Dodaj do ulubionych

Ogórki kiszone i glut

30.09.19, 10:12
W sezonie ogórkowym zawsze mam pod ręką ogórki kiszone. W tym roku obserwuję zjawisko z którym do tej pory się nie spotkałam - a sposób kiszenia jest identyczny, jak zawsze.
W ostatnich ze 3-4 porcjach zrobił się glut z soku.
Podejrzewałam, że może liść chrzanu tak wpłynął. Nie. Porcja bez liścia, z samym koprem i czosnkiem oraz kawałkiem korzenia chrzanu wyglądała podobnie.
Co to za cholerstwo?
Zawsze kiszę śremskie No i w tym roku - od pewnego momentu - glut. Ostatnia porcja - zmieniłam odmianę i ... znowu glut. A ogórki w smaku są ok.Twarde.
Nigdy tak mi się nie robiło/.
Coś z wodą nie tak? (solanka z solą kamienną, woda z solą zagotowana)
Teraz kiszę z gotową mieszanką suchą. Zobaczymy co wyjdzie.
Obserwuj wątek
    • kozica111 Re: Ogórki kiszone i glut 30.09.19, 11:07
      proszę

zdrowe-kiszonki.pl/sluz-glut-lub-ciagnacy-sie-rzadki-kisiel-w-kiszonych-produktach
      • m.y.q.2 Re: Ogórki kiszone i glut 30.09.19, 11:39
        Zauważyłam, że kiedy kiszącą się kapustę (z jednej główki), postawię za blisko kaloryfera, to taki glut się robi z soku. Po odsunięciu od źródła ciepła wszystko wraca do normy.
      • kochamruskieileniwe Re: Ogórki kiszone i glut 30.09.19, 12:29
        Dzięki. Faktycznie - jedne ogórki uratowałam -glut znikł. Jedne zjedliśmy (suspicious) ) bo nie wiedzieliśmy co i jak - a glut był bardzo rzadki. Jedną partię wywaliłam.
        No nie wiem co się dzieje. Zawsze tak samo, w tym samym pojemniku (parzonym przed kiszeniem), w tym samym miejscu.
      • spinetta Re: Ogórki kiszone i glut 06.10.25, 14:57
        Nie ma w tym artykule nic o glucie.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Ogórki kiszone i glut 06.10.25, 15:32
      Albo soli za mało, albo temperatura za wysoka.
      Fermentacja przebiegła za szybko i rozmnożyły się niewłaściwe bakterie.
      Wody nie należy gotować, bo gotowanie zabija bakterie mlekowe, które są potrzebne do prawidłowego kiszenia, a jeśli się koniecznie chce gotować, to trzeba do każdego słoika wlać choć z łyżkę soku z prawidłowo zakiszonych ogórków, żeby na starcie były właściwe bakterie w słoikach, a nie tylko te produkujące śluz.

• elinborg Re: Ogórki kiszone i glut 06.10.25, 19:41
        Zawsze daję przegotowaną, dobrze ciepłą wodę. Wszystko zawsze ok.
        Niektórzy nawet wrzątkiem zalewają ogórki i też jest dobrze.
        • elinborg Re: Ogórki kiszone i glut 06.10.25, 19:47
          O rany, dałam się nabrać na wykopalisko,!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka