Dodaj do ulubionych

Zimowe gotowanie

16.11.19, 13:50
Nie ukrywam, że pokładam nadzieję zwłaszcza w dwóch forumkach, których 'nazwisk" nie wymienięsmile

Szukam przepisu na potrawę mięsną typu gulasz (forma), ale pelną zimowych aromatów typu imbir, cynamon, z owocami suszonymi (daktyle? rodzynki?)
Obserwuj wątek
    • chococaffe Re: Zimowe gotowanie 16.11.19, 13:52
      p.s. dodam- naczynia do tagine nie mam, ale mniej więcej ten kierunek.
    • aqua48 Re: Zimowe gotowanie 16.11.19, 14:59
      Do mięsa dobre są suszone morele jako dodatek, ja robię pieczoną pierś z indyka faszerowaną zmielonymi suszonymi owocami z przewagą moreli fig i orzechów włoskich. Garść suszu mielisz w maszynce do mięsa, dodajesz ubite na sztywno białko i łyżkę bułki tartej. Faszerujesz, zapinasz lub zaszywasz kieszonkę, i w brytfance, mięso polane oliwą i posypane solą i pieprzem wkładasz do piekarnika. Pieczesz w 180 stopniach w zależności od wielkości kawałka do zrumienienia go z dwóch stron. W połowie pieczenia gdy wierzch już się zrumienił ładnie trzeba odwrócić i polać wytworzonym płynem.
      • chococaffe Re: Zimowe gotowanie 16.11.19, 15:05
        Dzięki, bardzo fajny przepis ale ja szukam "gulaszowatego" (=łatwo się odgrzewa następnego dnia)
      • irisq Re: Zimowe gotowanie 16.11.19, 16:58
        czy brytfankę przykrywasz pokrywką?
    • dr.amy.farrah.fowler Re: Zimowe gotowanie 16.11.19, 15:08
      Gulasz w piwie (Guiness), można wrzucić dowolne suszone owoce (morele, śliwki, rodzynki).
      • chococaffe Re: Zimowe gotowanie 16.11.19, 15:13
        Robiłam w Guinnessie , faktycznie dobry. Pytanie czy wystarczy dodac cynamomu, imbiru, suszonych owoców, żeby osiągnąć taki zimowo-bakaliowo-piernikowo-tagine-owy aromat/smak
        • aqua48 Re: Zimowe gotowanie 16.11.19, 15:19
          To ja bym mięso zamarynowała na noc w oliwie, soku z pomarańczy z dodatkiem cynamonu, imbiru, i goździków i potem do duszenia dodała bakalii.
          • chococaffe Re: Zimowe gotowanie 16.11.19, 15:21
            Dzięki, dobry pomysł z ta marynatą na noc.
      • wilowka Re: Zimowe gotowanie 16.11.19, 15:19
        Jakie mięso do tego najlepsze?
        • chococaffe Re: Zimowe gotowanie 16.11.19, 15:21
          Ja robiłam wołowinę.
    • spirit_of_africa Re: Zimowe gotowanie 16.11.19, 15:24
      Tagine cielęcy z suszonymi śliwkami. Na pewno jest w tym imbir i cynamon.
      • chococaffe Re: Zimowe gotowanie 16.11.19, 15:28
        Tak jak pisałam, nie mam naczynia do tagine, ale wezme pod uwagę pod kątem przypraw i owoców.

• aerra Re: Zimowe gotowanie 16.11.19, 15:38
          Naczynie do tagine wcale nie jest obowiązkowe, można zrobić w zwykłym dużym garnku, tylko z grubym dnem.
          Tak, wiem, to nie to samo, ale też wyjdzie wink
          • chococaffe Re: Zimowe gotowanie 16.11.19, 15:52
            Nic, będę kombinowała, tylko jeszcze muszę wybrać rodzaj mięsa. Rozważam polędwiczki wieprzowe.
    • fil.lo Re: Zimowe gotowanie 16.11.19, 16:30
      Poszukaj na blogu Filozofia smaku, tam jest sporo takich potraw (niektóre przepisy testowałam i jeszcze nie miałam żadnej wpadki).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka