Dodaj do ulubionych

Praca zdalna

17.04.19, 11:41
Ematki, w jakich zawodach i w jakiej ilości macie możliwośc wykonywania pracy z domu i na czym ona polega
Obserwuj wątek
    • mikams75 Re: Praca zdalna 17.04.19, 11:53
      w zasadzie kazda praca polegajaca na pracy w jakims systemie dostepnym przez internet jest mozliwa zdalnie. Nie bede wchodzisz w szczegoly, tylko wyjasnie, ze nie da sie bedac w domu udawac, ze sie pracuje. System monitoruje kazdy moj ruch i automatycznie podliczy przepracowany efektywnie czas. Takze moge zapomniec o pogaduchach przez telefon czy prasowaniu jedna reka przy wlaczonym komputerze. Pisze,bo wielu osobom sie wydaje, ze pracujac w domu ma sie czas na zabawe z dzieckiem, wstawienie obiadu i na plotki przez telefon. Jak nie, jak jestes w domu? big_grin
      • simply_z Re: Praca zdalna 17.04.19, 12:31
        bosh, jaka inwigilacja.
        • mikams75 Re: Praca zdalna 17.04.19, 13:26
          jesli pracujesz w biurze, w jakis systemach, to musisz wiedziec, ze tez podlegasz takiej samej inwigilacji.
        • z_lasu Re: Praca zdalna 18.04.19, 05:47
          Simply, ja mam swoją firmę, więc mnie nikt nie inwigiluje (ja innych też nie - żeby nie było smile). Ale za swoją pracę wystawiam faktury klientom. I nie da się pracować 3h, a zafakturować 8h, przecież klient nie jest idiotą.
          • droch Re: Praca zdalna 01.10.20, 16:22
            Ale da się umówić na taką cenę jak za 8 godzin, gdy efektywnie potrzeba 4 godzin pracy smile
      • kornwalia Re: Praca zdalna 17.04.19, 12:38
        To też zależy. Jak ktoś się nie rozlicza godzinowo tylko zadaniowo to często może sobie pracować w bardzo dziwnych godzinach, robić przerwy, pilnować te dzieci itp. Tylko że pracować i tak trzeba.
        • mikams75 Re: Praca zdalna 17.04.19, 13:25
          ale moze byc i zadaniowo i godzinowo, ja mam akurat mieszany system, owszem, moge wylaczyc komp w srodku dnia i zajac sie dzieckiem, jednak oczekiwana jest konkretna minimalna wydajnosc, ktorej nie osiagne mieszajac w garnku czy grajac jedna reka w chinczyka. Zreszta byl tu niedawno watek nt. tego, ze jak ktos pracuje w domu, to tak jakby na niby i innym sie wydaje, ze to nie praca, bo moza przeciez jednoczesnie robic inne rzeczy. A jednak nie bardzo, trzeba sie skupic i przylozyc do pracy. Uogolniajac pracodawca wie, ze np. wykonanie zadania x zajmuje srednio 1h. Jesli mnie notorycznie bedzie to zajmowalo 3h to znaczy, ze sie grzebie albo jestem niekumata.
          • simply_z Re: Praca zdalna 17.04.19, 14:16
            ja mam prace zadaniowa. Inwigilacja jak w twoim przypadku jest po prostu niezdrowa.
            • mikams75 Re: Praca zdalna 17.04.19, 14:22
              wiesz, ale to nie jest tak, ze ktos aktywnie siedzi i sledzi moje poczynania, po prostu system jest tak skontruowany, ze wszystko jest automatycznie monitorowane i wciagane w statystyki. Tak dziala wiekszosc korporacji, nawet jesli pracownikowi na zwyklym etacie wydaje sie, ze tak nie jest, to jednak wszystko jest monitorowane.
              • simply_z Re: Praca zdalna 17.04.19, 14:37
                dzieki, ze mnie oswiecilas, bo bym nie wiedziala..
                • nenia1 Re: Praca zdalna 17.04.19, 14:46
                  To skoro wiesz, po co dogryzasz.
                  • simply_z Re: Praca zdalna 18.04.19, 14:02
                    po co sie wtracasz..?
                    • mikams75 Re: Praca zdalna 18.04.19, 14:09
                      bo ma racje?
          • ichi51e Re: Praca zdalna 01.10.20, 16:30
            Jak masz starsze dziecko co nie wymaga uwagi ale jednak nie moze byc jeszcze samo to HO nawet jak caly czas pracujesz fajne. Czasem wystarczy ze ktos jest w domu Do szkoly wyprawi, wpusci po szkole, zarzadzi ciche odrabianie pracy domowej...
    • juuuu7 Re: Praca zdalna 17.04.19, 11:56
      Finanse. Jak najbardziej moge pracowac z domu i z tego korzystam zazwyczaj raz/dwa razy w tygodniu.
      • troompka Re: Praca zdalna 17.04.19, 12:04
        40% miesięcznego czasu pracy liczonego w godzinach mogę pracować zdalnie. Jako, że w godzinach to czasem biorę całe dni, a czasem tylko kilka godz.dziennie. Praca audytorska, na dokumentach i procedurach dostarczanych elektronicznie z firm, na wspólnym systemie, gdzie widać dokładnie każde moje kliknięcie. Jeśli zaszłaby potrzeba "rozliczenia" mnie z pracy to można w prosty sposób to zrobić. Co nie zmienia faktu, że i tak mam czas na wstawienie obiadu czy odkurzenie mieszkania. Chwalę sobie bardzo taki sposób pracy i jeśli "zabiorę" trochę czasu z "dniówki", a mam prace nie skończoną, to wykonuję ją w godzinach wieczornych. Jestem rozliczana z konkretnego zadania, bez wnikania kiedy je robię.
        • z_lasu Re: Praca zdalna 18.04.19, 05:51
          > i tak mam czas na wstawienie obiadu czy odkurzenie mieszkania

Zazdroszczę. Ja nie mam szans na zrobienie obiadu. Pranie mogę wstawić i powiesić (bo pranie - w przeciwieństwie do obiadu - nie domaga się natychmiastowej uwagi). Po dziecko mogę wyskoczyć z trudem (15 min w sumie w obie strony).
    • gulcia77 Re: Praca zdalna 17.04.19, 12:09
      Transport. Spokojnie da się ogarniać spedycję z domu.
    • angazetka Re: Praca zdalna 17.04.19, 12:20
      Jestem redaktorką. Najchętniej bym pracowała zdalnie full time, chwilowo nie mogę, ale zamierzam do tego wrócić.
      • malia Re: Praca zdalna 17.04.19, 12:35
        A jak masz płacone - za etat, czy artykuł?
        • angazetka Re: Praca zdalna 17.04.19, 12:42
          Za dzieło. Mam obecnie pięciu zleceniodawców.
    • kosmos_pierzasty Re: Praca zdalna 17.04.19, 12:30
      Znajomy jest przedstawicielem handlowym, albo kimś tego rodzaju - odbywa telekonferencje, pracuje przez net, czasem gdzieś jedzie, ale rzadko.
    • grru Re: Praca zdalna 17.04.19, 12:40
      Ja się przeniosłam całkowicie do domu. Piszę, redaguję, poprawiam i myślę - to ostatnie zwykle w wannie smile Oczywiście jak robię wywiad itp. to ruszam się z domu. W domu pracuje też moja księgowa. Ze znajomych zdalnie pracuje też moja koleżanka, która zajmuje się badaniami marketingowymi, społecznymi itp. To znaczy fokusy ma poza domem, ale przygotowanie i pisanie raportów z domu.
    • frey.a86 Re: Praca zdalna 17.04.19, 12:49
      Ja uczę angielskiego - ok. 30% lekcji mam w firmach, do których muszę dojechać, reszta w domu i często przez skype. Zajęcia w firmach też w sytuacjach awaryjnych, np. jak jestem chora albo zepsuje mi się samochód, mogą odbyć się przez skype. Bardzo to wygodne.

Mój mąż pracuje w IT, jak mu się nie chce iść do pracy to robi sobie home office, ale on tego nie lubi i raczej woli pracować w firmie.
    • al_sahra Re: Praca zdalna 17.04.19, 14:34
      Analiza/wizualizacja danych, konsulting/professional services - praca może być wykonywana w 100% z domu, z wyjątkiem czasu spędzonego na podróżach i osobiście z klientem.

Minusy pracy z domu:
      - łączenie się z systemami, gdzie jest podwyższony poziom zabezpieczeń, może być uciążliwe, a czasem wymaga nawet dodatkowego komputera
      - czasem potrzeba sprzętu, którego nie masz w domu, a firma nie pokrywa jego zakupu
      - jeśli jesteś 100% ”telecommuterem”, to omijają Cię różne atrakcje - darmowe jedzenie, siłownia, wycieczki, masaże - jeśli komuś zależy na takich rzeczach
      - wiele korporacji, przynajmniej w USA, zorientowało się, że taniej jest zapłacić za ekstra linię telefoniczną i ekran dla telecommutera niż za utrzymanie całego biura - więc np. jeśli nie pojawisz się w biurze przez ileś dni w miesiącu, to tracisz oddzielny pokój.
    • aguar Re: Praca zdalna 17.04.19, 15:09
      Moja polega na udzielaniu porad klientom - to są rozmowy na czacie. Pracuję od do, w zasadzie na klienta mam tyle czasu, ile potrzebuję, mam płacone od godziny. Czasem się zdarza, że przez chwilę nie ma klienta, czasem oni wolno piszą albo przerywają na chwilę i czekam, bo nie wiem, czy będą kontynuować - to są momenty, że mogę na chwilę zajrzeć na forum, wyjść po coś do kuchni czy do wc, ale generalnie jak pracuję, to pracujęsmile
      • flegma_tyczka Re: Praca zdalna 17.04.19, 18:39
        A jakie to porady?
        • double-facepalm Re: Praca zdalna 17.04.19, 23:29
          Prawne zapewne.
        • aguar Re: Praca zdalna 18.04.19, 13:48
          Sorry, ale nie podam. I tak mam czasem obawy, że za dużo tu piszę o sobie - gdy widzę, jak niektóre potrafią poskładać wszystko w całość z wpisów w różnych wątkach...
    • flegma_tyczka Re: Praca zdalna 17.04.19, 18:38
      Jestem influerencerką.
      • double-facepalm Re: Praca zdalna 17.04.19, 23:54
        Influenzencerką chyba gazet.
    • bywalec.hoteli Re: Praca zdalna 17.04.19, 18:53
      Mam możliwość sporadycznego home office, duża korpo, wiec prawie każdy zawód.
    • zasiedziala Re: Praca zdalna 17.04.19, 18:57
      Zawód około prawniczy. W dni, w które nie mam spotkań mogę pracować z domu, ale nie lubię. Tzn od czasu do czasu może być, ale jakbym się na stałe przeniosła do domu, to czułabym się, jakbym na stałe była w pracy.
    • swiezynka77 Re: Praca zdalna 17.04.19, 19:00
      Połowę mojej pracy mogłabym wykonać zdalnie i to szybciej i lepiej niż w biurze gdzie co chwila mi ktoś przeszkadza. niestety u mnie nie ma takiej opcji, do tego działające w firmie związki zawodowe idą w kierunku rejestracji dokładnego czasu pracy na odbijanych kartach czyli powrót 19 wieku. myślę o zmianie z tego powodu.
    • ira_08 Re: Praca zdalna 17.04.19, 23:10
      To, co robiłabym w biurze, robię w domu od czasu do czasu. Czasem biorę służbowy komputer, czasem pracuję na prywatnym. Z biurem mam czat i telefony. Nikt mnie nie inwigiluje, mogę sobie zrobić pranie i ugotować obiad - praca ma być zrobiona i tyle. Pracuję na umowie o pracę. Zawód, powiedzmy, kreatywny.
    • joanna05 Re: Praca zdalna 18.04.19, 00:59
      Prowadzę własną firmę. Czasem zarządzam zdalnie, wieczorami też mam co robić online. Ale nie ma rady - żeby wszystkiego dopilnować, muszę się często na miejscu pojawiać. Choć nie 7 dni w tygodniu (a tyle pracujemy), na szczęście.
    • iimpala Re: Praca zdalna 18.04.19, 02:01
      ja nie ale syn pracuje w branży IT.
      Jeździ do pracy, jak mu sie chce. Jak mu sie nie chce to pracuje w domu. Szczególnie w okresie grypowym siedzi w domu "bo koledzy przynoszą chorobska przez swoje przedszkolne dzieciaki". Faktycznie, w tym roku jakos czesciej był zainfekowany więc teraz woli pracować w domu w "goracych" okresach.
      Zanim zaczął prace to aplikował do firmy m.in. w USA i też miał propozycje. Gdyby już wcześniej nie podpisał umowy w PL to niewykluczone, że pracowałby właśnie w USA. Zdalnie. Z Warszawy via USA. Do czego go zresztą gorąco namawiałam ale stwierdził, ze "juz podpisał umowę". żesz....praworządny mi sie trafił... a kto to w Polsce doceni?
      • bominka Re: Praca zdalna 18.04.19, 07:16
        Pracuje w korporacji jednego z operatorów tele i dwa dni w tygodniu zawsze w domu. Pracuje wg ustalonego grafiku na etacie od-do.
      • madame_edith Re: Praca zdalna 01.10.20, 20:57
        Generalnie praca dla USA z Warszawy, jeśli musisz być w kontakcie z ludźmi to jakaś katastrofa z powodu różnicy czasu. Nienawidzę projektów robić ze Stanami. Min 6 godz później zaczynają niż ja, a z Kalifornią jest przesunięcie 9 godz. I weź sie z takimi umów na jakieś spotkanie. Dobrze chłopak zrobił!
    • djhenne Re: Praca zdalna 15.06.20, 20:42
      Wdrażam system ERP, różne kraje po kolei. Mogłabym pracować 100% z domu, ale mój szef do tej pory nie był zbyt elastyczny w tym temacie. Argumentuje, że team nie będzie się widywał bla bla bla, co jest idotycznym argumentem, bo połowa mojego zespołu jest na innym kontynencie i nigdy ich nie widziałam 😋 sam szef jest w innym kraju i widziałam go raz w życiu. Nie mówiąc o tym, że moja praca zupełnie nie zależy od mojego zespołu.
      Liczę, że się to zmieni, ledwo się już mieścimy w biurze. W mojej pracy nie da się oszukiwać, mam zadaniowy tryb i każdy zauważy, gdy czegoś nie zrobię.
      • antyka Re: Praca zdalna 15.06.20, 23:27
        Pracuje w domu mediowym, czyli robie w reklamie smile Zdalnie pracuje od okolo 15go marca. W sumie caly czas moge pracowac zdalnie, nie widze specjalnej roznicy, tyle, ze bardzo tesknie za ludzmi z biura.
    • julita165 Re: Praca zdalna 01.10.20, 16:03
      Pracuje w adm panstwowej. Owszem, chyba do konca kwietania wiekszosc czasu spedzilam pracujac zdalnie ale to nie jest mozliwe na dluzsza mete. Wtedy wlasciwie wszystkie instytucje byly zamkniete. Moja praca to tak po 30% z ludzmi, w sadzie i piszac rozne pisma procesowe. No i tylko te ostatnie 30% moge wykonywac w domu. I od maja tak to jest, ze jak mi sie uzbiera sporo do pisania to sobie biore pare dni pracy zdalnej.
    • slonko1335 Re: Praca zdalna 01.10.20, 16:40
      Placówka oświatowa. Jestem kierownikiem adm i obsl. i zajmuje się kadrami. Gdy placówka jest normalnie otwarta praktycznie niewiele mogę ogarnąć z domu. Gdy była zamknięta nieco więcej .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka