sztuczkamagiczna Re: Mam problem potrzebuje rady. 05.02.19, 10:51 Nie dziwię się, że twój brat ma problemy ze sobą. Jeśli jest uzależniony, to wy mu nie pomagacie. Skutecznie ściągacie go na dno. Ma rodzinę, to niech o nią dbać. Jeśli to co piszesz jest prawdą, to facet z taką kasą jest w stanie sam rozwiązać problemy. Nie stać go na dom, niech sprzeda i kupi mniejszy albo mieszkanie. Nie trzeba być geniuszem żeby znaleźć rozwiązanie. Twój ojciec to zrozumiał, pora na ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Mam problem potrzebuje rady. 05.02.19, 13:35 Na tyle wpisow 5 odpowiedzi na zadane pytanie ale dzieki za rady. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Mam problem potrzebuje rady. 05.02.19, 20:26 Sory ale to troche brzmi, ze jakby zarabial 120 tys mies. to... tez by mu nie starczalo... A "bo tak". No to jakiej rady?... Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Mam problem potrzebuje rady. 05.02.19, 21:03 Dlaczego ? Napisz prosze ale tylko jesli to serio bo jak jakies pouzywam sobie to szkoda czasu. A jakie bylo pytanie w poscie startowym? Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Mam problem potrzebuje rady. 05.02.19, 21:04 Sory skopiowalo mi sie . A jakie bylo pytanie w poscie staryowym? 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Mam problem potrzebuje rady. 05.02.19, 21:38 Bo nie wyjasnilas dlaczego mu nie starcza. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Mam problem potrzebuje rady. 05.02.19, 22:16 Bo to nie jest tematem watku dlaczego mu nie starcza. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Mam problem potrzebuje rady. 06.02.19, 12:35 Moment - jeżeli nie starcza mu na utrzymanie 3-os rodziny kwota rzędu 10 tysięcy miesięcznie to co on, Gliński się nazywa? Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Mam problem potrzebuje rady. 07.02.19, 08:44 Moja mea culpa; to na G i to na G Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Mam problem potrzebuje rady. 05.02.19, 21:05 Dlaczego? Napisz prosze ale tylko jesli to serio bo jak jakies pouzywam sobie to szkoda czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
sasha_m Re: Mam problem potrzebuje rady. 06.02.19, 07:10 Twój brat jest dorosły, MUSI nauczyć się sam sobie radzić. Przedstawiasz brata jako roszczeniowego, wyrachowanego człowieka, co to w ogóle znaczy, że wpadł na pomysł korzystania z Twojego mieszkania? Czy on Was aby emocjonalnie nie szantażuje? Jeśli poczuje zagrożenie ze strony Twojego męża, może sobie zażyczyć, żebyś się z nim rozwiodła, zrobisz tak? Twój tata zmądrzał, weź przykład, bo na razie tkwisz we współuzależnieniu po uszy. Odpowiedz Link Zgłoś
agniesia331 Re: Mam problem potrzebuje rady. 06.02.19, 19:45 Czy maz miałby Ci za źle.gdybyś wzięła dzieci do was czasami.poszła z nimi do kina.płac zabaw nawet w CH.na pizzę? Żeby oderwać b ratankow od choroby matki. A bratu i szwagierce ugotowala rosół. W chorobie się pomaga finansowo tam.gdzie nie ma kasy. Tam gdzie jest obciąża się rodzinę w opiece nad dziećmi.gotowaniu. W takich typowych zajęciach.które mogą pomoc chorej kobiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Mam problem potrzebuje rady. 06.02.19, 20:44 Pomylilas cos. To nie moja bratowa jest chora moj brat mieszka w Warszawie ja w Szczecinie. Odpowiedz Link Zgłoś
agniesia331 Re: Mam problem potrzebuje rady. 06.02.19, 19:54 To chyba nie jest sytuacja krótkotrwałe i chyba nie dotyczy choroby szwagierka tak do końca. Podejrzewam.ze i mąż i ojciec zbuntowali się nie bez powodu. Rodzina ma ubezpieczenie z racji pracy brata. Rak jest z reguly leczony na nfz. Zgadzam sie.ze wizyty prywatne.operacje w PL kosztuja.ale cos mi sie widzi.ze na taka pomoc maz i tata by bez wahania sie zlozyli. Może chodzi o kasę wydawana na medycynę alternatywną.cudotworcow? Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Mam problem potrzebuje rady. 06.02.19, 07:42 1. Twoje małżeństwo powinno być dla ciebie najważniejsze na świecie. 2. Brat jest dorosły, nawet żonaty i dzieciaty i dobrze zarabia. 3. Brat jest dorosły, nawet żonaty i dzieciaty i dobrze zarabia. 4. Brat jest dorosły, nawet żonaty i dzieciaty i dobrze zarabia i ten argument mogę powtórzyć jeszcze sto razy. Sasha_m ci dobrze napisała. Odpowiedz Link Zgłoś
tol8 Re: Mam problem potrzebuje rady. 05.02.19, 14:21 Zarabia 11000 i mu nie starcza? Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Mam problem potrzebuje rady. 05.02.19, 20:36 Moj brat wpadl na pomysl zebym pozbyla sie lokatorow ze swojego mieszkania w Warszawie on tam sie przeprowadzi bo taniej a swoj dom wynajmie === a znajdzie w W-wie pracę za 4 średnie krajowe ? Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Mam problem potrzebuje rady. 05.02.19, 21:14 Ten wątek jest już pocięty. Moderacja pousiwała wypowiedzi i to wcale nie drastyczne, nie chamskie, tylko obnażające. Bo jak za dużo osób podejrzewa kogoś o trollowanie, to się elegancko moderuje. Po prostu żenada, jak zwykle. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Mam problem potrzebuje rady. 05.02.19, 21:20 lot_w_kosmos napisała: > Ten wątek jest już pocięty. > > Moderacja pousiwała wypowiedzi i to wcale nie drastyczne, nie chamskie, tylko o > bnażające. > > Bo jak za dużo osób podejrzewa kogoś o trollowanie, to się elegancko moderuje. > Po prostu żenada, jak zwykle. Nie pierwszy raz.Może najlepiej niech moderacja rozmawia ze sobą.Nowe standardy. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Mam problem potrzebuje rady. 05.02.19, 21:28 Klamstwa ze ja niby znowusz cos komus tu obiecalam a nic takiego nie mialo miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Mam problem potrzebuje rady. 06.02.19, 00:33 Cały ten wątek jest żenujący. Troliszce wyciąga kolejną historię z dudy, konfabuluje ile wlezie, a jak zrobi się niewygodnie, to plastikowa królewna najpierw wyzwie innych od chamów i prostaczek, a potem po prostu zakończy temat. Najobrzydliwszym przykładem są jednak nie te żałosne paczki, a wątek o rzekomo chorej na raka siostrze. Teraz przyszła kolej na brata narkomana. Co z chory mózg wymyśla to wszystko? Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Mam problem potrzebuje rady. 06.02.19, 00:52 Ty jestes trollem ktory chodzi po forum pierwsza wyzywa, prowokuje. Wymagasz calych historii z cudzego zycia zeby potem miec fakty do kopania kogos. A ja bede pisac o swoim zyciu tyle ile uznam za sluszne jesli uznam ze chce poinformowac co z siostra to, to zrobie jesli nie to nie. Napisz o sobie czemu tego nie robisz? Skoro od innych wymagasz? Ty mi pierwsza w watku o kremie napisalas ze imteligentna nie jestem itd." Lalka barbie" a teraz tutaj przyszlas grac swieta 😀😀😀. Jaka to ty obrazona zostalas przez Jolke . Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Mam problem potrzebuje rady. 06.02.19, 01:10 Dla mnie jesteś trollem i twoje historie są wyssane z palce. Może inni dają się nabierać, nie moja sprawa, ale dla mnie jesteś pacjentką psychiatrii, która przepracowuje na forum swoje fantazje powstałe pod wpływem psychotropów, bo nie wierzę, że ktoś taki może być prawdziwy. Kto co komu napisał pierwszy można w wątku o kremach zresztą przeczytać i kto tam kogo wyzwał od chamów i prostaków. Ale lepiej być chamem i prostakiem niż pospolitą kłamczuchą albo co jest o wiele gorsze, ekshibicjonistką obnoszącą się z intymnymi problemami swoich bliskich na forum. Nie masz za grosz wstydu. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Mam problem potrzebuje rady. 06.02.19, 12:40 > A ja bede pisac o swoim zyciu tyle ile uznam za sluszne Ok, tylko nie miej potem pretensji, że dostajesz odpowiedzi na to, co piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Mam problem potrzebuje rady. 06.02.19, 13:47 Ja nie mam pretensji do momentu do ktorego ktos nie zaczyna mnie obrazac. Chyba normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Mam problem potrzebuje rady. 06.02.19, 13:52 Chcesz powiedzieć, że obrażają cię pytania o tematy, które grzałaś na forum tygodniami, a potem nagle z dnia na dzień cichło? Ja bym się cieszyła, gdyby ktoś się interesował, co u moich chorych krewnych słychać. Cóż. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Mam problem potrzebuje rady. 06.02.19, 15:40 Te nie. Nic takiego nie napisalam. Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Mam problem potrzebuje rady. 05.02.19, 23:12 Wiesz co Jolka? Bierz sobie tego brata na garb tylko potem nie wypisuj po forach jaki ten brat czarny niewdzięcznik Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Mam problem potrzebuje rady. 05.02.19, 23:50 Ja nie oczekuje od niego wdziecznosci. Dlaczego mialabym oczekiwac? Odpowiedz Link Zgłoś
lalkaika Re: Mam problem potrzebuje rady. 06.02.19, 11:30 niech sprzedaja dom,beda mieli na waciki,a mieszkac to moga w twojej garderobie.Maz nawet nie zauwazy. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Mam problem potrzebuje rady. 06.02.19, 12:00 Nie moga tam mieszka kotka. Lokal zajety juz jest 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
barbibarbi Re: Mam problem potrzebuje rady. 06.02.19, 20:10 O, to jest świetny pomysł. Niech brat zamieszka w garderobie, 80 M2 powinno awaryjne wystarczyć. Skoro ma mało kasy to niech jolcia mu co miesiąc daje ta nieistotna kasę za wynajem, pani Halinka całe towarzystwo ogarnie, posprząta, bratowa będzie mogła nawet nie wstawać z loza z baldachimem. Mężowi nic nie mówić, nie zauważy nowych lokatorów w posiadłości, a jak coś będzie podejrzewał to Jola hyc, na kolana mężowi i odwróci jego uwagę. W domu brata zakwaterować kolejne koty i będzie git. No nie da się inaczej! Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Mam problem potrzebuje rady. 06.02.19, 11:40 Brat niech wpadnie na pomysł, że dorośli ludzie sami się utrzymują. Jeżeli dom jest za drogi, to czas zmienic na coś tańszego. Nie okłamuj męża, nie pomożesz tym bratu. Nie poprawisz tez relacji Twoj ojciec-brat. Odpowiedz Link Zgłoś
agniesia331 Re: Mam problem potrzebuje rady. 06.02.19, 19:34 Nie udostępnianie bratu mieszkania.bo się nigdy nie wyprowadzi. Rodziny w 3 osoby mogą żyć na 60 M.nie muszą w pałacach. Tylko sprzedaż domu jest ratunkiem Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Mam problem potrzebuje rady. 06.02.19, 20:47 Sprzedawanie domu jest glupota bo to jest sytuacja na rok gora bo mojemu ojcu minie i wszystko wroci do normy. Zawsze mu mija ale to trwa i ciekawe dlaczego na mnie strzela focha najwyzej na godzine i dzwoni a na mojego brata potrafil juz nawet dwa lata sie foczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Mam problem potrzebuje rady. 06.02.19, 22:11 Utrzymywanie dorosłych dzieci nie jest norma, tylko patologią. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Mam problem potrzebuje rady. 06.02.19, 14:55 Na miejscu twojego męża szlag by mnie trafił, bo działasz na szkodę waszego małżeństwa i jesteś zwyczajnie nielojalna. Trudno być w związku z kimś, komu nie można ufać. Nie ma przy tym znaczenia, że mieszkanie jest twoje, bowiem w świetle prawa pożytki z tego lokalu stanowią już współwłasność małżeńską (nie wiem czy jesteś tego świadoma?). Zubażasz więc celowo i bez racjonalnego powodu wasz wspólny dorobek, na rzecz brata, któremu brakuje jedynie zdrowego rozsądku, bo realnej pomocy nie wymaga w najmniejszym stopniu. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Mam problem potrzebuje rady. 06.02.19, 15:41 Ty sobie jaja robisz? Jeszcze nic nie zrobilam potajemnie . Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Mam problem potrzebuje rady. 06.02.19, 20:25 Ojciec ma rację, choć długo do tego widać dochodził. Maz ma racje. Twoj brat musi dorosnąć. Pomożesz mu najbardziej jak też to zrozumiesz i przestaniesz wspierać jego niedojrzalosc. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Mam problem potrzebuje rady. 06.02.19, 20:52 Wiesz co ja ci powiem i nie ze nie masz racji ale zeby wymagac od dziecka odpowiedzislnosci, umiejetnosci radzeniasonie to najpierw trzeba to dziecko tak wychowac zeby to bylo mozliwe. Ja uwazam ze na to jak nas wychowano to oboje swoje zycie poukladalismy swietnie. Moj brat mogl zrobic jak moj maz posluchac mojego ojca dzisiaj by zarabial duzo wiecej niz teraz ale nie chcial i biorac pod uwage ich relacje to ja mu sie nie dziwie. Moj ojciec ma zal bo brat mu sie postawil, nie robil tego co on chcial bo kasa. Dawal mu dalej mu pokazywal ze nie musi zyc tylko za to co zarobi wiec teraz zachowanie ojca nie jest ok. Mogl od poczatku mu nie dawac wtedy sytuacja wygladalaby inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
pani_tau Re: Mam problem potrzebuje rady. 06.02.19, 20:58 A kto siedzi w więzieniu? Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Mam problem potrzebuje rady. 06.02.19, 20:59 Co ty wymyslilas? Nikt Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Mam problem potrzebuje rady. 06.02.19, 21:20 To są słabe argumenty Jola. Twoj brat jest mocno dorosły i sorry, niezależnie od wychowania, rozpieszczenia czy co tam jeszcze zafundowali wam rodzice, nie jest to wytłumaczenie na resztę życia ani w ogóle żadne wytłumaczenie. Mnie rodzice nie nauczyli ani pływać ani jeździć na rowerze, nie uczyli mnie samodzielnosci, gotowania, ogarniac rachunkow, trzymana bylam pod kloszem jeszcze dlugo po 18 urodzinach. Nie mam o to pretensji, rozumiem świetnie dlaczego tak było, musiałam to po prostu ogarnąć sama i trwało to dłużej i było trudniejsze niż gdyby oni o to zadbali odpowiednio wcześnie. Powinnam dalej być życiowym nieogarem, bo mnie nikt nie nauczył? Sorry, jak jesteś dorosla, nikogo to nie obchodzi, żałosne jest tłumaczenie własnej niedojrzalosci błędami rodziców. Utwierdzacie brata w patologicznej tak naprawdę dla dorosłego człowieka sytuacji, ale wolno wam w sumie. To znaczy ojciec juz tego zaprzestal, tobie też radzę. Niby nie ma dużych szans, ze brat sie dzieki temu ogarnie, ale przy takiej jak dotad waszej "pomocy" nie ogarnie się NA PEWNO. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Mam problem potrzebuje rady. 06.02.19, 21:22 Biedny , biedny miś. Wszyscy są winni tylko nie on. Szwagier bo teść go lubi , tatuś bo to przyzwyczaił do luksusu. Ty nadal nie widzisz patologii w swojej rodzinie. A patologia to nie tylko pijaca biedota. Odpowiedz Link Zgłoś
zielonaherbata72 Re: Mam problem potrzebuje rady. 06.02.19, 22:48 Obwinianie rodziców jak jest się dorosłym jest słabe. Brat jest dorosły i pora wsiąść odpowiedzialność za siebie. Przestań go Jola tłumaczyć, kiedyś ojca zabraknie i co wtedy. Jeśli chcesz bratu pomóc to wyślij go do doradcy finansowego a sama pójdź na terapie bo jesteś współuzależniona. Ludzie maja dużo gorsze tragedię np dzieci alkoholików, dużo osób nie m co do gara włożyć a ty tłumaczysz faceta, który dostał dom, dobrze zarabia, to nest słabe. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Mam problem potrzebuje rady. 06.02.19, 23:36 A w Afryce dzieci umieraja z glodu a teraz mi powiedz czy jak masz problem we wlasnej rodzinie to myslisz o tych dzieciach z Afryki czy martwisz sie problemem w rodzinie? Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Mam problem potrzebuje rady. 07.02.19, 00:09 Nie sięgaj do Afryki. Problemy finansowe brata, są jego problemami. Nie Twoimi, nie całej rodziny. Witamy w dorosłym świecie. 12k to przyzwoite, a nawet dobre zarobki. Niech dopasuje poziom życia do zarobków, albo zarobki do poziomu życia. Całe zycie będziecie go sponsorować, bo inaczej biedaczek zacznie ćpać? Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Mam problem potrzebuje rady. 07.02.19, 00:17 Teraz widze ze jestem chyba naprawde kierowana strachem ze kolejny raz on... . Warto bylo Zalozyc ten watek dawno nie czulam sie tak zdolowana ale z drugiej strony doszlam do wniosku ze macie racje. Tylko co zrobic co powiedziec bratu? Jak swoja decyzje uzasadnic? Dorosnij , wysmieje mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
zielonaherbata72 Re: Mam problem potrzebuje rady. 07.02.19, 08:51 Jeśli wyśmieje to jego problem, liczy się konsekwencja, na pewno na początku będzie wściekły ale z czasem będzie musial sobie zacząć radzić. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Mam problem potrzebuje rady. 07.02.19, 09:48 Razem z X (mężem) podjęliśmy decyzję, że nie możemy Ci w ten sposob pomoc. Nie musisz uzasadniać, nie musisz się tłumaczyć. Jeżeli potrzebujesz pomocy, to tu masz kontakt do pana Ygreka doradcy finansowego. Odpowiedz Link Zgłoś
kafana Re: Mam problem potrzebuje rady. 06.02.19, 23:37 To jakieś galopujące współuzależnienie jest. Zrobicie wszystko żeby znów nie bral? Gdzie granica? Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Mam problem potrzebuje rady. 07.02.19, 00:19 Pewnie tak? Widzialas kiedys narkomana na glodzie? Zawozilas kogos z najblizszejrodziny na odwyk? Blagalas zeby zaczal sie leczyc? Odwiedzalas w szpitalu jak prawie sie zacpal? Nie? Jak nie to dziw mi sie ze sie boje. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotal4 Re: Mam problem potrzebuje rady. 07.02.19, 09:35 Ja kogoś woziłam, odwiedzałam i prosiłam żeby się leczył. Nic to nie dało, sam musiał chcieć. Jak się ogarnął później to mówił że mu to ciągnięcie za uszy tylko przeszkadzało. Odpowiedzialność za siebie, poleganie na sobie daje wielką siłę, a tacy ludzie właśnie tego potrzebują. Odpowiedz Link Zgłoś
majaa Re: Mam problem potrzebuje rady. 07.02.19, 10:18 jola-kotka napisała: Jak sie zachowac? Przede wszystkim przestać odstawiać kwokę, trzęsącą się nad pisklęciem. A potem powiedzieć bratu, że już czas dorosnąć i wziąć życie za rogi, a nie zachowywać się jak rozkapryszony dzieciak. Jeśli żyje ponad stan, to musi przykręcić śrubkę, cudów nie ma. Jak nie chce przyciąć wydatków, to niech sprzeda dom i kupi mieszkanie, będzie miał mniejsze koszty. Utrzymywanie brata w przekonaniu, że cała rodzina w nieskończoność ma obowiązek brać odpowiedzialność za jego życie, tylko nie on sam i pomagać mu swoim kosztem, to jest naprawdę bardzo kiepski pomysł. Robisz z niego w ten sposób wiecznego kalekę życiowego. Jak faktycznie chcesz pomóc, to możesz ewentualnie poszukać fachowca, który nauczy brata, jak ogarniać kwestie ekonomiczno-finansowe i pomoże opracować jakiś plan na początek. Odpowiedz Link Zgłoś