10.07.18, 16:07
Koszmar jakiś - wszystko schnie w oczach. Winobluszcz już robi się czerwony, mimo, że dopiero początek lipca, liście na drzewach żółkną, zboże nie rośnie, w lesie chrzęści pod stopami, jagody marniutkie, grzybka nie uświadczysz. Szlag mnie trafi. Jak jest u Was? Mieszkam w okolicach Warszawy.
Obserwuj wątek
    • agonyaunt Re: Susza 10.07.18, 16:18
      Mam pod oknami tak suchy trawnik, że serio się boję, że jak jakiś debil rzuci w niego niedogaszonym petem, to się sfajczy. Dzisiaj miało popadać, w pewnym momencie nieźle się zachmurzyło, ale tylko powiało i spadła temperatura, a deszczu ani kropli.
    • kochamjesien79 Re: Susza 10.07.18, 16:43
      Jest bardzo sucho. Na mojej zwykłej trasie spacerowej są sumaki octowe z żółtymi i czerwonymi liśćmi.
      • karme-lowa Re: Susza 10.07.18, 17:58
        A u nas już raczej po suszy. Pada często i obficie.
        • izabella1991 Re: Susza 10.07.18, 18:06
          Ja jestem teraz na Warmii.
          Tez susza i pustynia, az mna cholera trzesie.
          Trawniki jeszcze w miare zielone, ale w taki piekarnik az sie nie chce wychodzic...obrzydliwa pogodasad(
    • muchy_w_nosie Re: Susza 10.07.18, 18:10
      W rolnictwie jest dużo strat. Także znowu wszystko pójdzie z cenami w górę. Jest malo ziarna ale za to w skupie dużo płacą, u nas plony mniejsze o 30-45%. Mi jablka opadają z jabłoni, chociaż podlewane bo mam aż 2 drzewka. Śliwki częściowo opadły po wietrze przed deszczem i to takim lekkim .
    • butch_cassidy Re: Susza 10.07.18, 18:14
      Tak samo. Zielone tylko to co podlewane... Tak to wszędzie żółto, winobluszcz-czerwony... Łódzkie.
    • thea19 Re: Susza 10.07.18, 18:24
      u mnie codziennie chodza zraszacze. bez tego wszystko by zdechlo.
    • ira_08 Re: Susza 10.07.18, 18:47
      Leje prawie codziennie. Kraków.
      • k1234561 Re: Susza 10.07.18, 18:55
        ira_08 napisał(a):

> Leje prawie codziennie. Kraków.

Szczęściarze z Was.U nas (kujawsko-pomorskie) sucho jak diabli.Chociaż upały zelżały,ale za to deszczu jak na lekarstwo.Nieco udało się nam zreanimować trawnik częstym podlewaniem.Bo myślałam,że będę mieszkać na piaskowej równinie.Dzisiaj podobno miało padać.Zachmurzyło się,ochłodziło,kręciło tak się cały dzień i ani kropelki.Wszystko już u nas zmarniało,na polach i w sadach to samo.
        • jolie Re: Susza 10.07.18, 19:50
          Ponoć w Małopolsce i na Podkarpaciu jest najlepsza sytuacja - tu najczęściej padało. Ale jak rozmawiam z paniami sprzedającymi warzywa, to one też narzekają.
    • mala_czajka Re: Susza 10.07.18, 20:07
      Wielkopolska, tu tak samo. Koszmar. Ile wody bym nie lała pod rośliny - po godzinie jest sucho.
    • mamablue Re: Susza 10.07.18, 20:22
      U mnie też susza uncertain Zastanawiam się, dlaczego niektórzy nadal nie wierzą w efekt cieplarniany i idące za nim zmiany klimatu.
    • onnomatopeja Re: Susza 10.07.18, 20:41
      Kiedyś bywalo sucho, owszem, ale tak, zeby miesiacami nie padał normalny deszcz jest od kilku lat. U nas ostatni raz porzadnie padalo 26 maja, pamiętam, bo dzien później organizowalam rodzinne ognisko. I to tez byl jedyny dzien deszczowy po dluzszym okresie posuchy.
      • czarna_kita Re: Susza 10.07.18, 23:20
        Sucho i zakaz podlewania bo nie ma wody w kranach. Okolice Gdańska.
    • vinca Re: Susza 10.07.18, 23:42
      Mamy wlasna studnie wiec podlewamy na potęgę ale wiadomo, że to nie to samo co porządny deszcz...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka