Dodaj do ulubionych

pytanie o herbate

07.04.19, 14:36
pytanie glupie, ale jednak:
jaka pijecie?
gdzie kupujecie?
jak parzycie?
(nie chodzi mi o to, by statystycznie sie dowiedziec kto i jaka, ale szukam odmiany i jak najlepszych na nia sposobow - pije do 2 litrow herbaty dziennie, co zreszta widac po moich zebach sad, i szukam nowosci)
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: pytanie o herbate 07.04.19, 14:45
      Yyy... Różną, jak popadnie, sypaną, torebkową, bez różnicy. O co chodzi z zębami, przecież osad z herbaty jest usuwalny.
      • annpierle Re: pytanie o herbate 07.04.19, 14:48
        musialabym chodzic do dentysty co trzy tygodnie, zeby byc na biezaco.
        Chodze rzadziej, wiec widac.
        • 35wcieniu Re: pytanie o herbate 07.04.19, 14:51
          Zanim osad utwardzi się na tyle że konieczna jest interwencja dentysty, jest łatwy do usunięcia samemu. Wszelkie pasty z granulkami powinny dać sobie z nim radę. Jeżeli nie dają to obstawiam że któreś ze skalingów/piaskowań miałaś zrobione po łebkach i bez polerowania zębów na koniec - wtedy zwykle pojawia się taki problem jak opisujesz.
          • annpierle Re: pytanie o herbate 07.04.19, 14:57
            definitywnie? czy do odzyskania te zeby?
            • annpierle Re: pytanie o herbate 07.04.19, 14:59
              ale ogolnie, mimo wszystko, watek o herbacie... O zebach moze zaloze inny smile
          • snakelilith Re: pytanie o herbate 07.04.19, 15:01
            Dokaładnie. Niedostatecznie wypolerowane zęby. Następnym razem przy czyszczeniu zębów należy zwrócić na to uwagę, bo może być, że higienistka w ramach standradowego zabiegu, to olewa.
    • abiszag.4 Re: pytanie o herbate 07.04.19, 14:53
      Czy tylko ja tu jestem prawdziwa? Tzn.nie pijam dużo herbaty, wodę raczej.
      • annpierle Re: pytanie o herbate 07.04.19, 14:58
        abiszag.4 napisała:

> Czy tylko ja tu jestem prawdziwa? Tzn.nie pijam dużo herbaty, wodę raczej.

ale dlaczego "prawdziwa"? Bo ja nie jestem?
        • abiszag.4 Re: pytanie o herbate 07.04.19, 15:03
          Hm...2 l herbaty to jednak dużo.
          • jola-kotka Re: pytanie o herbate 07.04.19, 15:33
            Jedni pija dwa litry herbaty inni coli jeszcze inni kawy czy wody co to ma z prawdziwoscia wspolnego?
            • abiszag.4 Re: pytanie o herbate 07.04.19, 15:38
              Nie ważne. To tylko moje złudzenia.
              • jola-kotka Re: pytanie o herbate 08.04.19, 00:45
                Zludzenia wzgledem czego?
                • abiszag.4 Re: pytanie o herbate 08.04.19, 10:57
                  Względem rzeczywistości.
                  • jola-kotka Re: pytanie o herbate 08.04.19, 18:54
                    Twojej rzeczywistosci bo kazdy ma inna ja np. Nie tkne wody niegazowanej .
                    • abiszag.4 Re: pytanie o herbate 08.04.19, 19:14
                      No jasne, że mojej wink
                      • mysiulek08 Re: pytanie o herbate 08.04.19, 19:29
                        2litry herbaty, to cztery pollitrowe kubki, taka ilosc wypijam bez problemu plus dwie filizanki przy teatime okolo 17
                        • abiszag.4 Re: pytanie o herbate 08.04.19, 19:53
                          O, Ty też....
            • default Re: pytanie o herbate 07.04.19, 15:39
              Tez pijam dużo herbaty, ok. 1,5 litra na pewno, czasem więcej. Z tym ze czarnej najmniej, góra jeden kubek dziennie, reszta to herbaty zielone, białe, ziołowe.
              • kosmos_pierzasty Re: pytanie o herbate 07.04.19, 17:28
                Zdecydowanie więcej pijam. Rano 1l, potem jeszcze 0,5, do obiadu parzę dzbanek 1,5l i też większość wypijam ja, potem jeszcze ze dwa razy po 0,3 - wychodzi ok. 3l, ale w większości to nie jest stricte herbata tylko bezkofeinwe napary.
      • mysiulek08 Re: pytanie o herbate 07.04.19, 16:50
        Wode tez pijam, gazowana o zgrozo, z tym ze herbaty zdecydowanie wiecej
      • mamaafg Re: pytanie o herbate 07.04.19, 17:56
        Ja w ogole nie pije herbaty abiszag. Moze z 1-2 na ROK jak mnie ktos gdzies poczestuje. Ewentualnie mrozona. Podobnie kawe- uwielbiam mrozona.
        • abiszag.4 Re: pytanie o herbate 07.04.19, 18:07
          Dlaczego? Tylko kawa, woda i soki?
          • mamaafg Re: pytanie o herbate 07.04.19, 18:38
            Nie lubie po prostu. A w ogole picie latem goracej kawy czy herbaty to dla mnie kosmos, choc niby wyrownuje temp- na mnie to nie dziala.
            • abiszag.4 Re: pytanie o herbate 07.04.19, 18:40
              Ok. Nie lubisz. To co pijesz?
              • mamaafg Re: pytanie o herbate 07.04.19, 19:33
                Wode soki kawe mrozona
    • anorektycznazdzira Re: pytanie o herbate 07.04.19, 15:35
      - za często
      - w marketach
      - zalewam wrzątkiem i zawsze parzę b. krótko

smile
    • solejrolia Re: pytanie o herbate 07.04.19, 15:44
      Angielską z Tesco, PG Tips, kupuję w wielkich pakach w Londynie, tam jest tania i opłaca mi się kupić tam i wysłać do domu kurierem, wówczas mam spokój na kilka miesięcy; albo kupuję na allegro, ale jest drogo.
      Parzę stosunkowo krótko, max 3 minuty, bo chcę żeby pobudzała.
      Dlaczego ta, bo jest niesamowicie wydajna, a my pijamy w dużych kubkach, wówcza jedna torebka jest na dwa kubasy.
      Albo zaparzam dzbanek herbaty, również z jednej torebki.
      • annpierle Re: pytanie o herbate 07.04.19, 15:56
        sprawdzilam - jest na Amazon
        • solejrolia Re: pytanie o herbate 07.04.19, 17:03
          Ale może na początek wypróbuj małe opakowanie.
          Bo że nam smakuje (plus ta wydajność), to nie znaczy, że tobie będzie pasowała w równym stopniu co nam. smile
          W końcu to nie jest żadne cudo zbeirane o poranku, wraz z poranną rosą, i sprzedawane na wagę, w specjalnym sklepie wyłącznie z herbatami, tylko po prostu, produkt z marketu.
          I tak dziwne, że żaden znawca tematu, jak dotąd, nie doczepił się do mojej wypowiedzi wink wink wink
    • ga-ti Re: pytanie o herbate 07.04.19, 15:48
      Lubię herbatę, choć 2 litrów nie wypijam, 4 kubki to już sporo. Najbardziej lubię gorącą. Od kilku lat piję gorzką i od tego czasu lubię napić się dobrej herbaty. Czasem owocowe, czasem jakieś wymyślone, typu rozgrzewające, waniliowe. Na co dzień earl grey najczęściej, dla urozmaicenia czarną, od czasu do czasu zieloną. Kupuję sypane w lokalnym sklepiku z kawą i herbatą, czasem jakieś z dodatkiem owoców, jakiś listków, kwiatków - zależy co mi pani zaproponuje. Testujemy też różne smaki herbaty z Rossmanna Sir Adalbert's. Torebkowe kupuję w markecie. Unikam najtańszych, ale też na co dzień nie pijam najdroższych. Zimą piję z własną pigwą smile
    • piekna_remedios4 Re: pytanie o herbate 07.04.19, 15:52
      Taki mały hint: myj zęby po herbacie to nie będziesz miała osadów czy innych przebarwień.
      • annpierle Re: pytanie o herbate 07.04.19, 15:54
        musialabym ze szczoteczka w ustach spedzac dzien wink
        • piekna_remedios4 Re: pytanie o herbate 07.04.19, 18:01
          no straszne, zaiste uncertain
    • beaucouptrop Re: pytanie o herbate 07.04.19, 16:02
      Ulubiona to Kusmi tea. Bardzo dobre jakosciowo. Nie wiem czy maja w Polsce sklepy, ja kupuje w Belgii, ale na pewno maja sprzedaz internetowa.
      Z ich gamy moja ulubiona to White Anastasia (mieszanka bialej i zielonej herbaty z bergamotka). Tsarevna (Christmas tea), Polish earl grey.
      Jesli chodzi o zielona to moj nr 1 to sencha. Inne sa dla mnie za cierpkie w smaku.
      Parze najczesciej w czajniczku. Zielona okolo 3 min. Nie zalewam wrzatkiem. Czarna duzej i temperatura wody moze byc wyzsza.
      • danaide Re: pytanie o herbate 07.04.19, 18:43
        Polish Earl Grey? A co niby jest w środku?
        • danaide Re: pytanie o herbate 07.04.19, 18:46
          PS. Kusmi Tea można kupić w Hali Koszyki. Jak się nie wyrobię z nowym zapasem Palais des Thes - sprawdzę.
        • mysiulek08 Re: pytanie o herbate 07.04.19, 18:56
          pewnie mocno perfumowana smile
        • beaucouptrop Re: pytanie o herbate 07.04.19, 19:09
          Ten earl grey dokladnie nazywa sie goût polonais. Dlaczego nie wiem. Oprocz bergamotki jest tam jeszcze cytryna i limonka. Wodki brak 😉
    • mysiulek08 Re: pytanie o herbate 07.04.19, 16:11
      Wylacznie czarna, duzo, kilka kubkow dziennie, wylacznie lisciaste, kilka listkow do kubka, zalane wrzatkiem, jesli w filizankach to to esencja w czajniczku. Kupuje w wyspecjalizowanych sklepach, (Chiny, Indie, UK), ostatnio odkryte kilka odmian. Zeby w porzadku, bez osadow , pewnie zasluga dobrej jakosci herbat, pasty i mycia zebow trzy razy dziennie 😀Jesli chcesz moge podeslac linki z naszymi herbacianymi faworytami.

• annpierle Re: pytanie o herbate 07.04.19, 17:38
        mysiulek08 napisała:

Jesli chcesz moge podeslac linki z naszymi herbacianymi faworytami.
        >
        >
        > Chce bardzo! i dziekuje smile
        >
        • mysiulek08 Re: pytanie o herbate 07.04.19, 18:55
          uprzedzam, duzo bedzie smile

absolutny hit ostatnich miesiecy, jeden z lepszych yunnanow, ktore pilam

dragonteahouse.biz/yunnan-gold-high-mountain-ancient-tree-dian-hong-dianhong-black-tea-357g/

dragonteahouse.biz/wild-ancient-tree-top-classic-58-fengqing-dian-hong-big-leaf-yunnan-black-tea-100g/

dragonteahouse.biz/top-grade-wild-yunnan-gold-needle-dian-hong-golden-tip-dianhong-black-tea-100g-3-5-oz/

dragonteahouse.biz/nonpareil-golden-bud-dian-hong-yunnan-black-tea-100g-3-5-oz/

dragonteahouse.biz/premium-golden-snail-dian-hong-jin-luo-handmade-pure-bud-yunnan-black-tea-100g-3-5-oz/

dragonteahouse.biz/nonpareil-jin-jun-mei-golden-eyebrow-wuyi-black-tea-100g-3-5-oz/

dragonteahouse.biz/premium-huo-shan-huang-ya-yellow-buds-100g-3-5-oz/

dragonteahouse.biz/premium-organic-shou-mei-100g-3-5-oz/

i hinduskie:

www.teabox.com/products/seeyok-muscatel-summer-darjeeling-black-tea

www.teabox.com/products/goomtee-special-spring-darjeeling-black-tea

www.teabox.com/products/wonder-spring-darjeeling-white-tea

www.teabox.com/products/mangalam-gold-summer-assam-black-tea

to oczywiscie lista bardzo subiektywna smile za jakosc herbaty w Dragonie moge reczyc glowa, kupujemy od ich od wielu lat, hindusow testujemy dopiero

• heca7 Re: pytanie o herbate 07.04.19, 16:12
      Kupuję w sklepie z herbatami sypkimi mieszkankę o nazwie Chopin wink I mam taki mały koszyczek na kubek , do którego każdorazowo wsypuję herbatę i parzę.
    • marianna1960 Re: pytanie o herbate 07.04.19, 16:12
      Tylko sypaną np Ahmad Tea jedna

Tylko sypaną np Ahmad Tea no 1 jedna z lepszych na rynku.

• mysiulek08 Re: pytanie o herbate 07.04.19, 16:51
        Tylko sypaną np Ahmad Tea no 1 jedna z lepszych na rynku

??? chyba supermarketowym wink
        • marianna1960 Re: pytanie o herbate 07.04.19, 17:01
          To pochwal co pijasz takiego znakomitego z nie supermarketowego co smakuje doskonale....
          • mysiulek08 Re: pytanie o herbate 07.04.19, 17:06
            a prosze Cie bardzo:

dragonteahouse.biz/yunnan-gold-high-mountain-ancient-tree-dian-hong-dianhong-black-tea-357g/

dragonteahouse.biz/premium-organic-high-mountain-golden-buds-dian-hong-yunnan-gold-black-tea-250g/

dragonteahouse.biz/organic-dian-hong-blooming-tea-ball-handmade-yunnan-black-tea-250g-8-8-oz/

dragonteahouse.biz/supreme-qimen-hao-ya-b-downy-tips-keemun-black-tea-100g-3-5-oz/

dragonteahouse.biz/supreme-organic-wild-black-longjing-chinese-xihu-west-lake-long-jing-black-tea-50g/

to tylko maly wycinek tego co pijamy na codzien
            • marianna1960 Re: pytanie o herbate 07.04.19, 17:11
              Jest tylko jedna różnica ja za 100g zapłacę 10zł a ty 60zł a nie sądzę że smak był inny.
              • mysiulek08 Re: pytanie o herbate 07.04.19, 17:12
                coz, wystarczy sprobowac aby poczuc roznice
              • kosmos_pierzasty Re: pytanie o herbate 07.04.19, 17:35
                Herbata przypomina pod tym względem wino, jeden wyczuje różnicę inny nie, zdarzają się tańsze pijalne i droższe, które komuś akurat nie podejdą, ale nie można porównywać herbaty z marketu np. do sypanej FTGFOP. Tzn można, jak ktoś chce, ale zbyt wiele sensu to nie ma.
                Nota bene w markecie nie kupisz herbaty z całych liści, o tipsach nie wspominając.
                • mysiulek08 Re: pytanie o herbate 07.04.19, 17:48
                  trafiaja sie czasami z calych lisci, dilmah jest pijalny i twinings

porownanie z winem z wszechmiar trafne smile Marianna pytala o znakomita nie supermaketowa, wiec podalam moj wybor, choc jest tego duzo, duzo wiecej, sama wiesz smile
                  • kosmos_pierzasty Re: pytanie o herbate 07.04.19, 17:54
                    I dilmah i twinings mają linie z całych liści, ale najczęściej nie do kupienia w marketach. Może masz wyjątkowo dobrze zaopatrzony market (lub raczej delikatesy) akurat w okolicy, wtedy pewnie tak, ja w każdy razie nie trafiłam. Chociaż może, faktycznie - raz w najlepszym hipermarkecie w mieście przed świętami, tak wtedy były takie herbaty do kupienia, choć w ograniczonym wyborze.
                • mysiulek08 Re: pytanie o herbate 07.04.19, 17:52
                  to ostatnie zamowienie z Dragona smile

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/xe/yb/ncoj/yktDUEpPMQS54SXleX.jpg
                  • kosmos_pierzasty Re: pytanie o herbate 07.04.19, 17:55
                    Zazdroszczę smile
                    Sama zacisnęłam zęby i obiecałam sobie, że nie zamówię nic nowego, dopóki nie wypiję tego co mam... Ech...
                    • mysiulek08 Re: pytanie o herbate 07.04.19, 18:31
                      u nas herbata schodzi szybko, a czas dotarcia zamowienia to czasami i miesiac, wiec zapas musi byc, ostatni rekord to zakup w Indiach, w pazdziernku! doszedl w piatek, lezy na rozdzielni i czeka na zmilowanie celnikow
                      • kosmos_pierzasty Re: pytanie o herbate 07.04.19, 18:36
                        Nieźle smile To ja na ten etap nie weszłam big_grin I nie wiem, czy wejdę, bo jakoś nie lubię tak daleko robić zakupów.
                        No i herbaty piję tylko ja, tzn. mąż też spróbuje, ale najwięcej i tak swojego earl greya i rooibs wypija.
                        • mysiulek08 Re: pytanie o herbate 07.04.19, 19:04
                          ja nie mam wyjscia smile lokalny wybor jest prawie zaden, glownie torebkowa i od groma zielonej bo taka glownie pija tubylcy, byl fajny sklep ale sie zwinal niestety, poza tym wole u zrodla bez wielu posrednikow
                  • danaide Re: pytanie o herbate 07.04.19, 18:53
                    Daj jeszcze zdjęcie domu i bryki...
                    • mysiulek08 Re: pytanie o herbate 07.04.19, 19:00
                      juz dawalam smile
                  • iimpala Re: pytanie o herbate 08.04.19, 13:50
                    >to ostatnie zamowienie z Dragona

mam pół szafki takich herbat, "dostanych w prezencie" a osobiście nie cierpię herbat smakowych.
                    Teraz zastanawiam sie, jak je zutylizować bo obdarowujący mieszka ze mną.
                    • mysiulek08 Re: pytanie o herbate 08.04.19, 17:48
                      zadna z tych herbat nie jest smakowa, nie znosze, to wylacznie czarne (nie liczac mlecznego uloonga), lisciaste, bardzo dobre jakosciowo

owszem Dragon ma tez sporo smakowych, ale te omijam szerokim lukiem
                • piekna_remedios4 Re: pytanie o herbate 07.04.19, 18:03
                  dokładnie, z czarnych herbat mnie najbardziej smakuje - uwaga - Minutka big_grin wszystkie inne mają zbyt wiele goryczki, nie lubię po prostu.
                  • mysiulek08 Re: pytanie o herbate 07.04.19, 18:29
                    i znowu wracamy do jakosci herbaty smile porzadny yunnan nie ma ani grama goryczki, jest swiezy, lekko kwaskowy (choc to odczucia osobiste), aromatyczny i nie mozna powiedziec, ze jest gorzki, podobnie jak darjeeling
                    • kosmos_pierzasty Re: pytanie o herbate 07.04.19, 18:34
                      Jeszcze czasami na gorszy smak wpływa nieprzestrzeganie zasad parzenia. Wiele osób (coraz mniej, ale jednak) zalewa zieloną herbatę wrzątkiem, a potem mówi, że jest paskudna, bo cierpka... Albo czarną męczy przez pół godziny w kubku... i to jeszcze ekspresową, gdzie często to jest tak naprawdę herbaciany pył, któremu wystarczy i niecała minuta nieraz.
                      • mysiulek08 Re: pytanie o herbate 07.04.19, 18:39
                        Zielonej nie lubie, zaparzonej nawet wg regul, przy poswiace ksiezyca rowniez smile Biale, zolte i oolungi zalewam woda bodajze 95stp a czarna 98 (czajnik ma opcje wyboru temp i jest tez wybor 'herbata zielona czy oolung' smile

ale tak, woda, temp i czas ma tu kluczowe znaczene
                        • kosmos_pierzasty Re: pytanie o herbate 07.04.19, 18:43
                          Ja b. długo nie lubiłam czarnej, właśnie dopóki nie spróbowałam tych lepszej jakości, odpowiednio zaparzonych smile
                    • danaide Re: pytanie o herbate 07.04.19, 18:58
                      Ani grama goryczy nie ma qimen / keemun. Yunnan jest bardziej aromatyczny. Nota bene całkiem niezłe yunnany były w Polsce za komuny i czasem zdarzy się przyzwoity yunnan w jakimś sklepie typu społem, oczywiście liściasty 100 gr, a nie w torebkach. Może nie jakość z linków, ale sądzę, że liptony i inne reklamowane herbaty mogą się od nich uczyć...
              • danaide Re: pytanie o herbate 07.04.19, 18:52
                Raczysz żartować. Pije herbaty tańsze niż mysiulek ale nie supermarketowe i kiedyś jedna z koleżanek spytała jak to możliwe, że moich herbat nie musi słodzić, a tak jej smakują.
                • mysiulek08 Re: pytanie o herbate 07.04.19, 19:00
                  bo nie twierdze, ze tansze to gorsze smile tylko wkurza mnie twierdzenie, ze woreczki z pylem herbacianym z marketu sa super

kupuje tam gdzie kupuje i tez ceny sa rozne, roznice w smaku sa ale zeby to stwierdzic, to jednak trzeba probowac
        • marianna1960 Re: pytanie o herbate 08.04.19, 08:02
          A czy w ogóle piłaś Ahmad Tea są w niej całe liście a porównując z Dilmah, czyTwinings zdecydowanie lepiej smakuje. Lipton w ogóle nie nadaję do picia strasznie cierpka.
          • danaide Re: pytanie o herbate 08.04.19, 09:22
            Kwestia smaku to kwestia indywidualna, a porównując marki (a nie konkretne herbaty tych marek) zgodzę się, że Dilmah, Twinnings czy Ahmad może oferować porównywalną jakość w supermarkecie. Tylko co właściwie porównujemy. Tak, Lipton - torebeczka w żółtym pudełku - jest okropna, to zsypka różnych herbat, zmienna w zależności od rynku na jaki ma trafić. Ale swego czasu kupowałam 200gr puszki Liptona z Orange Pekoe czy jakąś wariację Lady Earl Grey i te były ok. Czy ta ostatnia była porównywalna z Earl Greyem na yunnanie z Palais des Thes to nie pomną, bo za duży rozstrzał czasowy. Z torebkowych lubię Lady Earl Grey czy jak ona się zowie z M&S. Idę łyknąć tej z nowego zapasuwink
          • mysiulek08 Re: pytanie o herbate 08.04.19, 17:52
            oczywiscie, ze pilam, dla mnie bez szalu, wlasnie na poziomie marketowego dilmaha czy twingsa
            o to samo moge i Ciebie zapytac, pilas wyzszej klasy herbate nie z marketu, z dobrego sklepu gdzie herbata jest bez posrednikow?

• marianna1960 Re: pytanie o herbate 08.04.19, 18:16
              Nie, ale dla mnie dużym skokiem w smaku herbaty było przejście z herbaty Tetley na Ahmad.
              • mysiulek08 Re: pytanie o herbate 08.04.19, 18:54
                w to akurat wierze smile
                zareczam, ze takim samym skokiem byloby sprobowanie jakosciowego np yunanna, oczywista, ze Cie nie namawiam smile tylko nie porownuj ahmada za 10 zl z herbata za 100 smile bo to nie jest to samo
    • lili_liliana Re: pytanie o herbate 07.04.19, 17:06
      Ja piję czarną, czasem czarną smakową. Ostatnio zakochałam się w migdałowej. Lubię też waniliową i orzechową. Bez cukru. Z zębami nie mam kłopotu, pijam tyle samo kawy, co herbaty i wodę mineralną, o zgrozo gazowaną. Zawsze zaparzam w dzbanku, stawiam na podgrzewaczu i gotowe. (Lubię pić herbatę w filiżankach). Oczywiście to herbata liściasta z jednego, konkretnego sklepu.
      Moja rodzina zdecydowanie woli smaki owocowe. Ostatnio natknęli się na torebkową herbatę Dilmah o smaku maliny z nutą francuskiej wanilii i wsiąkli. Nie wiem, jak wydajna jest ta herbata, bo u nas wszyscy przyzwyczajeni do opcji jedna torebka, jeden kubek (filiżanka) tak wiem, że to czasem jest zupełnie bez sensu.
    • kosmos_pierzasty Re: pytanie o herbate 07.04.19, 17:10
      Różne... Owocowe, rooibosy, białą, zieloną, niebieską... czarną też, ale rzadziej. Do tego zioła. Ajurweduyjskie i yogitea.
      Mam zwykle pod ręką wybór sypanych z herbaciarni, oraz ekspresowe (np. dilmah, ahmad, basilur, ale też irving), na wypadek, że mi się nie chce porządnie parzyć.
      Moja ulubiona to oolong Tie Guan Yin, ale parzę wg chińskiej ceremonii, czyli od czasu do czasu, jak mnie najdzie.
      • mysiulek08 Re: pytanie o herbate 07.04.19, 17:14
        a tej probowalas:

dragonteahouse.biz/superfine-taiwan-qingxin-milk-oolong-formosa-strong-milky-silk-oolong-tea-100g/
        • mysiulek08 Re: pytanie o herbate 07.04.19, 17:16
          wspominalas, ze lubisz mleczne oolongi smile

• kosmos_pierzasty Re: pytanie o herbate 07.04.19, 17:38
            A tak, to prawda.
            Piłam i mi smakowała. Tyle tych herbat, że człowiek sam zapomina wymienić wszystkie smile

Ja nawet lubię, czasem wink, lapsang souchong.

Dodatkowo w poprzednim wpisie pomyliłam Dilmah i Twinings, tzn. Dilmah też czasem piję, ale Twinings częściej - z marketowych znaczy.
            • mysiulek08 Re: pytanie o herbate 07.04.19, 17:50
              o, nie, wyciagow z lin okretowych nie lubie tongue_out
              • kosmos_pierzasty Re: pytanie o herbate 07.04.19, 17:56
                big_grin
    • snakelilith Re: pytanie o herbate 07.04.19, 17:15
      Ja lubię mocną, aromatyczną, długo parzoną, o ciemnym czerwonawym kolorze, najlepiej Assam second flush, ale mieszanki też mogą być. Może być z dodatkiem mleka lub śmietanki. Bez cukru, choć jak jestem nad morzem (Byłtyk, Północne), to po długim spacerze w wietrzny dzień lubię taką trochę słodzoną, bo lepiej mnie rozgrzewa. Ale nie gardzę też dobrą Oolong, bo jest czymś pomiędzy zieloną i czarną, i łączy w ten sposób oba rodzaje. Po zielonej mi zimno, oolong jest świetnym kompromisem.
      • kosmos_pierzasty Re: pytanie o herbate 07.04.19, 17:40
        Oolongi są pyszne, ale dla mnie za bardzo pobudzające niestety. Czyli ograniczam.
    • leanne_paul_piper Re: pytanie o herbate 07.04.19, 17:19
      Piję czarną, sprowadzaną z Kenii. Kericho i Ketepę. Zawsze przywożę spory zapas przy okazji pobytu. A zaparzam w dzbanku.
      Są to imho jedne z najlepszych czarnych herbat na świecie.
    • kolibeer2 Re: pytanie o herbate 07.04.19, 17:33
      roibosa i czarną - ostatnio dilmah earl grey sypany - parzę na sitku w kubku, raczej krótko tak ok. 3 min
    • san_vito Re: pytanie o herbate 07.04.19, 17:35
      Pije duzo herbaty. Nie pije czarnej. Pije pokrzywe, szalwie, maline, zurawine i inne. Raczej ziolowe i owocowe.
      Zima lipe i roiboos.
    • lidek0 Re: pytanie o herbate 07.04.19, 17:39
      białą, zieloną, yerbę - nie w saszetkach bo to same śmieci
    • piataziuta Re: pytanie o herbate 07.04.19, 17:46
      Nie jestem wielką fanką herbaty. Pijana mocną kawę, ale z herbaty to raczej popłuczyny.
      Niemniej zaopatruję się w sypaną, dobrej jakości, kupowaną na wagę.
      Osobiście preferuję Earl Grey 'Blue star', a na drugim miejscu English Breakfast.
      Wszystkim ciociom zaparzyłabym Five o'clocka, a dla fanów mocnej, prawdziwej czarnej trzymam Yunnan Superior - obrzydza mnie jej wędzony, dymny smak, ale jak ktoś lubi "prawdziwą czarną" to mu zawsze bardzo smakuje.
    • jana111 Re: pytanie o herbate 07.04.19, 18:13
      A gdzie w Polsce? (Kenia, Anglia i inne zagranice mało do mnie przemawiają).
      Gdzie kupić dobrego Earl Greya?
      Inne dobre czarne? (czy jakieś inne czarne są dobre?)
      • kosmos_pierzasty Re: pytanie o herbate 07.04.19, 18:28
        Co jest "dobre" to rzecz gustu, sama wolę lady gray niż earl grey.
        A gdzie? W sklepach z herbatami na wagę lub w necie.
        Herbaty z Kenii są w Polsce bez problemu do kupienia, pewnie nie w takim wyborze, jak na miejscu, ale jednak.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: pytanie o herbate 07.04.19, 18:13
      Piję różne, lisciaste, kupuje w hipermarketach, cejlon, czerwoną, robos, bardzo dużo ziół te już w necie albo w aptece kupuję i saszetki i sypkie (szałwia, pokrzywa, liście brzozy, rumianek, dziurawiec, skrzyp, owoce głogu, mniszek, bratek, boże drzewko, lipa, itp.)
      Nie lubię herbat typu: zimowa, piernikowa, boże narodzenie, i nie lubię zielonej herbaty.
      • kryzys_wieku_sredniego Re: pytanie o herbate 07.04.19, 18:14
        Ostatnio miałam różaną z dilmah ... rewelacyjna.
    • rozwiane_marzenie Re: pytanie o herbate 07.04.19, 18:34
      Też piję herbatę, bardzo dużo, ale tylko czarną, najczęściej smakową. Tyle, że ja jestem z tych "zwykłych" ludzi, co to raczej nie rozróżnią, czy herbata jest za 10 czy za 100zł smile. No więc zwykle piję dilmah (karmelową, która nie ma nic wspólnego z karmelem smile, raczej z orzechem; lychee, truskawkową, waniliową), lipton mufinkową albo owoce leśne, czasami zwykłą czarną z cynamonem.
    • miriam_73 Re: pytanie o herbate 07.04.19, 21:11
      Kupuje "sypana", parzymy w imbryku, pijemy bez dodatkow. Nie znosze ekspresowek w torebkach. Moj maz nie lubil herbaty, przekonal sie przy mnie, teraz raz na pere dni robimy sobie herbaciane popoludnie. Najbardziej lubie cejlonskie, zwlaszcza pekoe.
    • 45rtg Re: pytanie o herbate 08.04.19, 12:03
      annpierle napisała:

> pytanie glupie, ale jednak:

Zieloną, w liściach. Oczywiście parzoną w koszyczkach, broń Boże nie metodą wrzucenia liści luzem i potem odpluwania ich przy picu przeparzonej siekiery.
      Żadne torebkowane, to wiadomo.
    • iimpala Re: pytanie o herbate 08.04.19, 13:34
      też lubię herbatę, zawsze ją piłam.
      Kupuję w marketach i tylko czarną bo nie lubię "smakowych soczkow", dla mnie to nie herbata. Mam swoją jedną markę, której się trzymam i nie jest to nowość.
      Kupuje ekspresową i sypką (tej samej marki). Wolę sypką, wiadomo, do parzenia ktorej mam ekspres. Jest to jedyny dostępny na naszym rynku ekspres, za przystepną cenę. Niestety, trochę słaby jakościowo, wytrzymuje 2-4 lata. Właśnie drugi mi sie kończy i chyba kupię trzeci bo jednak ekspres jest wygodny - można ustawić czas parzenia i podgrzewa zaparzoną herbatę przez godzine.
      • kosmos_pierzasty Re: pytanie o herbate 08.04.19, 15:42
        Przez godzinę, a nawet dłużej trzyma też temperaturę herbata zaparzona w imbryku, nakryta specjalną czapeczką, ocieplaczem znaczy.
      • mysiulek08 Re: pytanie o herbate 08.04.19, 17:53
        mowisz o tefalu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka