chococaffe 16.11.19, 13:50 Nie ukrywam, że pokładam nadzieję zwłaszcza w dwóch forumkach, których 'nazwisk" nie wymienię Szukam przepisu na potrawę mięsną typu gulasz (forma), ale pelną zimowych aromatów typu imbir, cynamon, z owocami suszonymi (daktyle? rodzynki?) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chococaffe Re: Zimowe gotowanie 16.11.19, 13:52 p.s. dodam- naczynia do tagine nie mam, ale mniej więcej ten kierunek. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Zimowe gotowanie 16.11.19, 14:59 Do mięsa dobre są suszone morele jako dodatek, ja robię pieczoną pierś z indyka faszerowaną zmielonymi suszonymi owocami z przewagą moreli fig i orzechów włoskich. Garść suszu mielisz w maszynce do mięsa, dodajesz ubite na sztywno białko i łyżkę bułki tartej. Faszerujesz, zapinasz lub zaszywasz kieszonkę, i w brytfance, mięso polane oliwą i posypane solą i pieprzem wkładasz do piekarnika. Pieczesz w 180 stopniach w zależności od wielkości kawałka do zrumienienia go z dwóch stron. W połowie pieczenia gdy wierzch już się zrumienił ładnie trzeba odwrócić i polać wytworzonym płynem. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Zimowe gotowanie 16.11.19, 15:05 Dzięki, bardzo fajny przepis ale ja szukam "gulaszowatego" (=łatwo się odgrzewa następnego dnia) Odpowiedz Link Zgłoś
dr.amy.farrah.fowler Re: Zimowe gotowanie 16.11.19, 15:08 Gulasz w piwie (Guiness), można wrzucić dowolne suszone owoce (morele, śliwki, rodzynki). Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Zimowe gotowanie 16.11.19, 15:13 Robiłam w Guinnessie , faktycznie dobry. Pytanie czy wystarczy dodac cynamomu, imbiru, suszonych owoców, żeby osiągnąć taki zimowo-bakaliowo-piernikowo-tagine-owy aromat/smak Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Zimowe gotowanie 16.11.19, 15:19 To ja bym mięso zamarynowała na noc w oliwie, soku z pomarańczy z dodatkiem cynamonu, imbiru, i goździków i potem do duszenia dodała bakalii. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Zimowe gotowanie 16.11.19, 15:21 Dzięki, dobry pomysł z ta marynatą na noc. Odpowiedz Link Zgłoś
spirit_of_africa Re: Zimowe gotowanie 16.11.19, 15:24 Tagine cielęcy z suszonymi śliwkami. Na pewno jest w tym imbir i cynamon. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Zimowe gotowanie 16.11.19, 15:28 Tak jak pisałam, nie mam naczynia do tagine, ale wezme pod uwagę pod kątem przypraw i owoców. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Zimowe gotowanie 16.11.19, 15:38 Naczynie do tagine wcale nie jest obowiązkowe, można zrobić w zwykłym dużym garnku, tylko z grubym dnem. Tak, wiem, to nie to samo, ale też wyjdzie Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Zimowe gotowanie 16.11.19, 15:52 Nic, będę kombinowała, tylko jeszcze muszę wybrać rodzaj mięsa. Rozważam polędwiczki wieprzowe. Odpowiedz Link Zgłoś
fil.lo Re: Zimowe gotowanie 16.11.19, 16:30 Poszukaj na blogu Filozofia smaku, tam jest sporo takich potraw (niektóre przepisy testowałam i jeszcze nie miałam żadnej wpadki). Odpowiedz Link Zgłoś