latwo.palni 27.05.19, 19:07 A może ktoś tutaj mieszka/bywa? Plusy, minusy? Klimat? Lubicie IE? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cauliflowerpl Re: Irlandia 27.05.19, 19:29 O, wreszcie sensowny wątek założyłaś. Też z chęcią poczytam o życiu w Irlandii. Odpowiedz Link Zgłoś
ira_08 Re: Irlandia 27.05.19, 20:04 I ja. Niby tylu tam Polaków, a nie znam stamtąd nikogo, kojarzę tylko, że Chocolatemonster tam mieszka. Odpowiedz Link Zgłoś
chocolatemonster Re: Irlandia 28.05.19, 10:57 😁milo, ze ktos mnie kojarzy. W Ire lubie i klimat i luzackie podejscie do wielu spraw (choc i to moze sie 'przejesc'). Sluzba zdrowia bywa i tragiczna i swietna-podobnie jak szkolnictwo chociaz na szkole mojej corki akurat nie narzekam. Odpowiedz Link Zgłoś
szella Re: Irlandia 27.05.19, 23:45 Ja mieszkam od 14 lat. Plusem dla mnie na pewno jest różnorodność kulturowa, społeczna. To że moje dzieci od małego mają styczność z dziecmi z całego świata, różnych kultur, koloru skóry czy religii. W szkole uczy się o tolerancji i szacunku do drugiego czlowieka. Ogólnie ludzie są dosyć tolerancyjni, sympatyczni i otwarci na świat. Minusem jest coraz wieksza drożyzna i czasami pogoda chociaż i do tego mozna sie przyzwyczaić. Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Irlandia 28.05.19, 00:20 Z drugiej sa jeszcze szkoly malo roznorodne jednoplciowe bez tego calego dzenderowego gowna Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Irlandia 28.05.19, 00:35 Podobno słabo ze służbą zdrowia i słabo z przedszkolami i szkołami. Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Irlandia 28.05.19, 00:46 This Varian Edge is the first and only machine of its kind in Ireland and with only 3 in the UK and 130 worldwide it means that Ireland now has access to the very latest technology to treat cancer Masz to w polsce bywalcu hosteli? Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Irlandia 28.05.19, 07:51 Oczywiście np o aferze z wynikami cytologii itp nie czytałeś. Opieka medyczna nie polega na "posiadaniu" sprzętu. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Irlandia 28.05.19, 07:55 p.s. i dlaczego ludzie masowo wykupują VHI Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Irlandia 28.05.19, 09:23 No dobra , polska sluzba zdrowia jest lepsza jakosc uslug jak w szwajcarii Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Irlandia 28.05.19, 09:48 W Gliwicach jest od 2 lat. Był to jeden z pierwszych 3 w Europie. Opieram się na opowieściach znajomych i rodziny z Irlandii. Masz tam dzieci Zaganiaczu? Chodzą do szkoły? Znajoma, która mówiła, że jeśli ktoś pracuje za 2000-2500 EUR netto, to nie opłaca się jej wracać do pracy po porodzie, jeśli dziecko ma być z opiekunką czy w przedszkolu. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Irlandia 28.05.19, 09:48 dziennikzachodni.pl/gliwice-superszybki-i-precyzyjny-edge-celuje-w-raka/ar/12088939 Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Irlandia 28.05.19, 10:47 No dobra , polska sluzba zdrowia jest lepsza jakosc uslug jak w szwajcarii Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Irlandia 28.05.19, 10:52 Znajoma, która mówiła, że jeśli ktoś pracuje za 2000-2500 EUR netto, to nie opłaca się jej wracać do pracy po porodzi za 2500 nie oplaca sie pracowac ? to ciekawe u mnie w robocie babom sie jakos oplaca poza tym jakis leniwy szon nie jest wyznacznikiem czy warto czy nie warto Odpowiedz Link Zgłoś