Dodaj do ulubionych

Będą emerytury dla matek - projekt PiS

14.04.18, 17:16
Będą emerytury ( a przynajmniej tak PiS obiecuje) za urodzenie min. 4 dzieci. Jak się wam podoba taki pomysł? Czy te z was które mają obecnie 3, zdecydujecie się w takim wypadku na czwarte?
Obserwuj wątek
    • wkurzo-namama Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 14.04.18, 17:20
      o taaaak... już się rozpędzam... i będzie jak z 500+. Po jakimś czasie dojdą, że w sumie to se sama zarobię i mi nie trzeba emerytury.
    • 89mumin Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 14.04.18, 17:21
      W ramach PPK ojca dziecka, czy po prostu przyjmując, że ZUS ma przed sobą świetlaną przyszłość?
      • judyta-1977 Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 14.04.18, 18:29
        Emerytura minimalna wypłacana przez państwo, tatuś nie finansuje.
        • 89mumin Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 14.04.18, 19:03
          Mhm, czyli rząd zakłada, ze wskutek obniżenia wieku emerytalnego (bo to chyba jak na razie jedyna reforma dotykająca ZUS) zwiększą się fundusze ZUS, a co za tym idzie będzie możliwość wypłaty dodatkowych emerytur. No to można mniej więcej oszacować, że prawdopodobieństwo realizacji tego planu jest bliskie zeru.
        • riki_i Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 14.04.18, 23:17
          judyta-1977 napisał(a):

> Emerytura minimalna wypłacana przez państwo, tatuś nie finansuje.

Akurat! Jak zbraknie kapitału na minimalną, to dobiorą z PPK tatusia, no chyba, że para będzie miała rozdzielność majątkową.

• martishia7 Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 15.04.18, 11:55
            Ekhm, a co jak to czterech (lub więcej) ojców?
            • 89mumin Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 15.04.18, 13:44
              Z perspektywy finansowej, mnogość źródeł finansowania emerytury matki, to raczej nie problem wink
    • thea19 Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 14.04.18, 17:22
      za urodzenie czy wychowanie?
      • judyta-1977 Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 14.04.18, 18:28
        W planach- za urodzenie.
        • koronka2012 Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 14.04.18, 18:34
          judyta-1977 napisał(a):

> W planach- za urodzenie.

Czyli beneficjentkami będą również patologiczne mamuśki, które urodziły pięcioro i wszystkie trafiły do bidula?
    • ira_08 Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 14.04.18, 17:24
      Zaraz zaczynam produkcję pierwszego w takim razie.
    • la_mujer75 Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 14.04.18, 18:04
      A jak ma się dwójkę problemowych, to nie liczy się podwójnie?
      • grrrrw Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 14.04.18, 18:27
        A za magistra 5% najnizszej dorzucić, a za doktorat dziecka 10 % najniższej !!!! Jak szaleć, to szaleć !!!
        • rysiowa85 Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 15.04.18, 10:31
          akurat doktoraty bronia już mocno dorosłe osoby i udział ich rodziców jest znikomy
          Ja bym proponowała, że jeśli poszczególne z dzieci spłodzi/urodzi też minimum 8 dzieci to dodatek dla takiej pani - już babci. (8 bo każdy wnuk ma 2 babcie, wiec każdej po 4 wnuków od każdego dziecka)
          • plater-2 Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 15.04.18, 13:02
            Co za pycha ! "Sam siałem, sam kosilem, za co mam dziekować Panu Bogu?"
            • rysiowa85 Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 15.04.18, 20:26
              ? to do mnie?
              • plater-2 Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 16.04.18, 20:12
                Do tych dzieci, którym prace lic. i mgr napisała mamusia wink
        • kagrami Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 16.04.18, 10:37
          A jak dziecko wyjedzie z kraju do pracy i tam będzie płacic podatki to ile %?
    • mamma_2012 Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 14.04.18, 18:17
      To jeszcze jest w tym kraju jakiś kretyn, który wierzy w to, że po latach, kiedy PiS będzie takim ponurym wspomnieniem jak PZPR, jego obietnice ktoś będzie pamiętał?!
      • judyta-1977 Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 14.04.18, 18:33
        Jak to wprowadzą to już nikt się nie odważy zlikwidować jak 500+ Przymierzają się do tej emerytury od dawna. Może faktycznie komuś kto wychował tyle dzieci się należy. W końcu to ciężka praca. Ale dlaczego od 4 a nie od 3?
        • mamma_2012 Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 14.04.18, 18:40
          500+ w tej formie jaka jest chce zlikwidować nawet PiS. Żadna inna partia, niestety już z tego nie zrezygnuje, postawiliśmy na ilość a nie jakość.
        • koronka2012 Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 14.04.18, 18:42
          judyta-1977 napisał(a):

> Jak to wprowadzą to już nikt się nie odważy zlikwidować jak 500+ Przymierzają s
          > ię do tej emerytury od dawna. Może faktycznie komuś kto wychował tyle dzieci si
          > ę należy. W końcu to ciężka praca. Ale dlaczego od 4 a nie od 3?

Należy się - od tych dzieci i rodziny, nie od państwa.
        • arabelax Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 14.04.18, 18:43
          A niby dlaczego się należy? Jak ktoś chętny to niech ma i 10, ale bez kasy za nic. Jej wybór. Inne wychowują i pracują.
        • dziennik-niecodziennik Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 14.04.18, 20:29
          Zlikwiduja, bo po prostu nie będzie na to pieniędzy.
          Ale ja serdecznie watpie zebym dostala jakakolwiek emeryturę i nastawiam sie na prace do smierci.
        • dziennik-niecodziennik Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 14.04.18, 20:30
          A dlaczego nie od dwoch? A 500+ dlaczego nie od jednego, przeciez mialo byc na kazde dziecko?
          Zawsze bedzie coś nie tak.
          • taki-sobie-nick Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 14.04.18, 22:17
            dziennik-niecodziennik napisała:

> A dlaczego nie od dwoch? A 500+ dlaczego nie od jednego, przeciez mialo byc na
            > kazde dziecko?

Bo dwoje to za mało, żeby utrzymać ciągłość społeczności. tongue_out

A poza tym i tak nie ma tyle forsy w budżecie, zdaje się, że PiS narobił długów? No to jakby 500+ było na każde, toby te długi były jeszcze fajniejsze.
            • dziennik-niecodziennik Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 14.04.18, 23:38
              Jak to szlo? "wystarczy nie krasc". Wtedy by im starczylo.
        • anorektycznazdzira Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 16.04.18, 07:33
          A wychowanie 2, 3, czy nawet jednego to się samo robi? Nie praca?! Bezczelność. W takim układzie za 1, 2, 3 dzieci proporcjonalnie: plus 25%, plus 50%, plus 75% emerytury do tego co wypracowane.
          A dla tych, co urodziły 4 i JEDNAK PRACOWAŁY, co, przepraszam, qfno? Dla nich +100% minimalnej do tej wypracowanej.
    • woman_in_love PiS idzie drogą lewackiej Europy 14.04.18, 18:19
      I skończy się tak samo jak tam: hodowlą płodnej patologii. Tyle, że z ich dzieci nic nie będzie, a tylko dalsza patologia.

W końcu na ten socjal skusi się też ta część Afryki i Azji (czyli np. Ukraińcy, Czeczeńcy itp. itd.), która jeszcze nie przedostała się do UE. Bo nawet polski socjal i polskie emerytury będą lepsze niż nic.

Summa summarum* zaleją nas hordy uchodźców i patoli.

* sjp.pwn.pl/sjp/summa-summarum;2525273.html
      • pani-noc Re: PiS idzie drogą lewackiej Europy 14.04.18, 19:12
        Dokładnie tak. Polska staje się krajem coraz bardziej przyjaznym dla imigrantów, którzy nie zamierzają skalać się pracą.

Gratuluję wyborcom PISu. Tak bardzo baliscie się uchodźcow, że zagłosowaliście na debili, którzy sprowadzą nam teraz do kraju emigrantów socjalnych.
        • sumire Re: PiS idzie drogą lewackiej Europy 14.04.18, 19:25
          Ano, coś w tym jest...
          • 1elka26 Re: PiS idzie drogą lewackiej Europy 14.04.18, 19:33
            Typowe dla "totalnej opozycji" nic się nie da, nic nie mozna zrobić, itd., itd. a najlepiej to wszystko sprzedać, a zyski odprowadzić do prywatnej kieszeni.

Przypomnę, że podobne propozycje nie są nowością, PSl miał podobny projekt, to jedna kwestia a druga - zamiast wypisywac banialuki może warto dokladnie przeczytać rządowe propozycje?

Aha - proponuje także lekturę tego artykułu z 2013, i to gdzie!!:
            natemat.pl/85923,system-emerytalny-dyskryminuje-wielodzietne-rodziny-a-powinien-je-promowac-zmiany-wstrzymuje-donald-tusk
            • azja001 Re: PiS idzie drogą lewackiej Europy 14.04.18, 19:40
              Pis to patologia a ta płodzi kolejne patologie.
              • pani07 Re: PiS idzie drogą lewackiej Europy 15.04.18, 11:08
                azja001 napisała:

> Pis to patologia a ta płodzi kolejne patologie.
                lol, lol, lol
                • sumire Re: PiS idzie drogą lewackiej Europy 15.04.18, 11:16
                  Najlepsza jest ta silna argumentacja pisstrolli smile lubimy was za to, jak wiele macie do powiedzenia!
            • issa-a Re: PiS idzie drogą lewackiej Europy 14.04.18, 21:09
              elusia, a za co owe mamcie jadły papu i ubierały sie, do czasu wieku emerytalnego?
              chyba pan mezulek utrzymywał owa mamuske. No to niech dalej utrzymuje, szczególnie, ze to jego skarpetki prała a nie moje.
              Taka żona, kiedy zostaje wdową, to dostaje emeryturę po męzu więc ma za co żyć.
              Wiem bo moja teściowa siedziała cały czas w domu a obecnie, jako wdowa, ma całkiem ładną sumke emerytury "po mężu".
              I ok, tak jest sprawiedliwie. Nie widze powodu, żebym ja takie mamcie musiała jeszcze utrzymywać.
              Teściowa miała 2 dwoje dzieci, moja matka też. Moja matka pracowała zawodowo. Tesciowa siedziała tylko w domu, mogła sobie wszystko spokojnie zaplanowac, przygotowac, zadbać o dzieci, WYSPAC SIĘ, a moja matka zapieprzała z silniczkiem w tyłku, żeby ze wszystkim nadążyć, wiecznie zmęczona i niedospana a my z kluczem na szyi.
              I takim matkom, które pracowały wyłącznie w domu, JA mam placic emeryturę??? niech placi ten, dla kogo pracowały.
              A takze dzieci, szczególnie z tych rodzin wielodzietnych. Zrzuca sie po stowie, dwu, i juz bedzie mamuska miała emeryture, za pranie ICH gaci.
              • chyba.ze Re: PiS idzie drogą lewackiej Europy 14.04.18, 22:30
                issa-a napisała:

> T
                > esciowa siedziała tylko w domu, mogła sobie wszystko spokojnie zaplanowac, prz
                > ygotowac, zadbać o dzieci, WYSPAC SIĘ,

Zazdrość i zawiść to destrukcyjne emocje.

a moja matka zapieprzała z silniczkiem
                > w tyłku, żeby ze wszystkim nadążyć, wiecznie zmęczona i niedospana

Tatuś męża przynajmniej umiał godziwie zarobić na rodzinę, w przeciwieństwie do męża twojej matki.
                Wyszła zamąż za gołod.upca to i latała całe życie z jęzorem wink

a my z kluc
                > zem na szyi.

Pretensje do rodziców.

> I takim matkom, które pracowały wyłącznie w domu, JA mam placic emeryturę???

Niepełnosprawnym, którzy nie z własnej winy nie pracowali też? Olaboga!

ni
                > ech placi ten, dla kogo pracowały.

Twój mąż dużo zarabia? Powinnaś zatem podzielić się ze swoją nielubianą teściową jego poborami. I od ust odjąć dzieciąteczkom big_grin

> A takze dzieci, szczególnie z tych rodzin wielodzietnych. Zrzuca sie po stowie,
                > dwu, i juz bedzie mamuska miała emeryture, za pranie ICH gaci.

Mąż ma rodzeństwo?
                Będzie wam łatwiej wink
                • issa-a Re: PiS idzie drogą lewackiej Europy 15.04.18, 16:35
                  nie "zazdrość" tylko podstawowa sprawiedliwośc.
                  Taka mamcia dostanie emeryturę z MOICH PODATKOW wiec cgyba mam prawo decydować, kumu płace podatki, prawda?
                  Mamcie sa pełnosprawne, jak najbardziej tylko lenia w tyłku maja.
                  I o ile jeszcze kiedyś kobiety siedzace w domu, wychowywały te dzieci samodzielnie, to teraz mamcie siedza w domach na tyłku a dzieciaki laduja w żłobkach i przedszkolach. Także oplacanych z moich podatkow.
                  I jeszcze pretensje do męza, ze ich "nie wyręcza". Ok, to ich sprawa ale juz moje podatki to moja sprawa.
                  Nie ma pieniedzy na lecznictwo a sa na leniwe mamuski?
              • jola-kotka Re: PiS idzie drogą lewackiej Europy 14.04.18, 23:23
                Mozesz mi wytlumaczyc jaka jest roznica. Bo widzisz twoja tesciowa ma emeryture po mezu,twoja matka ta co sobie sama wypracowala. Obie maja po jednej , czyli gdyby tesciowa pracowala tez by emeryture dostawala tyle tylko ze nie po mezu a wlasna. Czyli podobny koszt dla ciebie, zusu.Twojej matce nikt nie kazal pracowac mogla tego nie robic ty bys z kluczem nie biegala a matka emeryture mialaby tez po mezu.Co sugerujesz ze tesciowa nie powinna teraz dostac emerytury po mezu i zdychac z glodu bo juz widze jak taka synowa jak ty bylaby dumna ze maz utrzymuje matke. Zenujaca jestes.
                • issa-a Re: PiS idzie drogą lewackiej Europy 15.04.18, 16:47
                  tłumaczę.
                  Żona dostaje "emeryturę po męzu" kiedy on umrze pierwszy. Nie jest to obligatoryjne (że mąz umrze pierwszy). Oraz! zona nie dostaje emerytury po osiagnięciu wieku emerytalnego a po smierci małzonka. Moja teściowa emeryturę mężowska (i to też chyba tylko 70%) dostaje od swojego 80 rż, a nie 60 rż, kiedy to osiagnęła wiek emerytalny.
                  "Emerytura po małzonku", czyli rodzinna, wynika z społecznej solidarnosci i ja jestem w stanie to zrozumiec bo trudno wysylac 80-letniego człowieka do pracy.
                  Podobnie, jak zasiłki i inne swiadczenia otrzymuja niepełnosprawni. Wynika to z solidarnosci społecznej.
                  To nie jest to samo, co leniwe matki.
                  A moja matka jednak musiała pracować. Albowiem byla matką samotna. Oczywiscie, nikt nie kazał zostać jej matka, mogła nas wyskrobac, idac twoim tokiem myslenia. Z tym, że to też zrobiłaby na własny koszt.
                  Kobieta zdolna do pracy powinna pracować. A jesli nie chce tego robic to z pełna tego swiadomościa, że swojej emerytury miec nie będzie. A nie ze po osiagnieciu 60 rż dostanie emerytruę z podatkow wszystkich obywateli.
                  I zeby jeszcze te dzieciaki przysłużyly się poleczeństwu...a co, jak wyemigruja? albo też będa na zasiłku MOPSu?
                  • jola-kotka Re: PiS idzie drogą lewackiej Europy 15.04.18, 17:00
                    Przepraszam ja nigdzie nie napisalam ze powinna sie wyskrobac. Natomiast nazywnie kogos leniwa matka to chore jest bo widzisz tym " leniwym "zycie sie lepiej ulozylo i tyle i nie trzeba za to na nich psow wieszac.
                    • issa-a Re: PiS idzie drogą lewackiej Europy 16.04.18, 13:55
                      >tym " leniwym "zycie sie lepiej ulozylo i tyle i nie trzeba za to na nich psow wieszac.

to skoro "lepiej sie ułożyło" to nie powinny życ na mój koszt, czyz nie?
                      poza tym to nie jest równoznaczne, ze lepiej sie ułozyło bo np. moi tesciowie cienko przędli, tesciowa nie raz opowiadała, jak musiała sie nagłowic z utrzymaniem domu, choc teść niby archtektem był, pracował w biurze projektowym - no, ale w PRL wiec zarobki były, jakie były. Ale tam taka tradycja rodzinna była, z takich środowisk pochodzili, że zona siedzi w domu i zajmuje sie "ogniskiem".
                  • riki_i Re: PiS idzie drogą lewackiej Europy 15.04.18, 17:52
                    1. Kobieta dostaje po mężu 85% jego emerytury.

2. Należy się, jeśli w chwili śmierci męża miała skończone 50 lat.

3. Jeśli miała skończone 45 lat, też się należy, ale wypłaty zaczynają się po 50-tych urodzinach.

4. Fikcyjne śluby czterdziestek ze steranymi górnikami z pylicą, to podobnież norma.
                    • thea19 Re: PiS idzie drogą lewackiej Europy 15.04.18, 20:11
                      sluby to sa jak najbardziej prawdziwe
                    • issa-a Re: PiS idzie drogą lewackiej Europy 16.04.18, 14:55
                      >1. Kobieta dostaje po mężu 85% jego emerytury.

mozliwe, nie siedze teściowej w kieszeni, dlatego też napisałam "chyba".
                      Reszty nie za bardzo rozumiem, tzn. chyba wypowiedź nie za bardzo na temat bo post nie dotyczył emerytur rodzinnych a emerytur dla matek, reszta była tylko przy okazji.
                      Ale...wśród obecnych emerytów rzadkościa sa małżeństwa, w których mąz ma 65 lat i został własnie emerytem, a żona ma 45-50 lat. Czyli, że róznica wieku między małzonkami jest 15-20 lat. To raczej obecny trend wiec żony będą musiały jeszcze długo poczekać na ew. rentę rodzinną, szczególnie, że ZUS rekomenduje podniesienie wieku dla takich żon.
                      No i większosc emerytów jednak jeszcze trochę zyje (średnio facet dożyje do 82 rż) więc to, że 50-latka dostaje rentę rodzinną (bo tak to sie nazywa) to chyba sa sytuacje incydentalne.
                      ps. a co sterany górnik robi ze swoja obecna żoną?
                      • riki_i Re: PiS idzie drogą lewackiej Europy 16.04.18, 15:18
                        W Warszawie nie są rzadkością.

Sterany górnik może się rozwiesc ze starą żoną zanim zostanie emerytem.
                        • issa-a Re: PiS idzie drogą lewackiej Europy 17.04.18, 13:09
                          >W Warszawie nie są rzadkością.

nie znam w Warszawie żadnego emeryta, ktory ma zone - 20 lat.
                          Natomiast znam panow +/- 40 letnich, w Warszawie, ktorzy rozwodza sie z żonami i łapią na lep wsiowych 20-letnich panienek, ktore przyjechaly do Warszawy "robic kariere".
                          No, ale ci panowie emerytami beda za jakieś 20, i więcej, lat.
                          • riki_i Re: PiS idzie drogą lewackiej Europy 17.04.18, 13:18
                            Nie znasz? No to szkoda. Nie mieści Ci się w łepetynie, że ćwierć wieku temu, panowie +/- 40 również łapali się na lep 20 lat młodszych panienek? Mój rodzony ojciec zrobił to na początku lat 90-tych, obecnie ma lat 73, a pani jest po 50 tce. Chcesz jeszcze jakieś przykłady?
                            • issa-a Re: PiS idzie drogą lewackiej Europy 18.04.18, 22:01
                              nie, no wiesz....wyjątki potwieradzają regułe.
                              Mój rodzony ojciec, ktory był uprzejmy kopnac w doope rodzona rodzine, też w pewnym momencie swojego zycia (koncowym) zwiazał sie z panienka w wieku mojego brata, a swojego syna.
                              Z tym, ze tatus juz dawno nie mieszkał w Warszawie i nie miał żadnej emerytury, z powodu mlodego wieku (zmarl majac 50 lat), ani majatku (ktory przepultał na wódę). Domniemywam, że połaczyła ich milośc do tejze własnie.
                              Innych takich przypadkow nie znalam w pokoleniu moich rodzicow.
                              W pokoleniu moim, wchodzącym w dorosłe zycie wraz ze zmiana ustroju PL, całkiem sporo, natomiast.
                              • issa-a Re: PiS idzie drogą lewackiej Europy 18.04.18, 22:02
                                aaa, i z reguly byli to panowie dobrze zarabiajacy.
                                Panie przeciwnie.
                                • riki_i Re: PiS idzie drogą lewackiej Europy 18.04.18, 22:56
                                  no wiesz, to, że ci panowie byli, są i zawsze będą dobrze zarabiający (przynajmniej w momencie wybuchu "wielkiej miłości" ze strony takiej panienki), to dla mnie rzecz oczywista. Ja nigdy nie spotkałem ubogiego rencisty , którego obłapiałoby miłośnie dwudziestoletnie dziewczę , natomiast paru byłych prezesów spółek giełdowych z paniami o 40 lat młodszymi widywałem regularnie.

BTW nadal agresywnie napastuje mnie ta 19-letnia Ukrainka, nic jej nie przeszkadza - żona, dziecko, mój wiek, ani nawet totalna zlewka... Czasy są niezwykle ciekawe, zdaje się, że nie ma po co latać do Tajlandii... wink

• natalia.nat Re: PiS idzie drogą lewackiej Europy 16.04.18, 16:03
              Aha.
              Nie każdy jest na tyle mądry, żeby rozumieć ekonomię i prawa rządzące gospodarką, dlatego też różne pomysły się pojawiają. Nie znaczy to wcale, że te idiotyzmy mamy wprowadzać w życie. W Polsce za chwilę nie będzie się opłacało w ogóle pracować a rozmnażanie w ilościach patologicznych stanie się powszechną metodą zarobkowania i to tylko dlatego, że jakaś "chora" partia musi być u władzy. Bo przecież nie o ludzi im chodzi. Co za paranoja.
        • biceps_of_steel Re: PiS idzie drogą lewackiej Europy 15.04.18, 15:50
          I to jest przykre, że PiS stawia na najgorszą tkankę społeczeństwa,czyli elektorat socjalny.
          A jak przyciągną tymi pomysłami adeptów kajakarstwa śródziemnomorskiego, to im tego nie daruję.
          • pani-noc Re: PiS idzie drogą lewackiej Europy 16.04.18, 10:32
            Już przyciagnęli!

Mieszkam w stolicy i potwierdzam, że przed X 2015 nie nidzialam tu tylu Arabów. Kiedyś spotykało się w centrum jakieś pojedyncze sztuki, być może turystów. Dzisiaj spotykam ich nawet w mojej dzielnicy sypialnianej, spacerujacych grupkami. Czyli to nie są żadni turyści tylko mieszkańcy.

Dlatego śmiać mi sie chce jak słyszę te antyimigranckie teksty wyborców PISu. Mam ochotę spoliczkować, potrząsnąć i powiedzieć: pobudka, czas włączyć mózg.

Kopacz dla świetego spokoju sprawadzilaby nam kilka tysięcy uchodźców, którzy zaraz daliby nogę do Niemiec. I juz by ich w Polsce od dawna nie było.

PIS dał zasiłki za płodzenie dzieci na potege. A w czym jest dobry taki półanalfabeta z Afganistanu, któremu religia pozwala mieć do 4 żon na raz? Wystarczy, że będzie je zapladniał odpowiednio często i może żyć na koszt polskiego pofatnika jak król.

Póki co imigranci socjalni siedzą w Warszawie i pewnie innych dużych miastach. Ale spokojna głowa, na pewno potrafia dobrze liczyć. Szybko sobie skalkulują, że 500+ ma taką samą wartość i w Warszawie, i Pcimiu Dolnym, tylko na prowincji koszty utrzymania są niższe. Moze takie wielodzietne rodziny załapią sie jeszcze na mieszkania od PISu z programu Mieszkanie+?

Dzięki inteligentnym inaczej głosującym na PIS islamizacja Polski właśnie się zaczęła. Podziekujcie wyborcom dobrej zmiany za to, że Polska stała się krajem przyjaznym dla nieuków-dzieciorobów.
            • dziennik-niecodziennik Re: PiS idzie drogą lewackiej Europy 16.04.18, 10:53
              Nie balabym sie islamizacji Polski. Jednak ciagle katolicyzm trzyma sie tu lepiej niz np we Francji. U nas tak latwo nie pojdzie.
            • araceli Re: PiS idzie drogą lewackiej Europy 16.04.18, 11:23
              pani-noc napisał(a):
              > Mieszkam w stolicy i potwierdzam, że przed X 2015 nie nidzialam tu tylu Arabów.
              > Kiedyś spotykało się w centrum jakieś pojedyncze sztuki, być może turystów. Dz
              > isiaj spotykam ich nawet w mojej dzielnicy sypialnianej, spacerujacych grupkami
              > . Czyli to nie są żadni turyści tylko mieszkańcy.
              (...)
              > Póki co imigranci socjalni siedzą w Warszawie

Arabscy imigranci socjalni w Polsce. Błahahahahahahahahaha big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin
              • triss_merigold6 Re: PiS idzie drogą lewackiej Europy 16.04.18, 12:49
                Ona ma rację, arabsko wyglądających jest w Warszawie coraz więcej i przynajmniej w śródmieściu zaczynają chodzić grupkami. Nieistotne czy są socjalni, czy niesocjalni, nie sprawiają wrażenia pracujących, a na etap stypendiów studenckich są za starzy. Jest ich za dużo i są widoczni, widać też, że czują się coraz pewniej.
                • araceli Re: PiS idzie drogą lewackiej Europy 16.04.18, 13:42
                  triss_merigold6 napisała:
                  > nie sprawiają wrażenia pracujących

Przez Twoje rasistowskie okluarki. Pomyśl kobieto co musi zrobić cudzoziemiec, żeby w Polsce dostać socjal to może coś w łepku zaświta.
                  • triss_merigold6 Re: PiS idzie drogą lewackiej Europy 16.04.18, 13:49
                    Geee... nie twierdzę, że przyjechali po socjal. Może są tranzytem, może Polska jest dla nich punktem zaczepienia przed dostaniem się na Zachód, może mają lewe dokumenty, w każdym razie włóczy się ich ZA DUŻO.
                    • araceli Re: PiS idzie drogą lewackiej Europy 16.04.18, 13:59
                      > Geee... nie twierdzę, że przyjechali po socjal. Może są tranzytem, może Polska
                      > jest dla nich punktem zaczepienia przed dostaniem się na Zachód, może mają lewe
                      > dokumenty, w każdym razie włóczy się ich ZA DUŻO.

A nie zaświtało w rasistowskim łepku, że po prostu pracują? Mamy w PL setki międzynarodowych w których pracują ludzie różnych narodowości.
                      • triss_merigold6 Re: PiS idzie drogą lewackiej Europy 16.04.18, 14:20
                        Zdecydowanie nie, biorąc pod uwagę ich wygląd, ciuchy, pory dnia i miejsca po jakich się włóczą.
                        Na turystów też nie wyglądają.
                        • araceli Re: PiS idzie drogą lewackiej Europy 16.04.18, 14:43
                          > Zdecydowanie nie, biorąc pod uwagę ich wygląd, ciuchy, pory dnia i miejsca po
                          > jakich się włóczą.
                          > Na turystów też nie wyglądają.

Oczywiście ty 'włócząc się' po 'tych miejscach' i 'o tej porze dnia' jesteś osobą pracującą big_grin
                          • triss_merigold6 Re: PiS idzie drogą lewackiej Europy 16.04.18, 14:46
                            Oczywiście.
                      • woman_in_love Re: PiS idzie drogą lewackiej Europy 16.04.18, 15:10
                        Oczywiście, że pracują. Aktualnie rozkręcają biznesy gangsterskie.
                        • araceli Re: PiS idzie drogą lewackiej Europy 16.04.18, 16:02
                          woman_in_love napisała:
                          > Oczywiście, że pracują. Aktualnie rozkręcają biznesy gangsterskie.

Na przykład tacy w IT - normalnie cybergangi big_grin
                          • woman_in_love Re: PiS idzie drogą lewackiej Europy 16.04.18, 18:28
                            Jasne. W IT. AHAHAHAHAHAAHAHAHA.
                            Chyba, że myślisz o kradzieżach danych kart, rabowaniu bankomatów itp. IT, to tak big_grin.
            • woman_in_love to nie Arabowie, nie wiem czy wiesz, ale Ukraina 16.04.18, 12:10
              zamieszkiwana jest również przez śniadych ludzi z Kaukazu czy innej Azji, którzy wyemigrowali na Ukrainę jeszcze za ZSRR. Więc technicznie to widzisz "Ukraińców".

Do tego Ukraina daje obywatelstwa za łapówki. Proceder jak przy prawach jazdy. Prawo jazdy kupujesz na Ukrainie za 1000 euro czy tam USD. A obywatelstwo chodzi nawet za jedyne 15 000. Domyślam się, że dla części imigrantów z Afganistanu czy innej dziczy cena nie jest jakoś zaporowa, tym bardziej, że wielu z nich sponsoruje wahabbicka Arabia Saudyjska i ona płaci za ten najazd.

PiS wpuścił ich zatem tylnymi drzwiami i to o wiele więcej niż 7000 jak chciało PO.
              • pani-noc Re: to nie Arabowie, nie wiem czy wiesz, ale Ukra 16.04.18, 12:27
                Prawdopodobnie masz rację. W Polsce ma się dobrze stereotyp, że imigrant z Ukrainy jest dobry, bo nam domy buduje i mieszkania sprząta, a ten z Azji jest zły, bo wysadza się w powietrze. A Ukrainiec o śniadej cerze? Nikt mu nie bedzie przecież sprawdzał rodowodu.

Fakty są takie, że Polska pod rządami PO była krajem nieciekawym dla imigrantów o niskich kwalifikacjach. 500+ i inne podarunki od PIS odwróciły sytuację o 180 stopni.

Absolutnie się nie zdziwię jeśli jak dotąd pod rządami PISu przybyło nam kilkadziesiat tysięcy imigrantów o arabskich korzeniach, którzy z różnych powodów wolą nie jechać dalej na zachód. Dlatego dziwię się, że wyborcy PIS chcą głosować na tę partię ze względu na strach przed uchodźcami. Przecież to polityka PIS sprawia, że islamiści osiedlają się w Polsce.
    • piernicola Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 14.04.18, 20:55
      "Projekt" to szumna nazwa, to zaledwie mglisty pomysł przedwyborczy. Dużo pomyj w korycie upłynie zanim to się przekształci w prawa nabyte konkretnych osób. Poza tym same wychowawcze za 4 dzieci to 12 lat składkowych do tego jakieś nieskładkowe i już brakuje tyle co nic. Reasumując - nie ma się czym ekscytować.
      • riki_i Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 14.04.18, 23:25
        piernicola napisał(a):

> Poza tym same wychowawcze za 4 dzieci to 12 lat składkowych do tego jakieś niesk
        > ładkowe i już brakuje tyle co nic.

O ile szanowna mamusia pracowała! Bo jak rodziła będąc wolna niczym ptacy, to żadne składki za wychowawczy płacone nie są.

A co do okresów nieskładkowych, to po 1999 r. są one również głównie związane z zatrudnieniem (okres pobierania wynagrodzenia chorobowego, okres pobierania zasiłków z ubezpieczenia chorobowe­go/wypadkowego -z wyłączeniem zasiłku macie­rzyńskiego, okres
        pobierania świadczenia rehabilitacyjnego, urlop bezpłatny).
        • jem.gluten Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 15.04.18, 16:50
          O ile pracowała na umowę o pracę, przy zleceniu nie ma żadnego wychowawczego.
    • jem.gluten Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 14.04.18, 22:13
      Hm... a nie mogłaby być dla ojców? To jeszcze jedno dałoby się załatwić.
      • plater-2 Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 14.04.18, 23:03
        Dla "samotnego rodzica" podwojna !!!
      • riki_i Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 14.04.18, 23:26
        Dla ojców płodzimierzy? Dobre big_grin
        • plater-2 Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 15.04.18, 13:03
          Jak osobiscie wychował ?

Jak wychował jako "ojciec samotny"?
        • jem.gluten Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 15.04.18, 16:43
          Mój partner do definicji płodzimierza nijak nie pasuje, wszystkie dzieci wychowuje osobiście. Na zostanie ojcem czwórki to jeszcze ma szansę.
    • 18lipcowa3 Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 14.04.18, 22:40
      nie podoba mi sie
      emerytura jest za prace a nie za rodzenie
    • madami Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 14.04.18, 22:51
      Ale wystarczy urodzić, wychowywać nie trzeba? wink
    • miodowa2 Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 14.04.18, 22:54
      Moja mama mając trójkę dzieci pracowała non stop, nawet na wychowawczy nie poszła. Wykształciła nas, wszyscy pracujemy. Jej składki emerytalne przepadły, bo dostaje rentę rodzinną po ojcu. Tymczasem mamcia, która nie pracowała (i załóżmy, że jej dzieci nie pracują albo działają w szarej strefie), ma dostawać emeryturę nie płacąc składek. Chore...
      • riki_i Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 14.04.18, 23:28
        miodowa2 napisała:

>Tymczasem mamcia, która nie pracowała (i załóżmy
        > , że jej dzieci nie pracują albo działają w szarej strefie), ma dostawać emeryt
        > urę nie płacąc składek. Chore...

Jak to nie pracowała? Toż kasowała pińcet plus. Znaczy jakowąś robotę robiła, skoro państwo płaciło.

Tera będzie dobry model dla kobiet - rodzić hurtowo dzieci i brać pińcet, a potem hop na emeryturę za te zasługi.
      • issa-a Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 17.04.18, 13:19
        >Jej składki emerytalne przepadły, bo dostaje rentę rodzinną po ojcu.

miodowa, kurka, no bądźmy uczciwi (uczciwe)!
        skladki twojej mamy nie "przepadły" tylko zapewne emerytura szanownego tatusia była wyzsza a w takim przypadku kobieta moze wybrac pomiedzy emeryturą "po mężu" a własna. To, ze szanowna mamusia wybrała wyzszą emeryturę męża (i słusznie) to nie oznacza, że jej skladki przepadły. Mogła je przecież "wziąć" wraz ze swoja emeryturą.
        Tak naprawdę to państwo jeszcze doplaca do jej skladek bo tatus nie zyje ale jego emerytura ciagle zyje.
        Tak, że wiesz...no, bez przesadyzmu, naprawdę
        • riki_i Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 17.04.18, 13:29
          No ale w Niemczech kobitki biorą w takich przypadkach dwie emerytury, swoją wypracowaną w całości i po mężu (bodajże 60% jego świadczenia). U nas wygląda to tak, że jeśli oboje małżonkowie mieli zbliżone wysokością emerytury, no to wdowa nie zyskuje nic. Bo należne jej 85% po mężu wychodzi zwykle tyle samo, co ona ma własnej. Znam wiele takich przypadków.
          • issa-a Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 18.04.18, 22:13
            nie wchodze w dyskusje...
            Polsce duzo brakuje do Niemiec, zarówno jeśli chodzi o emerytury, jak i o place.
            kiedy bedziemy zarabiac tyle, co Niemcy, to pewnie bedzie nas stać na "podwójne" emerytury.
            Bida z nedza jesteśmy, co tu duzo gadać...wystarczy popatrzeć na place.
            A ty porównujesz nas z jednym z najbogatszych krajow UE, Niemcami...
            • riki_i Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 18.04.18, 22:47
              Nie chodziło mi o porównywanie standardu życia emeryta , tylko o przyjętą zasadę wypłacania rent rodzinnych.

• plater-2 Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 18.04.18, 09:11
        Jesli twoja matka nie korzystala z urlopu wychowawczego, to albo nie mogła z przyczyn ekonomicznych - musiala pracowac, bo maz zarabial mało, albo jej nie przysługiwał (studentka, żona rolnika samodzielnego, za duzy dochod -mąż dobrze zarabiał, nie pozostawała przed ciaza 6 miesiecy w stosunku pracy).

Prawdopodobnie korzystala ze żłobka i przedszkola.

Zasiłek wychowawczy wynosił połowę dotacji do przedszkola.

Matki rocznikow 50-60 i czesciowo 70, ktore decydowaly sie na urlop wychowawczy nie mialy odciaganego ze swiadczenia wychowawczego ZUS !
        Zaczeto odciagac od 1999 !

Za te lata pozostawania na zasilku (nie za wszystkie lata "niepracowania w domu" !) nalezy im sie rekompensata, bo maja niższą kwote bazową.
        Argument obciazenia budzetu odpada, te matki inaczej stana sie klientkami PCK< MOPS i Caritasu .

Skoro rodzice dzisiejszych doroslych dzieci nie mieli możliwosci "odciagnac sobie ich z PIT",niechze te dzieci maja mozliwosc odciagnac sobie pomoc swiadczona matce, ktora ma glodowa emeryture !!!!
    • taki-sobie-nick Ale od kiedy i czy obok normalnych emerytur 14.04.18, 22:58
      czy zamiast?

Znam taką osobę. Czwóreczkę ma (same stare gropy, najmłodsza po 20.), na emeryturze jest.

To ma się zgłaszać po dodatkową czy jak?
      • jola-kotka Re: Ale od kiedy i czy obok normalnych emerytur 14.04.18, 23:26
        Zamiast . Mozna otrzymywac jedno swiadczenie z zus , tak jak teraz nie mozesz pobierac emerytury swojej i po mezu ,musisz wybrac jedna albo druga.
        • plater-2 Re: Ale od kiedy i czy obok normalnych emerytur 15.04.18, 13:07
          forum.gazeta.pl/forum/w,16714,165900746,165900746,emerytura_dla_matki_przynajmniej_czworki.html?t=1523785328#p165903587
    • alicia033 Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 15.04.18, 11:01
      ja mam czworo dzieci, urodzonych w Polsce, ale z ulgą wyjechaliśmy z tego syfu i nie ma takich pieniędzy, żebym miała tu wrócić.

• 1elka26 Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 15.04.18, 11:45
        Teraz wiem dlaczego tak tęsknicie za tym co było. Wtedy było prościej - Platforma mówiła, że nie da się, nie można i wszystko było ok. Czekaliście aż coś spadnie z pańskiego stołu, no i zawsze była nadzieja że za trwanie w przyklęku dostanie się w nagrodę jakiś stołek, a wtedy otwierały się drzwi raju.
        • kruella83 Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 15.04.18, 11:58
          To jest takie polaczkowa mentalność. ,, Nikt nie może mieć lepiej ode mnie,, a już jakaś kura domowa co nic nie robi tylko się dziećmi zajmuje? Olaboga!no nie może być ! Ja pracuje jako podnóżek w jakimś mordorze a madka karyna Grażyna tez ma torebkę z Korsa mimo że nic nie robi? 😂 precz z pisem, bądźmy znów okradani YOŁ!
          😀
          • sumire Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 15.04.18, 12:06
            Jesteśmy, pisstrollu. Te pieniążki idą z twojej kieszeni. Jakbyś uważało w szkole, to byś wiedziało i może wtedy też by cię ktoś w Mordorze zatrudnił.
          • 7katipo Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 16.04.18, 18:47
            Jesteś głupia czy udajesz? Niech sobie ma, zwisa mi to. O ile nie jest to z publicznych - więc również i moich - pieniędzy! surprised
        • bistian Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 15.04.18, 13:21
          1elka26 napisał(a):

> Czekaliście aż coś spadnie z pańskiego stołu, no i zawsze była nadzieja że za trwanie
          > w przyklęku dostanie się w nagrodę jakiś stołek, a wtedy otwierały się drzwi raju.

Słuchaj lewicowy trollu!
          Czekaliśmy na niskie podatki, bo sami najlepiej wydajemy własne pieniądze, a rząd/samorząd powinien mieć dostęp do niezbędnych pieniędzy, nie większych. W przeciwnym razie zachowuje się nieracjonalnie, przy okazji udając, że nam coś daje, oddając nam nasze pieniądze i potrącając sporo za taką obsługę. Nie mam złudzeń, że taki komuch jak Ty to zrozumie, pewno będę musiał tłumaczyć to samo ze sto razy.
          • 1elka26 Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 15.04.18, 13:41
            No proszę. I poprzedni, jakże swiatły i europejski rząd, nie zrealizował tych jakże skromnych i jakże słusznych wymagań? Dziwne.
            A ten wredny, lewicowy i jakże głupi rząd, zamiast prowadzić negocjacje biznesowe na cmentarzach i umiejętnie przymykać oko na twórcza interpretację prawa, pozwalająca na wyciek setek miliardów złotych naszych, jak słusznie zauważyłeś, pieniędzy - stara się uszczelnić system i oddac pieniądze społeczeństwu.
            Głupi rząd. No głupi.

• miniulowa Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 15.04.18, 13:50
              "stara się uszczelnić system i oddac pieniądze społeczeństwu."

Któremu społeczeństwu? Temu, które zarabia czy temu, które się opie...?
              • riki_i Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 15.04.18, 14:00
                miniulowa napisała:

> "stara się uszczelnić system i oddac pieniądze społeczeństwu."
                >
                > Któremu społeczeństwu? Temu, które zarabia czy temu, które się opie...?

Biednym big_grin

Ps. Podobno nad Bałtykiem brakuje już kwater na majówkę, a na lato się kończą.

• vasaria Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 15.04.18, 14:04
              No patrz. Nie wierzę, ale pierwszy raz się z tobą zgadzam wink.
              Cytat : "Głupi rząd. No głupi".
            • bistian Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 15.04.18, 15:47
              1elka26 napisał(a):

> A ten wredny, lewicowy i jakże głupi rząd, zamiast prowadzić negocjacje biznes
              > owe na cmentarzach i umiejętnie przymykać oko na twórcza interpretację prawa, p
              > ozwalająca na wyciek setek miliardów złotych naszych, jak słusznie zauważyłeś,
              > pieniędzy - stara się uszczelnić system i oddac pieniądze społeczeństwu.

Już Ci pisałem, że robi, bo musi. Samemu nie da się uszczelnić wycieku VAT, nawet Super-Jarek nie dałby rady. big_grin Dobrze, że państwa zaczęły współpracować. Księgowanie VAT, jak obecnie w Polsce, to też nie jest polski wymysł.
              Trochę mnie podłamujesz, bo nie czytasz i coś wymyślasz, co nie jest prawdą. Może zajmij się jakimś tematem, na którym się znasz?
            • lena.113 Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 18.04.18, 19:35
              idz lepiej rodzić dzieci ,jak prawdziwa patriotka, a jak je masz, to wychowuj je w duchu patriotycznym zamiast pisać na forum, strata czasu...stary rząd -nowy rząd-jakie to ma znaczenie , jak ojczyźnie obywateli brak...
              praca jest bee...wszystko dostaniemy gratis...500 sety,emerytury...
        • natalia.nat Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 16.04.18, 16:24
          Jasne.
          Bo to taka wielka zasługa dać komuś nieswoje pieniądze. I to jeszcze w zamian za koryto bez dna i władzę bez ograniczeń! Łoł, jakie poświęcenie! Taka właśnie wasza logika.
          Władza powinna dbać o pieniądze podatników i nie wydawać ich bezmyślnie na łapówkę wyborczą i bezsensowny socjal. Za trudne żeby zrozumieć? Naprawdę, mamy na co wydawać.
          Tekst o stołkach jak ulał pasuje do pisowców i obecnej władzy.
          Wysil się trochę.
    • magdary Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 15.04.18, 13:00
      ale tylko za urodzenie czy za wychowanie też?
    • bywalec.hoteli Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 15.04.18, 16:24
      Jestem sceptyczny. Jeśli już to należałoby pomyśleć o jakiejś formie gratyfikacji pracy włożonej w wychowanie (a nie samo urodzenie) dzieci, które przełoży się na wkład do emerytury. Niewątpliwie na wychowaniu dzieci państwo zyskuje, wiec należy to przeliczyć. Oby nie wzmacniać zachowań patologicznych. Pytanie cyz wychowując 4-ke dzieci da się pracować na etat.
      • anorektycznazdzira Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 16.04.18, 07:27
        Czwórki dzieci nie wychowuje się 30-40 lat, a tyle wynosi okres, kiedy kobieta może pracować.
        Dzieci w wieku 14-15 lat nabywają pełne zdolności samoobsługowe z w wieku lat 18 zdolności prawne do opieki nad młodszym rodzeństwem. Moja teściowa wychowała, od któregoś momentu była samotną matką do tego, wypracowała emeryturę samodzielnie.
        Więc odpowiedź brzmi: tak, można. Jeśli ktoś nie pracował całe życie "bo wychowywał 4kę dzieci" to kłamie.
        • dziennik-niecodziennik Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 16.04.18, 07:52
          Zalezy jaki ma rozrzut wiekowy miedzy tymi dziecmi...
          • plater-2 Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 16.04.18, 15:10
            Skoro matka wychowala kilkoro dzieci i nie ma wystarczajaco lat skladkowych, pomoc powinna w pierwszej kolejnosci niesc jej rodzina - wlasne dzieci.

Ale dzieci powinny miec mozliwosc odliczenia sobie alimentow (do wyskosci ustalonej w sadzie) z PiT.
            Tym bardziej słuszne, ze w czasach, gdy dzieci byly male, ojciec ich nie mógł sobie odliczyc ulgi na dzieci z PIT.

Inaczej matka objeta bedzie pomoca MOPS i Caritasu.
            Kto wyrecza panstwo w jego obowiazkach, ma prawo do ulgi w podatkach.
            • issa-a Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 18.04.18, 22:19
              i tu mogę się zgodzic, jest to rozsądne
              • plater-2 Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 19.04.18, 10:09
                Jesli meli 4-5 dzieci i kazde da jej 200-300 zł miesiecznie... ?
    • anorektycznazdzira Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 16.04.18, 07:23
      Supcio, mam dwoje to chcę plus pół minimalnej do tych ochłapów co mi zus rzuci po 40 latach pracy.
      Moje dzieci są dla tej poyebanej partii ciągle mniej dziećmi niż inne dzieci.

Choć myślę, że kobiety bez emerytur i tak są na utrzymaniu państwa, bo mają zasiłki z mopsu, co w sumie niewiele się różni od emerytur w PL, wypracowanych czy podarowanych, wszystko jedno.
    • pitupitt Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 16.04.18, 12:00
      Jeżeli ktoś w obecnych czasach liczy na jako takie życie z emerytury za x lat, to może się przeliczyć. Ale oczywiście zawsze znajdą się osobniki, które łykną wszystko, co pis naobieca, i tym życzę powodzenia.
      • aankaa Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 16.04.18, 21:21
        pitupitt napisał(a):

> Jeżeli ktoś w obecnych czasach liczy na jako takie życie z emerytury za x lat,
        > to może się przeliczyć. Ale oczywiście zawsze znajdą się osobniki, które łykną
        > wszystko, co pis naobieca, i tym życzę powodzenia.

ale takich osobników może być całkiem potężna ilość i mamy kolejne lata Wolski...
      • alam.kota Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 16.04.18, 22:39
        Od 15 lat słyszę o tym, że nie ma po co płacić zusów bo emerytury i tak nie będzie. Najczęściej to słyszę od pracodawców, którzy zatrudniają pracowników na czarno albo na najniższe krajowe a reszta pod stołem, przekonują tych pracowników że nie powinni się o ozusowanie całej pensji upominać.
        Jakaś logika w tym jest - emerytury nie będzie bo pracodawca nie płaci składek od wynagrodzeń.
    • natalia.nat Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 16.04.18, 15:50
      No cóż, trzeba jakoś zapewnić sobie wygraną w następnych wyborach. To jest jedyny powód tych "mądrych" pomysłów naszej obecnej władzy. Zwyczajnie brak słów, na to co oni wyrabiają.

• mama303 Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 16.04.18, 18:40
      uzależnianie emerytury od ilosci dzieci jest dośc karkołomnym posunieciem
    • anika772 Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 16.04.18, 19:30
      Ja mi przeleją na konto od razu, za 40 emerytalnych lat (planuję żyć do setki, a co?), z inflacją i waloryzacją, to ewentualnie mogę się jeszcze dwukrotnie rozmnożyć.
    • alam.kota Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 16.04.18, 20:35
      Może lepiej po prostu wliczać 3 lata od dziecka do stażu emerytalnego. Te 3 lata to taki minimalny okres żeby dziecko odchować przed przedszkolem. Jest wiele kobiet które albo nie pracowały na umowę o pracę przed zajściem w ciążę, albo pracowały na czas określony i ciąża w trakcie i tak nie dała im prawa do macierzyńskiego i wychowawczego , za to spowodowała nieprzedłużenie umowy z pracodawcą. Kobiety te nie mają świadczeń za czas gdy dziecko malutkie i muszą się ni zająć, a nie są jeszcze wąskimi specjalistkami żeby praca na nich czekała i nie wybrzydzała na częste choroby dzieci.
      Powinno więc być, że za każde dziecko urodzone i pozostające w rodzinie do 3 lat okresu wliczanego do stażu emerytalnego.
      Starsza znajoma z poprzedniego pokolenia - urodziła 7-ro dzieci. Wszystkie wychowała, wszystkie wykształcone, naharowała się jak dzika, było biednie ale bez nałogów, i naprawdę przy dzieciach pojawiających się średnio co 3 lata nie miała szans na wyjście z domu do pracy, bo co jedno trochę odchowała to kolejna ciąża (wiadomo-kwestia zabezpieczenia, inna świadomość w dzisiejszych realiach) , ktoś tymi dziećmi musiał się zająć, oprać, nakarmić, zrobić lekcje, wyprodukować tony jedzenia i iść kilka km do sklepu przywlec reklamówki z zakupami. Zawodowo pracował mąż. Byłoby zwyczajnie uczciwiej w wymiarze społecznym, gdyby za tak dużą "produkcję nowych obywateli" jednak miała doliczone te ponad 20 lat ciężkiej pracy.
      No i byłoby mniej takich patologii jak teraz, że dziewczyny zachodzą w ciążę i fikcyjnie się zatrudniają u znajomych w firmach, ze 3 miesiące sobie opłacają składki zus a później szybko na zwolnienie chorobowe by przez najbliższe kilka lat mieć zasiłki i lata "składkowe", choć wiedzą, ze chcą pierwsze lata osobiście się dzieckiem zajmować a nie do pracy iść a dziecko do żłobka wyrzucać.
      • anorektycznazdzira Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 16.04.18, 22:06
        3 lata powiadasz. Tu sprowadzę Cię na Ziemię: nie o to pisowi chodzi, żeby dziecko spokojnie odchować przed przedszkolem, tylko żeby te głupie baby wreszcie siedziały tam, gdzie ich miejsce i nie wyłaziły.
        • alam.kota Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 16.04.18, 22:23
          A mnie chodzi o to, żeby matki nie musiały się fikcyjnie zatrudniać i kombinować by mieć lata liczące się do przyszłej emerytury albo byś na łasce zarobków i emerytury męża. Uczciwie jest każdej kobiecie zapewnić składki emerytalne za czas pierwszych koniecznych lat wychowania dziecka, nawet tej co przed ciążą nie miała pracy etatowej. Za 30 lat liczba emerytów wzrośnie czterokrotnie,jeśli państwo chce mieć nowe pokolenia płacące składki - to niech stworzy do tego warunki. Takim warunkiem jest też bezpieczeństwo emerytalne kobiet które są skłonne kilkoro dzieci urodzić świadomie i nie wpędzając się tym w patologię typu brak szans na przyszłe świadczenia emerytalne z powodu "niewypracowanych" lat.
          • riki_i Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 16.04.18, 22:58
            Wielkie mi 'bezpieczeństwo emerytalne' ! Przecież jedyne co ewentualnie te matki dostaną, to gwarantowana przez państwo emerytura minimalna. Całe 1029,80 zł brutto. To gó-wno nie pieniądze.
            • alam.kota Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 16.04.18, 23:32
              za to g... żyje obecnie całkiem sporo emerytów. A matki mogą sobie zarobić po odchowaniu dzieci lepsze pieniądze zaś czas który na tę pierwszą opiekę przeznaczą będzie im się liczył do emerytury- czyli gro kobiet nie zostanie ukaranych za to, że zaciążyły wtedy gdy nie miały etatu na czas nieokreślony. Bo obecnie jeśli nie kombinują lewymi zatrudnieniami z okazji ciąży - to ciąża w którą zachodzą bez posiadania etatu to dla nich wielowymiarowa strata, także w stażu liczącym się do wszelkich przyszłych świadczeń.
              • riki_i Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 16.04.18, 23:45
                Żartujesz sobie, a raczej kpisz. Spróbuj przeżyć w Warszawie za 877,98 zł netto. Może na jakiejś wsi lubelskiej z przydomowym ogródkiem, kurką i kaczuszką da się za to PRZE-WE-GE-TO-WAĆ ! Ludzie, którzy dostają tak śmieciowe emerytury zazwyczaj korzystają z wsparcia dzieci i innej rodziny, wynajmują komuś pokój, ewentualnie regularnie meldują w się w opiece społecznej.
                • alam.kota Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 17.04.18, 00:09
                  A co to ma do rzeczy? Następny z kompleksem Warszawki? Takie emerytury są i funkcjonują. Czy równocześnie jakaś pańcia w warszawie wynajmuje dodatkowo pokoje by dorobić, czy pańcia na kaszubach dorabia na agroturystyce to jeden pies. Na opłaty ma. Ale ma w związku z emeryturą prawo do dodatkowych świadczeń należnych do emerytury, ma opiekę zdrowotną jako ubezpieczona itd.
                  A są takie panie które lat do emerytury w wieku gdy zdrowie im już nie pozwala na więcej -nie wypracowały, np z powodu "lenienia się w domu przy trójce dzieci" - i właśnie te są zależne od łaski i niełaski męża czy innych osób.
                  Urodzenie dziecka nie powinno być karą w wymiarze świadczeniowym- a tak teraz bywa i rodzi patologie. Znam wiele osób które zatrudniały się u znajomych lub rodziny tylko dlatego, że zaszły w ciążę i chciały mieć świadczenia. Czyste oszustwo by wyciągnąć zasiłki ale popularna praktyka. Więc ukarane w wymiarze finansowym i stażu emerytalnego zostały panie, które nie oszukiwały, tylko mając zlecenie mimo to urodziły dziecko. Oczywiście nie zabrania nikt pracowania i miesiąc po porodzie, a tym bardziej nie wymusza bycia 3 lata z dzieckiem jeśli jest chęć powrotu do pracy, ale mało kto ma zastępczą mamkę w domu do zajmowania się chorymi dziećmi albo dziadków z czasem , zdrowiem i dobrą emeryturą by opiekę w 80% przejęli.
                  • riki_i Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 17.04.18, 00:22
                    No, ale sama już kilkakrotnie pisałaś o powszechnym procederze fikcyjnego zatrudniania kobiet w ciąży. To działało latami bardzo sprawnie i chyba tylko jakaś ostatnia niepracująca zaciężona niemota nie wykorzystywała tej ścieżki. Głupio wierzysz , że na tym pomyśle partii rządzącej panie wyjdą lepiej. A ja mam w pamięci legalizowanie niań i opłacanie przez skarb państwa składek od ich umów. Miało być ho ho ho jakie korzystne rozwiązanie! A w realu te nianie musiały potem w rocznym picie składki zapłacone przez skarb państwa oddać z nawiązką jako podatek. Bo przychód wchodził w "inne źródła" i składki nie można było odliczyć od podstawy opodatkowania. Jedną ręką "dawano", a drugą zabierano. Tutaj można się spodziewać dokładnie takiej samej filozofii.

Ps. Dodatkowe świadczenia do emerytury? Jakie niby? Chyba tylko starczy dodatek po 75 roku życia.
                  • iwles Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 17.04.18, 08:27

A czy matki pracujące, za czas przerwy w pracy na dzieci, też będą miały podwyższaną wypracowną emeryturę?
                    Bo jak dotąd, to okres ten liczony był jako bezskładkowy.
          • anorektycznazdzira Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 18.04.18, 19:44
            >żeby matki nie musiały się fikcyjnie zatrudniać i kombinować by mieć lata liczące się do przyszłej emerytury albo byś na łasce zarobków i emerytury męża.

Ależ oczywiście i ależ proszę: od tego jest emerytura męża, który był głównym beneficjentem "siedzenia" pani w domu, a od tego, żeby nie było łaski są właśnie regulacje prawne. To znaczy: nie ma, a są od tego, żeby były.
            NIE widzę powodu, żeby się społeczeństwo ściepywało na to, żeby pan się nie musiał nadwyrężać.

A dlaczego tak? A dlatego, że przegapiłaś najważniejsze: siedzą w domu tylko panie mające męża lub partnera. Matki samotne zap**** jak woły pociągowe, żeby nie zdechnąć z głodu razem z dziećmi. One wypracują składki, przy czym dofinansują te, które miały ten komfort, że ktoś je utrzymywał. NIE DO PRZYJĘCIA.
            • mapt Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 18.04.18, 20:16
              >Matki samotne zap**** jak woły pociągowe, żeby nie zdechnąć z głodu razem z dziećmi.

Hehehe. Akurat na tym forum jest całkiem spora reprezentacja samotnych mamuś które bynajmniej nie zapierniczają, tylko wiszą na mopsach, gopsach, zasiłkach, dotacjach, własnych rodzicach, niemężu i kim albo czym się da tongue_out
              • issa-a Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 18.04.18, 22:31
                >Akurat na tym forum jest całkiem spora reprezentacja samotnych mamuś które bynajmniej nie zapierniczają, tylko wiszą na mopsach, gopsach, zasiłkach, dotacjach, własnych rodzicach, niemężu i kim albo czym się da

toz wlaśnie o tym pisze anorektyczna. Że siedzenie w domu jest zwiazane z "beneficjentem". A piszac "samotne" ma na mysli samotne rzeczywiście, a nie kombinatorki.
                moja matka była matka samotnie wychowujaca dzieci i zapierdzielała równo, na 2 etatach, trzeci w domu, nie majac alimentów i zadnych zasiłków, ulg tp, bo w tamtych czasch PRL nie był takich rzeczy, jak chocby FA.
                I wiem, o czym anorektyczna pisze.
                I mimo, ze zaharowywała sie niemozebnie to miała najniższą emeryturę bo 2 etat nie został wliczony w dochody - dorabiała jako krawcowa dla jakiegos butiku, mogla szukac wiatru w polu po tym butiku w RP....
                I tak musialam (chciałam) doplacać matce do emerytury niemal drugie tyle bo nie byłaby w stanie wyzyć.
                • riki_i Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 18.04.18, 22:45
                  issa-a napisała:

> moja matka /.../ mimo, ze zaharowywała sie niemozebnie to miała najniższą emeryturę bo > 2 etat nie został wliczony w dochody - dorabiała jako krawcowa dla jakiegos butiku, mogla
                  > szukac wiatru w polu po tym butiku w RP....

A po co miała szukać tego butiku? Firemki zatrudniające do 20 osób miały pełną dokumentację w ZUS, wystarczyło do nich napisać i sami by znaleźli papiery. No chyba, że mama miała płacone pod stołem, albo na jakichś umowach cywilnoprawnych.

• anorektycznazdzira Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 19.04.18, 08:09
                    A testowałeś tę mądrość w praktyce?
                    Bo w zapadłej mieścinie rodzinnej mojego męża testowano. Skuteczność znanych mi przypadków wynosiła dokładnie 40% (2/5).
                    • riki_i Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 19.04.18, 11:29
                      Owszem testowałem. Jeśli podasz dokładne dane takiego pracodawcy, z prawidłowym adresem zarejestrowania działalności i z numerem nip, to skuteczność jest 100%. Tyle, że potrafi to trwać dluugo. Ale jak im napiszesz tylko tyle, że chodzi o Gienie Klupś z Kopydlowa, a sama Gienia jeszcze kombinowała ze składka i być może wcale nie rejestrowala wszystkich pracowników, no to faktycznie efekt może być kiepski.
      • plater-2 Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 18.04.18, 09:20
        Alez ZUS obiecal to juz w 1981 roku. Doliczaja "za nie wiecej niz 6 lat" pozostawania na urlopie wychowawczym. Tylko ze kwota bazowa takiej matki, ktora stanela na glowie i w tych 6 latach dala rade urodzic kilkoro dzieci.
        Mnie, ktora przed urlopem wychowawczym pozostałam 2 lata w stosunku pracy (a duzo jako poczatkujaca w branzy nie arabiala), doliczono za te lata 60 zł !

Dzieci urodzonych po tych 6 latach nikt mi do niczego nie dolicza.

W 1996 wrcilam do zarobkowania poza domem, w 2015 przeszlam na emeryture.

Mam minimalna, z łaski pani Szydło, ktora podniosla po poziomu minimalnej wszystkim jak leci bez wnikania, czy ktos nie wplacal, bo zarabial na saksach i lokowal swe dochody w dewizy, czy byl cinkciarzem, ku...wą uliczną, artystą ze spalonego teatru... itd.
        • plater-2 Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 18.04.18, 09:22
          Mialo byc:

Tylko ze kwota bazowa takiej matki, ktora stanela na glowie i w tych 6 latach dala rade urodzic kilkoro dzieci,bedzie bardzo niska
          • plater-2 Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 18.04.18, 09:44
            finanse.wp.pl/niskie-emerytury-artystow-to-w-srodowisku-norma-malo-kto-oplacal-skladki-na-ubezpieczenie-6111680538592897a
            • mozambique Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 18.04.18, 10:01
              no wlasnie , straszne narzekania Wodeckiego, Olbrychskeigi czy Rdoowicz a przeciez oni sami celowo robili wsyztko aby skaldek emerytalnych nie odprowadzac
              • plater-2 Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 18.04.18, 10:11
                I słusznie czynili umieszczajc swe aktywa w inne niż złodziejski system zabezpieczen PRL przedsiewziecia.

Jesli teraz placza, bo przebalangowaliswa kase, liczac na hojnosc komuny,ich problem.

Bankructwo ZUS przepowiadano juz w 1980, urlopy wychowawcze mialyby byc elementem polityki natalistyczej.
                W istocie chodzilo o sciagniecie z rynku pracy jak najwiekszej ilosci osób (roczniki wyżowe), weszły emerytury branowe, latwo mozna było się załapać na rente III , po kilku latach przekwalifikowac na II, emerytury kombatanckie....

Matki wielodzietne, ktore osobiscie wychowaly dzieci ( i samotni ojcowie !) nie wplacaly na ZUS nie z kalkulacji, a z koniecznosci, nie bylo mozliwosci za PRL ubezpieczyc sie bedac na urlopie wychowawczym w prywatnej firmie ubezpieceniowej.
                • mapt Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 18.04.18, 12:13
                  Tak dokładnie było , znam takie przypadki, kobiety które się zdecydowały na urodzenie kilkorga dzieci którymi opiekując się wypadają z rynku zawodowej pracy - w efekcie zostają zależne, na łasce i niełasce innych, bo państwo, to co najwyżej dyplom uznania wręczy na papierze..
                  • plater-2 Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 18.04.18, 13:18
                    Dzis sa w lepszej sytuacji, istnieje samozatrudnienie,.

Za PRL rozwiazaniem zarobkowania matki kilkorga dzieci bylo "chalupnictwo" - robilo sie palmy wielkanocne, obrebialo pieluchy i reczniki.

A Prezydent Krzyze Zasługi podobno zaczal tym najbardziej zasluzonym Matkom dawac.

Niestety - "niechlebowe" sad
                    • riki_i Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 18.04.18, 19:26
                      plater-2 napisała:

> A Prezydent Krzyze Zasługi podobno zaczal tym najbardziej zasluzonym Matkom daw
                      > ac.
                      >
                      > Niestety - "niechlebowe" sad

Chlebowe po zmianie ustroju przestało być waloryzowane. Wkrótce dodatek z tego tytułu osiągnąl zawrotną kwotę 30 groszy.
                      • plater-2 Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 20.04.18, 09:31
                        demotywatory.pl/4652243/Dlaczego-gdy-niania-opiekuje-sie-dzieckiem-nazywa-sie-to-praca
                        • riki_i Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 20.04.18, 11:26
                          Mem jest głupi, niania nie zajmuje się własnym dzieckiem.

Mój kolega, który pisze książki dla dzieci, powiedział mi kiedyś, że "dzieci są jak piardy, toleruje się tylko własne"
    • aankaa Re: Będą emerytury dla matek - projekt PiS 16.04.18, 21:19
      pis obieca nawet 10.000 za samo posiadanie dziecka byle zdobyć kolejne głosy
      że też ludzie łykają te obiecanki...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka