Dodaj do ulubionych

Pralko-suszarka

11.04.18, 09:07
Zastanawiam się czy warto...
Aktualnie mam możliwość wypchnięcia mojej 8-letniej pralki Beko do wynajmowanego mieszkania. Pralka sprawna, choć na moją 4-osobową rodzinę w tej chwili trochę przymała (5 kg wsadu). Nie to, że się psuje czy coś ale w tej chwili muszę wyposażyć 2 mieszkanie przeznaczone na wynajem i tak sobie pomyślałam, że zamiast kupować jakiegoś używanego strupa może oddałabym swoją a zakupiła pralko-suszarkę.
Wiem, że opcja 2 osobnych sprzętów jest korzystniejsza ale nie mam takiej możliwości ze względu na układ w łazience. I zastanawiam się czy jest sens... wkurza mnie niemiłosiernie wiecznie rozstawiona suszarka w okresie jesienno-zimowym, bo mieszkanie mam niewielkie. Z drugiej strony mam nawyk zbierania prania i w odpowiednim momencie robienia kilku w ciągu jednego dnia. A jak przyjdzie suszyć ciuchy przez 6 h to d.... zbita, bo pralka zajęta. Druga rzecz, w większości modeli do suszarki wchodzi połowa wsadu prania. I wychodzi na to, że i tak pranie rozwiesic trzeba, bo nie wyobrażam sobie, żeby się kisiło w misce aż pierwsza partia się wysuszy. Do tego zastanawiają mnie kwestie finansowe. Jest niby kilka modeli, które w sprzętach 2 w 1 suszą powietrzem a nie dodatkowo pobraną wodą ale jak to wychodzi w rozliczeniu nie wiem.
Liczę na pomoc ze strony posiadaczek tego sprzętu. Wyjść z zasady lepszy rydz niż nic czy dać sobie spokój, zostawić starą pralkę i przy najbliższym remoncie (przez najbliższe lata nie planuję) kupić 2 osobne sprzęty?
Obserwuj wątek
    • pitupitt Re: Pralko-suszarka 11.04.18, 10:33
      Podobno pralko-suszarki Electroluxa są bardzo ok. Moja sąsiadka jest dumną właścicielką takowej od ok miesiąca i bardzo sobie chwali.
      • basiastel Re: Pralko-suszarka 11.04.18, 12:36
        Miałam taką, naprawy są tak kosztowne, że w pewnym momencie się jej pozbyłam.
      • bei Re: Pralko-suszarka 11.04.18, 13:19
        Moja szwagierka ma pralkosuszarkę i wg jej relacji, to suszarka suszy sześć godzin. Jak wysuszyli pościel to miała tak wygniecioną, ze powiedziała- „ nigdy więcej suszenia pościeli w pralkosuszarce”
        Szwagierka ma dom, i zawsze znajdzie miejsce na rozstawienie nawet kilku konwencjonalnych suszarek.
        Czy w Twojej łazience można postawić suszarkę na pralce? Ja mam tak ustawiony sprzęt w kotłowni.
        • giba116 Re: Pralko-suszarka 11.04.18, 14:31
          No właśnie nie. Mam wnękę pod blatem zabudowaną płytkami. Tam wchodzi pralka.
    • vodyanoi Re: Pralko-suszarka 11.04.18, 10:56
      Kupiłam i jestem przeszczęśliwa. Dobrze, że nie zdecydowałam się na dwa osobne sprzęty (kwestia wielkości łazienki oraz dodatkowej pracy).
      Sprawiłam sobie osobny pojemnik na same majtki i skarpetki oraz inną drobnicę i te wrzucam wszystkie za jednym zamachem (a żeby kolor nie przeszedł, to chusteczkę do prania z Rossmana). Skarpetki po wysuszeniu to bajka - mąż się zaczął zastanawiać, czy przypadkiem nie pozamieniałam mu starych na nowe big_grin Wychodzą idealnie miękkie. Tak samo ręczniki - nawet te najstarsze odzyskały puszystość. Nie dodaję żadnych płynów do płukania.
      Jeśli chodzi o pojemność wsadu, to moim zdaniem jest tak, że po prostu pralka nie dosuszy dokładnie, jak jest za dużo. Nie dosuszyła mi ostatnio pościeli, ale wytarczyło ją powiesić na noc i rano już była sucha. Skarpetki i majtki i drobne ręczniki dosusza mi za to bez problemu, mimo że na pewno przekraczają wielkość wsadu suszenia. Po prostu drobne rzeczy lepiej się suszą.
      Nie suszę: dżinsów, bluzek z aplikacjami itp. Suszę wszystkie dresy, bluzki bawełniane dzieci. Wsad pralki mam chyba 7 kg i to jest naprawdę ogromna różnica w porównaniu do 5 kg, przynajmniej w moim odczuciu.

Na pralko-suszarkę namówiła mnie zbiorczo ematka, która poleciła pralko-suszarkę Bosha.
      • giba116 Re: Pralko-suszarka 11.04.18, 14:33
        Ile trwa przeciętne pranie z suszeniem? Zauważyłaś znaczną różnicę w rachunkach?
      • iwoniaw Re: Pralko-suszarka 11.04.18, 15:27
        Nie dosuszyła mi ostatnio pościeli, ale
        > wytarczyło ją powiesić na noc i rano już była sucha.

Moment, to na czym polega tu funkcja suszarki? Jak ja wieszam pranie wyjęte z pralki (wiruję na 1200 obrotów) wieczorem na sznurkach/rozstawianej suszarce, to rano "już" jest suche.
    • izak31 Re: Pralko-suszarka 11.04.18, 11:20
      Tylko oddzielnie. ja mam pralkę i na pralce stoi suszarka. REWELA...suszarka 9 kg wiec cały wsad z pralki wchodzi. Z pralki przekladam do suszarki a do pralki ładuje nastepne pranie. Nigdy razem.
    • leni6 Re: Pralko-suszarka 11.04.18, 11:33
      Ja mam i jestem zadowolona, nie planuje dwóch oddzielnych sprzętów mimo że miejsce by się znalazło. Ale ja nie susze wszystkiego więc suszarka i tak stoi, susze ręczniki, pościele, ubrania tylko wtedy gdy ich szybko potrzebuje. Suszenie zajmuje dużo czasu (często wstawiam na noc), a rzeczy wysuszone są mocno pogniecione.
      • czarna_kita Re: Pralko-suszarka 11.04.18, 11:52
        Nie martw się, ona nie suszy 6 godzin.
        • izak31 Re: Pralko-suszarka 11.04.18, 12:09
          W życiu nie kupilabym pralko-suszarki...No ale każdy ma swoje zdanie. Nie oddalabym swojej za nic. U mnie cały wsad ręczników, pościeli i bielizny suchy w niecałe 2h. Mam bardzo duże kołdry i suszenie pościeli trwało kilka dni a teraz wszystko gotowe jednego dnia.
    • lilia.z.doliny Re: Pralko-suszarka 11.04.18, 14:58
      ja chyba juz tutaj polecalam swojego boszka. Pralka i suszarka w jednym, pełen cykl to kwestia trzech godzin i dwudziestu minut. Moje życie dzieli się na to sprzed pralko-suszarki i po.
    • bombalska Re: Pralko-suszarka 11.04.18, 15:51
      Jesli myslisz, ze pralko-suszarka uwolni cie od rozwieszania prania, to nie. Nie uwolni. Pranie bedzie calkowicie suche, jesli wrzucisz rzeczy male, lekkie, drobne i zeby jeszcze zostalo pol bebna wolne. Jak wrzucisz zimowa kurtke, albo cala posciel, to wyciagniesz wilgotne i cieple. To tak czy siak trzeba bedzie to gdzies rozlozyc na wierzchu, zeby doschło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka