Dodaj do ulubionych

Smród prania

01.07.18, 13:32
Kupiłam kapsułki do prania i po otworzeniu pralki wszystko potwornie śmierdzi. Strasznie duszący niby kwiatowy zapach. Nie mogę wejść do pralni bo smród suszonego prania wywołuje niemal odruch wymiotny. Macie jakiś patent na zlikwidowanie tego smrodu poza wyrzuceniem całego opakowania detergentu do kosza?
Obserwuj wątek
    • paniusiapobuleczki Re: Smród prania 01.07.18, 13:38
      Przepłukać pranie?
    • pani_libusza Re: Smród prania 01.07.18, 14:00
      Dostałam używane ubranka dla dziecka, które były prane w intensywnie pachnącym proszku, ja piorę w bezzapachowy jelpie. Kilka pran już za nami a zapach dalej się utrzymuje, wiec nie pomogęuncertain
      • same-old_mona Re: Smród prania 01.07.18, 14:15
        Też takie dostałam. Kombinezon zimowy mimo prania smierdzi tak już rok. Musiałam szczelnie zapakować bo przy każdym otworzeniu szafy dostawałam tym zapachem w twarz.
        • qs.ibidem Re: Smród prania 01.07.18, 18:50
          Wrzućcie do zamrażarki na dobę.
    • snakelilith Re: Smród prania 01.07.18, 14:31
      Możesz spróbować pranie dodatkowo płukać i suszyć na świeżym powietrzu. Dodatkowy patent przypadkowy odkryty przeze mnie - schowaj kapsułki gdzieś do szafy w piwnicy i odczekaj pół roku. Zapach powienien być mniej intensywny. Tak było z proszkiem do szorowania, który dostałam kiedyś przy zakupach jako gratis do wypróbowania. Myślałam, że się porzygam, taki był naperfumowany. Szkoda m było jednak wyrzucić i postawiłam go koło kosza na śmieci. Niedawno wyciągnęłam, bo nie miałam czym wyszorować zlewu i teraz proszek nie ma nawet w połowie tej instensywności zapachu jak przedtem, a puszka była dobrze zamknięta.
      • alpepe Re: Smród prania 01.07.18, 14:35
        Haha, przypomniało mi się, jak był jakiś jubileusz Persila chyba i miałam dużą paczkę proszku, coś z 8 kg, schowałam go w szafie na ubrania, bo nie mogłam była ścierpieć zapachu, taki był intensywny, używałam, używałam, aż zużyłam, pod koniec wreszcie ten zapach nieco zelżał.
    • alpepe Re: Smród prania 01.07.18, 14:37
      Ja kapsułki używam tylko, kiedy mam cały bęben i tylko do rzeczy, które np. będą siedzieć w szafie, typu pościel, którą odłożę po wyschnięciu, a nie naciągnę na kołdrę i poduszkę. Generalnie kapsułki do prania to rozwiązanie jest chyba dla ludzi, którzy lubią intensywne zapachy, dla palaczy itp.
      • snakelilith Re: Smród prania 01.07.18, 14:48
        Nie rozumiem też popularności kapsułek. Moim zdaniem są do bani, bo nie pozwolają na indywidualne dozowanie płynu w zależności od twardości wody, stopnia zabrudzenia, czy zapełnienia bębna. Do tego są jeszcze zdecydowanie droższe od tej samej ilości płynu/proszku w konwencjonalnym opakowaniu. Mam wrażenie, że zostały wymślone tylko po to, by coś wymyśleć i nakłonić kilienta do kupowania czegoś nowego, co nie potrzebuje.
        • paniusiapobuleczki Re: Smród prania 01.07.18, 15:10
          Jakbym mieszkała w Niemczech to też bym nie kupowała kapsułek. Kapsułki robione są na całą Europę, bez podziału na zachód i postkomunę, reszta płynów czy proszków, jest dostosowana to przyzwyczajeń konsumentów czyli polskie gospodynie sypią i leją więcej więc proszki na Polskę i resztę zawierają więcej szitu.
          • snakelilith Re: Smród prania 01.07.18, 15:17
            A tam gdzie mieszkasz nie ma proszków i płynów z podaną na opakowaniu instrukcją o dawkowaniu? Bo nie rozumiem twojego argumentu. Kupujsz kapsułki, bo inne kobiety źle dawkują? Teraz na przykład płyn do prania, który zwykle kupuję, pojawił się na rynku w Niemczech w bardziej skoncnetrowanej formie (jak byk na butelce), co najpierw zignorowałam, ale zaraz pierwsze pranie (góry piany w pralce) zmusiło mnie do zmiany przyzwyczajeń.
      • peonka Re: Smród prania 01.07.18, 14:49
        Jakie kapsułki macie? Ja lubię intensywnie aochnace pranie, u ludzi czasem czuje zapach proszku do prania, a u siebie nigdy... Miałam ostatnio kapsułki persil - pranie po wyjęciu z pralki pachnialo ładnie, po wyschnięciu - w ogóle... Skuszę na dworze. Nie palę, węch mam raczej dobry. Nie wiem o co chodzi.
        • szarsz Re: Smród prania 01.07.18, 14:55
          ja mam to samo. Chciałabym, żeby mi pranie pachniało choć trochę i czasem cień jakiegoś zapachu wyczuwam, ale słaby. Węch mam dobry, zapachy wyczuwam zawsze pierwsza.
          • snakelilith Re: Smród prania 01.07.18, 15:08
            To nie proszek tak długo pachnie, a płyny do płukania. Te wszystkie Lenory i reszta. Osobiście uważam to zbrodnię, bo sama toleruję zapach tylko jednego płynu do prania i na dodatek płuczę dwa razy, by zapach był jeszcze mniej wyczuwalny. Ale istnieją ludzie z większą toleracją, czy inną preferencją i dla nich produkuje się te płyny do płukania. I jeszcze płyny specjalnie do prania strojów sportowych, określone jako super fresh, czy coś w ten deseń, te mają perfumy o dłuższym czasie działania. Mam taką butelkę w domu, naiwnie myślałam, że to pierze jakoś inaczej, a jest tylko skoncentrowanym zapachem. Strasznie długo śmierdział też Coral w płynie do kolorowych rzeczy, musiałam wyprać coś u rodziny i moja bluzka pachniała tym nawet po drugim praniu (czymś innym) już w domu.
            • alpepe Re: Smród prania 01.07.18, 15:17
              Ja nie stosuję płynów do prania co najmniej od kiedy mieszkam w Niemczech, czyli od 10 lat...
              • snakelilith Re: Smród prania 01.07.18, 15:22
                A ja stosuję tylko płyny do prania, bo u mnie sprawdzają się najlepiej. Proszki są lepsze u ludzi, którzy piorą w wyższych temperaturach i mają do czynienia często z większymi zabrudzeniamia (dziecięce ciuchy itp). Ja proszku nie lubię, bo zostawiał mi osad w niższych temperaturach i do tego brudził szufladę w pralce.
                • paniusiapobuleczki Re: Smród prania 01.07.18, 15:32
                  Ja odkąd używam kapsułek lub niemieckich płynów nie stosuję płynów do płukania. Kupuję kapsułki surf osobno do białego i kolorów. W Polsce pojawiły się jakieś trzy lata temu, Unilever zrobił relaunch. Co ciekawe, pranie po kapsułkach, w przeciwieństwie do płynu z butelki, ładniej pachnie i jest bardziej miękkie.
                  • snakelilith Re: Smród prania 01.07.18, 15:43
                    paniusiapobuleczki napisała:

Co ciekawe, pranie po kapsułkach, w
                    > przeciwieństwie do płynu z butelki, ładniej pachnie i jest bardziej miękkie.

Nie ładniej, a intensywniej, co dla mnie jest wadą, a nie zaletą. Co do miękkości się nie wypowiem, bo miękkość zmienia się już od tego, jak i jak długo pranie się suszy. U mnie kapsułki nie sprawdzają się też dlatego, że jest to środek dostosowany do średniej twardości wody, a ja mam wodą miękką i dozuję zwykle mniej.
                    • schiraz Re: Smród prania 01.07.18, 16:35
                      Oglądałam jakiś czas temu odcinek "Wiem co jem, wiem co kupuję" z Katarzyną Bosacką i robiła test proszków, płynów do prania i kapsułek. Najlepiej wypadły płyny do prania, na drugim miejscu proszki a na końcu kapsułki. Badało to jakieś laboratorium plus test prania.
                    • paniusiapobuleczki Re: Smród prania 01.07.18, 16:40
                      Oj snake, snake, skąd ty wiesz jak pachnie moje pranie?
                      • majenkir Re: Smród prania 01.07.18, 16:55
                        Snake wszystko wie wink
                      • snakelilith Re: Smród prania 01.07.18, 17:17
                        Nie ma czegoś takiego jak ładny zapach płynu do prania. Są tylko mniej lub bardziej znośne.
                        • edelstein Re: Smród prania 01.07.18, 18:28
                          Zapomnialas dodac "dla ciebie".Nie piore nic bez plynu do plukania, uwielbiam jak pranie pachnie.
                • alpepe Re: Smród prania 01.07.18, 18:36
                  Korekta, nie stosuję PŁYNÓW DO PŁUKANIA.
              • paniusiapobuleczki Re: Smród prania 01.07.18, 15:27
                Na temat proszków do prania znanych marek sprzedawanych w Polsce napisano już dziesiatki artykułów i argument o przyzwyczajeniach polskich konsumentów jest powtarzany przez przedstawicieli znanych marek. Co ciekawe nigdy nie czytałam, żeby któryś zapewniał, ze jest to ten sam produkt. Nie, mówią o dostosowaniu do rynku lokalnego. Kupuję więc niemieckie lub francuskie jak się trafią bo ładniej pachną i lepiej piorą. A jeśli nie ma tego co chcę na rynku ( w sensie targu) to kupuję kapsułki w sklepie.
                • snakelilith Re: Smród prania 01.07.18, 15:36
                  Może być, że proszki i płyny na polski rynek są mniej skoncentrowane, ale kierując się instrukcją dawkowania na opakowaniu uzyskuje się ten sam efekt, jak po proszku niemieckim, którego powinnaś wtedy dać mniej. Efekt prania zależey jednak też od innych rzeczy, byłam bowiem niedawno u rodziny w południowych Niemczech i tam musiałam ze względu na twardą wodę dać do pralki zupełnie inną ilość płyn do prania. Także różnice w sprzęcie są istotne. Wystarczy, że tańsza pralka nie grzeje jak deklaruje producent, a zawsze kilka stopni mniej i już wygląda na to, jakby proszek był winny.
                  • paniusiapobuleczki Re: Smród prania 01.07.18, 15:40
                    Ok, ale po co mam kupować gorszy jak w podobnej cenie mogę kupić lepszy i bardziej skoncentrowany?
                    • snakelilith Re: Smród prania 01.07.18, 15:53

> Ok, ale po co mam kupować gorszy jak w podobnej cenie mogę kupić lepszy i bardz
                      > iej skoncentrowany?

Dlatego, że ten pierwszy możesz dozować indywidualnie w zależeności od twardości wody, stopnia zabrudzania i wypełnenia bębna. Czy coś musi być zawsze maksymalnie skoncentrowane? A środek, który ma dawać dobre efekty w każdym miejscu Europy, także nawet przy dużych zabrudzeniach i stosunkowo twardej wodzie, jest u wielu środkiem na wyrost, czymś zupełnie niepotrzebnym.
                      • paniusiapobuleczki Re: Smród prania 01.07.18, 16:39
                        A co jeśli kupując niemiecki czy inny zachodnioeuropejski używam go po prostu mniej. Czy ty zawsze musisz udowadniać innym, że się nie znają na niczym? Ciekawe, że wszystkie demoludy, czy to na wschodzie czy na południu mają taką samą wodę, tylko na zachodzie jest inna. Pozwól mi kupować taki środek do prania jaki mi pasuje.
                        • snakelilith Re: Smród prania 01.07.18, 17:13
                          O czym ty w ogóle bredzisz? W ogóle nie zabraniam ci kupować kapsułek skoro uważasz je za lepsze. Ja wątpię jednak, że jedna i ta sama koncentracja i ilość środku piorącego może działać tak samo w pralce Holenderki, Polki, czy Włoszki, przy różnej twardości wody, zabrudzeniu prania i ilości prania w pralce. A mniej więcej to chcesz mi dać do zrozumienia i to sugerują producenci. Jedna magiczna kapsułka dla wszystkich. Pewnie z inteligentnym chipem. Poza tym, skoro jesteś zdania, że zachodnie płyny i proszki są inne niż te produkowane na rynek polski, to skąd wiesz, że przy kapsułkach nie robią tego samego?
                          • paniusiapobuleczki Re: Smród prania 01.07.18, 18:41
                            Nie zabraniasz, ale dziwisz się, czy nie czytam jak dozować. Nie jest to zbyt grzeczne, bo zakładasz, że jestem idiotką, która sypie czy leje ile wlezie zamiast pomyśleć. Skąd wiem, że kapsułki? Na sto procent nie wiem, ale podejrzewam, ze tak jest. Po pierwsze insider's information sprzed kilku lat, że któreś tam kapsułki robi jedna fabryka w Europie i nie opłaca się przestawiać linii produkcyjnej, proszki i płyny produkowane są w różnych miejscach. Jeśli poczytasz info na opakowaniu, zobaczysz, że ten sam produkt sprzedawany jest we wszystkich demoludach. Środki kupione za zachodzie mają inne kraje wymienione, właśnie typu Belgia, Holandia, Niemcy. Płyn Ariel kupiony w polskim sklepie miał nieprzyjemny chemiczny zapach, taki sam płyn kupiony na rynku miał zapach dużo delikatniejszy. I wreszcie, tak jak pisałam surf w butelce i surf w kapsułce to nie te same płyny. co widać po efektach prania.
                            • snakelilith Re: Smród prania 01.07.18, 20:09

> Nie zabraniasz, ale dziwisz się, czy nie czytam jak dozować. Nie jest to zbyt g
                              > rzeczne, bo zakładasz, że jestem idiotką, która sypie czy leje ile wlezie zamia
                              > st pomyśleć. Skąd wiem, że kapsułki? Na sto procent nie wiem, ale podejrzewam,
                              > ze tak jest.

Przede wszystkim, to ty wyskoczyłaś z jakimiś teoriami spiskowymi, jakoby płyny i proszki na polski rynek nie tylko były składowo gorsze, dlatego wolisz "zachodnie" kapsułki, a jesteś nawet zdania, że płyny na Polskę brzydziej pachną. To drugie jest totalnym absurdem, bo dlaczego miałyby gorzej pachnieć? I dla kogo gorzej? Dla mnie większość zachodnich płynów, proszków i kapsułek pachnie koszmarnie, ale nie upieram się przy moim subiektywnym odbiorze zapachu, bo gusta są przecież różne. Zapachy akurat zupełnie nic nie kosztują, więc dlaczego firmy miałyby bawić się w coś takiego i perfumować zachodniego Ariela bardziej "delikatnie"? Moim zdaniem wymyślasz. Nawet jak zapachy są inne, dopasowne do gustów danego kraju, to nie znaczy, że te zachodnie są jakieś lepsze, czy bardziej szlachetne, a na inne teorie też nie masz dowodów, a jedynie "podejrzenia". Jedna jedyna fabryka kapsułek brzmi trochę jak urban legend. A że zrobiłaś jakieś inne doświadczenia z kapsułkami i płynen jednej i tej samej firmy też nic nie znaczy, bo nie wiemy, czy użyłaś płynu zgodnie z zaleceniem producenta. W tej kwestii kapsułki są faktycznie bardziej praktyczne, nie trzeba w ogóle się nad niczym zastanawiać, więc masz rację, dla wielu są godne polecenia. A zresztą potwierdza to tylko to, o czym pisałam, kapsułki lepiej piorą, bo są bardziej skoncentrowane, ale nie zawsze twardość wody (a raczej jej miękkość) i mały stopień zabrudzenia bielizny tego skoncentrowania potrzebuje.
                              • paniusiapobuleczki Re: Smród prania 01.07.18, 20:22
                                Nie żadne teorie spiskowe tylko moje spostrzeżenia. I nie żadne urban legend tylko organizacja biznesu.
                                • snakelilith Re: Smród prania 01.07.18, 20:34
                                  I nawet gdyby, z zapachem nie ma to nic wspólnego. Robi się przedtem jakieś testy z małymi grupami i finito. Ogólne preferencje są do tego znane. Czystość Niemcom kojarzy się z cytryną, Francuzom z lawendą, a Polakom z miętą, co nie znaczy, że każdy Niemiec, Francuz i Polak ma właśnie takie upodobania.
                                  • paniusiapobuleczki Re: Smród prania 01.07.18, 20:46
                                    O, to wyjaśnia dlaczego na mój ulubiony lawendowy muszę czekać aż ojciec pani prowadzącej stragan wróci z Francji. Możliwe też, że zapach, który kojarzy mi się z chemicznym to właśnie mięta (serio, serio?). Oznacza to również, że na Polskę (i demoludy) robi się inne produkty, moim zdaniem mniej wydajne. No i dogadałyśmy się
                                    • snakelilith Re: Smród prania 01.07.18, 21:54

Możliwe też, że zapach, który kojarzy mi si
                                      > ę z chemicznym to właśnie mięta (serio, serio?).

Tego nie wiem, mnie Ariel śmierdzi. Pranie po nim cuchnie mi rzygami. Preferowany przez mnie Persil kolor w płynie ma zapach klasyczny, nie zmieniany chyba od wielu, wielu lat, taki w kierunku zielonego mydełka Fa z lat 80-tych, jeżeli ktoś pamięta. Bardziej świeżo ziołowy niż kwiatowy. Wiele tańszych marek preferuje cytrusy, zwłaszcza pomarańczę, a płyny typu Coral są mocno kwiatowo-egzotyczne. Persil od czasu do czasu rzuca partię lawendową i wtedy też ją chętnie kupuję.
            • szarsz Re: Smród prania 01.07.18, 17:41
              > a płyny do płukania. Te wszystkie Lenory i reszta.

U mnie to by pasowało, bo płynu do płukania, owszem, używam, ale w homeopatycznej objętości. Może z 1/10 zalecanej dawki i zawsze włączam dodatkowe płukanie. Jak się płynu da za dużo, to pranie pokrywa się takim nieprzyjemnie skrzypiącym nalotem, brr.
              • snakelilith Re: Smród prania 01.07.18, 17:50
                Istnieją jeszcze specjalne perfumy do prania, jak na przykład Lenor UNSTOPPABLES fresh, wtedy mniej chodzi o ten antystatyczny efekt, a o zapach. Jeżeli używasz też suszarki do prania, to są do tego takie specjalne chusteczki zapachowe. Ja czasem dodaję kroplę lawendy do suszarki, ale to da się zrobić z każdym olejekiem zapachowym.
        • alpepe Re: Smród prania 01.07.18, 15:16
          Persil duo caps universal, to było opakowanie 120 kapsułek w dwóch woreczkach. Mam i mam i mam.
          I nie używam żadnych płynów do płukania. Kiedy ostatnio prałam jedną z koszul nocnych, ulubioną, a potem ją wieczorem założyłam, dusiło mnie chyba z pół godziny, w końcu poszłam spać nago.
          Poza tym stosuję płyny do prania, zwyczajowo daję gdzieś 3/4 zalecanej dawki, by nie pachniało.
    • mikams75 Re: Smród prania 01.07.18, 15:02
      zapachy z ubran swietnie likwiduje ocet - ciuchy namoczyc trzeba w wodzie z octem a pozniej normalnie uprac.
      Ale jak wywietrzyc same kapsulki to nie wiem.
      • ga-ti Re: Smród prania 01.07.18, 15:09
        A później będzie wątek, jak wywietrzyć zapach octu z ubrań smile
        • mikams75 Re: Smród prania 01.07.18, 15:23
          ocet zabije wszelki zapach za to sam wietrzeje bardzo szybko.
          • zasiedziala Re: Smród prania 01.07.18, 17:13
            Zapach prania zniesę, choć dla mnie też kapsułki miewają zbyt intensywny aromat, ale po suszeniu na zewnątrz wietrzeje do poziomu dla mnie akceptowalnego. Natomiast pół minuty w towarzystwie zapachu octu wystarczy mi, żeby dostać nudności. Jak dla mnie to jest jedna z najgorszych woni na świecie.
    • afro.ninja Re: Smród prania 01.07.18, 15:41
      Kiedys kuilam na promicj8 kapsulki z rossmana domol. Masakra. Silny i nieprzyjemny zapach.
    • lucyjkama Re: Smród prania 01.07.18, 16:09
      Spróbuję do ostatniego płukania dodać octu.
      Co ciekawe strasznie cuchnie po praniu jak jaszcze wszystko mokre. Po wysuszeniu nie czuję tego strasznego zapachu. Ale jeszcze nie schowałam prania do garderoby. Możliwe że w małej przestrzeni będzie smrodek bardziej wyczuwalny.
      • bei Re: Smród prania 01.07.18, 17:29
        Dodaj do płukania, skutecznie zneutralizuje zapach
      • paniusiapobuleczki Re: Smród prania 01.07.18, 18:54
        A masz suszarkę elektryczną? Zauważyłam, że ciepłe i suche powietrze neutralizuje wszelkie zapachy po praniu, jak chcę, żeby mi dłużej pachniało suszę na dworzu. A tak z ciekawości to w czym prałaś?
    • wapaha Re: Smród prania 01.07.18, 18:51
      A jakiej firmy kaspułki ?
      Ja próbowałam na A na V i na P
      Nie czuję jakoś intensywnego zapachu. Właśnie teraz mi bardziej pasuje zapach prania bo jest mniej wyczuwalny niż po płynie do prania + płyn do płukania. I finansowo też korzystniej. 26-28 zł za 28 kapsułek. Wystarcza mi to na 7 tygodni prania ubrań. Za tę cenę nie kupię osobno płynów do prania i płukania tych firm.
      • kruella83 Re: Smród prania 01.07.18, 21:39
        Może nalać octu zamiast płynu zmiękczającego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka