Dodaj do ulubionych

Ikea Billy z dwiema nadstawkami

20.12.18, 21:44
Czy ktoś tak ma? Ikea twierdzi, że na każdym regale może być tylko jedna nadstawka, ale w domu już naprawdę brakuje miejsca na książki (i kolejne regały). Zastanawiam się nad dorzuceniem drugiej, miejsce pod sufitem jeszcze jest. Z założeniem, że stałyby tam tylko lekkie książki.
Obserwuj wątek
    • barattolina Re: Ikea Billy z dwiema nadstawkami 20.12.18, 22:02
      Serio tak twierdzi? Widziałam u nich w sklepie ze trzy jedna na drugiej.
      Ja mam po dwie. Mam nie tylko lekkie książki. Jest ok.
      • hungaria Re: Ikea Billy z dwiema nadstawkami 20.12.18, 22:08
        A masz przywiercone do ściany?
        W sklepie akurat nie zwróciłam uwagi, ale w instrukcjach montażu nadstawki jedna na drugiej są wiele razy przekreślone, a pan przy nich ma smutną minę wink
        • kochamruskieileniwe Re: Ikea Billy z dwiema nadstawkami 20.12.18, 22:21
          Szczerze mówiąc - troszkę bym się obawiała. Chodzi mi o wytrzymałość śrub podstawowego regału. Oraz samego materiału - to zwykła płyta paździerzowa. A jednak taka nadstawka plus książki - nawet lekkie - trochę ważą. Jeżeli już - przywiercałambym do ściany - ale nie na jedną śrubę z mocowaniem - a na co najmniej dwie. . Zarówno regał, jak i obie nadstawki. Tak, by częć ciężaru przenieść na ścianę. Chyba, że to ścianka k-g.

A nie myślałaś by zamontowac półke na takim stelażu? Skoro masz jeszcze miejsce pod sufitem. Są nawet same podpórki Mogłabyś trzymać i cięższe ksiązki. Są tez półki bez widocznych podpórek.
          • hungaria Re: Ikea Billy z dwiema nadstawkami 20.12.18, 22:37
            No właśnie tego się trochę obawiałam, że cała konstrukcja może się zawalić jak domek z kart. Wylądowałyby tam same paperbacki, które niby ważą tyle, co nic - no ale...
            A jaką półkę nasz na myśli, taką zwykłą? Bo wyobraźnia mnie już zawodzi o tej porze.
            • kochamruskieileniwe Re: Ikea Billy z dwiema nadstawkami 20.12.18, 22:41
              Mozg mi przestał działać, więc automatycznie wklejam wyniki z googla:

www.google.pl/search?client=opera&hs=R3n&biw=1326&bih=658&tbm=isch&sa=1&ei=bQccXN_lGbGVmgWByKfYCQ&q=półki+bez+widocznych+mocowań&oq=półki+bez+&gs_l=img.1.1.0l3j0i5i30j0i8i30l3j0i24l3.73129.76111..78498...0.0..1.379.1735.0j7j2j1......0....1..gws-wiz-img.......0i67.zRSATaVMMiI

albo takie stelaże - głównie dwa pierwsze rzędy:

www.google.pl/search?q=stelaż+na+półki&client=opera&hs=Uh8&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwi61tvdqq_fAhVB2ywKHeUnAnwQsAR6BAgFEAE&biw=1326&bih=658
              • kochamruskieileniwe Re: Ikea Billy z dwiema nadstawkami 20.12.18, 22:43
                chodzi mi o zasadę tych półek. Sama półka musiałby być dopasowana do tego, co masz.
                • hungaria Re: Ikea Billy z dwiema nadstawkami 20.12.18, 22:49
                  Już rozumiem, potrzebowałam wizualizacji smile Dzięki.
          • barattolina Re: Ikea Billy z dwiema nadstawkami 20.12.18, 22:46
            Jakich znowu śrub?? Polki nie niosą ciężaru regału tylko poukładanych na nich książek.
            Siła z nadstawek przenosi się na elementy pionowe regału. Jeśli są tam jakiekolwiek śruby (bo ja już nie pamietam) to działają na ścianie !!!!
            A jeśli paździeż jest tak mało nośny to co robi w regałach na kasiążki??

.
            • kochamruskieileniwe Re: Ikea Billy z dwiema nadstawkami 20.12.18, 22:56
              Regał jest skręcony subami. Dostajesz płaską paczkę. I skęcasz boki z górą i dołem. To się skręca za pomocą śrub. A że sam mebel z płyty paździerzowej to inaczej taki regał pracuje niż gdyby był z litego drewna.
              Jedynym prawdziwym wzmocnieniem tego regału jest środkowa półka przykręcona na stałe. Bo o dykcie z tyłu, jak i cokole nie wspomnę.
              • kochamruskieileniwe Re: Ikea Billy z dwiema nadstawkami 20.12.18, 22:59
                i właśnie przenoszenie cięzaru nadstawek oraz ksiązek na boczne płyty i górę regału podstawowego budzi mój niepokój. I to, że to paździerz. Sam paździerz jako półki - absolutnie mi nie przeszkadza. Nie paczy jak lite drewno (w przypadku półek).
            • tairo Re: Ikea Billy z dwiema nadstawkami 20.12.18, 22:59
              > A jeśli paździeż jest tak mało nośny to co robi w regałach na kasiążki??

Tani jest, a większość ludzi w regałach na książki trzyma tych książek kilkanaście-kilkadziesiąt, a nie kilkaset.
        • koronka2012 Re: Ikea Billy z dwiema nadstawkami 20.12.18, 22:21
          Jeśli druga wisi na haku/listwie a nie opiera się ciężarem na dolnej, to ja bym się nie przejmowała. Firmy obawiają się ewentualnych skarg/procesów, stąd takie podejście.
        • barattolina Re: Ikea Billy z dwiema nadstawkami 20.12.18, 22:33
          No jasne ze nie mam.
          Regał mam, ale nadstawek nie.
          Z tego co pamietam to one maja z tylu dodatkowe mocowanie do siebie i regału.
          Noce przesypiam spokojnie smile
    • tairo Re: Ikea Billy z dwiema nadstawkami 20.12.18, 22:43
      Mam tylko jedną nadstawkę, druga by się na wysokość zmieściła, ale sztukateria zawadza, i na tym ustawione pudełka.
      Znajomi mają dwie - dla zabezpieczenia nadstawki są ze sobą skręcone razem, przymocowane do ściany (same regały też) i na tych najwyższych stoją tylko lekkie rzeczy typu pudełka z ozdobami choinkowymi

Może na przyszłość rozważ jednak regały na wymiar z pełnego drewna, a nie płyty?
    • jak_matrioszka Re: Ikea Billy z dwiema nadstawkami 20.12.18, 23:07
      Regały mocuj do ściany za pomoca kantówek, to wzmacnia konstrukcje. Poza tym tak jak ktoś wcześniej napisał, skrecaj regały miedzy soba.

U mnie Billy z jedna nadstawka tylko, a i tak sie ciesze, że ta jedna weszła, ale bez wiekszych obaw bym druga ustawiła, gdyby było miejsce.
      • jak_matrioszka Re: Ikea Billy z dwiema nadstawkami 20.12.18, 23:11
        Możesz też kupić płyty drewniane o szerokości równej głebokości regału i wstawić miedzy regały, oczywiście skrecajac całość. Tylko, że to już rozwiazanie na stałe, nastepne malowanie tylko wokół biblioteczki smile
        • hungaria Re: Ikea Billy z dwiema nadstawkami 20.12.18, 23:16
          No właśnie zaletą Billy'ego miała być elastyczność, żeby w razie czego móc coś przetasować i przestawić uncertain Skręcone ze sobą już są, wypróbujemy patent z kantówkami.
          • jak_matrioszka Re: Ikea Billy z dwiema nadstawkami 20.12.18, 23:21
            Hmmm, ta elastyczność Billyego obejmuje pierwsze ustawienie, planujesz i robisz jak chcesz. Przestawiania i przetasowywania to ja nie widze, możesz wysokość półek pozmieniać bez problemu i ewentualnie drzwi dołożyć. Mój co prawda przeprowadzony, ale nie jest teraz ksiażkami obłożony, tylko za kredens w kuchni robi. Na dole zapasy, a od połowy w góre zastawa za szkłem smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka