Dodaj do ulubionych

Yerba mate

09.01.19, 18:46
Kto pije? Jestem ostatnio bardzo zmęczona. Kawa niestety nie pobudza mnie do działania a w pracy trzeba jakoś funkcjonować. W którymś wątku o zmęczonej forumce ktoś polecił yerba Mate.
Ktoś ma doświadczenie?

Muszę wymyślać jakieś mądre rzeczy w pracy a mam tylko papkę w głowie z tego zmęczenia.
Obserwuj wątek
    • sasha_m Re: Yerba mate 09.01.19, 19:39
      Działa. Moje dziecko pija, ale nie w tygodniu, bo wcześnie wstaje do szkoły i musi być wyspany. W weekend i ferie tak, gdy może sobie pozwolić na zarwanie nocy.
      Ja yerby nie piję, ale zieloną herbatę tak, też działa pobudzająco. Wieczorem unikam, bo nie mogę potem zasnąć. Kawa na mnie w ten sposób nie działa, mogę wypić przed snem i śpię potem jak niemowlę, rano też mnie nie rozbudza.
      • myq1 Re: Yerba mate 09.01.19, 20:18
        U Cortazara pije się Yerba Mate przez słomkę, nie wiem dlaczego, ale ematka wie.
        Piłam dawno temu, smakowała mi i faktycznie pobudzała.
        • sasha_m Re: Yerba mate 09.01.19, 20:30
          Ematka wie wszystko 😉 Ta słomka nazywa się bombilla i jest zakończona płaskim sitkiem, dzięki czemu odcedzane są fusy. Yerby po zaparzeniu nie miesza się w naczynku (które z kolei nazywa się matero), tylko wkłada bombillę i pije.
          Mam wyznawcę rytuału yerba mate w domu, dlatego taka oświecona jestem 😃
    • klaviatoorka Re: Yerba mate 09.01.19, 20:27
      Mate lub yerba dają mocniejszego kopa, niż kawa i działają dłużej.
      Studenci już to odkryli smile
      Można pić też samą mate, jeśli komuś nie odpowiada smak yerby. Jest wiele odmian aromatyzowanej yerby (na najbardziej lubię z porzeczką lub trawą cytrynową). Niektóre kluby, restauracje, ekosklepy sprzedają też gazowane napoje z wyciągiem mate, polecam o smaku bananowym.
    • mrs.solis Re: Yerba mate 09.01.19, 20:35
      Nie smakuje mi ten napoj. Teraz popularna jest matcha, podobno daje niezlego kopa, ale to tez mi nie smakuje. Jak jestem zmeczona, a musze byc na chodzie to pije redbulla to akurat mi bardzo smakuje tongue_out
      • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Yerba mate 09.01.19, 20:43
        mrs.solis napisała:

> redbulla to akurat mi bardzo smakuje tongue_out

jesteś chyba pierwszym człowiekiem, który coś takiego oświadczył....

Xsioonc
    • maaria33 Re: Yerba mate 09.01.19, 21:21
      Mnie przeszła ochota kiedy przeczytałam, że teraz bada się związek tej "herbaty" z nowotworem krtani
      • wheels.of.fire Re: Yerba mate 09.01.19, 21:48
        Wśród palaczy prawdopodobnie.
        • maaria33 Re: Yerba mate 09.01.19, 21:50
          Podobno badają teraz czy to yerba jako taka czy fakt, że zwykle ją piją w bardzo wysokiej temperaturze (kombinacja yerby i temperatur)
          • myq1 Re: Yerba mate 09.01.19, 21:55
            Ale dlaczego krtani, przełyku chyba.
            • maaria33 Re: Yerba mate 09.01.19, 22:15
              Przepraszam, może przełyku, nie pamiętam dokładnie - ale "gdzieś tam". Czytałam kiedy przymierzałam się do picia i postanowiłam poszukac najlepszej - w czasie tych poszukiwań natknęłam się na powyższe informacje.
          • kyrelime Re: Yerba mate 09.01.19, 22:14
            Yerbę pija się gorącą? My pijemy raczej przechłodzoną, poza tym niekoniecznie zalewaną wrzątkiem. Muszę poczytać o tych badaniach.
            • maaria33 Re: Yerba mate 09.01.19, 22:16
              Podobno tam skąd pochodzi piją gorącą
              • kyrelime Re: Yerba mate 09.01.19, 22:36
                Dzięki, doczytam. My napotkalismy na instrukcje parzenia i picia, które wykluczają picie gorącej, ale byclć może to już taka nasza zaadaptowana wersja picia☺ Pani prowadząca u nas sklep zielarski opowiadała, że uczyła się przygotowywać i pić yerbę w Argentynie i też mówiła o unikaniu wrzątku. Ciekawa sprawa
                • kyrelime Re: Yerba mate 09.01.19, 22:48
                  Znalazłam takie info: W maju 2016 roku odbyła się konferencja w ramach International Agency for Research on Cancer, na której zaprezentowano badania, mające na celu weryfikację wyników z 1991 roku. Okazuje się, że picie yerby o temperaturze większej niż 65°C może zwiększać ryzyko zachorowalności na raka przełyku. To samo jednak tyczy się kawy, herbaty, czy innych cieplejszych napojów. Gorąca ciecz uszkadza komórki w przełyku, zwiększając tym samym prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworu. Nie znaleziono żadnych dowodów na jakąkolwiek rakotwórczość samego naparu yerby.

My zalewamy wodą o temp.max 80 stopni i nie pijemy tak całkiem od razu (zresztą po to się pije przez bombillę, żeby napój się schładzał po drodze☺). Może te wytyczne odnośnie przygotowywania faktycznie są unowocześnione ☺

• sasha_m Re: Yerba mate 09.01.19, 23:04
                    Też mi się wydaje, że to o temperaturę chodzi, a nie o roślinę. Lata temu czytałam o szkodliwości gorącego picia i jedzenia, co mnie bardzo zmartwiło, bo dla mnie ciepła zupa to nie zupa...
                    Wytyczne się nie zmieniły, max 80 st.
                    • maaria33 Re: Yerba mate 09.01.19, 23:05
                      Jakie szczęscie, że nie znoszę wrzątku smile
          • wheels.of.fire Re: Yerba mate 10.01.19, 07:36
            To też podobno, ale w kulturze południowej też dużo się pali.
    • kyrelime Re: Yerba mate 09.01.19, 22:12
      Mój mąż pije tradycyjnie przez bombillę jak to opisał ktoś wyżej. Całkowicie zarzucił kawę od pewnego czasu, bo stwierdził, że yerba działa na niego lepiej, daje energię i rzadko teraz boli go głowa. Ja czasem piję z nim, ale ja wolę zdecydowanie słabszą i raczej smakową, z domieszką trawy cytrynowej lub owoców. Czuję się po niej rześko, ale nie odczułam jakiejś ogromnej zmiany względem kawy, którą piję w sumie głównie dlatego, że mi smakuje, a nie pobudza.

Jeśli bedziesz chciała wypróbować to online można kupić zestawy z tym specjalnym kubeczkiem i bombillą, gdzie jako dodatek są różne rodzaje suszu z dodatkami lub bez (inaczej smakuje yerba argentyńska, inaczej brazylijska itd.). Dla mnie niektóre były nie do przełknięcia, inne pyszne.
    • lucerka Re: Yerba mate 10.01.19, 04:46
      Podsumowujac, prawie same pozytywne wypowiedzi.
      Dzięki za odzew - niezawodne jesteście, jak zwykle zreszta smile Kupuję zestaw i będę popijać.
    • princy-mincy Re: Yerba mate 10.01.19, 10:35
      Ja polecam. Moja ulubiona to mate de guarana, do kupienia przez internet.
    • kosmos_pierzasty Re: Yerba mate 10.01.19, 13:27
      Bardzo lubię, ale muszę uważać, bo faktycznie nakręca. Nie tak jak kawa (nie piję), ale przy większej liczbie kubków jak najbardziej to odczuwalne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka