Dodaj do ulubionych

Mleko- chcialabym zdrowo ale jak to zrobic?

09.07.18, 13:42

Kupuje z praktycznych wzgledow mleko w kartonie, robimy wieksze zakupy raz na jakis czas no i ono sie tak szybko nie psuje. Oczywiscie wiem ze takie mleko nie ma zbyt wielu wartosci odzywczych i mysle jak to zmienic. Probowalam takiego napoju sojowego, niestety nikt u nas tego nie lubi a kawa z dodatkiem tego smakuje dziwnie…

A jak jest u was? Pijecie takie swieze mleko? Jesli tak to jakiej firmy? ile mozna je przechowywac? Nie jest to bardzo uciazliwe?
Pijecie krowie czy jakies roslinne? Te ostatnie to chyba mozna samemu robic?
Jak zyc zdrowiej z tym mlekiem ale nie w jakis uperdliwy sposob?

Obserwuj wątek
    • frey.a86 Re: Mleko- chcialabym zdrowo ale jak to zrobic? 09.07.18, 13:44
      Ja piję normalne mleko, najczęściej łaciate 3,2%. Roślinne mi nie smakują.
    • brenya78 Re: Mleko- chcialabym zdrowo ale jak to zrobic? 09.07.18, 13:45
      Do kawy pije oat milk. Jest najblizsze smakowo do mleka i po kilku razach czlowiek sie przyzwyczaja.
    • jatojagodnik Re: Mleko- chcialabym zdrowo ale jak to zrobic? 09.07.18, 13:53
      W pracy do kawy na codzień piję tylko sojowe. Kilka pierwszych dni wydawało mi się dziwne, teraz już smakuje normalnie. Kupuję sojowe po pierwsze ze względów ideologicznych, po drugie, gdy miałam zwykłe krowie to zawsze koledzy mi po kryjomu wypijali. A sojowego nie ruszają, karton wystarcza mi na 5 dni smile
      W domu mam faceta uzależnionego od mleka krowiego. Wypija 1,5 litra dziennie. W weekendy do kawy piję zwykłe razem z nim, bo używam na tyle mało, że zmarnowało by się prawie całe. Poza kawą mleka uzywam sporadycznie.
      Kilka razy robiłam w domu mleko z wiórków kokosowych do budyniu chia. Dobre było ale mało tłuste. Go gotowania zdecydowanie bardziej wolę kokosowe z puszki.
      • kanga_roo Re: Mleko- chcialabym zdrowo ale jak to zrobic? 09.07.18, 14:48
        a powiedz, co z nabiałem - jogurtem, serami? bo ja też ideowo myślę o ograniczeniu i docelowo rezygnacji, ale np od tofu mnie odrzuca, a krowie mleko i przetwory lubię.
        sojowe muszę wypróbować, u koleżanki piłam owsiane i raczej mi nie smakowało sad
        • jatojagodnik Re: Mleko- chcialabym zdrowo ale jak to zrobic? 09.07.18, 14:57
          Sojowe są różne, trzeba próbować różnych firm i rodzaji, i któreś w końcu przypasuje. Dla mnie z Biedry lub Lidla jest ok, niektórzy uważaja, że tylko z Rossmana jest do wypicie.
          Jogurty jadam sporadycznie. Częściej niestety ser żółty. Ale tu na razie nie widzę alternatywy.
          Tofu też w niektórych formach lub z dodatkami jest zjadliwe. Trzeba cierpliwie próbować. Któraś z dziewczyn podawała tu kiedyś przepis na tajskie danie z bakłażanem i tofu - było bardzo pyszne.
          Nie jestem w stanie za to zjeść sojowych kotletów lub gulaszu. Takich z granulatu sojowego.
          • kanga_roo Re: Mleko- chcialabym zdrowo ale jak to zrobic? 09.07.18, 16:01
            na kotlety (mielone) i gulasz najpyszniejsze są smażone pieczarki smile albo boczniaki.
            a sojowe będę próbować, może i mnie przypasuje.
    • mea8 Re: Mleko- chcialabym zdrowo ale jak to zrobic? 09.07.18, 13:57
      U mnie w domu, świeże butelkowane. Nie jet to upierdliwe bo mleko spokojnie postoi kilka dni. Zimą kupuję po 4-6 szt i stoi w garazu bo tam chłodniej. Od wiosny do jesieni tylko lodowka, kupowane po 2 litry na biezaco.
    • landora Re: Mleko- chcialabym zdrowo ale jak to zrobic? 09.07.18, 14:04
      Piję normalne mleko, z kartonu lub z butelki. Mleko UHT ma minimalnie mniej witamin, niż pasteryzowane. Oczywiście ma wartości odżywcze właściwe mleku.
      "Mleka" roślinne to nie mleka, tylko napoje.
    • aaa-aaa-pl Re: Mleko- chcialabym zdrowo ale jak to zrobic? 09.07.18, 14:06
      Nie piję mleka.
    • piernicola Re: Mleko- chcialabym zdrowo ale jak to zrobic? 09.07.18, 14:28
      Kupuję co parę dni sześciopak świeżego mleka, pasteryzowanego w niskiej temperaturze, w lodówce można je spokojnie trzymać do tygodnia, a przecież i tak w tym czasie trzeba iść do sklepu po chleb i warzywa. To mleko nawet jak się "zepsuje" to nie robi się gorzkie i obrzydliwe tylko smaczne kwaśne.
    • agonyaunt Re: Mleko- chcialabym zdrowo ale jak to zrobic? 09.07.18, 14:29
      Proszę: czytajsklad.com/wartosc-zywieniowa-mleka-uht/

Pij jakie lubisz, kupuj jakie Ci wygodnie. Jak nie czujesz różnicy w smaku, to właściwie wszystko jedno.
    • mikams75 Re: Mleko- chcialabym zdrowo ale jak to zrobic? 09.07.18, 14:46
      kupuje tylko swieze krowie, to sklepowe jest pasteryzowane i kilka dni w lodowce spokojnie wytrzymuje, uciazliwosci zadnej nie widze.
      • koronka2012 Re: Mleko- chcialabym zdrowo ale jak to zrobic? 09.07.18, 18:51
        mikams75 napisała:

> kupuje tylko swieze krowie, to sklepowe jest pasteryzowane i kilka dni w lodowc
        > e spokojnie wytrzymuje, uciazliwosci zadnej nie widze.

Jak mleko może być świeże krowie, skoro już u chłopa są dodawane preparaty, żeby się nie skisło? kiedyś mleko woziło się codziennie ze skupu, teraz przyjeżdża cysterna raz na tydzień jak masz kilkaset litrów smile siłą rzeczy do świeżości mu daleko.
        • mikams75 Re: Mleko- chcialabym zdrowo ale jak to zrobic? 09.07.18, 19:09
          swiezsze w porownaniu to tego uht wink
          mam tez mozliwosc kupowania prosto od chlopa, ale bardzo rzadko kupuje, bo to mleko powinno sie zagotowac (a poznij studzic dla dziecka) a ja jastem za leniwa, poza tym robi sie kozuch. Wiec kupuje tylko na budyn czy rozne ciasta typu budyniowego.
        • bistian Re: Mleko- chcialabym zdrowo ale jak to zrobic? 09.07.18, 20:59
          koronka2012 napisała:

> kiedyś mleko woziło się codziennie ze skupu, teraz przyjeżdża
          > cysterna raz na tydzień jak masz kilkaset litrów smile siłą rzeczy do świeżości m
          > u daleko.

Daj żyć! Nie rozśmieszaj. wink
          Odbiera się maksymalnie co drugi dzień, rzadziej się nie da bez straty na jakości. To byłoby widać po wyrobach.

A mleko trzeba kupować świeże, mleka kartonowego po 3 miesiącach od produkcji już nie warto kupować.
          • memphis90 Re: Mleko- chcialabym zdrowo ale jak to zrobic? 10.07.18, 12:35
            Bzdura.
    • thea19 Re: Mleko- chcialabym zdrowo ale jak to zrobic? 09.07.18, 15:44
      kupuje uhate bez laktozy bo mam nadwrazliwosc. sojowe i inne roslinne plyny to nie mleko, mleko jest od zwierzat. po sojowym mam efekt jak po mleku z laktoza. lubie przetwory mleczne i jem. te juz z laktoza.
    • nenia1 Re: Mleko- chcialabym zdrowo ale jak to zrobic? 09.07.18, 19:04
      Piję mleko, nie mam alergii, uczuleń, czy jakiś innych sensacji. Kupuję butelkowe w sklepie, a raz w tygodniu na targach ekologicznych mleko certyfikowane, dwie butelki góra bo szybko się psuje.
    • muchy_w_nosie Re: Mleko- chcialabym zdrowo ale jak to zrobic? 09.07.18, 19:21
      Mamy od krowy, wczeniej z mlekomatów jeszcze wcześniej takie z butelek plastikowych, jeszcze wcześniej z woreczków, z dziecistwa od krowy sąsiadow ... taką mam karierę mlekową w swoim życiu ;P
    • werdipurke Re: Mleko- chcialabym zdrowo ale jak to zrobic? 09.07.18, 19:26
      ja wogole nie uzywam mleka,moi domownicy tez nie.
      jadamy kwasne czyli zsiadle,kefir lub jogurt najczesciej grecki
      od swieta smietane lub maskarpone np jako dodatek do sosu carbonara,do deserow jak sa czyjes uridziny itp
      nalesniki smaze na zrobionym przez siebie na szybko owsianym lub kokosowym
    • raczek-nieboraczek Re: Mleko- chcialabym zdrowo ale jak to zrobic? 09.07.18, 19:40
      dzieci piją, ja wtedy gdy zostanie po nich kaszka,budyń,naleśniki
      ewentualnie karpatka kilka razy w roku

częściej jogurt, maślankę, na zgagę i zaparcia

mleko do kawy spróbowałabym zamrażać,
      w woreczkach do lodu, jedna kostka to 15 ml

kiedyś czytałam o mleku w proszku dla niemowląt,
      tylko kup takie bez kleiku ryżowego

• prospects Re: Mleko- chcialabym zdrowo ale jak to zrobic? 09.07.18, 19:58
      Kupuję świeże krowie organiczne.
      • thea19 Re: Mleko- chcialabym zdrowo ale jak to zrobic? 09.07.18, 21:22
        a jest jakies mleko nieorganiczne?
        • prospects Re: Mleko- chcialabym zdrowo ale jak to zrobic? 10.07.18, 08:29
          Jest. Od krów karmionych paszą z pestycydami, karmionych hormonami i antybiotykami. Organiczne musi spełniać pewne normy.
          • thea19 Re: Mleko- chcialabym zdrowo ale jak to zrobic? 10.07.18, 11:25
            chodzilas do szkoly podstawowej?
            • babcia.stefa Re: Mleko- chcialabym zdrowo ale jak to zrobic? 10.07.18, 11:51
              Jeśli chodziła, to powinna złożyć reklamację albo powtórzyć co najmniej kurs biologii.

Stosowanie hormonów jest w UE zabronione, stosowanie antybiotyków bardzo obostrzone, a cała "żywność organiczna" to jedna ściema dla frajerów, w dodatku czasem bardziej niebezpieczna od żarcia z dyskontu.
    • ania-z-lasu Re: Mleko- chcialabym zdrowo ale jak to zrobic? 09.07.18, 20:12
      Jak mam okazję, to piję takie prosto od krowy, tzn nieprzetworzone, w postaci zsiadłej. Jak nie mam, to kupuję kefir pasteryzowany. I tak kefir jest najłatwiej przyswajalny. Słodkiego nie pijam wcale. Niestety, pasteryzacja czy UHT zabijając okropne bakterie, niszczą też witaminy... Masz więc wybór, zyć niebezpiecznie lub niezdrowo wink
      • czarna_kita Re: Mleko- chcialabym zdrowo ale jak to zrobic? 09.07.18, 22:08
        Pijemy mleko litrami, wszyscy. Bez mleka nie wypije kawy. Bez mleka mój syn by umarł bo nie byłoby co pić! Kupujemy zazwyczaj z mlekomatu (mam 6 szklanych butelek) lub zgrzewke świeżego z Lidla (Pilos). Czasami przywoze świeże prosto od krowy od mojej ciotki z gospodarstwa i wtedy mamy ucztę dopiero... Część zostawiam na zsiadle część na twaróg częśc zuzywamy od razu.
    • spirit_of_africa Re: Mleko- chcialabym zdrowo ale jak to zrobic? 10.07.18, 12:13
      kiedyś kupowałam z mlekomatu, ale jak się z pomoca gastrologa jorgnęłam, że moje problemy jelitowe mogą mieć przyczynę m.in w nietolerancji laktozy to zaczęłam pić roślinne. Przeszłam chyba przez wszystkie: ryzowe, sojowe, orzechowe, kokosowe i najbardziej mi smakuje owsiane. Dlugo kupowałam Natumi albo The Bridge, a teraz kupuję Kauflandowskie z serii "Take it veggie"'.
    • memphis90 Re: Mleko- chcialabym zdrowo ale jak to zrobic? 10.07.18, 12:33
      A skąd przekonanie, że mleko w kartonie nie ma właściwości odżywczych?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka