Dodaj do ulubionych

Nastolatek-ban na komputer a prace domowe

12.12.19, 16:40
Jak zabronić w ramach kary/konsekwencji licealiście komputera jeśli on się upiera że potrzebuje lekcje odrabiać?
Macie pomysły jak to pogodzić?
Obserwuj wątek
    • jola-kotka Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 16:59
      Wymyslec inna kare? Ktora tak samo jak ta niewiele da.
      • bombalska Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 21:54
        Ban na lodówkę.
      • jeszcze_blizniaki Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 13.12.19, 07:41
        Jolu, wypraktykowalaś?
    • makurokurosek Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 17:03
      Od kiedy to do odrabiania lekcji potrzebny jest komputer? Ma podręczniki, to niech z nich zacznie korzystać.
      • netlii Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 17:06
        makurokurosek napisała:

> Od kiedy to do odrabiania lekcji potrzebny jest komputer? Ma podręczniki, to ni
        > ech z nich zacznie korzystać.

Wystarczy, że trafi mu się obowiązek przygotowania referatu, który zakresem wykracza poza to co w podręcznikach. Niby zawsze można zapowiedzieć marsz do biblioteki, ale nie zdziwiłabym się gdyby rodzic usłyszał ripostę "zimno, ponuro, proszę mnie zawieźć".
        • best_bej Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 17:10
          No bez jaj. Ciebie ktoś woził?
          • netlii Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 17:13
            Mnie? Absolutnie. Wstyd by mi było. Tylko ja jestem rocznik pamiętający PRL z perspektywy nocniczka, moje dorastanie przypadło na przełom wieków a dzisiejsi nastolatkowie - patrząc chociażby na przypadki tych z rodziny - są pod tym względem bardziej wygodni.
        • kosheen4 Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 17:16
          netlii napisała:

> Wystarczy, że trafi mu się obowiązek przygotowania referatu, który zakresem wyk
          > racza poza to co w podręcznikach.

żaden kłopot. rodzic robi risercz, zapisuje/drukuje strony www i pociecha korzysta z tychże zapisanych stron przy odłączonym internecie/poblokowanych grach. a jak rodzicowi nie chce się robić riserczu/drukować, to praca przebiega pod jego czujnym okiem, bez szans na pokątne nadużycia wink
          • czarna_kita Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 17:20
            Dokładnie tak. Niech odrobi lekcje przy Tobie. Mój 16latek też miewa bana na Internet i jakoś nie umiera z tego powodu. Jak potrzebuje skorzystać z Internetu/kompa/telefonu to robi to w moim pokoju na moim kompie/telefonie I potem jest mu zabierany. Proste.
        • aggy80 Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 17:19
          Moje dzieci ciągle przygotowują prezentacje ppt na platformie dzielonej z innymi uczniami ze szkoły
        • makurokurosek Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 17:21
          Zawsze może skorzystać z biblioteczki domowej lub szkolnej .
      • heca7 Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 17:23
        Nie wiem jak teraz ale pamiętam, że w podstawówce synowie mieli np wejść na jakąś tam platformę edukacyjną, do której mieli kod na okładce książki i odsłuchać tekst stamtąd. Chodziło o angielski. Upierdliwe to było okropnie bo czasem nie dało się odpalić tej strony, zawieszała się.
      • gryzelda71 Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 18:36
        Od czasów kiedy prace domowe podają na librusie.
        • esperantza Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 18:46
          Licealiście????
          • gryzelda71 Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 19:12
            A skąd zdziwienie?
            • esperantza Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 19:17
              Stad ze raczej wpisywanie pd do dziennika elektronicznego kojarzy mi się z klasa 1 podstawówki a nie lo.
              • gryzelda71 Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 19:24
                U syna często gęsto jakieś info do czy sama praca jest zamieszczana nie widzę w tym nic dziwnego.
                Oczywiście nie na stronie dla rodziców.
    • bei Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 17:17
      Wystarczy, ze ma zrobić prezentację multimedialną.

Niech syn ustali, ile czasu korzystania ze sprzętu potrzebne jest mu do odrobienia lekcji. Wymagaj przestrzegania czasu.
      To jest Twój komputer?
      Myślę, ze chyba tak, bo głupio zabronić dziecku korzystania z jego własnego sprzętu....
    • berdebul Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 17:18
      Jezeli musi oddać coś napisane na komputerze - maszyna do pisania. Życie. :p Jezeli prezentacja, to istnieją folie.
      A tak serio, nie chciałoby mi się użerać o komputer z prawie dorosłym człowiekiem.
    • amast Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 17:29
      Za co 16-latek dostaje ban na komputer?
    • agrypina6 Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 17:39
      Daj inna karę.
      • fibi00 Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 21:25
        agrypina6 napisała:

> Daj inna karę.

U mnie ban na komputer to JEDYNA działająca kara u 12-latka.
    • ana119 Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 18:09
      Dogadać się bo ban działa krótko
    • la_mujer75 Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 18:11
      Zamieniamy się , tzn. on korzysta z mojego , a ja siedzę sobie przy jego.
      I ile to odrabianie lekcji trwa?
      Przecież codziennie nie ma prezentacji do zrobienia ...
    • odnawialna Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 18:25
      U mnie ban na komputer był taki, że z komputera mógł korzystać tylko w celu przygotowania lekcji i tylko w jadalni, czyli w miejscu gdzie wszyscy się kręcili i każdy widział, co na tym komputerze jest robione.
      • jola-kotka Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 18:29
        Idealne warunki do nauki 😀
        • odnawialna Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 23:16
          E tam, do nauki to zasiadał u siebie, z kompa najwyżej info ściągał, albo jakieś prace robił.
        • memphis90 Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 13.12.19, 08:21
          Lekcje "wymagające komputera" to raczej nie kucie do sprawdzianu. Kuc sobie może jak już odejdzie od kompa.
    • mooi Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 18:32
      przypomne tylko, że ten 18-latek, który zarąbał rodzine, też został odciety od internetu....i był to jeden (podstawowy?) z powodów tego, co zrobil....
      Inna sprawa, że ja nie rozumiem, jak mozna licealiscie, powtórzę LICEALISCIE, zabraniac komputera!
      To mozna było robic z 10-latkiem, a nie 18-latkiem!
      Licealista powinien juz miec świadomosć co mozna, kiedy mozna i ile mozna.
      Moi licealisci zamykali drzwi pokoju (odrabiajac lekcje) i ja pojecia nie miałam co tam robia.
      Do głowy by mi nie przyszło żeby "karać" licealistę!
      z licealista to ja rozmawiałam, jak z dorosłym człowiekiem.
      Jesli miałam jakies obawy, cos nie podobało mi sie w jego zachowaniu, to rozmawiałam. A nie że "masz szlaban na komputer".
      • te_de_ka Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 18:43
        Masz rację, tu nie chodzi o karę. Ja rozmawiam pod kątem zachowania higienicznego trybu życia tzn. jeśli po szkole siedzisz dziecko moje ukochane przy kompie kilka godzin a w dni wolne cały dzień, to należy zredukować czas spędzany przy kompie nawet, jeśli ten komputer jest używany tylko do wykonywania zadań domowych i prac do szkoły. Zaproponowałam takie rozwiązanie, na które dzieć przystał: tyle samo czasu przed kompem co na kulturę fizyczną i ruch na świeżym powietrzu choćby spacer z psem każdego dnia. Odstępstwa honoruję ale tylko na rzecz kultury fiz., odwrotnie nie smile
        • jeszcze_blizniaki Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 13.12.19, 07:43
          Super! Czas z kompem=czas na dworzu. Podoba mi się 😊
      • winton81 Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 18:50
        Ależ można, z prawdobodobieństwem 99% komputer kupili mu rodzice, mieszka u rodziców jest na na ich utrzymaniu.

I urzędowe 18 lat/liceum nie jest wyznacznikiem dorosłości. Są dzieciaki w wieku 13 lat znacznie bardziej dorosłe niż dwudziestoparolatki.
        • amast Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 18:52
          I jak dwudziestoparolatek mieszka z rodzicami i korzysta z kupionego przez rodziców kompa, to też można mu dać bana??
          • winton81 Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 18:54
            Tak, jeśli jest na utrzymaniu rodziców, pełno dziś takich niedorobionych dziudziusiów.
            • amast Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 18:55
              Owmordę.
              • te_de_ka Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 18:58
                Widać przecież, że ktoś chce zadziałać na młodziaka wychowawczo, wiec nie sprowadzajcie tego do absurdu, że mamuśka chce złośliwie kontrolować dorosłego chłopa.
                • amast Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 19:08
                  Nie ma nic wychowawczego w traktowaniu 16-latka jak 5-latka.
                  • winton81 Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 19:12
                    16latek też powinien zasłużyć na traktowanie adekwatne do swojego wieku.
                    • mooi Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 19:29
                      "zasłużyć"??? a co to? piesek? ktory ładnie podał łapke?
                      To tresura a nie wychowanie....
                      A od wychowania sa rodzice. Jesli przez poprzednie 16 lat nie potrafili dzieciaka wychowac to nagłe karanie szlabanami nic nie da. Co najwyżej siekere za 2 lata. Albo wcześniej.
                      • winton81 Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 20:20
                        Tak, zasłużyć. W domu istnieją reguły.
          • lauren6 Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 19:40
            Dziwisz się? Dla ematki normalne jest, że dziadek może wejść bez pukania do pokoju nastoletniej wnuczki, bo może robić co chce w swoim domu.

Tu na prawdę wiele osób nie ma za grosz szacunku do własnego dziecka.
            • amast Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 20:34
              No trochę się dziwię. Ale z drugiej strony chyba zaczynam rozumieć ten ciągły wysyp wątków "mam problem z matką".
            • lily_evans11 Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 13.12.19, 21:22
              Bardzo często opisywane dzieci również nie mają szacunku dla rodziców. Jest wiele zachowań, które nie zasługują na wyrozumiałe poglaskanie po łepetynie i przejście nad nimi do porządku dziennego. I wielu młodych ludzi, w dzieciństwie bardzo ok, w wieku nastoletnim ma wywalone na wszystko i wali focha, choćby rodzice przed nimi dywan z płatków róż sypali.
        • jola-kotka Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 19:17
          😀😀😀 w sumie gacie ktore nosi tez mamuni to w ramach kary zabrac . Jaja sobie robisz?
        • mooi Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 19:22
          >I urzędowe 18 lat/liceum nie jest wyznacznikiem dorosłości

alez tu nie chodzi o "urzedowa doroslość" Chodzi o faktyczna "dorosłosc" A mlodzież naprawde jest fajna i mądra. Jesli traktuje ich sie powaznie a nie jak dzieci, ktore mozna karac szlabanem na komputer, "bo tak, bo ja jestem matka/ojcem i moge, bo jestes na moim utrzymaniu".
          Jesli 18-lataka traktuje sie jak niedorozwiniete dziecko a 13-latka jak odpowiedzialne dziecko to ten ostatni moze okazac się bardziej dorosłe. Wiele (wszystko) zalezy od rodzica.
        • mooi Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 19:24
          >Ależ można, z prawdobodobieństwem 99% komputer kupili mu rodzice, mieszka u rodziców jest na na ich utrzymaniu.

acha, i jeszcze jedno...
          znaczy, jak żona jest na utrzymaniu męża to ten też może ja karac, dawać szlaban itd? za zbyt słona zupe? albo ból głowy w łóżku?
          • winton81 Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 19:26
            Babcia na utrzymaniu, inwalida na utrzymaniu i wiele innych osób na utrzymaniu.

Nastolatek-dziecko swoich rodziców.

Nie brnij w absurdy.
            • mooi Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 19:36
              sama brniesz w absurdy...
              Naprawdę...
              18-latkowie to są odpowiedzialne dzieciaki (w wiekszosci, nie znam innych ale dopuszczam), z ktorymi da sie pogadać.
              A nie wymagać, bo tak, bo jestem rodzicem i utrzymuje ciebie. To chore!
              Jakbys ty sie czula gdyby twój szef powiedział, że masz robić to i to, bo tak, bo mam nad toba władzę i BEZ DYSKUSJI!? a gdyby ten sam szef podszedł do ciebie i powiedział np. "pani winton! mamy podbramkowa sytuacje. Potrzebujemy żeby pani pracowała po godzinach, teraz przed świetami bo inaczej firma padnie. Wynagrodzimy to pani w premii".
              Rozumiesz róznice? czy nie?
              • winton81 Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 20:20
                Nie.
      • jola-kotka Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 19:14
        👍👍👍👍
        • winton81 [...] 12.12.19, 19:27
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • mooi Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 19:39
            a ile dzieci ty masz? w jakim wieku? ze tak sie mądrzysz...
          • lauren6 Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 19:42
            O znowu stary-nowy nick. Co przeskrobałaś pod poprzednim, że go zmieniłaś? Pewnie coś porównywalnego do paczek jolki.
            • winton81 Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 20:22
              Właśnie nie wiem. Dostałam nagle bana na poprzedni nick. Może dlatego, że napisałam forumowemu incelowi, że jest incelem big_grin

A tam mooooi to świeżynka, czy też rebrand?
              • lauren6 Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 20:38
                Bożesztymój teraz banują za przysrywanie józkom? Forum schodzi na psy.

moooi też rebrand, ale mniej się rzuca w oczy.
                • winton81 Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 21:40
                  Cenzura, działa, wycięto mój odpis joli, gdzie pisałam, że nie ma pojęcia o dzieciach,, bo się ich nie dorobiła i zapytałam ją o paczki świąteczne.
      • mia_mia Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 21:13
        Przypuszczam, że ban na komputer jest efektem braku zmian po rozmowach.
        Jest mnóstwo dzieci i młodzieży uzależnionych od elektroniki lub na skraju uzależnienia, rozmowy niewiele dadzą. Sama mam w rodzinie faceta, kiedyś dzieciaka, który przegrał młodość, i to w obu znaczeniach. Przez granie zawalał szkołę, braki trudno było nadrobić, dostał się na Politechnikę, ale po kilku semestrach odpuścił. Wbrew temu co tu wiele razy czytałam na dawnej pasji nie zarabia, nawet nie wiem czy jeszcze go do gier ciągnie.
      • noemi29 Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 13.12.19, 21:43
        mooi napisała:

> przypomne tylko, że ten 18-latek, który zarąbał rodzine, też został odciety od
        > internetu....i był to jeden (podstawowy?) z powodów tego, co zrobil....

O wow...to pozwólmy dzieciom na bycie no-lifem, bo inaczej nas zarąbią.
        Powód zabójstwa był dużo głębszy i złożony niż ban.
    • te_de_ka Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 18:38
      Ustalamy, co w ramach tej pracy domowej będzie robił na kompie i ile czasu na to potrzebuje. Nie że potrzebuje na dwie godziny dziennie, tylko konkretnie do czego potrzebuje i szacunkowo, na jak długo. Na czas odrabiania lekcji korzysta z kompa pod moim nadzorem. Skończy odrabiać, odchodzi od kompa. W trakcie odrabiania okazuje się, że potrzebuje więcej czasu, zgłasza się do mnie z konkretnym zapotrzebowaniem "potrzebuje jeszcze pół godzinki" i ustalamy, kiedy i jak.
      Zależy, jak przebiega komunikacja ze szkołą, ale jeśli dobrze, to można zapytać nauczycieli, czy wymagają, żeby uczniowie pracowali z kompem i mniej więcej, ile ich zdaniem powinni na to czasu poświęcić. W jednej ze szkół mojego dziecka, gdzie nauczyciele mają postawę frontem do rodzica i odpowiadają na kkonkretne potrzeby, powiedziałabym wprost, o co chodzi z tym kompem. Jak znam życie pewnie nadużywa pod pretekstem prac do szkoły, a wyniki w szkole wcale na to nie wskazują.
      • winton81 Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 18:53
        Wystarczy przyblokować z konta rodzica, z którego jest tewż wgląd jakie programy dziecko odpala i na jakie strony wchodzi. Oczywiście i to można obejśc, ale to mit, że co licealista, to geniusz informatyczny.
    • kanna Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 19:05
      Wystarczy posadzić dzieciaka w przestrzeni wspólnej , żeby widzieć, co robi.

Najlepiej dać mu laptop rodzica (można założyć osobny profil).
      Komputer, gdzie na ma zainstalowanych ulubionych gier, komunikatorów itp. pozwala na swobodne odrabianie lekcji. A jednocześnie kara zostaje zachowana.

Dzieciakowi przecież nie chodzi o dostęp do netu, jako takiego, tylko do kolegów i gier.
      • winton81 Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 19:14
        A jak rodzic nie ma laptopa? Polscy rodzice nie składają się z korpomenadżerów i biurestwa i wolnych zawodów.
        • kanna Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 19:41
          To dać tablet lub komórkę.

Ew. otworzyć na komputerze dzieciaka osobny profil, bez gier.

Tyle, ze każde z tych rozwiązań wymaga kontroli rodzica - ale tak to już jest, jak się daje kary.
          Generalnie nie wierzę w skuteczność kar w wychowaniu.
          • winton81 Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 20:23
            Osobny profil to dobre rozwiązanie, o ile rodzic umie to zrobić.
    • rosapulchra-0 Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 20:29
      Naprawdę dajecie bana na kompa jako karę nastolatkowi?
    • mamtrzykotyidwa Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 20:36
      Tak, mam pomysł: przestać robić z siebie durnia i zrozumieć wreszcie, że dawanie kar to najgłupsza rzecz, jaką może rodzic zrobić.
      A licealiście? - to głupota do kwadratu.
      • winton81 Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 20:43
        Są nagrody, są kary.
        • mamtrzykotyidwa Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 13.12.19, 18:39
          A gdzie są te nagrody?
          Bo chyba nie w rodzinie, co?
          W rodzinie dajecie sobie nagrody??
          Mężowi też dajesz nagrody?
          A on tobie daje?
      • rosapulchra-0 Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 21:08
        Też nie wierzę w to, co czytam.
        • mamtrzykotyidwa Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 13.12.19, 18:41
          W co nie wierzysz?
          W to, że można wychowywać dzieci bez dawania im kar?
          A po co te kary?
    • satur9 Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 21:12
      Ostatnio nastolatek-maturzysta z banem na komputer/internet zarąbał siekierą całkiem na śmierć całą swoją rodzinę. Może się jednak zastanów nad karami i konsekwencjami.
      • mia_mia Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 21:18
        Ja myślę, że to powinno dać do myślenia głównie rodzicom dużo młodszych , którzy jeszcze mogą coś zmienić. Czytając niektóre forumki i wątki mam nieodparte wrażenie, że takich tragedii będzie coraz więcej.
        • lauren6 Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 12.12.19, 22:41
          Po prostu stare baby nie rozumieją swoich dzieci i ich świata. Dla młodego pokolenia internet to ich życie: szkoła, przyjaźnie, kontakty z rówieśnikami, szkoła i rozrywka. Tak już jest skonstruowany ten świat. Odciąć nastolatka od netu to tak jakby nas, starsze pokolenie odciąć od ludzi i elektryczności.

Niby co mają przemyśleć mamy młodszych dzieci? Nie dopuszczać dziecka do Internetu i wychować odludka?
          • memphis90 Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 13.12.19, 08:28
            No, i mnie raz odcieli od prądu. Za karę, bo nie zapłaciłam (no, w sumie to zapłaciłam właścicielowi mieszkania, ale właściciel mieszkania nie zapłacił elektrowni) . Powinnam ruszyć z siekierą na pana z elektrowni...?
          • mia_mia Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 13.12.19, 08:34
            Ależ rozumie, teraz ban na elektronikę to to samo co kiedyś szlaban na wszystko.

Jestem mamą młodszego dziecka i właśnie niedawno na własne oczy widziałam jak się zaczyna uzależnienie. Moje dziecko miało w zasadzie niereglamentowany dostęp do elektroniki, bo nigdy samo z siebie nie przekraczało granic, coś obejrzało, w coś zagrało, ale wszystko z dużym umiarem.
            W zeszłym roku coś zaczęło się zmieniać, jakieś filmiki do gier na YT, a to kolega z przedszkola został youtuberem (oczywiście ja też chcę!), a to coś tam. Zapaliła mi się czerwona lampka, wprowadziłam jakieś zasady i działało.
            W tym roku jest wożony do szkoły, trwa to dość długo. Czasem dawałam pograć w sqoolę, chwilę w coś innego, a tatuś jak wiózł poprostu dawał telefon i przez kilkadziesiąt minut robił co chciał. Któregoś dnia przyszłam do szkoły i odbierając na dzień dobry, jako pierwsze pytanie, usłyszałam pytanie czy telefon jest naładowany (może nie tak wprost, ale mnie zmroziło). Kilka dni buntu, a potem nagle można znów cieszyć się tym co za oknem, porozmawiać, pożartować, wymyślać zagadki.
            Z nastolatkiem tak łatwo by nie poszło, z późnym w najczarniejszych scenariuszach kończy się na dramatycznych akcjach.
          • noemi29 Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 13.12.19, 21:47
            lauren6 napisała:

> Niby co mają przemyśleć mamy młodszych dzieci? Nie dopuszczać dziecka do Intern
            > etu i wychować odludka?

Odludka to wychowasz dając nieograniczony dostęp do netu. Niektóre dzieci wolą telefon i gry niż kontakt bezpośredni z rówieśnikiem.
            • lauren6 Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 13.12.19, 23:13
              Popatrz: dokładnie jak ematki, które wolą poczytać forum faceci z Egiptu i potem pogadać o tym.na ematce, zamiast integrować się z sąsiadami pod blokiem.
      • lily_evans11 Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 13.12.19, 21:29
        To chyba świadczy jednak o tym, że to ten nastolatek był zdrowo poye...aby, a nie że kara była taka potworna. No bez jaj. Bójmy się teraz dziubdziusiów, bo nas zarąbią siekierą, jak je dostaniemy na moment od netu.
        • lily_evans11 Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 13.12.19, 21:29
          Odetniemy
    • jeszcze_blizniaki Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 13.12.19, 07:28
      Zanim tą siekierą... Może wyjaśnię sytuację.
      To 15 latek, 1 klasa LO. Średnio ogarnięty, bunt się zaczyna.
      Komputer ma swój, uzbierał na niego, kupił sam, złożył z kolegami. Nawet nie do grania, tylko do programów graficznych. Robi świetne rzeczy nawiasem mówiąc i z tym wiąże swoją przyszłość.
      Ale była umowa, że najpierw nauka, szkoła, lekcje i obowiązki domowe, a potem ewentualnie czas na rozrywkę na komputerze.
      Rozsądne i uczciwe chyba?
      A tu ostatnio bardzo bardzo słabe oceny, obowiązki w domu olewa albo trzeba koniem zaciągać, przypominać po sto razy, a i tak zrobi na odwal.
      Miał kończyć komputer do 21ej, a jak się go nie pogoni, siedzi do późna. A potem się spóźnia do szkoły albo i zarywa pierwszą lekcję z rana.

Czasem mają wspólne projekty do szkoły, siedzą na kompach wieczorem i razem z kolegami działają.
      Dzieciak zasady ustalone zna i je łamie. Stąd ban, żadna złośliwość czy brak rozmów.
      • jeszcze_blizniaki Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 13.12.19, 07:48
        Poza tym. We wszystkim potrzebny jest umiar. Nie bronię kompa bez powodu. Niech się uczy tej grafiki i ma kontakt ze światem przez internet. Wszystko w porządku.
        Ale niech pilnuje szkoły, obowiązków domowych, niech idzie spać rozsądnie, żeby rano wstać do szkoły.
        Tylko tyle i aż tyle.
        A stawanie się dorosłym i sensownym młodym człowiekiem to proces, nie z dnia na dzień w momencie zajęcia liceum.
      • mia_mia Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 13.12.19, 07:55
        Dokładnie jakbym ciotkę słyszała. Tam oprócz grania też było programowanie, jakieś pierwsze sukcesy, nagrody.
        Oceny beznadziejne, ale to tylko oceny. Chłopak naprawdę bystry, więc się spiął i matura poszła nieźle. Dostał się na politechnikę, ale wychodziły braki w wiedzy, a nadrabianie zaległości i normalna bieżąca nauka w końcu go przerosła.
        Teraz jest lekko po 30, ogarnięty, rozsądny, ale sam mówi, że spie...ł sobie start i zaprzepaścił wiele szans.
        Matka (ojca nie było) widziała problem, ale właśnie gdzieś z tyłu głowy miała, że skoro jest pasja, sukcesy to wszystko się ułoży i była zupełnie niekonsekwentna.
        • lily_evans11 Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 13.12.19, 21:38
          Jest mnóstwo ludzi, którzy się nie zepną, matury nie zdadzą- trzeba w życiu zachować jakieś zdrowe proporcje. Nawet w klubie sportowym dziękuje się uczniom, którzy nie umieją pogodzić treningów z nauką.
      • amast Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 13.12.19, 09:24
        Czyli nałożyły mu się dwa, a nawet trzy, dobrze rozpoznane i często na tym forum dyskutowane "problemy" jego wieku. W zasadzie wszystkie od niego (przynajmniej częściowo) niezależne. I rodzice dołożyli mu do tego bana na życie. Też dość dobrze rozpoznany i często dyskutowany problem wink
        Nie, ban nie rozwiąże problemu. Częściowo zamaskuje, ale nie rozwiąże. Jednak za mało rozmów. Albo za mało przekonujące te rozmowy. No albo - co najbardziej prawdopodobne - wasze wyobrażenia i jego wyobrażenia się o kilometr rozmijają. Ale to wasze mają być na wierzchu.

O 21 ma kończyć komputer? Serio? O tej porze sieciowe życie licealistów się dopiero rozkręca.
      • mamtrzykotyidwa Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 13.12.19, 23:00
        A nie przyszło ci do głowy, że to nowa szkoła, inne wymagania, że dzieciak po prostu nie daje rady, że może mu trzeba pomóc, a nie kary i obowiązki nakładać?
    • kanga_roo Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 13.12.19, 08:14
      nie wierzę w skuteczność kar, zwanych czasem eufemistycznie konsekwencjami. moje dzieci kar nie znają i żyją.
      a ponieważ mam syna lat 14, z własnym kompem i średnim zapałem do nauki, też muszę się z problemem komputeryzacji mierzyć.
      przede wszystkim wydaje mi się, że my - dorośli nie wiemy, jak kompa używają dzieci, i dlaczego używają go tak dużo. ja się ostatnio trochę przyglądam, i widzę, że młody ze swoimi przyjaciółmi spotyka się na gadanie oraz wspólną zabawę (gry) online. zimno, ciemno, no ja się nie dziwię że im się nie chce latać po domach, czy po dworze (latem owszem, spotykają się w realu). tu dodam, że młodsza często gada na skype ze swoją starszą kuzynką, mieszkającą 800 km od nas. potrafią godzinami być online.
      poza tym dzieciaki udostępniają sobie notatki z lekcji, co młodemu nieraz ratowało tyłek, kiedy zostawił w szkole zeszyt a miał się czegoś nauczyć. korzystają też z librusa, testów online, rzeczywiście robią prezentacje smile mój robił wczoraj, sama mu linki podrzucałam (owszem, mailem). recenzje mietczyńskiego oglądają na youtube, w ramach detoksu po przedawkowaniu wieszczów big_grin
      jeśli zobaczę, że młody kompletnie nie kontroluje czasu przed kompem (a kto z nas kontroluje, niech pierwszy rzuci kamieniem), będę mu ten komp fizycznie codziennie, o określonej godzinie zabierała, owszem. ale najpierw się z nim umówię, że tak zrobię, i zrobię dopiero, kiedy się zgodzi. i będzie to raczej pomoc (pilnuję czasu, skoro jemu się nie udaje) a nie kara.
      • mia_mia Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 13.12.19, 08:23
        A jak się nie zgodzi?
        • kanga_roo Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 13.12.19, 08:48
          ale dlaczego ma się nie zgodzić? przecież wie, że musi odrabiać lekcje i przygotowywać się do sprawdzianów. na to potrzeba czasu. potrzeba też czasu na sen.
          dziecko z którym się rozmawia (a nie karze i potępia) nie ma powodów, żeby z punku nie zgadzać się na propozycje rodziców. a jeśli będzie miał inne poglądy na sprawę, może mnie przekonać. tak, czasem dzieci potrafią mnie przekonać do czegoś, na czym im zależy smile
          • mia_mia Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 13.12.19, 09:15
            Propozycja rodziców 21, propozycja dziecka 1.00, bo i tak nie usnę. Gdzie kompromis? Co jeśli o 23.00 jest najciekawiej, odejmiesz pąd?
            Pisałam o swoim kuzynie, on wszystko wiedział, ze wszystkim sobie miał poradzić, tak zapewniał. Jako łącznik między pokoleniami, prawie jak siostra, 10 lat starsza od niego, kilkanaście młodsza od jego matki, odbyłam z nim wiele rozmów.
            Nadal rozmawiamy i między wierszami słyszę żal do matki, z perspektywy czasu, on brak stanowczości i konsekwencji odbiera jako swoiste zaniedbanie.
            • kanga_roo Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 13.12.19, 09:56
              nie jest w stanie mnie przekonać, że wystarczy mu pięć godzin snu, bo mu nie wystarczy wink
              mogę się zgodzić na pierwszą w nocy raz w tygodniu, w piątek na przykład, bo w sobotę odeśpi. jeśli wstaje codziennie o szóstej to nie ma bata, o 22 powinien iść spać.
              oczywiście liczę się z tym, że czego bym nie zrobiła, moje dzieci kiedy dorosną mogą mieć żal, że postępowałam tak a nie inaczej. szczególnie, jeśli będzie można zwalić na mnie swoje niepowodzenia.
              ale jednak wolę żyć tu i teraz, i starać się, żeby to życie było dla mnie i moich dzieci fajne, a nie podporządkowywać wszystko ewentualnym przyszłym sukcesom bombelków. bo i tak nie wiadomo, która ścieżka prowadzi do sukcesu.
      • jeszcze_blizniaki Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 13.12.19, 08:30
        Dokładnie. U nas dawno ustalone zasady młody po prostu łamie.
        • kanga_roo Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 13.12.19, 08:49
          po pierwsze, ustalone przez kogo?
          po drugie, skoro łamie zasady, to trzeba się zastanowić, jak zmienić ustalenia żeby były wykonalne dla dziecka.
          • mia_mia Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 13.12.19, 09:17
            Przypomnij sobie młodość i miejsce gdzie wtedy miałaś zasadywink
            • frey.a86 Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 13.12.19, 09:36
              Śmieszą mnie sformułowania typu "ustaliliśmy zasady", a jeszcze bardziej "mamy umowę, że", podczas gdy to nie jest żadna umowa czy ustalenia, tylko nakaz rodzicielski, do którego nastolatek musi się dostosować. Jako nastolatka reagowałam niemal agresją, jak mama zaczynała zyebkę od "przecież umawiałyśmy się, że...". NIGDY się z nią na nic nie umawiałam, co najwyżej mogłam sobie wybrać termin wykonania obowiązku lub wdrożenia jakiejś restrykcji. Taki język aż się prosi, żeby łamać zasady.
              • mia_mia Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 13.12.19, 09:45
                Rodzice mają nad dziećmi władzę rodzicielską, ta władza pozwala na rezygnację z negocjacji czy nastolatek ma być w domu, jak chce, o 4.00 dnia następnego czy o 22.00.

• frey.a86 Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 13.12.19, 09:51
                  Ale niech nazywają rzecz po imieniu, czyli "kazałem ci zostawić komputer po 20:00" lub "prosiłem żebyś najpierw posprzątał", a nie "umawialiśmy się że najpierw lekcje, a potem komputer".
              • lily_evans11 Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 13.12.19, 21:41
                No niestety ale dorośli rodzice, którzy swoje e życiu przeszli, znają różne sytuacje zdecydowanie lepiej niż podskakujacy do nich nastolatek. Zawalanie szkoły czy zdrowia dobre nie jest i to w ogóle nie podlega negocjacjom.
            • kanga_roo Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 13.12.19, 09:57
              tam, gdzie i teraz. w głowie smile
        • droch Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 13.12.19, 09:30
          Ustalono, acha. A może, jeszcze lepiej, wspólnie ustaliliście? big_grin
        • te_de_ka Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 13.12.19, 09:48
          Tak to sobie tłumaczę: układ nerwowy młodziaka nie jest po prostu jeszcze na tyle wykształcony (będzie się rozwijał do 23-25 rż), żeby takie szczeniątko mogło o własnych siłach wstać i odejść od kompa. Dlatego suka czasami musi wziąć w zęby i pokazać, gdzie szczeniak ma miejsce. W naszym wydaniu nie-suk to może polegać na wyłączeniu zasilania o określonej godzinie smile Trzymam kciuki za Ciebie, jesteś na początku trudnej drogi i masz trudny egzemplarz.

• gaskama Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 13.12.19, 10:08
            "jesteś na początku trudnej drogi i masz trudny egzemplarz."
            ???? Ty doczytałaś, że chodzi o licealistę???? Na jakim początku? Są teorie, że dziecko wychowuje się do 12 roku życia, potem większy wpływ na jego wychowanie mają rówieśny. A tu mamy pewnie 16-, 17-latka.
            • te_de_ka Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 13.12.19, 10:23
              A dobrze, że mi zwróciłaś uwagę, że to licealista, no to rzeczywiście dzisiaj takie wychowanie z rówieśnikami i via komputer na porządku dziennym. No i lepiej nie odstawiać takiego już wychowanego po 12 rż od życiodajnego kompa, bo a nuż za nóż chwyci. Ostatnio mi mój rodzony stary koniś opowiadał, jak kolega trzy lekcje w szkole przez nikogo nie zauważony przespał. Pewnie miał co robić w nocy i trzeba było w dzień odespać? Nie mogłam wyjść z podziwu, że szkoła taka wspierająca potrzeby młodego organizmu i pan profesor tak pozwala. Okazało się, że te dwie ławki dla powiększonych do 36- osobowych klas pierwszych na jakimś zapleczu stoją i tam można się zadekować smile To mówisz, że mam się tak nie spinać i już tak z tym wychowaniem nie przesadzać?
              • gaskama Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 13.12.19, 10:29
                A spinaj się ile chcesz! Z serca życzę sukcesów. Można i 25 latka próbować wychowywać. Ileż tu jest postów zakładanych przez dziewczyny, których matki nadal je wychowują, mimo że te już mają własne dzieci.
          • jeszcze_blizniaki Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 13.12.19, 16:46
            Dziękuję. Będę tą matką-suką, która pilnuje rozsądnego balansu komputer-reszta spraw.
            Pisząc o zasadach- młody się na nie zgodził. Jest za szczaw żeby żyć jak student.
            • agrypina6 Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 13.12.19, 17:54
              Rób tak dalej. To jak tylko syn będzie mógł narobi głupot. Jeszcze trochę.
    • iwles Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 13.12.19, 09:25

kara jest zawieszana na czas (tylko i wyłącznie !) potrzebny do odrobienia lekcji.
      Może korzystać tylko wtedy, kiedy jestem w domu.

Przecież w karze chodzi o to, żeby nie grał i nie oglądał filmików, a nie o to, żeby w ogóle nie patrzył w monitor.

Niestety, ale u nas taka była konieczność, syn musi odrabiać niemiecki na platformie internetowej, za niezrobienie dostaje się 1.
    • gaskama Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 13.12.19, 10:06
      Kara dla licealisty? Przecież to w zasadzie dorosły człowiek z ukształtowanym charakterem. Nie ma żadnych zainteresowań? Nie spotyka się ludźmi? Nie uprawia żadnego sportu? Nie czyta książek? Nie chodzi do kina? Nie robicie nic wspólnie jako rodzina? Jakie ma alternatywy do tego kompa? Każde dziecko jest inne, każdy człowiek jest inny. Ja nie wyobrażam sobie żadnych kar przy wychowaniu dziecka. Szczerze mówiąc nigdy nie ukarałam syna za nic, nigdy nie uderzyłam i co więcej, chyba jeden raz w życiu na niego nakrzyczałam. I było to chyba bez sensu, bo nawet nie pamiętam za co na niego krzyczałam.
    • mgla_jedwabna Re: Nastolatek-ban na komputer a prace domowe 13.12.19, 10:20
      Pytasz, do czego dokładnie potrzebuje komputera, następnie wyznaczasz limit (np. pół godziny), w czasie którego młody/a ściąga potrzebne materiały (czytać będzie offline). Jak zużyje ten czas na FB, to nie będzie miał pracy domowej, sorry.

A w ogóle zakaz korzystania z komputera jest durną karą. To tak, jak zakaz korzystania z książek (w tym Biblii, kucharskiej, esejów popularnonaukowych i Kochanowskiego) dla kogoś, kto marnuje czas na romansidła albo musi być ukarany za coś zgoła niezwiązanego z książkami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka