia 19.03.18, 21:41
            Byłam w Belgii i pracowałam z Belgami. O szczękach nie mogę się wypowiadać, bo się nie przyglądałam smile Belgia jest pięknym krajem. Bruksela, Brugia, Ostenda - warte zwiedzania. Dbają o domy, estetykę i lubią porządek.
            A Belgowie? Cóż ludzie jak ludzie, jedni sympatyczni i normalni inni roszczeniowi i awanturujący się smile Mówią po francusku dość szczególnie, jakby mieli kluchy w gębie, mają swoje specyficzne słowa. Część flamandzka jest bardziej hermetyczna.
          • 89mumin Re: Serial Intruz i Belgia 19.03.18, 22:08
            Hmm, nie oglądam seriali, za to jeden z moich ulubionych filmów jest produkcji belgijskiej, akcja toczy się co prawda nie na prowincji, bo w Antwerpii, ale to wciąż Belgia. No i ci aktorzy są jak dla mnie zupełnie normalni. Jedni ładniejsi, inni brzydsi, próbka tutaj: www.youtube.com/watch?v=pxNhqw-7ykA
            Jeśli miałabym wybierać, to z mojego (znikomego) doświadczenia z europejską kinematografią wynika, że najmniej ciekawi (fizycznie) aktorzy grają w filmach skandynawskich. Ale to też byłoby przekłamanie, bo akurat w kinie skandynawskim upatrzyłam sobie filmy typowo "naturalistyczne", więc aktorzy byli ucharakteryzowani na takich no niewyraźnych.
        • mozambique Re: Serial Intruz i Belgia 20.03.18, 09:46
          ale my mamy wrazenie ze nie normalnych ale jak najgorszych , nie wierze ze wsrod aktorów belijskich nie ma paru ZWYCZAJNIE wyglądajacych kobiet i meżczyzn, a jesli są to są najwyzej 1-2 osoby grajace główne role, Reszta obsady jest .. no wlasnie, ... obslizgła .MOZe to o to chodzi - przyjezdza policjant/policjantka na prowincję, na ogóel ze stolicy i wyrażnie odstaje od reszty wyglądem, NIe nie jest pieknością, nie ma sztucznych cycków ani warg glonojada- jest wlasnie normalna, czysta, umyta, ma ładną cerę i schludną fryzurę , ubiera sie buro czy czarno ale czysto. Ale na tle tej zasyfionej reszty moze wygladac na pięknośc.
          W POTWORZE ten "ładny "jest jeden aktor JAcob Osterbro, ale jzu jego partnerka wyglada jakby miala deformacje twarzy, starsi faceci bez wyjątku wyglądaja na cieżko przepitych , chorych na jakies obrzęki , mają wory pod oczami, nziezdorowo wyglądajacą skórę, widz ma wrażenie ze śmierdzą. KObiety w srednim wieku po prostu straszą, jak postacie z jakiegos mrocznego horroru, noszą długie tłuste ( tak na odleglośc widac ze tłuste) włosy, twarze maja pokryte plamami, obrzękami, nie używają zadnego makijażu . Do tego rezyser z luboscią stosuje maxi- zbliżenia, na te choro wyglądające gałki oczne itp. Co dziwne nastolatki sa wręcz śliczniutkie. A to wszystko w wysmakowanych skandynawskich wnętrzach i pieknych , groźnych pejzażach. NIe wiem , moze to taki celowy zamysł reżyserski?
    • leyre2 Re: Serial Intruz i Belgia 19.03.18, 22:19
      Mieszkalam kiedys (zaraz po maturze) 1.5 roku w Brukseli, Belgie zwiedzilam, ludzie nie wyrozniaja sie niczym szczegolnym, a kraj ladny, dosc czysty, dobrze wg mnie skomunikowany.
    • quelquechose Re: Serial Intruz i Belgia 20.03.18, 14:13
      Mieszkam w Belgii i nie jest źle wink Osobiście wolę Flamandów od Walonów, bo bardziej uporządkowani i pracowici (choć ja sama nie aż tak bardzo wink) i też tacy mentalnie bardziej po drodze. Ale Walonowie też ok. Jest mały kawałek kraju, gdzie mówi się po niemiecku, ale nie byłam. Wcale nie są zaniedbani - powiedziałabym, że znacznie bardziej stylowi niż Polacy, a to raczej kwestia kasy. Panie co prawda niezbyt umalowane, ale za to ładnie ubrane. Panowie też. Z higieną różne opowieści chodzą - że unikają prysznica na rzecz myjek (nie wiem, na ile prawda, nie podglądam smile) Trochę konserwatywni i biurokratyczni, boją się nowości, takie Mamonie - lubią, co znają (uogólniam, oczywiście). Ale za to sympatyczni - uśmiechają się na ulicach, tak bez powodu wink. Niezbyt rodzinni.

Małże z frytkami to też ich wynalazek. Gofry. Z tą herbatą to chyba jakaś przesada - może nie są koneserami, ale zwykłą czarną to w kawiarni (bo herbaciarni rzeczywiście nie ma wink) dostaniesz. W nielicznych będzie jakiś tam wybór.
    • mayaalex Re: Serial Intruz i Belgia 20.03.18, 16:05
      Serialu nie ogladalam ale mieszkam w Brukseli od 9 lat. Uwielbiam to miasto, choc ono nie jest wcale takie latwe w odbiorze, zwlaszcza dla kogos kto jest przyzwyczajony albo do niemieckiego porzadku i gemutlichkeit albo do srodziemnomorskiej malowniczosci. Ludzie tu rzeczywiscie lubia szarosci i burosci, co widac w architekturze i ubiorach (nie wszystkich, oczywiscie, ale najbardziej znani i bardzo drodzy antwerpscy projektanci lubuja sie w takich szarawych szmatach wlasnie).
      Bruksela jest bardzo roznorodna, ma piekne parki i dzielnice willowe, wspaniale kamienice, mnostwo galerii i sklepow z antykami - a do tego brzydkie, zaniedbane i biedne dzielnice albo czesci dzielnic.
      Spojrz na (zwlaszcza wczesne) renesansowe malarstwo niderlandzkie/flamandzkie - i tez zobaczysz te charakterystyczne twarze smile Na ulicach tego tak nie dostrzegam (ale Bruksela jest bardzo miedzynarodowa wiec belgijskich belgow jest malo) ale rzeczywiscie cos chyba jest na rzeczy smile
      Za to ludzie sa bardzo mili, przyjazni wobec cudzoziemcow i tak generalnie uprzejmi. Dzis w galerii handlowej walczylam z kartonem, usilujac spakowac go do siatki (nie bylo kosza w poblizu), zobaczyla to dziewczyna z kawiarni obok, wyszla i zaproponowala, ze ona mi ten karton zabierze i go wyrzuci.
      • mozambique Re: Serial Intruz i Belgia 21.03.18, 09:51
        a propos malasrstwa, ciagle mam w pamieci cytat z Chmielewskeij, z jej oglądania kopenhaskiej galerii portretów rodziny królewskiej "patrząc na urodę dam , mozna w pełni zrozumieć słynną oziębłość kawalerów" smile
      • sanrio Re: Serial Intruz i Belgia 22.03.18, 09:12
        a bywasz na prowincji? Chodzi mi o to, czy w serialu reżyser celowo podkreślił niechlujność czy ludzie poza wielkimi miastami rzeczywiście tacy są.
      • sanrio Re: Serial Intruz i Belgia 22.03.18, 09:16
        >Spojrz na (zwlaszcza wczesne) renesansowe malarstwo niderlandzkie/flamandzkie - i tez zobaczysz te charakterystyczne twarze

omg, faktycznie wink

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a4/Philip_the_good.jpg/220px-Philip_the_good.jpg

https://sztukawkawalkach.pl/wp-content/uploads/2015/09/sofonisba-anguissola-troje-dzieci-z-psem.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka