05.02.19, 00:33
Czesto zmieniacie, ile macie par? Kupujecie markowe oprawy? Jak duzy u Was jest to wydatek
Obserwuj wątek
    • taki-sobie-nick Re: Okulary 05.02.19, 00:46
      a) nie
      b) nie, bo są okropnie drogie, a poza tym przeważnie w tworzywa, a w tym mi nie do twarzy
      c) 400 zł, chętnie mniej, dlatego nie zamawiam specjalnych cienkich szkieł
    • mysiulek08 Re: Okulary 05.02.19, 01:05
      raz na kilka lat (sprawa wieku nic szczegolnego)
      nie, kupuje te, ktore mi sie podobaja i nie kosztuja tysiaca zl
      ostatnio za 4 pary (dwa progresy, jedne zwykle do 'patrzenia' i do czytania) cos okolo 5tys, plastik, fotochromy
      • just-a25 Re: Okulary 05.02.19, 15:07
        Odrazu 4 pary kupilas?
        • mysiulek08 Re: Okulary 05.02.19, 17:40
          tak, progresy byly w ofercie 2 za 1, zwykle do czytania potrzebowalam a czwarte wyszly przy okazji bo oprawka bardzo mi spodobala
    • tojamarusia Re: Okulary 05.02.19, 08:05
      Mam jedną parę do pracy i całodziennego ślęczenia w komputerze.
      Mieszczę się w kwocie refundacji czyli obecnie 560 zł raz na dwa lata.
      Nie muszę mieć markowych oprawek i wypasionych szkieł.
    • ichi51e Re: Okulary 05.02.19, 08:21
      97% okularow na swiecie robi jedna firma. Wiec markoe w wypdku okularow jest mocno umowne
    • profes79 Re: Okulary 05.02.19, 08:23
      Nie zawracam sobie głowy marką i unikam jak ognia sieciowych salonów. Wzrok odpukać bez zmian od lat (co nie znaczy że dobry) więc w zasadzie nowe okulary robię jak stare oprawki sie posypią. Plastik+fotochrom to kilka lat temu był wydatek rzędu 600 PLN z haczykiem...
    • rosapulchra-0 Re: Okulary 05.02.19, 08:29
      Raz na dwa lata wymieniam okulary, szczególnie te z przezroczystymi szkłami, słoneczne korekcyjne robię średnio raz na 4-5 lat.
    • verydry Re: Okulary 05.02.19, 08:44
      Mam kilka par. Noszę w zasadzie jedne i to tylko "po domu".

Co to znaczy markowe? Chodzi Ci o oprawki od projektantów typu Versace, Dior, Valentino itp?
      Wiesz, że to są oprawki produkowane na licencji, a nie przez domy mody?

Ale tak, takie też mam. Przy zakupie kieruję się tym, czy mi się dany model podoba i czy pasuje do kształtu mojej twarzy.

Ze względu na wygodę i wygląd wolę i noszę na co dzień soczewki.
      • damartyn Re: Okulary 05.02.19, 08:48
        Mam zawsze dwie pary. Zmieniam co 2 lata
    • verydry Re: Okulary 05.02.19, 08:47
      A i "zmieniam" czyli kupuję nowe, jak mnie natchnie. Czyli mniej więcej co rok, lub dwa.
      Wydatek zależy od ceny oprawki, która mi się spodoba. Wadę mam małą, przeciętną, więc i szkła to żadne wynalazki. Ważne, żeby miały powłokę stay clean i antyrefleks?
    • daniela34 Re: Okulary 05.02.19, 08:58
      Mam jedną parę okularów zwykłych, drugą - słonecznych ze szkłami korekcyjnymi. Oprawki słonecznych są niemarkowe (kosztowały coś ok.500 zł), oprawki zwykłych tym razem Gucci, ale poprzednio kupowałam dość drogie ale jednak niemarkowe oprawki. Ostatnie okulary kosztowały mnie około 1800-2000 zł. Szkła cienkie, z powłoką antyreflesyjną. Zmieniam raz na kilka lat ( te ostatnie mam chyba jakieś 3 albo 4 lata)- wada mi się już raczej nie pogłębia
    • piataziuta Re: Okulary 05.02.19, 09:08
      które to są "markowe" oprawki a które niemarkowe?

wymieniam co kilka lat, mam dwie pary, chodzę w nich tylko po domu
      stare kosztowały 1200 nowe 1800 bo kupiłam jakieś super-ekstra cienkie szkła (nie jestem pewna czy widzę różnicę)

• aqua48 Re: Okulary 05.02.19, 09:11
        Wymieniam mniej więcej co 3-4 lata, okulary kosztują ok 500 zł, inwestuję w dobre szkła. Mam trzy pary - na co dzień, do pracy i czytania oraz przyciemniane. Oprawki wybieram wygodne, ładne, i pasujące do mojej twarzy, marki mnie nie interesują.
        • mama.nygusa Re: Okulary 05.02.19, 09:19
          Obecnie mam 3 pary, na wlozenie szkiel czekaja 4 oprawki.Nie lubie chodzic ciagle w jednych i tych samych.Oprawki czesto markowe.
          Podobnie 13letnia corka, tez nie ma jednej pary okularow.
    • gulcia77 Re: Okulary 05.02.19, 09:17
      Oprawa ma pasować do posiadanego dzioba, "markowość" jest ostatnią zmienną, braną pod uwagę. Warto zainwestować w dobre szkła. Osobiście robię okulary u zaufanej pani optyk - mam zawsze doskonale dobraną ogniskową, stara, solidna, rzemieślnicza robota. Zmieniam mniej więcej co rok, ale jestem zwykłym krótkowidzem, bez fajerwerków w rodzaju astygmatyzmu. Za ostatnie zapłaciłam ok. 300 zł. Ale faktem jest, że mieszkam w Bytomiu 😉
    • asia_i_p Re: Okulary 05.02.19, 09:18
      Wydatek między 400 a 600 zł, zmieniam raz na dwa/trzy lata, oprawy przeważnie tanie, a soczewki z tych droższych, na szczęście nie mam astygmatyzmu i wciąż jeszcze nie potrzebuję progresów, więc nawet droższa opcja soczewek dla mojej wady nie wypada skandalicznie.
    • bialeem Re: Okulary 05.02.19, 09:33
      Nie.
      Jedne (zapasowe gdzieś zgubiłam, od biedy bez nich nie wpadnę pod samochód i dojdę do optyka po nowe).
      Tak, ale przez "markowe" nie rozumiem armaniego czy raybanów.
      W przeliczeniu na lata nieduży. Ostatnie ze szkłami kosztowały trochę ponad 2k, ale trwają wiernie 7 lat pomimo tego, że na nich niejednokrotnie siadałam (specyficzna obudowa gdzie zabezpieczone szkło z kawałkiem oprawki wypada wtedy z ramy i można je włożyć z powrotem)
      • verydry Re: Okulary 05.02.19, 16:39
        Zaciekawiałas mnie. Pokażesz? Pytam poważnie.
        • bialeem Re: Okulary 05.02.19, 22:42
          Nie ta kolorystyka i moje są delikatniejsze, ale ich już nie robią.
          www.worthpoint.com/worthopedia/authentic-alain-mikli-titane-66578375
          Ten odstający okular jest na żyłce. Wypada przy nierównym, mocnym napięciu. Wkłada się go naciągając ją czymkolwiek. Sama nie wierzę, że tyle wytrzymały.
    • drinkit Re: Okulary 05.02.19, 10:11
      Mam jedna pare, jak kupuje to dlugo dlugo szukam oprawek. Najczesciej wypada salon "markowy" bo lubie bardziej odjechane oprawki. Staram sie wstrzelic w promocje, wiec cena to ok 1000 zl, bez ekstra pocienianych szkiel.
    • lauren6 Re: Okulary 05.02.19, 10:43
      Mam 2 pary: zwykłe i przeciwsłoneczne. Każde kosztowały koło 1000 zł. Zmieniam co kilka lat, w zależności od stanu oprawek, szkieł. Dwie pary okularów dzieci mi rozwaliły.
    • zasiedziala Re: Okulary 05.02.19, 11:09
      Zmieniam jak się zużyją lub wada się zmieni. Mam jedną parę, noszę non stop z wyłączeniem spania. Oprawki kupuję takie, żeby mi pasowały do facjaty, a to wyzwanie, bo oczy mam wielkie, a rysy ostre. Płacę ok. 2k - astygmatyzm i wszystko jasne.
      • daniela34 Re: Okulary 05.02.19, 11:45
        Też mam astygmatyzm sad
      • thebeat Re: Okulary 05.02.19, 15:33
        Też mam astygmatyzm i dla mnie niejasne...
        • zasiedziala Re: Okulary 05.02.19, 15:54
          Ponad 1k dałam ostatnio za same szkła, a nie tańczą, nie śpiewają ani same nie czytająuncertain
          • thebeat Re: Okulary 05.02.19, 15:58
            To pewnie masz konkretny astygmatyzm, ja mam małą wadę i ostatnio płaciłam niecałe 450 zł za takie lepsiejsze szkła.
            • zasiedziala Re: Okulary 05.02.19, 16:16
              Hmm, wadę mam konkretną, ale może też chodzę do jakiegoś drogiego optyka, bo aż takiej różnicy w cenie się nie spodziewałam.
              • thebeat Re: Okulary 05.02.19, 16:19
                Nie wiem, ja w Polsce B mieszkam, może to też ma jakiś wpływ na ceny. smile
              • daniela34 Re: Okulary 05.02.19, 16:30
                3 albo 4 lata temu płaciłam za szkła ok. 700 zł. Nie była to zresztą najdroższa opcja - mam tylko powłokę antyrefleksyjną i lżejsze, szlifowane szkła. Teraz pewnie bym ok.1000 zapłaciła. Mam sporą wadę i spory astygmatyzm
      • damartyn Re: Okulary 05.02.19, 16:59
        zasiedziala napisała:

> Zmieniam jak się zużyją lub wada się zmieni. Mam jedną parę, noszę non stop z w
        > yłączeniem spania. Oprawki kupuję takie, żeby mi pasowały do facjaty, a to wyzw
        > anie, bo oczy mam wielkie, a rysy ostre. Płacę ok. 2k - astygmatyzm i wszystko
        > jasne.

Progresywne tez niestety nienajtansze😩
        >
    • thebeat Re: Okulary 05.02.19, 15:32
      Mam dwie pary, koszt jednej to około 600 zł. Wymieniam, kiedy trzeba, tzn. jesli zmieni się wada, a za tym parametry soczewek.
      • just-a25 Re: Okulary 09.02.19, 10:54
        A jak czyscicie swoje okulary? Macie jakies plyny?
        • bertie Re: Okulary 09.02.19, 19:24
          Ja opłukuję pod bieżącą wodą, myję krótko mydłem w płynie, spłukuję i wycieram niekruszącym się ręcznikiem papierowym. Od czasu jak mam okulary bez nosków takie mycie uskuteczniam co rano, a czasami i drugi raz wieczorem. Okulary z ruchomymi noskami wystarczyło myć raz na tydzień. Tych bez nosków nawet nie próbuję czyścić na sucho, brudzą się niesamowicie, bo mam duże szkła blisko oczu i policzków, ale są super wygodne w noszeniu i patrzeniu więc pewnie przy nich już zostanę.
    • bertie Re: Okulary 09.02.19, 19:12
      Przez wiele lat nowe okulary co min. 2 lata - wada mi się pogłębiała regularnie aż do wysokiej krótkowzroczności. Kwota ponad 1000 zł, z tego oprawki to max. 25% - reszta to pocieniane szkła z powłokami do pracy z monitorem. Teraz mam pierwszy raz w życiu okulary całe 3 lata i chyba dopiero teraz powoli widzę potrzebę zmiany mocy szkieł, a na pewno oprawek, bo widać na nich zużycie przy noskach.
      • just-a25 Re: Okulary 12.02.19, 09:09
        Dzieeczyny zrobilam nowe okulary I cos nie tak, oko jedno boli wieczorem, męczy sie. Sprawdzalam okulary poprawnie wykonane wrdlug recepty. Teraz mam mocniejsze, inne soczewki, jednoasferyczne powloka bluecontrol...u tego lekarza klinicysty dobieralam chyba juz 4 okulary i bylonok zawsze
        • just-a25 Re: Okulary 12.02.19, 09:12
          Nie wiem, czy czekać, oko sie przystosuje? Co w takiej sytuacji szkla 900 zl.Byla ktorascz Was w takiej sytuacji
          • bertie Re: Okulary 14.02.19, 18:28
            Podejdź do optyka niech sprawdzą. A jak okulary OK, to umów się do swojego okulisty. Ja nigdy tak nie miałam z okularami, za to moje pierwsze soczewki kontaktowe były za mocne i wtedy pobolewała mi głowa. Jak się oko nie przyzwyczai, to może trzeba wymienić jedno szkło. Zawsze to mniejszy koszt nic całe nowe okulary - zakładając, że nie wymienią ci za darmo jako stałemu klientowi czy z innego powodu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka