Dodaj do ulubionych

2-ie prace i różne zarobki. Która lepsza?

29.05.18, 19:08
Dostałam propozycje lepszych zarobków, no i mam dylemat.
Z racji, iż jestem inżynierem, uważam ,że powinnam lepiej zarabiać.

Pierwsza propozycja jaką dostałam : praca przy zwięrzetach, od godz. 6-14, najprawdopodobniej + 2ie soboty (zalezy jak dogadam sie z prywaciarzem), umowa o pracę, 60km od domu, + wynajem mieszkania (mozliwe, że u tego prywaciarza), praca brudna, w chłodzie, w smrodzie, w zależnosci od pory roku, pensja (na poczatek) 3tys zł, po 2-3 latach 6-7 tys.-tak mi powiedział przez tel.

Jestem też higienistką stomatologiczną ( z obowiązku i utzrymania się na rynku pracy ) -
Druga opcja (obecna praca od 2 lat): 8h-nadgodziny nie są płacone,od pon do pt, weekendy wolne, do pracy mam 7min., po pracy czas dla siebie, zgrany zespół, zawsze pomogą,mam czas aby zjesc,odpocząć w pracy, czy np.umowic się na wizytę do lekarza itp., pensja 1850 zł,umowa o pracę, brak możliwosci rozwoju, praca czysta, wszystko ok: pensja, urlop, składki; same plusy i pewna stabilizacja za wyj. pensji.
Mam wiele pasji, które realizuję po pracy m . in. biegam, pływam, czytam, gotuję, spotykam się ze znajomymi itp.

Która praca lepsza?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: 2-ie prace i różne zarobki. Która lepsza? 29.05.18, 19:17
      1. byle dalej od ojca, bierz z pocałowaniem ręki.
      • paniszelka Re: 2-ie prace i różne zarobki. Która lepsza? 29.05.18, 19:22
        W grudniu ojciec wyprowadza się na wieś , do domu z najmlodszym bratem.
        • cosmetic.wipes Re: 2-ie prace i różne zarobki. Która lepsza? 29.05.18, 19:35
          W grudniu 2048?
        • alpepe Re: 2-ie prace i różne zarobki. Która lepsza? 29.05.18, 19:47
          a mieszkanie sprzeda?
        • agnieszka_kak Re: 2-ie prace i różne zarobki. Która lepsza? 30.05.18, 09:33
          I niby tobie pozwoli mieszkać w swoim mieszkaniu?
          O zachowek po matce na pewno nie wystąpiłas I się przedawnilo, prawda?
        • juuuu7 Re: 2-ie prace i różne zarobki. Która lepsza? 30.05.18, 14:04
          A mieszkanie sprzedaje? No bo nie wierze ze zostawi je Tobie...zreszta masz dwoch braci jeszcze
      • biceps_of_steel Re: 2-ie prace i różne zarobki. Która lepsza? 29.05.18, 21:12
        Myślisz, że ktoś przyzwyczajony do "wielkomiejskiego" życia, biurowej pracy, różnych sieci sklepów pod nosem, siłowni na miejscu, wolnych weekendów, chodzenia ze znajomymi do modnych pubów będzie szczęśliwy, jak będzie musiał chodzić na 6. rano do fizycznej pracy, pracować we większość weekendów i zamieszkać na prowincji? Przecież to jest odcięcie od świata, a jak się jest singlem to jeszcze trudniej będzie sobie życie ułożyć.
        • mozambique Re: 2-ie prace i różne zarobki. Która lepsza? 30.05.18, 14:35
          szelka nie jest przyzwyczajona, ona w szwajcarii na wsi zapiernicząła w gospodarstwie karmiona parowkami
          • biceps_of_steel Re: 2-ie prace i różne zarobki. Która lepsza? 30.05.18, 14:46
            Wiesz, co innego jak się wyjeżdża jako student na wakacyjny zarobek, co innego chcieć takiej pracy a stałę, tutaj na miejscu .
            • mozambique Re: 2-ie prace i różne zarobki. Która lepsza? 30.05.18, 15:04
              jaki student ? ona tyrala tam jako gastarbeiter, ponad rok,
              • biceps_of_steel Re: 2-ie prace i różne zarobki. Która lepsza? 30.05.18, 19:23
                Czyli tymczasowo. Nikt po studiach nie chce jednak się z taką pracą wiązać na stałe.
    • pamel-a1000 Re: 2-ie prace i różne zarobki. Która lepsza? 29.05.18, 19:20
      moim zdaniem żadna. to super, że dostałaś propozycje, ale zastanów się co chciałabyś robić w długim okresie czasu i do tego zmierzaj. pieniądze to tylko jeden z wyznaczników.
      • paniszelka Re: 2-ie prace i różne zarobki. Która lepsza? 29.05.18, 19:25
        Praca nr. 1 -pieniądze jak dla mnie dobre
        Praca nr. 2 (obecna )- czuję ,że zyję, mam czas dla siebie
    • claudel6 Re: 2-ie prace i różne zarobki. Która lepsza? 29.05.18, 19:28
      paniszelka, w jakiej wielkości miejscowości żyjesz? wieś, małe miasto, duże miasto?
      • paniszelka Re: 2-ie prace i różne zarobki. Która lepsza? 29.05.18, 19:33
        Małe miasto ale przy duzym, wojewodzkim
        • claudel6 Re: 2-ie prace i różne zarobki. Która lepsza? 29.05.18, 19:38
          jeśli starcza Ci kasy z obecnej pracy, zostań w niej. druga jest gotowym scenariuszem na umęczanie się.
          • tt-tka Re: 2-ie prace i różne zarobki. Która lepsza? 29.05.18, 21:23
            Oprocz umeczenia sie - wynajem mieszkania, czy to znaczy, ze bedziesz za nie placic ? Ile ? Czy tez z uwagi na odleglosc i specyfike pracy ono jest sluzbowe ?
            2 soboty, jak sie dogadasz i to juz mi smierdzi. To powinno byc w umowie, nie na gebe.
            Ile zostanie ci na reke po oplaceniu mieszkania (jakie rachunki za media itp), biletow/benzyny, gdybys chciala sie stamtad ruszyc, musiala do lekarza ?
            Tym, co pracodawca obiecuje za 2-3 lata w ogole bym sie nie sugerowala. Chyba ze sa tam rowniez inni pracownicy i sprawdzona sciezka awansu i podwyzek.
            • aankaa Re: 2-ie prace i różne zarobki. Która lepsza? 29.05.18, 21:48
              za chwilę okaże się, że oprócz służbowego mieszkania jest tzw micha i paniszelka znowu będzie miała problem - zjeść do wypęku bo zapłaciła czy żądać zwrotu kosztów wyżywienia tongue_out
            • bistian Re: 2-ie prace i różne zarobki. Która lepsza? 29.05.18, 21:55
              tt-tka napisała:

> Chyba ze sa tam rowniez inni pracownicy i sprawdzona sciezka awansu i podwyzek.

"Ścieżka awansu" smile smile
              Po prostu, trzeba się czegoś nauczyć przez te 2-3 lata, nie ma to nic wspólnego z awansem.
              Jeśli potrafi jeździć ciągnikiem i uruchomić rozrzutnik, to już ma plus.
              • tt-tka Re: 2-ie prace i różne zarobki. Która lepsza? 29.05.18, 22:08
                bistian napisał:

> "Ścieżka awansu" smile smile
                > Po prostu, trzeba się czegoś nauczyć przez te 2-3 lata, nie ma to nic wspólnego
                > z awansem.
                > Jeśli potrafi jeździć ciągnikiem i uruchomić rozrzutnik, to już ma plus.

Z pewnoscia, ale nie jest to plus na podwyzke 100% lub wiecej (6-7 tysi w stosunku do obecnych 3)
            • agonyaunt Re: 2-ie prace i różne zarobki. Która lepsza? 29.05.18, 22:08
              Błagam, podwyżka o 100-130% w ciągu 2-3 lat? Za pracę w chlewie albo jakiejś ubojni? W taki kit to chyba tylko ostatni naiwniak by uwierzyłsmile
              • mozambique Re: 2-ie prace i różne zarobki. Która lepsza? 30.05.18, 14:38
                to raczej w duzym gospodarstwie "zwierzęcym", szleka jest chyba technikiem weteryn. jelsi dobrze pamietam

co jak co ale weci na hurtowych szczepieniach, odzywkach , suplemantach i oczywicie leczeniu, badaniu mięsa itp zarabiają naprawde dobrze
                grunt to sie wkręcić w układy i układziki
                • tt-tka Re: 2-ie prace i różne zarobki. Która lepsza? 30.05.18, 14:53
                  mozambique napisała:

> to raczej w duzym gospodarstwie "zwierzęcym", szleka jest chyba technikiem wete
                  > ryn. jelsi dobrze pamietam

??? w tym watku pisze, ze jest inzynierem... przy czym nie wiadomo (albo tylko ja nie wiem) w jakiej dziedzinie.
                  Jezeli jednak studiowala/uczyla sie w kierunku "praca ze zwierzetami", to warunki "zimno, smierdzi, na odludziu" powinna miec wpisane w zawod.
                  Co i tak nie znaczy, ze doradzam jej wziecie tej roboty. Bo "praca dwie soboty, zalezy, jak sie dogadam z prywaciarzem" i "teraz 3k, ale za dwa lata bedzie 6-7" naprawde brzmi niepowaznie.
                  • alpepe Re: 2-ie prace i różne zarobki. Która lepsza? 30.05.18, 18:00
                    może być po zootechnice
    • biceps_of_steel Trolling 29.05.18, 21:17
      Czytałem już gdzieś kiedyś w internecie o ofercie pracy na prowincji, ze zwierzętami, u prywaciarza, również w weekendy i mieszkaniu u niego oraz nagłym wzroście płacy po 2 latach.
      Tutaj mamy kalkę.
      • dom.w.kotlinie Re: Trolling 30.05.18, 14:57
        Tez uważam ze szelka to mierny troll. Może jednak ona tez miała taką lipca ofertę gdzie nie ustalili na poczatu dodatkowych kosztów (potracen) podczas mieszkania u gospodarza na wsi
    • jematkajakichmalo Re: 2-ie prace i różne zarobki. Która lepsza? 29.05.18, 21:23
      Zostalabym przy opcji nr 2 i szukala powoli opcji 3... czyli cos na miejscu i lepiej platnego. Opcja nr 1 w ogole nie wchodzi dla mnie w gre.
    • agrypina6 Re: 2-ie prace i różne zarobki. Która lepsza? 29.05.18, 21:41
      Już nie jeździsz konno? A praca ani pierwsza, ani druga, szukaj trzeciej możliwości.
      • aankaa Re: 2-ie prace i różne zarobki. Która lepsza? 29.05.18, 21:49
        ciekawe gdzie gotuje big_grin
    • szmytka1 Re: 2-ie prace i różne zarobki. Która lepsza? 29.05.18, 21:55
      a co z tym facetem co wciąż ogląda się za innymi? Zostawisz go paniszlko? Czy wątek rozstalny przegapiłam? Jaka szkoda uncertain
    • agonyaunt Re: 2-ie prace i różne zarobki. Która lepsza? 29.05.18, 22:02
      Wszystko jedno, i tak po miesiącu się okaże, że nie rozumiesz poleceń / szef Cię wyzyskuje / koledzy nie lubią / pensja się nie zgadza (niepotrzebne skreślić).
      • wolveryana Re: 2-ie prace i różne zarobki. Która lepsza? 30.05.18, 09:16
        O tak big_grin
        Zdziwiłabym się gdyby było inaczej big_grin
        • dom.w.kotlinie Re: 2-ie prace i różne zarobki. Która lepsza? 30.05.18, 14:59
          Albo że jej szef mowi ze ona śmierdzi bardziej niż trzoda której dogląda. Był wątek z capiącymi laczkami szelki (nieswiadomej niczego) w gabinecie dentystycznym.
          • juuuu7 Re: 2-ie prace i różne zarobki. Która lepsza? 30.05.18, 15:28
            Haha, serio zalozyla watek o smierdzacych klapkach?
    • tol8 Re: 2-ie prace i różne zarobki. Która lepsza? 30.05.18, 14:14
      Po odpowiedziach widać od razu, kto miał kiepski seks w nocy. Lub nie miał go wcale. Ematka jak zwykle swoje frustracje wylewa kąsając resztę.
    • mozambique Re: 2-ie prace i różne zarobki. Która lepsza? 30.05.18, 14:35
      sparwdz ile by zażądał za to mieszkanie
    • stacie_o Re: 2-ie prace i różne zarobki. Która lepsza? 30.05.18, 15:28
      Nadgodziny nie są płacone, serio uważasz te pracę za pracę Ok?
    • bywalec.hoteli Re: 2-ie prace i różne zarobki. Która lepsza? 30.05.18, 16:06
      A czym byś wolała się zajmować? Która będzie bardziej pracą w twoim zawodzie inżyniera?
      • agonyaunt Re: 2-ie prace i różne zarobki. Która lepsza? 30.05.18, 16:30
        Paniszelka jest zootechnikiem, ten inżynier to tylko tytuł zawodowy. W dodatku, sądząc po jej nieogarnięciu, przyznany mocno na wyrost.
        • tt-tka Re: 2-ie prace i różne zarobki. Która lepsza? 30.05.18, 17:55
          agonyaunt napisała:

> Paniszelka jest zootechnikiem,

Dzieki za objasnienie. No to wybierajac zawod chyba wiedziala, jak wyglada praca zootechnika i ze raczej nie jest to siedzenie w czystej klinice malych zwierzat ?
          Caeterum censeo, ze ten pracodawca od oszalamiajacj podwyzki zaufania nie budzi.
          • alpepe Re: 2-ie prace i różne zarobki. Która lepsza? 30.05.18, 18:02
            U mnie by budził, może ma dość łapserdaków, co się obijają, i jak znajdzie wreszcie pracownika na wagę złota, to go doceni wypłatą.
            • agonyaunt Re: 2-ie prace i różne zarobki. Która lepsza? 30.05.18, 18:21
              Zobacz jaki jest rozstrzał w czasie - gdyby faktycznie miał dość, to dobrą kasę dawałby od razu albo najdalej po okresie próbnym. A tu jest 100%+ w 2-3 lata. Nie wiem w jakim zawodzie można dostać taką podwyżkę bez awansu na dużo wyższe stanowisko. Chyba tylko w MLM, tam też obiecują takie gruszki na wierzbiesmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka