Dodaj do ulubionych

Nowa praca - co wybrać

14.05.19, 21:50
Po ponad półrocznym poszukiwaniu pracy w końcu dostałam dwie oferty i nie jestem przekonana, na którą się zdecydować (a wybrać muszę, bo z poprzedniej już zrezygnowałam big_grin). Co istotne, żadna z ofert nie jest pracą marzeń, ale rozpatruję je jako niezbędny krok w budowaniu własnej "kariery", gdyż na rozmowach o pracę często przewijało się jako problem to, że nie mam doświadczenia w dużej firmie. W obu będą to dość samodzielne analityczne stanowiska, a praca na rzecz innych pracowników.

Zatem, drogie emamy, którą pracę byście wybrały:
1. zagraniczne, dośc młode korpo w centrum Warszawy, profil usługowy, dojazd autobusem w jedną stronę ca. 40 min, praca 9-17. Opieka medyczna, nowoczesne biuro, większość pracowników to młodzi ludzie. Szef wydaje się być ok (mała rotacja w zespole), choć kontakt z zespołem miałabym jedynie zdalny (pracują w innej lokalizacji). Podstawa plus maksymalna comiesięczna premia przyznawana wg. zrealizowanych zadań w wysokości samej podstawy z tej drugiej oferty. Po min. roku teoretycznie możliwość przeniesienia się do innego działu wewnątrz firmy.

2. kapitał zagraniczny, stara, dość znana firma, praca 8-16 w oddziale położonym na obrzeżach Warszawy, dojazd samochodem w sumie 40 min lub ok. 1 godziny autobusem (korki). Zwykłe, szare biuro, w nim max 50 pracowników, siedziba firmy w innym województwie. Nadgodziny się czasem zdarzają, ale ani nie są do odbioru, ani za nie nie płacą... Poza tym przełożonego nie znam - dopiero będą go rekrutować, a zespołu nie ma - tylko ja bym tą pracę wykonywała. Wynagrodzenie bazowe w wysokości jak podstawa + premia w pracy nr 1, ale do tego roczna premia w wys. 13-14 pensji. Niby jakieś opcje zmiany stanowiska są, ale niesprecyzowane, i nie będzie przed kim się wykazać, bo całe szefostwo w innym mieście.

Dodatkowo kilka informacji na mój temat, coby trochę tła nakreślić: 33 lata, dzieci brak, samochód jest, spłacam mieszkanie, nie chcę się przenosić. Różnica w zarobkach nie jest dla mnie aż tak istotna, jestem raczej skłonna poświęcić wyższe wynagrodzenie na rzecz ciekawszego doświadczenia w cv. No i wolę wczesniej wstać i wcześniej robotę skończyć, no ale wiadomo - mogę się poświęcić.
Forum czytuję od dawna, ale jako żem nieśmiała, to dopiero się zdecydowałam konto założyć smile Wszelkie rady mile widziane.
Obserwuj wątek
    • krowa_morska Re: Nowa praca - co wybrać 14.05.19, 21:58
      Raczej 2, z powodu wcześniejszego kończenia pracy. W 1. będziesz w domu ok 18-tej, to już praktycznie po dniu. No i jest premia smile
    • najpiekniejsza.ematka Re: Nowa praca - co wybrać 14.05.19, 22:15
      Jeśli ma być podstawą do budowania cv, to lepsza druga bo znana. Ale ja bym wzięła tę którą serce Ci podpowiada.
    • bergamotka77 Re: Nowa praca - co wybrać 14.05.19, 22:23
      A dlaczego nie masz jeszcze dzieci i czy je planujesz bo w kontekście wyboru pracy to ważne pytanie.
      • beneficia Re: Nowa praca - co wybrać 14.05.19, 22:27
        Dlaczego nie ma dzieci? Sięgasz dna gazeciarza.
        • bergamotka77 Re: Nowa praca - co wybrać 14.05.19, 22:31
          Ale plany prokreacyjne lub ich brak to tabu jakieś? Tu ma to znaczenie.
          • angazetka Re: Nowa praca - co wybrać 14.05.19, 22:56
            Generalnie tak, to jest tabu. Nie wypada o to pytać.
            • bergamotka77 Re: Nowa praca - co wybrać 14.05.19, 23:11
              Dla mnie nie ma nie wypada. To żadne tabu. Może nie chce mieć dzieci no i dobrze, jej sprawa. Ale pytanie o plany rozrodcze kobiety po 30-tce jest normalne. Nie jestem rekruterka - im nie wypada pytac.
              • ira_08 Re: Nowa praca - co wybrać 14.05.19, 23:40
                Nie wypada. Jesteś burakiem i tyle. Przy stole puszczasz bąki i twierdzisz, że "nie ma nie wypada"?

Autorko - ja bym brała 2, no ale ja wolę wcześniej kończyć. Poza tym, zależy od obowiązków.
                • rosapulchra-0 Re: Nowa praca - co wybrać 15.05.19, 10:21
                  100 /100!
                • rosapulchra-0 Re: Nowa praca - co wybrać 15.05.19, 10:21
                  100 /100!
                • bergamotka77 Re: Nowa praca - co wybrać 15.05.19, 21:15
                  ira_08 napisała:

> Nie wypada. Jesteś burakiem i tyle. Przy stole puszczasz bąki i twierdzisz, że
                  > "nie ma nie wypada"?
                  >
                  > Autorko - ja bym brała 2, no ale ja wolę wcześniej kończyć. Poza tym, zależy od
                  > obowiązków.

Na szczęście antkowaa jest normalna i normalnie odpowiedziała na pohybel takim Dulskim jak ty.
              • berdebul Re: Nowa praca - co wybrać 15.05.19, 22:15
                Tabu nie, ale minimum empatii... Moja ciotka latami się leczyła, przeszła kilka bolesnych zabiegów, in vitro nie było tak dostępne jak teraz. Wersja owicjalna „nie chcemy dzieci”, bo to kończyło dyskusje. uncertain
                • bergamotka77 Re: Nowa praca - co wybrać 15.05.19, 22:31
                  Empatia mi sie uruchamia gdy ktoś szczerze powie że się stara...Skończmy z tabu. Ja sama starałam się dwa lata o drugie dziecko i nie robię z tego tajemnicy. Wszystkie badania przeszliśmy.
      • antkowaaa Re: Nowa praca - co wybrać 15.05.19, 10:06
        Dzieci nigdy nie chciałam i nie planuję.
        • bergamotka77 Re: Nowa praca - co wybrać 15.05.19, 21:13
          No i ok to godziny pracy sa ci obojętne bo dzieci ci w domu nie będą płakać. To bierz gdzie tę gdzie oferuja więcej kasy i wyższe stanowisko smile
    • pani_libusza Re: Nowa praca - co wybrać 14.05.19, 22:25
      1. Wygadanie się bardziej konkretna, mam wrażenie ze w pracy nr 2 jeszcze wielu rzeczy nie wiadomo. Dodatkowo z jednego korpo dość łatwo przejść do drugiego wiec raczej skłaniam się ku 1.
    • zasiedziala Re: Nowa praca - co wybrać 14.05.19, 22:29
      1 tylko i wyłącznie ze względu na to, że jest tam już zespół ludzi i wydaje się być w porządku. Dla mnie ludzie w pracy potrafią być ważniejsi niż kasa.
    • ongoing Re: Nowa praca - co wybrać 14.05.19, 23:03
      roczna premia w wys. 13-14 pensji - jeśli rzeczywiście miałaś na myśli trzynastu-czternastu pensji, to wybór jest oczywistysmile
      • dziennik-niecodziennik Re: Nowa praca - co wybrać 15.05.19, 01:13
        To samo pomyslalam smile
        • antkowaaa Re: Nowa praca - co wybrać 15.05.19, 10:08
          Hehhe, niestety, ta premia to tylko jednak 1-2 pensje tongue_out
    • wenecja8 Re: Nowa praca - co wybrać 15.05.19, 10:11
      Opisałaś to w taki sposób że widać że wolisz nr 1.
    • bialeem Re: Nowa praca - co wybrać 15.05.19, 13:47
      Mamy obecnie początki lekkiej recesji i z tego powodu przyjrzałabym się dokładnie stanowi rynkowemu młodej firmy. Zwłaszcza w usługach.
      Ten świeżo zatrudniany szef w drugiej jest martwiący, bo może chcieć dobrać sobie innych ludzi, ale może też się czuć na to zbyt niepewnie.
      Chyba wybrałabym 2. Starsze firmy są często bardziej stabilne, nie kombinują z kasą. Do CV wystarczą 2 lata i możesz szukać dalej.
    • beanka Re: Nowa praca - co wybrać 15.05.19, 14:22
      Ja bym wzięłą 1, bardziej rozwojowa się wydaje. Korpo, ale młode, więc podejrzewam, że opcja awansu będzie łatwiejsza.
    • swinka-morska Re: Nowa praca - co wybrać 15.05.19, 14:34
      Czy młode korpo oznacza start-up? Bo to dużo zmienia (na niekorzyść).
      Wygląd biura to byłaby jedna z ostatnich rzeczy, które brałabym pod uwagę.
      Ważniejsza byłaby dla mnie możliwość częściowej pracy zdalnej i zespół.
      Nie przywiązywałabym się do hasła "maksymalna premia przyznawana..." bo potem może okazać się, że maksymalnej to nikt na oczy nie widział i dostaje się 1/4 tego.
      • bialeem Re: Nowa praca - co wybrać 15.05.19, 14:45
        O to to. Młoda, usługowa, przepalająca kasę na biuro rzeczywiście brzmi jak startup.
      • beanka Re: Nowa praca - co wybrać 17.05.19, 14:03
        Startup za dużo wspólnego z korpo nie ma przecież... Szczególnie jeśli chodzi o strukturę i funkcjonowanie w ogóle.
    • szafireczek Re: Nowa praca - co wybrać 15.05.19, 16:04
      Pierwsza. Z opisu - wychodzi, że ma bardziej przemyślany model biznesowy i organizację pracy.

Ta druga jest jakaś dziwna - piszesz, że niby "stara, dość znana" a dopiero zespół rekrutują, to co sie stało ze "starym, dość znanym" poprzednim zespołem? oraz przełożonym tego zespołu? Przecież, jak piszesz - to stanowiska analityczne. Nadgodziny w "starej, dość znanej" to nie nadgodziny tylko wyzysk. Odział w strukturze "starej, dość znanej" jak ma się do siedziby? tzn., jaka jest zależność organizacyjna, struktura odpowiedzialności, kto podejmuje decyzje...
      Polityka motywacyjna, jak piszesz - "niesprecyzowana". Ech...
    • lauren6 Re: Nowa praca - co wybrać 15.05.19, 22:39
      1

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka