Dodaj do ulubionych

Wątpliwości moralno-etyczne

09.10.19, 21:39
Tak sobie myślę, że to co się dzieje we współczesnej medycynie, bezpośrednio uderza w godność człowieka.
Taka endoproteza stawu biordowego. Przecież to pierwszy krok do stworzenia cyborga! Kiedyś czytałam o takich rzeczach w książkach science-fiction, a teraz to jest metoda powszechna. Nie wydaje się to wam obrzydliwe? Taka zabawa w boga! A przecież są inne metody, nieinwazyjne - można ćwiczyć, chodzić na rehabilitację, a nie tak od razu - oj boli boli, to na stół i zróbcie ze mnie pół-człowieka, pół maszynę.
Obserwuj wątek
    • stephanie.plum Re: Wątpliwości moralno-etyczne 09.10.19, 21:42
      obmierzłość!
      a co powiedzieć o okularach?
      albo o sztucznej szczęce...?
      • piekna_remedios4 Re: Wątpliwości moralno-etyczne 09.10.19, 21:44
        A (robi znak krzyża) rozrusznik serca?! Cyborg i robot w jednym.
      • jowita771 Re: Wątpliwości moralno-etyczne 09.10.19, 21:47
        Sztuczna szczęka to jest wynaturzenie. Pamiętam moją prababkę, jak będąc już staruszką, ciamkała sobie chleb wkrojony do ciepłego mleka. Tak dawniej ludzie sobie radzili i komu to przeszkadzało?
    • ajriszka Re: Wątpliwości moralno-etyczne 09.10.19, 21:43
      Żartujesz, prawda? Napisz, że tak.
      • vodyanoi Re: Wątpliwości moralno-etyczne 09.10.19, 21:46
        Nie żartuję. Uważam, że takie eksperymenty medyczne nie powinny być realizowane.
        • solejrolia Re: Wątpliwości moralno-etyczne 09.10.19, 21:50
          Więc ich nie realizuj, tych eksperymentów, na sobie.
          A my się będziemy po prostu leczyć, zgodnie z wiedzą i osiągnięciami współczesnej medycyny.
        • olena.s Re: Wątpliwości moralno-etyczne 09.10.19, 21:55
          "Eksperyment kliniczny (właściwe określenie: kliniczne badanie eksperymentalne[1]) – badanie naukowe, którego zasadniczym celem jest określenie skuteczności oraz bezpieczeństwa stosowania produktu leczniczego, wyrobu medycznego lub innej techniki medycznej (zabiegu, testu diagnostycznego)."

Jak więc widzisz, nie są to żadne "eksperymenty".
        • molik28 Re: Wątpliwości moralno-etyczne 10.10.19, 14:32
          Np plombowanie zębów jest obrzydliwe. Należy wszystko zostawić naturze. Nawet mycie.
    • solejrolia Re: Wątpliwości moralno-etyczne 09.10.19, 21:48
      yyyy....zatkało mnie....
      a poza główką wszystko z tobą ok? w domku też wszyscy zdrowi?
      suspicious
    • lauren6 Re: Wątpliwości moralno-etyczne 09.10.19, 21:49
      A operacje kolan? To jest dopiero uderzenie w godność człowieka. Skoro pan Bóg wymyślił, że chodzenie ma boleć to tak powinno być. Cierpienie uszlachetniania. Może ten ból miał czemuś służyć? Miał wyższy Cel, którego my naszymi małymi mózgami nie jesteśmy w stanie pojąć?

Obrzydliwa jest zabawa w Stwórcę i niszczenie boskiego planu jakim było ubogacenie czyjegoś charakteru przez ból.
      • vodyanoi Re: Wątpliwości moralno-etyczne 09.10.19, 21:54
        Nie chciałam o tym pisać, bo to po prostu..
        O ile jeszcze endoprotezę biodra może bym zrozumiała, to kolana.. Błech.
        • pade Re: Wątpliwości moralno-etyczne 09.10.19, 21:58
          Chyba cię bóg opuścił...
          • qs.ibidem Re: Wątpliwości moralno-etyczne 09.10.19, 22:03
            Opuścił ją, gdy próbowała dotrzeć na sztucznych kolanach do Częstochowy. W ramach kary.
          • 35wcieniu Re: Wątpliwości moralno-etyczne 10.10.19, 11:12
            Was wszystkich, którzy uważacie za słuszne karmienie troliszcza, chyba też.
            • pade Re: Wątpliwości moralno-etyczne 10.10.19, 11:14
              Do tej pory nie była trollem, więc daruj sobie.
              • vodyanoi Re: Wątpliwości moralno-etyczne 10.10.19, 11:27
                Spójrz Pade - mnie wszystko opuściło, bo ktoś szepnął słówko (kandydat na senatora, ojciec prezydenta), że moje dzieci są niezgodne z konstytucją i jak zwykle - powinnam to łyknąć z pokorą. Przeciez gdybym założyła wątek o in vitro tutaj, to natychmiast znalazłoby się mnóstwo takich, którzy użyliby dokładnie tych sformułowań, co ja w poście startowym. I to by było normalne i czego ja się czepiam.
                Natomiast jak ja użyłam tego w kontekście innej procedury medycznej, to jestem trollicą, wszystko mnie opuściło, na głowę upadłam itp. Tu procedura medyczna, i tam procedura medyczna. Ale moje dzieci można obrażać do woli. I założę się, że ten pan senatorem zostanie.
                • pade Re: Wątpliwości moralno-etyczne 10.10.19, 11:31
                  Rozumiem i bardzo Ci współczuję. Powinnam przewidzieć, że to była ironia.
                • ichi51e Re: Wątpliwości moralno-etyczne 10.10.19, 11:35
                  Jest taki stary dokument „skad sie biora dzieci” m.youtube.com/watch?v=6mtFGd8uUIk imho ludzie ktorzy boja sie in vitro w ogole nie rozumieja jak biologia i rozmnazanie dziala - sa na etapie muslenia magicznego wstydza sie boja sie biologii. Jak ci z tego filmu wlasnie
    • chrzanick Re: Wątpliwości moralno-etyczne 09.10.19, 21:50
      Dopóki nie wymienią mi mózgu na procesor, to nie mam wątpliwości moralno-etycznychsmile
      Jak wymienią, to tym bardziej nie będę ich miećsmile
      • ajriszka Re: Wątpliwości moralno-etyczne 09.10.19, 21:55
        smile
    • arista80 Re: Wątpliwości moralno-etyczne 09.10.19, 21:52
      Moja teściowa nosi endoprotezę już ponad 20 lat. Wow, moją teściową jest cyborg>wink)))
      • cauliflowerpl Re: Wątpliwości moralno-etyczne 10.10.19, 07:54
        Jak kazda tesciowa 😎
    • martishia7 Re: Wątpliwości moralno-etyczne 09.10.19, 21:54
      Pierwszy krok do potwora transhumanizmu, pełna zgoda.
    • pani_tau Re: Wątpliwości moralno-etyczne 09.10.19, 21:56
      I jeszcze napluj na szczepionki.
      • memphis90 Re: Wątpliwości moralno-etyczne 10.10.19, 07:15
        Szczepionki najgorsze, przeciez na o roboty ze szczepionek zmieniają mozg, żeby zrobić posłuszne zombie...
        • ichi51e Re: Wątpliwości moralno-etyczne 10.10.19, 11:36
          A skad wy wiecie ze tam nanobotow dzieciom nie wszczepiaja?
    • aurinko Re: Wątpliwości moralno-etyczne 09.10.19, 21:58
      Zabawa w Boga? A co to, Bóg leczy, wymienia stawy, przegania kostuchę?
      Ja (głupia i naiwna) męczyłam się przez 6 lat broniąc się przed operacją, 6 lat ćwiczeń, rehabilitacji, różnego rodzaju zabiegów, zastrzyków, wizyt w poradni leczenia bólu. A wystarczyło zaufać specjaliście. Dzięki operacji zapomniałam o bólu i niepełnosprawności. Nie była to endoproteza ale trochę ciał obcych w sobie noszę wink obrzydliwe to jest spływanie flegmą na chodnik a nie leczenie.
    • aerra Re: Wątpliwości moralno-etyczne 09.10.19, 22:07
      A nie boisz się korzystać z komputera i internetu? W końcu to narzędzie szatana, jak nic.
      A jakby bóg chciał, żeby ludzie się komunikowali na odległość to dałby im zdolność do telepatycznej wymiany myśli.
      Będziesz potępiona na wieki!
    • majenkir Re: Wątpliwości moralno-etyczne 10.10.19, 00:53
      Mój maż ma sztuczna zastawkę aorty, a moja córka nosi 'trzustkę' na ramieniu. Chyba sie z nimi rozwiode big_grinwink
    • eliszka25 Re: Wątpliwości moralno-etyczne 10.10.19, 01:46
      Phiii tam endoproteza biodra czy kolana :-p

Mój mąż ma tytanowe czoło i jeszcze parę innych tytanowych implantów w twarzy. To jest dopiero obrzydliwe! Lepiej by było, jak by po wypadku został z pogruchotaną twarzą i do końca życia jadł przez słomkę, to nie, lekarze się pobawili i teraz jest cyborgiem. Na dodatek nawet strzałem w czoło trudno byłoby go zabić. Sodomia i gomoria 😱
      • memphis90 Re: Wątpliwości moralno-etyczne 10.10.19, 07:11
        envoga.com/wp-content/uploads/2019/03/terminator-6-direction.jpg
        O jaaaaaa! A jak wychodzi do pracy to mowi Tym Tonem "I'll be back"???
        • takamania Re: Wątpliwości moralno-etyczne 10.10.19, 08:49
          memphis90 napisała:

> envoga.com/wp-content/uploads/2019/03/terminator-6-direction.jpg
          > O jaaaaaa! A jak wychodzi do pracy to mowi Tym Tonem "I'll be back"???
          >
          😂😂
        • eliszka25 Re: Wątpliwości moralno-etyczne 10.10.19, 10:30
          😂😂😂
          Nie, mówi normalnie cześć. Chyba muszę go wysłać na lekcje do Arnolda 😄
      • arwena_11 Re: Wątpliwości moralno-etyczne 10.10.19, 08:55
        O Eliszka, przy okazji jak mąż? Już wszystko wygojone? Wrócił do pełni sprawności czy jeszcze się rehabilituje?
        • eliszka25 Re: Wątpliwości moralno-etyczne 10.10.19, 10:39
          Dziękuję Arweno za pamięć, już dawno wszystko jest dobrze. Mąż do sprawności wrócił bardzo szybko. W ogóle byłam zaskoczona, jak szybko wszystko się goiło. Wiosną miał jeszcze operację wyjęcia części implantów, bo kilka było tylko tymczasowo, do momentu porządnego zrośnięcia się kości. Teraz już proces leczenia jest zakończony. Mąż mówi tylko, że czasem ma wrażenie, jak by miał kask, bo czucie na głowie i na czole jest inne niż normalnie. Jednak lekarze i tak byli zadowoleni z efektu, bo nerwy nie zostały zbytnio uszkodzone i czucie wróciło, więc ogólnie jest naprawdę dobrze. W każdym razie, jak zobaczyłam go po wypadku, to w życiu nie uwierzyłabym, że jeszcze kiedykolwiek będzie wyglądał normalnie. Nawet blizn na twarzy nie ma, tylko jedną małą na ustach.
          • 1matka-polka Re: Wątpliwości moralno-etyczne 10.10.19, 10:55
            A jak ciśnienie u męża? wink
            • eliszka25 Re: Wątpliwości moralno-etyczne 10.10.19, 12:04
              A wiesz, że ciśnienie wróciło do normy właściwie samo z siebie, kiedy mąż wrócił do swojej normalnej aktywności. Najwyraźniej to też był efekt przejściowy wypadku i operacji. W każdym razie nie musi brać żadnych leków, a ciśnienie ma w normie.
          • arwena_11 Re: Wątpliwości moralno-etyczne 10.10.19, 10:56
            To super, cieszę się. Trzymałam mocno kciuki za powrót do zdrowia twojego męża.
            Z ciekawości - dalej jeździ rowerem do pracy?
            • eliszka25 Re: Wątpliwości moralno-etyczne 10.10.19, 12:10
              To miłe, dziękuję 😊

Tak, mąż wrócił do jazdy na rowerze. Na początku lata kupił sobie rower elektryczny i znów jeździ nim do pracy. Aktualnie też właśnie jeździ rowerem. Żeby nie było wątpliwości, to nie kupił sobie żadnego szatana, który jedzie 50 km/h czy coś. Jego rower go po prostu wspomaga w jeździe pod górkę.
          • milka_milka Re: Wątpliwości moralno-etyczne 10.10.19, 11:01
            Pamiętam wypadek Twojego męża. Cieszę się, że tak dobrze się wygoiła.
            • eliszka25 Re: Wątpliwości moralno-etyczne 10.10.19, 12:11
              Ja wciąż nie mogę uwierzyć, że to było w ogóle możliwe, ale cieszę się, że jednak było.
    • memphis90 Re: Wątpliwości moralno-etyczne 10.10.19, 06:59
      No, to jedna mniej w kolejce na endoprotezę! Juhuuuu!
    • vodyanoi Re: Wątpliwości moralno-etyczne 10.10.19, 07:18
      Jak to się szybko zmienia...
      To, co kiedyś potępiane przez kościół, zabraniane, karane nawet, teraz jest taką oczywistością. Od prawa, do lewa. Korzystają prawie wszyscy, łącznie z najwyższym umiłowanym w Polsce. Chyba na łeb upadłam, wszystko mnie opuściło itp., gdy zaczynam używać haseł, które padały 100-150 lat temu. Zapewne usłyszałabym to nawet od większości księży, bo kościół też z dobroci medycyny bierze, ile wlezie.
      Ale jak mowa o moich dzieciach, to jest to takie naturalne, że są eksperymentem medycznym i w związku z tym miliony ludzi w Polsce i na tym forum też (wielokrotnie) ma w związku z nimi dylematy moralno-etyczne.
      • aqua48 Re: Wątpliwości moralno-etyczne 10.10.19, 07:32
        vodyanoi napisał:

> Jak to się szybko zmienia...
        > To, co kiedyś potępiane przez kościół, zabraniane, karane nawet, teraz jest tak
        > ą oczywistością.

Kiedy to kościół karał za endoprotezę? To chyba normalne, że nauka idzie naprzód i tak samo normalne, że jest masa ludzi którzy tego nie ogarniają, boją się, mają uprzedzenia, czerpią wiedzę na ten temat z pseudo źródeł i karmią się półprawdami, bo tylko takie potrafią jakoś w swym ograniczeniu zrozumieć. Najgorzej jest natomiast gdy tacy ludzie zaczną się wypowiadać publicznie i głosić te swoje lęki i przeinaczenia jako prawdę.

• 45rtg Re: Wątpliwości moralno-etyczne 10.10.19, 09:02
        vodyanoi napisał:

> Jak to się szybko zmienia...
        > To, co kiedyś potępiane przez kościół, zabraniane, karane nawet, teraz jest tak
        > ą oczywistością. Od prawa, do lewa. Korzystają prawie wszyscy, łącznie z najwyż

Pieprzysz. Kościół nie czepiał się protez, bo to przecież nie jest nic nowego, to są tysiące lat używania. Owszem, przeszczepy to był dziesiątki lat temu temat dyskusyjny moralnie, ale tu chyba większość religii musiała się jakoś do tego ustosunkować, a i ateiści musieli się zastanowić.
    • sumire Re: Wątpliwości moralno-etyczne 10.10.19, 07:29
      Musiałam założyć sobie na gałkę oczną plastik (a przecież są inne metody, nieinwazyjne), żeby przeczytać, co piszesz i gdy przeczytałam, to myślę, że bredzisz.
      Rehabilitacja nie pomoże ludziom, których stawy są nie do naprawienia. Czy wobec przeszczepów jesteś równie krytyczna?
      • alpepe Re: Wątpliwości moralno-etyczne 10.10.19, 12:07
        To ironia wycelowana w Jarozbawa
    • cauliflowerpl Re: Wątpliwości moralno-etyczne 10.10.19, 07:52
      Co proponujesz zamias implantow zebowych? Wizualizaje i cwiczenia oddechowe?
    • gryzelda71 Re: Wątpliwości moralno-etyczne 10.10.19, 07:52
      Hahaha ćwiczenia zamiast endoprotezy . Głupszej rzeczy nigdy nie przeczytałam.
      • vodyanoi Re: Wątpliwości moralno-etyczne 10.10.19, 07:56
        Naprotechnologia zamiast in vitro. To zapewne mądrzejsze?
        • gryzelda71 Re: Wątpliwości moralno-etyczne 10.10.19, 09:21
          Ktoś ci słówko szepnął,że in vitro to mieszanie w planach bożych, to wyładujesz się na posiadaczach endoprotez?
    • 1matka-polka Re: Wątpliwości moralno-etyczne 10.10.19, 08:19
      Ja dopiero zacxynam swoja transformacje, miesiac temu wszczepili mi pierwszy implant zebowy...
      • wies-baden Re: Wątpliwości moralno-etyczne 10.10.19, 11:09
        fantastycznie, witaj w klubie!
        • 1matka-polka Re: Wątpliwości moralno-etyczne 10.10.19, 11:46
          big_grin
    • iwles Re: Wątpliwości moralno-etyczne 10.10.19, 08:53

zawsze można zrezygnować z operacji i jeździć na wózku.
      Wtedy będzie pierwszy krok do stworzenia hybrydowego mercedesa.

• ichi51e Re: Wątpliwości moralno-etyczne 10.10.19, 11:32
      A okulary ci nie przeszkadzaja? Cyborgi od dawna zyja wsrod nas. Dzisiaj doszlismy do poziomu kiedy o telefonie mozna myslec jako o zewnetrznej pamieci
    • madame_edith Re: Wątpliwości moralno-etyczne 10.10.19, 11:36
      Zorientowałam sie od razu do czego pijesz. I masz rację oczywiscie.
      • lauren6 Re: Wątpliwości moralno-etyczne 10.10.19, 11:51
        Zadziwiające, że tyle ematek jest niedomyślnych. Autorka trafiła w sedno.
        • gryzelda71 Re: Wątpliwości moralno-etyczne 10.10.19, 12:14
          Zadziwiające ze wszystkie domyślne dopiero po wpisie autorki prostującym kiwają z politowaniem głową nad tymi mało kumatymi.
    • woman_in_love widzę, że ci czymś nasz KK dopiekł 10.10.19, 12:25
      znowu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka