Dodaj do ulubionych

Fotelik 9-18 lub 9-25

29.10.17, 22:40
Polećcie jakiś fotelik w tym przedziale wagowym. Dzieć na razie ma 7miesięcy, ale duży i już rozglądam się za drugim, żeby na 9 miesięcy go przesadzić. Na ten czas waży około 8,5 -9 kg i jest długi jak na swój wiek. Mój budżet to kwota do 1000zł, fajnie jakby miał w tej cenie isofix, ale to nie jest konieczne.
Znalazłam fotelik Chicco Oasys 1 Isofix i jak w testach adac w 2014r. ma oceny dobre to rok później już jest zjazd punktowy.
Na tapecie jest teraz Britax romer King II LS bez isofix.
Poradźcie coś w tym przedziale wiekowym i cenowym.
Obserwuj wątek
    • tylempl Re: Fotelik 9-18 lub 9-25 30.10.17, 11:12
      Dla tak małego dziecka nie polecamy fotelików przodem do kierunku jazdy.
      Polecamy jazdę tyłem - tak jest bezpieczniej.
      Zobacz foteliki RWF.
      Bezpieczniej i wygodniej niż przodem.
      Zerknij na tabelkę ze wszystkimi fotelikami, wybierz Isofix, testy jakie chcesz oraz dodatkowe opcje > www.bezpiecznepodroze.com.pl/topic/29-porównanie-fotelików-rwf-tabelka/

Przed zakupem koniecznie przymierz dziecko do wybranego fotelika a fotelik do samochodu.
    • kapao1 Re: Fotelik 9-18 lub 9-25 30.10.17, 22:26
      Niewiele więcej niż Twój budżet kosztuje Recaro Optiafix 9-18 kg.
    • panna.z.wilka Re: Fotelik 9-18 lub 9-25 30.10.17, 23:35
      Tyłem bezpieczniej. 5 x bezpieczniej.
      Do tysiąca z fotelikami tyłem z gwiazdkami jest ciężko odkąd axkid wolmax podrożał, ale może jeszcze znajdziesz za 999zł. Za ok 1200zł dostaniesz britax maxway. Oba do 25kg, tyłem w całym zakresie.
      Z tych tańszych rwf są Joie (steadi, stages, every stage) - można w nich wozić tyłem do 18kg.
      • ahsa-a Re: Fotelik 9-18 lub 9-25 21.11.17, 21:16
        joie stages- jak myślicie? Pan w sklepie polecał. wydaje się być idealny. Niestety pan nie potrafił powiedzieć nic na temat porównania go z recaro czy romer
        • panna.z.wilka Re: Fotelik 9-18 lub 9-25 22.11.17, 00:08
          Do rwf recaro (zero.1) czy romer (np. maxway) się nie umywa, ale w swojej cenie jest najlepszym co znajdziesz na rynku tyłem do 18kg.
          • kapao1 Re: Fotelik 9-18 lub 9-25 22.11.17, 01:22
            Dokładnie, zupełnie inna klasa fotelików (zarówno pod względem bezpieczeństwa jak i ceny), więc ciężko porównywać. Może odjęło mu mowę big_grin
            • ahsa-a Re: Fotelik 9-18 lub 9-25 16.01.18, 10:13
              Axkid wolmax, britax Max way , britax Multi tech 2
              • tylempl Re: Fotelik 9-18 lub 9-25 16.01.18, 18:01
                Wolmax - tyłem i ma testy
                MaxWay, - tyłem i ma testy
                oraz MulitechII - kombinowany i bez testów sad
                Może dodatkowo Klippan Century - tyłem i ma testy?
                • ahsa-a Re: Fotelik 9-18 lub 9-25 16.01.18, 21:08
                  kurcze, patrzyłam na tego klippan ale to już sporo ponad budżet. Początkowo miała być joie stages ale postanowiłam trochę dopłacić i poszukać czegoś lepszego. Dlatego wybrałam te 3 w miarę rozsądnej cenie. Wiadomo na bezpieczeństwu dziecka nie można oszczędzać ale z drugiej strony jak kogoś nie stać na fotelik za 2 tys zł to znaczy, że nie dba o swoje dziecko? Jest Pan/Pani specjalistą od fotelików- zastanawia mnie jedno czemu są foteliki w śmiesznej cenie poniżej 1000 zł do jazdy przodem i mają testy na 5* i takie do jazdy tyłem podobno bezpiecziejsze 5 razy niż przodem a jednak w testach mają 3* lub w ogóle?
                  • panna.z.wilka Re: Fotelik 9-18 lub 9-25 16.01.18, 21:51
                    osiemgwiazdek.blogspot.com/2013/01/jak-czytac-testy-adac-czesc-1.html?m=1
                    osiemgwiazdek.blogspot.com/2013/01/jak-czytac-testy-adac-czesc-2.html?m=1

Poczytaj ten blog, warto smile
                    • panna.z.wilka Re: Fotelik 9-18 lub 9-25 16.01.18, 21:53
                      A tu o tym dlaczego rwf są takie drogie
                      osiemgwiazdek.blogspot.com/2014/10/czemu-foteliki-rwf-sa-drozsze-od-foteli.html?m=1
                      • ahsa-a Re: Fotelik 9-18 lub 9-25 16.01.18, 22:05
                        no tego bloga to akurat czytałam. I tak to jest z tymi dzieciami, najpierw wózek, potem dodatkowa spacerówka, mały fotelik, teraz średni fotelik. Matko, kiedy ja się w końcu wyśpię i nię będę musiała głowić się co jest dla mojego dziecia najlepsze.
                        • panna.z.wilka Re: Fotelik 9-18 lub 9-25 16.01.18, 22:13
                          Zleci jak z bicza strzelił wink
                          A co do fotelika (maxway, wolmax, multitech) - jedź przymierz co pasuje, wszystkie są ok (przy czym multitecha też traktuj jak rwf do 25kg, o opcji przodem zapominamywink)
                          • tylempl Re: Fotelik 9-18 lub 9-25 17.01.18, 10:12
                            Panna.z.Wilka:
                            Nie pisz aby ktoś traktował Multitecha II jak MaxWay bo oba można tyłem. To kompletnie inne konstrukcje. Fotelik RWF to foteliki RWF a foteliki RWF/FWF to foteliki RWF/FWF. Koniec.

ahsa-a:
                            Z 9-25kg RWF masz tylko :
                            Axkid Minikid
                            Axkid Wolmax
                            Britax MaxWay
                            BeSafe izi Plus
                            Klippan Century
                            MaxiCosi Mobi XP
                            Koniec. Rynek nic wiecej nie oferuje
                            5x więcej jest w kat. 0-18kg

z RWF/FWF do 25kg masz tylko
                            Axkid Kidzone - bez testów
                            Axkid Duofix - z kiepskim ADAC
                            Britax Multitech II - bez testów
                            Diono Radian 5 - z kiepskim ADAC
                            Koniec.
                            5x więcej jest w kat. 0-18kg

Zobacz tabelkę z modelami, testami i cenami zobacz na : www.bezpiecznepodroze.com.pl/topic/29-por%C3%B3wnanie-fotelik%C3%B3w-rwf-tabelka/

Odnośnie cen i fotelików. Różne firmy, różne projekty i przeznaczenie oraz różny zysk na tym. Jedni na ilość (czyli taniej z mała prowizją) inni na jakość (drogo i duża prowizja) a co za tym idzie wykonanie, materiały, marketing.
                            • panna.z.wilka Re: Fotelik 9-18 lub 9-25 17.01.18, 12:53
                              No nie aż tak kompletnie inne. Kompletnie inne konstrukcje to np. britax maxway i caretero ibiza.
                              A o multitechu było głośno w fejsbukowofotelikowym światku zeszłej wiosny (być może nawet u Was na grupie, nie pamiętam) - jedna z mam wręcz wcisnęła na siłę znajomym swojego multitecha na wycieczkę do Włoch, bo znajomi mieli dla swojego szkraba fotelik przodem. I znajomi mieli wypadek na autostradzie, dachowali z tego co pamiętam. Mama i tata połamani, z obrażeniami wewnętrznymi - dziecko przestraszone ale praktycznie wyszło z tego z kilkoma siniakami.
                              Ja się nie chcę wykłócać co do technikaliów, na bank znasz się na nich lepiej, ale nie popadajmy w paranoję, że taki multitech czy kidzone - zamontowane tyłem - są gorsze od maxwaya czy minikida.
                              • ahsa-a Re: Fotelik 9-18 lub 9-25 17.01.18, 19:14
                                Kupiłam britax Max way. Zobaczymy . Właściwie nie było różnicy z axkid.
                              • tylempl Re: Fotelik 9-18 lub 9-25 18.01.18, 19:03
                                Zgadzam się, to nie jest kiepski model wink
                                Nie chodzi nawet o technikalia a o proste zestawienie.
                                Zobacz. Wychodząc z założenia iż Multitech II nie ma testów (bo jest kombinowany i trudniejszy) można proponować inne (bardzo podobne konstrukcje) z potwierdzonymi testami i proste. Zobacz przykład Nuny Rebel (poprzedniej) miała I-size i wszyscy mówili "wow, super, dobry, bezpieczny" a w testach ADAC, poleciała przez przednią szybę. Zatem wolę podpowiadać modele przetestowane (prze różne testy a nie te tylko popularne) niż modele bez testów.
                                Zatem proponowanie na prostym poziomie zaczynamy od "łatwiejszych" modeli.
                                A Multitecha całkiem lubię i czekam na nową wersję w III odsłonie, choć rewelacyjnych zmian nie będzie. Widziałem na targach i rozmawiałem z Markiem (specjalista i inżynier z Btraxa), to niszowy model. Tu rewolucji nie zrobią, zbyt kosztowana.
                                P.S. Dzięki, iż sie starasz i pomagasz innym - to nie jest w cale łatwe wink

Ahsa-a, fajnie ze sie udało, szerokiej drogi wink
      • ashugo Re: Fotelik 9-18 lub 9-25 12.01.18, 12:06
        Mam na sprzedaż Axkid Wolmax 9-25 kg za 950 zł, stan idealny, córka jeździła sporadycznie przez 2mc, więcej info podam tel 531510561
    • gom_axkid Re: Fotelik 9-18 lub 9-25 22.11.17, 18:36
      Polecam jednego z moich Axkidów smile
    • klaudyna92 Re: Fotelik 9-18 lub 9-25 28.11.17, 12:25
      tyłem najbezpieczniej smile my postawiliśmy dla mojego bratanka na axkida rekid, (że fotel drogi zrzutka rodzinna) jedziemy przymierzyć 1.12 do Łodzi do sklepu bobowózki jest otwarcie nowego sklepu więc jest szansa jeszcze coś zbić z ceny ale jednego jesteśmy pewni tyłem jak najdłużej, warto poczytać przed zakupem na co zwrócić uwagę smile
    • bumawe Re: Fotelik 9-18 lub 9-25 02.01.18, 16:28
      Ja jednak poradziłabym coś na dłużej i jednak nadal tyłem. Szkoda niespełna roczniaka wsadzać w FWF. Może zrzutka i jednak klippan? www.budujacamama.pl/2017/12/klippan-century-fotelik-rwf-dla-malucha-starszaka-duze-dzieci-9-25.html
      • ahsa-a Re: Fotelik 9-18 lub 9-25 16.01.18, 17:20
        a z tych Axkid wolmax, britax Max way , britax Multi tech 2 ?
    • magdabala90 Re: Fotelik 9-18 lub 9-25 16.04.18, 10:24
      Od jakiegoś czasu jeździmy z dzieckiem samochodem i fotelik kupowaliśmy Sander od Lionelo (tu go można obejrzeć:lionelo.com/product_category/foteliki-samochodowe). Super wygodna konstrukcja, idealnie dopasowany fotelik do budowy ciała dziecka, sensownie zrobione pasy tak żeby się ta ochrona równomiernie rozkładała na całe ciało.
      • thea19 Re: Fotelik 9-18 lub 9-25 01.07.18, 22:01
        badziewny fotelik montowany przodem absolutnie nie nadaje sie dla niemowlaka. dla zadnego dziecka sie nie nadaje.
    • panna.z.wilka Re: Fotelik 9-18 lub 9-25 05.06.18, 20:20
      Jeśli wzrostem się mieści w 15-36 to niech jeździ w foteliku - w tej kategorii wagowej limit kilogramów to trochę sztuka dla sztuki, bo tu i tak pas samochodowy robi całą robotę, a fotelik ma za zadanie ułożyć pas prawidłowo na dziecku oraz ochronić głowę i boki ciała.
    • aaapsik78 Re: Fotelik 9-18 lub 9-25 24.06.18, 23:09
      Tez mysle, ze takiego malucha najlepiej wozic tylem do kierunku jazdy. My tak robimy w naszym rotario (0-18) i jest OK. Ogolnie to ciezko znalezc foteliki z opcja wozenia tylem, dlatego wolelismy kupic cos, co w miare dlugo pozwoli nam korzystac z tej funkcji.
    • mariuszowydom Re: Fotelik 9-18 lub 9-25 26.06.18, 14:04
      Tez wlasnie mamy teraz te smart kid belt ale jako alternatywe do drugiego auta - czasem jak zona pojedzie gdzies swoim z fotelikiem a ja mam mlodego zawiezc do szkoly to dobra opcja.
      • kapao1 Re: Fotelik 9-18 lub 9-25 28.06.18, 11:40
        Dla 9 kg dziecka o którym mowa w temacie???!!! Głupota.
      • thea19 Re: Fotelik 9-18 lub 9-25 01.07.18, 22:01
        idiota
    • cruella.de.mon Re: Fotelik 9-18 lub 9-25 04.07.18, 13:04
      ja mam przedzial 9-36 nino isofix (jak nie masz isofixa to ten model wystepuje tez w opcji zapinania zwyklymi pasami). jestem zadowolona, bo fotelik jest bezpieczny, wygodny, nie ma problemu z jego montażem. jesli chodzi o atesty to ma homologacje ue.
      • thea19 Re: Fotelik 9-18 lub 9-25 04.07.18, 15:23
        a po czym poznalas, ze jest bezpieczny?
        • cruella.de.mon Re: Fotelik 9-18 lub 9-25 18.07.18, 11:35
          Bo ma homologacje UE, ktora obejmuje testy zderzeniowe i test obrotu auta o 360 stopni smile i gdzies widzialam nawet filmiki producenta z crash testów.
          • thea19 Re: Fotelik 9-18 lub 9-25 18.07.18, 12:19
            homologacje to ma kazdy kawalek styropianu bo bez tego nie bedzie dopuszczone do sprzedazy. wazne sa prawdziwe testy zderzeniowe a nie homologacyjne. nino to chinski badziew. pokaz te prawdziwe crash testy.
            ps przedzial 9-36 to najglupszy mozliwy wariant - ani dla niemowlaka ani dla 12latka. dzieci do min 18kg powinny jezdzic tylem.
    • thea19 Re: Fotelik 9-18 lub 9-25 20.07.18, 14:34
      gdzie jest moderacja?
    • staszeniu Re: Fotelik 9-18 lub 9-25 20.02.19, 11:07
      My ostatnio postawiliśmy na fotelik samochodowy nania głównie ze względu na fakt, że sprawdzili go już znajomi. Jest stabilny, ma własne pasy i dziecko jest zadowolone smile A dla nas to najważniejsze
      • biernat.angela Re: Fotelik 9-18 lub 9-25 27.02.19, 12:51
        zawieś oko na concord reverso plus smile my uwielbiamy ten fotelik. Nie wyobrażam sobie dnia jak będziemy musieli szukać innego...
    • fotelikisamochodowe Re: Fotelik 9-18 lub 9-25 15.05.19, 18:01
      Dobrym fotelikiem jest Concord Reverso Plus: sklep.fotelik.info/concord-reverso.html
      Ale lepiej wcześniej odpowiednio dobrać w Centrum Bezpieczeństwa - Kraków, Warszawa, Chorzów, Wrocław - zapisy na www.fotelik.info - będzie najbezpieczniejsmile
      A poza tym więcej: www.sklep.fotelik.info
    • weronikaka95 Re: Fotelik 9-18 lub 9-25 30.12.19, 11:04
      Lepiej pojechać z dzieckiem do miejsca, gdzie można dobrać i dopasować fotelik do dziecka i samochodu. Zagwarantuje to w pełni bezpieczeństwo dziecka, jednym z takich miejsc jest fotelik.info . Można tam poczytać też o tym, co może się stać, jak źle dobierzemy fotelik lub źle zamontujemy.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka