Dodaj do ulubionych

Surowe płatki owsiane

16.09.18, 10:07
Bo wy wiecie wszystko....smile Czy to prawda ze płatki owsiane (górskie) można jesc tylko przegotowane z woda ew.mlekiem? Nie jestem w stanie tego zjeść bleeee straszne dla mnie,pozatym takie płatki maja wysoki IG,ja uwielbiam na sniadanie płatki owsiane zalane mlekiem roślinnym plus siemie lniane i to w formie koktajlu(nawet sobie ostatnio z lenistwa kupiłam specjalny blender sportowy kupiłam do tego bo mycie kielichowej klasycznego za długa trwa) Sniadanie robi się w 2minuty i jestem po nim syta na długo. Siostra która zawsze jest na diecie wczoraj powiedziała mi ze to zle i trzeba je przegotować bo takie są zle dla organizmu. A co z IG wtedy? Ja się nie odchudzam ale na IG patrze a osoby na diecie to już zwłaszcza powinny na wysoki IG uważać a im w dietach prawie zawsze zaleca się owsiankę właśnie taka gotowana
Obserwuj wątek
    • chatgris01 Re: Surowe płatki owsiane 16.09.18, 10:11
      Yyyyyy... a co zlego w surowych? Od wielu lat jadam na sniadanie surowe zalane w przeddzien mlekiem.
      • beverlyja90210 Re: Surowe płatki owsiane 16.09.18, 10:29
        Zalane w przeddzień mlekiem to tez nie to samo,bo one właśnie wtedy są miękkie. Takie od razu zjedzone podobno są bardzo ciężko strawne
        • princesswhitewolf Re: Surowe płatki owsiane 16.09.18, 11:48
          a gdzie tam... linka wkleilam ponizej. Zaleca sie je cukrzykom wrecz. ALe oczywiscie nie blyskawiczne tylko zwykle
        • memphis90 Re: Surowe płatki owsiane 17.09.18, 14:46
          No i co z tego? Mają być "ciezkostrawne" , czyli być pomału trawione i pomalu uwalniac glukozę. Lekkostrawne to masz dmuchane pszenne bułeczki, które ze zdrowiem nie mają wiele wspólnego...
    • biala_ladecka Re: Surowe płatki owsiane 16.09.18, 10:17
      Jem sporo surowych platkow i pierwsze słysze.
    • 35wcieniu Re: Surowe płatki owsiane 16.09.18, 10:18
      No a czemu by nie? Pewnie że można. Można gotować, można tylko czymś zalać, bez różnicy. Nie słyszałam jeszcze żeby ktoś przytył od płatków.
    • liliawodna222 Re: Surowe płatki owsiane 16.09.18, 10:21
      Tylko surowe wink Wrzucam do jogurtu, mieszam, ewentualnie czekam kilka minut, a potem wcinam.
    • fragile_f Re: Surowe płatki owsiane 16.09.18, 10:42
      Przez ostatni czas co drugi dzien rąbałam takie płatki z mlekiem na zimno (po nocy w lodowce) i żyję, mam BMI 20.9, wiec chyba ok. A siostry 'zawsze-na-diecie' moze sie nie sluchaj, bo skoro ma problemy z wagą i odzywianiem, to raczej nie jest autorytetem w tej kwestii wink

Dla swietego spokoju po prostu zalewaj je dzien wczesniej mlekiem, a rano wlewaj calosc do blendera i juz.
    • mamtrzykoty Re: Surowe płatki owsiane 16.09.18, 10:57
      Płatki owsiane mozna jeśc prosto z paczki.
      Płatki owsiane NIE SĄ SUROWE!
      W czasie produkcji są poddawane obróbce hydrotermicznej, a dokładniej ziarna owsa sa parowane w celu zmiękczenia przed formowaniem płatków.
      A nawet gdyby były całkiem surowe, to też można by je było jeść, bo owies i inne zboża nie sa ani trujące, ani nawet nie są szkodliwe w postaci surowej.
      • mamtrzykoty Re: Surowe płatki owsiane 16.09.18, 11:11
        Dodam, że to co napisałam dotyczy płatków górskich i błyskawicznych.
        Zwykłe płatki nie są poddawane obróbce parą, dlatego są bardziej twarde i mniej smaczne, ale też są jadalne na surowo.
        • princesswhitewolf Re: Surowe płatki owsiane 16.09.18, 11:47
          no i wlasnie zwykle maja niski GI
    • princesswhitewolf Re: Surowe płatki owsiane 16.09.18, 11:46
      >pozatym takie płatki maja wysoki IG

platki maja wysoki GI ale wlasnie nie owsiane. Owsiane maja niski Glycemic Index, a zwlaszcza jesli jedzone na surowo tu szczegoly. Mozesz jesc je ze spokojem

www.healthline.com/health/diabetes/oatmeal#oatmeal
    • tt-tka Re: Surowe płatki owsiane 16.09.18, 11:56
      Za moich nastoletnich lat platki na surowo (na pewno nie blyskawiczne, czy gorskie, czy zwykle, to nie pamietam) zalane mlekiem cieplym lub zimnym, z garstka sezonowych owocow byly nazywane salatka pieknosci smile, swietnie robily na mlodziencze klopoty z cera, na trawienie i na glod - zjedzone rano, niewielka porcja (3-4 lyzki stolowe) wystarczaly do obiadu. I nie blendowano ich, tylko sie je gryzlo/memlalo/lykalo w calosci tongue_out
      • liliawodna222 Re: Surowe płatki owsiane 16.09.18, 12:31
        Pamiętam smile Polecano również dodać miód i rodzynki smile
        • chatgris01 Re: Surowe płatki owsiane 16.09.18, 13:26
          I orzechy, zwlaszcza laskowe smile
          Tez pamietam.
          • liliawodna222 Re: Surowe płatki owsiane 16.09.18, 13:28
            Właśnie, orzechy! smile
        • tt-tka Re: Surowe płatki owsiane 16.09.18, 19:24
          liliawodna222 napisał(a):

> Pamiętam smile Polecano również dodać miód i rodzynki smile

Polecano, ale nie stosowano, bosmy sie wtedy wszystkie namietnie odchudzaly big_grin
          A te, ktore nie mialy sie z czego odchudzac, baly sie utyc.
          Jako slodzik wystepowaly owoce wlasnie, garstka malin, jagod, zima jablka i podsuszane sliwki (albo te nieszczesne maliny z mrozonki, ale to rzadko).
          • mikams75 Re: Surowe płatki owsiane 16.09.18, 20:49
            wtedy to ja moglam zjesc konia z kopytami i na deser dosladzana owsianke z rodzynkami i nic nie tylam. Piekne czasy to byly wink
            • liliawodna222 Re: Surowe płatki owsiane 16.09.18, 21:40
              No właśnie... smile
    • mikams75 Re: Surowe płatki owsiane 16.09.18, 11:56
      Nigdy o tym nie slyszalam a byl czas, kiedy mielilam platki na pyl, zalewalam cieplym mlekiem i taka kaszke serwowalam dziecku.
    • anika772 Re: Surowe płatki owsiane 16.09.18, 12:14
      Pierwsze słyszę.
      Zimą jadam gorącą owsiankę na mleku, latem wolę surowe (najlepiej zalane mlekiem zmiksowanym z bananem i kakao).
      • miruka Re: Surowe płatki owsiane 16.09.18, 13:11
        Płatki często wchodzą w skład musli, jakbym je miała gotować? Nie lubię przypalonych garnków, zalewa płatki wrzatkiem
        • beverlyja90210 Re: Surowe płatki owsiane 16.09.18, 16:02
          Dzieki dziewczyny czyli mogę pic swoje ekspresowe śniadanko na zdrowie smile
    • anberte1 Re: Surowe płatki owsiane 16.09.18, 18:40
      Podobno gotowane maja wysoki IG. A nieugotowane sa dobre. Nie wiem o co chodzi, moze o zalanie wrzatkiem surowych (jadam gorskie) i pozostawienie pod przykryciem np.10minut??
      • princesswhitewolf Re: Surowe płatki owsiane 17.09.18, 14:50
        bo w gotowanych struktura cukru sie zmienia. Normalne maja niski IG. Normalne czyli te zwane w Polsce gorskie, bo blyskawiczne juz zostaly poddane wstepnej obrobce.
    • mama-ola Re: Surowe płatki owsiane 16.09.18, 18:48
      Tez o tym słyszałam od koleżanki z pracy. Sypię je od razu z paczki do jogurtu naturalnego, dodaję kawałki jabłka i banana. A koleżanka komentuje, jakie to trujące. Zalamala mnie - tak się chciałam zdrowo odżywiać, a tu znowu coś nie tak.
    • kouda Re: Surowe płatki owsiane 16.09.18, 21:33
      tak, surowe mają kwas fitynowy
      mówi o tym doktor dąbrowska w swoich wykładach
      sa zdrowe bardzo, ale własnie - nie surowe, bo wtedy ten kwas fitynowy i jego właśiwości chelatujące pozbawiają organizm wielu wartościowych składników
      wystarczy po prostu zalać je wieczorem
      moczenie potrafi pozbawić płatki połowy tego kwasu
      tylko później wodę nalezy odlać i gotować w nowej
      przyznaje, chociaż wiem, o co chodzi, tez często zjadam surowe musli, bo nie zawsze wiem wieczorem, że własnie rano będę chciała płatki jesc
      • beverlyja90210 Re: Surowe płatki owsiane 17.09.18, 14:28
        No dobrze ale gotowane maja wysoki IG i to chyba jest bardziej szkodliwe???
      • memphis90 Re: Surowe płatki owsiane 17.09.18, 15:02
        Płatki owsiane nie zawierają fitynazy, więc moczenie ich kompletnie nic nie daje.
    • jatojagodnik Re: Surowe płatki owsiane 17.09.18, 14:39
      W ogóle nie jada się płatków a otręby owsiane. Są dużo zdrowsze!
      • anika772 Re: Surowe płatki owsiane 17.09.18, 14:44
        "W ogóle nie jada się płatków a otręby owsiane. Są dużo zdrowsze! "
        ...I ten smak, obłędny! wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka