Dodaj do ulubionych

Dąbrowskia start! Ktoś dołączy?

15.01.20, 18:50
Ja co prawda kończę dziś trzeci dzień, ale może ktoś ma ochotę dołączyć i zrobić to razem?
Obserwuj wątek
    • steficzka Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 15.01.20, 18:56
      Robisz pełen 42 dniowy post?
      Ja przechodziłam przez to kilka miesięcy temu.
      Teraz akurat wyjeżdżam, planuję zacząć 27 stycznia.
      Powodzenia.
      • grazka1234 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 15.01.20, 19:03
        Chciałbym by tyle się udało, 2 lata temu zrobilam pełne 6tyg i 6 tyg wychodzenia. Czułam się rewelacyjnie. Potem miałam dwa podejścia, raz tydzień, raz dwa tygodnie, więcej nie dałam rady. Więc teraz nic nie zakładam tylko będę z dnia na dzień się motywować i wspierać 😉 dziękuję
        • steficzka Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 15.01.20, 19:07
          No właśnie najgorszej jest się zebrać w sobie i zacząć. Ja próbowałam kilkakrotnie i kończyłam jeszcze przed południem tego samego dnia.
      • ykke Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 15.01.20, 19:30
        Dąbrowska w zimie to lekki masochizm, ale też chciałabym się zabrać. Tarczyca zaczęła wariowac, a nie chcę wchodzić w leki. Jest jakaś strona z "przepisami "?
        • steficzka Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 15.01.20, 20:57
          Jest strona na fb, można tam wyczytać przepisy, porady, motywacja.
    • zuzia555 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 15.01.20, 19:16
      Ja chętnie dołączę ale nie wiem, czy wytrzymam na diecie.
      • grazka1234 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 15.01.20, 22:47
        Trzy dni najtrudniejsze, potem włączy się odżywianie wewnętrzne i idzie samo 😉
        Wiem, wiem trudno uwierzyć ale to działa 🙂
        • zuzia555 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 17.01.20, 09:01
          Chciałabym wierzyć, ale obawiam się że nie dam rady. Wczoraj dużo zjadłam i późno. Z postanowienia niewiele zostało. Wytrwałym życzę trwania w wierze i mocy☺️
    • bei Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 15.01.20, 19:17
      Robiłam sześciotygodniowy przed świętami. Szkoda, ze te szesc tygodni to maksimum, uwielbiam takie jedzenie. Z tamtego posty mam nawyk picia zakwasu z buraków, wyjadał tez te ukiszone buraczki. Nakisilam tez marchewek, są świetne jako przegryzki.
      • fitfood1664 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 17.01.20, 19:37
        Wow, sześć tygodni. I jak efekty?
    • fitfood1664 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 15.01.20, 20:58
      Ubiegłaś mnie smile
      Ja też trzeci dzien dzisiaj. Na razie 900g na minusie. Nie wiem ile wytrzymam. Nigdy nie stosowałam. Właściwie nie stosuję tej diety by się odchudzić, ale swoją drogą chciałabym zrzucić 10kg i poprawić pamięć.
      • bei Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 15.01.20, 21:55
        Jeśli tylko masz z czego, to zrzucisz 👍
        • fitfood1664 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 15.01.20, 23:00
          Spoko, ważę 66 przy wzroście 168. Chcę obniżyć do 55, bo przy takiej wadze czułam się najlepiej. Widzę, że mam z czego zrzucać.
      • znowu.to.samo Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 08:57
        Ja swego czasu zrzuciłam 10 kg w pół roku stosując najzwyklejszą dietę MŻ, nie słodząc i nie jedząc słodyczy, kolacja o 19. Jadłam to wszystko co domownicy ale na małych talerzykach. Nawyki zostały mi do dzisiaj, tylko czasem sobie robie deser jogurtowy. A i słodycze w gościach jadam.
        • fitfood1664 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 09:11
          Moja droga, przy mż potrafię pięknie przytyć. U mnie to nie wystarcza.
      • mooi Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 11:25
        >Na razie 900g na minusie.

zabawne...jak mozna liczyć w ten sposob spadek wagi?
        tyle mniej to ja mam po wypróżnieniu..
        • kotejka Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 11:28
          Wow
        • jak_matrioszka Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 12:49
          Trzeba mieć wage o dokładności 0,1kg smile
        • fitfood1664 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 15:51
          Wielkie kupy robisz. Nie wiem tylko, czy to kogoś interesuje.
      • edelstein Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 14:43
        900gram na minusie to ja potrafie miec jednego dnia bez żadnej diety.
        • fitfood1664 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 15:52
          Młoda jesteś. Pożyj jeszcze trochę to może zrozumiesz.
          • znowu.to.samo Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 19:46
            A ty ile masz lat, że tak się zapytam?
            • fitfood1664 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 20:10
              48
          • ichi51e Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 19.01.20, 08:31
            Ma racje.vodzienne wazenie sie nie ma sensu i rano czlowiek wazy ok kilograma mniej niz wieczorem. Ale co kto lubi
            • majenkir Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 19.01.20, 16:58
              Jezeli sie wazysz codziennie wlasnie RANO, to jak najbardziej ma to sens.

Poza tym, na poczatku kazdej diety chudnie sie najszybciej, wiec masz lepsza motywacje, zeby kontynuowac wink.
    • jak_matrioszka Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 15.01.20, 23:11
      Co to jest "Dąbrowskia"? Tylko błagam, nie odsyłajcie mnie do wujka Google, bo chce to w dużym skrócie, nie dam rady drugiej wersji tongue_out
      • alfa36 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 15.01.20, 23:15
        I czy ten post pamięć poprawia?
      • grazka1234 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 15.01.20, 23:27
        Podt leczniczy, ozdrowieńczy.
        Jesz tylko warzywa, jak najwięcej surowych. Ale nie wszystkie, ziemniaki, strączkowe odpadaja.
        I owoce - jabłko, grejpfrut, kiwi i truskawki ilości dekoracyjne, a i borówki.
        Pijesz dużo wody, bardzo dużo. I zakwas buraczany, soki z kiszonek by zakwasic organizm.
        Ja akurat nie lubie zakwasu z buraków i nie pilam. Jem tez pomarańcze, bo nie lubię tych produktów które udają inne np. Mielone czy pizza z kalafiora. Bleeee
        Wiec w rezultacie jem bardzo malo produktów i w kółko to samo.
        A uwielbiam najbardziej frytki z dyni hokkaido i zupe z niej... Pychotka max 😊
        • jak_matrioszka Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 15.01.20, 23:37
          Aha, dziekuje. Nie wyglada jak coś, co bym chciała zastosować, jabłka, grapefruity i kiwi w ilościach dekoracyjnych? I bez fasolki szparagowej? Smutna dieta sad
        • pani-nick Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 05:17
          Ja bym po tym mordowała
        • kotejka Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 06:56
          Też mnie odrzucają te wynalazki z grup
          Pizze kalafiorowe i ciasteczka z marchewkowych wytloczyn
          Ble i fuj
        • tt-tka Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 18.01.20, 15:26
          grazka1234 napisał(a):

> Podt leczniczy, ozdrowieńczy.
          > Jesz tylko warzywa, jak najwięcej surowych. Ale nie wszystkie, ziemniaki, strąc
          > zkowe odpadaja.

Nigdy nie probowalam jesc fasoli na surowo. A ziemniaki - w czasach szkolnych, gdy na potrzeby wagarow chcialam dostac goraczki (nie dostalam).
          Smiesznie to sformulowalas smile

Nb - taka diete czy post moge zastosowac bez problemu, gdy sa upaly, tylko i li. I na pewno nie przez 40 dni.
          To jest wyniszczanie organizmu, a nie oczyszczanie.

Jakos mi sie wydaje, ze przy takim jadospisie organizm zacznie czerpac z wlasnych zapasow zaczynajac od bialka, a nie od tluszczu. Mnie by zeby polecialy jak nic.
    • czekoladazkremem Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 05:26
      Nigdy w życiu. Próbowałam dwa razy. Po tygodniu zabiłabym za kawałek chleba czy coś innego oprócz zieleniny. Bez sensu. W dodatku w zimie.
    • anika772 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 06:34
      Wykluczone, to brzmi absurdalnie. Byłabym wiecznie głodna i słaba, że o gazach nie wspomnę, przy całym tym błonniku z warzyw. Mogłabym 2-3 dni, w upały, jeść w taki sposób, ale nie zimą, nie 42 dni. Mogę raz w tygodniu, cały rok, nie zaszkodzi.
      To ma zakwasić organizm, serio? Podobno ludzie są okropnie zakwaszeni i muszą się odkwasić, więc nie rozumiem? Odtruwająca..? Nie jestem zatruta, nerki i wątroba działają.
      To brzmi równie źle jak Dukan.
      Nie ufam żadnym dietom, które mają tak drastyczne założenia. Jedyne co jest pewne, to efekt jo-jo, i oby tylko to.
      • pani-nick Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 06:45
        O właśnie. Gazy. W południe miałabym brzuch jak w 7 mcu ciazy.
        Keto rulez.
        • anika772 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 06:47
          Keto też nie ufam...
          • pani-nick Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 07:05
            Na keto jestem najedzona, bez problemów gastrycznych, bez gazów, od rana do wieczora płaski brzuch.
            Rano wypijam wodę z łyżka octu jabłkowego. W przyszłym tygodniu dołożę kiszone soki warzywne. A! I ja jem duże ilości rukoli i szpinaku plus suplementuje body maxem.
            Po tygodniu zeszła mi opuchlizna poświąteczna, przestałam budzić się z obrzękiem pod oczami, mam więcej energii. Zawsze na mnie działa.
            Dla porównania kiedyś przez 3 dni miałam detox sokowy - zamówiony. Ma sa kra.
            Ja potrzebuje tłuszczu w diecie. Bez tłuszczu jest mi zimno, niedobrze, słabo, boli mnie głowa.
            • anika772 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 07:11
              Sorry, ale nie. Kolejna radykalna dieta może i niezła na krótki czas, ale niemożliwa do utrzymania na dłużej. Radykalna i z długą listą potencjalnych szkód.
              • grazka1234 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 08:18
                To nie dieta a post. Może być wstępem do zmiany nawyków żywieniowych. Jeżeli ktoś nie wie co to odżywianie wewnętrzne, i że nie jest się glodnym, nie będę przekonywać na siłę. Sama dwa lata temu bym to wyśmiala. Kto będzie chciał poczyta w necie, posłucha Dąbrowskiej i zobaczy że to ma sens. A jak ktoś jest na nie to nic go nie przekona.
                • wapaha Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 09:03
                  Post jest ok
                  Krótki i nie zimą

Tak jak anika - żadna dieta eliminacyjna nie jest dobra

• anika772 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 09:38
                  Sama Dąbrowska piwiedziała, że niechęć i strach przed jej postem jest przeciwskazaniem do jego stosowania.
                  Odżywianie wewnetrzne, hmmm? To termin naukowy? Coś w rodzaju fotosyntezy, czy czerpanie energii kosmicznej?
                  • fitfood1664 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 10:33
                    Tak, to termin naukowy, autofagia. Znany ogólnie w medycynie, nie tylko wśród potencjalnych "oszołomów" wink
                    • anika772 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 10:42
                      Ale to rozpad, a nie odżywianie.
                    • snakelilith Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 12:45
                      A jak ta autofagia działa u człowieka? Masz na myśli stratę mięśni (są spalane w celu uzyskania ważnej dla pracy mózgu glukozy), w tym sercowego u ludzi stosujących dłuższe wyniszczające głodówki tak jak ta dieta? Bo to faktycznie istnieje i jest głównym powodem śmierci u anorektyczek.
                      • majenkir Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 19.01.20, 17:01
                        snakelilith napisała:
                        > A jak ta autofagia działa u człowieka? Masz na myśli stratę mięśni (są spalane
                        > w celu uzyskania ważnej dla pracy mózgu glukozy), w tym sercowego u ludzi stosu
                        > jących dłuższe wyniszczające głodówki tak jak ta dieta?

Juz ktorys raz straszysz na forum spalaniem miesni uncertain. Pierwsze co sie spala, to tluszcz, a wiekszosc ludzi ma go pod dostatkiem.
                        • snakelilith Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 19.01.20, 18:55
                          majenkir napisała:

Juz ktorys raz straszysz na forum spalaniem miesni uncertain. Pierwsze co sie spala, t
                          > o tluszcz, a wiekszosc ludzi ma go pod dostatkiem.
                          >
                          >
                          Niestety, ale twoja teza jest naiwa. Gdyby było jak piszesz, to ludzie z dużą ilością masy tłuszczowej mogliby miesiącami nic nie jeść, a jednak tak samo jak szczupli, po około 1 miesiącu umierają z głodu. Cukier i tłuszcz są spalane bowiem podczas metabolizmu w pewnych proprocjach i tych proporcji nie da się tak łatwo zmienić. To nie jest więc tak, że przy deficycie kalorycznym organizm podwyższa znacząco spalanie tłuszczu. Wręcz przeciwnie, przy dłuższej niskokalorycznej diecie może przełączyć na tryb oszczędnościowy i spalać nawet mniej tłuszczu. Tłuszcz jest bowiem energią rezerwową, bardzo niechętnie spalaną. Jednak u osób regularnie trenujących organizm czerpie więcej energii z tłuszczu, tak jest dla niego ekonomiczniej, ale tylko pod warunkiem, że nie jesteśmy na deficycie kalorycznym. Poza tym, z tłuszczu nie uzyskasz glukozy, a ta jest preferowaną energią potrzebną do pracy naszego mózgu, więc w razie deficytu cukru i białka w pożywieniu, organizm zaczyna spalać zbudowane z białka mięśnie w celu uzyskania glukozy. Im dłużej więc żyjesz na niskokalorycznej diecie tym bardziej sobie szkodzisz. Jedynie głodówki (dieta w okolicach 500kcal) do 2 maksymalnie 3dni mogą mieć działanie prozdrowotne, obniżają bowiem poziom insuliny, co podkręca nieco spalanie tłuszczu i odwadnia organizm, ale nie doprowadza do większych problemów metabolicznych, bo na tyle starczają zwykle rezerwy glikogenu utrzymujące metabolizm na normalnym poziomie.
                    • sylwiastka Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 13:12
                      Na stronie dr Dabrowskiej sa bardzo szkodliwe pseudonaukowe twierdzenia rzekomo wyjasniajace jak autofagia dziala przy tej glodowce. I sam proces autofagii jest procesem fizjologicznym przebiegajacym w kazdym organizmie. tu zostal on zinterpretowany blednie. Nie jest on indukowany ani regulowany przez jedzenie surowych owocow i warzyw. Nie jest tez jak sugeruje ta strona skierowany wylacznie przeciw uszkodzonym czy wadliwym komorkom i tkankom.
                      Ta dieta to drastyczne obciecie kalorii i organizm aby funkcjonowac zaczyna spalac swoje zapasy, tluszcz ale tez miesnie, a nie tylko jakies guzy czy blizny.
                      W dodatku badania nad obcieciem karorii oraz np dlugoscia zycia potwierdzaja zaleznosc, ale tylko u niektorych organizmow i nie u czlowieka. O ile nadmiar kalorii bardzoszkodzi o tyle ich niedomiar takze.
                      • fitfood1664 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 15:55
                        Szkodzi, ale nie tak krótkoterminowo. Post Dąbrowskiej to maks 40 dni, potem stopniowo się z tego wychodzi, dokładając rozmaite produkty, aż sie dojdzie do zdrowego, urozmaiconego jadłospisu.
                        • gaskama Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 20.01.20, 13:56
                          "az dojdzie sie do zdrowego urozmaiconego jadlospisu????????" Tobie dieta chyba sie na mozg rzucila.
                          • fitfood1664 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 20.01.20, 13:58
                            Tobie najwyraźniej coś dolega, sądząc po poziomie agresji na zwykły forumowy wpis. Takie rzeczy się leczy.
                            • gaskama Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 20.01.20, 14:36
                              glupota zawsze wzbudzala moja agresje. A nie powinna. Przepraszam. W sumie rujnujesz swoje zdrowie a nie moje. Dziwi tylko, ze sama piszesz, ze wychodzac z diety Dabrowskiej powoli dochodzi sie do zdrowego i urozmaiconego jadlospisu ... trudno to skomentowac.
                              • fitfood1664 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 20.01.20, 14:48
                                Boszzzzz, jakże trafnego nicka sobie wybrałaś.
                                • gaskama Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 20.01.20, 14:57
                                  Dziekuje za celny argument. Twoj jest niestety zupelnie nietrafiony. Piszesz o czyms, o czym nie masz bladego pojecia. I jeszcze brak ci logiki. Pasuje. Zycze mimo wszystko zdrowia.
                    • tairo Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 23:38
                      Nie, termin naukowy "autofagia" nie oznacza tego, co ci się wydaje, że oznacza.
      • sylwiastka Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 08:39
        Nie wierzcie z zakeaszenie czy odkwaszenie organizmu. To bzdura na resorach. Krew, tkanki i plyny ustrojowe maja stale pH aby mogly w tych scicle okreslonych warunkach przebiegac reakcje biochemiczne. Zmiana pH moze nastapic w przypadku duzycg nieprawidlowosci otgsnizmu jak kwasica ketonowa skutkujaca spiaczka i to prowadzi do smierci. Nie zakwasicie sie pijac zakwas z burakow tak jak nie odkwasicie sie jedzac sode. Jedzenie jest trawione, pojedyncze skladniki wchlaniane, krew oczyszczana przez nerki i watrobe. Jedzenie co najwyzej moze wplywac na flore bakteryjna jelit, a te bakterie produkuja wiele substancji niezbednych dla czlowieka. Jednak tez zakwasis sie ich nie da, najwyzej dostarczyc inne gatunki wystepujacevw kiszonkach.
        • joasia33 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 11:12
          No otóż!
        • nuka_2 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 23:28
          Sylwiastka, lepiej bym tego nie ujęłasmile
      • lot_w_kosmos Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 17:53
        Moja koleżanka sobie to zafundowała dwa lata temu.
        Twarz jej po tym tak pileciała, że szok.
        Jak dla mnie, zestarzała się o 10 lat.
        Opadły policzki, zrobiły się plamy i przebarwienia.
        I nie, nie wróciło już do normy.
        • pani-nick Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 18:01
          Uhmmm... a ile schudła? Bo jak z 10 kg to nic dziwnego...
          • pani-nick Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 18:02
            Ps - poki co nie pamietam kiedy miałam tak promienna cerę. Nie od dziś wiadomo, ze najgorzej skórze robi cukier.
          • lot_w_kosmos Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 18:05
            Może i schudła, ale teraz waży tyle, co zawsze, a buzię ma fatalną.
            A robiła ten post dla zdrowia, bo się naczytala. Choć była zdrowa, ale tak ją ta ideologia opętała, że chciała nas nawracać.
            A zaszkodziła urodzie. I to na zawsze.
            A nie widzę, żeby jakimś tytanem zdrowia została.

To jest identyko ideologia jak Dukana.
            Zmiana tego, zmiana śmego.
            A to wymaga niestety pilnowania się przez całe życie.
            A to potrafi jedna osoba na 500.

Zatem skuteczność ideologii to promil.
            Zatem niewarta zachodu.
            • znowu.to.samo Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 18:53
              Na Dukanie to sie człowiek chociaż najadł i nie był chronicznie głodny, bo nabiał skutecznie zabija głód.
              A tu TYLKO warzywa i owoce, i to nie wszystkie!!!
              • wapaha Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 18:58
                W ostatnich niecałych 5 latach miałam 2 posty ( nieplanowane jako post, raczej efekt choroby) - pierwszy trwał 6 tyg, drugi trwał około tygodnia. Oczywiście schudłam- bo nie mogło być inaczej. Potem pomalutku przybierałam na wadze , nigdy nie przekraczając swojej "idealnej".
                Nic mi nie było, czułam się dobrze, głodówka mi pomogła. Nie było jojo, nie było posypania się zdrowia itd. ALE - 1) to były choroby przejściowe, nie przewlekłe, mineły bez śladu 2) jestem zdrowa 3) zdrowo się odzywiam i prowadze zdrowy tryb życia 4) nie ma dla mnie problemu jeśli nie jem - 16-20 godzin - nie słabnę, nie mdleję, nie umieram 5) jak zrobi się cieplej zrobie sobie kilka dni głodówki 6) polecanie postów każdemu- bez wiedzy nt jego zdrowia i trybu zycia jest GŁUPIE I SZKODLIWE
              • snakelilith Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 20:33
                znowu.to.samo napisała:

> Na Dukanie to sie człowiek chociaż najadł i nie był chronicznie głodny, bo nabi
                > ał skutecznie zabija głód.
                > A tu TYLKO warzywa i owoce, i to nie wszystkie!!!
                >

Nabiał, to tylko taka ekonomiczna wersja Dukana. On bowiem w swojej książce polecał owoce morza i dobre gatunkowo, chude mięso. A białko faktycznie dobrze syci i do tego może być wykorzstane przez organizm do syntezy glukozy, składnika, bez którego nie możemy zbyt długo żyć. Przy dietach ograniczających nie tylko węglowodany, ale także białko ludzie tracą zwykle masę mięśniową, co szczególnie po 40-tce jest bardzo problematyczne. Strata wagi podczas takiej diety pogarsza proporcje mięśni do tłuszczu i wielu przypadkach zwalnia jeszcze metabolizm oraz zwiększa ryzyko insulinooporności. Do tego początkowy spadek wagi, o którym ktoś pisał, zdaje się jakieś 900g, to niestety tylko odwodnienie niedożywionych komórek mięśniowych, które tracą zgromadzony w nich glykogen i teraz potrzebny dla metabolizmu. To na dłuższą metę, czyli bez uzupełnienia cukru prowadzi do spadku napięcia na membranach i zwiotczenia mięśni. Oraz skóry. Bo regeneracja skóry, to pierwsza stacja, gdzie organizm kasuje deficytowe składniki odżywcze.
            • tairo Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 23:38
              Litości, w porównaniu z Dąbrowską Dukan jest obrazem rozsądku i wiarygodności, nie ma żadnych pseudonaukowych bredni.
    • kotejka Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 06:51
      Ja robie ale pozna wiosna i jesienią. Ciepło i warzyw duzo
      Raz robiłam na przednowku w wielkim poscie
      To marzlam okrutnie
    • kotejka Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 06:54
      Jak zaczelyscie to trzymam kciuki smile
      Dla mnie podstawowe jedzenie to sycace plene warzyw zupy postne i kremy
      Zielone, białe, czerwone, pomaranczowe
      Z zup barszcz ukraiński, jarzynowa. kalafiorlwa
      Ala curry warzywne
      Ragu z cukinia
    • znowu.to.samo Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 08:49

Ta dieta może jest i zdrowa, ale okropnie restrykcyjna. Podziwiam osoby które są w stanie w niej wytrwać. Ja, fanka sportu i zdrowego żywienia nie dałabym rady. Po co się tak katować, jak można schudnąć jedząc fajne zdrowe jedzonko i przy tym chudnąć???🤔
      • fitfood1664 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 09:14
        A co jeśli nie można?
        • znowu.to.samo Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 10:21
          A czemu nie można???
          • fitfood1664 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 10:35
            Bo ja ogólnie odżywiam się zdrowo i nie chudnę przy godzinie sportu dziennie, jedząc ok 1500-1800 kalorii.
            • anika772 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 10:43
              Może dlatego, że nie masz nadwagi?
              • kotejka Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 10:53
                aniko, z cala sympatia, nie znasz, nie robilas
                a efekty lecznicze sa spektakularne
                i potwierdzone
                • 18lipcowa3 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 11:02
                  No nie dziwne
                  tak jak i efekty głodówek w oswiecimu byly spektakularne
                  • fitfood1664 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 11:05
                    więcej szacunku dla ofiar
                • anika772 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 11:04
                  Możliwe, ale ja nie potrzebuję leczenia.
                  Są jakieś badania naukowe o tych efektach?
                • black.emma Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 13:01
                  Spektakularne to ja widziałam efekty jojo po tej głodówce. Dolegliwości natomiast jakie były takie zostały.
                • tairo Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 23:36
                  Pokaż, gdzie te "efekty lecznicze" są potwierdzone naukowo.
                • ichi51e Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 19.01.20, 08:35
                  Jakby efekty leczenia byly spektakularne i potwierdzone to bys nie musiala tego robic wiecej niz raz w zyciu
                  • kotejka Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 19.01.20, 09:15
                    ichi51e napisała:

> Jakby efekty leczenia byly spektakularne i potwierdzone to bys nie musiala tego
                    > robic wiecej niz raz w zyciu
                    >

A skąd ten pomysł? Post to nie tylko terapia konkretnego schorzenia. To oczyszczanie, na poziomie wręcz komorkowym, odmładzanie, odświeżanie i też zrzucanie wszystkiego co się nagromadzilo niepotrzebnie
                    To profilaktyka
                    Okres takiego dobrobytu zarciowego wysokokalorycznego jedzenia to w dziejach ludzkości absolutna nowosc
                    I jak widać na zdrowie nie wychodzi
                    Większość ludzi umiera z nadmiaru jedzenia
                    A nie od rzucia naci i marchewek
                    • kotejka Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 19.01.20, 09:16
                      Żucia
                    • tairo Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 19.01.20, 15:25
                      Jakie oczyszczanie, co ty bredzisz?
                    • angazetka Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 19.01.20, 16:20
                      Oczyszczanie na poziomie komórkowym big_grin big_grin big_grin
                      • asia.sthm Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 19.01.20, 16:36
                        angazetka napisała:

> Oczyszczanie na poziomie komórkowym big_grin big_grin big_grin

Lewatywa na poziomie komorkowym tez powinna opatentowana.
                        Tu juz pare Nobli sie szykuje.... a na Nobla ponoc najlepsze borsucze sadło - smarowac dwa razy dziennie na czczo i po tygodniu jak reką odjął.
                      • kotejka Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 19.01.20, 18:33
                        angazetka napisała:

> Oczyszczanie na poziomie komórkowym big_grin big_grin big_grin

Widzisz, najlatwiej wysmiac, trudniej sie douczyc
                        wyborcza.pl/1,75400,20781460,nobel-z-medycyny-2016-dla-yoshinori-ohsumiego-za-rozpracowanie.html
                        Pierwszy z brzegu artykul o komorkowym sprzataniu
                        Jerky bardzo prosty powinnas zrozumiec
                        • tairo Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 20.01.20, 13:43
                          Nie, ten artykuł nie mówi o tym, o czym bredzisz ty i inne fanki Dąbrowskiej.
                        • dr.amy.farrah.fowler Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 21.01.20, 08:44
                          Nie masz wiedzy o funkcjonowaniu ludzkiego organizmu nawet na poziomie podstawówki i nie potrafisz zrozumieć nic z prostego artykułu z prasy codziennej napisanego językiem dla laików.

Mam nadzieję, że na innych polach w życiu masz jakieś sukcesy.
                          • fitfood1664 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 21.01.20, 08:57
                            Tak to każdy pisać może, jak wytłumaczysz co źle zrozumiała to uwierzę, że ty się znasz.
                            • dr.amy.farrah.fowler Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 21.01.20, 09:51
                              A co tu jest do tłumaczenia? Każdy, kto wierzy, że:

- jedzeniem/niejedzeniem czegokolwiek jest w stanie zainicjować proces rozpadu komórki;
                              - jedzeniem/niejedzeniem czegokolwiek jest w stanie wpływać na efektywność procesu usuwania produktów przemiany materii;
                              - jedzeniem/niejedzeniem czegokolwiek jest w stanie wpływać na pH czegokolwiek w organizmie poza żołądkiem (i to na bardzo krótko);
                              - składniki pożywienia mogą "ochładzać" albo "ogrzewać" organizm z powodu samego składu, a nie temperatury, jaką w chwili spożycia mają;

jest niedouczonym kretynem.
                              • jak_matrioszka Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 21.01.20, 10:46
                                dr.amy.farrah.fowler napisał(a):

> A co tu jest do tłumaczenia? Każdy, kto wierzy, że:
                                >
                                (...)
                                > - jedzeniem/niejedzeniem czegokolwiek jest w stanie wpływać na efektywność proc
                                > esu usuwania produktów przemiany materii;
                                (...)
                                >
                                > jest niedouczonym kretynem.

Pod ten punkt by sie cała rzesza ludzi załapała, która wierzy we wpływ błonnika na prace jelit. Niedouczeni kretyni...
                                • dr.amy.farrah.fowler Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 21.01.20, 10:52
                                  Ludzie nieodróżniający produktów metabolizmu komórkowego od innych wydalin to też niedouczeni kretyni, nie poradzę.
                                  • azalee Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 21.01.20, 14:23
                                    OT : genialnie dobralas nicka, jakbym slyszala pierwowzor smile

Gratuluje wiedzy i podziwiam cierpliwosc
      • ykke Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 09:19
        znowu.to.samo napisała:

>
        >
        > Ta dieta może jest i zdrowa, ale okropnie restrykcyjna. Podziwiam osoby które s
        > ą w stanie w niej wytrwać. Ja, fanka sportu i zdrowego żywienia nie dałabym rad
        > y. Po co się tak katować, jak można schudnąć jedząc fajne zdrowe jedzonko i prz
        > y tym chudnąć???🤔
        >
        W poście Dąbrowskiej raczej nie chodzi o odchudzanie tylko o leczenie różnych dolegliwosci. Bo faktycznie, na odchudzanie najlepszy jest ruch i mniej zarcia.
        .
        • anika772 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 09:39
          Przy takim niedoborze kalorycznym schudnie się z pewnością. Pytanie, co z efektem jo-jo?
          • fitfood1664 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 10:36
            Jak ktoś robi post Dąbrowskiej z myślą, że po poście będzie żarł na co ma ochotę, to ma coś z głową. Post Dąbrowskiej to kolejny etap powrotu do równowagi, to nawet nie jest dieta, tylko pewnego rodzaju terapia.
            • grazka1234 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 11:08
              fitfood1664 napisał(a):

> Jak ktoś robi post Dąbrowskiej z myślą, że po poście będzie żarł na co ma ochot
              > ę, to ma coś z głową. Post Dąbrowskiej to kolejny etap powrotu do równowagi, to
              > nawet nie jest dieta, tylko pewnego rodzaju terapia.

Oooo właśnie tak ⬆️➡️ lubię to 👍 😀
            • tairo Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 23:35
              Jaka terapia, co ty bredzisz?
        • nuka_2 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 20:25
          A propos diety Dabrowskiej i leczeniu różnych dolegliwosci. Moja znajoma pojechała na wczasy z dieta Dabrowskiej, nawkładano jej do głowy ze statyny (leki obniżające cholesterol) są złe, powiedziano, żeby odstawiła tez inne leki. Rezultat był taki, ze dostała zawału w trakcie tego „zdrowego” postu
          • bib24 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 21:45
            nuka_2 napisała:

> A propos diety Dabrowskiej i leczeniu różnych dolegliwosci. Moja znajoma pojech
            > ała na wczasy z dieta Dabrowskiej, nawkładano jej do głowy ze statyny (leki ob
            > niżające cholesterol) są złe, powiedziano, żeby odstawiła tez inne leki. Rezult
            > at był taki, ze dostała zawału w trakcie tego „zdrowego” postu

niemożliwe, żeby dostała zawału po 4 dniach od odstawienia statyn z powodu ich odstawienia. to jakaś totalna bzdura.
            • black.emma Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 22:17
              A skąd wiesz, że po 4 dniach? Przecież tego nie ma w poście.
            • nuka_2 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 22:44
              Nie pisałam nic o 4 dniach. Zalecili jej tez odstawienie INNYCH leków, twierdząc ze sama dieta wystarczy w leczeniu choroby wieńcowej.
              • madzioreck Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 23:03
                To przedziwne, ale "jakiś ośrodek" to nie Dąbrowska. Ona nie zaleca odstawiania leków na własną rękę!
                • nuka_2 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 23:24
                  Nigdzie nie pisałam, ze dr Dąbrowska osobiście zaleciła odstawienie leków. Sygnalizuję tylko, ze osoby z chorobami przewlekłymi powinny uważać z takimi ośrodkami. Uwazam ze tak restrykcyjna dieta, nie jest wskazana u osób z poważnymi chorobami przewlekłymi.
                  • fitfood1664 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 17.01.20, 00:27
                    Post Dąbrowskiej takim osobom jest zalecany pod ścisłą kontrolą lekarza. W zaciszu domowym mogą pościć osoby ogólnie zdrowe.
                    • black.emma Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 18.01.20, 00:49
                      fitfood1664 napisał(a):

> Post Dąbrowskiej takim osobom jest zalecany pod ścisłą kontrolą lekarza.
                      Jaki lekarz się na to zdecyduje? Żaden wiarygodny praktykujący.

• fitfood1664 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 19.01.20, 19:51
                        Lekarzom w naszych czasach drastycznie brakuje odwagi.
        • tairo Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 23:35
          Leczenie jakich dolegliwości?
    • urtikus Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 10:28
      teraz za zimno, a cytrusy dodatkowo wychładzają

zwykle robię w sierpniu, wtedy gdy jest nowenna do św. Maksymiliana
      najtrudniej bez arbuza
      • kotejka Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 10:52
        akurat arbuza mozna, to sama woda
        • urtikus Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 10:59
          ale jest słodki
      • dr.amy.farrah.fowler Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 21.01.20, 08:36
        > cytrusy dodatkowo wychładzają

Opisz mechanizm tego "wychładzania".
        • urtikus Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 21.01.20, 14:32
          podejrzewam, że szybko się trawi i mało energii przy tym powstaje

• beverlyja90210 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 10:39
      Ja bym z chęcią zrobiła dla zdrowia ale nie chce chudnąc mam idealna wagę a 5kg mniej to już niedowaga i wyglądam kiepsko 😜 Może zrobie sobie 2-3 dni bo to rewelacyjnie robi na samopoczucie
    • lajtova Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 10:58
      Ten wątek już dawno powinien polecieć za propagowanie szkodliwego a czasami wręcz groźnego dla zdrowia sposobu odżywiania.
      • joasia33 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 11:15
        Dokładnie. Jak kotś jest zdrowy, to może sobie ewentualnie trzasnąć taką głodówkę. Ale chorej osobie zaszkodzi jeszcze bardziej. Wiem, co piszę niestety.
      • piataziuta Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 11:15
        tak!
      • fitfood1664 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 15:56
        To nie jest zposób odżywiania. Kiedy to zrozumiesz?
        • tairo Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 23:33
          To nie jest zdrowe. Kiedy to zrozumiesz?
          • fitfood1664 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 17.01.20, 00:26
            Co w niej niby takiego niezdrowego?
            • tairo Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 17.01.20, 00:44
              A co w niej niby takiego zdrowego według ciebie?
            • wapaha Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 17.01.20, 09:07
              Przecież sama napisałaś

fitfood1664
              Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy?
              17.01.20, 00:27
              Post Dąbrowskiej takim osobom jest zalecany pod ścisłą kontrolą lekarza. W zaciszu domowym mogą pościć osoby ogólnie zdrowe.

• fitfood1664 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 17.01.20, 09:33
                No przecież. Dąbrowska sama o tym mówi. Jestem zdrowa. Nigdy nie przyjmowałam dłużej żadnych leków. Żadnych. Na dzień dzisiejszy nie przyjmuję nic, nawet pigułki.
                Nikogo nigdy nie namawiałam i namawiać nie będę do żadnego postu. Po prostu zdecydowałam przetestować to na sobie. Przy najmniejszych wątpliwościach przestaję. Ujawniłam się by towarzyszyć autorce. Jak ktoś chce pościć niech pości, ale ten, kto zaczyna post jedynie po przeczytaniu wątku w necie to za mądry nie jest, przyznaj.
                • wapaha [...] 17.01.20, 09:59
                  Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                  • grazka1234 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 17.01.20, 10:39
                    A dlaczego Ty wapaha obrażasz ta dziewczynę? Ma rację i dobrze mówi. Nikt nikogo nie namawia.
                    • wapaha Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 17.01.20, 10:45
                      Zadałam dwa pytania
                      • fitfood1664 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 17.01.20, 12:44
                        Przestaję odpowiadać na napastliwe pytania. Ty jeszcze dobrze z przedszkola nie wyszłaś z takimi pytaniami.
                        Od teraz dyskutuję z tylko z tymi, którzy kiedyś pościli, poszczą albo będą pościć.
                        • wapaha [...] 17.01.20, 15:26
                          • fitfood1664 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 17.01.20, 19:05
                            Nabądź trochę ogłady to porozmawiamy. Nie przyszłam tutaj by być obrażaną przez jakąś niezrównoważoną.
                          • noemi29 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 19.01.20, 00:36
                            wapaha napisała:

> Rzucasz się jak wesz na grzebieniu. Nie odpowiedzialas na pytania. Nie potrafis
                            > z tez czytac. Wyżej napisalam ze post Nie jest mi obcy. Zasłużylam wiec chyba
                            > na zaszczyt dyskusji z Toba Ty hipokrytko?

Okropnie się takie napastliwe rzeczy czyta. Co z Tobą jest nie tak? Dlaczego chcesz na siłę coś wykazać?
                            Strasznie dużo gniewu w Tobie.
                    • asia.sthm Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 17.01.20, 12:54
                      grazka1234 napisał(a):

> A dlaczego Ty wapaha obrażasz ta dziewczynę? Ma rację i dobrze mówi. Nikt niko
                      > go nie namawia.

Reklama jest namawianiem. Zachwalanie jest reklama.
                      A wszelkie tego rodzajau drastyczne diety, posty, terapie to bardzo szkodliwe trendy pojawiajace sie tylko ku utrapieniu zenskiej polowy ludzkosci.
                • asia.sthm Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 17.01.20, 10:38
                  > Jestem zdrowa.

I ten post Dabrowskiej ma cie uzdrowic od zdrowia? Taka terapia na wszelki wypadek, profilaktyka?

To sie kupy nie trzyma, to jest chec zmniejszenia wagi ciala pod plaszczykiem dobroczynnego postu.
                  Pan Jezus tez poscil 40 dni i na dobre mu to nie wyszlo, to znaczy poscil bo wiedzial ze to i tak koniec.
    • gaskama Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 11:13
      Dziewczyny pogrzalo was? przeciez ten talerz wyglad ohydnie a smakuje pewnie rownie slabo. Ruch! Ruch! Ruch! I zdrowe zbilansowane posilki. Bez podjadania, bez prostych weglowodanow. Na kazdym etapie zycia czlowiek potrzebuje bialka i tluszu i weglowodanow.
      • jak_matrioszka Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 14:36
        Ten talerz ma za zadanie zniechecić do jedzenia i doskonale spełnia swoja role.
      • lajtova Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 14:48
        Dobrze poczytać taki post.
    • piataziuta Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 11:15
      Za propagowanie szkodliwych diet i głupot, powinny być na forum kary.

O mitach dotyczących zakwaszania i odkwaszania organizmu przeczytacie tutaj:

www.damianparol.com/dieta-zakwaszajaca/

A o głupocie w postaci rzekomego "odtruwania" organizmu za pomocą głodówki czy innego "detoxu", tutaj:

www.damianparol.com/detox/
      • grazka1234 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 13:46
        Wrócę do domu i przeczytam. I to z wielką ciekawościa.
        Jestem zdrowa i mi akurat służy post. Chocby lepszemu samopoczuciu.
        U mnie może nie jest az tak drastycznie, bo na co dzień jem dosc zdrowo.
        Zielenine akurat uwielbiam, i serio mi smakuje.
        Ruchu mam dużo bo prowadzę w tygodniu zajęcia taneczne.
        Krwe oddaje i wyniki tez mam zawsze bardzo ok.
        Ja nikogo nie zachęcam, nie namawiam. Kazdy ma swój rozum i poglądy.
        • elle_du_jour Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 14:59
          Mhm.
          Ja np uważam, że zakopany w moim ogródku herbaciany czajniczek ma niezwykłą moc i pomaga mi w życiu. Taki mam pogląd. No co? Wolno mi.
          • lajtova Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 15:08
            Kłamiesz. Ten czajniczek krąży po orbicie wokół słońca.
            • elle_du_jour Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 15:35
              👍🏻😁
    • fornita111 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 14:32
      O, watek nawiedzonych big_grin Mozna go nazwac lista oszolomatek wink
    • simply_z Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 14:35
      nie laczy sie pomidorow z ogorkiem
      • abecadlowa1 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 17.01.20, 18:57
        simply_z napisała:

> nie laczy sie pomidorow z ogorkiem

Jak ktoś bardzo chce, to można.
      • pani-nick Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 18.01.20, 05:45
        Z kiszonym jak najbardziej można.
    • edelstein Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 14:51
      Dolaczylam jedzac spaghetti bolognese, sa pomidory co nie?glodowki doprowadzaja do zwolnienia metabolizmu i spalania,ale miesni.Wole zjesc normalnie i isc poboegac,a nie uprawiac jakies glodowji,ktore szkodza.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 15:00
      A do tej diety to nie trzeba się przygotować przez jakiś czas?
      W dodatku teraz? Jak nic nie ma lokalnego poza kapustą i papryką?
      Moja koleżanka była na tej diecie w okolicach lipca i dieta była tania, pachnąca i zdrowa. Ona kupowała na lokalnym rynku warzywa na "worki" ;P
      • grazka1234 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 20:06
        Powinno się przygotować, ja w każdym razie tak robię. Jem dużo dyni i z niej wyrobów (np. frytki i z dyni hokkaido są najlepsze na świecie 😊) i zupy - ogorkowa, kalafiorowa, kapusniak. Jem brukselke a teraz o dziwo ładniejsza i lepsza niż jesienią.
        Pije dużo soków.
        Na razie 4 dzień kończę i czuję się ok.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 15:04
      Poza tym tam się je dużo, ten talerzyk jak ma 100 kalorii to góra.
    • znowu.to.samo Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 17:56
      Znajoma przeszła raz i cierpiała przy tej diecie męki, bo z tego co wiem nawet kawa(!) jest zakazana. Nie musze dodawać że potem miała jojo jak ta lala.
      • wapaha Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 18:13
        bo z tego co wiem nawet kawa(!) jest zakazana

i to jedno zdanie wystarczy by umieścić ją na liście z dopiskiem : NO F..ing WAY !
        • grazka1234 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 20:08
          Jak się lubi kawe 😀 ja kawy nieznoszę, dla mnie gorsza do picia niż lekarstwo. Każda, nawet ta co może uchodzić za najlepszą na świecie... Nie ruszę, okropność. Więc mnie nie dotyczy ten problem 🙂
          • wapaha Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 20:24
            Ludzie, którzy nie lubią kawy sa podejrzani suspicious
            • grazka1234 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 20:37
              Haha 😂 próbowałam naprawdę się nauczyć pić kawę, próbowano mnie tego nauczyć, bo przecież głupio, my pijemy a Ty nie 😀 no i nic z tego, nie daje rady. Co do podejrzeń, wiecej ludzi tak na mnie patrzy gdy słyszą że kawy nie lubię 😊
              • ykke Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 20:42
                grazka1234 napisał(a):

> Haha 😂 próbowałam naprawdę się nauczyć pić kawę, próbowano mnie tego nauczyć,
                > bo przecież głupio, my pijemy a Ty nie 😀 no i nic z tego, nie daje rady. Co do
                > podejrzeń, wiecej ludzi tak na mnie patrzy gdy słyszą że kawy nie lubię 😊

Ja sie wcale nie chciałam nauczyć, tego pić. Żadnych korzyści...
                Jesteśmy chyba jedyne na forum ,a może i w całym internecie😂
            • ykke Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 20:38
              wapaha napisała:

> Ludzie, którzy nie lubią kawy sa podejrzani suspicious

Nigdy w życiu nie wypiłem żadnej kawy😀
              I bardzo współczuję wszystkim uzaleznionym. Czyli wszystkim🤣
              Ja jestem wolna.
              • grazka1234 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 20:50
                O swój człowiek 😀 szczęście że mnke rozumiesz 😊
              • anika772 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 21:35
                "Ja jestem wolna."

Och, z pewnością masz inne słabostki.
                • ykke Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 21:40
                  anika772 napisała:

> "Ja jestem wolna."
                  >
                  > Och, z pewnością masz inne słabostki.

Oczywiście- słabostki. Ale uwazam,.że kawa i uzależnienie od niej to prawdziwe przekleństwo. Widzę po ludziach 😁
                  • znowu.to.samo Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 22:41
                    Znam gorsze nałogi....
                    • anika772 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 17.01.20, 06:30
                      Ykke na pewno też zna gorsze nałogi, tylko tak się droczywink
                      • ykke Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 18.01.20, 04:45
                        anika772 napisała:

> Ykke na pewno też zna gorsze nałogi, tylko tak się droczywink
                        Nooo, Śledzenie forum jest najgorszym i najbardziej dla mnie szkodliwym smile))
                        • anika772 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 18.01.20, 08:52
                          No sama widziszsmile
                          Ja to już w ogóle- kawa i forum jednocześnie!
            • fitfood1664 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 23:26
              Wiem, wiem, a już ci którzy, jak ja, nie piją kawy, alko, nie palą papierosów ani nawet trawki, nie biora prochów... to już wogóle maja prze...
              • snakelilith Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 17.01.20, 00:08
                Porównując kawę z paierosami i alkoholem trzeba mieć zerowe pojęcie o zdrowiu. big_grin Kawa zawiera antyoksydanty więc jest prozdrowotna, lekko pozytywnie sytmulująca organizm i nie uzależnia.
                • fitfood1664 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 17.01.20, 00:21
                  Taaaa... trzeba być bardzo podatnym na propagandę by wierzyć w te bzdury.
                  No ale całe pokolenia wierzyły, że cukier krzepi to co się dziwić.
                  • tairo Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 17.01.20, 00:46
                    Trzeba być bardzo podatnym na propagandę, żeby wierzyć w bzdury Dąbrowskiej.
                    • kotejka Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 17.01.20, 17:25
                      tairo napisała:

> Trzeba być bardzo podatnym na propagandę, żeby wierzyć w bzdury Dąbrowskiej.

W promowaniu diety dąbrowskiej nikt nie ma interesu
                      Chyba że rolnicy
                      • black.emma Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 18.01.20, 00:43
                        Albo sama Dąbrowska, która ma bardzo drogi ośrodek i baaaardzo dużo kasuje za... post big_grin
                        • fitfood1664 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 18.01.20, 00:57
                          idź lepiej się doucz
                        • kotejka Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 18.01.20, 15:10
                          black.emma napisała:

> Albo sama Dąbrowska, która ma bardzo drogi ośrodek i baaaardzo dużo kasuje za..
                          > . post big_grin

Nigdy w życiu nic mnie post nie kosztował poza 3 książkami i warzywami od gospodarzy z okolicy
                          Nieposzczace dzieci też jadly., to nie wiem, czy liczyc
                          Robię regularnie od kilku lat
                          Po każdym 42 poscie robię wyniku - idealne
                          Regularnie ćwiczę więc i mięśnie są na swoim miejscu
                          Po byłam się natomiast nawracających stanow zapalnych i łuszczycy
                          • snakelilith Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 18.01.20, 15:34
                            kotejka napisała:

> Regularnie ćwiczę więc i mięśnie są na swoim miejscu

A o prawach fizyki słyszałaś? Nie można zbudować sobie mięśni będąc na kalorycznym deficycie. To jest fizycznie niemożliwe. Nawet więc gdybyś ćwiczyła codziennie po kilka godzin będziesz na takich dietach mięśnie traciła. Przy dużym pensum sportu nawet szybciej. Nie masz więc pewności, czy masz tyle samo mięśni po diecie, jak przed.
                          • wapaha Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 18.01.20, 17:02
                            Kotejka- i dlatego chcesz schudnąć 5 kg ?
                            Po tych wpsaniałych idealnych postach od kilku lat ?
                            Po których twoje jedzenie to przegryzanie które cie gubi jak widac ?
                            I przykładowe menu to lekka sałatka na bazie kaszy, na obiad kiszone ogórki, wieczorem sałatka z buraków i kiszonej kapusty
                            Wody dużo - na pewno ponad litr I kilka ziolowych herbat

• kotejka Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 18.01.20, 17:39
                              Chce, bo lubię mieć mniej po prostu
                              Dla wielu moja waga mogłaby być docelowa i satysfakcjonująca
                              Najlepszy dowod że się nie zagłodzisz na dąbrowskiej
                              Organizm wie, ile sobie zostawić
                              • tt-tka Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 18.01.20, 18:19
                                kotejka napisała:

> Organizm wie, ile sobie zostawić

big_grin big_grin big_grin
                                to sie nadaje do watku z cytatami !
                                • kotejka Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 18.01.20, 19:08
                                  Proszę bardzo 😊
                              • snakelilith Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 19.01.20, 15:04
                                kotejka napisała:

> Organizm wie, ile sobie zostawić

Proponuję zgłosić się po Nobla za tę wypowiedź. I byłoby nawet śmiesznie, gdybyś w ten sposób nie policzkowała ludzi umierających z niedożywienia i tych wszystkich dziewczyn z anoreksją, którym wysiadło serce (około 15 % przypadków anoreksji kończy się śmiercią). Dziwne, że ich organizm nie wiedział, ile sobie zostawić.
                                • kotejka Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 19.01.20, 18:29
                                  Porownanie jest od czapy
                                  anoreksja i post warzywny co maja wspolnego wg ciebie?
                              • wapaha Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 19.01.20, 16:13
                                Ta, widze właśnie. Twój ciągle zostawia sobie tyle żebyś ciągle miała potrzebę się odchudzać
                  • snakelilith Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 17.01.20, 01:00
                    Akurat ty jesteś z wiedzą bardzo do tyłu, bo prozdrowotne działanie kawy, to informacje zdobyte w XXI wieku. Twoje przekonanie więc, że kawę powinno się unikać jak papierochy, alkohol i jakieś tam prochy, jest właśnie taką samą tezą, jak ta, że cukier krzepi. Głupią i nie popartą solidnymi badaniami. A dieta Dąbrowskiej jest jeszcze głupsza od tezy o cukrze, bo glukoza w opowiedniej ilości jest przynajmniej dobra dla naszego mózgu i mięśni, ta dieta nie nadaje się jednak do niczego. To dieta dla głupków.
                    • wapaha [...] 17.01.20, 09:10
                      • wapaha Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 17.01.20, 09:11
                        Snake- to miało być zdjęcie Like
                        Zwariowało już chyba przez te wypisywane przez fitcośtam bzdury
                    • fitfood1664 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 17.01.20, 09:36
                      Informacje zdobyte na potrzeby marketingu. Jeśłi to taki wspaniały napój to każdy kto go wypije, powinien odczuwać co najmniej dobroczynne skutki. Mnie kawa szkodzi.
                      • wapaha Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 17.01.20, 10:01
                        I na tej podstawie, ze tobie kawa szkodzi podważasz jej pozytywny wpływ u innych ?
                        A na podstawie tego, że tobie post pomaga twierdzisz, że post jest zdrowy ?
                        • wapaha Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 17.01.20, 10:02
                          btw - po takiej dawce błonnika i surowizny nic dziwnego że kawa może szkodzić... jak wiele innych produktów.. tongue_out
                          • fitfood1664 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 17.01.20, 12:45
                            Dobrze, zrobię wyjątek, kawa mi szkodzi od zawsze , dziecko, nie od kiedy poszczę.
                            • wapaha Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 17.01.20, 15:27
                              Czyli od zawsze masz cos ze zdrowiem - flakami badz jelitami 48 letnia mamusiu big_grin
                              • fitfood1664 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 17.01.20, 19:07
                                Nie obrażaj mnie.
                      • snakelilith Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 17.01.20, 13:46
                        fitfood1664 napisał(a):

> Informacje zdobyte na potrzeby marketingu. Jeśłi to taki wspaniały napój to każ
                        > dy kto go wypije, powinien odczuwać co najmniej dobroczynne skutki. Mnie kawa s
                        > zkodzi.

Kawa nie potrzebuje marketingu. Sama przecież stwierdziłaś, że wszyscy ją oprócz ciebie piją. I to pomimo tego, że latami miała zły imidż. A ty powtarzasz te stare mity do dziś, bo najwyraźniej masz wyjątkowo egocentryczne spojrzenie na naukę. Przyjmujesz tylko te argumenty, które pasują do twoich preferencji, a negujesz te, które z nimi się nie zgadzają. Kawa nie jest przy tym cudownym napojem, to tylko napój, podobnie jak herbata, zawierający pewne antyoksydanty, ale to ani lek, ani ambrozja. Nie ma więc aż tak dużego wpływu na zdrowie tych, którzy ją piją, albo tych, którze jej nie piją. Istnieją inne ważne czynniki, które mają większy wpływ. Kawa może jednak działać przeciwbólowo u ludzi z migreną i podręca nieco lipolizę, czyli spalanie tłuszczu. Działa stymulująco na układ pokarmowy i przypuszcza się, że wpływa pozytwnie na florę jelitową. Jej negatywne działanie na pracę serca nie zostało potwierdzone, tym bardziej, że kawa podnosi lekko ciśnienie tylko u ludzie pijących ją nieregularnie. U tych przyzwyczajonych do kawy tego efektu nie ma. Jedynie ludzie z dną moczanową powinni ilość kawy ograniczyć, ale przy tym schorzeniu należy rezygnować z wszystkiego, czego produktem końcowym jest kwas moczowy. Nie chcesz więc nie pij, ale niesmaczne z twojej strony jest wpychać ludzi lubiących kawę w kategorię uzależniony ćpun. A kawa ci nie szkodzi, a jedynie reagujesz silniej pewnie na kofeinę w niej zawartą, ale kofeinę można znaleźć też w innych produktach, na przykład polecanej gorzkiej czekoladzie i ludzie mają różną na nią tolerancję. Wielu ludzie ceni sobie akurat lekki i krótkotrwały stymulujący efekt kofeiny. Zresztą ilość kofeiny zależy do sposobu przyrządzania i istnieje także kawa bez.
                        • fitfood1664 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 17.01.20, 19:28
                          Kreujesz się na specjalistkę od odżywiania a w twojej nierzetelnej wypowiedzi nie ma ani słowa o niedoborach powodowanych regularnym piciem kawy.
                          I do tego te insynuacje o ćpunach. Niesmaczna jesteś.
                          • snakelilith Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 17.01.20, 21:49
                            fitfood1664 napisał(a):

> Kreujesz się na specjalistkę od odżywiania a w twojej nierzetelnej wypowiedzi n
                            > ie ma ani słowa o niedoborach powodowanych regularnym piciem kawy.

Nie piszę, bo czegoś takiego nie ma. Lepiej się nie ośmieszaj. Ale widać jaką TY masz mizerną wiedzę pisząc o warzywach. W większości warzyw nie mabowiem w wystarczającej ilościi podstawowych wartości odżywczych, którymi są białko, tłuszcz i węglowodany.
                            • fitfood1664 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 18.01.20, 00:16
                              Jesteś więc tendencyjna i całkowicie niewiarygodna. Kawa źle wpływa na poziom wapnia, magnezu, potazu, żelaza i witamin z grupy B. Poczytaj trochę rzetelnych publikacji a nie tylko podręczniki dla dietetyczek.
                              • snakelilith Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 18.01.20, 00:34
                                fitfood1664 napisał(a):

> Jesteś więc tendencyjna i całkowicie niewiarygodna. Kawa źle wpływa na poziom w
                                > apnia, magnezu, potazu, żelaza i witamin z grupy B.

To są brednie. Nie ma takich badań. Wiadomo jedynie, że kawa może utrudniać wchłanianie suplementowanego żelaza, ale wtedy wystarczy nie pić jej do tabletki. Większość ludzi pije te kawę najchętniej rano do zwykle węglowodanowego śniadania, a żywność z największą ilością żelaza i poprawiającą wchłanianie witaminą C spożywamy na obiad i kolację. Nie piszemy tu też o ludziach odżywiających się litrami kawy i papierosami, swoją drogą, wiele ludzie na niskokalorycznych dietach robi to, by zagłuszyć głód, a o konsumowaniu 3-4 filiżanek dziennie. Jak mówił już Paracelsus "Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, bo tylko dawka czyni truciznę". Podobnie jak z kawą jest z innymi rzeczami, cukier jest też naturalną i preferowaną przez organizm formą energii, nasz mózg odżywia się w normalnych warunkach tylko glukozą, a jednak nadmiar cukru może prowadzić do otyłości, insulinooporności, cukrzycy, metabolicznego syndromu i przedwczesnej śmierci. Spożywanie węglowodanów może być więc zachowaniem prozdrowotnym, nadużywanie ich szkodliwym.
                              • black.emma Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 18.01.20, 00:41
                                Możesz podrzuć parę rzetelnych publikacji na temat kawy?
                                • fitfood1664 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 18.01.20, 00:49
                                  Poszukaj np na Stronie NIH.
                                  • l.waniliowa Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 18.01.20, 14:01
                                    fitfood1664 napisał(a):

> Poszukaj np na Stronie NIH.

np tu:
                                    www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28675917
                                    www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5696634/
                            • fitfood1664 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 18.01.20, 00:56
                              Ale wiesz, że znakomitą większość niezbędnych substancji organizm jest w stanie magazynować? Nie trzeba ich jeść codziennie, z zegarkiem w ręku a wręcz można się bez nich obejść całe dnie, tygodnie nawet. Nie da się natomiast magazynować witaminy C i witamin z grupy B, obydwie obecne w warzywach i owocach.
                              • snakelilith Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 18.01.20, 01:15
                                fitfood1664 napisał(a):

> Ale wiesz, że znakomitą większość niezbędnych substancji organizm jest w stanie
                                > magazynować? Nie trzeba ich jeść codziennie, z zegarkiem w ręku a wręcz można
                                > się bez nich obejść całe dnie, tygodnie nawet. Nie da się natomiast magazynować
                                > witaminy C i witamin z grupy B, obydwie obecne w warzywach i owocach.

Całe miesiące nawet! A nie, po mniej więcej miesiącu głodówki prawie każdy umiera, niezależne od tego ile zmagazynował. big_grin A głupi, bo mógł sobie z oddychania wyprodukować wodę, a z wody energię. big_grin
                        • igge Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 22.01.20, 20:54
                          Piję kawę teraz w zasadzie tylko z ekspresu ciśnieniowego i raczej nie jestem uzależniona. Jedną, dwie dziennie. Są dni, że wcale. Kiedyś piłam dużo więcej i codziennie i instant też.
                          Dziś akurat byliśmy na wizycie u lekarza profesora neurologa i bardzo polecał kawę😉 i to nawet w większych ilościach.
                      • pani_tau Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 19.01.20, 09:15
                        fitfood1664 napisał(a):

> Informacje zdobyte na potrzeby marketingu. Jeśłi to taki wspaniały napój to każ
                        > dy kto go wypije, powinien odczuwać co najmniej dobroczynne skutki. Mnie kawa s
                        > zkodzi.
                        Mnie szkodzi czarna porzeczka.
                        • ira_08 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 19.01.20, 19:58
                          A ja mam zgagę mordercę po czosnku.
    • grazka1234 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 16.01.20, 20:17
      Dzień czwarty ku końcowi 💪 kto leci dalej?
      O i mam nowe odkrycie - dynia lunga - rewelacyjna 🙂
      • fitfood1664 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 17.01.20, 00:22
        Ja, jeszcze żyję, mam sie w miarę dobrze. Zobaczymy co będzie jutro. Na razie nie widzę nic niepokojącego. Jesz kiszonki?
        • grazka1234 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 17.01.20, 05:38
          Bardzo mało 😕 jakoś nie podchodzą mi, najwięcej to pije soków z surowych warzyw i jabłek. A Ty?
          • fitfood1664 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 17.01.20, 09:38
            Na razie tylko kiszoną kapustę, ale chyba będę musiała wzmocnić podaż, ze względu na bakterie. Ja kiszonki mnieszam z surowymi warzywami, np kapustę kiszoną z marchewką tartą, a ogórka kiszonego z sałatką z pomidorów. Całkiem niezłe.
      • fitfood1664 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 17.01.20, 19:07
        No i jak? trzymasz się?
        • grazka1234 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 17.01.20, 22:13
          Tak! 5 dzień choć mam odrzut od prawie wszystkiego, ale jem mimo to. Zupa z dyni wyszła mi pierwsza liga 😀 a Ty?
          • fitfood1664 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 18.01.20, 00:18
            Ja spoko. Szykuje się dzień szósty. Opracowałam kilka sałatek, które smakują całkiem nieźle. Waga idzie w dół, a samopoczucie spoko, żadnych dziwnych objawów, mogę nawet jeździć na rowerku, jak zwykle.
      • fitfood1664 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 18.01.20, 10:08
        Dzień szówsty rozpoczęty smile Już dwa kilo mniej. Jak u ciebie?
        • grazka1234 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 18.01.20, 13:48
          Trwam 😊 a na wagę nie patrzyłam w pierwszym dniu, więc pojęcia nie mam czy coś poszło w dół. Czuję się super, energia mnie roznosi, i nie czuje się "ciężka".
          Ino męczy mnie ilość wizyt w wc 😀
          • fitfood1664 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 18.01.20, 14:54
            Więcej marchewki wink marchewka mi nie brzydnie. Nie mam żadnych dolegliwości trawiennych, tych wróżonych powyżej gazów, biegunek... nic, aż sama się dziwię wink
          • snakelilith Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 18.01.20, 15:28
            Niemożliwe, sikasz i tracisz wodę? big_grin fitfood1664 ci nie uwierzy. big_grin Jak tylko zaczniesz po ludzku jeść, to woda wróci, związana w wątrobie i mięśniach jako glikogen, który właśnie tracisz. big_grin
            • fitfood1664 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 19.01.20, 19:57
              Po raz kolejny masz omamy. Lubisz przeinaczać wypowiedzi i zwyczajnie zmyślać. Ona nigdzie nie pisze, że wizyty w wc to na siusiu. Ale znając cię, wiem, że po prostu nie mogłaś sobie nie dośpiewać. Czytasz między wierszami to co ci pasuje.
            • fitfood1664 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 19.01.20, 20:00
              Poza tym coż dziwnego w tym, że traci się wodę? Są ludzie, którzy cierpią na wstrzymanie wody w organizmie. Dla nich to akurat dobre pozbyć się jej nadmiaru. Jeśłi wrócą do dawnych błędów żywieniowych, nic dziwnego, że woda w nadmiarze znów będzie się gromadzić.

Po twoich wpisach coraz bardziej wątpię w twoją wiedzę na temat odżywiania.
              • snakelilith Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 19.01.20, 20:23
                fitfood1664 napisał(a):

> Poza tym coż dziwnego w tym, że traci się wodę? Są ludzie, którzy cierpią na ws
                > trzymanie wody w organizmie. Dla nich to akurat dobre pozbyć się jej nadmiaru.

O matko i córko. uncertain Woda związana w tkance mięśniowej nie jest wodą nadprogramową. Wręcz przeciwnie, dobrze uwodniona tkanka mięśniowa jest oznaką zdrowia i dobrego metabolizmu. Natomiast nadprogramowa woda zbiera się w zupełnie innych miejscach, w postaci obrzęków poza metabolicznymi komórkami i temu bardzo często winna jest wysoka insulina i niewydolny metabolizm, jak przy insulinooporności. Tego nadmiaru pozbędziesz się stosując stałą dietę niskoinsulinową, a nie jednorazową głodówkę warzywną, bo po każdym takim odwodnieniu woda ci wróci. I to nawet z nawiązką, bo często powtarzane niskokaloryczne diety podkręcają insulinooporność.
                • fitfood1664 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 19.01.20, 20:41
                  Weź już przestań obnosić się z tą twoją pseudo wiedzą.
                  • snakelilith Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 19.01.20, 20:45
                    fitfood1664 napisał(a):

> Weź już przestań obnosić się z tą twoją pseudo wiedzą.

Jak tylko przestaniesz szkodnikować bzdurnymi dietami na forum. big_grin
                    • fitfood1664 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 19.01.20, 20:48
                      Nie szkodnikuję. Masz przestarzałą wiedzę. Poza tym osoba, która twierdzi, że dieta warzywna, co prawda restrykcyjna, ale w której je się do woli, jest z gruntu zła, a za to kawa to samo dobro, to wybacz, wiarygodna nie jest.
                      • snakelilith Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 19.01.20, 23:57
                        fitfood1664 napisał(a):

> Nie szkodnikuję. Masz przestarzałą wiedzę. Poza tym osoba, która twierdzi, że d
                        > ieta warzywna, co prawda restrykcyjna, ale w której je się do woli, jest z grun
                        > tu zła, a za to kawa to samo dobro, to wybacz, wiarygodna nie jest.

No nie, jasne, straszysz tutaj staruteńkiem bzdetem powstałym w 1994 roku, a moją wiedzę nazywasz przestarzałą. big_grin
                        • fitfood1664 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 20.01.20, 07:56
                          Ja nie straszę, to ty straszysz. Od początku tego postu wróżysz nam najróżniejsze zgubne skutki stosowania tej jak najbardziej naturalnej diety.
                      • pani_tau Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 20.01.20, 07:21
                        fitfood1664 napisał(a):

> Nie szkodnikuję. Masz przestarzałą wiedzę. Poza tym osoba, która twierdzi, że d
                        > ieta warzywna, co prawda restrykcyjna, ale w której je się do woli, jest z grun
                        > tu zła, a za to kawa to samo dobro, to wybacz, wiarygodna nie jest.
                        Przypomniałaś mi frutarianski kanał "Aga on America", tam stosowana jest podobna retoryka. Miałam zobaczyć ostatni film Agi, ale pomyślałam, że nie będę jej nabijać oglądalności. Natomiast patrząc na miniaturki zastanawiam się jak wygląda bez makijażu i odpowiednio ustawionych świateł.
      • fitfood1664 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 19.01.20, 20:10
        Dzień siódmy prawie zakończony. Jedziesz dalej? Ja tak smile
        Czuję się całkiem fajnie. Jeszcze nigdy tyle nie jadłam wink Wiele z przepisów zachowam sobie na potem, bo całkiem smaczne.
        • grazka1234 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 19.01.20, 21:47
          Wytrwałam choć było ciężko 😉 w tygodniu mi łatwiej, jak człowiek w pracy.
          Trzymam kciuki za Ciebie!
      • fitfood1664 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 21.01.20, 08:25
        Dzień dziewiąty. Jak samopoczucie? U mnie spoko. Od niczego mnie nie odrzuca, jem ze smakiem, znalazłam fajne warzywne połączenia. Zastanawiam się ile jeszcze wytrzymamy, bo moje chłopaki trochę smętne. Zawsze jadamy razem i wspólne posiłki to dla nas podstawa, ale teraz oni steki ja marchewkę... lubię steki, oni marchewkę mniej wink zresztą niekoniecznie jadamy o tych samych porach, bo teraz jadam znacznie częściej i zawsze jak jestem głodna. W dodatku mój mąż lubi dla mnie gotować. Co chwila zapomina się i pyta "a przygotować ci tamto, a upiec ci siamto... ". No ale wspiera w decyzji.
    • abecadlowa1 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 17.01.20, 14:20
      Oczyma duszy widzę na tym talerzu pestycydy i azotany. I tak wiem, wszystko, co jemy jest szkodliwe i zanieczyszczone. W ogóle żyć jest bardzo niezdrowo. Ale jak mam już przyjmować trucizny to wolę urozmaicone żeby dawki się nie kumulowały.
      • asia.sthm Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 17.01.20, 15:17
        > Ale jak mam już przyjmować trucizny to wolę urozmaicone żeby dawki się nie kumulowały.

I to jest argument nie do przecenienia.
        Wybornie powiedziane big_grin
      • fitfood1664 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 17.01.20, 19:36
        Takiego urozmaicenia jak w warzywach to raczej gdzie indziej nie znajdziesz.
        • abecadlowa1 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 17.01.20, 20:33
          fitfood1664 napisał(a):

> Takiego urozmaicenia jak w warzywach to raczej gdzie indziej nie znajdziesz.

No kochana, w warzywach nie znajdziesz wszystkiego. A azotyn sodu, dwutlenek siarki, benzoesan sodu, mikroplastik, dioksyny, bisfenol, nie pomijając glutenu, laktozy i syropy glukozowo-fruktozowego? Ciekawe jak dostarczyć tych substancji organizmowi jedząc tylko surowe warzywa i owoce? A zdaje się, że antybiotyki i sterydy to tylko w mięsie i nabiale, więc roślinami nie zastąpisz.
          • fitfood1664 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 17.01.20, 21:07
            big_grin boskie
            • abecadlowa1 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 17.01.20, 21:17
              Smacznego
              • fitfood1664 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 18.01.20, 00:19
                Dzięki
    • cosmetic.wipes Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 18.01.20, 08:05
      Zakwaszanie i odkwaszanie organizmu to poziom cieciorki w nodze i nieszczelnych jelit.

Zgroza, że ludzie wierzą w takie bzdety.
      • aloess Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 18.01.20, 17:05
        Probowałam zrobić sobie kilka dni tej diety.Nie wyszło.Marzłam.Raz dziennie jem gotowane mieso.Reszta to kombinacje warzyw.Wykluczyłam owoce.Codziennie kiszonki,zakwas buraczany.Po tygodniu 5 kg mniej.
        w planach jeszcze z 15.Nie wiem jak bedzie.
        Rzuciłam makaron ,pieczywo,ryż,kaszę.
        • fitfood1664 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 18.01.20, 20:26
          Będzie dobrze wink
          ja nie marznę, ale każdy inaczej reaguje
          • kotejka Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 18.01.20, 22:50
            Ja na zimowych i przednowkowych marzlam
            Pomagał imbir i dużo chili
            Najchętniej robię teraz majowe-czerwcowe albo wrześniowe (dynie smile)
        • pani_tau Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 19.01.20, 09:21
          aloess napisała:
          .Po tygodniu 5 kg mniej.
          > w planach jeszcze z 15.Nie wiem jak bedzie.
          > Rzuciłam makaron ,pieczywo,ryż,kaszę.

Po tygodniu 5 kg mniej? Będą kłopoty.
          • asia.sthm Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 19.01.20, 11:20
            > Po tygodniu 5 kg mniej? Będą kłopoty.

Nie uwierzy ci.
            Jesli ktos gubi 5 kg w tydzien to dostaje kopa w mozg - cos na miare uzaleznienia sie wyzwala i rodzi natychmiastowa potrzeba pobicia rekordu.
            A jojo tylko na to czeka big_grin
            • joasia33 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 19.01.20, 11:45
              Po tygodniu pięć mniej, po pół roku osiem plus smile
              Ale co tam.
              Ja jestem przewlekle chora i wiem, że gdyby nie fantastyczna dieta prawie a la Dąbrowska, rozpisana przez, ekhm, dietetyczkę lekarkę, może wytrzymałabym bez dializ do dziś. A tak, po miesiącu straciłam 10 kg i wylądowałam w trybie pilnym na dializach. Katabolizm spowodował wzrost poziomu mocznika i fosforu do wartości krytycznych.
              Są choroby, przy których takie diety czy głodówki pogarszają stan jeszcze bardziej.
              • aloess Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 19.01.20, 20:39
                mnie takie tempo minus 5 kg nie zachwyca.zaskoczyło ,ale cóż mam problem z kolanami i zaczynam odczuwac lekką ulgę.zobaczymy ile pokaze waga jutro
                • fitfood1664 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 19.01.20, 20:43
                  No to tak jak ja. Też głównie dla kolan chciałabym zrzucić te parę kilo. Mam jeszcze inny cel ale o tym kiedyś. Zobaczymy.
                  • aloess Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 20.01.20, 09:05
                    to dzisiaj minus 1kg od czwartku.to mnie uspokaja.
                    • fitfood1664 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 20.01.20, 09:13
                      U mnie ciut więcej, 1,1kg. Zobaczymy jak dalej.
                      • grazka1234 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 21.01.20, 21:20
                        Ja zaczęłam wychodzenie. Powolutku wprowadzam wszystkie owoce, i jajka. Bede pilnować kalorii, i zmieniam sposób jedzenia. Trzymam kciuki za Was!
                        • fitfood1664 Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 21.01.20, 21:22
                          Osiągnęłaś zamierzony efekt, czy zwątpiłaś w sens? A może co innego?
                          Ja lecę dalej wink
                          • asia.sthm Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 21.01.20, 23:40
                            cyt:
                            Wszystkie książki autorstwa dr Dąbrowskiej można przeczytać w jeden dzień. To krótkie treści, w których możemy znaleźć audycje z Radia Maryja, wypowiedzi Siostry Józefy, ogólnikowe informacje o domniemanym mechanizmie działania diety, świadectwa ozdrowieńcze i trochę przepisów na owocowo-warzywne posiłki.

Nobel za skuteczność głodówek!

Profesor Ohsumi nagrodzony Nagrodą Nobla swojej pracy zajmował się mechanizmem badania autofagii u drożdży. U DROŻDŻY! Nie u ludzi.

www.drlifestyle.pl/dietetyka/post-dr-dabrowskiej/
      • pani_tau Re: Dąbrowskia start! Ktoś dołączy? 20.01.20, 08:00
        cosmetic.wipes napisała:

> Zakwaszanie i odkwaszanie organizmu to poziom cieciorki w nodze i nieszczelnych
        > jelit.
        >
        > Zgroza, że ludzie wierzą w takie bzdety.
        >
        >
        A pamiętasz "badanie kropli żywej krwi"?
        W Krakowie byla (może jest do tej pory, historia sprzed siedmiu lat) pani "doktor" z Mongolii, która trzepala na tym niezłą kasę, bo na każdą "wykryta" w ten sposób chorobę oferowała w uj drogie zioła sprowadzane z ojczyzny. Czytaj: kupowała je w Herbapolu i zmieniała cenę z 6 zł na 250.
        Bardzo ją chwaliły dwie koleżanki z pracy, które świetnie zarabiały (autentyczne wąskie specjalistki) więc z radością słono płaciły "lekarce" za "terapie".
        Gdyby nie to, że wizyta siedem lat temu kosztowała bodajże 300 zł to bym poszła zobaczyć jak wygląda show dawany przez panią "doktor" bo patrząc na zachwyt koleżanek musiał być naprawdę niezły.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka