Dodaj do ulubionych

Kot rasy chausie

19.05.18, 01:02
Dostępne są w Polsce? Droga to przyjemność?
Obserwuj wątek
    • cauliflowerpl Re: Kot rasy chausie 19.05.18, 08:44
      Jestes pewien, ze kot (ktory nie przychodzi na zawolanie, nie chce sie bawic wtedy, kiedy Ty chcesz i generalnie robi to, na co ma ochote) to zwierze dla Ciebie?
      • biceps_of_steel Re: Kot rasy chausie 19.05.18, 08:48
        Na razie się nie decyduję, ale jakbym szukał rasy, to raczej właśnie w typie pieszczocha, co bardziej jak pies się zachowuje.
        • alpepe Re: Kot rasy chausie 19.05.18, 08:55
          to kup psa jak kot, moja cavalierka taka jest. Przesiaduje na parapecie i uwielbia, by ją miętolono, jak wychodzimy na spacer, to czasem bywało koszmarnie, bo się rozglądała za potencjalnymi głaskaczami, o których nietrudno na widok przymilającego się ładnego psa.
          • biceps_of_steel Re: Kot rasy chausie 19.05.18, 09:10
            Pies na ten moment odpada. Chyba, że znajdę żonę i ona będzie chciała mieć. Nie miałbym czasu wstawać rano wcześniej, żeby na spacer wyłazić.
            • alpepe Re: Kot rasy chausie 19.05.18, 09:40
              To samo pomyślałam, ja pracuję w domu, a cavalierki nie powinny zbyt długo zostawać same.
              • biceps_of_steel Re: Kot rasy chausie 19.05.18, 09:51
                Ja jestem raczej zwolennikiem kotów. Marzy mi się wielki, żywiołowy kocur, co skakałylby żeby mnie po twarzy polizać.
                • cauliflowerpl Re: Kot rasy chausie 19.05.18, 09:58
                  To moze bangalski? One sa bardzo kontaktowe.
                  • cauliflowerpl Re: Kot rasy chausie 19.05.18, 09:59
                    BEngalski wink
                    • biceps_of_steel Re: Kot rasy chausie 19.05.18, 10:04
                      Koty typu Bengal, chausie, sawannah i inne hybrydy generalnie takie są. Są też kosztowne i mnie nie stać. Zwykły domowy kot to żbik, czyli gatunek niezbyt przyjacielski, stąd hybrydy z dzikimi kotami są często bardziej jak psy. Tak jakoś na przekór, człowiek udomowił akurat tego kota który wcale nie był najlepszy do oswojenia wink
                      • dziennik-niecodziennik Re: Kot rasy chausie 19.05.18, 10:47
                        Chrzanisz wasc.
                        Koty jak ludzie, kazdy ma swoj charakter. Moj dachowiec jest mega przytulasny, a na rekach zachowuje sie jak ragdoll - zwisa bezwladnie i mruczy. Ale jak nie ma humoru to sie nie da dotknac.
                        I ZADEN kot nie bedzie Cie lizal po twarzy. Chyba ze sie upaprasz czyms smakowitym. Koty to nie psy.
                        • cauliflowerpl Re: Kot rasy chausie 19.05.18, 10:56
                          "I ZADEN kot nie bedzie Cie lizal po twarzy."
                          He?
                          Powiedz to temu panu:
                          www.instagram.com/justmangobrown/?hl=es
                          Albo mojemu facetowi, ktorego jego kot budzi lizaniem po pysku (dachowiec).
                          Albo mojej kotce, jak mi przy wieczornym czytaniu ksiazki robi peeling jezorem i gryzie w nos.
                          • dziennik-niecodziennik Re: Kot rasy chausie 19.05.18, 12:36
                            No czasem kot polize. Moja tez mnie czasem polize. Ale nie tak jak pies co to kazde glaskanie przerywa lizaniem po rekach, a calowalby sie najchetniej z jezyczkiem.
                            • cauliflowerpl Re: Kot rasy chausie 19.05.18, 12:39
                              A nie, no wiadomo, tak to nie.
                              Cale szczescie wink
                            • biceps_of_steel Re: Kot rasy chausie 19.05.18, 13:39
                              Znam kota, co uwielbia lizać ludzi, po nosie, po twarzy i po rękach.
                              • magia Re: Kot rasy chausie 19.05.18, 14:03
                                Mam taki egzemplarz również. Uwielbia lizać po rękach.
                                A dla autora wątku to chyba towarzyski dorosły mainecoon byłby najlepszy smile
                                • chatgris01 Re: Kot rasy chausie 19.05.18, 14:42
                                  Ja mam juz trzeciego kota, ktory mnie namietnie lize po rekach, jak tylko go dotkne, a usiluje i po twarzy...
                            • alpepe Re: Kot rasy chausie 19.05.18, 14:15
                              moja psica nie ma tam takich zapędów, nie daje buziaczków.
                        • biceps_of_steel Re: Kot rasy chausie 19.05.18, 11:47
                          Serwal czy puma potrafią lizać człowieka niczym pies.
                          • dziennik-niecodziennik Re: Kot rasy chausie 19.05.18, 12:34
                            Bo go smakują...
                            • biceps_of_steel Re: Kot rasy chausie 19.05.18, 12:39
                              W necie jest mnóstwo filmów, na których można zobaczyć jak dzikie koty trzymane w domach uwielbiają swoich właścicieli.
                        • aerra Re: Kot rasy chausie 23.05.18, 08:51
                          Nasz jeden kot namiętnie wylizuje mojego męża po głowie. Po twarzy też próbował, ale go tego oduczyliśmy, mnie i dziecka po włosach nie liże (chociaż próbował wink ), bo mamy długie.
                          A z charakterem dachowców, owszem - może się trafić taki albo zupełnie inny. Dlatego jak ktoś chce kota o konkretnym charakterze to bierze rasowego wink
                          • ardzuna Re: Kot rasy chausie 23.05.18, 22:49
                            Ja chciałam koty o konkretnym charakterze i dlatego adoptowałam dorosłe. Można? Można.
                            • dziennik-niecodziennik Re: Kot rasy chausie 25.05.18, 09:24
                              mozna i powinno się.
        • princesswhitewolf Re: Kot rasy chausie 23.05.18, 18:30
          >to raczej właśnie w typie pieszczocha,

Ragdoll to najwiejszy pieszczoch. Birmany tez

>co bardziej jak pies się zachowuje.

Toyger rasa. Mozesz nawet prowadzac na smyczy ( serio). Przychodzi na wolanie.
    • chatgris01 Re: Kot rasy chausie 19.05.18, 14:50
      Bicepsie, a pewny jestes, ze chcesz miec kota? Bo wiesz, trzeba dokonac wyboru: wymuskane mieszkanie, meble, podlogi, a zwierze w domu...
      Osobiscie nie wyobrazam sobie domu bez kota, ale dla mnie zycie pod jednym dachem z kotem jest wazniejsze od nieskazitelnego porzadku, niepodrapanych mebli i scian-wazne, zeby sobie z tego zdawac sprawe od razu, bo kot to nie pluszak, jest cudownym stworzeniem i koabitacja z nim to takze pasmo zachwytow i milosci, ale trzeba to lubic, i wziac pod uwage takze gorsze strony.
      • biceps_of_steel Re: Kot rasy chausie 19.05.18, 18:22
        Jeszcze nie na tym etapie wink Na razie to bym chciał się parę lat nacieszyć nowym mieszkaniem i poznać kobietę swojego życia, póki jeszcze chałupa jest "na błysk". A chausie mnie zaintrygował jako rasa, bo podobno ten kot jest wyjątkowo kontaktowy, lojalny i bardzo przywiązany do właściciela.
        • ardzuna Re: Kot rasy chausie 19.05.18, 22:13
          Weź sobie wyjątkowo przywiązanego do właściciela i towarzyskiego kota ze schroniska. Dorosłego. Moje takie są.
        • kolpik124 Re: Kot rasy chausie 23.05.18, 18:53
          no dobra, joziu, parę wpisów zagajenia o kotach było, czas przejsc do tego o co ci chodzi, czyli pisania o twoich marzeniach erotycznych big_grin
    • merymery954 Re: Kot rasy chausie 23.05.18, 06:50
      Witam ja jestem posiadaczka kota Chausie i myśle ze to jest bardzo trudny kot
      • merymery954 Re: Kot rasy chausie 23.05.18, 07:02
        do chausie trzeba mieć stalowe nerwy w moim przypadku tak było ale teraz to super przyjaciel Wiec jeżeli masz dużo czasu i trudno cię wyprowadzić z równowagi to bardzo polecam dzikusa Chaus
        • biceps_of_steel Re: Kot rasy chausie 23.05.18, 08:43
          Jesteś pewna, że dla dzikiego chausa (nie chausie) dom to dobre miejsce? A czemu stalowe nerwy? Kot szaleje i niszczy dobytek?
          • merymery954 Re: Kot rasy chausie 23.05.18, 14:51
            Mój kot przez 8 miesięcy wgl do mnie nie podchodził, miał mnie za wroga. Nie wiem czy wszystki koty tej rasy są takie same czy ja miałam pecha. Sama szukam właścicieli tych kotów na forach aby wymienić się doświadczeniem i zapytać czy wszystkie sa tak trudne do ogarnięcia ale nikogo nie znalazłam.
          • merymery954 Re: Kot rasy chausie 23.05.18, 15:13
            Tak jestem pewna ze dom to dobre miejsce. Chausie nie powinno się wypuszczać na dwór bo może się zbyt daleko oddalić i nie wrucic. I lepiej żeby jej się nie nudziło bo może dać ci w kość Wiec proponuje Ci dwa koty dla towarzystwa smile
            • merymery954 Re: Kot rasy chausie 23.05.18, 15:15
              Myśle ze jak kupisz jakis fajny duży drapak to twój dobytek ocaleje wink
              • biceps_of_steel Re: Kot rasy chausie 23.05.18, 17:59
                Mi chodziło o w pełni dzikiego chausa, nie chausie który jest mieszańcem kota domowego z dzikim chausem.
                • merymery954 Re: Kot rasy chausie 23.05.18, 18:21
                  Chausi to krzyżówka kota błotnego z kotem dachowym lub z kotem abinskim. Innych chausie nie ma masz różne federacje od F1 zależy od pokrewieństwa z kotem błotnymi . Pozdawiam
                • merymery954 Re: Kot rasy chausie 23.05.18, 21:19
                  Nie ma " dzikiego chausie" . Chausi to jest krzyżówka kota błotnego z kotem domowym lub abinskim. Im chausie bliżej spokrewniony z kotem błotnymi tym cena wyższa start od F1 to jest najbliższe pokrewieństwo ald z tego co mi wiadomo to te kociaki do f3 ciężko przystosować do życia w domu a napewno do korzystania z kuwety
                  • biceps_of_steel Re: Kot rasy chausie 23.05.18, 21:35
                    Chaus to dziki 🐈 błotny.
                    • merymery954 Re: Kot rasy chausie 27.05.18, 14:41
                      Dziki błotny to nie do domu ten kotek zdemolował by hate wink
    • merymery954 Re: Kot rasy chausie 23.05.18, 07:26
      Nie wiem jak z dostępnością w Pl ja kupiłam chausie w uk cena 1000f
    • hamerykanka Re: Kot rasy chausie 23.05.18, 15:37
      I jak zwykle-wybierzesz rase kota lub psa, to ci powiedza uratuj dachowca, to taki sam kot, a zamiast prasowego psa wez kundelka ze sschornika, to przeciez to samo.
      Ciekawe ze te same matki jakos nie wybieraja Tico, tylko fajniejsze samochody, choc przeciez i to samochod i to samochodsmile

I to mowie ja, wlascicielka hybrydy husky z wilkiemsmile
      • memphis90 Re: Kot rasy chausie 23.05.18, 22:07
        Ja tam mam corsę... I dwa dachowce, które kiedyś były bezpanskie.
      • ardzuna Re: Kot rasy chausie 23.05.18, 22:48
        hamerykanka napisała:

> Ciekawe ze te same matki jakos nie wybieraja Tico, tylko fajniejsze samochody,
        > choc przeciez i to samochod i to samochodsmile

Bo wybierają to, co najfajniejsze - łącznie samochód który nie jest Tico oraz dachowce ze schroniska albo znajdy. Wiedzą, co dobre.
        • hamerykanka Re: Kot rasy chausie 24.05.18, 00:07
          Ale nie uznaja, ze ktos moze miec inen zdanie? Ja tez mam dachowca, znajde, z kocim katarem, jest naukochanszym kotem corki.
          Co nie znaczy, ze nie marzy mi sie maincoon...
          • ardzuna Re: Kot rasy chausie 24.05.18, 23:19
            To ty nie uznajesz, że dachowiec nie jest superkotkiem i nie chcesz tego przyjąć do wiadomości. Zanim ci się zamarzy maine coon, naucz się jak się pisze jego nazwę. Ale to kot jak kot, to dość płytkie kierować się wyglądem kota.
            • biceps_of_steel Re: Kot rasy chausie 24.05.18, 23:31
              Ale już dzikie koty mają zupełnie inne cechu, niż koty domowe. Więc tu nie o wygląd koniecznie chodzi.
              • ardzuna Re: Kot rasy chausie 25.05.18, 21:36
                Dzikie koty nie nadają się do trzymania w domu i nie powinny być męczone w ten sposób, więc w tej chwili rozmawiamy o różnicach między kotami domowymi. Maine coon jest kotem domowym, nie dzikim.
                • biceps_of_steel Re: Kot rasy chausie 27.05.18, 15:00
                  Niektóre się nadają smile
                  • ardzuna Re: Kot rasy chausie 27.05.18, 19:05
                    Tak samo jak do ZOO. Nie baw się zwierzętami, nie warto.
                • hamerykanka Re: Kot rasy chausie 27.05.18, 17:35
                  Masz racje, ardzuna. Kupie raczej tygrysa bo wiem, jak sie to pisze. EOT.
                  • ardzuna Re: Kot rasy chausie 27.05.18, 19:06
                    Słusznie. Nie ma nic śmieszniejszego niż marzenie o kocie, którego nazwy nawet się nie udało nauczyć. To znaczy że się o nim nie wie naprawdę NIC.
                    • biceps_of_steel Re: Kot rasy chausie 27.05.18, 19:11
                      Serwale, karakale, niektóre gatunki rysia, a nawet pumy bywają trzymane w domach.
                      • hamerykanka Re: Kot rasy chausie 27.05.18, 21:01
                        Bicepsie-co sie bede rozdrabniac. Ardzuna wie lepiej.
                        • biceps_of_steel Re: Kot rasy chausie 27.05.18, 22:03
                          W internecie możesz sobie zobaczyć, jakie pumy i serwale są pieszczochami.
                          • chatgris01 Re: Kot rasy chausie 27.05.18, 22:29
                            Koty maja swoje humory, i zdecydowanie wole w razie wu byc uzarta raczej przez kota domowego niz przez pume lub serwala (juz abstrahujac od etyki trzymania w niewoli dzikich zwierzat, w dodatku gatunkow zagrozonych wyginieciem).
                            A, i puma miesiecznie zjada 120 kg swiezego miesa...
                            • ardzuna Re: Kot rasy chausie 27.05.18, 23:28
                              Ale co ty próbujesz przekazać, ze bywają trzymane w domach czy że powinny być trzymane w domach? Co do tego drugiego mnie nie przekonasz, pierwsze jest oczywiste, podobnie jak to że ludzie kradną choć nie powinni tego robić.
                            • biceps_of_steel Re: Kot rasy chausie 27.05.18, 23:29
                              Dlatet puma to nie jest dobry pomysł, ale już serwal? Czemu nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka