Dodaj do ulubionych

Planuje wycieczke w 2020

15.08.19, 09:22
Biore pod uwage bajkal i kolej transsyberyjska. Mongolie albo Wietnam, bo napewno te miejsca chce w przyszlosci odwiedzic. Byla ktoras? Co polecacie zwiedzic pierwsze? Same organizowalyscie wyprawe czy z biurem jechalyscie?
Obserwuj wątek
    • swinki_trzy Re: Planuje wycieczke w 2020 15.08.19, 09:31
      Koleją Transsyberyjską jechałam do Irkucka, stamtąd nad Bajkał na Olchon, a powrót był przez Pekin 😀 co prawda to było ładnych parę lat temu, ale pytaj. I wyjazd bez biura, samodzielnie organizowany.
      • lodynapatyku Re: Planuje wycieczke w 2020 15.08.19, 09:35
        No wlasnie tez samodzielnie chcemy zorganizowac, leciec z berlina do Irkucka i wynajac jakies noclegi przez booking smile jak wrazenia? Warto jechac? Ktora klasa jechalas koleja? I ktora klasa najlepiej jechac? Jakie widoki zapieraja dech w piersiachsmile? Ja stwierdzilam ze zarabiam od teraz na podroze
        • lodynapatyku Re: Planuje wycieczke w 2020 15.08.19, 09:35
          Noclegi tez przez booking rezerwowalas?
          • swinki_trzy Re: Planuje wycieczke w 2020 15.08.19, 09:59
            Leciałam najpierw do Moskwy, tam parę dni, potem transsibem do Irkucka, na Olchonie też parę dni i samolotem do Pekinu, w Chinach dwa tygodnie. W sumie to był miesiąc w podróży.
            W pociągu braliśmy przedział 4-osobowy, aż tak żądna atrakcji nie byłam by brać plackartnyj. Podróż zleciała szybko, choć z czasem się zrobiła monotonna. Pociąg punktualny co do minuty 😀
            Zorientuj się jak teraz wyglada kupno biletów, wtedy sprzedaż zaczynali 30 czy 40 dni przed planowaną podróżą.
            Drugi raz już transsibem chyba nie pojadę, szkoda czasu, wtedy wyjątkowo w pracy dostałam tak długi urlop. Może na emeryturze zrobię powtórkę 😀
            W Rosji noclegi mieliśmy załatwione przez znajomych, w Chinach przez booking. Rosja mnie zachwyciła, Chiny nie bardzo. Bajkał i Olchon to dla mnie jedne z najpiękniejszych miejsc 😀
            • lodynapatyku Re: Planuje wycieczke w 2020 15.08.19, 10:05
              Dziekuje =)
            • feliz_madre Re: Planuje wycieczke w 2020 15.08.19, 12:00
              Jak długo jechaliscie tym pociągiem?
              • swinki_trzy Re: Planuje wycieczke w 2020 15.08.19, 13:21
                To było jakieś 3,5 dnia.
        • zlota.ptaszyna Re: Planuje wycieczke w 2020 15.08.19, 19:20
          Widoki takie mniej wiecej jak na trasie Warszawa- Piaseczno. Nic mi dechu nie zaparlo.
    • raczek-nieboraczek Re: Planuje wycieczke w 2020 15.08.19, 09:40
      ktoś kiedyś pisał, że w sumie nudna jest ta trasa,
      kolej omija miasta, tylko las, las i mokradła (albo co innego równie sielskiego)
      • zlota.ptaszyna Re: Planuje wycieczke w 2020 15.08.19, 19:18
        No wlasnie, moze to ja.
        I to jest podroz dla studentow albo emerytow, osob ktore maja duzo czasu i moga tydzien wygladac przez okno ogladajac chaszcze.
    • betty_bum Re: Planuje wycieczke w 2020 15.08.19, 10:16
      Kolej transyberyjską wybili mi z głowy wszyscy, którzy nią jechali. Wietnam bierz, jest chyba ostatni moment, żeby jeszcze zobaczyć w wersji innej niż Tajlandia teraz. Mongolia brzmi ciekawie (najciekawiej), chociaż nigdy nie chciałam tam pojechać i niewiele wiem o tym kraju od strony turystycznej.
      • filga Re: Planuje wycieczke w 2020 15.08.19, 16:06
        Nie koleją transsyberyjska? To było marzenie mojego życia. Pewnie go nie spelnię
        • zlota.ptaszyna Re: Planuje wycieczke w 2020 15.08.19, 19:19
          Nic nie stracilas, serio. Spelnij sobie inne marzenia.
    • anahera Re: Planuje wycieczke w 2020 15.08.19, 10:25
      Kolej transyberyska mam rozplanowana od St Petersburga przez Bajkal, Mongolie (Naadam Festival i pustynie Gobi), potem z Pekinu w dol az po Tybet. 7 tygodni mi potrzebne wiec nie wiem kiedy sie uda.

Natomiast Wietnam znam dosc dobrze i w 2020 znowu bede, wiec pytaj.
    • ajrisz.ka Re: Planuje wycieczke w 2020 15.08.19, 13:56
      Super! Weź mnie ze sobą!
    • zbyfauch Jeśli miałabyś się ograniczyć 15.08.19, 16:12
      tylko do Mui Ne, to do Odessy masz bliżej.
      Poza tym warto. Zamiast tłuc się Koleją Transsyberyjską możesz pojechać leżanką z Hanojów do Sajgona. Tylko lepsze miejsca chyba już musiałabyś rezerwować. Próbowałem w listopadzie na luty - dupa.
      • koronka2012 Re: Jeśli miałabyś się ograniczyć 15.08.19, 19:06
        zbyfauch napisał:

> tylko do Mui Ne, to do Odessy masz bliżej.
        > Poza tym warto. Zamiast tłuc się Koleją Transsyberyjską możesz pojechać leżanką
        > z Hanojów do Sajgona. Tylko lepsze miejsca chyba już musiałabyś rezerwować. Pr
        > óbowałem w listopadzie na luty - dupa.

Lepsze miejsca? gdzie? w pociągu? hmm, z kolei korzystałam tylko jadąc do Sapy i potem kawałek w dół od Hanoi (do Tam Coc).

Wietnam przejechałam sleeping busami - jest ich od metra i są relatywnie wygodne (fakt, wysoka nie jestem), tanie i jeżdżą nocami - z sensownymi godzinami dojazdu na miejsce, więc odpada koszt hotelu. W ogóle Wietnam wspominam jako kapitalne miejsce, zupełnie inne niż Tajlandia, takie azjatyckie tongue_out do tego genialnie łatwy do ogarnięcia na własną rękę - bilety na dalszą podróż kupuje się w każdym hotelu, w ogóle oni są nastawieni proturystycznie, wszędzie kupując jedynie bilet na busa można było za darmo przechować bagaż, czy nawet się odświeżyć. Odbierano nas też z hoteli, raz, kiedy było dalej - przyjechali po nas do hotelu bez dodatkowej opłaty.
        • zbyfauch Re: Jeśli miałabyś się ograniczyć 15.08.19, 19:49
          koronka2012 napisała:

> Lepsze miejsca? gdzie? w pociągu? hmm, z kolei korzystałam tylko jadąc do Sapy
          > i potem kawałek w dół od Hanoi (do Tam Coc).

vietnam-railway.com/train/route/train-from-hanoi-to-ho-chi-minh-city
          • zbyfauch Re: Jeśli miałabyś się ograniczyć 15.08.19, 19:49
            www.google.com/search?q=Soft+Berth(4)&oq=Soft+Berth(4)&aqs=chrome..69i57&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka