Dodaj do ulubionych

Kosmetyki -samolot

01.08.18, 10:53
Mam wielką prośbę, czy możecie mi wytłumaczyć pewna rzecz odnośnie ilości wnoszonych kosmetyków na pokład samolotu w bagażu podręcznym? Wiem ze maksymalną ilością jest 1 l i maksymalny rozmiar jednego kosmetyku to 100 ml ,jednak nie mogę nigdzie znaleźć informacji czy mogę wziasc np. 20 kosmetyków po 50 ml co daje w sumie litr? Czy taka 50 jest liczona pomimo małej objętości jako 100 ml .... ufff mam nadzieje ze w miare czytelnie napisalam 😊
Obserwuj wątek
    • joa66 Re: Kosmetyki -samolot 01.08.18, 11:03
      Teoretycznie możesz, ale wszystkie kosmetyki powinny się zmieścic w torebce o pojemności 1 litra.
      • onaon Re: Kosmetyki -samolot 01.08.18, 11:40
        Zmieszczą się na spkojnie 😊 dziękuję bardzo
        • joa66 Re: Kosmetyki -samolot 01.08.18, 11:45
          Mnie ostatnio zaskoczyl pan, który kazał mi przepakowac kosmetyki z przezroczystej kosmetyczki o pojemnosci byc może powyżej 1 litra , do torebki lotniskowej o pojemnosci 1 litra, mimo, że gołym okiem było widać, że nie mam nawet polowy limitu.
          • butch_cassidy Re: Kosmetyki -samolot 01.08.18, 12:42
            W Ikei są fajne torebki strunowe o pojemności 1 l. Kupiłam do samolotu (i pakowania przy okazji, bo w bagażu rejestrowanym też wolę mieć płyny dodatkowo zabezpieczone folią, tak na wszelki wypadek).
            • onaon Re: Kosmetyki -samolot 01.08.18, 13:10
              Hmm mam torebkę przezroczystą 20x20 , mam nadzieję ze to wystarczy ... W sumie mam 14 kosmetyków wliczając 2 tusze do rzęs o poj. 8ml. To moja pierwsza podróż samolotem dlatego troszkę się denerwuje a bardzo zależy mi na tych kosmetykach co biorę 😊
              • joa66 Re: Kosmetyki -samolot 01.08.18, 13:39
                wydaje mi sié, ze te lotniskowe sa mniejsze..nie wiem czy 14 kosmetykow sie zmiesci.

Pojemnosc pojemnika jest większa niż ilośc/pojemnośc płynu - np mój podkład ma nominalnie 50 ml "cieczy" ale pojemność całego opakowania jest pewnie ze dwa razy większa (pewnie ze 100 ml) . Jeżeli zalezy ci na każdym kosmetyku, lepiej zrób probe generalną
              • qwirkle Re: Kosmetyki -samolot 01.08.18, 13:53
                Wczoraj przywiozłam sobie z lotniska dwie torebki do pakowania kosmetyków i ją zmierzyłam: tworzy kwadrat o długości boku 20 cm licząc od struny
              • iwoniaw Re: Kosmetyki -samolot 01.08.18, 13:54
                W życiu się nie spotkałam z tym, żeby ktoś analizował jakoś wnikliwie, czy nie przekroczyłam limitu. Jeśli kosmetyki są w normalnych opakowaniach, nie przekraczają pojemności 100 ml/jeden i sumują się do 1l lub mniej i są w przezroczystej kosmetyczce, to nikt ci nie będzie robił problemów.
                Będzie dobrze, tylko z rozpędu nożyczek ani pilnika nie spakuj do podręcznego wink
                • qwirkle Re: Kosmetyki -samolot 01.08.18, 13:58
                  A czy obcinak do paznokci może być
                  • iwoniaw Re: Kosmetyki -samolot 01.08.18, 14:02
                    Nie mam pojęcia - ja bym nie brała, mogą kazać wywalić. Lepiej włożyć do rejestrowanego wszystko, co się wydaje niepewne.
                    • qwirkle Re: Kosmetyki -samolot 01.08.18, 14:15
                      Ech, jadę na 2 tygodnie z podręcznym, a paznokcie rosną wink gdyby choć papierowy pilniczek mógł przejść
                      • iwoniaw Re: Kosmetyki -samolot 01.08.18, 14:20
                        Papierowy pilnik przejdzie spokojnie. A obcinaczkę kupisz na miejscu w razie potrzeby, to przecież nie jest kosztowna ani trudna do nabycia rzecz.
                  • peonka Re: Kosmetyki -samolot 01.08.18, 18:58
                    Ja ostatnio miałam, nikt nic nie mówił. Miałam również spray do opalania 200 ml i flegamine 125 ml. Zależy od lotniska i na kogo trafisz, niestety.
                  • valtho Re: Kosmetyki -samolot 01.08.18, 22:13
                    Może
                • joa66 Re: Kosmetyki -samolot 01.08.18, 14:15
                  Ja ostatnio byłam świadkiem jak młoda kobieta przepakowywała z kosmetyczki do ..2 torebek lotniskowych (użyczył partner). Najśmieszniejsza była mina partnera , bo on chyba nie wiedział, ze jego piękna dziewczyna uzywa tylu rzeczy, aby osiagnąc naturalny wygląd big_grin (p.s. część I tak musiała zostawić, bo nawet2 torebki tego nie pomieściły)

Byłam też swiadkiem jak warstwa dżemu w ciescie biszkoptowym została uznana za płyn! smile
                • bbkk Re: Kosmetyki -samolot 01.08.18, 14:28
                  Pilniczek i obcinacz mozna przewozic. Kosmetyki musza sie zmiescic w torebce 20x20 i czesto to kontroluja (szczegolnie za granica).
                • ongoing Re: Kosmetyki -samolot 01.08.18, 22:00
                  a ja się spotkałam i było mało przyjemnie (plus wkurw stojących za mną, bo byłam kolejną z rzędu osobą, która musiała się tłumaczyć z "nadmiaru" kosmetyków, więc kolejka robiła się coraz dłuższa), więc lepiej być ostrożną i nie ryzykować, ze coś trzeba będzie wyrzucić, bo w takich sytuacjach nie ma zmiłuj. Jedyny plus, że tej nieszczęsnej torebeczki 20x20 nie trzeba zamykać i pozwolą wziać to, co się w niej - otwartej - upchnie
              • mayaalex Re: Kosmetyki -samolot 01.08.18, 20:37
                Tusze do rzes zawsze mam w kosmetyczce w torebce, nigdy nie pakuje ich do plynow i nigdy nikt mi na to nie zwrocil uwagi (a latam sporo).
    • 1papryczka.chili Re: Kosmetyki -samolot 01.08.18, 18:38
      W rossmanie kupowałam przezroczystą strunową kosmetyczke w takich właśnie wymiarach 20x20. Kup taką wlaśnie i będzie ok.
      • szeptucha.z.malucha Re: Kosmetyki -samolot 01.08.18, 18:49
        W Rossmanie są też torebki strunowe 1l. Ja ich używam, jeszcze nigdy się nie przyczepili.
        • joa66 Re: Kosmetyki -samolot 01.08.18, 18:52
          właśnie z rossmanowskiej kazali mie przepakować.
          • joa66 Re: Kosmetyki -samolot 01.08.18, 18:55
            aż zmierzyłam z ciekawości - rossmanowska ma 20x 20 cm i dno szerokosci 7 cm

lotniskowa ma 19 x 20 i jest płaska

ergo lotniskowa ma mniejszę pojemność przy zbllizonych dóch wymiarach. Schody zaczynają się przy 3 wymiarze.
            • szeptucha.z.malucha Re: Kosmetyki -samolot 01.08.18, 20:26
              Ok. To miałam szczęście. A lotniskowe można gdzieś nabyć wcześniej?
              • joa66 Re: Kosmetyki -samolot 01.08.18, 20:34
                Nie mam pojęcia. ja widziałam tylko na lotnisku.
              • qwirkle Re: Kosmetyki -samolot 01.08.18, 21:33
                Lotniskowe są do wzięcia - na Okęciu wzięłam że stołu do przepakowywania (z koszami na rzeczy nadmiarowe) w okolicach strefy A hali odlotów (tej najbliższej od stacji kolejowej)
    • notting_hill Re: Kosmetyki -samolot 01.08.18, 19:12
      Miałam ostatnio nawet małe nożyczki, takie z ostrzem 3 cm. Oraz druty na żyłce, metalowe. Zero problemów.
      • szeptucha.z.malucha Re: Kosmetyki -samolot 01.08.18, 20:30
        W przepisach zazwyczaj jest, że ostrze nożyczek nie może przejraczać 6 cm od nasady.
      • joa66 Re: Kosmetyki -samolot 01.08.18, 20:35
        imho - można probować nawet nosorożca. Ale raczej nie ryzykowac odebrania rzeczy, które "kochamy".
    • zasiedziala Re: Kosmetyki -samolot 01.08.18, 20:44
      Ja wożę płyny w przezroczystym opakowaniu po pościeli czy innym X-paku majtek i jeszcze nikt się nie czepił wink Przy czym do tej "kosmetyczki" wkładam tylko płyny, czyli szampon, żel aloesowy i perfumy, a takie pierdółki jak puder czy pomadka, to mi się zawsze luzem gdzieś pałętają.
    • eliszka25 Re: Kosmetyki -samolot 01.08.18, 23:06
      lecialam ostatnio z okecia. wprawdzie kosmetyki mialam zapakowane w woreczek strunowy z ikei o poj. 1 l, ale nikt zbyt wnikliwie sie temu nie przygladal. w plecaku, ktory mialam jako bagaz podreczny, zostal 50-ml sloiczek kremu, o ktorym zapomnialam i nikt sie nie czepil, choc jak pozniej zauwazylam, tez powinnam byla go wlozyc do tego woreczka. wnikliwosc sprawdzania zalezy chyba od tego, kto sprawdza. choc moze po prostu wygladam malo podejrzanie, bo przede mna w kolejce stalo 3 facetow wygladajacych na hindusow czy cos w tym stylu i trzepali ich ostro.
    • sumire Re: Kosmetyki -samolot 01.08.18, 23:35
      Możesz wziąć maksymalnie jeden litr w opakowaniach po maksymalnie 100 mililitrów. Teoretycznie możesz napchać i 100 opakowań po 10 mililitrów, o ile torebka się zamknie. Ja mam taką, polecam wielce. Niezniszczalna, nie trzeba się bujać z woreczkami.
      www.bag-to-life.com/accessoires/unterwegs/209/carry-on-cosmetics-liquidbeutel

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka