Dodaj do ulubionych

Właśnie odkryłam

11.09.18, 13:24
istnienie bezglutenowej pasty do zębów big_grin

Obserwuj wątek
    • sfornarina Re: Właśnie odkryłam 11.09.18, 13:30
      Ja pamiętam z dzieciństwa reklamę cukierków Nimm2: z witaminą C i ZERO TŁUSZCZU! big_grin big_grin big_grin
    • mary_lu Re: Właśnie odkryłam 11.09.18, 13:33
      Jak ktoś ma celiakię, to glutenowa może mu zaszkodzić raczej.

Nie znam się na składach past, moźe i rzeczywiście nie ma opcji, żeby gluten tam się znalazł... ale źywność ma takie składy, że ręce opadają. Moja siostra ma mega alergicznego niemowlaka na piersi, lekarze kazali jej odstawić mleko i soję nawet w śladowych ilościach, od kilku dni przekopuję całe sklepy aby znaleźć dla niej coś do jedzenia, i gdyby nie sklepy dla oszołomów, to źyłaby na pieczonym indyku i ziemniakach.
      • alpepe Re: Właśnie odkryłam 11.09.18, 13:37
        Jakby indyk był zdrowy. Nie wiem, jak w Polsce, ale w Niemczech były wypowiedzi naukowców, że indyków, które są w sklepach, właściwie nie powinno się sprzedawać, tak są nafaszerowane różnymi dodatkami w odróżnieniu od poczciwych kurczaków, a ludziom się wydaje, że są zdrowe.
        • same-old_mona Re: Właśnie odkryłam 11.09.18, 15:57
          W holandii tak samo z tymi indykami. Ale I kurczaki w sklepach nie lepsze... wielkie jak indory. .
      • mika_p Re: Właśnie odkryłam 11.09.18, 17:34
        > od kilku dni przekopuję całe sklepy aby znaleźć dla niej coś do jedzenia, i gdyby nie sklepy dla oszołomów, to źyłaby na pieczonym indyku i ziemniakach.

Biorąc pod uwagę, że mamy wrzesień i zieleniaki pełne warzyw i owoc, twoje "coś do jedzenia" musi znaczyć cos innego niz się wydaje na pierwszy rzut oka.
        PS. Wieprzowina tez jest OK
    • mama-ola Re: Właśnie odkryłam 11.09.18, 13:37
      > istnienie bezglutenowej pasty do zębów big_grin

Ja widziałam pastę do zębów z adnotacją, że nie zawiera cukru.
      • ruscello Re: Właśnie odkryłam 11.09.18, 16:01
        Ale wiesz, że wiele popularnych past zawiera cukier? Myjemy zęby i zostawiamy na nich warstwę cukru
        • szarsz Re: Właśnie odkryłam 11.09.18, 18:12
          Jej, które?!
    • princy-mincy Re: Właśnie odkryłam 11.09.18, 13:37
      Jest cała gama kosmetyków bezglutenowych.
      Rozumiem, że Ciebie to śmieszy, ale jako celiak nie mogę uzywać kosmetyków, które mają w swoim składzie wyciągi z pszenicy czy innego zboża, bo mimo, że celiakia jak mówi polska nazwa, jest chorobą trzewną, to mnie po takich kosmetykach okropnie swędzi skóra i może dojść do stanu zapalnego.
    • katja.katja Re: Właśnie odkryłam 11.09.18, 15:54
      Do kompletu powinna być wegańska i nie zawierać laktozy.
    • ruscello Re: Właśnie odkryłam 11.09.18, 16:00
      "Nie zawiera glutenu" jest przeciwieństwem "może zawierać gluten", który nawet w śladowych ilościach może być niebezpieczny.
    • jak_matrioszka Re: Właśnie odkryłam 11.09.18, 17:11
      My jemy na śniadanie szynke bez soji i bez glutenu, laktozy chyba też tam niet. Książe Małżonek zareagował tylko na napis "25% mniej soli", to go bardziej zabolało wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka