Dodaj do ulubionych

Sklep honoru

• ira_08 Re: Sklep honoru 05.08.18, 09:16
      Sliczne ☺ W Polsce widzialam, ale nie takie ładne i nie z przetworami, a owocami i warzywami. I często sprzedaje się tak u nas stare książki.
    • peonka Re: Sklep honoru 05.08.18, 09:54
      Na Wegrzech widywalam takie z czeresniami.
    • asia_i_p Re: Sklep honoru 05.08.18, 09:57
      W Polsce jest takiego typu sklepik w którychś niższych górach, czytałam o nim i nie zapamiętałam, gdzie.
      Nagminna jest też sprzedaż prasy katolickiej w kościołach w tej formie - gazetki leżą i wystawiony jest koszyczek.
      Wystawionych warzyw/ kwiatów przy drodze w mojej okolicy (Dolny Śląsk) widziałam dużo, ale zawsze zakładałam, że tam ktoś pracuje sobie w ogródku i podejdzie, jeśli się zatrzymam, muszę kiedyś sprawdzić.
    • peonka Re: Sklep honoru 05.08.18, 09:58
      Na Wegrzech widzialam, z czeresniami przy drodze.
    • zazou1980 Re: Sklep honoru 05.08.18, 10:11
      Na wsiach na lubelszczyznie jest cos takiego, tylko dziala troche inaczej.
      Wystawiaja przed dom jakies ‘plody‘, ale bez ceny i trzeba zapukac/zajsc, znalezc gospodarza, spytac o cene i ew. zaplcic.
      W zeszlym roku tak chcielismy kupic gdzyby, ale ceny byly wyzsze niz w miescie na targu, takze odpuscilismy...
    • lady-z-gaga Re: Sklep honoru 05.08.18, 12:05
      U nas nie do pomyśleniawink przecież trzy czwarte ematek nie nosi przy sobie gotowki, jak wynika ze stosownych wątkow, a terminala na takich straganach nikt nie wystawia wink
      • karme-lowa Re: Sklep honoru 05.08.18, 13:10
        W okolicach mojej miejscowości. Wystawiane są warzywa i owoce (pomodory, ogórki, patisony, cukinie, ziemniaki, jabłka, gruszki, śliwki itp).
        Część ma wagę i puszkę na kasę. Część kartkę, żeby zadzwonić po właściciela.
      • princesswhitewolf Re: Sklep honoru 05.08.18, 14:06
        A o co chodzilo w tych watkach z nie noszeniem gotowki... tak pokrotce?
        Boja sie ze mtos im pare groszy skradnie czy, porfel za ciezki czy to takie nowoczesne tylko uzywac karty?
        • nenia1 Re: Sklep honoru 06.08.18, 10:12
          princesswhitewolf napisała:

> A o co chodzilo w tych watkach z nie noszeniem gotowki... tak pokrotce?

Tak, pokrótce to chodzi o to, że w Polsce bardzo dobrze się przyjęły płatności mobilne i bankowość elektroniczna, np. korzystamy z kart zbliżeniowych najczęściej i najchętniej w Europie, zdaje się, że nawet w światowej czołówce jesteśmy.
      • al_sahra Re: Sklep honoru 05.08.18, 15:11
        lady-z-gaga napisała:

> U nas nie do pomyśleniawink przecież trzy czwarte ematek nie nosi przy sobie goto
        > wki, jak wynika ze stosownych wątkow, a terminala na takich straganach nikt nie
        > wystawia wink

A to jest problem - ja np notorycznie zapominam zaopatrzyć się w gotówkę na takie wakacyjne wyjazdy. Na szczęście mój mąż zawsze ma trochę pieniędzy w portfelu. Pal sześć pomidory, ale wczoraj mogliśmy utknąć na wyspie - powrotny prom tylko za gotówkę.
      • kropkacom Re: Sklep honoru 06.08.18, 09:46
        Ja jakimś cudem drobne miałam, bo pewnie do mnie tez pijesz. Za zakupy codzienne płacę kartą.
    • memphis90 Re: Sklep honoru 05.08.18, 16:40
      No ale w Polsce to chyba bezprawne jest...? A gdzie podatek za sprzedane kwiatki, a gdzie Sanepid kontrolujący czy właściwie robisz chutneye?
      • nenia1 Re: Sklep honoru 06.08.18, 10:16
        memphis90 napisała:

> No ale w Polsce to chyba bezprawne jest...?

W Polsce dochody uzyskane przez rolnika ze sprzedaży produktów rolnych są zwolnione z opodatkowania podatkiem dochodowym (chodzi o produkty w stanie nieprzetworzonym i produkty tzw. działów specjalnych produkcji rolnej - czyli uprawy szklarniowe, uprawy grzybów itp.)
    • mamusia1999 Re: Sklep honoru 05.08.18, 17:00
      U mnie czyli w D/Szwarcwald. Ze spożywczych tylko dynie tak sprzedają, podejrzewam że ze względów higienicznych (nie rzeczywistych, tylko w sensie regulacji prawnej). Przy pozostałych obsługa stoi. Ale kwiaty od żonkili do chryzantem, pole obsiane, nożyki leżą . Errata: słoneczniki do skubania też.Kasa jednak zabezpieczona, bo to przeważnie duża skarbonka przyspawana jakos do konstrukcji straganu. Widocznie ma to rece i nogi, bo znam te stragany w okolicy juz od 14 lat, odkąd się tu sprowadziłam
    • kropkacom Re: Sklep honoru 06.08.18, 09:44
      Korzystam z takiego "sklepu" na szlaku turystycznym.
    • nenia1 Re: Sklep honoru 06.08.18, 10:01
      Na pewno w równie ładnych domkach jest coś takie na wsiach w Szwajcarii, nawet automat z serami w szczerym polu widziałam (ale był zamknięty, pieniądze wrzucasz do środka) z Norwegii czy Danii nie pamiętam, może są, ale chyba niezbyt często w Polsce domków nie widuję, ale stoją czasem stoliki, zwykłe, drewniane, przynajmniej w okolicach "mojej" wsi czyli sieradzkie, z owocami głównie, śliwki, brzoskwinie albo z "darami lasów", sądzę, że ludziom się nie opłaca przy tym stać zwyczajnie cały dzień, zwłaszcza jak gorąco, a większość pewnie jednak nie ukradnie.
    • ewa_mama_jasia Re: Sklep honoru 06.08.18, 12:19
      Takich ładnych w Polsce nie widziałam. Ale widziałam inne przejawy handlu z zaufaniem społecznym, przy drodze jakieś owoce, grzyby bez człowieka (za to z puszką, pojemnikiem itp), pod Grójcem przy sadach jabłkowych że można sobie narwać jabłek i wrzucić należność oraz w kościołach (prasa katolicka) i przy kościele w Niepokalanowie dobrowolna ofiara za parking.
      • indeed4 Re: Sklep honoru 06.08.18, 12:32
        No i jest jeszcze bookcrossing, kiedyś próbowałem się dowiedzieć ile z tych książek trafia w ręce złodziei i meneli, podobno niewiele.

bookcrossing.pl
    • bei Re: Sklep honoru 06.08.18, 13:25
      widzialam sprzedaż miodu w taki sam sposób zorganizowaną.
      • bei Re: Sklep honoru 06.08.18, 13:25
        Oj, uciekł mi post- w Polsce widziałam i to już od kilku lat (wieś w zachodniopomorskim)
    • pierwszykot Re: Sklep honoru 06.08.18, 22:32
      U mojej córki w przedszkolu przed świętami jest taki mini kiermasz. Wystawione są różne ozdoby z cenami i otwarta puszka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka