Dodaj do ulubionych

Robiłyście kiedyś pączki?

27.02.19, 10:51
Macie sprawdzony przepis? Przyznaję, przycisnęło mnie, takich pączków jak w Polsce tu nie kupię. Nawet w Polsce takich nie kupię, tylko w niektórych cukierniach wink
Najlepsze jest to że ja nie lubię pączków, w Polsce jadłam raz na ruski rok, ostatnie chyba ze 2 lata przed wyjazdem, tylko i wyłącznie w tłusty czwartek.
Kto się podzieli przepisem, takim, żeby dyletantka taka jak ja poradziła sobie ze zrobieniem? Najlepiej na małą ilość, kilka sztuk, ale jak się nie da zrobić mało, to spoko, w piątek do biura zabiorę w ramach polskiej ciekawostki, na pewno zeżrą.
Obserwuj wątek
    • yuka12 Re: Robiłyście kiedyś pączki? 27.02.19, 11:20
      Robiłam kilka razy. Ostatnio z przepisu z Moich Wypieków. Znajdziesz tam kilka czy nawet kilkanaście przepisów na różne pączki także na pieczone, jeżeli nie lubisz smażonych.
      Ps. Nie mam termometru piekarniczego, zawsze sprawdzam na oko wrzucając np. troszkę ciasta na rozgrzany tłuszcz.
      • chicarica Re: Robiłyście kiedyś pączki? 27.02.19, 11:35
        A mogę zapytać na jakim tłuszczu smażysz? W przepisach polecają smalec ale jakoś mam opór przed podgrzewaniem do temperatury wrzenia świńskiego tłuszczu, bo w Szwecji wieprzowina śmierdzi i boję się że potem przez miesiąc chałupy nie wywietrzę.
        • yuka12 Re: Robiłyście kiedyś pączki? 27.02.19, 12:17
          Smażę na oleju rzepakowym dobrej jakości. Niby zwykłe oleje do smażenia też są na bazie oleju rzepakowego (wg opisu na opakowaniu), ale podczas smażenia pryskają i śmierdzą. Więc kupuję w Aldim czy Lidlu olej rzepakowy tłoczony na zimno i takich sensacji nie mam.
          Smalec jest dość popularny w UK, ale mam niemiłe doświadczenia z supermarketowymi wynalazkami. Dlatego wolę olej jw.
          • chicarica Re: Robiłyście kiedyś pączki? 27.02.19, 13:03
            Olej brzmi lepiej. Akurat mam. Dzięki!
    • jehanette Re: Robiłyście kiedyś pączki? 27.02.19, 11:24
      Nigdy nie robiłam pączków, pasę się pączkami mojej mamy i cukiernianymi, ale po przepis możesz walic jak w dym na www.mojewypieki.com. Ten blog nigdy mnie nie zawiódł.
    • janja11 Re: Robiłyście kiedyś pączki? 27.02.19, 11:42
      O nie, nie. Pączki to się kupuje smile
      • yuka12 Re: Robiłyście kiedyś pączki? 27.02.19, 12:24
        Jak ma się dobrą ciastkarnię 😋
        • janja11 Re: Robiłyście kiedyś pączki? 28.02.19, 09:16
          yuka12 napisała:

> Jak ma się dobrą ciastkarnię 😋
          >

A ma się i to nie ciastkarnię, ale pączkarnię. I jak nigdy fanem pączków nie byłam, to te mi bardzo smakują.
    • chatgris01 Re: Robiłyście kiedyś pączki? 27.02.19, 12:48
      U mnie jedyne pączki w ogóle podobne do pączków są w Lidlu, bo te blade tłuste rozdyźdane gnioty z rozpacianymi jabłkami w środku, które Francuzi nazywają pączkami, nawet obok prawdziwych pączków nie leżały...
      • yuka12 Re: Robiłyście kiedyś pączki? 27.02.19, 13:59
        U nas są rozmaite pączki z 2 wadami- za słodkie i gliniaste. Nawet w piekarniach takie serwują. Dlatego raz na kilka lat smażę własne 😀.
        • chicarica Re: Robiłyście kiedyś pączki? 27.02.19, 16:21
          W Szwecji są niby pączki, ale to w ogóle nie to. Nawet nie próbuję kupować.
          • chatgris01 Re: Robiłyście kiedyś pączki? 27.02.19, 20:10
            A patrzyłaś w Lidlu? Bo te lidlowskie francuskie są identyczne jak lidlowskie polskie (nie jest to mistrzostwo jak z dobrej cukierni, ale przynajmniej to pączek, i nawet jadalny-w każdym razie lepsze od francuskich nawet z piekarni).
            • chicarica Re: Robiłyście kiedyś pączki? 27.02.19, 20:22
              Nie, nie. Jak mam jeść tę pączki to wolę już żadnych nie jeść.
    • elle-joan Re: Robiłyście kiedyś pączki? 27.02.19, 13:10
      Nigdy nie robiłam pączków, tylko takie serowe oponki z przepisu z internetu. Zawsze wychodziły bardzo dobre, chociaz nie mam jakiejś wprawy w takich wypiekach. Mieszkam za granicą, tutaj są pączki trochę inne, pakowane, z dłuzszym terminem przydatności więc to nie to samo. Po świeze musiałabym lecieć do polskiego sklepu, ale nie ma pewności czy dostanę, mozliwe, ze były zapisy wcześniej.
    • ira_08 Re: Robiłyście kiedyś pączki? 27.02.19, 13:17
      Prom do Gdańska wchodzi w grę?

Ja nie robiłam, ale korcą mnie serowe z KS, wydają się proste do zrobienia. Mają w Szwecji biały ser, choćby w jakichś polskich i ukraińskich sklepach?
      • chicarica Re: Robiłyście kiedyś pączki? 27.02.19, 13:35
        Niestety nie wchodzi sad Do promu mam spory kawałek. Biały twarożek homogenizowany mają, oponki robić niby umiem, ale to nie to. Mają być pączki, takie z dżemem w środku i lukrem po wierzchu. Jeden by starczył.
        • snakelilith Re: Robiłyście kiedyś pączki? 27.02.19, 14:09
          A ile masz do niemieckiej granicy? wink W Niemczech je się też pączki masami, także i właśnie też w tłusty czwartek. Tu nadziewa się nie tylko marmeladą, ale także ajerkonjakiem i dżemem aromatyzowanym likierem wiśniowym. Pasująco do szaleństwa karnawału. Sama bym nie piekła, bo nigdy nie jadłam domowych takich, by były lekkie, puszyste i nie nasączone tłuszczem. W domu bardzo trudno o odpowiednią temperaturę smażenia.
          • chicarica Re: Robiłyście kiedyś pączki? 27.02.19, 16:22
            Daleko. Tu niby są pączki ale to nie są takie pączki. Te niemieckie to też nie to, znam i wiem.
            • snakelilith Re: Robiłyście kiedyś pączki? 27.02.19, 21:40
              A przestań, w Niemczech pączki są takie same jak w Polsce, czyli różne, w zależności od tego gdzie kupisz. Ale przepis jest generalnie ten sam. Nie lubię tego mitologizowania. U mnie w dzielnicy otworzyli niedawno Polonia Market i miałam okazję sprawdzić. Te co kupiłam dziś w Lidlu w niczym się od polskich nie różnią, te niemieckie były tylko ciut mniejsze, posypane cukrem pudrem, a polskie były lukrowane. No chyba, że chodzi o pączki z jakiejś super duper cukierni, wyjątkowe w smaku, to wiadomo, że tu też musiałabym takiej poszukać.
              • chicarica Re: Robiłyście kiedyś pączki? 27.02.19, 22:11
                Nie za bardzo wiem jakie pączki są w lidlu w Niemczech, ale w Szwecji są te same co w Polsce, czyli okropne. Inne ciasto jest, raczej na pewno nie drożdżowe, i taki paskudny dżem. Nic to nie ma wspólnego z pączkami z cukierni w Polsce.
                • snakelilith Re: Robiłyście kiedyś pączki? 27.02.19, 22:31
                  W Lidlu też są różne. wink Akurat dziś były jakieś ekstra z okazji tłustego czwartku w promocji po 1 euro za 3 sztuki i okazały się całkiem dobre. Ale pączki w Niemczech są bardzo pospolite, znane już w XVI wieku, produkowane dziś w miliardach sztuk, w czasie karnawału nawet w pierdyliardach, trudno by wszystkie smakowały tak samo, choć ciasto jest zawsze drożdżowe. I w cukierniach są na pewno lepsze. Przypuszczam, że to jak z Kanelsneglen w Skandynawii. wink
    • bigzaganiacz Re: Robiłyście kiedyś pączki? 27.02.19, 13:20
      bez termometru nawet nie startuj
      • damartyn Re: Robiłyście kiedyś pączki? 27.02.19, 13:25
        Przez całe swoje życie zjadłam mnóstwo pączków robionych w domu przez różne osoby, były lepsze, gorsze i dobre ale nigdy nie trafiłam na to, żeby ktoś umiał zrobić takiego pysznego jak w ciastkarni. Jak ono to robią?
        • chatgris01 Re: Robiłyście kiedyś pączki? 27.02.19, 13:28
          Ciotka mojej koleżanki robiła pączki jak od Bliklego (mam na myśli "starego" Bliklego, nie to, co jest aktualnie).
      • boo-boo Re: Robiłyście kiedyś pączki? 27.02.19, 22:03
        big_grin big_grin big_grin
        Moja mama i ciotka całe życie bez termometru pączki smażą i zawsze idealne. Magia normalnie, magia....
        • bigzaganiacz [...] 27.02.19, 23:42
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • jola-kotka Re: Robiłyście kiedyś pączki? 28.02.19, 01:16
            A ry co jadlas je? Co chamstwo
            • jola-kotka Re: Robiłyście kiedyś pączki? 28.02.19, 01:16
              to chamstwo
    • kaka-llina Re: Robiłyście kiedyś pączki? 27.02.19, 13:21
      Moje wypieki przepis 1 to już chyba 10 rok jak będę smażyć, zawsze wychodzą, smażę na oleju we frytkownicy, zeby kontrolować temperaturę.
    • asfiksja Re: Robiłyście kiedyś pączki? 27.02.19, 16:12
      Robiłam kiedyś, wszystkim smakowały, z pierwszego lepszego przepisu. Ale uważam, że kupne są na tyle dobre i tanie, że nie warto. Co innego np. torty, dobry tort u nas niestety kosztuje majątek, a niedobrych nie lubię.
    • madame_edith Re: Robiłyście kiedyś pączki? 27.02.19, 20:19
      Robilam te z moich wypiekow i w smaku sa pyszne. Jednak nie mam termometru i bardzo mi ciężko trafić z odpowiednia temperatura oleju. Mam ciagle stres ze sie w środku nie upieką.
    • mysiulek08 Re: Robiłyście kiedyś pączki? 27.02.19, 21:40
      Szczerze? daj sobie spokoj, szkoda czasu i zoltek

Ja tez nie mam paczkow w polskim rozumieniu, a ze pieke calkiem niezle, to stwierdzialam, pfi, co tam paczki. Trzy razy. Wystarczy. Za pierwszym razem byly surowe w srodku, za drugim wyciekla konfitura z platkow rozy (ciezkie pieniadze kosztowala), za trzecim byloby nawet niezle, marmolada nadziewalam za pomoca duzej strzykawy, ale zjadliwe byly jak byly cieple, po ostygnieciu za pilke tenisowa mogly robic

I malo sie nie da zrobic tongue_out
      • chicarica Re: Robiłyście kiedyś pączki? 27.02.19, 22:12
        No toś mnie zachęciła...
        • chatgris01 Re: Robiłyście kiedyś pączki? 27.02.19, 22:29
          Na tegoroczny Tłusty Czwartek już za późno, ale na przyszły rok może poproś kogoś zaprzyjaźnionego z Polski, żeby Ci wysłał? Sama bym tak robiła, jakbym mieszkała bliżej niż 1800 km...
          • mysiulek08 Re: Robiłyście kiedyś pączki? 28.02.19, 00:22
            Hm, od Polski dzieli mnie okolo 13000 km, wiec te Twoje 1800 to pikus smile
            • chatgris01 Re: Robiłyście kiedyś pączki? 28.02.19, 07:51
              Ale do wysyłki pączków to już bez różnicy, 1800 czy 13000-i tak zczerstwieją w drodze i będą niejadalne. Jednak fakt, przylecieć samej, to już w porównaniu pikuś smile
              • mysiulek08 Re: Robiłyście kiedyś pączki? 28.02.19, 12:22
                szczegolnie jak AR odwola lot w koncowej fazie i podroz trwa 48h tongue_out co mnie ostatnio spotkalo

na razie paczkow mam dosyc, najadlam sie po pachy bedac ostatnio Polsce
        • mysiulek08 Re: Robiłyście kiedyś pączki? 27.02.19, 22:29
          co Ci bede w bawelne owijac, ze to takie proste i latwe?
    • jola-kotka Re: Robiłyście kiedyś pączki? 27.02.19, 22:25
      Yyyy moja byla tesciowa robila swietne niestety juz nie zyje a ja nie moge sie wypowiadac w takich tematach bo wychodza pAczki 😂.
    • marusia_ogoniok_102 Re: Robiłyście kiedyś pączki? 28.02.19, 00:17
      Co roku smażę, za każdym razem z innego przepisu. Gorące pączory prosto z oleju, mniam <3
      • jola-kotka Re: Robiłyście kiedyś pączki? 28.02.19, 01:14
        Kiedys w szpitalu sie znalazlam po takich goracych z ponad 40 stopniowa goraczka. Nie polecam. Mowili ze nie je sie nic co zawiera drozdze goracego.
        • mysiulek08 Re: Robiłyście kiedyś pączki? 28.02.19, 03:56
          a pizza? smile
    • mikams75 Re: Robiłyście kiedyś pączki? 28.02.19, 00:20
      Robilam, wyszly ciezkie tluste gnioty, serowe byly ciut lepsze ale generalnie to nie warto.
    • marianna1960 Re: Robiłyście kiedyś pączki? 28.02.19, 02:34
      Przepis kilo mąki, szklanka cukru, 10 żółtek, 0.5 litra mleka, kostka drożdży nadzienie piwidła śliwkowe. Podstawa cisto nie może być gęste bo wyjdą twarde pączki. Nigdy nie używałam termometru po co zawsze są idealnie usmażone i pyszne.
    • mia_mia Re: Robiłyście kiedyś pączki? 28.02.19, 05:09
      Podejrzewam, że sekretem pączków z polskich cukierni jest zużyty tłuszcz marnej jakości, polepszacze, spulchniacze😉
      Nie widzę w tym nic złego, bo pączki jem raz na dwa, trzy lata i wtedy nie zastanawiam się co w nich jest
      • miruka Re: Robiłyście kiedyś pączki? 28.02.19, 06:10
        2 jajka 2 serki homogenizowane 2 szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia zmiksować i na olej, wyszły brzydkie ale pyszne, bez serka to w ogóle pączki takie bezwartościowe się wydają
        • marianna1960 Re: Robiłyście kiedyś pączki? 28.02.19, 06:42
          To racuchy nie pączki jeszcze na sodzie
          • b-b1 Re: Robiłyście kiedyś pączki? 28.02.19, 06:56
            Pączki u mnie zaczęły wyglądać i smakować jak pączki dopiero wtedy, kiedy zakupiłam termometr. Zanim do tego doszłam zaliczyłam kilkanaście wtop. Zbyt surowe/zbyt spalone. Robię z przepisu nr II z Moich wypieków, do pierwszego wyrośnięcia używam maszyny, nadziewam jak są już upieczone.
            • afro.ninja Re: Robiłyście kiedyś pączki? 28.02.19, 07:13
              W jakieś temperaturze smazysz??
              • b-b1 Re: Robiłyście kiedyś pączki? 28.02.19, 07:32
                afro.ninja napisała:

> W jakieś temperaturze smazysz??
                175 stopni. Po włożeniu pączków do oleju temperatura trochę spada, trzeba ją podkręcić, po to, aby za chwilę znów przykręcić. Czyli pilnuję temperatury cały czas-dlatego mają złoty kolor, a w środku nie są surowe.
            • marianna1960 Re: Robiłyście kiedyś pączki? 28.02.19, 07:28
              Po co ci ten termometr?? Nadzienie daję przed smażeniem i podstawa to nie z gęste ciasto. Pączki są pyszne i idealnie usmażone.
              • bigzaganiacz Re: Robiłyście kiedyś pączki? 28.02.19, 08:28
                Pączki są pyszne i idealnie usmażone.

Jak moga byc idealne jak pomiedzy , przypalony a ladnie usmazony jest roznica 10sekund
                Moga byc co najwyzej w miare
                • marianna1960 Re: Robiłyście kiedyś pączki? 28.02.19, 08:39
                  Idealnie w miarę bez żadnego termometra lekko brązowe nie spalone z białym paskiem pośrodku. Posypane cukrem pudrem żadnym lukrem.
            • chicarica Re: Robiłyście kiedyś pączki? 28.02.19, 08:51
              Coraz więcej wątpliwości czy się odważę sad
    • agnieszka2008 Re: Robiłyście kiedyś pączki? 28.02.19, 07:20
      Żeby zrobić dobre pączki trzeba mieć dwie rzeczy, termometr i spiczastą tylkę do nadziewania po usmażeniu. Wiem z doświadczenia.
      • marianna1960 Re: Robiłyście kiedyś pączki? 28.02.19, 07:29
        Ta znów z termometrem
      • b-b1 Re: Robiłyście kiedyś pączki? 28.02.19, 07:34
        agnieszka2008 napisał(a):

> Żeby zrobić dobre pączki trzeba mieć dwie rzeczy, termometr i spiczastą tylkę d
        > o nadziewania po usmażeniu. Wiem z doświadczenia.

Dokładniebig_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka