mildenhurst 19.09.18, 19:45 Zasmażane. Sos jasny że świeżym koperkiem, pietruszką i marchewką. Jutrzejsze menu u milden. To tak w odskocznią o debilnych wątkach. Kompocik z czarnej porzeczki. Proszę na 18 w salonie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
little_fish Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 19:49 Jeśli zamiast kompociku mogę dostać wodę, to chętnie skorzystam Odpowiedz Link Zgłoś
mildenhurst Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 19:54 Oczywiście. Nawet deser jest, o którym zapomniałam wspomnieć. Ciasto tęcza. Maliny, truskawki, jagody i figa na krucym cieście z angielskim kremem. Po obiedzie eurobiznes. Po 21 się rozchodzimy. Odpowiedz Link Zgłoś
segregatorwpaski Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 21:40 18 - obiad, niecała godzinka, albo i cała z tą całą tęczą. To jak dobrze liczę eurobiznes na 2 godziny??? Po dwóch godzinach to dopiero się zaczyna porządna gra i mmmm - wykańczanie wzajemne, cała przyjemność odpada Odpowiedz Link Zgłoś
nowi-jka Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 21.09.18, 10:58 wszystko fajnie ale bitki ze schabowego? bitki to sie z wołowiny robi a nie z wieprza Odpowiedz Link Zgłoś
emilia.emm Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 21.09.18, 11:16 A ja musiałam sprawdzić co to są bitki. Niby się domyślałam, ale pewna nie byłam. Rzadko coś takiego jadamy i mówimy na to mięso duszone, a użyć do tego można wtedy każdego mięsa, może u nich podobnie Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 21.09.18, 11:45 U mnie w domu tylko się z wieprzowiny bitki robiło. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 30.09.18, 06:20 Jakiś regionalizm? Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 19:53 Makaron i buraczki? fuj Odpowiedz Link Zgłoś
mildenhurst Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 19:57 Oddzielnie, nie mamałyga. Buraki starte, wcześniej ugotowane. Podsmażine z cebula, czosnkiem, doprawione octem i pieprzem. Odpowiedz Link Zgłoś
ania-z-lasu Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 20:18 Lubię takie. U mnie dzisiaj były buraczki. Z rybką kwadratową w panierce. I marchewką duszoną z cebulką. Jutro rano zakupy, więc jeszcze nie wiem co będzie na obiad. Na pewno coś dobrego Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 20:44 Obojetnie,makaron i buraczki sie gryza Odpowiedz Link Zgłoś
segregatorwpaski Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 21:42 Gryzą, a jakże. Burak MUSI się połączyć z ziemniakiem, no musi, taka pulpa ziemniaczano-buraczana to najpycha jest i już Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 22:21 Nie musi, może z kaszą. Z gryczaną buraki się bardzo ładnie komponują. Natomiast zgadzam się, że z makaronem to wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 22:55 Mi też z makaronem absolutnie nie. Kasza gryczana, ziemniaki, ok ale nie makaron. Niemniej za zaproszenie dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 23:27 Tez uwazam, ze burak i makaron nie moga sie znalezc na jednym talerzu. Burak i ziemniak, burak i kasza gryczana, makaron to z sosem pomidorowym czy pesto mozna zjesc. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 20.09.18, 00:18 Makaron z sosem z bitek jak najbardziej podchodzi. najlepsze muszelki, bo duzo sosu biora. Ale nie z buraczkami ! Jesli bitki z makaronem, to TYLKO surowka, kapustka kiszona albo cos w tym guscie. Na oddzielnym talerzyku. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.ze.dworku Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 21.09.18, 11:11 Ogórek. Moim zdaniem do bitek i makaronu pasuje mocno kwaśne... Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 21.09.18, 11:46 O tak, kiszony ogórek, makaron i bitki w sosie - to jest optymalne połączenie Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 25.09.18, 10:43 Ale tam jest sos koperkowy... Makaron z sosem koperkowym??? Fuj... Odpowiedz Link Zgłoś
nowi-jka Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 21.09.18, 11:00 mi tez do makaronu nie, jeszcze w postaci pasków grubociosanych z jakim swymyslnym sosem... ale nie takie starte, a z ostem ! - buraki bez octu tez duzo lepsze polecam spróbowac wyeliminowac ocet z przecisu to dopiero smak buraka zobaczysz Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 24.09.18, 23:28 edelstein napisała: > Makaron i buraczki? fuj > Takie zestawienie robi ktoś zupełnie nieobyty w świecie. I do tego podaje obiad w salonie. Że niby taka kultura. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 30.09.18, 06:23 Nie każdy ma jadalnię. Mniemam, że w salonie ma stół i krzesła, a nie tylko stolik i kanapę. Odpowiedz Link Zgłoś
zosia_1 Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 19:57 Będę równo o 18😀 Odpowiedz Link Zgłoś
mildenhurst Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 19:58 Dotrzepię bitkę. Odpowiedz Link Zgłoś
ala.maciejka Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 20:05 Kopytka! Do bitek i buraczków zdecydowanie kopytka. Zupka będzie? Odpowiedz Link Zgłoś
niu13 Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 21.09.18, 11:14 Tak! Kopytka! A buraczki zasmażone tylko na masełku i dokwaszone cytryną. Żadnego octu i cebulki! Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 20:17 Makaron i buraczki mi nie pasują. Ja dzisiaj miałam mielone ze świeżymi ziemniakami, koperkiem i sosem béarnaise, do tego gotowana fioletowa marchewka. Smakowała jak marchewka, ale mniej słodka od pomarańczowej i bardziej aromatyczna. Myślałam, że kupiłam buraczki, bo te w Danii są takie podłużne, dopiero po bliższym sprawdzeniu okazało się, że to marchewka. I surówka z czegoś co wyglądało jak okrągła rzepa, a była w przekroju biała z różowymi paskami, jak lizak, w smaku też nieco słodkawa. Warzywa od rolnika z samoobsługowego straganu przy drodze. A na deser coś, co Duńczycy nazywają spandauer, w Niemczech nazwa się kopenhagener, a po angielsku po prostu danish. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 23:08 >coś, co Duńczycy nazywają spandauer czyli szneka z glancem? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 23:40 Szneka z glancem, to wprawdzie ta sama rodzina, ale spandauer to kwadrat z tego samgo ciasta co szneka, z gniazdem z waniliowego budyniu. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 21.09.18, 11:24 snakelilith napisała: > Szneka z glancem, to wprawdzie ta sama rodzina, ale spandauer to kwadrat z tego > samgo ciasta co szneka, z gniazdem z waniliowego budyniu. > czyli po prostu vanilliebrötli Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 21.09.18, 11:56 eliszka25 napisała: > czyli po prostu vanilliebrötli Dokładnie. Po duńsku wienerbrød. Pod tą nazwą ukrywa się jednak zarówno spandauer (z waniliowy gniazdem) jak i brunsviger (z karamelizowanym cukrem) oraz kanelsnegl (czyli szneka z cynamonem). I jak odkryłam wczoraj także prinsessestang, co jest czymś takim jak strudel, ale z kremem jak nasze polskie wuzetki i posypane orzechami. To ostatnie było najlepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
silencia.furiosa Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 23:48 Obstawiam, że to białe, co wygląda jak lizak to właśnie buraczki Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 20.09.18, 00:39 Nie wykluczam. I podejrzewam mocno, że masz rację. Odpowiedz Link Zgłoś
piesfafik Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 20.09.18, 05:36 Moze byc rzodkiewka. Jest taka co sie nazywa " watermelon radish" czyli rzodkiewka arbuzowa i tak wlasnie wyglada Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 21.09.18, 11:48 Nie, to nie jest rzodkiewka. Rzodkiew, taką dużą, okrągłą, albo podłużną, białą lub różową, znam i to smakowało definitywnie inaczej. Bardziej jak surowy burak. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 20.09.18, 00:02 Buraczki pasują do wszystkiego Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 20:50 buraczki wole z ziemniakami, ale jak ktos gotuje, to wybrednia nie jestem. Winko przyniose. Odpowiedz Link Zgłoś
muchy_w_nosie Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 20:56 Makaron z sosem beeeee, ja lubię suchawy makaron z parmezanem .... mniam jutro zrobię ;P Do bitek to albo ziemniaki albo kluseczki z dziurką. Odpowiedz Link Zgłoś
amsterdama Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 21:05 O, dziękuję. Właśnie chciałam zapytać, co jutro gotujecie? Tyle, że ja muszę ugotować wcześnie rano i szybko. Bitki, makaron- to musi być na świeżo,więc proszę o inne propozycje☺️. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 21:10 U mnie dziś wyjątkowo klasyczne danie - pieczone białe kiełbaski z ziemniaczkami (ziemniaczki robię raz w miesiącu, bo nie znoszę obierania) i surówka z brukselki, rzodkiewki i małosolnych. Odpowiedz Link Zgłoś
ala.maciejka Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 21:17 Brukselka na surowo? Dobra? Bo ja nie znoszę gotowanej, może takiej bym spróbowała? Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 21:27 Syn gotowanej nienawidzi, surową uwielbia. Dobra jest, naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
ala.maciejka Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 21:41 To spróbuję. Do gotowanej mam stosunek jak Twój syn. Odpowiedz Link Zgłoś
amsterdama Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 20.09.18, 06:06 Ciekawa ta sałatka. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 21:43 cale dziecinstwo jadlam tylko surowa, teraz wole gotowana. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.ze.dworku Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 23:17 Jutro bez fajerwerków: kopytka i zrazy w sosie grzybowym + ogórek kiszony. Na deser zaś placuszki serowe. Odpowiedz Link Zgłoś
magazynka Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 30.09.18, 03:29 Na codzienny obiad robicie deser ??? Wprawdzie niczego słodkiego nie jadam, ale i tak po zupie i drugim daniu, a nawet po większym tylko drugim, żadnego deseru bym nie wciągnęla, no, może lody (niesłodkie - może cytrynowe). Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 21:24 Bez sosu a buraczki gotowane starte na tarce przyprawione sola piprzem i sokiem z limonki bez zasmazania. Kompot bez cukru? Kilka poprawek i 👍 Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 23:02 bitki ze schabu ??? no, chyba że u ciebie to kotlet Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 23:08 ja jutro będę miała zupę krem ze świeżych pomidorów z szałwią, bazylią i cukinią marynowaną w occie balsamicznym, a potem... kanie. z patelni. uczta Baltazara. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 23:10 zapomniałam o zaproszeniu. kto jest gotów uczestniczyć w zbiorze 500 kg jabłek z mojego dzikiego sadu, zaproszony jest oczywiście na obiad! :~) Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 20.09.18, 00:06 Alez bym zjadla kanie! Narobilas mi smaka Panierujesz, czy na golasa smazysz? Odpowiedz Link Zgłoś
same-old_mona Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 23:41 E, nie, makaron z burakami to nie mój smak. U mnie dziś był domowy makaron orecchiette z sosem ze świeżych pomidorów z bazylią i cacioricottą i kotlety z piersi + sałata. Jutro chyba zrobię tartę z duszonymi porami i boczkiem a na deser tiramisù. Odpowiedz Link Zgłoś
panterarei Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 21.09.18, 09:38 ooo, u mnie też bitki, ale na jeiennie z kurkami i dynią, plus szpacle, buraczki to dobry pomysł, deseru nie mam, Odpowiedz Link Zgłoś
same-old_mona Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 21.09.18, 09:48 A u mnie dziś barszcz ukraiński😂 taka mi się wczoraj ochota narobiła po wątkach zupowych że mało nie zaczęłam go w nocy gotować 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 21.09.18, 09:53 Buraczki i makaron to nie dla mnie😝. Wpraszam się do Stephanie. Uwielbiam kanie. Jabłka mogę zrywać😂. Odpowiedz Link Zgłoś
emilia.emm Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 21.09.18, 10:21 Gnocchi buraczane z serem gorgonzola i orzechami. Z wczoraj został też krem ze świeżych pomidorów. Odpowiedz Link Zgłoś
zapple Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 21.09.18, 11:15 Obecnie sama w domu. Bedzie kurczak teriyaki,noodles, brokuly i surowka z kapusty pekinskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
conena Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 21.09.18, 11:24 wszystko w wątku na temat makaronu z buraczkami zostało powiedziane. pyrów daj kobieto, a nie żałuj. Odpowiedz Link Zgłoś
gaga-sie Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 24.09.18, 23:35 Szpecle pasują do mięsa w sosie i buraczków. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 24.09.18, 23:26 W salonie to się pije kawę, je deser i czasem smakuje koniaku. Nie posiadasz jadalni? Odpowiedz Link Zgłoś