kota_marcowa 11.09.18, 13:24 istnienie bezglutenowej pasty do zębów Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sfornarina Re: Właśnie odkryłam 11.09.18, 13:30 Ja pamiętam z dzieciństwa reklamę cukierków Nimm2: z witaminą C i ZERO TŁUSZCZU! Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: Właśnie odkryłam 11.09.18, 13:33 Jak ktoś ma celiakię, to glutenowa może mu zaszkodzić raczej. Nie znam się na składach past, moźe i rzeczywiście nie ma opcji, żeby gluten tam się znalazł... ale źywność ma takie składy, że ręce opadają. Moja siostra ma mega alergicznego niemowlaka na piersi, lekarze kazali jej odstawić mleko i soję nawet w śladowych ilościach, od kilku dni przekopuję całe sklepy aby znaleźć dla niej coś do jedzenia, i gdyby nie sklepy dla oszołomów, to źyłaby na pieczonym indyku i ziemniakach. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Właśnie odkryłam 11.09.18, 13:37 Jakby indyk był zdrowy. Nie wiem, jak w Polsce, ale w Niemczech były wypowiedzi naukowców, że indyków, które są w sklepach, właściwie nie powinno się sprzedawać, tak są nafaszerowane różnymi dodatkami w odróżnieniu od poczciwych kurczaków, a ludziom się wydaje, że są zdrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
same-old_mona Re: Właśnie odkryłam 11.09.18, 15:57 W holandii tak samo z tymi indykami. Ale I kurczaki w sklepach nie lepsze... wielkie jak indory. . Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Właśnie odkryłam 11.09.18, 17:34 > od kilku dni przekopuję całe sklepy aby znaleźć dla niej coś do jedzenia, i gdyby nie sklepy dla oszołomów, to źyłaby na pieczonym indyku i ziemniakach. Biorąc pod uwagę, że mamy wrzesień i zieleniaki pełne warzyw i owoc, twoje "coś do jedzenia" musi znaczyć cos innego niz się wydaje na pierwszy rzut oka. PS. Wieprzowina tez jest OK Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Właśnie odkryłam 11.09.18, 13:37 > istnienie bezglutenowej pasty do zębów Ja widziałam pastę do zębów z adnotacją, że nie zawiera cukru. Odpowiedz Link Zgłoś
ruscello Re: Właśnie odkryłam 11.09.18, 16:01 Ale wiesz, że wiele popularnych past zawiera cukier? Myjemy zęby i zostawiamy na nich warstwę cukru Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Właśnie odkryłam 11.09.18, 13:37 Jest cała gama kosmetyków bezglutenowych. Rozumiem, że Ciebie to śmieszy, ale jako celiak nie mogę uzywać kosmetyków, które mają w swoim składzie wyciągi z pszenicy czy innego zboża, bo mimo, że celiakia jak mówi polska nazwa, jest chorobą trzewną, to mnie po takich kosmetykach okropnie swędzi skóra i może dojść do stanu zapalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Właśnie odkryłam 11.09.18, 15:54 Do kompletu powinna być wegańska i nie zawierać laktozy. Odpowiedz Link Zgłoś
ruscello Re: Właśnie odkryłam 11.09.18, 16:00 "Nie zawiera glutenu" jest przeciwieństwem "może zawierać gluten", który nawet w śladowych ilościach może być niebezpieczny. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Właśnie odkryłam 11.09.18, 17:11 My jemy na śniadanie szynke bez soji i bez glutenu, laktozy chyba też tam niet. Książe Małżonek zareagował tylko na napis "25% mniej soli", to go bardziej zabolało Odpowiedz Link Zgłoś