Dodaj do ulubionych

etnograf/historyk wanted

02.06.18, 09:25
Dawno dawno temu, bo w moich czasach studenckich, więc 20 lat temu mniej więcej, tak mi się wydaje, natknęłam się na artykuł o zwyczajach weselnych. O prawie pierwszej nocy i wykupieniu się od tego patelniami i odpowiednich zapiskach w księgach parafialnych tam było, ale było też i o starszym zwyczaju, kiedy to panna młoda była kolektywnie gwałcona po kolei przez wszystkich męskich krewnych swojego męża, takie powitanie w klanie. O ile dobrze pamiętam, to było to niby na przełomie starożytności i średniowiecza na terenach Polski, ale nie pamiętam ani artykułu, ani nie wiem, gdzie za tym grzebać, może więc jakaś ematka, która wie wszystko, da mi jakieś wskazówki, czy to nie było wyssane z brudnego palca pani etnograf?
Obserwuj wątek
    • tt-tka Re: etnograf/historyk wanted 02.06.18, 10:22
      Ten przelom starozytnosci i sredniowiecza w Polsce to pani etnograf kiedy mniej wiecej umiejscowila ? smile
      Jako zywo nie slyszalam, nie czytalam.
      Jakimi patelniami sie wykupywano ? Czy pomylilas slowo ?
      • alpepe Re: etnograf/historyk wanted 02.06.18, 13:29
        Nie, patelniami, tak dużymi, że panna młoda mogła była na takiej usiąść.
        • alpepe Re: etnograf/historyk wanted 02.06.18, 13:33
          chodziło o to, by to był wartościowy wykup, nie byle jakie coś. Poza tym w tym tekście było, że wielu panów nawet wolało taki wykup od spróbowania panny.
        • tt-tka Re: etnograf/historyk wanted 02.06.18, 13:33
          alpepe napisała:

> Nie, patelniami, tak dużymi, że panna młoda mogła była na takiej usiąść.
          >

O, a skad na Slowianszczyznie z przelomu starozytnosci i sredniowiecza smile (no nie moge, fantastyczne okreslenie) patelnie, i jeszcze tak duze ? Pani etnograf wyjasnila ? Garnki byly, kociolki, rynki do pieczenia w ogniu, ale patelnie ?
          • alpepe Re: etnograf/historyk wanted 02.06.18, 13:55
            Nie nie, nie napisałam tego. Prawo pierwszej nocy nie było tam umiejscowione na przełomie starożytności i średniowiecza. Mnie chodziło o to powitanie szwagierki w rodzinie, to było ponoć dawniej.
            • tanebo2.0 Re: etnograf/historyk wanted 02.06.18, 14:04
              Zdajesz sobie sprawę kiedy był ten przełom?
            • tt-tka Re: etnograf/historyk wanted 02.06.18, 14:21
              alpepe napisała:

> Nie nie, nie napisałam tego. Prawo pierwszej nocy nie było tam umiejscowione na
              > przełomie starożytności i średniowiecza. Mnie chodziło o to powitanie szwagier
              > ki w rodzinie, to było ponoć dawniej.
              >

Racja, zapomnialam, co czytalam smile
              Wykup patelniami od prawa pierwszej nocy, gwalt zbiorowy na Slowianszczyznie duzo wczesniej.
              OK, o ile w te patelnie w wiekach srednich moge uwierzyc, o tyle nadal nie wiem, a chcialabym wiedziec, co pani altorka artykulu miala na mysli piszac o przelomie starozytnosci i sredniowiecza na terenach Polski i skad wziela te rewelacje o rytualnych gwaltach.

Ale to nie do ciebie pytanie, bo kumam, ze ty tez nie wiesz. Obie pozostajemy w niewiedzy smile
            • mdro Re: etnograf/historyk wanted 02.06.18, 14:37
              Tzn. ja może dopowiem - nie można mówić o "przełom starożytności i średniowiecza" w odniesieniu do terenów obecnej Polski. Średniowiecze zaczęło się tutaj ok. X wieku, czyli tak z 5 wieków po tym, jak się skończyła starożytność w basenie Morza Śródziemnego wink.
    • mdro Re: etnograf/historyk wanted 02.06.18, 10:27
      Nie jestem ani jednym, ani drugim, ale z tego, co wiem, to tzw. prawo pierwszej nocy, jeśli w ogóle gdzieś w Europie funkcjonowało, to w pojedynczych regionach (mówi się o jakichś terenach Francji, Włoch, jest jakaś wzmianka ze Szkocji, ale w kontekście zniesienia tego prawa), Niektórzy historycy uważają w ogóle, że to mit, być może wykorzystywany niekiedy przez władców, by pokazać ludowi, że tylko oni powstrzymują panów feudalnych przed ich samowolą.

O tym drugim nie słyszałam nigdy. Nie wiem, co miałby oznaczać "przełom starożytności i średniowiecza" na terenach Polski, jeśli o wiek V-VI, to historycy nie wiedzą nawet za bardzo, jakie ludy w tym okresie dominowały na tym obszarze, przyjmuje się na ogół, że plemiona germańskie już przeszły, a słowiańskie dopiero nadciągały... (a o zwyczajach Słowian wiadomo bardzo mało).
      • tanebo2.0 Re: etnograf/historyk wanted 02.06.18, 10:59
        No wiesz... prawo pierwszej nocy zniesiono na Wyspach Normandzkich a konkretnie wyspie Sark bodajże w XXI wieku. Co do tych gwałtów na przełomie starożytności (spuśćmy litościwą zasłonę milczenia na autorkę) - może chodzi o snochactwo?
        • mdro Re: etnograf/historyk wanted 02.06.18, 12:37
          Hmm, a masz na to jakieś wiarygodne źródła? (Tabloidy się nie liczą wink).

Snochactwo kojarzy mi się raczej z rosyjskim sposobem na ominięcie monogamii, tzn. ojciec żenił małoletniego (nawet kilkuletniego) syna z dorosłą dziewczyną i miał w ten sposób drugą żonę. Natomiast wykorzystywanie seksualne synowych było chyba dość częste w warunkach pełnej zależności potomstwa od seniora rodu i mało zależało od położenia terytorialnego...
          • tt-tka Re: etnograf/historyk wanted 02.06.18, 12:46
            mdro napisała:

>
            > Snochactwo kojarzy mi się raczej z rosyjskim sposobem na ominięcie monogamii,

Prawidlowo ci sie kojarzy smile, to raczej Rus niz tereny Polski.
            Oraz, druga racja, dotyczylo pozycia tescia z synowa, a nie nowoposlubionej do uzytku wszystkich mezczyzn z rodziny.

• alpepe Re: etnograf/historyk wanted 02.06.18, 13:30
          nie znasz autorki, a piszesz? Bo przecież nie masz chyba mnie na myśli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka