Dodaj do ulubionych

Rosyjskie techno w restauracji

19.06.18, 22:22
metrowarszawa.gazeta.pl/metrowarszawa/7,141637,23561935,sasiadow-zaczal-irytowac-halas-z-restauracji-postanowili-walczyc.html#Prze
Tutaj ciekawa historia. Lokatorzy walczą z restauracją w budynku odkrywczymi metodami big_grin
Chciałybyście mieć lokal z ogródkiem pod oknami? A może już macie? I kto tu ma rację?
Obserwuj wątek
    • lodomeria Re: Rosyjskie techno w restauracji 19.06.18, 23:24
      Byłam ostatnio w Berlinie, zachwycilo mnie to, jak cichutka I miła dla ucha może być restauracja - bez muzyki ani dracych się podchmielonych klientów. Cała ulica takich restauracji była.
      • mamablue Re: Rosyjskie techno w restauracji 20.06.18, 08:15
        Tutaj restauracja cichutka nie była, skoro sąsiedzi posunęli się do takich środków wink
        • lodomeria Re: Rosyjskie techno w restauracji 20.06.18, 08:33
          No a o czym ja piszę? Polacy są bardzo głośni. Czy to jak są na spacerze, czy pod domem, w transporcie publicznym a już zwłaszcza jak 'wychodzą' (I sobie popiją). A w restairacjach/kawiarniach to jeszcze obowiązkowo musi łupać.
          I w przytoczonym przeze mnie przykładzie, żadna z restauracji taka nie była. Aczkolwiek rozumiem, że nawet miły szmerek rozmów i klikanie filiżanek może być uciążliwe, jak się słyszy codziennie przez okrągły rok. Smród fajek też pewnie większy.
          • lady-z-gaga Re: Rosyjskie techno w restauracji 20.06.18, 08:40
            Mam dokładnie przeciwnie obserwacje. czy to w transporcie publicznym, czy w knajpkach, hałaśliwi i weseli są cudzoziemcy, Polacy to milczki i ponuraki. Fakt, głośni staja się (niektórzy) po alkoholu, ale to darcie gęby po pijaku to nie jest tylko polski wynalazek smile
          • obrus_w_paski Re: Rosyjskie techno w restauracji 23.06.18, 13:43
            Polacy są bardzo głośni...pierwszy wieczór mojego męża w Polsce, biedny chodził po ulicach niemal na palcach i do teraz mówi ze w PL knajpach jak w kościele i cuda na kiju, bo nie słychac co para z sąsiedniego stołu mówi...
            Chyba nigdy nie byłaś w hiszpańskich restauracjach. Drą za przeproszeniem ryja tak jakby jutra nie było, nie musza być do tego nawet pijani. Dla mnie spacer po polskich nawet knajpiarskoch uliczkach to cudowna cisza.
      • lady-z-gaga Re: Rosyjskie techno w restauracji 20.06.18, 08:30
        Ludzie nie muszą być podchmieleni, aby hałaśliwie rozmawiać czy śmiać się. A Niemcy akurat do cichych nacji nie należą, więc może widziałaś turystow? wink
        Nie rozumiem oczekiwania, że knajpa ma byc cicha. Natomiast problem jest taki, że obecnie wszystkie knajpy chcą wychodzić ze swoją działalnością na zewnątrz i mieć ogrodek. O ile jest to przy hałaśliwej ulicy, to sąsiadom niewiele zaszkodzi, bo głośno mają na co dzień. Natomiast w jakiejś kameralnej lokalizacji ogródek stanowi dużą zmianę i trudno się dziwić ludziom, że nie chcą się z tym pogodzić.
        • lodomeria Re: Rosyjskie techno w restauracji 20.06.18, 08:39
          Nie, rezydencyjna bogata dzielnica. Klienci głównie 50 plus.

We włoskim pociągu, czy to zapchanym turystami czy to regionalnym też tylko darli się i ku...wali Polacy. No może w regionalnym tylko rozmawiali ale i tak głośnymi głosami a nie dyskretnie sciszonymi jak cała reszta.

• lady-z-gaga Re: Rosyjskie techno w restauracji 20.06.18, 08:45
            Nie ma sensu mówienie o zachowaniach na urlopie, zwłaszcza za granicą, bo to jest zupełnie osobna okoliczność. Nie muszę chyba przywoływac przykładu Anglików na wakacjach - a chyba nikt na tej podstawie nie ocenia całego narodu jako głośnych, rozwydrzonych pijaków, szczających w miejscach publicznych? smile
            Poza tym Ty masz akurat takie wspomnienia, ja mam inne. Zreszta wiele zależy od tego, jak dużą grupę stanowią turyści - nie od narodowści. W dużej grupie ludzie zachowują się swobodnie i głosniej, niż będąc np tylko z własną rodziną.
          • same-old_mona Re: Rosyjskie techno w restauracji 20.06.18, 09:59
            W pociągu to nie pamiętam jak jest, ale włoskie knajpy I restauracje na pewno do cichych nie należą, zwłaszcza jak przyjdzie jedna czy dwie rodziny z dziećmi wink
      • bigzaganiacz Re: Rosyjskie techno w restauracji 20.06.18, 09:13
        To chyba nie bylas na warszawskiej
    • fomica Re: Rosyjskie techno w restauracji 20.06.18, 10:24
      Obie strony mają rację, jak zawsze chodzi o szczegóły. Oczywiście że hałasy za oknem sa uciążliwe dla mieszkańców, ale nie czarujmy sie, w popularnej dzielnicy (nie znalazłam info o ulicy, więc nie wiem gdzie to dokładnie jest) nigdy nie będzie sypialnianej ciszy. Zalezy tez od położenia lokalu, akustyki, wystarczy że wokół sa ściany i juz głos niesie się jak w studni. Główny problem to te ogródki, jeśli nie da się gości utrzymać w ryzach to niestety knajpa powinna je zlikwidować i ograniczyć się tylko do wnętrza.
      • kitka20061 Re: Rosyjskie techno w restauracji 20.06.18, 12:15
        Restauracja znajduje się w cichej okolicy na starym Żoliborzu (ul. Mierosławskiego) Mieści się w prywatnym domu, w ciepłe dni działa ogródek, który sąsiaduje z kolejną willą. Nie dziwię się, że mieszkańcom to przeszkadza.
    • volta2 Re: Rosyjskie techno w restauracji 20.06.18, 10:33
      mieszkam w okolicy ogródkowej - o 21 są juz zabierane krzesła, obsługa wprost sugeruje, że o 22 ogródek musi być zamknięty. nie ma ulicy, powyżej tylko mieszkania więc warunkiem wydania zgody na taką działalność była cisza nocna i panowanie nad klientami.

przy głównej ulicy też ktoś pootwierał ogródki i o 12 w nocy w najlepsze tam trwał ruch, a na pierwszym piętrze już jest mieszkaniówka. no ja bym miała na maxa pretensje o coś takiego. inaczej jest jak kupujesz mieszkanie nad kawiarnią a inaczej, gdy na papierze - i wiadomo że partery to na działalność idą a devy zapewniają że na pewno na nieuciążliwą.
    • woman_in_love bardzo ładnie to sąsiedzi załatwili 20.06.18, 10:44
      super!
      • lady-z-gaga Re: bardzo ładnie to sąsiedzi załatwili 20.06.18, 10:51
        Przy okazji okazało się, że nie są tak wrażliwi na hałas, jak sądzili - głośne rosyjskie techno im samym nie przeszkadza, wobec tego trudniej będzie uzasadnić, że przeszkadza knajpa.
        • woman_in_love Re: bardzo ładnie to sąsiedzi załatwili 20.06.18, 10:54
          Ależ bardzo przeszkadza. Ale skoro i tak nie mogą spać, to przynajmniej poprawią sobie nastrój tym, że i zabawowicze i właściciele knajpy też nie będą zadowoleni.
          No i oczywiście lepiej wyciąć raka dziś i narazić się na krótkookresowy ból po operacji, niż go hodować następne 5 lat i liczyć że magicznie sam zniknie.
          • lady-z-gaga Re: bardzo ładnie to sąsiedzi załatwili 20.06.18, 11:09
            zakładasz całkowitą jednomyslność sąsiadow smile może i tak jest, ale gdybym ja tam mieszkała, to przede wszystkim wzywałabym policję na tego, co puszcza techno - nie ma opcji, abym czegoś takiego słuchała dzień w dzień
            • woman_in_love Re: bardzo ładnie to sąsiedzi załatwili 20.06.18, 11:11
              Oczywiście. Wolałabyś słuchać pijaństwa w ogródku. Już to widzę.
    • tanebo2.0 Re: Rosyjskie techno w restauracji 23.06.18, 13:25
      natemat.pl/241373,sasiad-kontra-restauracja-na-zoliborzu-puszcza-glosno-rosyjskie-techno czyli sprawa nie jest taka czarno-biała...
      • ponis1990 Re: Rosyjskie techno w restauracji 23.06.18, 14:24
        Jadę na Żoliborz, lubię ruskie techno big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka