Dodaj do ulubionych

Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji

10.07.18, 15:28
Czwarty dzien zamieszek po smierci przestepcy...

wiadomosci.wp.pl/zamieszki-w-nantes-francuskie-miasto-czwarty-dzien-w-ogniu-6270906806282369a
Obserwuj wątek
    • 45rtg Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 10.07.18, 15:40
      sofia_87 napisał(a):

> Czwarty dzien zamieszek po smierci przestepcy...

No patrz. Jak u nas na Trzemeskiej rok temu.
    • alaveda Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 10.07.18, 22:08
      Odradzają ponieważ żyją tam liczne mniejszości arabskie i afrykańskie, wśród których szerzą się ideologie islamistyczne. Liczne dzielnice i przedmieścia to tereny gdzie policja nie zagląda, a zamieszki są na porządku dziennym. Do tego dochodzi zagrożenie zamachami terrostycznymi.

Powoli zaczynają przeglądać na oczy.
      • aerra Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 10.07.18, 22:58
        Jak ostatnio byłam w Paryżu to jedyne zamieszanie (bo zamieszek nie było żadnych) związane było z przyjazdem królowej brytyjskiej (bezczelnie wywalili nas z Pól Elizejskich, bo Elżbieta sobie chciała obejrzeć). Po dzielnicach różnych chodziłam z 4-latkiem sama, nikt nas nie zaczepiał, nie okradł, ani nie napadł.
        Mąż natomiast do Paryża lata średnio z 5-6 razy do roku (a w porywach do 3-4 razy w miesiącu), bo robią duży projekt dla klienta, który siedzibę akurat ma w Paryżu - i jakoś nijak specjalnie nie odczuł ani zagrożenia ani niczego innego. Największe problemy jakie napotkał to jak protestowali pracownicy lotniska, wśród których imigrantów niewielu, zwłaszcza świeżych. A był też raz akurat w tym czasie, kiedy likwidowali te jakieś dzikie obozy imigranckie.
        • barbibarbi Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 10:16
          No tak, jak ja chodzę po głównej np Piotrkowskiej w Łodzi, to Francja-elegancja, ale jak już bym zajrzała wieczorem do biednej dzielnicy zasiedlonej menelskim elementem (penie w Łodzi takie są jak w każdym większym mieście) to już tak różowo nie jest. A to w Polsce, gdzie właściwie jest małe zróżnicowanie między dzielnicami, we Francji wygląda to zupełnie inaczej. Nawet w USA w wielkich miastach są całe dzielnice domów za bezcen, opanowane przez mafie latynoskie lub inne, gdzie nawet strach jest przejeżdżać samochodem, a jak zabłądzisz przypadkiem i samochód ci się tam zepsuje, to modlitwa nie pomoże.
          • kaka-llina Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 12:54
            barbibarbi napisała:

> No tak, jak ja chodzę po głównej np Piotrkowskiej w Łodzi, to Francja-elegancja
            > , ale jak już bym zajrzała wieczorem do biednej dzielnicy zasiedlonej menelskim
            > elementem (penie w Łodzi takie są jak w każdym większym mieście)
            Większość bocznych od Piotrkowskiej (no i sporo na Bałutach smile)
            Pochodzę z Łodzi, Łódź kocham, przeżyłam wiele lat ale tak są takie dzielnice jak wszędzie Tu gdzie jestem teraz tez wiem, ze są miejsca, których sie unika (mimo, ze to UK to wcale nie chodzi o inne nacje, sami tutejsi to największe wyzwania).
    • nickbezznaczenia Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 10.07.18, 22:10
      Kto?
      • alaveda Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 10.07.18, 22:33
        Francuzi, a odradzają informatory na stronach MSZ różnych krajów.
        • taki-sobie-nick Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 10.07.18, 22:48
          alaveda napisał(a):

> Francuzi

Francuzi pochodzenia galijskiego. tongue_out Innym wszystko jedno.

• zasiedziala Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 10.07.18, 23:43
            A gdzie ci Francuzi mieszkają w takim razie?
            • taki-sobie-nick Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 00:03
              zasiedziala napisała:

> A gdzie ci Francuzi mieszkają w takim razie?
              >
              We Francji. Sugerujesz, że powinni się zbiorowo wyprowadzić?
              • zasiedziala Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 00:07
                Skoro odradzają innym przyjazd na chwilę, to znaczy, że tym bardziej nie jest tam bezpiecznie na stałe wink A tak swoją drogą, mój ex swego czasu uciekł z Paryża właśnie do Nantes przed niekończącym się stanem wyjątkowym i wojskiem na ulicach. Chyba znów będzie musiał uciekać...
                • taki-sobie-nick Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 00:13
                  zasiedziala napisała:

> Skoro odradzają innym przyjazd na chwilę, to znaczy, że tym bardziej nie jest t
                  > am bezpiecznie na stałe wink

Albo że miejscowi wiedzą, gdzie nie chodzić, a przyjezdni nie, bo aktualnych "no-go zones" nie ma na żadnej mapie. Poprawność polityczna wszak. tongue_out

A jeśli nie jest bezpiecznie na stałe, trudno oczekiwać od miejscowych, że zbiorowo wyjadą.
    • tanebo2.0 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 00:47
      Jak ci się tak zachód nie podoba to Białoruś chętnie cię przyjmie. Krzyżyk na drogę!
      • sofia_87 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 11:19
        Zachod mi sie podoba, Afryka na zachodzie juz mniej.
        Warto by bylo takze zapytac czy mieszkancom na zachodzi sie podobaja afrykanskie slumsy w ich ojczyznach.
        • araceli Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 13:05
          sofia_87 napisał(a):
          > Warto by bylo takze zapytac czy mieszkancom na zachodzi sie podobaja afrykanski
          > e slumsy w ich ojczyznach.

Myślę, że nikomu nie podobają się slumsy. Tak z założenia.
          • sofia_87 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 13:16
            No widzisz, a od Europejczykow oczekuje sie ze beda je akceptowac u siebie i jeszcze utrzymywac ich mieszkancow. Nielogiczne, tak z zalozenia
            • araceli Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 13:18
              sofia_87 napisał(a):
              > No widzisz, a od Europejczykow oczekuje sie ze beda je akceptowac
              > u siebie i jeszcze utrzymywac ich mieszkancow.

Mamy całe mnóstwo slumsów w Europie. 'Białych' w twoich rasiolskich kategoriach. Akceptujesz je? Utrzymujesz?
              • sofia_87 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 13:25
                Jak wielokrotnie mowilam, tak bywa, jakas czesc kazdego spoleczenstwa jest problemowa. Po coz wiec dokladac sobie kolejnych problemow sprowadzajac je zza morza?
                • araceli Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 13:29
                  sofia_87 napisał(a):
                  > Jak wielokrotnie mowilam, tak bywa, jakas czesc kazdego spoleczenstwa jest prob
                  > lemowa. Po coz wiec dokladac sobie kolejnych problemow sprowadzajac je zza morz
                  > a?

Bo nie dokładasz? Tak - część przybyszów zachowuje się dokładnie tak jak odpad europejski i jest to całkowicie normalne. Większość pracuje zapełniając demograficzą lukę. Ostatecznie całość się opłaca. Problemów jest mniej niż więcej.
                  • sofia_87 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 13:40
                    To ci ktorzy sie do czegos nadaja i sie nie radykalizuja powinni moc zostac, pozostalych nalezaloby odeslac tam skad przybyli.
                    Proste
                    • araceli Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 13:59
                      sofia_87 napisał(a):
                      > To ci ktorzy sie do czegos nadaja i sie nie radykalizuja powinni moc zostac, po
                      > zostalych nalezaloby odeslac tam skad przybyli.
                      > Proste

Tak - świat prostych ludzi jest prosty. Gdzie odeślesz zradykalizowanego Polaka?
                      • sofia_87 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 14:06
                        Raczej inteligentni ludzi potrafia dostrzec najlepsze rozwiazania smile
                        Do wiezienia, skoro jest Polakiem, to Polska nie ma go gdzie odsylac, ale zradykalizowanego czy nieprzydatnego Marokanczyka czy Sudanczyka jak najbardziej mozna odeslac do ojczyzny
                        • iwles Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 14:13
                          sofia_87 napisał(a):

> Do wiezienia, skoro jest Polakiem,

a za co do więzienia ?

• araceli Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 14:13
                          sofia_87 napisał(a):
                          > Do wiezienia, skoro jest Polakiem, to Polska nie ma go gdzie odsylac, ale zrady
                          > kalizowanego czy nieprzydatnego Marokanczyka czy Sudanczyka jak najbardziej moz
                          > na odeslac do ojczyzny

A do Ciebie nie dociera, że to są bardzo często po prostu obywatele Francji?
                          • sofia_87 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 14:18
                            A do Ciebie nie dociera, ze wielu z nich jednak obywatelstwa nie posiada?
                            Oraz to ze najwidoczniej trzeba nieco ostrozniej przyznawac obywatelstwa skoro im sie tacy "obywatele" trafiaja
                            • iwles Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 14:33

jesteś w stanie przewidzieć, że akurat tym rodzicom urodzi się dziecko radykał ?
                              WOW !
                              • sofia_87 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 14:36
                                Coz, zawsze jest wieksza szansa na radykala w rodzinach muzulmanskich
                      • zasiedziala Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 14:07
                        Gdzie odeślesz zradykalizowanego Polaka
                        > ?
                        Do Rimini na plażę. Było. wink
          • dyzurny_troll_forum_2 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 14:27

> Myślę, że nikomu nie podobają się slumsy. Tak z założenia.

Znam kolesia ci się pasjonuje, nocował nawet w fawelach w Rio
            • araceli Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 14:36
              dyzurny_troll_forum_2 napisał(a):
              > Znam kolesia ci się pasjonuje, nocował nawet w fawelach w Rio

Amatorzy sportów ekstremalnych zawsze się znajdą wink
            • alpepe Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 14:37
              Znam kolesia, co mieszka w Brazyli, jeździ wozem opancerzonym i ma ochroniarzy.
    • joa66 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 10:06
      Bylam bardzo niedawno (jeszcze nie do koca się rozpakaowałam smile ) i nie mogę się doczekać nastepnej wizyty - jeszcze tylko pare miesiecy.
      • sofia_87 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 11:20
        Wybierz sie zatem do Nantes smile
        • joa66 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 11:44
          Nie mam żadnej sprawy w Nantes, ale gdybym miała to pewnie bym pojechała. Wiesz, ja jestem z Warszawy, więc rozróby np z podpalaniem opon przez Solidarność malo mnie wzruszają. Po prostu wybieram wtedy nalepszą strategię poruszania się po miescie.
          • alaveda Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 12:26
            Marsylia jest w zasadzie arabska, białych na ulicach widać niewielu, na pewno mniej niż Arabów.
            • joa66 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 12:37
              Byłam w Marsylii parę razy. Widziałam wielu białych. Nie jest to miasto moich marzeń, niektóre okolice straszne, ale gdybym miała jakis prywatny (np wakacje) czy zawodowy interes, pojechałabym i nie sądzę, żeby mi się coś stało, przy zachowaniu standardowych zasad bezpieczenstwa.
              • joa66 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 12:41
                Kafejka w Marsylii. Mniej więcej tak wyglądała ta, do której ja chodziłam na kawę, tylko blizej morza.

https://www.travel-pictures-gallery.com/france/marseille-cassis/marseille-cassis-0050.html
                • joa66 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 12:42
                  https://www.travel-pictures-gallery.com/france/marseille-cassis/marseille-cassis-0050.html
                  • alaveda Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 15:34
                    Uwaga, , materiał z tygodnika Lisa.

natemat.pl/125357,islamskie-patrole-strefy-zakazane-dla-bialych-wszechobecne-gangi-marsylia-muzulmanska-stolica-europy

https://3.bp.blogspot.com/-p5MrJK1n9a4/VEF6_Yo5ZvI/AAAAAAAAA3I/JnE_-q0dzwo/s1600/marseille-muslim-prayer.jpg
                    • janja11 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 15:46
                      No zaraz się dowiesz, że takie źródło nie jest wiarygodne, a forumowe dyżurne fanatyczne obrończynie islamistów ( bo jest to zawsze kilka tych samych nicków), chętnie widziałyby takie obrazki na polskich ulicach.
                    • joa66 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 15:51
                      No I?

Oczywiście, że sa dzielnice niebezpieczne - w artykule tak jest definowana strefa "no go" (nikt nie pisze, że policja tam się boi przyjeżdżac)

Oczywiście, że w Marsylii wyklucznie społeczne zostało pięknie zagospodarowane przez religię.

Tak jak pisałam , nie jest to moje ulubione miejsce na ziemii, ale jak będę "musiała" tam pojechać to wiem, że nie zginę, nikt mi głowy nie urwie - mogę iść do kawiarni i spokojnie wypić kawę, iśc do restauracji i zjeśc dobry lunch/obiad itd.
                      • sofia_87 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 15:54
                        No widzisz i po coz bylo przyjmowac az tylu potencjalnie wykluczonych spolecznie
                        • joa66 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 16:23
                          Po to, żeby budowali francuska gospodarkę - Ty miałaś historię w szkole?
                          • sofia_87 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 16:27
                            Mialam, ale mialam tez ekonomie, wiec PO CO bylo pozwalac im zostac jak juz przestali byc potrzebni, a stali sie obciazeniem?
                            Czyz nie prosciej byloby im zaplacic i odeslac do domu, do rodzin. Jest sznasa ze jakas czesc z nich zainwestowalaby te pieniadze w swoim kraju i zapeniala sobie warunki zycia, zamiast tego miliony wegetuja we francuskich gettach...
                            • joa66 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 16:36
                              Mialam, ale mialam tez ekonomie, wiec PO CO bylo pozwalac im zostac jak juz przestali byc potrzebni, a stali sie obciazeniem

Dlatego bo to nie byli pracownicy kontraktowi (Ty spałaś na historii???) - Francja tak bardzo ich potrzebowała, że dała im stałe prawo do zamieszkania. Po co? Może inaczej by nie przyjechali? To jest biznes.
                              • sofia_87 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 16:42
                                A Ty spalas na prawie, prawo stalego zamieszkania mozna cofnac, pod jakimkolwiek pozorem, w koncu kto bogatemu zabroni?
                                Albo tez nie dac go z automatu potomkom tych robotnikow, co otworzyloby droge do usuniecia nieprzydatnych. TO JEST wlasnie biznes, mozliwosc pozbycia sie obciazen w odpowiednim momencie smile
                                Ale przyjechaliby tak czy inaczej, chyba Ty spalas na historii, skoro nie wiesz jaka byla sytuacja ekonomiczna w ich krajach.
                                • joa66 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 16:45
                                  Prawo o obywatelstwie decyduje o tym czy komuś należy się obywatelstwo czy nie. Jeżeli należy się z powodu miejsca urodzenia lub rodzica z obywatelstwem francuskim to obywatelstwo dostajesz z automatu. Naprawdę o tym TEŻ nie wiesz ?big_grin I żadne państwo nie odbiera obywatelstwa dlatego, że czlowiek jest bezrobotny.
                                  • sofia_87 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 16:57
                                    Prawo zawsze mozna zmienic i dopasowac do potrzeb.
                                    Akurat we Francji jest ius sanguinis.
                                    Nie chodzi o odbieranie, raczej o to aby przed uzyskaniem obywatelstwa delikwent udowodnil ze na nie zasluguje
                      • alaveda Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 15:56
                        To nie dzielnice są niebezpieczne, tylko całe miasto jest zarabizowane. Ja wolę aby ich ciekawa kultura rozwijała się w ich rodzinnych stronach, my mamy swoją europejską.
                        • sofia_87 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 15:59
                          Dokladnie, to straszne co sie dzieje
                        • joa66 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 16:20
                          Bylas w Marsylii? Kiedy? Bo ja bylam 3 razy.
                        • joa66 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 16:22
                          Wiesz, Afrykanie tez woleli i wolá, żebyśmy naszą culture rozwijali gdzie indziej. Po kiego grzyba wysyłamy im misje katolickie?
                          • sofia_87 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 16:24
                            To nie wysylaj smile
                            • joa66 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 16:26
                              No to musisz się zdcydowac czy argumentacja opiera się na indywidualnych przypadkach czy na uogólnieniach. Uogólniasz i wprowadzasz zbiorową odpowiedzialność w stosunku do ludzi nielubianych, a siebie indywidualizujesz (JA nie wysyłam, JA nie wywożę smieci do Afryki). To jaką wersję wolisz?
                              • sofia_87 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 16:30
                                Zwykle na tym co jest dla mnie akurat wygodne.
                                Wiesz, ja nie mam poczucia misji zbawiania swiata, zalezy mi na szczesliwym i wygodnym zyciu dla mnie i mojej rodziny. A kazdy kto temu w jakikolwiek sposob zagraza jest moim wrogiem smile
                                Pomoglam?
                                • joa66 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 16:39
                                  Zwykle na tym co jest dla mnie akurat wygodne.

No i nareszcie doszlismy do konkretu. Nie liczą się fakty, nie liczy się logika, liczy sie tylko to co Tobie wydaje się wygodne (z podkreśleniem na "wydaje się", bo Twoje braki w wiedzy sugerują, że podstawy do Twoich pogladów sa słabiutkie).

I o tym dyskutujesz od miesięcy.
                                  • sofia_87 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 16:45
                                    A to nie jest logika?
                                    Nie sciaganie sobie na glowe niepotrzebnych problemow?
                                    Ostatnio przeczytalam ponizszy artykul, napisany raczej w Twoim tonie, wiec chyba go uznasz za wiarygodny, ktory jasno pokazuje, ze nie tylko mnie moje poglady i rozumowanie wydaja sie byc sluszne i wygodne smile

wiadomosci.onet.pl/swiat/unia-do-uchodzcow-wracajcie-do-domu-i-zostancie-tam-komentarz-komentarz/psqfk13
                                    • joa66 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 16:52
                                      Nie. Robienie "tak jak mi akurat jest wygodniej" do czego się przyznałaś, to nie jest logika smile

Niebezpieczne jest natomiast to, że osoby o tak wątłej wiedzy jak Ty buduja sobie przekonania o tym co jest lepsze dla ich dzieci i z powodu głupoty wciagają własne dzieci w kłopoty. Zdrowy egoizm nie jest zły. Zła jest głupota.
                                      • sofia_87 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 17:00
                                        Przeczytaj artykul smile
                                        A w jakiez klopoty wciagna moje dzieci moje poglady? W o wiele wieksze problemy wciagnie Europe, a wiec i moje dzieci niekontrolowane przyjmowanie kolejnych tysiecy czy milionow migrantow nieprzystosowanych w zaden sposob do zycie w Europie
                                        Masz racje, glupota jest zla, taka jak Twoja smile
          • sofia_87 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 12:29
            Wiesz, ja tez jestem z Warszawy i pamietam niejedna "rozrobe", trzeba je jakos znosic, ale tym bardziej nie wiedze powodu sprowadzania sobie dodatkowych problemow
            • joa66 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 12:34
              Ale to jest wątek o podróżowaniu do Francji wink big_grin
              • sumire Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 12:36
                Ale lea nawet w wątku o leczeniu podagry wplecie swój ukochany temat smile
                • sofia_87 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 12:41
                  Jakbys nie zauwzyla to jest moj watek smile
        • chatgris01 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 12:29
          Akurat w Nantes to najwiecej demoluja w trakcie demonstracji francuskie zwiazki zawodowe, albo rolnicy, albo skrajna lewica, anarchisci, antykapitalisci i antyglobalisci, a nie mniejszosci narodowe czy imigranci...
          www.youtube.com/watch?v=UDbQ9XjTomo
          Wrzuccie sobie w wyszukiwarke "les casseurs"

Za to w Paryzu w okolicy La Chapelle na ulicach prawie nie ma kobiet, z lokali gastronomicznych sa wypraszane, a przejscie to hardkor, zwlaszcza jak sie ma na sobie spodnice www.youtube.com/watch?v=VZj0r7wimKU
          • zasiedziala Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 13:57
            chatgris01 napisał(a):

> Akurat w Nantes to najwiecej demoluja w trakcie demonstracji francuskie zwiazki
            > zawodowe, albo rolnicy, albo skrajna lewica, anarchisci, antykapitalisci i ant
            > yglobalisci, a nie mniejszosci narodowe czy imigranci...
            > www.youtube.com/watch?v=UDbQ9XjTomo
            > Wrzuccie sobie w wyszukiwarke "les casseurs"

No właśnie też tak te sprawę rozumiałam na podstawie relacji moich znajomych. Zupełnie nie rozumiem idei tego wątku w kontekście akurat tych zamieszek.
            • alaveda Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 18:09
              Jeszcze jakby się identyfikowali z Francja, byłoby pół biedy , ale oni nienawidzą kraju który ich gości.
              • joa66 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 18:50
                Ale kogo masz na myśli?
                • alaveda Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 19:06
                  Bracia w Allahu.

cafebabel.com/pl/article/wygwizdywanie-hymnu-narodowego-na-stadionach-francuska-polemika-5ae006eaf723b35a145e1489/
                  • joa66 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 19:07
                    Ale zdajesz sobie sprawę, że to tak jakby ktoś oceniał polskie społeczeństwo np po zachowaniach kiboli na stadionie?
                    • joa66 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 19:10
                      Nikt nie kwestionuje, że kibole w PL istnieją, nikt nie kwestionuje, że zachowują się skandalicznie - jednak ja nie chciałbym, żeby mnie ktoś oceniał po ich zachowaniu - podobnie jak większa częśc społeczeństwa. Podobnie nikt nie kwestionuje, że kryzys imigracyjny jest, że zagrożenie terroryzmem istnieje itd. Jednak w rozwiązaniu tego problemu nie pomoże ślepe klepanie o "dzikich".
                      • alaveda Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 19:36
                        Musisz przyjąć do wiadomości, że spora cześć krajów europejskich spory problem i żyje na tykajacej bombie w postaci odmiennej kulturowo mniejszości, nie asymilujacej się, nienawidzącej naszego modelu społeczeństwa i cywilizacji, pragnącej narzucić nam swój pomysł na świat. Do tego dokładają się emigranci ekonomiczni, bo prawdziwych uchodźców wojennych jest tam może 5%. Europa nie jest w w stanie wchłonac tej masy. Takie są fakty, ostatnich kilkanaście lat dowiodlo kompletnej porażki idei multikulti, a argumenty typu "a u nas Janusz zgwałcił Grażyna" są zupełnie nie adekwatne, wręcz rozpaczliwe w swojej bezradności próby skontrowania sytuacji.

Kaczyński palnąl "nic nas nie przekona, że białe jest białe, a czarne czarne", tu na forum widać u niektórych ten sam syndrom wyparcia.

Chociaż i tak jest lepiej, jeszcze kilka lat temu większość na tym forum zazarcie bronilaby upadlej sprawy. Przez ten czas wiele nickow przejrzalo na oczy i się opamietalo. To też bezsporny fakt.

Tamta kultura jest ciekawa, ale u siebie. Minarety dobrze wyglądają w Tunezji, u nas dobrze wyglądaja wieże kościołów. I niech tak zostanie, i im i nam wyjdzie to na zdrowie.
                        • joa66 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 19:53
                          Ja nie muszę "przyjmować tego do wiadomości" - ja wiem, że spora część państw europejskich ma problem. Ale ten problem nie jest taki prosty jak Wy go opisujecie i wyzywanie od dzikusów niczego nie zmieni. Zacząć trzeba od języka. To są ludzie nie "dzicz". Mogą Wam się nie podobać, ale to ludzie. Nie jest prawdą, że wszyscy "nienawidzą" naszej kultury - i nie chodzi o wyjątki. Tym bardziej ci, którzy faktycznie jej nienawidzą czuja tak z racji bycia Afrykaninem , Arabem, muzułmaninem itd. Co doskonale pokazuje pokolenie, które do Europy przyjeżdżało w latach 50. 60. 70. A jeżeli nie samo pochodzenie o tej nienawiści świadczy to trzeba się zastanowić co ją spowodowało.

I przestać się łudzić, ze tupnięcie nóżką coś zmieni. Przypominam, że to za rządów PiS ulice polskich miast stały się bardziej kolorowe wink Bo ktoś nie rozumie procesów dziejących się na świecie.
                          • joa66 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 19:54
                            "nie czują" (errata)
                            • alaveda Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 20:59
                              Ja nie uważam, że to dzicz, więc nie pisz do mnie per "wy". Jest to po prostu odmienna i wroga nam kultura, której Europejczycy nie chcą u siebie. Grobowiec Mavlany w Konyi przynależy do tamtego miejsca i niech tak zostanie, szanuję to, i takiego samego szacunku wymagam z drugiej strony plus to aby nie pchala się na moje podwórko.
                              • joa66 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 21:02
                                A czy tamta kultura może wymagać, żeby nasza nie pchała się na ich podwórko?
                          • janja11 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 19:55
                            Poczytaj Koran, Hadisy
                            • joa66 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 20:01
                              Dziękuję, Biblia mi wystarczy z takich klimatów
                              • janja11 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 20:02
                                No to nie mów , że coś jest bez sensu skoro tego nie rozumiesz.
                                • joa66 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 20:04
                                  O czym napisałam, że jest bez sensu? smile
                              • joa66 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 20:03
                                – Tych zaś przeciwników moich, którzy nie chcieli, żebym panował nad nimi, przyprowadźcie tu i pościnajcie w moich oczach (Jezus Chrystus) – (ŁK 19,27)
              • zasiedziala Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 19:57
                alaveda napisał(a):

> Jeszcze jakby się identyfikowali z Francja, byłoby pół biedy , ale oni nienawid
                > zą kraju który ich gości.

Jak to gości? Przecież wielu Francuzów z dziada pradziada ma poglądy lewicujące, a całkiem niemała część skrajnie lewicowe. Nikt ich we Francji nie gości. Chyba, że to taki zabieg stylistyczno -cyniczny, ze emigranci są we Francji u siebie, a Francuzi gośćmi wink
                • alaveda Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 21:06
                  Muzułmanie nie mają poglądów lewicujacych, tak samo jak nie mają prawicowych. Islam to doktryna religijno-polityczna nie zostawiająca miejsca na opcje polityczne w naszym zachodnim rozumieniu. Idea "co cesarskie cesarzowi, co boskie Bogu", jest im obca. Czego by muzułmanin nie mówił i do jakiej partii by nie należał, na końcu jest wola Allaha.
                  • joa66 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 21:09
                    Czarna Afryka to w większości chrześcijanie.
                    • joa66 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 21:11
                      A gwałciciel z Rimini pochodził z kraju, w którym większośc to katolicy
                    • alaveda Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 22:31
                      Czarna Afryka subsaharyjska to ponad 60% islam, 25% chrześcijaństwo, reszta inne religie
                      • joa66 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 12.07.18, 08:06
                        Ha, ha.......Spójrz się na przykład na Kongo (oba) albo Rwandę albo RPA...
                  • zasiedziala Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 21:12
                    Nie znam żadnego muzułmanina. Piszę o zwykłych francuskich lewicujących ateistach, względnie agnostykach, bo to z ich ust najczęściej słyszałam utyskiwania na wszechobecną policję i wojsko. No i w końcu się doczekali dowodu na to, że mają rację i jest powód do zamieszek.
                    • alaveda Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 22:32
                      Francuscy lewicujacy ateiści to niewielka część społeczeństwa.
                      • zasiedziala Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 22:38
                        alaveda napisał(a):

> Francuscy lewicujacy ateiści to niewielka część społeczeństwa.

Chyba polskiego big_grin
                  • joa66 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 21:19
                    Czego by muzułmanin nie mówił i do jakiej partii by nie należał, na końcu jest wola Allaha.

I jeszcze pomieszam w szufladkach. Polscy wyznawcy Allaha nie przestając być muzułmanami nie szkodzą Polsce. Są też przeciwni relokacji.

Nie da się "naprawiać" swiata nie mając o nim pojęcia.
                    • alaveda Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 22:35
                      Dla nich Allah jest najważniejszy.
                      • evee1 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 12.07.18, 08:01
                        He, he, tak samo jak Bog dla 95% Polakow.
                  • 71tosia Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 22:04
                    Islam to religia wyznawana przez ponad miliard trzysta milionów osób, naprawdę wierzysz ze wszyscy maja identyczne poglądy?
                    W Koranie na 6000 wersetów tylko 260 dotyczy zagadnień prawnych, dlatego wazny jest fiqh - czyli wykladnia prawna tworzona na bazie Koranu i Sunny przez rozne 'szkoly' islamskie, ta wykladnia moze byc bardzo rozna dlatego islam jest rownie zroznicowany jak chrzescijanstwo - od wahhabitow po muzułmańskie ruchy feministyczne. Muzułmanie, dyskutują nie mniej intensywnie niz Polacy o polityce.
                    • alaveda Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 22:37
                      Tak, koniec końców, mają dentyczne poglądy, islam jest znacznie bardziej homogeniczny niż chrześcijaństwo.

Uśmiechają się do ciebie, ale tak naprawdę tobą gardza, jesteś giaurem, i w dodatku kobietą.
                      • 71tosia Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 23:46
                        jest homogeniczny dla kogos kto o im nie ma pajecia, tak samo jak homogeniczne jest chrześcijaństwo z perspektywy np przeciętnego buddysty.
    • joa66 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 12:46
      sofia, kiedy ostatni raz byłaś we Francji i gdzie? wink
      • sofia_87 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 12:54
        Ostatni raz 3 lata temu, przed pierwsza ciaza. Wczesniej kilka razy w Paryzu i na Lazurowym Wyrzezu i w Langwedocji, tam jedzilam na wakacje jeszcze jako dziecko z rodzicami.
        Staralismy sie zawsze unikac nieciekawych okolic, choc akurat Tuluza jest juz mocno taka
        • joa66 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 12:57
          I przeżyłaś? Jakim cudem??? Co w ogóle skłonilo Ciebie do powtarzania wizyt we Francji???
          • sofia_87 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 13:12
            Ponad 20 lat cwieczenia sportow walki na cos sie jednak przydaje smile
            Lubie Europe i kulture europejska, to mnie sklonilo do powtarzania wizyt oraz malenska obawa ze Twoi ciemnoskorzy pupile zaczna robic to samo z zabytkami w Europie co zrobili w Afganistanie. Uwielbiam Langwedocje, zawsze fascynowali mnie albigensi. Dzieki mojej mamie zafacynowanej A. Delonem obejrzalam mnostwo francuskich filmow z lat 50. i 60., smutne ze z tamtej Francji zrobili cos takiego jak teraz. Europejska Europa jest jednak znacznie lepsza, no i ladniejsza
            • snakelilith Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 13:16
              No smutne, że nie mamy już Polski jak w filmach z lat 50-tych i 60-tych. wink
              • sofia_87 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 13:23
                Nie, mamy lepsza i ladniejsza, czego o Francji nie da sie powiedziec smile.
                A poza tym, po co Niemka mowi o Polsce, ze ja "mamy", zajmij sie lepiej wlasna ojczyzna
                • snakelilith Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 13:57
                  Jeszcze mi polskiego obywatelstwa nie odebrali, więc nie pouczaj mnie kim mam się zajmować.
                  • sofia_87 [...] 11.07.18, 14:02
                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • joa66 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 13:37
              Nie wykrecaj się big_grin Byłaś podobalo Ci się, wracałaś. I porównujesz Francję z filmów (!!!) z Delonem do Francji ,w której byłaś czy Francji , którą sobie teraz wyobrażasz?? big_grin Porónujesz filmy z Delonem do swoich fantazji?

• sofia_87 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 13:46
                Tak, podobaly mi sie zabytki, pominiki historii. Wracalam bo pamietajac wydarzenia w Afganistanie obawialam sie jak dlugo tam pozostana. Nie podobali mi sie wszechobecni przybysze z Afryki, ale uznalam ze trzeba korzystac gdyz za kilka moze byc jeszcze gorzej.
      • agnes_topesto Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 12:57
        to juz nie pierwszy raz, kiedy zadajesz takie pytania, gdy ktos wspomni o tym, co sie dzieje we Francji.
        nawet jeśli ktoś ci napisał, że był i co widział , ty dalej swoje.
        • joa66 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 13:06
          sofii podobało się we Francji, bo przecież wracała , prawdawink Podejrzewasz ją, że jest zwolenniczką szariatu? wink big_grin
          • sofia_87 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 13:13
            Ach, czyli Ty jestes smile
            • joa66 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 13:41
              Nie chcę Cie martwic, ale wg agnes Ty też jesteś bo jeździsz do Francji wielokrotnie i nie przeszkadzaja Ci muzułmanie wink big_grin
              • sofia_87 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 13:47
                A kto mowi ze nie przeszkadzaja?
                • joa66 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 14:03
                  To się może zdecyduj - jeździć czy nie jeździć - zakładasz watek o tym, żeby unikać z linkiem o zamieszkach, a sama jeździesz mimo zamieszek . No jak to z Tobą jest sofia? wink
                  • sofia_87 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 14:10
                    Nie zalozylam watku aby unikac, zalozylam watek o zamieszkach w odniesieniu do watku o ostrzezeniach MSZ.
                    Ja nie mam sklonnosci do dyktowania innym co maja robic, niech kazdy robi to co chce, sama nie pojade w najblizszym czasie do Francji, mam za male dzieci
                    • joa66 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 14:19
                      No to bardzo głupi wątek, bo pokazuje, że nie rozumiesz tekstu pisanego. Porady MSZ dotyczące podróży nie mają nic wspólnego z tym co dzieje się w Nantes. I jeżeli sugerujesz , jak w tytule, że "może dlatego.." to może weź się za czytanie a nie pisanie. Przynajmnie za czytanie przed pisaniem,
                      • sofia_87 [...] 11.07.18, 14:28
                        • joa66 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 14:37
                          Dlaczego więc podajesz linka do Nantes mimo, że nie ma to nic wspólnego z problemami, które spowodowały ryzyko opisywane na stronach ministerstw? Już wszytsko Ci się miesza? Czy po prostu źle nazwałaś watek, a tytuł pownien brzmiec "dlaczego nie lubię dzikusów"? wink
                          • sofia_87 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 14:41
                            Alez to ma wiele wspolnego z tymi problemami, choc faktem jest ze wydarzenia w Nantes pewnie na ogolna ocene sytuacji w Nantes nie maja wplywu.
                            Pewnie powinien tak brzmiec, ale to takie niepoprawne polityczne smile
              • sumire Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 14:06
                To jak innej koleżance z forum, której muzułmanie przeszkadzają tylko w Europie, ale jak po niej sprzątają na wakacjach w kraju muzułmańskim, to są okej big_grin
                • sofia_87 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 14:13
                  Oczywiscie ze tak samo.
                  W Europie muzulmanie nie sa potrzebni, jak pracuja sprzatajac w swoim kraju, to jest przeciez ok. Czy w Polsce Polacy nie pracuja w branzy turystycznej i nie sprzataja m.in. po gosciach-cudzoziemcach?
                  Dla nich to niech upokarzajace ale dla muzulamnow juz powinno byc? A moze, Twoim zdaniem, kazda praca jest dla nich upokarzajaca?
                  • sumire Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 14:24
                    Nic nie zrozumiałoś, ale nie dziwi mnie to.
                    • sofia_87 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 14:30
                      To raczej Ty nie zrozumialas odpowiedzi.
                      smile
                      • sumire Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 15:04
                        Nie, wiadomo przecież, że rasiolkom nie przeszkadza, gdy muslim je obsługuje. Jedynie wtedy, gdy śmie postawić nogę w kraju oddalonym o 1000 km od Polski wink
                        • snakelilith Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 15:14
                          Białe bwana życzą sobie też powrotu błogich lat 50-tych, w których Francja krwawo tłumiła walkę o niepodległość w koloniach Afryki Północnej, w walce, w której zginęło lub zostało zranionych łącznie 1,5 miliona Algierczyków. Ale to takie fajne czasy przecież były, och, jaka Francja wtedy była piękna, a o niepodległość, to wolno walczyć tylko świętym Polakom i tylko o nich świat musi na wieki pamiętać.
                          • sofia_87 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 15:19
                            Skoro sobie wywalczyli niepodleglosc to niech zajma sie swoimi krajami, a nie najazdem na Europe.
                            • joa66 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 15:25
                              sofia, to gdzie są te dzielnice do których boi się wjechac francuska policja? Nie bądź swinia, podziel się wiedzą, przyda się w podróży.
                              • sofia_87 [...] 11.07.18, 15:30
                                • joa66 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 15:34
                                  Czyli nie wiesz. Ale piszesz co Ci wpadnie do głowy.
                                • sumire Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 15:50
                                  Podpinam się, też chciałabym wiedzieć, zwłaszcza że siedzę we Francji obecnie.
                                  • sofia_87 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 15:52
                                    A to tym bardziej zadna strata smile
                                  • janja11 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 15:57
                                    sumire napisała:

> Podpinam się, też chciałabym wiedzieć, zwłaszcza że siedzę we Francji obecnie.

Świetnie musisz się znajdować we francuskich realiach, skoro cały dzień siedzisz na polskim forum dyskusyjnym...
                                    • sumire Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 16:00
                                      Cały dzień? Really?
                                      Trudno, żebym siedziała na francuskich. Zmieniasz odwiedzane fora na lokalne, będąc na wakacjach? big_grin
                            • 71tosia Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 15:40
                              "Skoro sobie wywalczyli niepodleglosc to niech zajma sie swoimi krajami, a nie najazdem na Europe." Skoro tak niewiele rozumiesz z historii to może wroc do szkoły?
                              • sofia_87 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 15:44
                                To raczej Ty niewiele rozumiesz z historii, skoro nie zauwazylas, ze najazdy zwykle zle sie koncza dla tubylcow, wspolczesna Europa raczej nie bedzie wyjatkiem.
                                W takim ukladzie Tabie zadna szkola juz i tak nie pomoze
                            • snakelilith Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 16:02
                              sofia_87 napisał(a):

> Skoro sobie wywalczyli niepodleglosc to niech zajma sie swoimi krajami, a nie n
                              > ajazdem na Europe.

I tobie proponuję dokładnie to samo. Jeszcze sobie ani Francji, ani Europy nie przywłaszczyłaś, by decydować kto ma tam mieszkać, a kogo należy wysłać do domu. W swoim zaścianku możesz robić za to co chcesz, nawet wystąpić nawet z tej znieawidzonej Unii, nigdzie nie jest bowiem napisane, że podróże po Francji i to jeszcze takie na twoich warunkach, ci się z jakiego tam względu należą.
                              • sofia_87 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 16:07
                                Polski zasianek? Faktycznie zaslugujesz na polski paszport...
                                Ja UE nie nienawidze, wrecz przeciwnie, a podroze po Francji mi sie naleza, jako obywatelce UE, ktora sama placi za swoje warunki, wiec takze mi sie naleza smile
                                A kwestii prawa do mieszkania we Francji, to byloby warto zapytac o to Francuzow, jak widac po wynikach FN, oni tez nie sa zachwyceni arabskimi najezdzcami
                                • snakelilith Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 16:15
                                  Na polski paszport nie trzeba sobie zasłużyć, bo to nie Order Orła Białego, a wystarczy się w Polsce urodzić i mieć polskiego rodzica. A we Francji należą ci się co najwyżej warunki wyznaczone przez Francuzów, także takich o kolorze skóry odmiennej od twojej i takich wyznających islam. Potup sobie nóżką i strzelaj dalej fochy, ale wątpię, czy tym coś zmienisz.
                                  • sofia_87 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 16:20
                                    A szkoda, pewnym hm... "osobom" powinno sie go odbierac. Ty masz POLSKIEGO rodzica? Haha
                                    We Francji naleza mi sie takie warunki jak kazdemu innemu turyscie smile
                                    • snakelilith Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 16:30
                                      No, zdziwko cię kopnęło? Mam nawet dwóch rodziców z polskim obywatelstwem. A ty jako turystka w Francji, to się możesz ustawić w kolejce do Luwru, a nie decydować o tym, kogo Francuzi wpuszczają do swojego kraju.
                                      • sofia_87 [...] 11.07.18, 16:37
                                        • joa66 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 16:40
                                          ale FRANCUZI powinni miec prawo decydowania o tym kogo wpuszczaja do swojego kraju

I mają. Ty o tym nie będziesz decydować.
                                          • sofia_87 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 16:52
                                            Wlasnie nie bardzo maja, myslisz ze chocby mieszkancy Calais chcieli sasiedztwa dzungli? smile
                                            Poprawka, Ty tez nie bedziesz o tym decydowac.
                                            Jak juz tak czesto jezdzisz do Francji, to porozmawiaj z ludzmi, akurat Francuzi sa wyjatkowymi ksenofobami i rasistami smile
                                            • joa66 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 17:00
                                              Ale wiesz, że o tym decyduja obywatele Francji w wyborach? Czy o tym też nie wiesz?
                                              • sofia_87 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 17:06
                                                Wiem, ale zauwazylas ze szefowa FN zajela drugie miejsce w ostatnich wyborach prezydenckich?
                                                Rozsadny kandydat, nie chcacy imigrantow ale tez nie planujacy wyjscia z UE spokojnie by wygral.
                                                Decyzje w tej tak istotnej kwestii w wyborach nie jest rozsadne, chocby w Olsce przeciwnicy przyjmowania imigrnatow to ok. 60-70%, z czego wyborcy pis stanowia moze polowe. Zauwazylas? chyba nie, skoro tak szybko przypisujesz innych brak wiedzy
                                                Takie osoby jak ja i moi bliscy i znajomi, jestesmy naturalnym elektoratem PO czy .N chcemy wolnosci i liberalnej gospodarki, ale nie chcemy migrantow.
                                                Myslisz ze we Francji tak nie jest? Chca byc w UE i nie sa Afryki na swoich ulichach
                                                • joa66 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 17:15
                                                  Czy Le Pen sugerowała w swoim programie odebranie praw obywatelskich obywatelom francuskim o niebiałym kolorze skóry?
                                                  • sofia_87 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 17:21
                                                    Ale jak najbardziej sugerowala deportacje tych ktorzy obywatelstwa nie maja. Oraz nie przyjmowanie kolejnych. Na razie by wystarczylo
                                                  • joa66 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 17:49
                                                    I po piewrsze przegrała wybory, a po drugie wspomniana np Marsylia to nie imigranci z pontonów - to najczęsciej są obywatele francuscy. Którzy Tobie przeszkadzają. Wiesz, mi wiele osób przeszkadza, ale nie snuję wizji o idelanym świecie, w którym są tylko ci, których lubię, bo wiem, że to niemożliwe (nie chciałabym mimo wszytsko wysyłać Ciebie i Twoich dzieci w kosmos).

A opowiesci jakie snujesz są w takim samym stopniu prawdziwe, jak te, że PL dostaje się po twarzy za mówienie w obcym jezyku. Ta sama narracja. (nic dziwnego, że czasami się ze soba zgadza wink )
                        • sofia_87 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 15:17
                          A dlaczego ma mi przeszkadzac, skoro na tym polega jego praca? Jesli oni przyjada do nas, to polska obsluga hotelowa bedzie obslugiwac ich.
          • agnes_topesto Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 13:15
            ty jesteś zwolenniczką szariatu, ale spoko.
            może się kiedyś go doczekasz... big_grin
            • joa66 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 13:38
              Nie przypuszczałam, że aż tak celnie trafiam, że mocno boli wink
              • agnes_topesto [...] 11.07.18, 14:46
                • joa66 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 14:57
                  Jeżeli myślisz, że zaczepkami I obrażaniem uda się Wam zmienić temat rozmowy, po to, żeby odwrócić uwagę od tego, ze brak Wam argumentów, to niestety się mylisz - jestem odporna i tyle w tym temacie. Jeżeli napiszesz coś merytorycznego , może odpowiem smile
            • sumire Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 13:40
              We Francji obowiązuje prawo szariatu? Kiedy je wprowadzono?
    • janja11 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 14:48
      Oczywiście, że takie sytuacje jak opisane w linku, jak również liczne strefy "no go" są powodem, aby unikać takich miejsc.
      Ale na forum oczywiście dowiesz się, że strefy "no go" to zwykła pisowska manipulacja, bo forumka była we Francji, nikt jej nie okradł, nie zgwałcił, nie padła ofiarą zamachu i nikt jej nie powie, że jest tam niebezpiecznie.
      • joa66 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 14:54
        Wszedzie sa strefy no go. Czy z tego powodu mam sie wyprowdzic z Warszawy?
        • sofia_87 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 14:59
          Do ktorej warszawskiej dzielnicy policja boi sie wjechac? Pytam serio, jako rodowita Warszawianka?
          • joa66 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 15:05
            A we Francji (np Paryżu) do której POLICJA boi sie wjechać?
            • joa66 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 15:07
              Bo jeżeli chodzi Ci o po prostu niebezpieczne dzielnice to np okolice Brzeskiej gdzie niedawno został pobity ze skutkiem śmiertelnym wybitny muzyk, Robert Brylewski.
    • 71tosia Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 15:34
      w kosmopolitycznym Paryżu, Londynie czy NY czuje sie znakomicie dużo lepiej niż w zaściankowej, ksenofobicznej Polsce. Będę wdzięczna jeżeli w czasie moich wakacji we Francji ciebie tam Sofia nie będzie.
      • alaveda Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 15:39
        A co to znaczy 'kosmopolityczny" i dlaczego te miasta takie są, a Warszawa nie?
        • 71tosia Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 15:59
          "Poniżej znajduje się zbiorcza lista wszystkich synonimów do słowa kosmopolityczny.
          cudzoziemski, egzotyczny, importowany, nieznajomy, obcy, zagraniczny, zapożyczony, europejski, ogólnoeuropejski, ogólnoświatowy, wielonarodowy, światowy, wielkoświatowy" - mam nadzieje ze przybliżyłam ci ten termin?
          Warszawe trudno określić tymi terminami bardziej pasuje 'zaściankowa' ale to słowo chyba znasz wink
          • sofia_87 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 16:17
            Czyli niekoniecznie wielokulturowy smile
            A jak mozna wnioskowac po skretach w prawo wielu krajow europejskich, to nie kazdemu odpowiada ta wielokulturowosc.
            Moim zdaniem europejska kultura i cywilizacja sa na tyle cenne, bogate i ciekawe, ze nie wymagaja "ubogacania" islamem
      • sofia_87 [...] 11.07.18, 15:51
        • sumire Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 16:03
          Tak, wiemy już o nadmorskich osiedlach zamieszkiwanych przez Niemców i znajomych z domami na Lesbos, tylko nuworysze z uporem maniaka chwalą się kasą. I ci, którzy jej nie mają big_grin Nudna się robisz, lea.
          • sofia_87 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 16:09
            Ja sie kasa nie chwale, nuworyszka tez nie jestem, ja po prostu zaznaczam ze nie kazdemu marzy sie multi kulti smile
            • 71tosia Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 18:36
              "Ja sie kasa nie chwale, nuworyszka tez nie jestem" ... jestem pod wrażeniem.
        • 71tosia Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 16:05
          "Ja tez bede wdzieczna, jak sie wyprowadzisz, a w kwestii wakacji, nie martw sie, w hotelach, w ktorych sie zwykle zatrzymuje, ty i tak nie mialabys czego szukac, za wysokie progi , wiec i tak nie mamy szans na spotkanie" wiesz osoby zatrzymujące sie w paryskim Ritzu zwykle czują potrzeby ogłaszać tego na forum. Tobie najwyraźniej marzy sie towarzystwo ludzi z White Power/Duma i Nowoczesnosc/KKK z nimi pewnością poczujesz braterstwo.
          • sofia_87 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 16:10
            Wiesz, niemal kazde towarzystwo byloby lepsze od Twojego smile
            • 71tosia Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 19:00
              gybym gustowala w towarzystwie ksenofobow, rasistow i narodowcow to pewnie twoja deklaracja wprowadzilaby mnie w rozpacz.
              • alaveda Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 12.07.18, 07:28
                Gustujesz w towarzystwie Arabów i murzynow i ci to imponuje. Jest czego zazdrościć?
                • 71tosia Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 12.07.18, 08:56
                  gustuje w towarzystwie ludzi inteligentnych tak wiem moje towarzystwo ci nie grozi.
    • anahera Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 11.07.18, 22:34
      Przestancie obrzucac sie blotem. Problem we Francji jest realny, moze nie wplywa na turystow bo jadac na wakacje po prostu nie mamy stycznosci z pewnymi aspektami zycia w wizytowanym kraju.

Mam kolezanke od dekad mieszkajaca w Lyonie, zaliczyla juz uderzenie piescia w glowe od pana wiadomej ideologii bo nie ustapila mu miejsca w drzwiach przedszkola (!), opluta na ulicy byla wielokrotnie, w szkole jej dzieci regularnie cwiczenia antyterorystyczne. Mozna i tak zyc, jednak nikt nie wmowi mi ze to normalne. Ona czeka az dzieci skoncza szkole (ponoc bardzo dobra) i ucieka.

Francja jest krajem mojej podrozy poslubnej a wiec mam do nie spory sentyment ale to bylo 20 lat temu. w 2012r gdy tam wrocilam, nie powiem, czulam sie normalnie i bezpiecznie, ale juz rzucila mi sie w oczy spora obecnosc uzbrojonej strazy.

Moj rzad prowadzi strone na ktorej mozna sprawdzic oficjalne zalecenie dotyczace stopnia w jakim turysta powinien sie miec na bacznosci w danym kraju, mozna sobie obejrzec tu: smartraveller.gov.au/Countries/europe/western/Pages/default.aspx
      Daje sie zauwazyc roznice miedzy Francja i Belgia a innymi krajami Europy, prawda? Inna sprawa ze podobny status ma np. Tajlandia, gdzie jezdzimy bez obaw, wiec nie mozna sie dac oglupiec a po prostu miec sie na bacznosci i tyle.
      • joa66 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 12.07.18, 08:09
        Wyobraź sobie, że nie tylko Ty masz "koleżankę we Francji"wink . Nie, nikt nie twierdzi, że nie ma tam problemów. Ale wybiórcze pisanie tylko o problemach stwarza fałszywy obraz Francji. Podobnie jak pisanie tylko o kibolach stwarza fałszywy obraz Polski.
        • anahera Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 12.07.18, 09:10
          Z pewnoscia nie tylko ja 😃
      • zasiedziala Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 12.07.18, 08:44
        anahera napisał(a):

> Francja jest krajem mojej podrozy poslubnej a wiec mam do nie spory sentyment a
        > le to bylo 20 lat temu. w 2012r gdy tam wrocilam, nie powiem, czulam sie norma
        > lnie i bezpiecznie, ale juz rzucila mi sie w oczy spora obecnosc uzbrojonej str
        > azy.

Dokładnie. Ten sam problem zauważają Francuzi. W tej sprawie właśnie to zamieszanie, o którym traktuje wątek.

> Moj rzad prowadzi strone na ktorej mozna sprawdzic oficjalne zalecenie dotyczace stopnia w jakim turysta powinien sie miec na bacznosci w danym kraju, mozna sobie obejrzec tu: smartraveller.gov.au/Countries/europe/western/Pages/default.aspx
        > Daje sie zauwazyc roznice miedzy Francja i Belgia a innymi krajami Europy, praw
        > da? Inna sprawa ze podobny status ma np. Tajlandia, gdzie jezdzimy bez obaw,
        > wiec nie mozna sie dac oglupiec a po prostu miec sie na bacznosci i tyle.

Trochę mało tych krajów zachodniej Europy smile Wybacz - chciałam po prostu porównać stopień zagrożenia dla turysty dla Francji i Włoch, ale nie znalazłam Włoch.
        • anahera Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 12.07.18, 09:10
          Wlochy chyba w poludniowej Europie?
          • zasiedziala Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 12.07.18, 09:19
            O faktycznie, nie zauważyłam tej zakładki. No to Włochy, które mają ostatnio dużo większy problem z napływem emigrantów mają kropkę zieloną, czyli zostały uznane za bezpieczne. Jaki więc jest klucz nadawania tych statusów?
            • joa66 Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 12.07.18, 10:00
              Może napływ imigrantów ma mniejszy wpływ na bezpieczenstwo (bo jakiś ma na pewno) niż problem społeczne wykorzystywane przez ekstremistów? Może Włochy mniej się angażują w konflikty międzyanrodowe niż UK I Francja? Może nikt oficjalnie nie odgraża się Włochom? Powodów może wiele.
            • anahera Re: Moze dlatego odradzaja wycieczki do Francji 12.07.18, 10:49
              Nie wiem do konca. Ale mozna tam dalej rozwinac i pod niektorymi krajami otwiera sie wiecej informacji. Ostatnio wlasnie sprawdzalam Ameryke Poludniowa i sa wymienione rejony krajow na ktore w szczegolnosci trzeba uwazac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka