Dodaj do ulubionych

Do kociar - kot alergik

08.03.19, 15:29
Weźcie polećcie jakąś karmę. Jedna z moich kocic ma na coś alergię na pewno z jedzenia, bo tyłek ma brudny i jej śmierdzi (sorry za dosadność) do tego doszło zapalenie skóry. Karmy do tej pory jadły różne i chyba musze ją przerzucić na specjalną 😟
Obserwuj wątek
    • zasiedziala Re: Do kociar - kot alergik 08.03.19, 15:39
      A robiłaś badania na pasożyty? Mój kot miał objawy podobne do alergicznych, a okazało się, że to robaki. Przy alergiach polecane są karmy monobiałkowe, ale i tak kluczem do sukcesu będzie zapewne znalezienie alergenu. Z karmą monobiałkową chyba będzie prościej. Na fejsie jest sporo grup dla kociarzy, na których przerabia się podobne tematy
    • lianis Re: Do kociar - kot alergik 08.03.19, 15:45
      U nas przy okazji alergii pomogla karma monobialkowa. Wczesniej kombinowalam z roznymi karmami dla alergikow ale nic nie pomagalo, one sa albo z miesem z gatunku tych najbardziej uczulajacych czyli drob i wolowina, albo zmieszane, albo z dodatkiem ryzu, ktory mojego kota uczula, przechodzilismy przez etap czystego miesa, ale moj kot traktuje to jako przysmak a na stale jesc nie chce. Ja dopiero jak wlaczylam gussto dziczyzne i to byla jedyna karma ktora moj kot jadl przez bardzo dlugi czas, zaobserwowalam poprawe, skora zaczela sie goic, przestala sie wygryzac. Po kilku miesiacach (3-4) na tej samej karmie kiedy juz skora sie wygoila, futro odroslo a kot sie nie wygryza jak opetany, wlaczylam inny smak monobialkowej, z tego co pamietam cos z kangurem, po ok miesiacu jak sie nic nie dzialo to jeszcze rybe jakas. Juz ok rok minal odkad udalo nam sie kota wyprowadzic z tego. Dalej je mokra monobialkowa, zupelnie bez zboz, rowniez ryzu, od jakiegos czasu daje tez holistyczna sucha bezzbozowa i jest ok.
    • mysiulek08 Re: Do kociar - kot alergik 08.03.19, 16:30
      Przebadaj kota pod katem robali i zrob pelne badanie krwi, tarczyca, trzustka, tak dla spokoju.

Mamy dwa takie osobniki, rodzenstwo. Grubson zaczal miewac bardzo luzne i smierdzace kupale, przebadany wdluz i wszerz, pomagal na chwile Eneterochronic, diagnoza 'wrazliwe jelito' siostra za to dupsko miewal tak brudne, ze jak siadala to slady robila albo resztki jej odpadaly, masakra, do tego bardzo brzydkie futro. Karmy dostawali rozne, glownie bezzbozowe, orijena rybnego tez. W koncu w akcie desperacji kupilam Digestive Hillsa, suche i pasztet.Luzne i smierdzace kupale Grubsona odeszly w zapomnienie, a Miki ma wreszcie czyste dupsko! choc zja zje za duzo pasztetu to problem powraca, wiec dostaje suche Digestive i surowa wolowine. Futro tez sie poprawilo.

Natomiast Kicia.Yoda rozdrapuje sobie ucho i oko, szczegolnie prawe, uszy bardzo suche. Przebadana, karma zawsze z najwyzszej polki, odkad dostaje Sensitive Hillsa i pipety na kark Allerderm jest duzo, duzo lepiej choc u niej sklaniamy sie do tego, ze to nerwowe. Allerderm bardzo dobrze robi na futro i skore.

Nigdy bym sie nie spodziewala, ze bede weterynaryjne karmy Hillsa chwalic tongue_out

• mysiulek08 Re: Do kociar - kot alergik 08.03.19, 16:45
        A i jeszcze probiotyki, ale kocie nie ludzkie, Fortiflora jest chwalona ale tanszy Dolfos tez pewnie sie sprawdzi
    • 45rtg Re: Do kociar - kot alergik 08.03.19, 16:47
      Kot alergik? Ha! Dobrze mu tak.
    • premeda Re: Do kociar - kot alergik 08.03.19, 21:32
      Dzięki wielkie, wiedziałam, że na emamę można liczyć. Mysiulek ty o kotach to wiesz chyba wszystko 😸😽 Zamówiłam pakiety próbne i zobaczę co mojej hrabinie raczy podejść, bo wybredna jest bardzo.
      • mamtrzykoty Re: Do kociar - kot alergik 08.03.19, 21:39
        To możesz spróbować dawać:

www.zooplus.pl/shop/karmy_vet/dla_kota/animonda_integra/31349
      • mysiulek08 Re: Do kociar - kot alergik 08.03.19, 21:51
        Digestiv skusi kazdego smile sprawdzone na ferajnie
    • jaagna Re: Do kociar - kot alergik 08.03.19, 21:48
      Mój alergik je Royal Canin Hypoallergenic.
    • 71tosia Re: Do kociar - kot alergik 09.03.19, 00:49
      moj kot byl chyba ze dwa lata na diecie zanim sie okazalo ze ma uczulenie nie na jedzenie ale na ukaszenia pchel. Kot wychadzacy, wystarczy ze jakas jedna go ugryzie i dostaje potężnego zapalenia skory. Dopiero badania krwi pokazały na co jest to uczulenie. Pani weterynarz-dermatolog stwierdzila ze to dosc powszechne uczelenie u kotow ale czesto mylone przez weterynarzy z uczuleniem na jedzenie.
    • kasia_piet Re: Do kociar - kot alergik 09.03.19, 08:05
      Ja mam uczulone wszystkie. Każdej szkodzi kurczak, dwóm nie szkodzi indyk. Trzem szkodzi kaczka. Jednej wołwina. Dwóm jagnięcina. Nie szkodzi im królik, jednak Animonda integra królik z ziemniankami - karma z prostymi składnikami i dla alergików jednak jedną uczuliła. Zadnej na szczeście nadal nie szkodzi Trovet królik z ryzem. Na jagniecine Trovetu niestety się dwie uczuliły.
      W ramach testów, zeby mialy jakas odmiane od krrolika szukałam monobiałkowych bezzbożowych. Taste of the Wild - jedzona chetnie, ale jednej zaczela szkodzic. Sprobowałam GranataPet kaczka - zaszkodziło trzem (objawy typowe). Teraz więc znalazłam Josera Marinesse - prosty skłąd, z łososiem. Moze sie uda. Nie szkodzi żadnym również Wildcat Bhadra (konina i bataty). To wszystko suche. Mokrymi karmię wybiórczo i pilnuję, a chcę znależć coś co nadawałoby się dla wszystkich. Juz probowalam dawac kangura i mam nadzieję ze bedzie odpowiadał wszystkim. No i jeszcze zostaje konina trovetu (mokra, ale z ryżem), choć mają wersje bez ryżu.
      Najważniejsze jest czytanie składu (ma być prosty w miare, jedno żródło białka, i najlepiej bezzbożowa, choć mozna probowac z ryżem, on bardzo rzadko uczula) i nie uleganie reklamie, że to karma sensitivity dla alergików - zagłądasz w skłąd a takm kukurydza, pszenica, kurczak, jakies białko ze zwierząt nie wiadomo jakich.
      Są tez karmy oparte wyłacznie na hydrolizowanej soi, na hydrolizowanych piórach i na białku z owadów. Ja na razie nie zamierzam tego wprowadzać, bo wydaje mi się ze to straszne świństwo, ale rozumiem, ze mogą być zwierzeta, któym organizm zwariował i to dla nich może byc ratunek.
      • mysiulek08 Re: Do kociar - kot alergik 09.03.19, 16:07
        To nie jest tak proste, ze tylko bezzbozowka i bronboze cos innego. Przedewszystkim trzeba zaczac od badan, bo zarowno wylizywanie futra jak i problemy gastryczne nie musza (i czesto nie sa) objawem alegrii. Z tym, 'magiczna alergia' jest latwa dla weta i wlasciciela tez.
        Badanie moczu, szeroki zakres badania krwi (trzustka, tarczyca, nerki, watroba, mineraly itp), dobre usg, od tego zaczynamy.

Bazujac na wlasnych doswiadczeniach, a ferajna kocia spora, jeden kot najlepiej funkcjonowal na Orijenie SixFish, ale on mial alergie 'na swiat', na kukurydze, pszenice, kurczaka, kaczke. W miare bezproblemowo mogl jesc surowa wolowine i tego sixfisha. Zszedl z tego swiata w maju zeszlego roku z powodu problemow urologicznych, prawdopodobnie zbyt duza podaz fosforu zalatwila mu nerki. Byl struwitowcem, karmy specjalistycznej nie mogl jesc, dostepne sa z kukurydza, czyli bledne kolo.
        Dla odmiany wspomniany Grubson na karmie bezbozowej czy to rybnej czy miesnej mial bardzo luzne, galaretowane, okropnie smierdzace kupale, a ze on dlugowlosy to ciagle lazil z wycietym futrem sad siostra podobnie, wylizywanie brzucha plus gubienie kupska po za kuweta, nie bylo to przyjemne jak wdepnelas w taki kawalek tongue_out Inne karmy podobnie, czy to ryz, czy to kukurydza. Dopiero i/d digestive pomoglo, a sklad ma bez szalu, z tym,ze Miki nie moze jest pasztetu z tej linii ani nic innego mokrego oprocz wolowiny. A grozilo jej wycinanie gruczolow odbytowych.

Podobnie Sensitive i drapanie Kici.Yody, a ona od dziecinstwa jadla karme z najwyzszej polki, doszlo do tego, ze moja mama przysylala z Polski Original Red Orijena, regularnie, bo ta karma najbardziej Kici.Yodzie odpowiadala (ona tylko suche je)
        Kazde odstepstwo w przypadku wspomnego rodzenstwa konczy sie tak samo, ob.....m tylko po pachy, a Kicia.Yoda rozdrapuje ucho i oko do krwi.
        Tak wiec nic nie jest latwe i proste

Josera marinese jest ok, tylko ziemniaki sa tam niepotrzne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka