Dodaj do ulubionych

Minimalizm a blogowanie

09.01.20, 10:26
Ci, którzy się interesują minimalizmem, co sądzą na temat minimalistycznych blogów?
Moim zdaniem minimalizm i prowadzenie bloga się ze sobą bardzo kłócą.
Dlatego, że minimalizm to w dużej mierze skupienie i spokój umysłu, porządek i estetyka.
Prowadzenie bloga to:
- ciągła produkcja treści w postaci nowych wpisów - nieraz na tematy naciągane albo powtarzanie się
- czas poświęcony na robienie wysokiej jakości fotografii
- czytanie i odpowiadanie na komentarze
- umieszczanie postów na facebooku
- czytanie i odpowiadanie do postów na facebooku, monitorowanie like'ów itp.
- umieszczanie zdjęć na Instagramie
- czytanie i odpowiadanie do komentarzy na Instagramie

To wszystko powoduje konieczność ciągłego siedzenia w Internecie. Człowiek, który ciągle siedzi w Internecie nie jest w stanie prowadzić prawdziwie minimalistycznego życia. Więc minimalistyczne blogi mnie nie przekonują.
Co prawda guru minimalistów Leo Babauta ze swoim zenhabits.net/ nie ma komentarzy i prawdziwie minimalistyczną formę graficzną, to i tak mnie nie przekonuje. Bo niby ma 6 dzieci a na blogu niezbyt znalazłem o dzieciach.
Obserwuj wątek
    • skumbrie Re: Minimalizm a blogowanie 09.01.20, 10:30
      Zapominasz, że blogowanie może być czyjąś pracą i sposobem zarobkowania.
      • ajaksiowa Re: Minimalizm a blogowanie 09.01.20, 10:37
        No właśnie,a czy posiadanie 6 dzieci nie kłóci si€(według Ciebie)z ideą mi nimalizmu?bo ja nie mam zdania jak narazie😔
        • frequenter.light Re: Minimalizm a blogowanie 09.01.20, 10:58
          Według mnie bardzo mało prawdopodobne jest posiadanie porządku w domu w sytuacji kiedy ma się 6 dzieci smile
          • black_halo Re: Minimalizm a blogowanie 09.01.20, 18:47
            Jesli kazde dziecko ma dwie pary skarpate, majtek, koszulek - jedne w praniu drugie na sobie to jasne i proste jest, ze nidgy nie ma balaganu bo rozumiem, ze zabawki tez minimalistycznie.
      • frequenter.light Re: Minimalizm a blogowanie 09.01.20, 10:59
        Skumbrie, blogowanie jak najbardziej może być pracą zarobkową i to bardzo zarobkową. Ale być minimalistą i żyć z blogowania to się mi kłóci.
        • mikams75 Re: Minimalizm a blogowanie 09.01.20, 12:19
          to z czego wg ciebie ma zyc minimalista?
          • frequenter.light Re: Minimalizm a blogowanie 09.01.20, 14:37
            Ja uważam, że z wykonywanego zawodu. Oczywiście może żyć z blogowania, ale blogowanie jako całodobowa aktywność internetowa z minimalistycznym życiem bardzo się kłóci. A jeśli jeszcze dołożymy do tego kryptoreklamę drogich i być może niepotrzebnych produktów na minimalistycznym blogu to w ogóle mocno zgrzyta.
            • kosmos_pierzasty Re: Minimalizm a blogowanie 09.01.20, 15:09
              Owszem, są zawody, które do danej filozofii życiowej nie przystają. I to jeden z przykładów. Trzeba się na coś zdecydować. Nie że zawodowo to tak, a prywatnie to zupełnie inaczej... No nie da się w ten sposób, bo wychodzi lekka hipokryzja. No i praca zawodowa zabiera tyle czasu, że nie można się od niej odżegnać całkowicie w czasie wolnym. W jakiś sposób dodatkowo określa nas jako ludzi, w mniejszym lub większym stopniu, czy to się nam podoba czy nie.
    • gryzelda71 Re: Minimalizm a blogowanie 09.01.20, 10:32
      Chciałabym, żebyś był minimalistą w postowaniu na ematce.
      • frequenter.light Re: Minimalizm a blogowanie 09.01.20, 10:34
        Prosić można zawsze.
        • gryzelda71 Re: Minimalizm a blogowanie 09.01.20, 10:39
          To czekaj. Moze ktoś poprosi.
    • matacznik Re: Minimalizm a blogowanie 09.01.20, 10:44
      frequenter.light napisał:

> Moim zdaniem minimalizm i prowadzenie bloga się ze sobą bardzo kłócą.
      >
      Blog minimalisty
      Zawiera haiku
      Li i jedynie.
      • frequenter.light Re: Minimalizm a blogowanie 14.01.20, 12:19
        Fajne smile
    • iberka Re: Minimalizm a blogowanie 09.01.20, 10:53
      Uważam, że są różne formy minimalizmu i jest ich na tyle dużo, że każdy znajdzie coś dla siebie. Minimalizm, to nie klasztor i asceza.
    • araceli Re: Minimalizm a blogowanie 09.01.20, 10:56
      > Człowiek, który ciągle siedzi w Internecie
      > nie jest w stanie prowadzić prawdziwie minimalistycznego życia.

Jedna mundralińska w wątku obok bełkotała, że człowiek pracujący na etacie nie może być minimalistą big_grin
    • mikams75 Re: Minimalizm a blogowanie 09.01.20, 12:13
      zycie w minimalizmie nie oznacza zaraz ascetyzmu;
      wg twoich kryteriow minimalista nie powinien do pracy nawet chodzic, takiej biurowej, bo jeszcze wygeneruje jakies tabelki czy wykresiki, nikomu niepotrzebne. Tylko praca w sortowni smieci moze by pasowala do idei minimalizmu.

Poza tym dzisiejszy minimalizm to tak naprawde czesciowa rezygnacja z rozbuchanego konsumpcjonizmu.
      • kosmos_pierzasty Re: Minimalizm a blogowanie 09.01.20, 14:07
        No nie całkiem - to też konsumpcjonizm, tylko w innej postaci. W sieci jest mnóstwo "minimalistycznych" sklepów - fakt zagranicznych. U nas więcej może się mówi o idei, a mniej na niej zarabia, co samo w sobie może nie jest złe. Z drugiej strony jednak naprawdę nie wiem, kto kupuje więcej: czy ten, kto ma pięć par butów i chodzi w nich równolegle, czy ten, kto ma jedną i jak zniszczy, to kupuje kolejną. Cudów nie ma, rzeczy się zużywają w podobnym tempie, w sensie użytkowania, ale może być ono bardziej lub mniej rozciągnięte w czasie. I czy to aby nie wychodzi na to samo.
        • kosmos_pierzasty Re: Minimalizm a blogowanie 09.01.20, 14:17
          Żeby nie być gołosłowną. Minimalistyczne drobiażdżki za mało minimalistyczne sumki wink
          www.thezoereport.com/p/5-minimalist-decor-stores-to-shop-if-you-like-to-keep-things-simple-15901234
          • mikams75 Re: Minimalizm a blogowanie 09.01.20, 14:23
            ja chyba nie lapie sensu... ladny design, ale to kolejne pierdolki. Wywalenie ozdob i zakup tych, to nie minmalizm.
            • kosmos_pierzasty Re: Minimalizm a blogowanie 09.01.20, 14:56
              Dokładnie to mam na myśli.
            • agniesia331 Re: Minimalizm a blogowanie 09.01.20, 20:23
              I dla mnie minimalizm to co najmniej 10 skarpet syna na zimę i z 10 syopek na lato plus z 12 par majtek, 2 piżamy letnie, 2 zimowe. Jak masz mało rzeczy to trzeba ciągle prac. Skarpetki, majtki się zmienia po zajęciach, po siłowni, czasami jak się idzie na imprezę zakładać się nowe. Mało rzeczy ale nie za malo
          • iberka Re: Minimalizm a blogowanie 09.01.20, 15:03
            Cały IG oosrany jest takim minimalizmem big_grin.
            Ot, moda na ascetycznie, ale drogo....a Ci, którzy cen nie znają myślą, że jest prosto, tanio i jak ładnie 🤣
            • kosmos_pierzasty Re: Minimalizm a blogowanie 09.01.20, 15:04
              Zgadza się smile
            • frequenter.light Re: Minimalizm a blogowanie 14.01.20, 12:20
              Totalnie nie rozumiem portali IG i TT. Tzn po co ludzie tam się produkują.
              • frequenter.light Re: Minimalizm a blogowanie 15.01.20, 08:58
                a jakie jest Wasze zdanie? smile
        • mikams75 Re: Minimalizm a blogowanie 09.01.20, 14:20
          jaki to jest mininalistyczny sklep?
          a co do przykladu z butami - jak ktos ma kolekcje butow to jest ryzyko, ze mu sie znudza albo moda przeminie (tak, wiem ematka to tylko klasyke nosi) zanim je znosi. Poziom zuzycia tez jest dyskusyjny. Ja mam np. taka durna metode - mam buty juz podniszczone, kupuje wiec nowe. A stare zostaja, bo jeszcze sie nie rozpadly, bo doniszcze je na spacerach w lesie itp. I sie gromadza. Wiele razy sobie obiecywalam, ze nie kupie nowych dopoki stare sie nie beda nadawaly do wyrzucienia, ale roznie to bywa, wyprzedaze kusza wink
          Jedynie butow po dziecku umiem sie pozbywac, bo juz wiadomo, noga sie nie skurczy.
          • kosmos_pierzasty Re: Minimalizm a blogowanie 09.01.20, 15:01
            Jaki sklep? Przykłady zalinkowałam, więcej trzeba googlować. Pod hasłem "minimalizm" kwitnie całkiem niezły handelek smile

Owszem, mając więcej rzeczy ryzykujemy, że czegoś nie zużyjemy do samego końca na 150 procent, jednak z drugiej strony nie ryzykujemy, że w którymś momencie będziemy ganiać w popłochu po sklepie, bo potrzebne jest coś na już - a wtedy dokonuje się gorszych wyborów konsumenckich, co jest dość oczywiste.

Imho każdy musi sam dojść do tego, jaka liczba przedmiotów jest dla niego optymalna, pasująca do jego życia.
            Bo i minimalizm może być wypaczony i wcale nie taki piękny, jak się twierdzi.
            • araceli Re: Minimalizm a blogowanie 09.01.20, 15:57
              kosmos_pierzasty napisała:
              > Jaki sklep? Przykłady zalinkowałam, więcej trzeba googlować. Pod hasłem "minima
              > lizm" kwitnie całkiem niezły handelek smile

Bo to oczywiste, że biznes się chce podpiąć pod to o czym w danym momencie jest głośno. Ostatnio widziałam tabletki na nietolerancję laktozy opisane jako... 'wegańskie' big_grin

Z minimalizmem nie ma to nic wspólnego.
    • kosmos_pierzasty Re: Minimalizm a blogowanie 09.01.20, 14:02
      Myślę, że masz rację. To nonsens.
      • frequenter.light Re: Minimalizm a blogowanie 09.01.20, 14:35
        Tzn. ja lubię minimalizm i porządek i staram się choć trochę go wdrażać w życie. Ale stwierdzam, że najlepiej idzie jak wyłączy się internet.
        • pani07 Re: Minimalizm a blogowanie 09.01.20, 14:54

> Tzn. ja lubię minimalizm i porządek i staram się choć trochę go wdrażać w życie
          > . Ale stwierdzam, że najlepiej idzie jak wyłączy się internet.

- się podpiszę. Podobają mi się założenia minimalizmu, wprowadzam w życie od dłuższego czasu.
          • frequenter.light Re: Minimalizm a blogowanie 09.01.20, 15:59
            Fajnie! A co ci się udało już wprowadzić w życie?
        • kosmos_pierzasty Re: Minimalizm a blogowanie 09.01.20, 15:03
          A ja nie przepadam. To przerost formy nad treścią.
          Utrzymywanie porządku i rozsądek przy zakupach nie muszą mieć modnej etykietki.
    • chococaffe Re: Minimalizm a blogowanie 09.01.20, 19:21
      ciągła produkcja treści w postaci nowych wpisów - nieraz na tematy naciągane albo powtarzanie się

really?
    • zabka141 Re: Minimalizm a blogowanie 09.01.20, 21:57
      Chodzi ci o ten blog simplicite? Dla mnie tez to sie kloci z minimalizmem, to budowanie domu, te wszystkie nowe zakupy z tym zwiazane i te zlote baterie w lazience. To nie ma nic wspolnego z minimalizmem. Marie Kondo z jej skladaniem ubran i oferta produktow do kupienia ktore spark joy tez nie. Naciaganie i tyle. Ale my na to lecimy.
      • frequenter.light Re: Minimalizm a blogowanie 10.01.20, 09:45
        Ten ale i inne blogi minimalistyczne.
        • frequenter.light Re: Minimalizm a blogowanie 20.01.20, 09:01
          np. zen habits

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka