Dodaj do ulubionych

W kwestii smartfona

26.01.19, 22:10
Tak, w kwestii, a nie w żadnym "temacie".

Czy można w smartfonie wyłączyć internet tak na dobre, żeby się go już właczyć z powrotem nie dało?

I drugie pytanie - w kwestii telefonów klawiaturowych.

Czy jest moda na telefony klawiaturowe "retro" i na jakie? Bo chciałabym wiedzieć, po ilu latach załapie się mój obecny telefon. tongue_out
Obserwuj wątek
    • taki-sobie-nick Re: W kwestii smartfona 26.01.19, 22:20
      cisza?
    • koronka2012 Re: W kwestii smartfona 26.01.19, 22:25
      1. Nie można, bo byłaby to absurdalna funkcja. Może u operatora?
      2. Telefony retro są chodliwe dla seniorów, stara Nokia wymiata. Jedyny szkopuł to stan baterii.
    • pade Re: W kwestii smartfona 26.01.19, 22:42
      Jeśli masz telefon w Orange i na abonament to net można wyłączyć u operatora.
    • konsta-is-me Re: W kwestii smartfona 26.01.19, 22:49
      Mozna kupic karte sim w ktorej nie ma/jest b. ograniczony internet.
      Byc moze sa jakies aplikacje do tego.
      • droch Re: W kwestii smartfona 26.01.19, 23:12
        > Mozna kupic karte sim w ktorej nie ma/jest b. ograniczony internet.

Nie masz na myśli raczej planu taryfowego, a nie fizycznej karty SIM?
        • konsta-is-me Re: W kwestii smartfona 27.01.19, 07:58
          Tak, mam na mysli tzw. pre-paid.
          • tola1990 Re: W kwestii smartfona 28.01.19, 10:06
            W której? Z tego co wiem, w każdej walczysz internet na chwilę obecną, z tym że jeśli uruchomisz internet na karcie beczki pakietu, to słono za to zapłacisz
            • konsta-is-me Re: W kwestii smartfona 28.01.19, 10:32
              Totez wlasnie dlatego nie wlaczamy internetu big_grin
              • tola1990 Re: W kwestii smartfona 28.01.19, 17:36
                tja, tylko, że jej, nie o to chyba chodziło, żeby nie włączyć, z powodu cen..., a ogólnie, żeby nie było możliwości włączenia internetu w telefonie
                • konsta-is-me Re: W kwestii smartfona 28.01.19, 21:06
                  No to jak ktos napisal -wylaczyc APN-y czy cos tam.
                  Albo trzymac te Nokie.
                  Nie wiem czy w ogole sa nowe telefony bez internetu i wlasciwie po co tongue_out ?
                • taki-sobie-nick Re: W kwestii smartfona 28.01.19, 21:44
                  Pomijając zbędny przecinek - nie chodziło mi o ceny, a o możliwość uzależnienia się od mobilnego internetu.

A dlaczego smartfon? A BO ŁADNY JEST, że tak typowo po kobiecemu odpowiem...

Co do telewizji - nałogowo wyłączam w niej fonię. tongue_out
                  • konsta-is-me Re: W kwestii smartfona 29.01.19, 10:32
                    A gdzie jest zbedny przecinek?
                  • tola1990 Re: W kwestii smartfona 29.01.19, 16:01
                    uzależnić można się od wszystkiego, w sumie jak zobaczyłam, wątek, to pomyślałam, że chcesz telefon dla dziecka, a nie dla siebie żeby siebie uchronić przed uzależnieniem :o
                    • taki-sobie-nick Re: W kwestii smartfona 29.01.19, 21:20
                      Wiem, że od wszystkiego.

Mam skłonność do siedzenia w kompie.

Nie mam skłonności do picia/hazardu/przygodnego seksu/kupowania ubrań.

Więc chyba logicznie myślę...?
    • mikams75 Re: W kwestii smartfona 27.01.19, 01:22
      Mozna wylaczyc u operatora;
      nokie zawsze w modzie
    • kk345 Re: W kwestii smartfona 27.01.19, 02:40
      Wystarczy sobie w ustawieniach wykasować dane transmisji, APNy i inne takie ale da się je przywrócić. U operatora możesz odciąć bezpłatnie transmisję danych, jeśli to abonament- ale i tak wtedy da się korzystać z wi-fi. Na klawiatury mody nie ma, to telefony dla mocno posuniętych seniorów, raczej nie liczyłabym na jej powrót. Muszę powiedzieć, ze z każdym twoim kolejnym wątkiem upewniam się, ze jesteś w grupie wiekowej 70-90+, jeśli nie fizycznie, to mentalnie na pewno.
      • taki-sobie-nick Re: W kwestii smartfona 27.01.19, 22:02
        Muszę powiedzieć, ze z każdym twoim kolejnym wątkiem upewniam się,
        > ze jesteś w grupie wiekowej 70-90+

Siedemdziesięciolatkowie by się obrazili... a możesz jakoś uzasadnić swoje zdanie, opierając się nie tylko na niechęci do mobilnego internetu?

Bo tę niechęć wiele osób na forum rozumie, no chyba że według ciebie również są w tej grupie.
        • kk345 Re: W kwestii smartfona 05.02.19, 00:52
          >Siedemdziesięciolatkowie by się obrazili... a możesz jakoś uzasadnić swoje zdanie, opierając się nie tylko na niechęci do mobilnego internetu?

Próby zawracanie świata kijem i zatrzymywania jego biegu, dość dla ciebie charakterystyczne są także typowe dla posuniętych wiekiem seniorów. Zamiast zaakceptować powszechnie rozwiązania i dopasować je do swoich potrzeb żądasz z reguły by to rozwiązania dopasowały się do ciebie. Tyleż zabawne, co nieskuteczne, ale co kto lubi...
          • taki-sobie-nick Re: W kwestii smartfona 05.02.19, 00:56
            Zamiast zaakcept
            > ować powszechnie rozwiązania

Ależ ja je akceptuję, pod warunkiem, że jest to dla mnie korzystne!

Posiadanie rzeczy, dzięki której mogę się uzależnić od mobilnego internetu, jest dla mnie niekorzystne.

Poza tym wielu musi być tych siedemdziesięciolatków, skoro można internet wyłączyć u operatora. tongue_out
          • taki-sobie-nick Re: W kwestii smartfona 05.02.19, 00:58

> Próby zawracanie świata kijem i zatrzymywania jego biegu, dość dla ciebie chara
            > kterystyczne są także typowe dla posuniętych wiekiem seniorów.

Posuniętych wiekiem? Znasz seniorów, którzy nie są posunięci wiekiem? Pracujesz z seniorami, że tyle wiesz?

No i jeden jedyny argumencik po ośmiu dniach, oj kiepsko.
            • kk345 Re: W kwestii smartfona 05.02.19, 13:58
              Seniorów dzielę sobie na starych peselem i starych duchem. Starość duchowa to nie seniorstwo ale zramolenie niezależne od wieku.

Odpowiadanie na jednego posta w ratach też jest kiepskie. A osoby nieuzależnione od netu niekoniecznie sprawdzają co kwadrans, czy ktoś nie dopisał się do ich postu w dyskusji, czasem odpowiadają po tygodniu. Spróbuj sama, polecam!
              • taki-sobie-nick Re: W kwestii smartfona 05.02.19, 21:02
                kk345 napisała:

> Seniorów dzielę sobie na starych peselem i starych duchem. Starość duchowa to n
                > ie seniorstwo ale zramolenie niezależne od wieku.
                >
                > Odpowiadanie na jednego posta w ratach też jest kiepskie.

Możliwe, często tak robię z przyczyn prozaicznych.
              • taki-sobie-nick Re: W kwestii smartfona 05.02.19, 21:05

>
                > Odpowiadanie na jednego posta w ratach też jest kiepskie. A osoby nieuzależnion
                > e od netu niekoniecznie sprawdzają co kwadrans

Strach z tobą dyskutować, walisz oponenta w łeb jego własnym argumentem. Szkoda, że uczciwa dyskusja nie jest modną technologią, widać nie ma kto na niej zarobić. tongue_out
          • kokosowy15 Re: W kwestii smartfona 05.02.19, 03:53
            Zawsze wydawało mi się, że rozwiązania maja się dopasować do potrzeb ludzi a nie odwrotnie. Już i tak mamy dużo potrzeb wymuszonych, lub niewykorzystanych.
            • kk345 Re: W kwestii smartfona 05.02.19, 13:55
              Jesli ktoś kupuje samochód po to, żeby wymontować z niego silnik i pchać go wszędzie przed sobą, zamiast kupić rower albo sieciówkę na tramwaj, to tak, jest to zawracanie Wisły kijem. Moim prywatnym zdaniem taki-sobie-nick prezentuje tę postawę, ale nie musisz sie z tym zgadzać.
              • kokosowy15 Re: W kwestii smartfona 05.02.19, 17:14
                Ludzie łatwo i bezkrytycznie " przystosowuja" się do otaczającej ich elektroniki, komputeryzacji. Niektórzy są przekonani, że mogą wywinac dowolny numer na drodze w swoim samochodzie, a systemy elektroniczne uratuj ich zawsze. Dochodzi do tego, że pilot komunikacyjny po 10 tys godzin w powietrzu, nigdy nie lądował ręcznie - aż do czasu katastrofy. Nie silnik jest tu problemem, ale cała masa zbędnych funkcji.
                • kk345 Re: W kwestii smartfona 05.02.19, 20:40
                  Ale nadal pozostaje pytanie, po co ktoś krytyczny w stosunku do samochodów uparcie kupuje go zamiast praktyczniejszego dla siebie roweru. To właśnie casus autorki wątku.
                  • taki-sobie-nick Re: W kwestii smartfona 05.02.19, 21:03
                    kk345 napisała:

> Ale nadal pozostaje pytanie

To czytać nie umiesz, bo już to wyjaśniłam.

Co do seniorstwa duchowego: po co zatem operatorzy umożliwiają wyłączenie netu...?

Dodam, że z drugiej strony istnieje duchowa smarkateria. tongue_out
                    • taki-sobie-nick Nawet jeżeli 05.02.19, 21:07
                      kupię samochód, wyjmę silnik i będę wóz pchać przed sobą, to co ci do tego...?

Mogę nawet kupić porsche z silnikiem fiata 126p i jeździć nim, a kto mi zabroni? tongue_out
      • koronka2012 Re: W kwestii smartfona 28.01.19, 11:34
        kk345 napisała:

> Na klawiatury mody nie ma, to telefony dla mocno posuniętych seniorów, raczej nie liczyłabym na jej powrót.

Zobacz sobie po ile chodzą stare Nokie, możesz się zdziwićsmile
        Nie każdy potrzebuje gadżetów, dla kogoś, kto tylko dzwoni takie modele są super, bo trzymają baterię i tydzień.
        • bywalec.hoteli Re: W kwestii smartfona 28.01.19, 19:11
          Właśnie
        • kk345 Re: W kwestii smartfona 05.02.19, 00:53
          To przy najbliższej okazji sprawdź sobie, jaką nieistotną niszą są zarówno autentycznie stare Nokie, jak i nowe wersje tychże. To nie jest nawet promil rynku telefonów komórkowych...
    • jak_matrioszka Re: W kwestii smartfona 27.01.19, 22:32
      Wyłaczenie internetu w smartfonie to jak wyłaczenie wizji w telewizorze, tłuczesz porzadnie ekran i nie ma dostepu, ani sie go nie przywróci (naprawy nie bierzemy pod uwage).
      Na swój obecny telefon sie nie załapiesz, jeżeli już wyszedł z produkcji, ale telefony z klawiatura nie znikły z rynku, wiec spokojnie kupisz inny.
      • taki-sobie-nick Re: W kwestii smartfona 27.01.19, 22:36

> Na swój obecny telefon sie nie załapiesz, jeżeli już wyszedł z produkcji, ale t
        > elefony z klawiatura nie znikły z rynku, wiec spokojnie kupisz inny.

Nie załapałaś. Ciekawa jestem, kiedy mój obecny model wróci do mody - jako model retro.
        • jak_matrioszka Re: W kwestii smartfona 27.01.19, 23:52
          Ach, to nie załapałam. Nigdy też sie z czymś takim nie spotkałam w odniesieniu do sprzetu ekektrycznego lub ekektronicznego. Kształt, owszem, ale nie funkcje.
          • taki-sobie-nick Re: W kwestii smartfona 27.01.19, 23:55
            jak_matrioszka napisała:

> Ach, to nie załapałam. Nigdy też sie z czymś takim nie spotkałam w odniesieniu
            > do sprzetu ekektrycznego lub ekektronicznego. Kształt, owszem, ale nie funkcje.
            >
            OK.
    • feel_good_inc Re: W kwestii smartfona 28.01.19, 01:35
      taki-sobie-nick napisała:
      > Czy można w smartfonie wyłączyć internet tak na dobre, żeby się go już właczyć
      > z powrotem nie dało?

Pewnie, wszystko można, tylko po co? Smyrofon jest z założenia urządzeniem sieciowym i lobotomizacja go to czysta głupota. Jeżeli to ma służyć wyłącznie do dzwonienia, to u Chińczyka kupujesz dumbfona (albo refurba jakiejś Nokii) za $10-15 i masz urządzenie, które pociągnie na baterii kilka razy dłużej.

> I drugie pytanie - w kwestii telefonów klawiaturowych.
      >
      > Czy jest moda na telefony klawiaturowe "retro" i na jakie? Bo chciałabym wiedzi
      > eć, po ilu latach załapie się mój obecny telefon. tongue_out

Nie ma i nie będzie.
    • tola1990 Re: W kwestii smartfona 28.01.19, 10:11
      Już niedługo moda wróci, tak jak i na winyle, czy kasety obecnie..., nie bez powodu zresztą pojawiają się odświeżone wersję starych Nokii, a portale technologiczne o fakcie ich pojawienia się trabia, jakby wychodził jakiś flagowiec
      • brenya78 Re: W kwestii smartfona 28.01.19, 10:44
        Tja, winyle i kasety. Pół pociągu do pracy dziś słuchało muzyki z winyla tudziez z walkmana...
        • tola1990 Re: W kwestii smartfona 28.01.19, 17:34
          moda na retro wraca i temu nie zaprzeczysz, dla każdego coś dobrego, swoją drogą te starsze telefony, były pod kilkoma względami lepsze, a już w szczególności - w kwestii wytrzymałości i działania baterii (zawsze trzeba było wykluczyć z tej grupy jedynie motorolle ;p ), Jeśli ktoś nie chce korzystać z internetu, a potrzebuje telefon do dzwonienia i sms, to zdecydowanie retro telefony, będą lepsze
          • brenya78 Re: W kwestii smartfona 28.01.19, 17:39
            Owszem, retro wraca - do koneserow i snobow. I poza to waskie grono nie wyjdzie.
            Coz mi po winylu, ktory pojedyncza sztuka kosztuje 90 zl za sztuke (nie liczac sprzetu), skoro za ta sama kase mam ze 3 miesiece streamingu jakiejkowliek plyty. Wartosc winyla jest wylacznie sentymentalno/snobistyczna, a nie uzytkowa. Zatem retro nigdy nie wroci do uzytku powszechnego. Tak jak kosa nie zastapila kombajnu.
            • tola1990 Re: W kwestii smartfona 28.01.19, 20:03
              eee, nawet dzieciaki w lo co niektóre, przeżywają te telefony, więc chyba niekoniecznie (co prawda jako ciekawostkę, ale jednak) Zresztą winyl masz na dłużej niż te marne 3 miesiące i winyla nie stracisz, coś w tym jest, że jednak ludzie zaczynają szanować "posiadanie", z drugiej strony, nawet Windowsa, planują zrobić działającego na zasadzie abonamentu big_grin
    • brenya78 Re: W kwestii smartfona 28.01.19, 10:46
      Może sobie jeszcze telewizję wyłącz w telewizorze. Wtedy to będziesz cool i modna. Czapki z głów będą spadac naokoło.
    • mid.week Re: W kwestii smartfona 05.02.19, 07:53
      mozna sobie zainstalowac appke do kontroli rodzcielskiej i wylaczyc nia dostep do sieci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka