Dodaj do ulubionych

Obciach dla faceta

13.12.18, 14:03
Dowiedziałam się że noszenie piżamy to dla prawdziwego Polaka obciach*.
Wnioskuje, że posiadanie teczki/torby to również niemęskie - prawdziwy Polak nosi reklamówkę.
Podobnie z butami - półbuty to obciach, prawdziwy Polak chodzi w adidasach lub klapkach Kubota.
Jakie innne elementy garderoby są obciachem?

*za granica noszą piżamy
Obserwuj wątek
    • piataziuta Re: Obciach dla faceta 13.12.18, 14:16
      dres bez pasków
      fryzura inna niż na łyso
      sandały bez białych skarpet
      szalik inny niż Legii
    • kropkacom Re: Obciach dla faceta 13.12.18, 14:20
      Mojego męża wyposażyłam w piżamy i bardzo sobie chwali. Torebkę męską też. Z czego i tak uważam, że jest straszna konserwa w temacie ubraniowym. big_grin
      • boo-boo Re: Obciach dla faceta 14.12.18, 20:42
        Dokładnie to samo miałam napisać.
    • 45rtg Re: Obciach dla faceta 13.12.18, 14:23
      21mada napisał(a):

> Dowiedziałam się że noszenie piżamy to dla prawdziwego Polaka obciach*.

To w czym śpi prawdziwy Polak? Owija się flagą?
      • dyzurny_troll_forum Re: Obciach dla faceta 13.12.18, 14:43
        45rtg napisał:

> To w czym śpi prawdziwy Polak? Owija się flagą?

Prawdziwy Polak nie śpi! Prawdziwy Polak pilnuje Polski!
        • martishia7 Re: Obciach dla faceta 13.12.18, 14:46
          Czuwa obleczony w dumę narodową i pamięć o przodkach.
          • kosmos_pierzasty Re: Obciach dla faceta 13.12.18, 14:53
            big_grin
      • 21mada Re: Obciach dla faceta 13.12.18, 14:54
        W gaciach (patrz: wątek piżamowy).
        • 45rtg Re: Obciach dla faceta 13.12.18, 14:55
          21mada napisał(a):

> W gaciach (patrz: wątek piżamowy).

Ale z troczkami, czy bez?
        • kosmos_pierzasty Re: Obciach dla faceta 13.12.18, 14:58
          21mada napisał(a):

> W gaciach

Serio? Rany...
          • 45rtg Re: Obciach dla faceta 13.12.18, 15:02
            kosmos_pierzasty napisała:

> 21mada napisał(a):
            >
            > > W gaciach
            >
            > Serio? Rany...

Tak bez żartów, to przecież to niewygodne.
        • piataziuta Re: Obciach dla faceta 13.12.18, 15:05
          "W gaciach"

Oczywiście, że prawdziwy polak śpi w samych gaciach.
          W tych samych w których chodził wcześniej cały dzień.
          Spersonalizowanych osobistą brązową kreseczką.
          • jowita771 Re: Obciach dla faceta 14.12.18, 07:31
            żółtym do przodu, brązowym do tyłu.
            • katja.katja Re: Obciach dla faceta 14.12.18, 20:47
              W przypadku kobiet - czerwonym do przodu, brązowym do tyłu.
              • mebloscianka_dziadka_franka Re: Obciach dla faceta 14.12.18, 21:37
                No bez przesady, miesiączka wbrew nazwie nie trwa cały miesiąc tongue_out
          • mamtrzykoty Re: Obciach dla faceta 14.12.18, 09:32
            Sugerujesz, że prawdziwy polak zawsze jest os#ańcem?
      • aj.riszka Re: Obciach dla faceta 13.12.18, 22:59
        45rtg napisał:

> To w czym śpi prawdziwy Polak? Owija się flagą?

W ti-szercie.
      • danaide Re: Obciach dla faceta 14.12.18, 23:52
        big_grin
        Prawdziwy Polak śpi w prawdziwie polskim, narodowo-katolickim domu.
    • martishia7 Re: Obciach dla faceta 13.12.18, 14:47
      Mój nie założy kalesonów (chyba że na narty) ;P
      • heca7 Re: Obciach dla faceta 13.12.18, 14:54
        Mój też big_grin Za to jakiś czas temu dałam synowi w bardzo zimny i wietrzny dzień, na rajd harcerski kalesony. O dziwo przyjął je bez gadania i był zachwycony ciepłem bo piździło koszmarnie. Oczywiście nikomu się nie przyznał skąd ten komfort termiczny suspicious
      • 45rtg Re: Obciach dla faceta 13.12.18, 14:56
        martishia7 napisała:

> Mój nie założy kalesonów (chyba że na narty) ;P

Mimo wszystko zawsze większy sens i mniejszy obciach widziałem w zakładaniu na nogi, nawet jako dzieciak.
        • nowi-jka Re: Obciach dla faceta 14.12.18, 08:02
          45rtg zrobiłas mi dzień big_grin
          • danaide Re: Obciach dla faceta 14.12.18, 23:52
            łeś, łeś, to facet jest.
      • boo-boo Re: Obciach dla faceta 14.12.18, 20:44
        Mój nie nosił kalesonów do czasu aż ja mu kupiłam- czyli jakieś ponad 40 lat. Teraz w zimne dni żyć bez nich nie może. Tyle, że te kalesony to nie takie tradycyjne- bardziej jak rajtki dziecięce tylko kilka razy grubsze no i bez stóp.
    • dwanascie_kopiejek Re: Obciach dla faceta 13.12.18, 15:09
      Temat jak widzę podąża w kierunku humorystyczny, podzielę się jednak nieco bardziej poważną refleksją. W moim przekonaniu kategoria obciachu w odniesieniu do wyglądu powinna przestać istnieć, gdyż służy li i jednynie połajankom wobec osób biedniejszych, z innej klasy społecznej, o innym kapitale kulturowym, lub po prostu odmiennym poczuciu estetyki lub potrzebie autoekspresji.
      Natomiast jak chodzi o preferencje - nie podobają mi się mężczyźni w krótkich włosach (tzw. fryzura na rekruta) oraz zbyt długich ("na metala"). Panowie w nieco dłuższych, ładnie przyciętych i ułożonych włosach jawią mi się się jako bardziej atrakcyjni.
      • potworia Re: Obciach dla faceta 13.12.18, 15:29
        Zgadzam się z przedpiśczynią, kategoria obciachu ma ewidentne podłoże klasistowskie.
        • mallard Re: Obciach dla faceta 20.12.18, 09:21
          potworia napisał(a):

> Zgadzam się z przedpiśczynią,

Ta przedpiśczyni to kto to jest, - ta która wcześniej była w toalecie?
          • potworia Re: Obciach dla faceta 20.12.18, 10:18
            Zgaduj dalej, fajnie kombinujesz, ale w stronę przeciwnąwink
      • 45rtg Re: Obciach dla faceta 13.12.18, 15:33
        dwanascie_kopiejek napisała:

> Natomiast jak chodzi o preferencje - nie podobają mi się mężczyźni w krótkich w
        > łosach (tzw. fryzura na rekruta) oraz zbyt długich ("na metala"). Panowie w nie
        > co dłuższych, ładnie przyciętych i ułożonych włosach jawią mi się się jako bard
        > ziej atrakcyjni.

Mężczyzna w jakichkolwiek włosach powinien się otrzepać.
        • dwanascie_kopiejek Re: Obciach dla faceta 14.12.18, 09:15
          Racjasmile Jak byłoby poprawnie? Mężczyzna o krótkich włosach? Mężczyzna noszący krótkie włosy?
          • 45rtg Re: Obciach dla faceta 14.12.18, 09:42

> Racjasmile Jak byłoby poprawnie? Mężczyzna o krótkich włosach? Mężczyzna noszący k
            > rótkie włosy?

Albo z włosami.
      • taki-sobie-nick Re: Obciach dla faceta 13.12.18, 21:58
        połajankom wobec osó
        > b biedniejszych, z innej klasy społecznej, o innym kapitale kulturowym, lub po
        > prostu odmiennym poczuciu estetyki lub potrzebie autoekspresji.

https://img.wiocha.pl/images/0/f/0f2f75d04dba9f5191944fa6b7bdfda6.jpg
      • bywalec.hoteli Re: Obciach dla faceta 13.12.18, 23:14
        Pięknie napisane smile
      • lilicziczi Re: Obciach dla faceta 15.12.18, 00:06
        Jednak się nie zgodzę wink.

Obciach, jeżeli chodzi o ubiór, to ubranie nieodpowiednie do okazji, pory dnia, figury, może też wieku - chyba jednak coraz rzadziej sam wiek gra rolę, raczej okazja. I dotyczy to obydwu płci.

Czyli jednak trzeba znać kody kulturowe i nie zawsze można realizować swoją potrzebę autoekspresji, jeżeli chce się uniknąć obciachu.

• dwanascie_kopiejek Re: Obciach dla faceta 15.12.18, 22:42
          To, o czym piszesz, bardziej kojarzy mi się z pojęciem niestosowności. W moim odczuciu niestosowność, której kryteria zapewne również mają klasowo-feudalny rodowód (sięgający jeszcze pana, wójta i plebana), w większym stopniu koncentruje się na kwestii nieokazania szacunku do danej osoby w szczególnym położeniu/okolicznościach (wdowy, filharmoników, jubilata w podeszłym wieku). Obciach z kolei to dla mnie kategoria czerpiąca z pozycjonowania społecznego i zatwierdzania przynależności danej osoby na podstawie hermetycznych i bardzo zmiennych kryteriów estetycznych.
          • lilicziczi Re: Obciach dla faceta 15.12.18, 23:01
            IMO obciach to właśnie niestosowność. Piękna suknia balowa, bardzo wysmakowana estetycznie na zakupach w Lidlu i pakowanie ww. zakupów do torebki wieczorowej jest tak samo obciachowe, jak dżinsy, T-shirt i reklamówka z Lidla na balu w Operze Wiedeńskiej.

• dwanascie_kopiejek Re: Obciach dla faceta 16.12.18, 00:15
              Może spotykałyśmy się z pojęciem obciachu w różnych kontekstachsmile Ja spotykam się z tym określeniem głównie w obszarze mody i stylu życia, obciachem już nazwano w którymś momencie niemal wszystko: od wakacji w Egipcie, sztuczne rzęsy, jasną skórę i opaleniznę, włosy naturalne, jak i włosy wyprostowane prostownicą. Niedawno do ścisłej czołówki obciachu awansowały hybrydysmile

Biorąc pod uwagę wieloletnią obsesję społeczeństwa polskiego na punkcie przynależności do klasy średniej stawiam dolary przeciwko orzechom, że źródłem aktualnych definicji obciachowości jest właśnie owa wątła middle-class, która z niepokojem obserwuje przejmowanie wyznaczników stylu życia, dotychczas zarezerwowanych wyłącznie dla nich, przez lud. Stąd nieprzypadkowo chyba pojawia się przykład sukni balowej w Lidlu i reklamówki na balu.
              • lilicziczi Re: Obciach dla faceta 16.12.18, 00:30
                IMO to, co opisujesz (czyli, że prostowanie włosów albo wakacje w Egipcie są be) to trochę coś innego. One mogą być obciachem tylko, gdy na wakacje do Egiptu z wyprostowanymi włosami jedzie przedstawiciel klasy średniej i wyższej. Bo to niestosowne dla niego. Robotnik może jak najbardziej.

A to, że kiedyś to przedstawiciele klasy średniej i wyższej prostowali włosy i jeździli do Egiptu, co następnie kopiowała klasa robotnicza, więc te elementy stylu życia stały się nieodpowiednie i obciachowe dla klasy wyższej i średniej to zwyczajne zjawisko społeczne - zawsze klasy niższe małpowały klasy wyższe i tak się to kończyło wink.
                • dwanascie_kopiejek Re: Obciach dla faceta 16.12.18, 01:12
                  > IMO to, co opisujesz (czyli, że prostowanie włosów albo wakacje w Egipcie są be
                  > ) to trochę coś innego. One mogą być obciachem tylko, gdy na wakacje do Egiptu
                  > z wyprostowanymi włosami jedzie przedstawiciel klasy średniej i wyższej. Bo to
                  > niestosowne dla niego. Robotnik może jak najbardziej.

Robotnik oczywiście może, ale prędzej czy później zderzy się z narracją, że tylko Janusze jeżdżą do Egiptu i Karyny prostują. Oczywiście może mieć to centralnie w de, ale może też poczuć się obiektem pogardy.
                  Rzecz w tym, która strona dominuje w kształtowaniu narracji o obciachu i w kreowaniu trendów.

> A to, że kiedyś to przedstawiciele klasy średniej i wyższej prostowali włosy i
                  > jeździli do Egiptu, co następnie kopiowała klasa robotnicza, więc te elementy s
                  > tylu życia stały się nieodpowiednie i obciachowe dla klasy wyższej i średniej t
                  > o zwyczajne zjawisko społeczne - zawsze klasy niższe małpowały klasy wyższe i
                  > tak się to kończyło wink.

Racja, to nie jest nowe zjawisko. Wydaje mi się, że Polska jest o tyle specyficzna, że w ciągu kilkunastu lat z porządku, w którym profesor, aktor i robotnik w fabryce nosili (z grubsza) te same ciuchy, popijali tę samą kawę i jeździli na wczasy w te same miejsca ewoluowaliśmy w stronę relatywnie sporego rozwarstwienia społecznego. To jest wręcz ekspresowe tempo. Dlatego więc stawiam tezę, że to właśnie średniozamożne mieszczaństwo, żyjące w lęku przed deklasacją, najbardziej lubuje się w smieszkowaniu z wszelkich skarpet do sandałów i innych obciachów.
                  • lilicziczi Re: Obciach dla faceta 16.12.18, 01:21

> Robotnik oczywiście może, ale prędzej czy później zderzy się z narracją, że tyl
                    > ko Janusze jeżdżą do Egiptu i Karyny prostują. Oczywiście może mieć to centraln
                    > ie w de, ale może też poczuć się obiektem pogardy.
                    > Rzecz w tym, która strona dominuje w kształtowaniu narracji o obciachu i w kreo
                    > waniu trendów.

Bourdieu twierdzi, że klasy wyższe. U nas chyba jednak klasa średnia. A w poprzednim ustroju była to klasa robotnicza.

to zwyczajne zjawisko społeczne - zawsze klasy niższe małpowały klasy wyż
                    > sze i tak się to kończyło wink.
                    >
                    > Racja, to nie jest nowe zjawisko. Wydaje mi się, że Polska jest o tyle specyfic
                    > zna, że w ciągu kilkunastu lat z porządku, w którym profesor, aktor i robotnik
                    > w fabryce nosili (z grubsza) te same ciuchy, popijali tę samą kawę i jeździli n
                    > a wczasy w te same miejsca ewoluowaliśmy w stronę relatywnie sporego rozwarstwi
                    > enia społecznego. To jest wręcz ekspresowe tempo. Dlatego więc stawiam tezę, że
                    > to właśnie średniozamożne mieszczaństwo, żyjące w lęku przed deklasacją, najba
                    > rdziej lubuje się w smieszkowaniu z wszelkich skarpet do sandałów i innych obci
                    > achów.

Prawdopodobnie masz rację.
                    • dwanascie_kopiejek Re: Obciach dla faceta 16.12.18, 01:38
                      > Bourdieu twierdzi, że klasy wyższe. U nas chyba jednak klasa średnia. A w poprz
                      > ednim ustroju była to klasa robotnicza.
                      >
                      O, to ciekawe. Kojarzysz jakieś zachowania, style, elementy, które wówczas były obśmiewane?
                      Przychodzą mi do głowy jedynie elementy stylu życia kojarzone z wrogami klasowymi - maniery i gusta typowe dla arystokracji czy burżuazji.

• dwanascie_kopiejek Re: Obciach dla faceta 16.12.18, 01:44
                        Właśnie sama sobie odpowiedziałam: bikiniarze wink
                        • lilicziczi Re: Obciach dla faceta 16.12.18, 01:53
                          Też - władza dowartościowała klasę robotniczą i chłopską i inspirowała niechęć wobec wrogów klasowych.
                          zwierciadlo.pl/wp-content/uploads/2012/10/MS-SN-M-1132-Fangor-Wojciech-Postaci-1950.jpg

• minniemouse Re: Obciach dla faceta 17.12.18, 23:28
                            lilicziczi napisała:
                            > Też - władza dowartościowała klasę robotniczą i chłopską i inspirowała niechęć
                            > wobec wrogów klasowych.
                            > zwierciadlo.pl/wp-content/uploads/2012/10/MS-SN-M-1132-Fangor-Wojciech-Postaci-1950.jpg

no prosze - w koncu wydalo sie kto wymyslil DRAG - a to polskie wladze PRLu byly big_grin big_grin big_grin

Minnie
                            >
                          • taki-sobie-nick Re: Obciach dla faceta 17.12.18, 23:58
                            lilicziczi napisała:

> Też - władza dowartościowała klasę robotniczą i chłopską i inspirowała niechęć
                            > wobec wrogów klasowych.

Te smętne ruiny (dopiero teraz je zauważyłam) za wrogiem klasowym nie są przypadkowe?

Podobnie jak fakt, że blok wielorodzinny stoi na takim samym podłożu jak owe ruiny?
                            • lilicziczi Re: Obciach dla faceta 18.12.18, 00:32
                              Nie, nie są przypadkowe - to niezbyt subtelna metafora. Zwracam uprzejmie uwagę, iż ruiny są po stronie Pani Burżujki a po stronie Obywateli Pracujących pną się mury smile
                              • taki-sobie-nick Re: Obciach dla faceta 18.12.18, 00:50
                                lilicziczi napisała:

> Nie, nie są przypadkowe - to niezbyt subtelna metafora. Zwracam uprzejmie uwagę
                                > , iż ruiny są po stronie Pani Burżujki a po stronie Obywateli Pracujących pną s
                                > ię mury smile

Jakieś mało zachęcające te mury. Cały ten obraz, a znam go, jest niezbyt subtelną metaforą. tongue_out Niemniej ruiny (i znaczenie murów jako ich przeciwieństwa) zauważyłam dopiero teraz.
                      • lilicziczi Re: Obciach dla faceta 16.12.18, 01:48
                        Właśnie tak - to było obśmiewane.

A co do wyśmiewania skarpet do sandałów i wczasów w Egipcie - IMO to wyśmiewanie to nie tyle obawa przed deklasacją, ale pokazanie, że WIEM, że tak się nie robi, gdyż jestem oczko wyżej.

Ale ww. wyśmiewanie zawsze było w złym stylu w klasie wyższej i już się robi niemodne w klasie średniej wink
                      • potworia Re: Obciach dla faceta 19.12.18, 09:54
                        Nie zgadzam się. Obciachnie był kategorią stosowaną w oficjalnym dyskursie PRL, bo to oficjalny dyskurs był obciachem.
                        Obciachem było "bycie z awansu", przodek z Desy, wiejskie naleciałości u świeżo upieczonych mieszkańców blokowisk.
                        Inteligenckie zaplecze, mieszczańskie korzenie, zachodni sznyt były podzwiane, pożądane i doceniane.
                        • dwanascie_kopiejek Re: Obciach dla faceta 19.12.18, 11:52
                          Wydaje mi się, że ów przodek z desy to zjawisko nieco późniejsze, kiedy społeczeństwo ogarnęła zbiorowa moda na sarmatyzm pod wpływem popularności filmów Hoffmanna.

Mieszczaństwo (w sensie przedwojennym) mogło moim zdaniem budzić dość zróżnicowane skojarzenia, z jednej strony aura elegancji i ostoja tradycyjnej polskości, z drugiej skostnienie, hipokryzja, konserwatyzm, religijność- piętnowane tak chętnie przez Tuwima, Boya-Żelenskiego itp.
                          • potworia Re: Obciach dla faceta 19.12.18, 12:43
                            A w najlepszym tonie było posiadanie wielkomieszczańskich przodków i dystansowanie się od nich. I chyba jest nadal, zważywszy popularność Lali Dehnela.
                            Lata siedemdziesiąte to chyba wciąż PRL. Duma z robotniczych korzeni to kwestia ostatnich lat i to bardzo progresywnych środowisk. Na przypływ dumy z chłopskich korzeni musimy jeszcze zaczekać.
                            • dwanascie_kopiejek Re: Obciach dla faceta 19.12.18, 14:47
                              potworia napisał(a):

> A w najlepszym tonie było posiadanie wielkomieszczańskich przodków i dystansowa
                              > nie się od nich.
                              Którą dekadę masz na myśli?

>I chyba jest nadal, zważywszy popularność Lali Dehnela.
                              Lala jest z 2006 r.

> Duma z robotniczych korzeni to kwestia
                              > ostatnich lat
                              Tak, ale w odniesieniu do jakiegoś wycinka klasy średniej.
                              Kontrprzykładem jest np. duma w rodzinach o tradycjach górniczych

i to bardzo progresywnych środowisk. Na przypływ dumy z chłopski
                              > ch korzeni musimy jeszcze zaczekać.
                              Progresywne środowiska z moich doświadczeń nie mają problemu z dumą z chłopskich korzeni.
                              Trochę ciężko jest mi z kolei wyobrazić sobie ematkę na dożynkach, ale być może dokonuję niesprawiedliwego uproszczenia.
                              Ponowne docenienie kultury ludowej po odrzuceniu jej w okresie transformacji to moim zdaniem dobry znak.
                              • potworia Re: Obciach dla faceta 20.12.18, 01:42
                                E-matka jest dla mnie ikoną słabej, niestabilnej i zakompleksionej młodej polskiej middle class, nadrabiajacej tupetem i przekonującej wszystkich dokoła o swojej wspaniałości.
                                Koncepcja obciachu znakomicie się przydaje w tej strategii.
                                Co do tego, że niewysmiewanie nikogo jest oznaką prawdziwej klasy - jasne.
                                Co do dumy z chłopskich korzeni - widać obracam się w nie dość progresywnych kręgach. Mam nadzieję, że to się zmieni.
                                • dwanascie_kopiejek Re: Obciach dla faceta 20.12.18, 10:41
                                  potworia napisał(a):

> E-matka jest dla mnie ikoną słabej, niestabilnej i zakompleksionej młodej polsk
                                  > iej middle class, nadrabiajacej tupetem i przekonującej wszystkich dokoła o swo
                                  > jej wspaniałości.
                                  > Koncepcja obciachu znakomicie się przydaje w tej strategii.
                                  This.
                                  Na obronę e-matki dodam tylko, że patriarchat szczególnie daje jej w tyłek. E-matka musi pracować, bo na życie rodziny z dziećmi z jednej pensji stać tylko osoby naprawdę zamożne. Drugi etat czeka w domu. Dochodzi także obowiązek dbania o urodę i wszelkie zabiegi pochłaniające czas i inne zasoby. Myślę, że to spora presja.
                            • lilicziczi Re: Obciach dla faceta 19.12.18, 15:12
                              Pisałam o wczesnym PRL (obraz pochodzi chyba z 1950 roku) a nie z okresu "Czterdziestolatka".

I jeszcze; wyśmiewanie innej klasy niekoniecznie oznacza dumę z własnego pochodzenia. Moim zdaniem, z reguły jest wręcz przeciwnie, takie wyśmiewanie oznacza kompleksy (no, chyba, że robimy ciepłą satyrę, jak właśnie film "Czterdziestolatek") albo zawiść. Nieprzypadkowo czerwony establishement często przejmował (często nieudolnie) burżuazyjny, a nawet arystokratyczny styl życia. Co potem małpował Karwowski, gdy awansował bliżej władzy wink.

Tak, masz rację, w najlepszym tonie jest niewyśmiewanie nikogo.
                              • dwanascie_kopiejek Re: Obciach dla faceta 19.12.18, 15:36
                                Muszę w końcu obejrzeć Czterdziestolatka smile
                                • lilicziczi Re: Obciach dla faceta 19.12.18, 15:37
                                  Polecam wink
      • taki-sobie-nick Re: Obciach dla faceta 18.12.18, 00:52

> Temat jak widzę podąża w kierunku humorystycznyM,

Humorystycznym, i jest to obciach ponadklasowy i ponadideowy, aczkolwiek zasada "mófiem jak hcem" jest obciachem demokratyzującym, więc powinna ci się podobać.
        • potworia Re: Obciach dla faceta 20.12.18, 10:21
          A ty już docieklaś "co cię Agora molestuje", miss puryzmu i podwójnych standardów?
    • yuka12 Re: Obciach dla faceta 13.12.18, 23:20
      Swego czasu kolor różowy.
    • aj.riszka Re: Obciach dla faceta 13.12.18, 23:25
      21mada napisał(a):

> prawdziwy Polak nosi
      reklamówkę.

...ta z Lidla wink

• damartyn Re: Obciach dla faceta 14.12.18, 00:17
        Najważniejsze, żeby ten Polak spał w piżamie ,a chodził w dresie. Bo jak śpi w piżamach i chodzi w dresach to dopiero jest obciach - językowy.
    • jowita771 Re: Obciach dla faceta 14.12.18, 07:30
      Sikanie na siedząco to dla prafciwego polskiego mężczyzny zniewaga, wszak od tego mu się skraca przyrodzenie. I nawet , jak nie trafia, to będzie bronił lania z wysokości do upadłego.
    • tanebo2.0 Re: Obciach dla faceta 14.12.18, 09:40
      Sygnet. Kapelusz.
    • ichi51e Re: Obciach dla faceta 14.12.18, 09:45
      To w czym spia prawdziwi Polacy? W koszulach nocnych?
      www.vermontcountrystore.com/54-inch-portuguese-flannel-nightshirt-for-men/product/67538
      • 21mada Re: Obciach dla faceta 14.12.18, 21:06
        To dla księży 😂
    • lilicziczi Re: Obciach dla faceta 15.12.18, 00:12
      To w czym śpią bezobciachowi mężczyźni zimą, gdy jest zimno?
      Z moich osobistych preferencji - nie lubię u mężczyzn sandałów - wolę mokasyny.
      Nie przepadam za szortami, zwłaszcza krótkimi albo w kratę lub inny "gaciowy" wzór. Szczególnie na ulicach miasta.
      • hanusinamama Re: Obciach dla faceta 20.12.18, 10:25
        Ale ze latem w upał ma nosić mokasyny i nózka zapocic? Ja nikomu nie bronie. Sandały są po to aby noga oddychała, było wygodnie. Mogą wiec w sandałach chodzić ci z brzydkimi stopami czy nawet w skarpetkach jak kto woli...
    • lilicziczi Re: Obciach dla faceta 15.12.18, 00:24
      Na marginesie; podobają mi się klasyczne męskie piżamy w kratę, które nie wyglądają jak dres.
      • minniemouse Re: Obciach dla faceta 15.12.18, 00:36
        prawdziwy Polak spi w tiszercie tak wyciagnetym ze z przodu zakrywa mu (prawie cale) przyrodzenie, a z tylu wystaje pol przedzialka.

• woman_in_love wszystko co "kobiece" to obciach dla faceta 19.12.18, 11:58
      a piżamy są obecnie kobiece.

To oczywista oczywistość. Żaden normalny, prawdziwy menszczyzna, władca świata, nie będzie chciał nosić elementów ubioru noszonych przez kobiecych podludzi. Stąd też m.in. agresja do trans i uważanie takich ludzi za wariatów.
    • hanusinamama Re: Obciach dla faceta 20.12.18, 10:23
      Ale to w czym spi? Nago?
    • swinki_trzy Re: Obciach dla faceta 20.12.18, 10:39
      Napisałam, że dla mnie jest całkowicie aseksualny. Widok faceta w piżamie to niezła antykoncepcja big_grin nawet jak ją zdejmie do łóżkowych igraszek to wspomnienie nie pozwoli na więcej big_grin
      Może u nas to genetyczne, syn w wieku ok 9-10 lat sam z siebie przestał je nosić i do dziś nie ma żadnej. Odpukać w niemalowane, ani syna, ani męża nie dopadła sytuacja szpitalna, ale zapewne i wtedy skończyło by się na koszulce i szortach. Zazwyczaj obydwoje śpią w samych luźnych gatkach, ale też nie takich po kolana big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka