Dodaj do ulubionych

Odwrócona osmoza - filtr

19.11.19, 15:20
Te filtry były bardzo popularne kilkanaście lat temu. Ktoś jeszcze ma i używa? Możecie coś polecić?
Mam własne ujęcie wody, ale smak kiepski moim zdaniem, z dzbankow filtrujący jeszcze gorszy a chcę zrezygnować z baniaków z wodą.
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Odwrócona osmoza - filtr 19.11.19, 17:20
      konkretna marke to nie, ale dlugo uzywalismy przy kiepskiej wodzie i byla duza, duza zmiana, woda byla na tyle kiepska, ze filtry trzeba bylo wymieniac co miesiac

druga strona jest mniej przyjemna, ekologicznie, aby uzyskac 1L przefiltrowanej wody, system zuzywa od 4 do 8 litrow
    • piekna_remedios4 Re: Odwrócona osmoza - filtr 19.11.19, 17:32
      Mam, używam od 3 lat i uwielbiam. Nie widzę żadnych minusów, poza tym, ze zużycie wody wzrosło wink natomiast brak milionów plastikowych butelek - bezcenny
      • mysiulek08 Re: Odwrócona osmoza - filtr 19.11.19, 17:37
        a co robisz z woda, ktora niejako "zostaje" po procesie produkcji? bo jednak zuzycie 4 czy wiecej litrow zeby miec litr przefiltrowanej to troche nie halo w dzisiejszych czasach
        • piekna_remedios4 Re: Odwrócona osmoza - filtr 19.11.19, 21:13
          mi nic nie zostaje, nie wiem o czym mówisz. Tyle ile się przefiltruje, tyle wypijamy.
          • mysiulek08 Re: Odwrócona osmoza - filtr 19.11.19, 21:55
            rurke odprowadzajaca wode masz podlaczona do rury sciekowej jak sadze, wiec nie widzisz ile wody sie marnuje
          • mysiulek08 Re: Odwrócona osmoza - filtr 19.11.19, 21:56
            tylkowoda.pl/mit-6-odwrocona-osmoza-marnuje-wode/
            • piekna_remedios4 Re: Odwrócona osmoza - filtr 20.11.19, 10:55
              "Ilość wody, zużytej podczas procesu filtracji, w przybliżeniu jest równa 3 spłukaniom wody w Twojej toalecie. W rzeczywistości, zużywasz znacznie więcej wody kiedy zmywasz naczynia, lub podczas prania w pralce, niż podczas jej filtrowania. Przy obecnej cenie wody, w ciągu miesiąca zapłacisz ok. 1zł za wodę zużytą przez odwróconą osmozę."

dziękuję, to mi wystarczy
              milion razy taniej niż plastikowe mineralki, woda wraca ściekami do oczyszczalni, nie wyparowuje, nie ma żadnego zagrożenia ekologicznego. Dlaczego cię to aż tak mocno dotyka?
              • mysiulek08 Re: Odwrócona osmoza - filtr 20.11.19, 15:59
                nie dotyka absolutnie, choc przyznam, ze troche sie zdziwilam az takim zuzyciem wody, ktora idzie w scieki, akurat w miejscu, w ktorym uzywalismy osmozy byly duze, bardzo duze klopoty z woda, teraz jak moge przelewac wode litrami, filtrow nie sa potrzebne, wiec to bardzie jako info i nic wiecej
                • piekna_remedios4 Re: Odwrócona osmoza - filtr 20.11.19, 16:36
                  Ok rozumiem smile
                  Dzięki za tą stronę bo nawet mi do głowy nie przyszło, że ludzie mogą mieć rozkminy typu „RO wysysa minerały z organizmu”
      • montechristo4 Re: Odwrócona osmoza - filtr 19.11.19, 20:53
        A możesz polecić konkretną markę?
        • mysiulek08 Re: Odwrócona osmoza - filtr 19.11.19, 20:57
          niestety nie, uzywalismy cos noname, pewnie jakies markowki (nie wiem jakie) zuzywaja mniej wody, ponoc przy slabych systemach przerob ma sie 1L wody czystej / 10L zuzytej
        • piekna_remedios4 Re: Odwrócona osmoza - filtr 19.11.19, 21:16
          aquafilter.com/en/product/4/85/rp72135715
    • 123zielona123 Re: Odwrócona osmoza - filtr 19.11.19, 20:53
      Mam od wielu lat i nie wyobrażam sobie bez. Herbata i rosół tylko na takiej wodzie. Ale normalnie do picia to wymaga mineralizacji, a z tym różnie bywa. Woda RO w upały moze byc śmiertelnie niebezpieczna.
      Jeśli ktoś ma domek to woda ściekowa do podlewania ogrodu. U mnie niestety idzie w ściek.
      • mysiulek08 Re: Odwrócona osmoza - filtr 19.11.19, 20:58
        dlatego w koncu 'lacucha' filtrujacego stosuje sie filtr mineralny
    • estelka1 Re: Odwrócona osmoza - filtr 19.11.19, 20:59
      Używałam, nie używam. Nie smakowała mi. Była jakaś taka jałowa (równie dobrze mogłam się napić wody destylowanej) i kompletnie nie gasiła mojego pragnienia. Wypijałam spore ilości, a ciągle czułam się wyschnięta. Woda z kranu z powodzeniem daje radę przy kawie, herbacie, czy gotowaniu, bo jest całkiem przyzwoita u mnie. A do picia jako takiego, wybieram minerałki
    • mania6344 Re: Odwrócona osmoza - filtr 20.11.19, 09:47
      Jeśli masz własne ujęcie wody, to spróbuj może zrobić najpierw analizę tej wody, zanim się zdecydujesz na coś smile Jak masz na pewno czystą wodę, to możesz zamontować sobie filtr ultrafiltracyjny - jest delikatniejszy niż osmoza, zostawia minerały i polepsza smak. Ja używam (bo mam zmiękczacz w domu) i jestem mega zadowolona.
      A mam coś takiego jak tutaj jest recenzowane: www.youtube.com/watch?v=6ze36WsD6-o&t=11s
      Polecam smile
      • montechristo4 Re: Odwrócona osmoza - filtr 20.11.19, 15:32
        No właśnie woda jest niby czysta, potwierdzone badaniami, ale mi kompletnie nie smakuje
        • mania6344 Re: Odwrócona osmoza - filtr 21.11.19, 14:31
          No to taki filtr najzupełniej wystarczy, osmoza jest dużo dokładniejsza co prawda, ale jeśli zależy Ci jedynie na poprawie smaku i zapachu wody, to to będzie git.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Odwrócona osmoza - filtr 20.11.19, 18:26
      A jakie masz rury? To nowy dom?
      Mi nie smakuje woda z kranu w szkole mojego dziecka, to stary budynek, woda ta sama co u nas, ale ma taki dziwny posmak.
    • garnek_pieprzu Re: Odwrócona osmoza - filtr 21.11.19, 20:24
      W moim rodzinnym domu byl "od zawsze". Teraz tez mam (kranik przy zwyklym kranie).
      Czajnik, wkspres ma zero kamienia.
      Natomiast faktycznie do picia tak sobie, mi tez nie smakuje.
      Mam jeszcze taki filtr rozprowadzajacy filtrowana wode na caly dom, nie ma kamienia ani w sedesach, ani na prysznicu. Polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka