ladyinred84 13.08.18, 06:16 Kto już był i może się podzielić opiniami? Warto , nie warto? A może coś innego? Chodzi mi o jakiś egzotyczny kraj ale bezpieczny dla turystów. W jakim miesiącu najlepiej tam jechać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nena20 Re: Meksyk 13.08.18, 07:00 Oj polecam. Meksyk jest piękny. Byłam na Jukatanie w lutym. Jeździłam autobusem. Zwiedzanie ruin, słońce, plaża i czysta woda, pyszne jedzenie. Musisz nastawić się że to nie Europa więc nie masz ekstra super czysto. No chyba że pojedziesz z biurem to będziesz mieszkała w strefie hotelowej ale tam to nie prawdziwy Meksyk. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Meksyk 13.08.18, 07:18 Wtedy kiedy nie ma pory deszczowej ja bylam w grudniu. Jak pojedziesz z biura to bedziesz miala wszystko pewne i bezpieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: Meksyk 13.08.18, 07:43 My dość regularnie jeździmy do Meksyku, ale nie mogę powiedzieć, że to bezpieczny kraj - zwłaszcza ostatnio się pogorszyło. Amerykańskie władze od dawna publikują ostrzeżenia, których stanów należy unikać ze względu na zamieszki polityczne czy wojny gangów, ale ostatnio to się rozciąga nawet na turystyczne okolice. Parę miesięcy temu w stolicy została zastrzelona kobieta z grupy amerykańskich turystów wychodzących z restauracji. Z drugiej strony takie wypadki są niezwykle rzadkie, Mexico City ma ciągle niższe statystyki zbrodni niż np. Waszyngton albo Miami i turystów z całego świata ciągle tam przybywa. Jeśli jedziecie tam pierwszy raz, to nastawiłabym się na względnie bezpieczną turystyczną trasę i unikałabym samodzielnych wędrówek. Na Jukatanie można spędzić kilka dni na plaży w Cancun albo Playa del Carmen, kilka kolejnych na snorkeling w Akumal, a potem wykupić wycieczki do ruin w Chichen Itza i Tulum i ew. do Meridy. Jeśli się odważycie wynająć samochód, to warto też zawadzić o Belize. Druga okolica warta odwiedzenia to oczywiście Mexico City i Teotihuacan. Na południu Oaxaca i ruiny Monte Alban. Wszędzie trzeba zachować ostrożność, w dzień korzystać z publicznej komunikacji, po zmroku z taksówek (ale poprosić portiera w hotelu albo w restauracji, a nie łapać samemu na ulicy). Jeśli chodzi o sezon, to w lecie i na jesieni dużo pada, w niektórych okolicach może być bardzo gorąco i zdarzają się huragany. Najlepiej podróżować po Meksyku od grudnia do kwietnia. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky80 Re: Meksyk 13.08.18, 08:40 hej. My byliśmy w kwietniu tego roku. W Playa del Carmen, zwiedzaliśmy właśnie Chichen Itza i Tulum. Z niemieckim Tui byliśmy. Polecam. Jest pięknie, żarcie niesamowite, ludzie niezwykle przyjaźni. Fakt - samotnie, bez wycieczek zorganizowanych się nie ruszaliśmy. Więc co do bezpieczeństwa się nie wypowiem bo wszędzie byliśmy z grupą, nie liczę wieczornego wałęsania się po playa del carmen (i to w samym centrum oczywiście). Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Meksyk 13.08.18, 21:33 lucky80 napisała: > hej. My byliśmy w kwietniu tego roku. W Playa del Carmen, zwiedzaliśmy właśnie > Chichen Itza i Tulum. Z niemieckim Tui byliśmy. Polecam. O to tak jak ja, tyle że parę lat temu prócz tego co ty byliśmy jeszcze na rafie, fajne też były cenotes i ten park rozrywki koło Tulum. Nam rezydentka odradziła wypożyczenie pojazdu mówiąc, że trudno mówić o prawdopodobieństwie kradzieży bo jest niemal pewne, że poza strefą hotelową go rąbną. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Meksyk 13.08.18, 08:44 ladyinred84 napisał(a): > ? Chodzi mi o jakiś egzotyczny kraj ale bezpieczny dla turystów. W jakim sensie bezpieczny? W sensie bezpiecznego kurortu czy zwiedzania na własną rękę? Odpowiedz Link Zgłoś
fantomowy_bol_mozgu Re: Meksyk 13.08.18, 09:02 Byłam w marcu tego roku, pogoda fantastyczna (polecam Meksyk zimą, wtedy jest pora sucha). Zjechałam pół kraju, od Mexico City po Jukatan, autobusami (również nocnym), lokalnymi busikami, colectivos a także wypożyczonym na Jukatanie samochodem. Zero problemów z czymkolwiek Jedna z najlepszych moich podróży, fantastycznie różnorodny kraj, świetne jedzenie, przemili ludzie. Nie wiem, czy jechałabyś na plażę, czy na zwiedzanie...ale trzeba mieć świadomość, że Jukatan to produkt turystyczny, który mało ma wspólnego z resztą Meksyku. Ale na plażowanie z lekkim zwiedzaniem nadaje się świetnie. No i są tam cenoty, a kąpiel w cenocie to jedno z najfajniejszych moich podróżniczych doświadczeń ever Odpowiedz Link Zgłoś
fantomowy_bol_mozgu Re: Meksyk 13.08.18, 09:21 A, jeszcze w temacie bezpieczeństwa - na lotniskach i wielu dworcach są tak zwane bezpieczne taksówki. Podajesz adres pani w budce, płacisz, podjeżdża taksówkarz z identyfikatorem i wiezie Cię za ta odgórnie ustaloną kwotę. Korzystałam z tego na lotnisku w Mexico City (tam w ogóle skanują dokumenty taksówkarza przed podróżą), bo przylot miałam o północy i byłam sama. Polecam Potem pare razy korzystaliśmy ze znajomymi w innych miastach, żeby nie płacić frycowego w nowym miejscu. A, i w niektórych miastach działa też Uber Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: Meksyk 14.08.18, 02:41 fantomowy_bol_mozgu napisała: > Zero problemów z czymkolwiek Ale o bezpieczeństwie dowolnego kraju nie świadczą problemy (albo ich brak) pojedynczych podróżnych, tylko statystyki, a te niestety pokazują, że nie jest bezpiecznie i to się pogarsza. Chyba najbardziej niebezpieczne zrobiły się tereny wzdłuż granicy z USA, ze względu na przemyt (ludzi i narkotyków). > trzeba mieć świadomo > ść, że Jukatan to produkt turystyczny, który mało ma wspólnego z resztą Meksyku To prawda, każda okolica Meksyku jest inna, a już Jukatan szczególnie odstaje od reszty etnicznie i kulturowo. Do tego Cancun to takie przedłużenie Miami dla amerykańskiej młodzieży na spring break (zachwyconej, że można pić piwo na plaży). Ale Jukatan to przecież nie tylko Riviera Maya i kilka archeologicznych atrakcji. Tam mieszka 4 miliony ludzi, w większości biednych jak myszy kościelne (chociaż oprócz turystyki mają też ropę), bo zyski są rozłożone bardzo nierówno. W głębi półwyspu znajdziesz wioski, które z turystyką nie mają nic wspólnego, gdzie nie tylko nikt nie zna angielskiego, ale nie mówi się po hiszpańsku, tylko w miejscowym języku. Odpowiedz Link Zgłoś
fantomowy_bol_mozgu Re: Meksyk 14.08.18, 07:17 Mam świadomość statystyk, choć tak jak pisałaś, najbardziej niebezpieczne są tereny przygraniczne z USA. W okolicy stolicy widoczne są wzmożone kontrole (typu skanowanie bagaży na dworcu autobusowym, czy nagrywanie pasażerów w autobusie), więc widać, że jakiś problem jest. Tym niemniej mam wrażenie, że przeciętny turysta, przemieszczając się przeciętnym turystycznym szlakiem (no bo przecież te trasy zwiedzania są w gruncie rzeczy bardzo standardowe, takie gringo trail) ma szansę natknąć się co najwyżej na kieszonkowców (dokładnie tak samo jak w rzekomo bezpiecznej Barcelonie czy innym Berlinie). Odnośnie Jukatanu, to masz rację, że niepotrzebnie generalizuję. Ale faktem jest, że zasięg masowej turystyki z Riviera Maya sięga aż po Meridę, ruiny są przysłonięte przez kramy z pamiątkami a ze sporej części cenot zrobiono parki rozrywki. We wszystkich parkach archeologicznych jakie odwiedziłam sprzedaż pamiątek była wyprowadzona poza teren parku, tylko Chitzen Itza wygląda jak targowisko z piramidą pośrodku. Oczywiście, że jak człowiek zacznie jeździć i szukać, to znajdzie spokojniejsze i bardziej autentyczne miejsca (czy to na wybrzeżu od strony zatoki Meksykańskiej, czy to pod granicą z Gwatemalą). Ale kontrast z resztą kraju był bardzo duży (a mój dysonans mógł wynikać z przebiegu trasy, bo zaczynałam w stolicy a skończyłam w Cancun - pewnie jak bym zaczęła od Cancun, to żadnego dysonansu by nie było ). Odpowiedz Link Zgłoś
leni6 Re: Meksyk 13.08.18, 09:06 Meksyk nie jest bezpiecznym krajem, jeśli to jest istotny czynnik to polecam Tajlandie albo coś w tej okolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
aquella Re: Meksyk 13.08.18, 09:28 Miesiąc raczej obojętny polecam wyspę Cozumel bo piękniejszych odcieni turkusowej wody nie widziałam, plaża z fajnym grubym piaskiem i opalasz się nawet w cieniu. Co do zwiedzania nie wypowiem się byłam służbowo nie miałam za dużo czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
lilicziczi Re: Meksyk 13.08.18, 22:26 "Chodzi mi o jakiś egzotyczny kraj ale bezpieczny dla turystów" może: Japonia, Korea Południowa, Oman, Islandia, Nowa Zelandia, Mauritius. Odpowiedz Link Zgłoś
lemasakr Re: Meksyk 13.08.18, 22:41 Kostaryka jest bezpieczna i piekna, Wietnam tak samo Odpowiedz Link Zgłoś
minerallna Re: Meksyk 14.08.18, 04:35 O to własnie kolejne nasze plany. Nawet gorzej, zamieniliśmy Wietnam na Meksyk, ale co się odwlecze to nie uciecze. No i Filipiny! Odpowiedz Link Zgłoś
minerallna Re: Meksyk 14.08.18, 03:57 Jukatan to bezpieczny rejon. Kupujesz bilety na samolot, potem szukasz fajnych miejscówek, rezerwujesz samochód i w drogę! Nie wiem jak jeździ się z BP, w życiu nawet bym na taki pomysł nie wpadła- lubimy się przemieszczać, zwiedzać, hotelowce ciągnące się przez kilometry np: w Cancun nas nie interesują. Ale lubię mieć basen, ale nie na 500 osób 7 miejcówek , było warto. Ale wcale nie tanio Czysto będzie- nawet bardzo- ale sami szukaliśmy kolejnych noclegów. Nie rozumiem wpisów że tam się źle jeździ- akurat jeździ się super, drogi praktycznie puste. Ale Fanton dodała wiecej, no nie moje klimaty. I wiem że Jukatan to taki prawie Meksyk, ale polecam. Odpowiedz Link Zgłoś