kosmos_pierzasty 30.07.19, 00:19 Możecie coś polecić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kosmos_pierzasty Re: Powieści z akcją na Podlasiu 30.07.19, 07:37 Nikt nic nie kojarzy? Namierzyłam tylko czytadła: "Bluszcz prowincjonalny" i "Tatarka". Może ktoś zna i wie czy strawne? A Bondę czytałam. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Powieści z akcją na Podlasiu 30.07.19, 07:39 A ta seriabo rozlewisku? Prawie Podlasie Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Powieści z akcją na Podlasiu 30.07.19, 08:11 Rozlewisko mi się nie podobało, czytałam jak wyszło. I chciałam nie "prawie" a właśnie Podlasie Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Powieści z akcją na Podlasiu 30.07.19, 07:43 "Tatarka" ma jeszcze pierwszą część"Sekret zegarmistrza" i tylko tę czytałam- czytadło, ale całkiem przyjemne. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Powieści z akcją na Podlasiu 30.07.19, 08:11 O, dzięki, nie wiedziałam o pierwszej części. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Powieści z akcją na Podlasiu 30.07.19, 15:15 A, Sekret zegarmistrza bardzo fajny, jeżeli ktoś lubi takie czytadła, w ogóle dziwi mnie mała popularność autorki. Słaba reklama chyba, bo na tle innych tego typu są całkiem niezłe. Jedynie "Dziecko z mgły" mi się nie podobało. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Powieści z akcją na Podlasiu 30.07.19, 07:45 "Sońka" Ignacego Karpowicza Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Powieści z akcją na Podlasiu 30.07.19, 08:12 Dziękuję. Brzmi bardzo zachęcająco Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Powieści z akcją na Podlasiu 30.07.19, 08:21 Polecę reportaż "cudowna" Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Powieści z akcją na Podlasiu 30.07.19, 08:37 Dzięki wielkie. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Powieści z akcją na Podlasiu 30.07.19, 08:25 A "Zmijowisko"? Nie pamiętam teraz... Książka ma super recenzje, aczkolwiek ja zgrzytalam zębami czytając to... Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Powieści z akcją na Podlasiu 30.07.19, 08:40 Wg mapy to Podkarpacie Ale i tak chętnie przeczytam, tyle że nie teraz. Zapisałam sobie na kiedyś. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Powieści z akcją na Podlasiu 30.07.19, 15:09 Tak szczerze to nie polecam. Postacie bardzo sztampowo - papierowe (jak zazdrosne baby, to muszą się oblac winem, jak miejscowy wsiowy byznesmen, to z cygarem i kur.. przyssaną do rozporka, jak pogodynka, to z aspiracjami, choć przez całą książkę ani razu nie pokazuje na czym w sumie miałaby polegać ta jej potęga intelektu), wszyscy bohaterowie książki mówią tym samym, bardzo prostym i wulgarnym językiem, a fabuła jest niekonsekwentna i mało prawdopodobna. Mogłabym długo pisać o idiotyzmach w tej powieści, ale nie będę spojlerow puszczać. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Powieści z akcją na Podlasiu 30.07.19, 18:49 O, szkoda... Bo z opisu mnie zaciekawiła. Odpowiedz Link Zgłoś
rozalia_olaboga Re: Powieści z akcją na Podlasiu 30.07.19, 09:24 Chyłka któraś, o porwaniu dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Powieści z akcją na Podlasiu 30.07.19, 09:52 No i Konopielka, of course Odpowiedz Link Zgłoś
rozalia_olaboga Re: Powieści z akcją na Podlasiu 30.07.19, 11:24 lubimyczytac.pl/ksiazki/t/podlasie Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Powieści z akcją na Podlasiu 30.07.19, 15:28 Bondy stanowczo nie polecam, bez wzgledu na to, gdzie toczy sie akcja ! Jesli lubisz stare kryminaly, to znaczna czesc "Demona z Bagiennego Boru" (Sekula) i "Smierci na eksport" (Bozkowski) jest w tamtych okolicach. U Bozkowskiego nazwy fikcyjne, ale nietrudne do rozszyfrowania. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Powieści z akcją na Podlasiu 30.07.19, 15:20 Pokolenia (Wiek deszczu, wiek słońca i Powrót do domu) Katarzyny Drogi. I Gospoda pod Bocianem chyba też w tamtych okolicach (biorę pod uwagę, że mogę nie do końca ogarniać granice Podlasia). Bieżeństwo 1915 czytałaś? To przeczytaj, to nie beletrystyka, ale rewelacyjna książka. Zmusiłam do przeczytania całą bliższą i dalszą rodzinę, nikt nie żałował. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love jak Podlasie to "Sąsiedzi" Jana Tomasza Grossa 30.07.19, 15:28 kiedyś wydawało mi się, że wypisuje niemożliwe bzdury. Ale teraz... Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: jak Podlasie to "Sąsiedzi" Jana Tomasza Gross 30.07.19, 21:18 I tu się akurat mylisz. To wschodnie Mazowsze. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Powieści z akcją na Podlasiu 30.07.19, 15:56 hamerykanka napisała: > Szeptucha > OOO ! ksiazki nie znam (poznam !), ale prawdziwe szeptuchy to tylko te z Podlasia, gwarantuje. Sam tytul jest geograficzny Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Powieści z akcją na Podlasiu 30.07.19, 18:57 Książka to mi się nie podobała, ale właśnie zastanawiam się, czy się nie wybrać do jednej z nich. Celem eksploracji Tak z artykułów w prasie wydają mi się fascynujące. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Powieści z akcją na Podlasiu 30.07.19, 19:21 kosmos_pierzasty napisała: > właśnie zastanawiam się, czy się nie wybrać > do jednej z nich. Celem eksploracji Tak z artykułów w prasie wydają mi się > fascynujące. Koniecznie ! Tylko przedtem wymysl sobie jakies schorzenie, jesli nie masz zadnego, bo one zasadniczo wyszeptuja dolegliwosci, a nie tak sobie szepcza Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Powieści z akcją na Podlasiu 30.07.19, 21:20 Lepiej się zastanów: wiadomosci.dziennik.pl/wydarzenia/artykuly/153852,pop-zginal-przez-sedes-winne-czary.html Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Powieści z akcją na Podlasiu 30.07.19, 18:56 Dziękuję Wam pięknie Odpowiedz Link Zgłoś
magrathh Re: Powieści z akcją na Podlasiu 07.08.19, 10:59 Odkopałam wątek, bo objawiła się zapowiedź sagi podlaskiej. lubimyczytac.pl/ksiazka/4896147/nic-arachny Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Powieści z akcją na Podlasiu 07.08.19, 13:49 Dzięki A zaczęłam od Konopielki - wcześnie tylko film widziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
magrathh Re: Powieści z akcją na Podlasiu 07.08.19, 14:12 Właśnie też pod wpływem wątku postanowiłam sobie odświeżyć Konopielkę, bo czytałam chyba jeszcze w liceum. I jeszcze przy okazji podobne klimatem do Konopielki jest to: lub imyczytac.pl/ksiazka/103973/pod-dwiema-kosami-czyli-przedsmiertne-zapiski-zywotnego-mariana O ile dobrze pamiętam, też chyba okolice Podlasia, ale nawet jeżeli nie, książka świetna. Odpowiedz Link Zgłoś
magrathh Re: Powieści z akcją na Podlasiu 07.08.19, 14:13 Coś się źle wkleiło: lubimyczytac.pl/ksiazka/103973/pod-dwiema-kosami-czyli-przedsmiertne-zapiski-zywotnego-mariana Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Powieści z akcją na Podlasiu 07.08.19, 19:34 A, Marian jest genialny... I, niestety, przygnębiający. Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Powieści z akcją na Podlasiu 07.08.19, 15:08 Pewnie już coś wybralaś, ale szukałam czegoś innego i natknęłam się na to Tekst linka Odpowiedz Link Zgłoś
smillla Re: Powieści z akcją na Podlasiu 07.08.19, 17:29 Dawno, dawno temu czytałam książkę dla nastolatek, której akcja toczyła się w latach chyba 70-tych XX w. na skraju Podlasia, czyli w okolicach Zambrowa, czyli w tzw. "okolicy" zamieszkałej przez szlachtę zagrodową. Co ciekawe, w latach realnego socjalizmu bohaterowie książki byli świadomi swej tożsamości - bardzo "familijni", konserwatywni, pielęgnujący specyfikę swego stanu. Główną bohaterką była nastolatka, która z powodu złamanej nogi została nieco odcięta od spraw rodzinnych, a tam właśnie toczyły się absorbujące akcie: jej siostra podrywała jej chłopaka, a babcia odnalazła w domu dziecka familijne sieroty, które postanowiono natychmiast przyjąć pod dach. Niezbyt lotna powieść, ale ciekawa obyczajowo i dość realistyczna. Pamięta ktoś tytuł? Odpowiedz Link Zgłoś
czarna9610 Re: Powieści z akcją na Podlasiu 07.08.19, 21:50 Muszyńska - Hoffmana, "Czupiradelko, albo, Córki," Odpowiedz Link Zgłoś
smillla Re: Powieści z akcją na Podlasiu 07.08.19, 21:52 Dziękuję! Teraz przypomniałam sobie, że chyba był tam i socrealistyczny motyw rozwoju przemysłu włókienniczego w Zambrowie.. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna9610 Re: Powieści z akcją na Podlasiu 07.08.19, 21:55 I koleżanka mimowolnie współpracujaca z Wolną Europą. Odpowiedz Link Zgłoś