Dodaj do ulubionych

Bitki schabowego, makaron i buraczki

19.09.18, 19:45
Zasmażane. Sos jasny że świeżym koperkiem, pietruszką i marchewką. Jutrzejsze menu u milden. To tak w odskocznią o debilnych wątkach. Kompocik z czarnej porzeczki. Proszę na 18 w salonie.
Obserwuj wątek
    • little_fish Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 19:49
      Jeśli zamiast kompociku mogę dostać wodę, to chętnie skorzystam
      • mildenhurst Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 19:54
        Oczywiście. Nawet deser jest, o którym zapomniałam wspomnieć. Ciasto tęcza. Maliny, truskawki, jagody i figa na krucym cieście z angielskim kremem. Po obiedzie eurobiznes. Po 21 się rozchodzimy.
        • segregatorwpaski Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 21:40
          18 - obiad, niecała godzinka, albo i cała z tą całą tęczą.
          To jak dobrze liczę eurobiznes na 2 godziny???
          Po dwóch godzinach to dopiero się zaczyna porządna gra i mmmm - wykańczanie wzajemne, cała przyjemność odpada big_grin
      • nowi-jka Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 21.09.18, 10:58
        wszystko fajnie ale bitki ze schabowego? bitki to sie z wołowiny robi a nie z wieprza
        • emilia.emm Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 21.09.18, 11:16
          A ja musiałam sprawdzić co to są bitki. Niby się domyślałam, ale pewna nie byłam. Rzadko coś takiego jadamy i mówimy na to mięso duszone, a użyć do tego można wtedy każdego mięsa, może u nich podobniesmile
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 21.09.18, 11:45
          U mnie w domu tylko się z wieprzowiny bitki robiło.
          • afro.ninja Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 30.09.18, 06:20
            Jakiś regionalizm?
    • edelstein Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 19:53
      Makaron i buraczki? fuj
      • mildenhurst Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 19:57
        Oddzielnie, nie mamałyga. Buraki starte, wcześniej ugotowane. Podsmażine z cebula, czosnkiem, doprawione octem i pieprzem.
        • ania-z-lasu Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 20:18
          Lubię takie. U mnie dzisiaj były buraczki. Z rybką kwadratową w panierce. I marchewką duszoną z cebulką. Jutro rano zakupy, więc jeszcze nie wiem co będzie na obiad. Na pewno coś dobrego wink
        • edelstein Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 20:44
          Obojetnie,makaron i buraczki sie gryza
          • segregatorwpaski Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 21:42
            Gryzą, a jakże.
            Burak MUSI się połączyć z ziemniakiem, no musi, taka pulpa ziemniaczano-buraczana to najpycha jest i już smile
            • aerra Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 22:21
              Nie musi, może z kaszą. Z gryczaną buraki się bardzo ładnie komponują. Natomiast zgadzam się, że z makaronem to wcale.
              • lellapolella Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 22:55
                Mi też z makaronem absolutnie nie. Kasza gryczana, ziemniaki, ok ale nie makaron. Niemniej za zaproszenie dziękujęsmile
                • black_halo Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 23:27
                  Tez uwazam, ze burak i makaron nie moga sie znalezc na jednym talerzu. Burak i ziemniak, burak i kasza gryczana, makaron to z sosem pomidorowym czy pesto mozna zjesc.
                  • tt-tka Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 20.09.18, 00:18
                    Makaron z sosem z bitek jak najbardziej podchodzi. najlepsze muszelki, bo duzo sosu biora.
                    Ale nie z buraczkami !
                    Jesli bitki z makaronem, to TYLKO surowka, kapustka kiszona albo cos w tym guscie. Na oddzielnym talerzyku.
                    • panna.ze.dworku Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 21.09.18, 11:11
                      Ogórek. Moim zdaniem do bitek i makaronu pasuje mocno kwaśne... smile
                      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 21.09.18, 11:46
                        O tak, kiszony ogórek, makaron i bitki w sosie - to jest optymalne połączenie wink
                    • memphis90 Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 25.09.18, 10:43
                      Ale tam jest sos koperkowy... Makaron z sosem koperkowym??? Fuj...
              • nowi-jka Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 21.09.18, 11:00
                mi tez do makaronu nie, jeszcze w postaci pasków grubociosanych z jakim swymyslnym sosem... ale nie takie starte, a z ostem ! - buraki bez octu tez duzo lepsze polecam spróbowac wyeliminowac ocet z przecisu to dopiero smak buraka zobaczysz
      • rosapulchra-0 Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 24.09.18, 23:28
        edelstein napisała:

> Makaron i buraczki? fuj
        >

Takie zestawienie robi ktoś zupełnie nieobyty w świecie. I do tego podaje obiad w salonie. Że niby taka kultura.
        • afro.ninja Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 30.09.18, 06:23
          Nie każdy ma jadalnię. Mniemam, że w salonie ma stół i krzesła, a nie tylko stolik i kanapę.
    • zosia_1 Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 19:57
      Będę równo o 18😀
      • mildenhurst Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 19:58
        Dotrzepię bitkę.
    • ala.maciejka Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 20:05
      Kopytka! Do bitek i buraczków zdecydowanie kopytka.
      Zupka będzie?
      • niu13 Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 21.09.18, 11:14
        Tak! Kopytka! A buraczki zasmażone tylko na masełku i dokwaszone cytryną. Żadnego octu i cebulki!
    • snakelilith Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 20:17
      Makaron i buraczki mi nie pasują. Ja dzisiaj miałam mielone ze świeżymi ziemniakami, koperkiem i sosem béarnaise, do tego gotowana fioletowa marchewka. Smakowała jak marchewka, ale mniej słodka od pomarańczowej i bardziej aromatyczna. Myślałam, że kupiłam buraczki, bo te w Danii są takie podłużne, dopiero po bliższym sprawdzeniu okazało się, że to marchewka. I surówka z czegoś co wyglądało jak okrągła rzepa, a była w przekroju biała z różowymi paskami, jak lizak, w smaku też nieco słodkawa. Warzywa od rolnika z samoobsługowego straganu przy drodze. A na deser coś, co Duńczycy nazywają spandauer, w Niemczech nazwa się kopenhagener, a po angielsku po prostu danish.
      • kk345 Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 23:08
        >coś, co Duńczycy nazywają spandauer
        czyli szneka z glancem? big_grin
        • snakelilith Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 23:40
          Szneka z glancem, to wprawdzie ta sama rodzina, ale spandauer to kwadrat z tego samgo ciasta co szneka, z gniazdem z waniliowego budyniu.
          • eliszka25 Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 21.09.18, 11:24
            snakelilith napisała:

> Szneka z glancem, to wprawdzie ta sama rodzina, ale spandauer to kwadrat z tego
            > samgo ciasta co szneka, z gniazdem z waniliowego budyniu.
            >

czyli po prostu vanilliebrötli wink
            • snakelilith Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 21.09.18, 11:56
              eliszka25 napisała:

> czyli po prostu vanilliebrötli wink

Dokładnie. Po duńsku wienerbrød. Pod tą nazwą ukrywa się jednak zarówno spandauer (z waniliowy gniazdem) jak i brunsviger (z karamelizowanym cukrem) oraz kanelsnegl (czyli szneka z cynamonem). I jak odkryłam wczoraj także prinsessestang, co jest czymś takim jak strudel, ale z kremem jak nasze polskie wuzetki i posypane orzechami. To ostatnie było najlepsze. wink
      • silencia.furiosa Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 23:48
        Obstawiam, że to białe, co wygląda jak lizak to właśnie buraczki smile
        • snakelilith Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 20.09.18, 00:39
          Nie wykluczam. wink I podejrzewam mocno, że masz rację. smile
        • piesfafik Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 20.09.18, 05:36
          Moze byc rzodkiewka. Jest taka co sie nazywa " watermelon radish" czyli rzodkiewka arbuzowa i tak wlasnie wyglada
          • snakelilith Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 21.09.18, 11:48
            Nie, to nie jest rzodkiewka. Rzodkiew, taką dużą, okrągłą, albo podłużną, białą lub różową, znam i to smakowało definitywnie inaczej. Bardziej jak surowy burak.
      • profes79 Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 20.09.18, 00:02
        Buraczki pasują do wszystkiego smile
    • mikams75 Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 20:50
      buraczki wole z ziemniakami, ale jak ktos gotuje, to wybrednia nie jestem. Winko przyniose.
    • muchy_w_nosie Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 20:56
      Makaron z sosem beeeee, ja lubię suchawy makaron z parmezanem .... mniam jutro zrobię ;P
      Do bitek to albo ziemniaki albo kluseczki z dziurką.
    • amsterdama Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 21:05
      O, dziękuję. Właśnie chciałam zapytać, co jutro gotujecie? Tyle, że ja muszę ugotować wcześnie rano i szybko. Bitki, makaron- to musi być na świeżo,więc proszę o inne propozycje☺️.
      • verdana Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 21:10
        U mnie dziś wyjątkowo klasyczne danie - pieczone białe kiełbaski z ziemniaczkami (ziemniaczki robię raz w miesiącu, bo nie znoszę obierania) i surówka z brukselki, rzodkiewki i małosolnych.
        • ala.maciejka Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 21:17
          Brukselka na surowo? Dobra? Bo ja nie znoszę gotowanej, może takiej bym spróbowała?
          • verdana Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 21:27
            Syn gotowanej nienawidzi, surową uwielbia. Dobra jest, naprawdę.
            • ala.maciejka Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 21:41
              To spróbuję. Do gotowanej mam stosunek jak Twój syn.
            • amsterdama Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 20.09.18, 06:06
              Ciekawa ta sałatka.
          • mikams75 Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 21:43
            cale dziecinstwo jadlam tylko surowa, teraz wole gotowana.
      • panna.ze.dworku Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 23:17
        Jutro bez fajerwerków: kopytka i zrazy w sosie grzybowym + ogórek kiszony. Na deser zaś placuszki serowe.
        • magazynka Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 30.09.18, 03:29
          Na codzienny obiad robicie deser ???
          Wprawdzie niczego słodkiego nie jadam, ale i tak po zupie i drugim daniu, a nawet po większym tylko drugim, żadnego deseru bym nie wciągnęla, no, może lody (niesłodkie - może cytrynowe).
    • jola-kotka Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 21:24
      Bez sosu a buraczki gotowane starte na tarce przyprawione sola piprzem i sokiem z limonki smile bez zasmazania. Kompot bez cukru? Kilka poprawek i 👍
    • aankaa Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 23:02
      bitki ze schabu ???
      no, chyba że u ciebie to kotlet
    • stephanie.plum Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 23:08
      ja jutro będę miała zupę krem ze świeżych pomidorów z szałwią, bazylią i cukinią marynowaną w occie balsamicznym,
      a potem... kanie. z patelni.

uczta Baltazara.
      • stephanie.plum Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 23:10
        zapomniałam o zaproszeniu.

kto jest gotów uczestniczyć w zbiorze 500 kg jabłek z mojego dzikiego sadu, zaproszony jest oczywiście na obiad!
        :~)
        • fornita111 Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 20.09.18, 00:06
          Alez bym zjadla kanie! Narobilas mi smaka sad Panierujesz, czy na golasa smazysz? wink
    • same-old_mona Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 19.09.18, 23:41
      E, nie, makaron z burakami to nie mój smak.
      U mnie dziś był domowy makaron orecchiette z sosem ze świeżych pomidorów z bazylią i cacioricottą i kotlety z piersi + sałata. Jutro chyba zrobię tartę z duszonymi porami i boczkiem a na deser tiramisù.
    • panterarei Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 21.09.18, 09:38
      ooo, u mnie też bitki, ale na jeiennie z kurkami i dynią, plus szpacle, buraczki to dobry pomysłsmile, deseru nie mam,
      • same-old_mona Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 21.09.18, 09:48
        A u mnie dziś barszcz ukraiński😂 taka mi się wczoraj ochota narobiła po wątkach zupowych że mało nie zaczęłam go w nocy gotować 😂
      • karme-lowa Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 21.09.18, 09:53
        Buraczki i makaron to nie dla mnie😝.
        Wpraszam się do Stephanie. Uwielbiam kanie. Jabłka mogę zrywać😂.
    • emilia.emm Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 21.09.18, 10:21
      Gnocchi buraczane z serem gorgonzola i orzechami.
      Z wczoraj został też krem ze świeżych pomidorów.
      • zapple Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 21.09.18, 11:15
        Obecnie sama w domu. Bedzie kurczak teriyaki,noodles, brokuly i surowka z kapusty pekinskiej.
    • conena Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 21.09.18, 11:24
      wszystko w wątku na temat makaronu z buraczkami zostało powiedziane. pyrów daj kobieto, a nie żałuj.
      • gaga-sie Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 24.09.18, 23:35
        Szpecle pasują do mięsa w sosie i buraczków.
    • rosapulchra-0 Re: Bitki schabowego, makaron i buraczki 24.09.18, 23:26
      W salonie to się pije kawę, je deser i czasem smakuje koniaku.
      Nie posiadasz jadalni?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka