podjedzona
30.10.19, 17:40
Często tutaj na forum i na Życiu rodzinnym pojawiają się tematy o różnego rodzaju ofiarach (według tutejszej wersji: ochotnikach), zwykle kobiet lub dzieci, zwykle przemocy fizycznej, psychicznej czy ekonomicznej, zwykle w rodzinie, pracy lub relacjach towarzyskich. Często pada uwaga, że jest pewien typ ofiary, która w pewien szczególny sposób podatna jest na różnoraką przemoc. Zresztą nic nowego, w psychologii o tym mówi się od dawna. A jaki jest dla Was typ anty-ofiary przemocy? W sensie nie sprawcy, ale kogoś, kto jest z natury mało narażony na jakąkolwiek przemoc? Chodzi mi oczywiście o charakter czy osobowość, chociaż wiadomo, że zabezpieczenie materialne też jest ważne. Np. dla mnie są to osoby bardzo pewne siebie, a zarazem niecierpliwe - poznałam takie w życiu płci obojga i nawet, gdy w ich otoczeniu pojawiał się przemocowiec, to po zaakcentowaniu swojego stanowiska, gdy okazało się, że mimo to, próbuje taką osobę zdominować, ona po prostu wycofywała się, czyli np. zmieniała pracę, towarzystwo, odchodziła od partnera itp. A jaka osobowość i cechy dla was kojarzą się z typem anty-ofiary?