marianna1960 08.09.18, 21:10 Polecam serial Ostre przedmioty leci na HBO lepszy niż Wielkie kłamstewka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pani_tau Re: Serial Ostre przedmioty 08.09.18, 21:36 Czytałam książkę. Pokaleczyła mnie do kości. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Serial Ostre przedmioty 08.09.18, 22:28 O Jesoo. Tak to jest jak się czyta jednym ciągiem, bez znaków przestankowych. Odpowiedz Link Zgłoś
pani_tau Re: Serial Ostre przedmioty 09.09.18, 08:44 rosapulchra-0 napisała: > Tytuł? > Proszę. > Zaliczyłam pierwszy odcinek i stwierdzam, że książka go przebija. Albo jest nieprzekładalna na język filmu albo ekipa nie udźwignęła tematu. Czytałam ją z rok temu i jeszcze sztywnieje na wspomnienie zdania "Słowo Pogarda zapłonęło na moim lewym udzie". Jakbym podczas gęstej mgły szła przez las namorzynowy. Z każdej jej strony bije straszna, po prostu obezwładniajaco przerażająca prawda (czego nie mogę powiedzieć o "Wielkich klamstewkach", które zwłaszcza pod koniec sezonu, co stwierdzam z wielkim żalem, popadają w niemiłosierna hollywoodzką tandetę). Autorka w posłowiu zapewnia, że wszystko jest wytworem jej wyobraźni - nie wiem jak potrafi funkcjonować dotknięta wrażliwością w tak wysokim stopniu. Odpowiedz Link Zgłoś
greenbutterfly Re: Serial Ostre przedmioty 08.09.18, 21:55 Obejrzalam go dosc dawno. Wybieram Wielkie klamstewka. Odpowiedz Link Zgłoś
tryggia Re: Serial Ostre przedmioty 08.09.18, 22:03 Już obejrzałam! Wielkie kłamstewka były nieco lepsze, choć i tu panie bohaterki dały radę. Odpowiedz Link Zgłoś
iwi.k1 Re: Serial Ostre przedmioty 08.09.18, 22:23 UWAGA!! SPOILER!!!! Czy zakończenie sugeruje, że sprawczynią była siostra bohaterki? bo przyznaję, że zgłupiałam. Odpowiedz Link Zgłoś
tsaria Re: Serial Ostre przedmioty 08.09.18, 22:26 Tak, ona z koleżankami pomordowała dziewczynki, matka truła ją i zabiła jedną z córek. Odpowiedz Link Zgłoś
ras.szamra Re: Serial Ostre przedmioty 08.09.18, 23:23 A skąd pomysł, że z koleżankami? Raczej jasno było pokazane, że sama działała (to już pokazali po napisach końcowych ostatniego odcinka) Odpowiedz Link Zgłoś
tsaria Re: Serial Ostre przedmioty 09.09.18, 09:04 Zauważ, że w tle tej sceny są inne dziewczyny (te z którymi jeździła na rolkach), one jej pomagały. Odpowiedz Link Zgłoś
pani-noc Re: Serial Ostre przedmioty 08.09.18, 22:31 Tak. Zabijała dziewczyny i ozdabiała ich zębami domek dla lalek. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Serial Ostre przedmioty 08.09.18, 23:29 Mogłabyś cie przestać zdradzac treść filmu? Odpowiedz Link Zgłoś
pani-noc Re: Serial Ostre przedmioty 09.09.18, 09:11 Przecież wpisuję się pod postem oznaczonym jako spoiler. Zamykasz takiego posta i nie masz dostępu do całego drzewa odpowiedzi. Nie moja wina, że nie umiesz korzystać z opcji forum, na którym pisujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
ras.szamra Re: Serial Ostre przedmioty 09.09.18, 09:14 Po pierwsze weszłaś na watek poswiecony serialowi, ktory juz się skończył. Naprawdę myślałaś, że nie będzie tu odniesień do treści? A kolejna sprawa to Iwi.k1 ostrzegała. Umknął ci wielki napis Uwaga Spoiler? Czytasz potem dalej i oburzasz się, że jednak są spoilery w postach???? Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Serial Ostre przedmioty 08.09.18, 23:30 Zarąbisty. Tez mi się podobał bardziej niż Kłamstewka. Odpowiedz Link Zgłoś
zarin Re: Serial Ostre przedmioty 09.09.18, 06:15 Na razie czytałam książkę, była świetna. Odpowiedz Link Zgłoś