Dodaj do ulubionych

kim jestem?

22.07.18, 21:41
Wybrałam chyba najgorsze forum na zwierzenia ale...
Straciłam pracę pod koniec zeszłego roku, od tamtej pory przytyłam 10kg, piję, nie mam z mężem kontaktu poza warczeniem na siebie w domu. Jestem kiepską matką, pogrążoną w obowiązkach domowych. Nie chce mi się już nawet myśleć o kłopotach ze zdrowiem mojego 9-letniego syna, o jego alergiach, gorsecie na krzywy kręgosłup, wkładkach do butów i rehabilitacji. Zawsze byłam bardzo szczupła i drobna, teraz jestem jakimś monstrum, które w dodatku nie ma motywacji do niczego. Zmuszam się do wzięcia prysznica, do wyprowadzenia psa. Na domiar złego najbliżsi znajomi to osoby naprawdę zadbane, z udanym życiem osobistym i zawodowym. A ja nie mam nawet na paliwo do mojego 20-letniego auta. Syn ma ojca - despotę i tyrana ale wyjścia z tatą do kina i McDonalda skutecznie zadowalają jego potrzeby w stopniu takim, że ja jestem tylko zrzędzącą matką, która tylko odgania od komputera do sprzątania pokoju. Leczę się na depresję od ponad 2 lat ale ręce mi regularnie opadają bo ciągle coś. Opieka nad chorą mamą i problemy finansowe, w których pozostaję całkiem sama, odbierają mi większość energii, którą jakimś cudem jeszcze mam mieszkając z zupełnie obcym mi facetem, którego kiedyś kochałam...
Dziś mam urodziny. Ani mąż ani syn nie złożył mi życzeń. Pojechali rano do znajomych na grilla i ognisko i zostają na noc. Czuję się jak jakieś gó... i chyba nim jestem. Bezrobotny grubas wiecznie płaczący i niezadowolony. Ematki, dowalcie mi. Kto tylko ma ochotę - zapraszam
Obserwuj wątek
    • manala Re: kim jestem? 22.07.18, 21:48
      Współczuję...Szukałabym pracy by się jakoś wydźwignąć z bagna złych myśli i problemów finansowych.
    • chicarica Re: kim jestem? 22.07.18, 21:49
      Wszystkiego dobrego z okazji urodzin.
      Będzie lepiej, ale pójdź do lekarza psychiatry po coś lepszego na depresję.
    • iwi.k1 Re: kim jestem? 22.07.18, 21:56
      No widzisz, masz urodziny - wszystkiego najlepszego i pomyśl, że to dobry dzień na zmianę. Jak najszybciej postaraj się o jakieś leki od psychiatry na poprawę nastroju, będzie Ci łatwiej działać.
    • alpepe Re: kim jestem? 22.07.18, 22:01
      Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin, dziś jest pierwszy dzień najlepszego czasu w twoim życiu, tylko musisz sobie uświadomić. Młodsza już nie będziesz, możesz być szczuplejsza i szczęśliwsza. Nikt ci alkoholu nie wlewa do ust na siłę.
      • mamusia1999 Re: kim jestem? 22.07.18, 22:09
        Dołączam do życzeń. I też sugeruję zmianę leków. Może psychoterapię, albo jakieś doradztwo socjalne. Żeby metodą małych kroków poprawić swoje życie. Idź chociażby ze swoimi facetami do tego kina, wspólne przyjemności ocieplane układy
      • korag100 Re: kim jestem? 22.07.18, 22:12
        Jesteś tym kim myslisz, że jesteś. Więc zacznij myśleć o sobie pozytywnie. Zrób coś dla siebie w urodziny. I przestań uzależnić swoje szczęście od innych. Jeśli sama siebie nie zaczniesz szanować inni też nie będą. Pokochaj Siebie i żyj. Wszystkiego Najlepszego.
    • jola-kotka Re: kim jestem? 22.07.18, 22:52
      Ale wiesz czemu tak jest? Masz depresje , alkoholem zalewasz problemy a alko wbrew pozorom na dluzsza mete dziala depresyjnie. Despota despota ale widocznie daje poczucie normalnosci, domu i okazuje jak widac zainteresowanie dziecku , spedza z nim czas. Jakos ten maz z synem z glodu nie umarli do tej pory bez twojej pracy wiec jakos sie kreci. AA sie klania sory taka jest prawda od tego zacznij zanim stracisz rodzine czyli meza i niestety dziecko.
      • jola-kotka Re: kim jestem? 22.07.18, 22:53
        A masz urodziny wszystkiego najlepszegoa jutro zrob sobie prezent najlepszy jaki mozesz zglos sie do AA
    • chocolatemonster Re: kim jestem? 22.07.18, 22:57
      Wszystkiego najlepszego i życzę żebyś za rok założyła tu wątek 'jest coraz lepiej'. Wydaje mi się,że Twoja depresja jest kiepsko leczona ale ekspertem nie jestem. Może inne leki pomogą? Nie myśl o sobie źle. Masz w życiu gorszy okres- to się zdarza. Spróbuj wyjść z domu, na spacer. Postaraj się też zrobić sobie jakąś drobną przyjemność. Może kąpiel i fajny film? Zacznij od innych leków, poukładania swojej głowy, szukania pracy i ogarnięcia relacji z synem i mężem. Trzymam kciuki!
    • alin9 Re: kim jestem? 22.07.18, 23:07
      Wszystkiego najlepszego.To świetny moment.Z okazji urodzin zmień swoje życie.Poukładaj sobie w głowie co ważne i dlaczego.Co chcesz zmienić(jakiś kompromis z mężem jak nie być samą z problemami=wtedy i syn się przyłączy).Masz chwilę słabości(chyba każdy zna to uczucie).To sygnał,że pora coś zmienić.Zacząć działać.Nikomu nic nie udowadniaj.Zrób wreszcie coś dla siebie.Powodzenia!
    • koralik37 Re: kim jestem? 22.07.18, 23:09
      Wszystkiego najlepszego!! Spróbuj zrobić plan i małymi kroczkami. Zmiana leków/sposobu leczenia, pożegnanie z alko i nadmiarem jedzenia, może jakaś aktywność fizyczna, żeby Ci sie naturalne endorfiny wytworzyły. Poszukaj w sobie - moze masz jakąś zdolność, talent, hobby, umiejętność, która może Cie wyróżnić, na nowo ustawić zawodowo? Może mogłabyś się doksztalcic? Masz mnóstwo opcji żeby pomóc sobie samej, tylko uwierz, że wartosmile popatrz na siebie i swoje życie życzliwiej. Trzymaj się!
    • jeziorowa Re: kim jestem? 22.07.18, 23:18
      Wszystkiego najlepszego, czyli: zdrowia (idź do lekarza i na terapię AA), pieniędzy (czyli poszukaj pracy - na początek nawet kasa w markecie lub sprzątanie) i miłości (czyli zawalcz o syna i jak już staniesz na nogi to porozglądaj się za takim mężem, który nie pozwoli ci opadać na dno). Będzie dobrze, bo najtrudniejsze (czyli spojżenie prawdzie w oczy) już za tobą😀. A na dzisiejszy wieczór dobry film, maseczka, aromatyczna kąpiel i brak alkoholu😀
    • bei Re: kim jestem? 23.07.18, 09:01
      Współczuję, żenię układa się po Twojej myśli, ale jeszcze nie jest źle. Możesz pójść dobrą drogą, szukaj terapi, zmień nastawienie do rodziny. Prawdziwe nieszczęście zobaczysz w hospicjum, w Twoim domu możesz nad wszystkim zapanować. Szybkiego dobrego 😘❣️
    • asia_i_p Re: kim jestem? 23.07.18, 10:01
      "Leczę się na depresję od ponad 2 lat" wyjaśnia w zasadzie wszystko. Jesteś chora, więc masz objawy choroby, nie ma się co dziwić, można ewentualnie temu, że tyle spraw jednak dajesz radę ogarnąć, będąc chora. Jedyne, co można by mieć wątpliwości, to czy jesteś dobrze leczona - poprawiło się coś w ogóle przez te dwa lata? Bo może warto jednak pójść do innego psychiatry, może masz źle dobrane leki? I nie próbuj być zbyt dzielna, zagoń swoich facetów do pomocy. Nie będą mieć o to żalu, wręcz przeciwnie, prośba - realizacja - podziękowanie to coś, co w facetach wyzwala bardzo pozytywne uczucia. Dbaj o siebie, bo na to zasługujesz, wpisz sobie jako podstawowy obowiązek zrobienie czegoś przyjemnego codziennie - brzmi jak pitolenie, ale pomaga, daje kopa energii.

I wszystkiego najlepszego z okazji urodzin. Powrotu miłości, odwrotu depresji, zdrowia dla Ciebie, syna i mamy, poprawy finansów.
      • asia_i_p Re: kim jestem? 23.07.18, 10:11
        Aha - i pogadaj z lekarzem, nie wiem, jak łączenie tabletek antydepresynych z alkoholem działa na ciebie, może bardzo kiepsko. Dziewczyny mają rację z rzuceniem picia, niepotrzebnie wyżera ci to energię i dobre samopoczucie.
    • butch_cassidy Re: kim jestem? 23.07.18, 10:20
      Najserdeczniejsze życzenia z okazji wczorajszych urodzin. Życzę, żeby wszystko się wyprostowało!
      I też uważam, że może warto spróbować leczenia u kogoś innego? Depresja to straszna choroba...
    • bella_roza Re: kim jestem? 23.07.18, 10:32
      przede wszystkim alkohol kasuje działanie leków przeciwdepresyjnych, więc na ile się da przestań lub ogranicz picie + udaj się do lekarza po poradę, być może trzeba zwiększyć dawkę lub zmienić leki.

to jest nr 1, najpierw musisz mieć siłę żeby zacząć rozwiązywać swoje problemy.
    • leyre2 Re: kim jestem? 23.07.18, 10:34
      Na domiar złego najbliżsi znajomi to osoby naprawdę zadbane, z udanym życiem osobistym i zawodowym.

Tiaaa, z pewnoscia. Nie sugeruje ze masz szukac problemow u innych ale przekonanie ze i u znajomych to tak wspaniale jest zludne. Ludzie maja swoje problemy, idealnie nie jest nigdzie, wiekszosci jednak tego nie pokazuje na zewnatrz a raczej robi wszystko co moze zeby to ukryc.
      Jestes sama i to juz wiesz, zacznij moze od zmiany lekarza bo skoro leczysz sie na depresje od dwoch lat i wciaz jest tak samo to leczenie nie jest wlasciwe. Odstaw alkohol i to calkowicie. Zacznij szukac pracy, cos sie trafi, nawet jesli to nie bedzie do konca to co bys chciala to lepsze niz nic i da ci pieniadze. Potem zaczniesz myslec co dalej.
      • mayaalex Re: kim jestem? 23.07.18, 11:58
        o, dokladnie, znajomi w wiekszosci tez maja swoje problemy tylko pewnie ich nie widac tak bardzo.
    • bella_roza Re: kim jestem? 23.07.18, 10:52
      a kim jesteś? jesteś osobą, która się zagubiła, chorą. ale to jest wszystko do naprawienia małymi krokami.
    • pani_tau Re: kim jestem? 23.07.18, 11:46
      Najsamprzod, jak to mówią u mnie na wsi smile, wszystkiego satysfakcjonującego z okazji urodzin.
      Następnie: masz chyba źle ustawione leki, co zdarza się bardzo często, stąd opinie, że antydepresanty nie pomagają a wręcz to samo zło. Czasem trafia się od strzału czasem trzeba się pomęczyć z dopasowywaniem, ale warto to zrobić.
      Co do znajomych to akurat może być różnie, niektórym się dobrze układa i niech im się układa jak najdłużej, bo w życiu, wiadomo, a to rozwód, a to rak a to inny Parkinson. Natomiast inni pracowicie budują fasady, za którymi dzieją się takie rzeczy, że by ci się włos na głowie zjeżył na całej długości niezależnie od tego ile ona wynosi.
      Nie jesteś sama na pustyni, w wieku lat osiemdziesięciu i w terminalnej chorobie, więc wszystko może się zdarzyć.
      I nie piszę tego z pozycji osoby wygodnie umoszczonej w życiu, zapewniam : nic z tych rzeczy a nawet wprost przeciwnie.
    • mayaalex Re: kim jestem? 23.07.18, 12:05
      Zmiana lekow, odstawienie lub zmniejszenie ilosci alkoholu. To jak najszybciej. Potem szukanie pracy (bo i pieniadze bedziesz miala i z domu wyjdziesz a to zazwyczaj dobrze wszystkim robi). Potem cala reszta, na spokojnie i krok po kroku.
      Depresja to choroba, nie obwiniaj sie ze jestes chora. I tak mnostwo rzeczy ogarniasz.
      Aha, a zarowno przy depresji jak i ze wzgledu na wage jakis ruch by Ci pewnie dobrze zrobil. Ale cos tylko dla Ciebie a nie sprzatanie w piwnicy. Nawet szybki spacer - a jak mieszkasz w wiekszym miescie to pewnie i jakies darmowe zajecia gdzies znajdziesz.
      Trzymaj sie!
      • samawsnach Re: kim jestem? 23.07.18, 12:23
        Łączenie leków z alko to niebezpieczna rzecz. Za to połączenie leków z terapią jest bardzo wskazane - chyba najszybciej i najłatwiej o terapię grupową na nfz. Z tego, co przypuszczam twoje picie jest reaktywne, a nie jest alkoholizmem samym w sobie, więc ewentualną terapię odwykową na razie zostawiłabym i skonsultowała z psychiatrą/psychoterapeutą, co najbardziej wskazane dla ciebie na teraz.
        Mocno ci kibicuję, mam nadzieję, że niedługo napiszesz coś bardziej optymistycznego. Wielu dobrych zmian z okazji urodzinsmile
    • feniks_4 Re: kim jestem? 23.07.18, 12:34
      Serdeczne życzenia z okazji Twoich urodzin!!!
      Za dużo problemów trafiło w jeden czas u Ciebie, nie masz w nikim wsparcia, skutek wiadomy, depresja.
      Nie myślałaś o rozwodzie? Taki toksyczny związek tylko odziera człowieka z energii i godności. Gdzieś słyszałam takie zdanie, ze codzienne przebywanie z toksycznym człowiekiem można porównać do codziennego zażywania trucizny.
      Nie dobijaj się swoja nadwaga, nie musisz przecież kandydować do konkursu na Miss Polonia, jak będziesz w lepszej kondycji psychicznej, będziesz miała siły na odchudzanie, teraz zajmij się ważniejszymi sprawami.
      Gdzie mieszkasz? Zorientuj się czy w Twoim mieście są spotkania AA, to by Ci mogło pomoc w walce z nałogiem.
      Może mogłabyś uzyskać gdzieś pomoc w opiece nad chora matka? Gdyby np. przynajmniej raz w tygodniu odwiedzała ją pielęgniarka, już miałabyś jakieś wsparcie w opiece nad nią, oraz świadomość, ze nie jesteś z tym problemem sama.
      Nie dobijaj się myśleniem o sobie, jako o zlej matce, bo nikt nie jest doskonały i nie porównuj się ze znajomymi. Ty robisz, co jest w Twojej mocy, w obecnej - trudnej sytuacji. Nie jesteś SIŁACZKĄ, nie wymagaj od siebie tego! Doceń siebie, za to co obecnie jesteś w stanie zrobić..
      Masz w głowie bardzo surowego Krytyka, który Cie stale krytykuje i wylicza Twoje błędy..
      Postaraj się spojrzeć na siebie przyjaźniej, walcz z tym wewnętrznym krytykiem.
      Trzymam kciuki za Ciebie. Powodzenia, przytulam Cie..
      • verdana Re: kim jestem? 23.07.18, 14:17
        Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin! Kim jesteś? Jesteś osobą chorą, która obwinia siebie o to, ze jest chora. Jesteś osobą chorą, której rodzina nie stanęła na wysokości zadania. Potrzebujesz chyba innego psychiatria i na pewno terapii - nie tylko z powodu depresji, ale zbyt krytycznego spojrzenia na siebie samą.
    • zlababa35 Re: kim jestem? 23.07.18, 14:33
      Z okazji urodzin życzę Ci dobrych leków, pracy, uniezależnienia psychicznego od męża i uśmiechu. Obojętnie, w jakiej kolejności.
    • milamala Re: kim jestem? 23.07.18, 15:03
      Leczysz sie nie dosc skutecznie. Wroc do lekarza i szukajcie nowych lekow, moze terapia do tego. Zacznij terapie AA. Latwo sie mowi, dlatego najpierw musisz poszukac wewnatrznej sily w sobie. Z mezem na terapie rodzinna. Trzeba powolutku malymi kroczkami porzadkowac swoje zycie. Nie mozesz znalezc pracy? Czy narazie czujesz, ze to zbyt duzo dla Ciebie?
    • werdipurke Re: kim jestem? 23.07.18, 16:56
      idz do innego psychiatry po lepiej dzialające leki
      zrob cos dla siebie tylko dla siebie
      moze wyjedz gdzies np do rodziny? zmiana otoczenia pomaga czasem
      na przyszlosc pomysl o znalezieniu pracy
      a aa i10 kg to nie problem, przejdz na post dąbrowskiej-zleci w kilka tygodni a izaoszczedzisz
    • bazia8 Re: kim jestem? 23.07.18, 17:15
      Picie plus antydepresanty to nie jest dobra para. Z tym, że ciężko trafić do lekarza, który nie kwalifikuje depresji jako skutku picia. Nie wiem skąd jesteś, ale w wielu miastach są naprawdę dobre ośrodki leczenia uzależnień (ake są i takie zupełnie beznadziejne). Spróbuj popytać na forach.
    • gryfna-frelka Re: kim jestem? 23.07.18, 17:18
      Wszystkiego najlepszego w dniu urodzin!
      Mam nadzieje ze wczorajszy dzien spedzilas milo, przeznaczylas go na zrobienie czegos dla siebie - niekoniecznie drogiego, moze byc spacer w ladne miejsce do ktorego na codzien nie chodzisz.
      Tak ja dziewczyny ci radza, zmien psychiatre i przez to leczenie. Znajdz dowolna prace, tak zeby miec wlasne zajecie, wlasne pieniadze i zajac czyms czas (a do tego nie miec dziury w cv).
      Trzymam kciuki, bedzie dobrze!
    • sanrio Re: kim jestem? 23.07.18, 17:59
      Biedna ☹️ Nie wiem co więcej napisać, przykro się to czytało. Proponuję (choć to może być ciężkie) również zapomnieć o urodzinach męża i syna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka